Hirdetés

Aktív témák

• dkess

őstag

válasz Lackooo84 #28658 üzenetére

Egy kicsit mindenkinek is szól a válaszom, de ugyanakkor első körben egy gyors válasz Neked is. Gyors kérdés - "kapuszámokat" használva a példában - ásol keményen 2 egységet és lesz 200 ügyfeled avagy ásol keményen mondjuk 420 egységet és lesz 30 ügyfeled. Költői kérdés - kinek "keményebb"?

Általánosságban. Igen, én is emlékszem hány évet kellett várni a '80 -as években egy vezetékes telefonra. Meg a '90 -es évekre is amikor telefonkártyával meg a telefonszámos notesszel a zsebben mászkált az ember. Az 56K modemes időkre meg hogy mi mennyibe került akkoriban. Meg persze az összes többire.

Például arra is, hogy nálunk vidéken a "gonosz, csúnyákon" kívül senki nem vitt semmit a családi házas/tanyavilágos vidékre semmit. Amikor lett Digi - akkor Ők sem. Meg persze arra is, hogy kb. mindenhol a "helyi választott tolvaj" -ok (fórumtárs megfogalmazása nagyon találó :) ) uralkodtak az önkormányzatoknál. Amikor jött a Digi hozzánk, akkor a panelekben történetesen a legnagyobb előfizetői bázissal rendelkező szolgáltatót átvette. Mindjárt össze is bartelezett mindenkivel. Egy fillérrel nem volt olcsóbb, mint az elődje. Változás az FTTB (100 Mbit/s -es idők) eljövetelével ütött be. Ekkor a panelok maradékát is letarolták - igen, az árazással is. Persze túl sokat nem kellett azért tarolni, mert az előd szolgáltató folytán a 80% már eleve az övék volt. Ekkor a családi házas vidékeken csak a "csúnya, gonoszok" fejlesztettek/szolgáltattak (főleg a különböző ADSL variánsokat meg koax). Persze a panelok 100 Mbit/s -es net -ével (főleg feltöltési sebesség terén és árakban is) már nem voltak versenyképesek - csakhát a Digi arra a környékre rá se nézett.

A következő lépcsőfok a FTTH (gigabit -es net, optika a házba húzva). Itt vitték a családi házas környék nagy részét - főleg ahová aránylag könnyen odafértek. Aztán azóta az összes panelben is FTTH van (ONT a lakásban gigabit -es net -tel - kisebbet már nem is tudsz kérni :) ). Igen, ez egy "tökéletes" Digi -s kisváros lett - még Digi ügyfélszolgálat is van (pl. a Telekom meg megszűnt) ... A szomszéd 10 km -re levő kisvárosban (ott is van némi panel, de nagyobb a családi házas részarány) Digi szempontból a "fű se nő". Nulla db mobiltorony (nálunk 3 db van) és lefedettség pedig egyszámjegyű főút megy rajtuk keresztül (rajtunk nem), vasút is dettó továbbá sztráda is megy mellettük (ezen szakaszok is "fehér folt"). Ez van - úgy látszik ott nem éri meg "molyolni" Nekik ...

Kicsit rövid(ebb)re fogva. Afelől nincs kétségem, hogy ahol lehetőségük volt ott egyből beleültek a "jóba" (akár nulla "ásással"). Ahol meg erre nem volt lehetőség oda nem mentek vagy csak jóval később (időfaktor) amikor már körülötte mindent letaroltak. Félreértés ne essék - jól csinálták és ahol most ott vannak ott az áraik is jók. Ugyanakkor eszembe sem jutna, hogy valahova "nem engedték oda" Őket. Sőt. A mobiltendernél is ezt érzem (erről írtam már korábban pl. [link] és [link] ). Megkapták a frekiket? Igen (azaz "oda lettek engedve"). Mit csináltak vele majd 5 évig? Semmit. Félreértés ne essék, ha ez az attitűd lesz fél- vagy egy év múlva, akkor szó nélkül fogom visszaadni a SIM kártyájukat ...

Plussz ugye a "nagyon vidékre" meg lett a SzIP meg a SzIP 2.0 programok, mert ezek nélkül (a könnyű vidékek kiesésével együtt számolva) már a nagyok sem lennének képesek fejleszteni. Azzal is tisztában vagyok, hogy az országnak azért vannak/voltak e szempontból "neuralgikus pontjai" (pl. 29 -es körzet, Budapest belváros meg az M0 -ás környéke egyes szakaszokon stb.), de azért mindezekkel együtt is alapvetően nem állunk rosszul ...

Persze most sem tökéletes a szolgáltatás meg vannak fehér foltok, de minimum olyan fejlesztési tempó kelleni fog amit az utóbbi 1 - 1,5 évben műveltek. Én személyszerint akkor elégedett leszek. Azonban, ha majd' 5 évre ráseggelnek a kapott frekikre megint ... Éppen ezért nem voltam hajlandó semmiféle petíciót aláírni. Egyfelől én pénztárcával szavazok (szerződést kötöttem mobilra január egyet követően is) másfelől tartom a véleményem - tessék a piacon versenyezni és ne "hangulatot kelteni" ...

Aktív témák