Hirdetés
-
PROHARDVER!
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
Masato
tag
Sziasztok,
Ezen a grafikonon jól látszik, hogy minden este van kisebb-nagyobb gond. Lehet, hogy valami routerük fingott ki, csak persze kussolnak.
Valamikor 2019 februárjában vettem észre, hogy megszűnt a bix felé az 1 ms-os pingem, meg sokszor leesett a sebesség. Írtam nekik, de persze magasról lesz*rták. Azóta a sebesség többnyire stabilizálódott, de az 1 ms pingemnek asszem örökre búcsút inthetek.
Pécelen vagyok és úgy tűnik, ez a körzet került némileg szopóágra. Ha információim helyesek, akkor pl. Fót ugyanebbe a körzetbe tartozik, de pl. a szomszédos Maglód nem. Sajnos ott nem tudok egyelőre méréseket csinálni.
-
Masato
tag
válasz thompherkins #91774 üzenetére
Hülye kérdés: jó portba van csatlakoztatva? A Digi egyes ONT-i csak 1db Gigabit porttal rendelkeznek. Pl. az a gagyi 2 portos ZTE is.
-
Masato
tag
Típusra rákeresel a megfelelő kulcsszavakkal (worm, vulnerability, stb.), persze nem garantált, hogy találsz is valamit. Ha valóban worm van benne, az elég jól megbújik, túléli a firmware upgrade-et és a factory resetet is.
A többi okoskütyüre is érdemes lehet elvégezni ezt a kulcsszavas keresést.
Nem lesz egyszerű kiszűrni, az biztos. Reméljük, sikerül...
-
-
Masato
tag
Azt senki nem kérdezte még meg, hogy milyen interfészen fog jönni az a 10G, így most én ezt megteszem. Mik a lehetőségek? SFP+ aljzatos ONT?
-
Masato
tag
válasz Dragon3000 #98802 üzenetére
"Az utolsó szakaszban 2022 végéig a vállalat elérhetővé teszi a szolgáltatást minden, FTTH lefedettséggel bíró, főbb vidéki megyeszékhelyen."
Szkepticizmus intenzifikálódik.
-
Masato
tag
Valaki használt már ilyet? Ez frankó cuccnak tűnik. Talán még meg is éri az importot a chipset miatt?
-
-
Masato
tag
Wi-Fi 6 eszközt keresgéltem, ráakadtam erre:
Ubiquiti Dream RouterHa jól látom, ennyiért verhetetlen. Noha Early Access a termék egyelőre, pár hónap múlva bizonyára elérhető lesz. Ha vótmá, akkor elnézést. Nem szponzorál a Ubiquiti.
-
Masato
tag
válasz norba69 #100986 üzenetére
Azért én még nem írnám le teljesen a Ubiquitit. Lehet, hogy a Mikrotik szcientológusok másképp gondolják, de azért még mindig vannak sztem használható profi termékeik. A konzumer cuccaik lehet, hogy tényleg csak túlhájpoltak. Találkoztam én is túlárazott routerrel és nem igazán győzött meg.
-
Masato
tag
válasz ExHDD #101122 üzenetére
Gyanús, hogy ez nem így működik. Valszeg kilométerekről kéne húzni egy új optikát, majd kiépíteni a környékre kötődobozokat. Pécelen szinte biztos, hogy az összes kötődoboz megtelt, kb. senkit nem ismerek, akinek Vodafonja lenne.
Gondolom, az újépítésű területekről lenne szó (csatári, levendulás, stb.), ott a kábel felejtős. "Majd ha épül több ház" címszó alatt "fejlesztenek".
-
Masato
tag
válasz Johnzy #101135 üzenetére
Eredetileg a hálózat egy adott számú bekötésre lett tervezve. A városban ráadásul gombamódra szaporodnak a társasházak is, családi házak bontásával. Az eredetileg egy családi házra tervezett hálózaton hirtelen megjelenik 4-6-8 lakás, az 1 db port meg marad.
OP egy újépítésű részen lakik, ahová fel kéne szerelni újabb kötődobozokat, illetve kiráncigálni egy újabb száloptika köteget, ami akár kilométerekkel odébb van. Azt én sem tudom, mennyi optikai szál van egy ilyen kötegben és hogy pontosan hol van egy ilyen splitter a városban. Ha a városközpontban van, az vagy 3 km.
Még azt is el tudom képzelni, hogy OLT-t is kéne bővíteni, ami meg akár másik településen is lehet. Ha meg elfogyott a gerincben a szabad optikai szál, akkor az totál szívás, mert az kb. soha nem lesz bővítve.
Összesítvén: aki újonnan épült lakásba költözik Pécelre, az ne sok jóra számítson közműszolgáltatás szempontjából. OP lakhelyétől nem messze, a domb túloldalán még a mai napig nincs közvilágítás. Nyáron meg pl. a magasabban fekvő területeken még víz sincs. A "ne költözz ide" szlogen betartása ajánlott...
-
Masato
tag
válasz Sakab #102196 üzenetére
Egy ügyfelemnél ugyanezzel szívtam (Asus router, de nem pont ez a típus).Van a gyári firmware-ben egy PPP watchdog funkció, 3 beállítással (PPP Echo, Ping és Disabled asszem). Próbáltam mindhármat, 0 sikerrel. A vége az lett, hogy átflasheltem OpenWRT-re és azóta nem volt gond vele.
-
-
Masato
tag
Egy Digis ismerősöm elmondása szerint a 10G-nak egyelőre nyoma sincs, azonban a re-branding már folyamatban van. A szolgáltató neve a 4iG tulajdonába került Telenor Montenegrohoz lesz igazítva. Az új név: One.
A fenti információ csupán szóbeszéd és nem tekintendő hivatalos információnak!
-
Masato
tag
válasz Flowtation #103209 üzenetére
Ahogyan Intruder2k5 kolléga javasolta, a tvheadend egy járható megoldás erre. Én TBS kártyával raktam ilyet össze, betonstabilan működik. Kliensboxnak valamilyen Enigma2-es box használható pl, csak elég macera megcsinálni úgy a csatornalistát, hogy az EPG is működjön.
Ezzel a kártyával minimum 8 usert ki tudsz szolgálni (8 transzponder vétele egyszerre). Létezik single, twin és quad kártya is.
Szervernek nem kell túl nagy teljesítmény, én egy Haswell i3-at állítottam be erre a célra, transzkódolás nélkül.
-
-
Masato
tag
válasz trec12 #104703 üzenetére
Az én üveggömböm inkább azt mondja, hogy lesz egy olyan országos hálózat, amit egyszerűen lehetetlen lesz megkerülni. Magyarul minden adatforgalmért pénzt szednek majd be. Pl. egy új netszolgáltató piacra lépése esetén (ha egyáltalán lesz ilyen), nagyon nem lehet majd labdába rúgni.
A bixben is elkezdődött valami terjeszkedés, pl. a Vodafone is eltűnt a régi helyéről, a Szervernetnek is pakolni kellett stb. Ha legközelebb ott járok, megpróbálom megkérdezni, mi is folyik ott valójában.
-
Masato
tag
válasz Dragon3000 #110526 üzenetére
Kihagyhatatlan ajánlat. Most megyek és lejjebb váltok, hogy havonta megspóroljam egy mekis kávé árát... ja nem.
-
Masato
tag
Mi történt a társasházi FTTH átráncigálással? Tegnap voltam ismerősnél a IX. kerületben és még mindig CAT5-ön van. Sőt, azt mondta, a Digi nemrég felhívta, hogy bővítenek neki 500 Mbps-re és így olcsóbb lesz. Optikáról nem esett szó.
-
Masato
tag
válasz Peter.70 #112797 üzenetére
Szia,
Ha a fenti mini PC-re telepítesz a fent említett Zerotier vagy Tailscale VPN-t, akkor kevesebb lesz a betörési felület. Az eszközökre, amikre feltelepíted, tudnak egymással beszélgetni egy virtuális hálózatban (minden eszköz fix privát IP-t kap). Multiplatform, így az oprendszer általában nem jelent gondot.
-
Masato
tag
Ha már említésre került az IPv6... storytime:
Egy pár hete bekapcsoltam az F6600R-emen az IPv6-ot. Az eszköz 2023 szeptemberében került hozzám, előtte a Ubiquiti ERL eszközömmel ment is, mondom bekapcsolom ezen is.
Látom, hogy WAN porton ad is IPv6-ot, LAN oldalon semmi. Ezt meg is írtam a OneDiginek, bíztam benne, hogy az admin loginnal méltóztatnak bekapcsolni (az eszköz a kézikönyv alapján tudja).
Első kör: visszaírnak, hogy minden rendben, jóaz, WAN-on ott az IPv6.
Ismét email: nemjóaz, LAN-on nincs IPv6.
Második kör: az eszköz firmware-e nem tudja ezt a funkciót, ha IPv6-ot akarsz, vegyé saját routert, csá.Most ez oké, meg tudnám csinálni, csak minek vegyek új hardvert (WiFi 6 routert), mikor egyébként ez a ZTE cucc teljesen jól működik? A másik meg, hogy a szolgáltató által biztosított eszközzel az általuk kínált szolgáltatás nem elérhető. Vicc. Inkompetencia + lesz*rom hozzáállás.
Még abban lehet bízni, hogy lesz erre a ZTE-re is config file decrypt és akkor be tudok majd lépni adminként és bekapcsolom, ha már ők nem képesek rá.
-
-
Masato
tag
válasz norby91 #113074 üzenetére
A WAN oldalt tudom konfigurálni, az IPv6 a LAN oldalon hiányzik, így az használhatatlan, hiába díszeleg ott a PPPoE kapcsolat mellett a kiosztott tartomány.
Az eszközről találtam PDF használati útmutatót, abban a kérdőjel helyén ott van az IPv6 fül. Gondolom admin jogosultsággal be lehetne kapcsolni. Ezért is böködtem a Digit, de elküldtek melegebb éghajlatra. -
Masato
tag
A totális email függetlenséghez meg saját domain + választott email szolgaltató. OK, ez mind költség, de így valóban szabadon lehet váltani domain hostingot, DNS-t és email szolgáltatót is. Egyedüli probléma az emailek átmásolásával lehet másik szolgáltatóhoz.
-
Masato
tag
válasz simpley #113450 üzenetére
Hasonlót kapott egy ismerősöm is, miszerint a megrendelt 500-as netet hamarosan bekötik. A poén, hogy már évek óta Digi előfizető és 1-2 éve hívta fel a Digi, hogy felraknák 100-as netről 500-ra és még olcsóbb is lesz. A váltás rég meg is történt, azóta nem rendelt semmit.
-
-
Masato
tag
válasz pikar #113561 üzenetére
Postfix-szel csináltam pont ilyet, upstream servernek meg beállítottam a Sendgrid-et. Kell hozzá domainnel rendelkezni, mert 1. ellenőrzi TXT rekorddal a Sendgrid, 2. a küldő email címe valós kell, hogy legyen, 3. SPF/DKIM-hez kell eleve domain rekord, Gmail, Yahoo most készül blokkolni a DKIM nélküli emaileket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Wise (ex-TransferWise)
- Windows 11
- Mini-ITX
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Video konvertálás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest