- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Canon EOS DSLR topic
- BIOS frissítés
- Hobby elektronika
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Jönnek a 144 Hz-es LG OLED tévék
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
UP!
-
mr_ricsi
veterán
''De amikor éppen olyan folyamat zajlik, amikor nincs rá szüksége, akkor megint hozzácsapja az amúgy is meglévő videoram mennyiséghez. Azután újra visszaveszi tőle.''
Ez megintcsak hülyeség! Az AGP aperture csak folyamatos memóriaterület lehet, de teljesen véletlenszerű annak az esélye, hogy éppen az AGPap.-val szomszédos terület szabadul-e fel.
És a visszavételt hogy gondolod? Mi lesz a benne lévő textúrákkal?
''ennyi viszont tényleg gyorsít, mert bizonyos mértékig cashként is használja.''
Mit cache-el? A rendszermemóriát egy vele pontosan megegyező sebességű memóriával??? Vagy a VGA RAM-ot egy sokkal lassúbbal???
Tisztában vagy egyáltalán azzal, mi a cache működési elve?
''Kb 32-64 MB a jó beállítás. A mostanában szokásos értékeknél inkább 64, de semmiképpen nem több. ''
Aki csak a 3Dmark '03-t futtatja, annál ez a recept beválik.
Aki viszont játszik a gépével, az 8-256MB között bármire állíthatja, nem befolyásol semmit.
(A 128MB csak azért javasolt, mert én is láttam már olyan progit, aminek a read_me-jében írták, hogy nem indul el, ha nincs legalább ennyi beállítva, ill. -ha jól emlékszem- a 3D2001 is kilép a körhintás tesztből, ha kevesebb van engedélyezve.) -
mr_ricsi
veterán
''ha eljössz érte megszámítom neked együtt 1600 Ft-ért. Használd egészséggel! ''
450Ft-ért veszem újonnan, tehát...
Egyébként pedig a 2. IDE portomon 2db UDMA33-as DVD-drive van, semmi épeszű indoka sincs annak, hogy ne 40 eres kábelt használjak. Tökéletesen működik vele, mint ahogy az elmúlt 7-8évben mindig is működtek az UDMA33-as eszközök a 40 eres kábellel. Ezenkívül 100 szét-össze csatlakoztatásra van méretezve, nem olyan pocsék, sérülékeny konstrukció, mint a 80 eres IDEkábel.
Sőt, a 1. IDE-portomon a gyári UDMA133-as körkábel szintén 40 eres, és ez tökéletesebb konstrukció, mint a 80eres szalagkábeletek: nem sérülékeny, és a gép belsejének szellőzésére is jó hatással van.
80 eres szalagkábelt nem is használok egyáltalán, az alaplapomhoz adott is ott van bontatlanul a dobozában.
''Próbáld ki a saját gépeden vmi 3D 03 teszt progival saját állításodat, mielőtt kardot rántasz mellette...''
Nem érdekel, hogy a tesztprogi milyen beállításokkal hozza a legnagyobb pontszámot, én inkább játékokat akarok futtatni.
Teljesen mindegy, hogy az AGP aperture-t 8 és 256MB között mire állítod, ugyanis egy valódi 3D-s játékprogi futása közben az értéke mindig 0MB. Ha nem 0, azaz a textúrák nem férnek bele a kártya RAM-jába, akkor a játék akadozik. Ez néhány MB aperture méretig még elviselhető, de ha ennél is több textúra van a gép RAMjában, akkor a felhasználó már állítja is vissza a felbontást, vagy a textúrák színmélységét, vagy bármit, amivel a VGA RAM igény csökkenthető.
A tesztprogi pedig azért tesztprogi, hogy olyan helyzeteket is kipróbáljon, amelyek a gyakorlatban ritkán, vagy egyáltalán nem fordulnak elő. Például betölt annyi textúrát, ami biztosan nem fér a kártya memóriájába, és 10-20 ponttal jutalmazza, ha 8x-os AGP-d van 4x-es helyett.
''a sokkal gyorsabb 256 MB videoram elé beiktatva megtérül''
Ez is tévedés, ugyanis nem ''elé'' van beiktatva, hanem inkább a VGA RAM meghosszabbításának lehet tekinteni. És erre a lassú memóriaterületre csak a ritkábban szükséges textúrák kerülnek, ezzel is csökkentve a játék lassulását. -
neduddgi
aktív tag
válasz
forceberg #18 üzenetére
Igen, és a Windows nem is engedi át, ha memóriára van szüksége. De amikor éppen olyan folyamat zajlik, amikor nincs rá szüksége, akkor megint hozzácsapja az amúgy is meglévő videoram mennyiséghez. Azután újra visszaveszi tőle. Ezért, ha nem is drasztikus mértékben, de egy kicsit lassít rajta, nem látványosan, de a max sebesség az kb éppen 64 MB körül van. Mivel ennyi viszont tényleg gyorsít, mert bizonyos mértékig cashként is használja. Kb 32-64 MB a jó beállítás. A mostanában szokásos értékeknél inkább 64, de semmiképpen nem több. Ezt bárki bármilyen 3D 03 mark teszt progi futtatásával ellenőrizheti is.
-
Az aperturát szvsz csa kakkor használja, ha nem elég neki a karin lévő RAM
-
neduddgi
aktív tag
Akkor vedd meg tőle te a 40 eres kábelét 1000 Ft-ért, sőt nekem is van még a gardrobban kettő, ha eljössz érte megszámítom neked együtt 1600 Ft-ért. Használd egészséggel! Ami pedig az alaplapi AGP apertura size beállítást illeti, egy 256 MB 8x AGP elé 64 MB-nál többet tenni, az a hülyeség . Túl azon, hogy 64 MB után már nem gyorsít az alaplapi memória növelése semmit, ha komlyan gondodlod, hogy a Windowstól büntetlenül elvehetsz 512 MB memóriát, és az neked valahol a játék futása során a sokkal gyorsabb 256 MB videoram elé beiktatva megtérül, akkor nálad; - nem mondom, hogy hülyeségek, mert nem akarlak megbántani,- de téveszmék keringenek a fejedben. Nota bene: Próbáld ki a saját gépeden vmi 3D 03 teszt progival saját állításodat, mielőtt kardot rántasz mellette...
[Szerkesztve] -
-
LOTR
addikt
kösz a helpeket
beléptem biosba és kilépéskor mentettem, és milyen meglepő megjavult
kell vkinek 40-eres ide kábel??
mivel múzeális darab ezért olyan 1k-ért eladom
topic törölhető -
Matr x
aktív tag
Nekem a régi alaplapom játszotta ezt a mókát cmos clear után. Állítsd be a cpu sebességét az alapra (nekem 133-as volt, és mindig 66-ra rakta át - még egy békebeli PIII-as, hátha megjavul.
-
maszat
senior tag
-
Viktor77
titán
1. Általában segít ha belépsz a biosba, és elmented a beállításokat.
2. Miért ne használnál 80-ast, ha ezzel megoldódik a problámád?
3. 128 mega untig elég, a rendszer ennyit kap le a rendszermemóból, ha a vidkarin lévó nem lenne elég. Nincs változás, rakhatod 64 megára is, én valahol itt a PH!-n olvastam, hogy a rendszermemó negyede legyen a beállított, azóta 128-on hagyom. Régebben végigpróbálgattam az összes bállítást, se nem gyorsult tőle semmi, se nem lassult. Gondolok itt a játékokra. -
n0_gAboR
őstag
semmi para nincs ilyenkor.
ezt ki szokta irni ha porcit cserelsz vagy ilyesmi vagy vmit elallitottal.
toltsd be a bios defaults-ot, vagy susd ki a CMOS-t azt kesz.
AGP aperture:
ezt a video memoria 2x esere erdemes allitani. ez az hogy maximum mennyi memoriat hasznalhasson a vidkari a rendszermemoriabol.
inkabb 80eres kabelt hasznalj, mert azzal valoszinuleg gyorsabb az atvitel talan nem kell annyit (vagy semennyit) varni egymasra a master es a slave deviceknek.
[de ebben nem vagyok biztos, lenyeg h muxik 40-essel is, de bvalszeg gyorsabb a 80as,mivel a 40eres a regebbi IDE cuccokhoz kellett]
[Szerkesztve] -
LOTR
addikt
Hi!
lenne egy problémám(több is az mint 1)
konfig köv:
celeron d 2666
abit is7-e
( pqi 512/400, radeon 9500 128/256- de ez mindegy)
probléma:
bekapcsolom gépet, minden megy, kiírja, hogy milyen proci van benne, ramot is, hdd is megvan ok
majd utána a következő felirat:
CPU IS UNWORKABLE OR HAS BEEN CHANGED. PLEASE RECHECK CPU SOFT MENU.
ilyenkor mit csináljak??
írjátok le légyszi, hogy mekkora tápfesz kell neki meg ilyenek, hátha az van elállítódva, meg minden ötletet nagyon várok
2. probléma:
beraktam egy 40 eres IDE kábelt és kiírja, hogy nem 80-as bla-bla
hogy tudom használni a 40-est?
vagy dobjam ki és használjak 80-ast?
3. probléma:
AGP aperture size 128mb -a biosban ez van
én úgy hallottam, hogy azt 64mb -ra kell állítani
most akkor állítsam 64-re vagy egyáltalán mi ez?
hát van néhány kérdésem, remélem tudtok gyorsan válaszolni, nagyon sürgős lenne
köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- YouTube
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Canon EOS DSLR topic
- Nintendo Switch 2
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest