Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• parandroid
    félisten

Asszem PH tesztben olvastam hogy unlockossal helyettesítettek több procit teszteléskor.
    Bios-ból beállítható fixen 6x. Legalábbis EP35C lapon lehetett.

Megfelelő teljesítmény/ár mellett a legnagyobb szorzótartományt E6850-nél találtam 6-9 (x333).
    Talán majd az E6950 6-9,5x lesz a megoldás, vagy ha lesz 3.33 Ghz-es ebből a szériából akkor a 6-10x.

Az a probléma (ahogy itt korábban írta egy topictárs), hogy a hőleadást/teljesítményfelvételt a frekicsökkentésn mellett erősen befolyásolja a CPU-nak adott fesz is.
    A gyakorlatban is kipróbáltam:
    Az FSB manuális beállításánál (333) csak a szorzót veszi le az energiatakarékos lap. Számit ez is, de csak pár fokot.
    AUTO módban, ha bekapcsolom a DES-t 1,3 - > 1,03 azaz negyed voltnyi feszcsökkentést produkál a lap.
    Miközben a proc 5,4A-t eszik alapjáraton. Ez 10Watt és további 3-4 fok proc hűtőtől, háztól függöen.

Tudom, hogy a lapon is be lehet állítani valami "reduce voltage" funkciót, de nekem sehogysem müxik automatán DES szoftver nélkül.

A feszültségcsökkentés jótékony hatását ismerem, a notim procija 0,7V-on megy. ;) Amit te keresel (minél kisebb fogyasztással elfogadható teljesítmény), ahhoz igazság szerint érdemes lenne talán egy kisebb/olcsóbb processzort venni, már csak a kisebb L2 cache miatt is, végtére is az is fogyaszt/melegszik. Az ultimate megoldás persze a mobil processzor, és az azt fogadó alaplap lenne, ott aztán vígan downclockolhatsz bármit. Más kérdés, hogy milyen áron.

p

• parandroid
    félisten

OK, köszi.
    A szorzó lock nélküli procikkal mi a helyzet?
    Van minimum szorzója?
    És ha van akkor müxik vele ez az AUTO szorzó állítás terhelés nélkül?

És ha van ilyen proci, akkor hol lehetne venni?

Tudtommal a C2D procik mindegyike szorzólockos - a user felé. A szorzó visszavételét viszont mind tudja, ha a BIOS-ban bekapcsolod ezt a funkciót.

Mondjuk az olyan alapmodellek, amik eleve magasabb FSB-vel és kisebb szorzótartománnyal rendelkeznek, kevésb hatékonyak e téren.

Az előző procim egy E4300 volt. Ez alapból 9-es szorzóval ment (9x200), azaz 6 és 9 között tudta állítani a szorzóját terheléstől függően (azaz 9x200 és 6x200 között). A mostani E6550 alap szorzója 7-es (7*333), és mint írtam, legfeljebb 6-os szorzóig tud lemenni. Ez 500-as FSB-nél már elég bizarr tud lenni, amikor 3500-ról leveszi az órajelet 3000MHz-re (7x500 helyett 6x500). :D

p

• parandroid
    félisten

Hali!

Mennyi esélyt láttok a tuningolásra??

945P-DS3
    E6300
    2x512 MB PQI DDR2-533
    ST 160GB
    Sapphire X1950Pro
    Mercury 400W

Elméletileg a 945-ös lapok nem éppen erre termettek, de azért kiváncsi lennék a véleményetekre. A ram és a táp sem valami jó :(

Előre is köszönöm!!

20-25% valószínű (200 helyett 240-250 FSB). Elsősorban a memória lesz a szűk keresztmetszet, amennyibe manapság a gyorsabb modulok kerülnek, érdemes lenne lecserélni 800-as, de még inkább 1066-os modulokra. Ha emelsz FSB-t, figyelj oda, hogy ne nagyon emelje a memóriaórjelet a névleges értéke fölé

p.

• parandroid
    félisten

Akszd ki fsb 500-val... hátha. Ez csak egy tipp.

Kiakasztani 500-zal? Az enyém ott még vígan megy. :DDD Mondjuk 520-on próbáltam fölötte, ott már nem, de gondolom feszemeléssel lehetne még tovább játszani.

p

• parandroid
    félisten

Sziasztok van egy hatalmas gondom...

Kb 4 hónapja vettem egy E6550-es procit, és azóta 3108MHz-en járattam egészen máig...
    Semmi baja nem volt, most meg 333FSB-n megy (alap 2333) pedig a BIOSban 444 van. (mint eddig is)
    Feszt adok neki 1.43-at, de a többi BIOS beállításom mintha nem fogadná el.
    Egyik pillanatról a másikra, nem tudom hogy mi lehet a probléma pls segítsetek.
    Biost most frissítettem és nem oldotta meg a problémámat.

Konfigom: GA-P35 DS3, E6550, 2GB ram (1066), GA-NX96T (9600GT)

Bármilyen 5letet szívesen fogadok, akár priviben is...

Ugyanilyen konfigom van, és néha bizony ez előfordul. Az okáról fogalmam sincs, de Gigabyte betegség lehet, mert előtte a GA-945GCM-S2 is csinálta az E4300-zal, meg ez a lap is az E4300-zal, hogy egy-egy indításnál visszatette a frekiket alapra (mintha nem tudna elindulni az emelt FSB-vel). Ilyenkor az FSB emelés engedélyezését ENABLED-ről DISABLED-re állítja, amivel default-ra áll minden, és a RAM-ot is defaultra teszi. Egyszerűen be kell lépni BIOS-ba, és a két DISABLED-et visszaállítani ENABLED-re. Szerencsére ritkán fordul elő.

p

• parandroid
    félisten

Üdv

Melyik az a Core 2 proci amelyiknek legnagyobb a szorzó tartománya és... kicsit tuningolni is lehet?

Jelenleg 6750-esem van 6-8 szorzóval.
    Nagyon jót tesz a ház hőmérsékletnek hogy csak 6x-vel megy pl. netezés alatt.

**
    Számomra ideális lenne egy 5-10 szorzójú.... 333@400 FSB-jü proci.
    De azt hiszem ilyen nincs.

A minimum szorzó 6-os. A legszélesebb szorzótartománya általában azonos processzorcsaládon belül a minél magasabb típusszámú prociknak van. Más kérdés, hogy ezek általában kevésbé tuningolhatók, viszont drágábbak.

Alapvetően azt tudom tanácsolni, hogy alapból hajtsd alacsonyabb órajelen a procidat, és ha tudod, hogy játszani akarsz, vagy egyéb teljesítményigényes feladatra készülsz, akkor emeld csak az órajelet.

Bár mire nem elég manapság egy alapórajeles bármilyen E4/6/7/8xxx proci? ;]

p

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés