- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Fusion Pro 4 Wired Xbox kontroller teszt
- Mini-ITX
- Milyen hardverek bújnak meg a Télapó puttonyában?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
Ahhoz, hogy újra elérjük a CRT TV-k és monitorok mozgás közbeni tiszta, minden részletet megmutató képét, muszáj ezt csinálni Villogásmentes sample and hold kijelzőkkel (LCD, OLED) sajnos ez lehetetlen, kivéve ha lenne egy 1000Hz-re képes példány, aminek a válaszideje is lehetővé tenne ennyi képkocka egybefolyás mentes megjelenítését.
aginor: Az OLED nem villog. Ezért van az, hogy kiába gyors a válaszidő, a mozgásfelbontása elmarad egy plazma vagy CRT megjelenítőhöz képest.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Dr. Akula #10 üzenetére
Akit zavar, annak ez tényleg probléma, de az emberek többségének nem. A telefonok nagyon nagy része villog, mint a karácsonyfa még ma is, mivel PWM-esek. Például az iPhone 12 OLED kijelzője 226Hz-en: [link] Az iPhone 14 OLED kijelzője pedig 60Hz-en: [link]
A szemnek egyébként nem okoz gondot, tehát a látásod nem romlik ettől. Ültem sokat CRT TV és monitor előtt gyerek koromban, de nem ment tropára a szemem.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Dr. Akula #12 üzenetére
Megtörténhet LCD-vel is. Én is úgy tudtam, hogy a CRT TV bántja a szemet, de pár éve utána néztem és ez csak egy vidéki pletyka. Ma majdnem kétszer annyi gyereknek van távolra látási problémája, mint 1970-ben: Why so many people need glasses now. Az ok, hogy kevesebbet vannak kint a szabad levegőn és sokat bent egy szobában, ahol nem tudnak távolra nézni és a szemük elgyengül.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Itt szét kell választani 2 dolgot. Attól, hogy OLED-en azonnali a válaszidő, azaz nincs utánhúzás, a mozgásfelbontása (tehát a mozgásban lévő objektumok részletessége) még ugyanolyan kevés, mint egy LCD-é Ez minden sample and hold működésen alapuló kijelző tulajdonsága. Ennek leküzdésére muszáj a villogtatás.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
A cikkben lévő videó szerint ezekre a problémákra találták megoldást. A panelen belüli helyzetétől függően a pixeleket különböző overdrive-val hajtják meg (Vertical Dependent Overdrive), hogy egyszerre legyen meg a végleges színpozíciójuk és csak ekkor kapcsolják be a háttérvilágítást. A videóban az hangzik el, hogy a monitor alsóbb részein lévő pixeleket erősebben hajtják meg. A végeredményt meg kell nézni, de -FreaK- által beszúrt videó alapján egyelőre jónak néz ki
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Én azt olvastam, hogy az a baj, hogy a sample and hold kijelzőkön nem elég folyamatos a mozgás, hanem darabos, ugyanis két képkocka között ugyanott marad az objektum, az agyad pedig mozgást várna el. Az OLED ebben nem másabb, mint az LCD. 24 képkocka esetén hiába vált két képkocka között gyorsabban az OLED, azután ugyanúgy 41 milliszekundumig az a képkocka álló lesz a következőig. A valóságban nincs háttérfény villogtatás, de azért nem látjuk az elmosódást, mert a képkockaszám "végtelen".
A villogtatással megszakítjuk a vizuális információ folyamot a kijelzőkön, így az agyunk sem várja el a folyamatos mozgást és ezzel lesz megkerülve a probléma. Maga az elmosódás ugye csak az agyunkba keletkezik. Ha már nem bírunk követni valamit, például a szemünk előtti gyors kézmozgatásunkat, akkor az agyunk elmossa.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ukrajnai háború
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Telekom mobilszolgáltatások
- 2026-ban érkezik a Samsung válasza a duplán hajlítható Huawei-re
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Külpolitika
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- BestBuy topik