- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Steam Deck
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Philips LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Raspberry Pi
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
AIR-CAP3602I-E-K9 és AIR-CAP3602E-E-K9 AP-k között azon túl van különbség, hogy az egyik external, másik internal antennás? Ezekből vannak nálunk és megint rendelni kéne. Melyik a jobb szerintetek? Inkább az external antennás, nem?
Valamint a 2 kötőjel közti betű az mit takar? Annyit látok, hogy A-Z-ig valami reg domaint különböztet meg, azmiaz?
-
TheProb
veterán
válasz
balazssoma92 #13028 üzenetére
Azt az ncore-t nem kéne megemlíteni, mert nyakleves jár érte...
-
TheProb
veterán
Sikerült minden faszán, köszi még 1x.
-
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #13013 üzenetére
Azt nemtom, lehet ez csak valami gyorstalpaló és nem hivatalos/vizsgával záródó tanfolyam.
Amúgy már számtalanszor próbáltam proaktív lenne és hasznos/újító tippeket adni. Vagy se szarják vagy még le is csesznek, szal érdekesen viszonyulnak itt a dolgokhoz. Amint meglesz a diplomám, húzok el innen, mert már elegem van, hogy az inkompetens seggnyaló körbe van ugrálva, aki meg folyamatosan javítana, fejleszteni akarna és utánajár mindennek meg szarba sincs nézve.de elég a rinyából
-
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #13010 üzenetére
Jeleztem már, este, termelés leállása után meg is csinálom. Mondjuk 2 kébelt felcserélni nem egy nagy szakmai diadal. Itt a jóval komplexebb bravúrjaimat is lesz@arják, szal...
Most hallom, hogy az egyik seggnyaló, inkompetens hülyegyereket msot fizették be hálózatmérnöki tanfolyamra, de meg se fordult a főnök fejében, hogy nekem is szóljon, holott tudja, hogy ez a téma érdekel...
A másik gyerek meg olyannyira kompetens, hogy nála a broadcast cím=a default gw-el...Na mindegy.
-
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #13007 üzenetére
sh sw stack-ports-ot néztem tegnap, ezt írtam is.
Viszont a sh sw stack-ring spee-t akkor megnézem majd még. köszi.Bár gondolom megint vagy nem lesz semmi az egészből, vagy megint az egyik nagyokos fogja majd megcsinálni, hiába foglalkoztam megint én a témával, meg az utánajárással...
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
On the fly való stack kábel kihúzás mennyire bolygatja meg a hálózat lelki világát? Amennyire figyelgetem nem okoz különösebb gondot a dolog, tehát nem kell hozzá sw restart ugye? Fel kellene cserélnünk 1-1 stack kábelt 2 külön sw group között. Az előbb, egy még nem "éles" switch group-nál kihúztam, majd visszadugtam az egyik stack kábelt, de ahogy nézem simán megy tovább minden, console-ban csekkoltam a
sh sw
ésshow switch stack-ports
parancsokkal.Kell valamilyen "észheztérési" időbel vagy esetleges összomlással számolni akkor, ha egy "éles" switch-ből húzzuk ki, majd dugjuk vissza a kábelt? Természetesen termelés leállása után csinálnánk ezt, csak aztán nehogy másnap meglepetések érjenek.
Remélem érhetően fogalmaztam meg a kérdést.
-
TheProb
veterán
válasz
soma314 #12416 üzenetére
-Látom a tököm nagy behatást tett a lelkedre, ennek miértjét nem nagyon értem, mert tudtommal nem a személyednek szólt...
-A VPN-es mondatban sem volt semmi támadó jellegű, ott se értem a kiakadásod.
-az összefoglalód hibádzik, de akkor pontosítom még 1x:
random napokon, de mindig olyan időpontokban amikor nincs érdemi hálózati forgalom nem válaszol pingre mindig ugyan abból az 5 sw-ből valamelyik. például: csütörtökön kapunk éjjel kapunk 5-6 mailt, hogy xy sw nem válaszol pingre. az első levél jön 01:11-kor, amiben x sw nem válaszol, aztán 02:33-kor y sw, 03:05-kor z sw, stb. Vagy vasárnap voltak levelek délelőttkor és du is. De egy levélben mindig csak 1 sw-ről van szó.Éppen ezért nem tartom valószínűnek, hogy a szolgáltató építené újra a kapcsolatot, mert azt egyfelől nem napi szinten változó időpontokban csinálják, másfelől általában csak max 1x. Itt meg a fentiek alapján ez az elmélet bukik szerintem, aztán lehet én vagyok rosszul informált a szolgáltatók kapcsolat újraépítési szokásait illetően. Ha ez lenne a gond, akkor mindig ugyan akkor, mindig az összes sw elszállna, nem össze-vissza jönne alert az 5 sw valamelyikéről. (összesen kb. 20 switch-ünk van)
Arról nekem sincs fogalmam, hogy a VPN-ünk milyen Layer-en van, se arról hogy pontosan milyen az internet szolgáltatásunk. Bár gyanítom, hogy más se fogja tudni hirtelen, éppen ezért utána kéne ennek nyomozni.
-
TheProb
veterán
válasz
soma314 #12413 üzenetére
-Mi vagyunk a győri site, külföldön tököm tudja hol, meg fut az operation manager.
-Nyilván intranet-et írtam, de ahogy te is mondtad, ez persze neten keresztül megy VPN-nel. A net meg mikrohullámú, ahogy írtam lentebb.
-Többi kérdésre nem tudok választ adni, mert mivel nem mi üzemeltetjük az operation manager-t, így nem látok bele a lelki világába. Nem tudom, hogy mikor és hogyan észleli azt, hogy nem válaszol xy switch a pingre. Bár az alertek hektikus időpontú trigger idejét nézve, ez sztem elég frekventált lehet.
-Hogy pingeli-e a routert, azt megint nem tudom. Belenézni se tudok, mert a jelek szerint nincs tacacs-hoz adva, így nem tudok belépni az adminos adataimmal. -
TheProb
veterán
válasz
soma314 #12410 üzenetére
Megnéztem 1-2-nél az uptime-okat, mind 2+ hete megy.
Több aspektusból is kizárható, hogy áramot nem kapnak. Alapból szünetmentesről mennek, takinéni nem fér hozzájuk, még ha akarná se tudná őket kirántani a 230-ból.Az operation manager vmelyik külföldi site-on van, intraneten keresztül kérdez le.
Amúgy random időközönként, de egy időpontban mindig csak 1-ről kapunk mailt, hogy nem válaszol.
Pl. egyik 01:11-kor, a következő 2:43-kor, stb. -
TheProb
veterán
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Utóbbi időben figyeltük meg, hogy kb minden éjjel 2 körül pár percig az összes switch-ünk "pingelhetetlen" lesz 1-2 percig. Ezt a monitorozó rendszerünkben látjuk és random módon, de kb az összes switch-nél ezt látjuk.
Mi okozhat ilyet? Ilyenkor még termelés sincs, üres a gyár, semmilyen forgalom nincs. -
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #12357 üzenetére
Routerhez nem nyúltam, jelenleg nem is tudnék, mert nem tudom a login credential-t. Amúgy hagyom a VLAN-os dolgot, a sw összes portját GI-ket is egy VLAN-ra dobtam az egyszerűség miatt.
De ha jól értelmezem akkor ha router oldalon nincs konfigolva 1-2 dolog, akkor nem fog menni az uplink porton adat.
-
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #12320 üzenetére
Valamit lehet kihagytam vagy elszartam, de a következő beállításokkal elérhetetlen lesz a switch:
Int g0/1
Des uplink to X ASUS
Sw mode trunk
Sw trunk all vlan all
Sw noneg
Priority-q out
Storm-control broadcast level 80
Storm-control multicast level 80
Spanning-tree uplinkfastha átdugom a gi0/2-be, akkor újra back-online lesz. Mi nem jó?
-
TheProb
veterán
Egy sima Asus consumer router van mögötte. Gondolom tomato-n is be lehetne állítani, de arra lettem volna kíváncsi, hogy cisco-ban hogyan működik ez. Végre most lett egy sw amin lehet homokozni, de majd talán később.
(#12324) soma314:: Ez a port áthidalgatás elég maszek módszer, de nem hülyeség
Igazábóla laborkörnyezetet tekintve irreleváns, hogy vannak-e vlan-ok vagy sem.
mod: Bár ha jól értelmezem, akkor ez a router on a stick téma úgy működik, hogy a vlan-ok közti routolást végző router dedikáltan csak erre van fenntartva, nem?
-
TheProb
veterán
Catalyst 2950-en be lehet állítani a VLAN-ok közti átjárást? Ha igen, akkor mi a menete, milyen parancsra keressek rá?
Valamint uplink portot, hogy állítok be?
Kerestem, de nem találtam épkézlát leírást. Aztán lehet, hogy rossz kulcsszóval próbálkoztam.
-
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #12306 üzenetére
Nagyszerű. Igen, azt már én is tapasztaltam, hogy oktatási célra nincs, de, hogy még úgy se, hogy itt van mellett a fizikai eszköz az már kicsit kemény...
Most hiába lenne egy selejtezett switch, hogy legózzak rajta és szakdogához használjam, nem tudok vele kezdeni semmit...
Ha contract nincs, de hozzáadom advisor-hoz, az se elég?
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
IOS-t mért ilyen körülményes letölteni?
Szeretnék egy Catalyst 2950-et feléleszteni, mert nincs rajta IOS, de az istenért nem tudom letölteni sehonnan az image-et...Ezzel próbálkozok, ott is van a .bin, de letölteni ezt se lehet. (be vagyok jelentkezve)
Honnan tudnám letölteni végre?
-
TheProb
veterán
válasz
FecoGee #12018 üzenetére
Mondjuk elég érdekesen csinálja a cég a forintb@szást... Csak azért cseréljük le a tavaly lecserélt switch-eket, mert ezek POE-sok. igaz nem értem mért kell a gyár összes switch-ének POE-t támogatnia, de oké.
Sajnos elég érdekes agymenések vannak itt, hol olyan költekezés, mint az állat, hol meg csináljunk tüzet kövekkel... Nem értem.
Amúgy Network module (SFP-s) van mindegyik switch-ben, a jelenlegi main sw-ekben még van 2-2 sfp->üveg is. De egyik sincs kihasználva. Azon a pár SFP kábelen, meg biztos becsődölne egy ekkora cég.
Na mindegy, megírom akkor a főnöknek, hogy megint csak én szúrtam ki ezeket az alap dolgokat, remélem még le is basznak, hogy mért szólok érte...
(#12020) crok : utolsó sorod nekem szól? vagy azt mire írtad?
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Megjött hozzánk a 2db új 2960x-es switch-ünk, amik config után a fő switchek lesznek majd.
Egészen pontosan: WS-C2960X-48FPS-LMivel én itt a cégnél csak egy szaros kis IT Operátor vagyok, így ennek konfigurálását nem én intéztem, hanem a mérnök kollégám beszélt a külföldi network team-mel.
De van 1-2 dolog amire kíváncsi lennék, hogy csak szerintem fura vagy jó az úgy:
1. A 2 switch csak 1 kábellal van stackelve, ami a switchek 1-1es stack portjaiban vannak bekötve, ez így jó is. De tök véletlen nem kéne a 2-2 portokat is összekábelezni?
2. Ugye van a switch-en 4db SFP port, nem azzal illene összekötni a többi switch-el, ahelyett, hogy a "normál" portokkal szarakodnánk és trunk-ölgetnénk négyesével? Mondjuk ez a kérdés már régóta megfogalmzódott bennem, mert kb egyik switch-ünkben sincs kihasználva az SFP port. Sőt az eddig main switch-ekben még SFP->üveg átalakító is van, de ennek ellenére azok is 4-4 UTP-vel van trunk-ölve a többi eszközhöz.Ez csak nálunk van így vagy máshol is? Netán full hülyeséget beszélek?
-
TheProb
veterán
válasz
jerry311 #11222 üzenetére
Áhhá! Köszi
2. kérdésre esetleg?
Egyik mac címre azt írja, hogy Po1. Az összes switch-ünkből ez az egyetlen eszköz ami ilyen portra "mutat".
Amennyire kugugliztam, ugye ez egy Port channel port akar lenni, ami amennyire jól értelmeztem trunk akar lenni, bár ez esetben gondolom ez más.show etherchannel summary-re ezt kapom:
1 Po1(SU) - Fa0/1(D) Fa0/2(P)
-
TheProb
veterán
Konkrét mac-et hogy lehet keresni? van 1-2 kliens amiket az istenért se látok egyik switch-ben sem, többszöri átnyálazásra sem és ha lehetne direktben keresni 1-1 címet az hatékonyabb lenne, mint átnyálazni mindig a listát amit az "sh mac add dyn" és egyűbb szűkített eredményei adnak, ott könnyebb átsiklani az esetleges találat felett.
Valamint ugye ha az egyik uplinken mutatja a címet, pl. Gi0/1, akkor azt nem lehet lekérni, hogy konkrétan melyik eszközön csücsül az a kliens?
-
TheProb
veterán
Ja bocsi, azt elnéztem
Kezdem már K hülyének érezni magam vagy vmi nem működik úgy ahogy kéne...Most megpróbáltam ezzel a putty-nd-vel. alapból a user/password-ot csak "ogin:" és "assword:"-nek írja a bal oldalon, ha beírom az adataim és kapcsolódok akkor is a login sor fogad a parancssorban... Ha átírom normálisan "login:"-ra, meg a password-öt is, akkor se jó...
plink-nél már talán valami haladás van, most már hibát nem dob, ellenben semmit nem ment le, ez a kimenet:
IDF4Switch1.Gyor#$tftpcopy copy running-config tftp://10.54.32.105/backup_1
IDF4Switch1.Gyor# -
TheProb
veterán
Ismerem a putty-ot
Na most nézem melóban.
De folyamatosan invalid command-ot irkál. Próbáltam már putty-ban, ebben a plink-ben is, különböző parancsokkal a command file-ban, de nem akarja.cmd-ben ezt hívom meg: plink -ssh -l <user> -pw <pass> 10.54.38.35 -m "command.txt"
majd ezeket dobja:próbáltam azt is, hátha az a baja, hogy nincs kiterjesztés a megjelölt file végén, de úgy se jó.
-
TheProb
veterán
Na jelenleg odáig eljutottam, hogy plink-ket használnám, adok neki egy command file-t amibe elvileg bele lehet írni a cisco commandokat. Az első sort/parancsot be is adja neki (copy running-config tftp), de utána hiába írtam következő sorba a tftp szerver címét azt már nem veszi be a gyomra.
Vagy ezt nem fogja megenni ilyen formában: ?
copy running-config tftp
<tftp szerver címe>
<file név>
exit -
TheProb
veterán
Lehet valahogy egyszerűen lementeni több switch configját vagy csak a manuális,egyesével való bejelentkezgetés és konzolból lementegetés van?
Mint ha láttam volna ilyen lehetőséget Network Assistant-ban pl, az használható?
-
TheProb
veterán
Mi ez a BT, melyik cég ez, hogy mindenki ismeri csak én nem?
-
TheProb
veterán
Konkrétan nem tudom mi volt, mert csak úgy story szintjén mondták el...
Meg, hogy mikor próbálták megnézni a nemrég nyugdíjazott AS400-unkat, hogy melyik porton van akkor az se ment. Nemtom, hogy milyen körülmények között, de állítólag "vakarta a fejét" a kollega.Na mindegy, de amúgy mivel csillagpontos topológia van nálunk így elég könnyen lehet, hogy nem közvetlen abba a switch-be van bekötve a printer amin épp nézném. De sok ész nem kell hozzá, hogy akkor arra a switch-re kell közvetlen konzolt nyitni amelyikre a printer direktbe van kötve. Persze mivel ezt nem tudjuk, így amúgy is csekkolni kell minden switch-et.
Network assistant-tal nem lehet ezt esetleg kinézni, ott lehet csinálni community-t és látni lehet a teljes topológiát. Bár arra is azt mondják, hogy "buggy".
-
TheProb
veterán
VLAN-t váltunk és a következő körben a nyomtatókat akarjuk átállítani. De mivel jó volna jobb megoldás arra, hogy kiderítsük, hogy az egyes printerek melyik switch melyik portjára vannak kötve, annál, hogy lemegyek és a végponttól visszakeresem a switch portjáig fizikálisan, ezért kérdezem.
MAC cím alapján már lehetne szűkíteni a kört pl HP-ra.
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Console-ból ki lehet nézni, hogy melyik portokra vannak nyomtatók kötve? MAC cím alapján pl.
Fontos, hogy valós adatokat lássunk, egyik kollégám azt mondja, hogy van hogy fals értékeket mutat. -
TheProb
veterán
Sziasztok!
Az alábbi jelenséggel hogy lehet a leggyorsabban, legkönnyebben életet lehelni a vasba? Nem szükséges semmilyen backup, csak a szűz rendszer a lényeg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- ÚJ PS5 Slim - FW 8.40 - Lemezolvasó - Lua Loader - Lua játék - Lapse
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 1TB SSD Radeon Pro 5500M
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 2TB SSD Radeon Pro 5600M 8GB
- MacBook Pro 14" M1 MAX - 32GB / 1TB (2021) - 1 év garancia
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest