- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Aktív témák
-
[Kovi]
tag
válasz
Pizzafutar #19 üzenetére
Igen eddig én is eljutottam, hogy a két kör középpontját összekötöm és arra merőleges az érintő, és le is rajzoltam, csak ugye itt az érintő nem csak vízszintes / függőleges lehet mint a fal, szal így már nem csak egyet kell módosítani a két komponens közül hanem mind2-t, és ezt most így sajnos nem tudom matematikailag leírni..
-
[Kovi]
tag
Hát segítséget megköszönném.. igazából engem sebeség annyira nem zavar.. ezt a kis progit még elbírja AthlonXP :)) Meg nekem igazából csak egyetemen kéne bemutatnom ezt a progit. Fizikai hatások, szal tehetetlenség / gravitáció ilyesmi nekem nem kell csak simán az ütközés.. így gondolom azért valamivel egyszerűbb. Mert most berakok még egy kört akkor ott is tudom vizsgálni hogy azok befoglaló négyzetének koordinátái mikor egyeznek (szal ütközik a 2 labda), csak utána ugye nemtudom hogy hogyan kéne kiszámolni a szöget amiben tovább halad, mert ugye ez függ az irányoktól amikben haladnak a albdák az ütközés előtt, és ugye attól is hogy egymáshoz képest milyen pozícióben vannak mikor ütköznek. Én eltekintek olyasmitől hogy egyik labda esetleg nehezebb mint a másik, vagy hogy a sebességük és az ezekből adódó lenületük eltérő.. a 2 labda nálam teljesen azonos..
-
[Kovi]
tag
up!
#14ben felvetett 2 labdás problémára vmi 5let?
Szerk: nemszóltam.. látom közben jött válasz..
[Szerkesztve] -
[Kovi]
tag
válasz
BlackWoOd #13 üzenetére
Köszi a tippet, így is biztos jó lenne, de asszem nem éri meg átírni, főleg hogy azért enyém sem bonyolultabb, max az a 2 sor ami számolja a következő koordinátát.. de határ ellenőrzés ugyan úgy kell mind2 esetben.. most meg hogy már az én megoldásommal is tökéletesen megy :C
Szerk: Viszont ha van vmi hasonlóan egyszerű megoldásod arra amit #14-ben írtam.. azt szívesen fogadom :))
[Szerkesztve] -
[Kovi]
tag
válasz
Pizzafutar #11 üzenetére
Köszi a tippet, double-re átírva tökéletesen megy.. nemtudom, hogy nem vettem észre, pedig már régebben is többször szívtam ilyen double <-> int konverzióknál történő levágásos kerekítés miatt. Viszont akkor lenne még egy kérdése.. igaz ezzel még nem is próbálkoztam, csak úgy eszembe jutott, hogy ha beraknék még egy labdát akkor azt is el kéne intézni hogy ha a két labda ütközik akkor mi történjen.. nah mostugye ez már nem olyan egyszerű, mert itt akkor arra is figyelni kell hogy egymáshoz képest hogyan helyezkednek el a labdák, és akkor a szög is változik amiben tovább haladnak.. szal a matematikai alapok érdekelnének, ha le tudnád írni, hogyan kell az ilyet elméletben megoldani..
-
[Kovi]
tag
válasz
Pizzafutar #11 üzenetére
én is szögfügvényekre gyanakodtam, de én előjelezés miatt, viszont ugye 30 és 31 vagy 60 és 61 fok ugyan abba a tartományba esik + / - szempontjából, mármint ha sin / cos - ukat nézzük.. de így már tényleg ok szal a kerekítés.. minnyá megpróbálom double-ra átírni..
-
[Kovi]
tag
Persze de az a lényeg hogy lehessen állítani kiindulási szöget, és falról is ugyan abban a szögben pattanjon vissz. És moszgáshoz meg ki kell gonolnod hogy mi az adott úthoz tartozó következő lépés, vagyis melyik az az (x,y) érték ahova tovább kell mozgatnod.. De ha a te megoldásod működik így is, akkor írd le plíz engem érdekel..
-
[Kovi]
tag
válasz
Pizzafutar #6 üzenetére
Van hozzá builder-ed, szal le tudod futtatni, vagy töltsem fel .exe-t is?
-
[Kovi]
tag
Nah feltöltöttem extrára.. tömörítve csak 25K
[L]http://www.extra.hu/dirtyreading/labda.zip[/L]
Extra lehet sírni fog hogy kívülről nem elérhető, de adni fog egy linket és akkor onnan már le lehet szedni..
Amúgy 6.0-s MS Visual C++ os project ként van mentve ha ez számít valamit..
[Szerkesztve] -
[Kovi]
tag
válasz
Pizzafutar #2 üzenetére
Hát alapból asszem minden int -nek deklarált változót signed-nak vesz.. meg azért is furcsa lenne mert sin / cos függvények ugyan abban a tartományban vannak 31 fokra, mint pl 30-ra.. és 31 foknál még megy rendesen, 30-nál pedig már kirepül fölül.. De lehet fel tudom tölteni forrást vhova..
-
[Kovi]
tag
Szóval kéne írnom egy progit C++ -ban ami kirak egy ablakot és abban rajzol egy négyzetet, amiben egy labda pattog, úgy hogy a falról rendesen visszapattan meg minden. Meg is írtam a progit, csak ugye átdolgoztam hogy állítható legyen a kezdés helye pixelben (szal ahonnan indul a labda), illetve a szög amiben elindul a labda. És itt jön a progbléma.. Vannak bizonyos szögtartományok amiknél a labda kilép a baloldali illetve a felső kereten. 4 ilyen szögtartomány 4*60 fok szal összesen 240 fok. A maradék 120 fokban megy rendesen, de így ugye 2szer akkora az a tartomány ahol nem jó, mint ahol jó, és nem látom a megoldást. A lebda mozgását így oldottam meg:
m_vy++;
m_vx++;
m_x=m_x2+m_ex*m_vx*(cos(m_alfa*pi/180));
m_y=m_y2+m_ey*m_vy*(sin(m_alfa*pi/180));
dc.Ellipse(m_x-10,m_y-10,m_x+10,m_y+10);
if (m_y<Ys+12) {m_ey*=-1; m_y2=m_y; m_vy=1;}
if (m_x>Xs+Xh-12) {m_ex*=-1; m_x2=m_x; m_vx=1;}
if (m_y>Ys+Yh-12) {m_ey*=-1; m_y2=m_y; m_vy=1;}
if (m_x<Xs+12) {m_ex*=-1; m_x2=m_x; m_vx=1;}
Ahol m_x2 / m_y2 a kiindulási pont ahonann elindul a labda, ezeket egy edit boxból kéri be. az m_vx, és m_vy x és y irányú komponensek, tulajdonképpen csak szorzók amikkel a következő pontot számolja. m_alfa pedig a szög, de cos, sin függvények radiánban kérik ezért kell m_alfa*pi/180. m_ex, m_ey, pedig csak előjel szorzók, alapból 1 az értékük, így tulképpen ütközés után csak a mozgás valamelyik irányú komponensének előjelét fordítják. mivel csak felül és baloldalt lép ki, az 1. és az utolsó feltételben lehet a hiba csak nemtudom hogy mi. Fontos lenne, mert hétfőre le kéne adnom a progit egyetemen, szal segítsetek plíz!
Szerk: jah ami kimaradt: Ys, Xs, a négyzet bal felső sarkának koordinátái amiben pattog(na) a labda. Xh, Yh, pedig a négyzet adott irányú hosszúsága..
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest