Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• jattila48

aktív tag

válasz dobragab #3617 üzenetére

Kicsit visszatérve a type switch vs. virtuális fv. problémához:
    Szerintem a zavart az okozza, hogy a szimbólumot reprezentáló osztály type mezője nem az osztály típusát jelöli, hanem a szimbólumét. Egy objektum típusa meghatározza, hogy rajta milyen műveletek végezhetők. Itt azonban a típusmező a név forráskódbeli szerepére utal, nem pedig a szimbólum osztályon végezhető műveletekre. Ez két külön dolog. A virtuális fv. az objektum típusához kapcsolódik, nem pedig a szimbólum név típusához. A szimbólum név típusa ugyanolyan attribútum, mint a többi, amik a program szerkezetére lesznek hatással (hogy generálja a kódot a fordító, a név típusától függően), ezért a type switch elkerülhetetlen. Mellesleg éppen ezért helytelen type switch-nek nevezni a dolgot.

• jattila48

aktív tag

A set-ben (vagy nem vektorban) való tárolásról még annyit, hogy a scope kezelést nem lehet megoldani benne (hogy tartod nyilván a scope határokat?). A sope-ok stack szerűen rakódnak egymásra, ezt pedig vektorban a legegyszerűbb kezelni. Ha set-et használsz, akkor scope-onként külön-külön (sőt szerinted ezen belül még típusonként is) szimbólum táblákra lenne szükség (annál is inkább, mivel különböző scope-okban lehetnek azonos nevű szimbólumok,a set már csak ezért sem alkalmas), amiket aztán a scope-oknak megfelelően stack-be szervezel. Biztos, hogy ez jó elgondolás?

• jattila48

aktív tag

"Futásidejű költsége nem a static_cast-nak van, hanem a type switch-nek"
    Én is ezt írtam. A type switch-et meg nem tudom elkerülni, mert mikor megtalálok egy szimbólumot, akkor a tíőusától függően kell folytatni a fordítást. Pl. egész mást kell csinálni ha a szimbólum változó, mint ha függvény. És azt előre nem tudom, hogy a keresett szimbólum milyen típusú lesz.
    Nem értem mi előnye lenne a különböző típusok külön tárolásának, azonban azt látom, hogy rengeteg a hátránya.Minden, típusonként külön szimbólum táblában kezelni kell a scope-ot, holott a scope a típustól függetlenül ugyanúgy vonatkozik az összes szimbólumra. A find_symbol fv.-nek végig kell keresni az összes szimbólum táblát, és attól függően, hogy melyikben találta meg a szimbólumot, vissza kell hogy adja a típusát (ezután pedig mindenképpen type-switch jön). Sőt nem csak a típusát, hanem valami módon magát a szimbólumot is, pl. iterátorral. A visszaadott iterátor minden esetben más típusú lesz, ha csak az összes szimbólum nem egy közös őstől származik, és a táblázatok az ős pointert tárolják, amiket aztán ugyanúgy típustól függően static_cast-olni kell (mint ahogy most is csinálom). De akkor miért kéne külön táblázatokba tenni? Ha valamiért új típusú szimbólumot kell bevezetni, akkor a find_symbol fv.-t bővíteni kell az új típusnak megfelelő táblázat keresésével. Ezek mind hátrányok, és bonyolítják a programot. A Te megoldásod egyetlen "előnye", hogy a szimbólumokban nem kell a típusukat tárolni.
    Az, hogy a táblázat vektor-e, vagy más, teljesen lényegtelen. Max. pár száz szimbólumról lehet szó, ennyire pedig talán a vektor overhead-je a legkisebb, úgyhogy a keresés sem lesz túl lassú (egyébként is csak fordításkor van szimbólum tábla, futáskor már nincs).
    Egy szó mint száz, nem tudsz meggyőzni a külön-külön tároláskor, de nem is ez volt a kérdés. A static_cast nekem sem tetszik, de nem tudok jobbat.

Új hozzászólás Aktív témák