Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MrSealRD

    veterán

    válasz vans? #63155 üzenetére

    Nekünk is Moulinex gép van és OW3501 névre hallgat. Azt, hogy melyik a jó kenyérsütő és hogy mennyitől kezdődnek az árak változó. Sok a user error is, és nem lehet kiszűrni jól, hogy melyik történetben volt hibás a gép. Egy biztos, be kell tartani a recepteket és a leírást, mert egész egyszerűen nem lesz olyan az eredmény mint amit vársz.

    A BL80 tapasztalataink alapján több vizet vesz fel kicsit mint a BL55, meg több benne az értékes anyag. Nekem személy szerint jobban ízlik. A BL55-el viszont egyértelműen ropogósabb a héja. Ez egyébként a sütőben sütésre vonatkozik. Sőt, ha ebből a két lisztből használunk akkor többnyire sütőben sül ki. A kenyérgépben nem annyira jó az íze...

    A fenti két liszhez képest a graham, teljes kiörlésű, rozs, tönköly lisztek nagyobb folyadékmennyiséget igényelnek. Szárazabbak. Mi van, hogy tejet vagy víz/tej keveréket használunk folyadéknak. A tej emulgeálószerként működik. Jobb lesz a keveredés. Ezeket a liszteket kevergetni szoktuk valamilyen kombinációban de a lényeg, hogy a száraz anyag/ folyadék arányra mindig figyelni kell.

    A sípszó után nálunk is üzenet helyett magokat lehet hagyni a kenyérben. De egyébként a kis könyvben le van írva minden program esetén, hogy a teljes program időtartam milyen fázisokra bontható fel és az mennyi ideig tart. Ez jó mert adott esetben tudsz korrigálni...

    Egyébként minden kenyér amit sütöttünk normálisan kenhető volt. Nem is nagyon értem milyen lehet az amiről beszélsz.
    Amúgy meg az van amit DeFranco is ír. Ha kemény a vaj, akkor én is olvasztom mert annyira kemény, hogy annak jó vége ott már nem lesz ha nekiállok késsel.

    Mi inkább friss élesztőt szeretjük jobban. Por élesztőt csak Ciabatta-hoz használunk.

    Ezt korábban sütöttük: Kenyérsütőgéppel
    Ez meg egy különleges kalács szintén kenyérsütővel

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz vans? #63155 üzenetére

    aktuálisan nem tudom, hogy mennyi egy jó kenyérsütő, nekünk egy moulinex owt1101 van, ez egy viszonylag alap modell (egytárcsás, 700/900 grammot tud, van kéttárcsás és nagyobb kapacitású modell is), de jól süt.

    ismerősi körben a fapados márkákkal (hausmeister, etc.) vannak rossz tapasztalatok, de maga a koncepció nem egy ördöglakat, úgy érzem, hogy a szoftver a kulcsa, az, hogy mit, milyen hőfokon, és meddig csinál. meg a recept. nekünk ez a gép bevált.

    a kézikönyv szerinti receptet tartjuk rend szerint, és azt variáljuk más liszttel, adalékokkal, stb. maga a gép tud sok mindent, tésztát csinálni, kalácsot sütni, még lekvárt főzni is, kenyérből is van több féle (alap, francia, korpás, gyors) de mi eddig az alapot csináltuk (most hogy beszélünk róla, meg fogom próbálni a franciát is).

    fontos a tech, hogy miből, mennyit és milyen sorrendben raksz bele, ez sem ördöngősség, egyszer kell rájönni. alap: 450g liszt (bl55-bl80 mindegy), 270ml víz, 1,25 kismércike só, 2,5 nagymércike cukor, 3 nagymércike olaj, 9g élesztő (friss).

    a lisztet az élesztővel kevered, a vizet a sóval, cukorral, olajjal. tartályba először a folyadékok, aztán a liszt az élesztővel rá, és indít. ennyi.

    ha korpás, zabos, rozsos, stb. kenyeret csinálsz, akkor 2/3 fehérliszt 1/3 speckóliszt arányban kevered először, aztán látod, hogy hogyan változik a textúra, általában ez jó, van ami elmegy fele-felében is.

    van egy pont a programban, ezt hang is jelzi, amikor lehet bele dobni a magokat, tökmag, szezámmag, feketeszezám, napraforgómag, lenmag, stb. esetleg aszalt paradicsom, vagy hagymakockák, amit épp kitalálsz.

    ha a kenyérsütőben sütöd ki, akkor a textúrája kicsit más, mint a bolti kenyérnek, szerintem jobb. alapból nem morzsolódik, jól kenhető, kezelhető, ott esik szét, amikor a bolti kenyér már egy masszagombóc a héj közepén. ha a kenyérsütő csak dagaszt-keleszt, és utána sütőbe dugod, akkor ott "bolti textúrájúra" sül, mint stuszi fotóján. ez plusz meló, mást ad, el lehet dönteni, hogy kinek mi jön be. mi szeretjük ezt a kenyérsütő-textúrát

    a belseje puha, de nem annyira mint a boltinak, a héja viszont nem olyan száraz és kemény, határozott, de harapható, kezelhető.

    hogy a vajat hogy tudod kenni rajta, ez attól függ, hogy mennyire kemény a vaj. én bedobom 15-18 mp-re a mikróba a vajat és úgy lehet kenni, mint a margarint.

    stuszié sütőben sült, olyan is, tényleg szép. én zsemlét szoktam csinálni sütőben, a gép kikeveri a tésztát, én még kelesztek rajta 15 percet, és utána pirosra sütöm. isteni, de az tényleg melós, nem 5 perc, mint a kenyér.

  • Magnum_

    nagyúr

    válasz vans? #63155 üzenetére

    En azert kuzdok, hogy allamvizsgazhassak. De most meguntam. Majd a film utan folytatom. Van egy veszforgatokonyvem, hogy kedden mar csak magat a jogszabalyt tanulom, ha gaz lenne addig.

Új hozzászólás Aktív témák