Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • meili

    tag

    Sziasztok!

    Technikai kérdésem lenne bitcoin tárcával kapcsolatban. Legfőképpen az a bajom, hogy még soha nem használtam tárcát. Telepítettem a gépemre a Bitcoin Core-t, és a blokkláncot is letöltöttem már. Korábban említettem, hogy szeretnék bitcoint vásárolni, de nem szeretném semmilyen weboldalon tárolni, jobban megbízok abban, ha nálam van a privát kulcs, és csak én ismerem.
    (Ha nem értetek egyet, szívesen várom az ellenérveiteket.)

    Kicsit utánaolvastam az utalásoknak, és ha jól értem, akkor egy utalásnál az alábbi dolog történik:
    Rendelkezem egy 'A' public key-jel, melyen a bitcoinjaim vannak. Ha innét utalok 'B' public key-re, akkor először is az átutalt összeg átkerül 'B' public key-re, a maradék viszont nem marad meg az eredeti 'A' public key-emen, hanem keletkezik egy új, random 'C' public key, a maradék arra kerül rá, tehát a maradék bitcoint csak ehhez a 'C'-hez tartozó private key birtokában tudnám elérni. Azaz a korábban kinyomtatott és jó helyre eldugott 'A'-hoz tartozó private key-yel semmire nem mennék már, ha ebben a pillanatban valamilyen adatvesztés miatt nem tudnám elérni a 'C'-t tartalmazó wallet.dat file-t.

    1. kérdés:
    Van egy wallet.dat file-om, melyben van mondjuk 5 db public key-em (és a hozzá tartozó private key-ek persze), mindegyiken 0.2 BTC-vel. Ha erről a wallet.dat-ról készítenék egy biztonsági mentést wallet2.dat néven, majd az eredeti wallet.dat-ról elutalnék 0.1 BTC-t, akkor jól sejtem, hogy az eredeti wallet.dat-on 0.9 BTC-t látnék, míg ha a wallet2.dat-ot töltöm be, akkor csak 0.8 BTC-t?

    2. kérdés:
    Az előző kérdést megcsavarva kicsit, honnét lehetek abban biztos, hogy utaláskor csak az egyik címről fog leszedni 0.1 BTC-t, és nem mondjuk mind az ötről 0.02-t, így 5 új cím keletkezik, és a wallet2.dat-tal már 0 BTC-hez férnék hozzá.

    3. kérdés:
    Tegyük fel, hogy a wallet.dat-omban van 4 db public key, melyeken az alábbi összegek vannak:
    A: 0.05 BTC
    B: 0.1 BTC
    C: 0.15 BTC
    D: 0.7 BTC
    Csinálok egy biztonsági mentést wallet2.dat néven, majd az eredeti wallet.dat-ról elutalok 0.15 BTC-t. Honnét fogja levenni a pénzt? A C-ről? Vagy az A-ról és a B-ről együtt? Vagy tök random az egész, és nem tudjuk megjósolni, hogy a wallet2.dat betöltése esetén [0 ; 0.85] BTC tartományban mennyi összeget fogok látni?

    A fenti példák lehetnek ellenérvek az "offline" wallet ellen, hogy könnyű véletlenül megszabadulnom a pénzemtől, tehát hiába csinálok 10 db biztonsági mentést és tárolom őket 10 különböző helyen, ha egyszer utalok az eredeti wallet.dat-ról, akkor kezdhetem elölről a biztonsági mentéseket.

    A fenti esetek kimenetele ismert lehet? Vagy ez is wallet függő? Aki használ offline wallet-et az légyszi válaszolja meg a kérdéseimet!

Új hozzászólás Aktív témák