- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Philips LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szép munka, pedig engem a téma abszolút hidegen hagy.
-
Felezett 9070xt kis órajelbumppal, örülhetünk, ha a sima 5060-nál gyorsabb lesz. A sima 9060 meg külön kategória lesz lefelé.
@Kisgépkezelő: persze, ez is, meg még egy tucat dolog, amit jól csinálnak marketingben. Lehet álmodozni, de ahhoz, hogy egy ilyen pozíciót meg lehessen támadni, ahhoz hasonló technikai képesség kell, és hasonlóan erős marketing. Az AMDnek megvan az első kb., a másodikban sehol nincsenek. Az Intel mindkét téren a béka segge alatt.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Számít, hogy az elmúlt 20 generációból kb. 1 híján 20-ban az Nvidia adta a csúcskártyát. Elképesztő ingyen marketing, (sőt még ők fizetnek az Nvidiának, hogy reklámozhassák) hogy minden teszter, youtuber, esporter influenszer meg tudomiénmi gépében az van.
CPU oldalon meg lassan pont az AMD irányába kezd ugyanez billenni, mert szerintem idejét nem tudom, hogy mikor láttam tesztet, vagy akárcsak egy SFF házbemutatót (szeretem a kis gépeket
), amikor ne valami R9 nagyonsokezersokszázX3D procit gyömöszöltek volna bele. Aztán úgy könnyebb eladni az R5 sokezer-nemolyansokszáz procikat, annak ellenére is, hogy hallottam már számomra hitelesnek tűnő forrásból olyat, hogy abban a kategóriában az Intel gyakran jelentősen jobb ajánlatokkal bírt a közelmúltban.
-
Csandi
őstag
Egyébként egy 4060 Ti-ről miért akarna valaki 5060 Ti-re "upgradelni"? Upgrade esetében a kategóriát is kéne növelni szerintem (ezesetben pl. egy 5070 Ti), megartani ugyanazt a szintet egy kövi genből mindig is értelmetlen volt. Vagyhát arra szokták mondani, hogy 'sidegrade" de annak ugye sok értelme nincs.
9060 gyenge lesz. -
Mármint mit nem? Szerintem de
Komolyabbra fordítva, teljes realitástagadás, amit írsz. Az NVIDIA kihozta a videokártya-történelem egyik legkevesebb előrelépést hozó architektúráját, lassan kijön az összes chip és az összes standard modell, a vetélytársak meg eddig két-két SKU-t bírtak prezentálni, az egyikük a középkategóriában versenyzik, a másik a belépőszinten. Az egyik úgy tűnik, hogy júniusban hoz még valamit a belépőszintre, a másiknál csak vérszegény pletykák vannak a középkategóriával versenyképes termékről. Ilyen executionnel saját magukat nem tudják megelőzni, nemhogy az úthenger jelleggel haladó NVIDIA-t.
Ha az 5060 Ti nem elég erős, akkor valóban várjuk meg a 9060-akat, mert az jó eséllyel új szintre fogja emelni a "nem erős" fogalmát, ha hinni lehet a pletykált speceknek.
Az NVIDIA pedig mindig is ilyen kapzsi volt - csak nézd meg a cikk 4. oldalát
-
Soderes
senior tag
Nem. Az Nvidia-nak az a baja, hogy végtelenül kapzsi lett.
És szép lassan lefogják lépni a vetélytársak. Mert azért valljuk be ezek az RTX-ek nem nagy durranások. Valamilyen szinten már csak a neve miatt veszik az emberek.Sógoromnak 4060Ti van és már most kijelentette, hogy nem fog venni 5060Ti vagy 5070-et, hanem inkább megvárja 9060-ast.
Mert nagyon drága a 5060ti és nem hoz annyit. Pedig nagyon jól keres.Jók mostmár az Intel driverei is.
Sokat melóznak rajta.Jensen meg lehet legközelebb egy sült csirkét fog kihúzni a sütőböl.
-
válasz
Dare2Live #29 üzenetére
Ez kb. a vesszőparipám - az Intelnek nem az ár / értéke jó, hanem az ár / teljesítménye. Utóbbi fontos része az előbbinek, de korántsem egyenlő vele - én a jelen szoftveres állapotban az Intelt bottal se, hiába bármennyire jutányos.
Az AMD-nek meg az a baja, hogy az emberek szeretnek NVIDIA-t venni, és amíg Jensenék mindig kitalálnak valamit, amibe kapaszkodva a vásárlók meg tudják győzni magukat, hogy jó nekik az RTX, hiába olcsóbb az AMD, addig sokat nem is fog ez a mérleg mozogni. Vagy persze az AMD is kitalálhat valami marketingbombát, de olyat eddig még nem csináltak...
-
Dare2Live
félisten
válasz
lornname11 #27 üzenetére
intel belépett és a 170-250$ vonalon elég jó ár/értéket dobnak. [link]
Amennyire látom AMD hiába rak le ár/értékben elég jó vgakat pici játékos. Nem belekényelmesedett hanem lehet félig el is engedte a piacot. Egy mag két kártya. Ennyi éri meg, hiába fedte le jobban a piacot érdemi eladásai nem voltak.
-
válasz
lornname11 #27 üzenetére
Nem a játékosok vannak az elsődleges fókuszban, de ettől ez még a gaming egy roppant jól jövedelmező üzletág, és miután az R&D-t kényelmesen kifizeti az AI, ezért hülyék lennének nem kiadni játékos kártyákat. Igazából sokkal inkább az AMD néz ki úgy, mint akik hobbiból csinálják az egészet, bár nyilván ez sem igaz.
Az árak meg azért ilyenek, mert ennyiért is megveszik a népek. -
lornname11
csendes tag
Sok helyen hallani azt az érvelést, hogy az Nvidia már csak hobbiból tartja meg a gamer részleget, és sajnos én is egyre inkább ezt látom. Amikor Jensen parádézik a színpadon, és közben politikai körökben mozgolódik, az nem éppen azt sugallja, hogy a játékosok lennének az elsődleges fókuszban. Nem tudom mi lesz ennek a jövője, mert az AMD is kezd elkényelmesedni, pont úgy, mint annak idején az Intel.
Nagyon hiányzik egy harmadik erős szereplő ebbe a piacba. Egy új belépő talán felrázná az állóvizet, mert jelenleg nem sok reményt látok a változásra. Az Intel szerintem nem alkalmas erre a szerepre, de ki tudja… talán Kína egyszer all-in-t nyom. -
válasz
lornname11 #22 üzenetére
Igen, ezért is képedtem el annyira, amikor a 4-es oldal első grafikonját megláttam. A 4080-ról mindenki tudta, hogy arcpirító mértékben emelkedett az ára, de a legkisebb kártyák... nagy lókötő ez a Jensen
-
Kisgépkezelő
senior tag
-
zmaster
csendes tag
válasz
Dare2Live #23 üzenetére
Tényleg off, de hozzájön az is, hogy nem mindenki budapesti és nem mindenki "senior architect developer tier4" vagy hasonló munkakörökben van.
Én pl. vidéken 25 év felettiként, BSc mérnökinfó diplomával automatizált QA területen ~8 év után az idei esedékes 5 százalékos szokásos "csúcsra hajtott" fizuemelés után már megkapok 550 nettót. Ha nem eszek simán vehetek 5070TI-t, csak sajnos szoktam enni elég jól úgyhogy az már nem az én terepem -
Dare2Live
félisten
A BP + jó diploma + multi + "kitartás" kombinációja ilyen fizetéseket dob ez nem álomvilág. Csak ez az ország ~10%a.
Erre még rájön az 1-2% NER/menő vállalkozó réteg de azok 5090t vesznek.
Na emiatt a kettő miatt nagyon szerencsétlen/félrevezető az átlagbér.
Na de ez baromira off... -
lornname11
csendes tag
Én is terveztem anno egy hasonló cikket írni, már a forrásokat is összegyűjtöttem, de megelőztél. Az utolsó GTX-szériára és a legújabb RTX-generációra akartam fókuszálni, különösen arra, hogy milyen brutális áremelkedés történt a két generáció között. Pedig a pénz vásárlóereje nem romlott olyan mértékben, ami indokolná ezeket az elképesztő árakat. Anno a nyers teljesítményért fizetünk, ma már az AI-ért.
-
Csandi
őstag
Nem él jobban a magyar ezt egy szóval sem mondtam. Egyszer beszélgettem egy belga sráccal is aki ugyanazon a területen dolgozik mint én csak Belgiumban, nevetett is, hogy az albija több mint a teljes fizum, és már senior szinttől kapnak Mercit céges autónak, míg nálunk a manager se kap semmit
És nyilván aki idősebb az nem kap már SZJA mentességet, viszont az nem is 600 körül keres, hanem mondjuk 1m+, aki pedig eleve seniornak megy át industryból az sem a pályakező fizut fogja kapni, szóval ilyen szempontból lehet bruttóról beszélgetni.
Bp-re pedig bárki felköltözhet aki szeretne és akkor jobban keresne. Igen az albi drágább de megéri karrier miatt is hosszú távon, meg a lehetőségek miatt.
-
negro
őstag
Eleve nem kene bruttoval, hanem nettoval peldalozi ha mar. Az emberek zomet nem erinti az szja mentesseg. Illetve az emberek zome nem bp-en dolgozik barmilyen meglepo. Sok regioban fele annyit kap vki mint bp-en ugyanazert a munkaert, legyen az barmilyen. Median netto atlag. ~380 ezer! A buborekban elestol en kiakadok mar bocs. Ilyen peldakat hagyjuk meg a fizetett "ss" propagandistaknak akik szerint jobban el a magyar mint a nemet. Illetve amig a 8800GT csucs kartya volt addig az 5060 also kategorias. Nem kene (felre)megmagyarzni, hogy az nv-nek valalhatatlanak az arai mar eleg reg ota.
-
Csandi
őstag
"az 5070-re jött ki, aminek most már csak a neve felsőkategóriá"
Na igen, ez is való igaz
Bár szerintem az xx70 ma már névben sem felső kategória, inkább közép. Felső a 80 és a 90.
"de nagyon vicces, hogy ugyanaz jött ki, ami a dollár alapú elemzésből."
Szoktam nézegetni az escapehungary nevű subredditet mert én is tervezek külföldre költözni és pont nemrég volt egy poszt, hogy akik x éve kint élnek nevezzék meg hol, és mennyit tudnak félretenni havonta. Ott is a többségnek az jött ki, hogy a fizuja 40-55%-át tudja ahogy én is itthon (benelux, német, svájc örszágokban), csak ott ugye az az összeg jóval magasabb de az arányok ugyanazok. Szóval minden mindennel összeér, csak nálunk kisebbek a számok
"Ha valaki új cuccot vesz, vagy régebbi generációról cserél, akkor a Blackwellel többet kap. Adáról Blackwellre váltani - nagyon kevés olyan esetet tudok elképzelni, ahol értelme van.'
Egyetértek, pont ezt is írtam feletted másikra válaszként.
-
Igen, említettem a magic 8800 GT-t, csak nem az NVIDIA árazása szempontjából hoztam be, hanem a fogyasztó szemével. De nem gond, elfér a kommentekben a téma, már csak azért is, mert ahogy felskálztad a 8800 GT árát, ami anno egy felsőkategóriás kártya volt, pont az 5070-re jött ki, aminek most már csak a neve felsőkategóriás
Több dolog nem stimmel a részletekben, ha beleásol, de nagyon vicces, hogy ugyanaz jött ki, ami a dollár alapú elemzésből.
Ill. arra felhívnám a figyelmet, hogy azzal a cikk nem foglalkozik, hogy a Blackwell mennyire jó vagy nem, csak azzal, hogy mennyire éri meg az Ada-val összevetve, ott is az eredeti line-upról van szó, a Superek még tovább bonyolítják a képet. Ha valaki új cuccot vesz, vagy régebbi generációról cserél, akkor a Blackwellel többet kap. Adáról Blackwellre váltani - nagyon kevés olyan esetet tudok elképzelni, ahol értelme van.
-
Csandi
őstag
válasz
Dare2Live #13 üzenetére
Én most a semmiről építettem gépet így akkor nem volt kérdés számomra, hogy 5000-res legyen, 5090-re nem volt szükségem de minél erősebbet akartam (1440p-re) így 5080 lett.
Ha lett volna eleve egy 4080/4090-es gépem akkor nem gondolkoztam vna upgraden
Az utolsó gépemben ezelőtt meg 3070 Ti volt. -
Dare2Live
félisten
válasz
Dare2Live #11 üzenetére
Igazából nekem az a kérdés, hogy a köv gen hogy sikerül. Cserélni akartam de teljesítményre BW vérszegény lett és nincs érdmi perf/price ugrás. Ha köv gennel NVnek sikerülne jót gurítaniai (TSMC 3nm...) akkor meg ADAsan lehet megint árat emel.
Kár, hogy legalább 5080 nem érte be 4090et. Akkor sírva de valószínű rászánnám azt a 600.000Ftt. Így meg 90% marad a 3080 még 2évig. 4K mellett nem kell mindent kimaxolva játszani vagy nem kell a 60+fps... -
Csandi
őstag
Például az összes Big4-nál (PwC, EY, Deloitte, KPMG) a pályakezdő fizu 600-650 bruttó jelenleg. Tudom mert egyikben dolgoztam 4 évig, tavaly váltottam. Manager szintig pedig kb. 1-2 évente lépsz elő amikor emelnek kb. 100-150et, ha pedig épp nem lépsz akkor is van szolgáltatóipari infláció mérték követő korrekció.
Dare2Live: A cikk nem, de a cikkíró egy felettem levő kommentben a régi kártya árát igen és ahhoz akartam behozni. De igaz amit írsz, a többi is.
-
Dare2Live
félisten
Nagyon szerencsétlen a kereseteket behozni. A cikk se tette.
Az egyik dolog amire nekem a cikk rámutatott, hogy a régi 980TI = 1070, 2080TI=3070 és lehet régebbre is menni világnak vége.
Ha össze is jön ilyesfajta teljesítmény ugrás ld ADA akkor NV masszívan árat emelt.
Itt a BW. Pascal/Ampereből kiindulva 5070=4090. Ehez képest nem 5070 de még az 5080 is nagyon masszívan gyengébb mint a 4090. -
Csandi
őstag
De amikor 70eFT volt a 8800GT nem is annyit kerestünk mint most. KSH szerint akkor (2007-ben) 185 ezer volt az átlagkereset most meg ugye 665 ezer. (tudom at átlag nem reprezentatív mert medián kéne de most a példa kedvéért mindegy).
A 665 bruttó Bp-n kb. egy frissdiplomás kezdőfizu, aki ráadásul akkor még SZJA mentes is szóval a nettója se rossz.
Vagyis 3.6x ozódott az átlagkereset ennyi idő alatt, ami a 70-ezres 8800GT-re vetítve 252 ezer ft. Az ugye az 5060 Ti / 5070 terület.
Ez oké vagy nem azt már mindenki maga dönti el, csak összeszedtem a számokat.
-
Soderes
senior tag
Kompetív PvP-ben semmi nem elég. Fps és ping az isten.És a mínél nagyobb Hz monitor. Egy jó darabig Star Conflict-ban nyomultam és nem tudtam megérteni, hogy tud egyik másik emberke ilyen gyorsan reagálni. Pedig én vertem a 200 fpst és 18ms pinget. És egyetértek. Manapság az indie már jobbak.
-
Dare2Live
félisten
A wqhd/"4K" mellett a másik ami "megjelent" az az FPS hajhászás. Régen örültünk ha FHDben elment a game és ha megvolt 40AVG az már jó. 2025ben ha valami 40AVGt dob az nehezen emészthető még nekem is pedig a fentin szocializálódtam.
És FPS vonalon aztán főleg, kompetetívnél meg még az is valós előny ha a monitor 240hz helyett 480at tud... az igények "felrobbantak".Én most váltottam 32 4K/240hz OLEDre. Nem csak képminőségben gyorsaságban is más liga mint a régi 240hzs anno "csúcs" monitorom. Szoktam Doom Ancient Godosni, dob adrelalint, kikapcsol... Simán viszem Nightmaren míg a régi 240hzssel azért meg tudtam halni. Hiába ugyanúgy 240hz oled bazi gyors. Na és a lényeg egy 3080al játszom. Kicsit kell konfigolni a 240FPShez. Képminőségben kb észre se venni. Nem kell hozzá 4090...
Mást meg ha játszok bőven elvagyok 60fpsel... és 60fpshez 3080 4Kban is elég max konfigolni kell. CPt is kipróbálom ott azért lehet lesznek gondok. Max kapcsolok DLSSt.
Kompeteív 480fps vonalon is uez van. Leveszik a grafikánt akár minre. Egy 3080 is dobja a 480fpst...A belépő szint az tény eltűnt. Ennek egyik oka viszont, hogy az IGPk nagyon nagyot fejlődtek.
és az AAA vonalon kívül is nagyon sok jó game van...
-
Soderes
senior tag
Igazából ebben az úgy évtizedben nem sok AAA cím van, amivel érdemes eljátszogatni.
Évente jön 2-3 értelmes cím, aztán ennyi. Ezért nagyon nem éri meg új kártyákra költeni.Hogy most Full HD helyett 4K-ba lehet vele tolni, az számomra például tök mellékes.
Mert ha valami szar, monóton, önismétlés 1080-ban, az ugyanolyan lesz nagyobb felbontásban is. Sok játék nem ad semmit szórakozás élményt.Sőt inkább leépült az új címeknél a grafika, a környezet. Az NPC-k ugyanolyanok kinézetre és viselkedésre is. A gépigénye meg nő, csak nem tudom mire. Star Wars Outlaws és a Stalker 2 erre jó példa.
Én igazából azt sajnálom, hogy eltüntek a belépőszintű kártyák, mint pl. GT 1030 vagy a GTX 1630 is volt. 100 dollár alatti.
Persze nagyon jók is azok a kártyák.Nem is értem manapság ezt a dolgot. Mint ha visszafele mennénk.
Túl drágák a VGA-k és túl sokat fogyasztanak. -
válasz
Kisgépkezelő #4 üzenetére
Igen, nekem is eszembe jutott a fogyasztás, de valahol meg kellett húzni a cikk korlátait
Lehet, visszatérek még rá.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Az árak alakulása mellett még a fogyasztás nem csekély ugrását lenne érdemes ábrázolni! Ha te felosztásod szerint nézem, akkor a régi 750ti-m jelen generációs utódánál 60W->180W kerek háromszoros szorzó van, a mostani 1080-am és az utód közt meg pont kétszeres.
-
Köszi!
#1 ricshard444: hát ja, a 70e FT-os / 250 dolláros 8800GT elég régen volt már
Én úgy oldom meg a dolgot, hogy nem veszek semmit és nem játszok AAA-val, de ez nyilván nem megoldás mindenkinek
#2 Dare2Live: 5070 és 5060 Ti már van itthon is MSRP felett párezer fortinttal, 5070 Ti-t és 5080-at egyelőre csak 15-20%-os felárral láttam.
-
Dare2Live
félisten
Köszi, érdekes volt. Látszik több vonalon is az NV/iparág céljai....
Reméljük az MSRP vonal helyre zuttyan avval tűrhető a BW -10-20%os előrelépése anélkül turing kaliberű csalódás.
Ide vághat még. [link]
pl
Amíg le nem esik MSRPre a BW széria nagyon fejvakarós az árazása... Ha igen avval a BW hozott +5-15% ár/teljesítmény előrelépést. Mármár turing fiaskós. (Ahol legalább indokolta az akkor sokra nem használható RT) -
Nagyon tetszett a cikk, köszönöm szépen !
Évek óta nézem a mellettem elszáguldó összegeket és az Nvidia kártyák amiket oly' szeretek, nagyon nagy távolságra kerültek tőlem pénzügyileg.
Egyelőre még mentsvárat érzek az AMD kártyákban, de ki tudja ez is meddig fog tartani.
Egyre nagyobb gondban vagyok a választást illetően, ahogy mennek az évek úgy nő irreálisan mindennek az ára, ezáltal már csak kompromisszumokról kezd el szólni a hobbi része, ami nem túl jó érzés.Próbáltam a konzolos életet, de ott sem jobb a helyzet, hogy havi 1 játékkal eldurran oda is majdnem 4 kiló évente és ez is csak növekszik.
A GP jó megoldás néha, de célirányosan nézelődve nem lehet megkerülni a AAA árcédulát, max állandó várakozással.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Bevezetés és a probléma felvetése Az RTX 4080 megjelenése 2022-ben drasztikus, jól látható változást hozott az NVIDIA...
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- The Last of Us Part II Remastered - Megkaptuk a hivatalos gépigényt
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Politika
- Hobby rádiós topik
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Sorozatok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max - Silver - Használt, megkímélt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest