Hirdetés

Aktív témák

• drpele

senior tag

válasz erdoke #149 üzenetére

Mert tudatlan vagyok :))
    LPCM-et meg AC3-at csak úgy tudok dvd-re tenni hogy valami üres kép alá beszerkesztem, nem? Az meg nagyon sok meló... Vagy rosszul tudom?

Egyébként amit felírtam dvd-re mp3-at átlag 192kbit-es és 52 óra 22 perc összesen.

[Szerkesztve]

• erdoke

titán

válasz drpele #145 üzenetére

Miért kellene mp3? LPCM-ből ~500 perc fér gy DVD5-re, max. bitrátájú 2.0 Ac3-ból még több.

Egyébként a Google megint csodára volt képes, próbáljátok ki ezt:
    [L]http://www.honositomuhely.hu/ism/kat2/dvd/advdcrt.php[/L]

[Szerkesztve]

• drpele

senior tag

válasz pintyesz #146 üzenetére

Sry, kétszer ment, megkérnék egy moderátort törölje ezt a hsz-t!
    Thx!

[Szerkesztve]

• pintyesz

senior tag

válasz drpele #145 üzenetére

Sajna sztem nem más formátum.
    Az asztalim nem viszi :(

• drpele

senior tag

válasz pintyesz #144 üzenetére

Mp3 dvd-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz:
    Több helyen is olvasta, hogy vannak asztali dvd lejátszók amelyek nem eszik meg az mp3-at ha dvd-n vannak, mert dvd behelyezésekor automatikusan filmet keresnek. A nero-ban van egy MP3 DVD funkció amiről azt írja a nero, hogy minden asztaliban vinni fogja. Most akkor ez a nero féle MP3 DVD egy sima adat dvd kis népbutítással egybekötve vagy tényleg egy más formátum?

• pintyesz

senior tag

válasz bitfarkas #140 üzenetére

Akkor most hogy is van ez?
    Írja már ide valaki,hogyan rakjak fel mp3-as fogmátuból zenét DVD lemezre úgy,hogy az asztali is lejátsza!

• erdoke

titán

válasz uzsz #142 üzenetére

Pont azt próbáltam megértetni, hogy ez nem ilyen egyszerű...:O

mp3 vs. DVD-A? Nem erről volt szó.

• uzsz

senior tag

Sztem lényegtelen hogy ki a hülye, itt felvetettek egy problémát és most arra keresnek megoldást. Egyébként szvsz aki spórólni akar a hellyel nyomassa mp3-ban, aki a minőségre megy nyomassa dvd a-ban a dolgokat. Valamit valamiért és akkore még trükkölni sem kell itt mindenféle fekete képernyőkkel, meg menükkel. De az igazság az, hogy mindenki csinálja úgy ahogy az ő szájízének megfelel.

• bitfarkas

őstag

válasz bitfarkas #140 üzenetére

Még valami, mivel a képek vetítési ideje nem változtatható, a zenéket 4''-el osztható méretre kell belőni, mert ha rövidebb, a fennmaradó időben ujra kezdi előlről, ha hosszabb, elharapja a végét. Tehát valamennyi, max 3,5'' csönd kell a zenék végére.

• bitfarkas

őstag

Volt egy kis időm, így utánajártam néhány dolognak.

Nem azért elevenítem fel a témát, hogy itt néhányan megint ideológiai alapokon összeugorjatok, és egymás torkának essetek.;]
    Gyakorlati kérdésekre kéretik figyelni.

Adott a Nero 6.3. ebben a vision express2.
    Készít dvd lemezre olyan diabemutatót, amely alá zene tehető, és az asztalik állítólag lejátsszák.
    Elsőként valós 800*600 képpont körüli jpg képekkel + waw fájlokkal (CD minőség) próbálkoztam. Egy diabemutató 4 mp-s váltásokkal, max 99 diával készíthető, a lejátszási ideje 6' 36'', tehát ennél hoszabb számokra nem alkalmas.
    Egy 845 képből álló valós bemutató 1 GB területet foglalt el, és 45 perc anyagot tartalmazott. Így ez a céloknak nem felel meg, mert az összes anyag alig 3,5 óra.

Most jön a fekete leves. Készítettem 720*576 méretű jpg formátumú, tök fekete képeket. alányomtam a zenét. 4*99 képet raktam be, ez összesen 100 MB-ot foglalt el a DVD vonalas diagramján, ez 26' 24'' anyagnak felel meg.
    Bekódolás után jött a meglepi, a VideoTs könyvtár mérete mindössze 53 MB lett. Ez azt jelenti, hogy gigabájtonként gyakorlatilag 500 perc zene rögzíthető!!!

A minőségről, meg hogy ténylegesen eszi-e az asztali nem tudok beszámolni, mert megírni már nincs idő, de a napokban az is meg lesz.

• toeri

aktív tag

válasz erdoke #138 üzenetére

OFF
    Igen, már én is rájöttem, hogy ő teljesen máshonnan közelíti meg a kérdést. :DD

Én inkább a HighEnd-es ''Két csatorna, de az nagyon!'' irányból néztem. Onnan elég magától értetődő az eredeti kérdés. Volt a 48/24-es átvitel, aztán azt megduplázták... Aztán mégegyszer. :(((
    *-Szabad felhasználás kategória a jog szerint bizonyos megszorításokkal.
    ON

• toeri

aktív tag

válasz max-pain #136 üzenetére

Hümm-hümm.

Hátulról: Ez megintcsak nem tűnik állításnak, hanem csak az én állításom tagadásának, de biztosan bennem van a hiba, hogy nem jól látom... :DDD

Mellesleg mintha én is azt mondtam volna, hogy a FireWire/WiFi* oldaná meg teljesen az átvitel gondját. (Mivel a gyárak technológiaváltási ciklusai ''elszinkronizálódtak'', ezért most már valszeg. lesznek akik kihagyják a FireWire-t és rögtön a WiFi-sre lépnek.)
    *-Bár lehetne ez éppen úgy az USB is, de azt máshonnan kellene licencelni.

OFF Az UL az más. Te kevered az összeesküvés-elmélettel, nem? :DD

SPDIF definíció: ''44.1kHz from CD / 48 kHz from DAT / 32 kHz from DSR ill. 20/(később)24bit max. resolution. ... Signal bitrate is 2.8Mhz (Fs=44.1kHz), 2Mhz (Fs=32kHz) and 3.1Mhz (Fs=48kHz). ... IEC60958 (The S/PDIF) can carry normal audio and IEC61937 datastreams. IEC61937 datastreams can contain multichannel sound like MPEG2, AC3 or DTS.''

Idézet: ''IEC-958 Digital Audio Interface for external decoder/receiver. Output types: compressed AC-3 or MPEG stream, two channel LPCM. DVD players are required only to output a full reconstruction of the Left and Right channels. An external AC-3 decoder would optionally decode all 5.1 channels. A more expensive DVD player would output all 5.1 reconstructed channels.''
    forrás: [L]http://www.mpeg.org/MPEG/DVD/Book_B/Audio.html[/L]

Mielőtt azt mondanád, hogy ez csak a DVD-VIDEO-ra vonatkozik, olvasd el ezt is:
    [L]http://www.dvdforum.com/images/guideline1394V09R0_20011009c.pdf[/L]
    Itt pont a FireWire átvitelt tárgyalják, de az is benne van, hogy az A&M protocol tartalmazza az IEC60958 transportot, illetve a LABEL-ében van is egy flag, ami megmondja, hogy az illető stream átvihető-e az IEC60958-on?

Most nézzük a másolásvédelmet!
    ''With the exception of analog outputs and legacy IEC-958, all other outputs of copy-protected DVD-Audio content from ‘participating’ DVD devices must be encrypted by an approved method.''
    forrás: [L]http://www.dvd-copy.com/reference/dvd_audio_CSS2.pdf[/L]

Tehát erősen túlzó azt mondani, hogy a véleményemet nem támasztja alá semmi. Sőt, mintha Te lennél kicsit felületes: Amikor kijelented**, hogy a mai DVD-AUDIO készülékek analóg módon adják ki a hangot, akkor pl. nem vizsgálod, hogy ennek mi az oka, hanem feltételezed, hogy -akár az SACD-nél- ez az ok a szabványban van rögzítve. Pedig nem. (Tehát ez a visszakövetkeztetés kicsit nap-forog-a-föld-körül szintűre sikerült.)
    **-A döntő többségre egyébként helyesen.

Elismerem továbbá, hogy a terminológia kicsit lehet zavaró, hiszen nem SPDIF vagy S/PDIF-ként emlegetik, hanem hol IEC60958-nak, hol meg csak IEC958-nak, de ez a tartalmat vajmi kevéssé befolyásolja, csak a rákeresést nehezíti meg.

Összefoglalva a helyzet az, hogy az SPDIF átvitel (24bites lehetőséggel felbővítve) került bele a DVD-VIDEO szabványba és ehhez igazították a hangformátumokat. Aztán ezeket a formátumokat alkalmazták a DVD-AUDIO szabványban is.

Az, hogy ki mi alapján von le következtetést különböző. Én pl. azt gondolom, hogy elég nehéz megérteni ezeket a dolgokat a termékciklusok és más gyártói megfontolások ismerete nélkül, így én se vagyok univerzális tudás birtokosa. (Nem is állítottam.) Viszont egyáltalán nem alaptalanul gondolom azt amit. (Itt most azt gondolom, hogy nem volt véletlen az átfedés a két szabvány között, mert a készülékeken belül ez nyilván egy csomó alkatrész közös használatát eredményezhette az AUDIO és a VIDEO ágon, ami megjelent az előállítási költségekben.)

További kellemes böngészést!

• max-pain

senior tag

válasz toeri #123 üzenetére

Ezért én magától értetődőnek veszem, hogy van átjárás a két szabvány között és nem definiáltak más forgási vagy átviteli sebességeket. A többi ebből következik.

En ezzel nem is vitatkoztam, de nehogy mar csak ez alapjan vonjunk le kovetkezteteseket.

Szerintem te csak a vita kedvéért csinálod az egészet, nem tudom ugyanis, mit akarsz bizonyítani?

Azt, hogy amit allitasz nem tamasztja ala eddig semmi, gyakorlatilag a sajat urban legendednek tunik. Te meg probalod itt tenykent beadni mindenkinek.

Én azt állítottam, hogy az újnak tűnő szabványok mélyén nem elvi vagy technológiai határok vannak, hanem a régebbi szabványok. (Itt és most az SPDIF, mint feleslegesen cipelt határ.) Te mit is állítasz?

Hat furcsa, hogy nem latod:)
    Azt, hogy az SPDIF nem volt meghatarozo a DVD-Audio szabvany kialakitasakor, mert eddig nem nagyon utal erre semmi. Sot...
    A linkjeimet jol lathato, hogy mar 99-ben (amikor a DVD-Audio meg meg se jelent) azt allitottak (tobbek kozott a Dolby is), hogy valoszinuleg a Firewire lesz a digitalis adatatvitel alapja a DVD-Audioknal, mert egyreszt arra tesznek masolasvedelmet, masreszt az SPDIF kozel sem alkalmas ilyen minosegu hang atvitelere.

[Szerkesztve]

• Flashcash

Közösségépítő

válasz Protoss #134 üzenetére

Asztali divx játékosból én most láttam egy egész jót a MediaMarkt-ban.

Kiss DP-500-ast: Ennek a legnagyobb előnye hogy van rajta ethernet csatlakozó, amin keresztül hozzá tudod kötni a pc-hez, és nem kell mindent kiírnod dvd-re ahhoz hogy megnézd a TV-n.
    Támogatja a Divx 3/4/5 és xvid videókat is, nagyon jó a támogatása, és a lejátszó szoftvere amit egyenesen a magyar fejlesztésű Mplayerből khm. vettek kölcsön. :)

Szerintem még érdemes várni a divx lejátszó vásárlással, amíg picit kiforrottabbak lesznek.
    Nagyon hiányzik még a teljes divx támogatás, a kiforrott hálózat kezelés, feliratkezelés, erősebb risc processzorok (a fő dekóder által nem támogatott formátumok kezeléséhez).

• Protoss

senior tag

válasz erdoke #132 üzenetére

Hali!

Egy történet jutott eszembe:
    - Hát átrakod svcdbe?
    - Na jó.

Ez jó móka plusz idő. Az asztalisok mindig ezzel bombáznak, rakjam már át és mindig elszőrnyűlködök a megjelenő képtől a monitoron (svcdben).

Most mesélt egy gyakorlatias felhasználó a yamadáról 50eFt (persze nem csúcs minőség, nincs ''56'' féle hangformátum támogattotsága és nem tud a távvezérlő más eszk-et vezérelni), ennyi pénzért ad dvix xvid dvd és mp3 lejátszász 5.1 analóg kimenttel (mindezeket dvd-r/rw lemezről is!). Szóval ha belegondolok, hogy mezei néző aki egy 55 cm tvre kötve guvadja a dvdt a nicamstereoval ott akárki akármit mond hiába vesz 100 lejátszót. (+ 100 erősítőt és min +150 hangszórókat)
    Átlag háztartásban a divx lejátszó többoldalúsága miatt kedvezőbb, szerintem.

Üdv

[Szerkesztve]

• toeri

aktív tag

válasz erdoke #132 üzenetére

OFF Azt se tudom, melyik a nagyobb pazarlás! (Esetleg épp a DivX képes játékos???) :t
    De a pletykák szerint rövidesen a METRO-ban is ilyet fognak árulni, azt a 3 hetet azért még kivárom... :P ON

• erdoke

titán

válasz toeri #131 üzenetére

Asztali játékost két ünnep között szereztem akciósan a MM-ból.:)
    200 GB HDD-m tekintélyes részét teszik ki a gyakorlatozásként módosított DVD-Video imidzsek, de majd eltűnnek, ha lesz író. Főleg ha kétrétegűt író lesz, mert akkor egyáltalán nem kell áttömöríteni...:)

Szerintem DivX-es játékosra nem érdemes várni, 6-800 Ft-ért jó minőségű DVD-R-t lehet venni, és átteszed SVCD-be, vagy DVD-Video-ba.

• toeri

aktív tag

válasz erdoke #127 üzenetére

Én meg azért nem vagyok ezen a thread-en aktív, mert asztali játékosom nincs még. :DD
    (Jelenleg egy szép nagy gépről vetítek PowerDVD-vel.)

Ui. Folyamatosan nézegetem a játékosokat, de DivX-eset szeretnék és még fejlődniük kell egy picit.

• bitfarkas

őstag

válasz Flashcash #128 üzenetére

Éppen tegnap töltöttem le az ominózus programot, most letelepítve visszaemlékszem, hogy régebben is volt almenűje, de az én asztali játékosom nem volt hajlandó felismerni az almenűket, ezért csak sima menűvel használtam.
    Most megint megpróbálom.

• Flashcash

Közösségépítő

válasz erdoke #127 üzenetére

A Tsunami DVD author amivel én próbáltam még elég régi verzió, lehet hogy az lesz a megoldás hogy leszedem a legújabbat, talán abban már a többszintes menü is működni fog képekkel.
    A zenék alatt pedig marad a fekete háttér.

• erdoke

titán

válasz bitfarkas #126 üzenetére

Akkor az Uleadot le kell cserélni valamire, ami megcsinálja. TMPEG DVD Author?
    Csak tipp, még nem próbáltam (így is túl sokat gyakorlok, csak márciusban veszek írót:D).

Vagy az íróprogi ismeri fel a formátumot, vagy a DVD-játékos nem, tehát szerintem nem megy a virtuális megoldásod.
    Viszont ha megtaláljuk a megfelelő szerkesztő progit, akkor az eredeti ötlet még jó lehet.

• bitfarkas

őstag

válasz erdoke #125 üzenetére

Premierre megcsinálta, de az Ulead nem volt hajlandó megcsinálni a(z alacsony bitrátájú) formátummal a dvd imidzset, így ki sem tudtam próbálni az asztalin.
    Off
    Kibújik belőlem a gyerekkori német tanulás.
    on

Más: Mivel az asztali játékosok olvassák a cd-t, nem jelenthetne-e megoldást a cd lemezeket virtuláis drájvra másolni, onnan adatként, lemezenként becopyzni a dvd-re? Vagy túl nagy hülyeség?:U

• erdoke

titán

válasz bitfarkas #124 üzenetére

Remélem RW-vel gyakorolsz.:)

Ezek szerint a Premiere megcsinálta? Asztali olvasta?

OFF
    A progi neve Ulead DVD Movie Factory, pontosabban a cég neve Ulead...

• bitfarkas

őstag

Flashcash, Erdoke
    Jól megszívtam az elméletemmel. Megcsináltam az 5 sec. címes, egyébként fekete filmeket a zenei anyaggal - VBR max 6 MB, átlag 150 kB. A címek minősége nem is lett rossz. A Premierre kicsit habozott, hogy megcsinálja-e, de végül a folyamat kijelzése nélkül korrekt módon lekódolta. Az Ulied progi viszont szó nélkül egy átlag 6 MB-s VBR-s klipnek fogta fel, és ennyi időt foglalt a számára, azaz át akarta konvertálni. Így ez a megoldás nem OK.

A Nero 6.3 verziója felkínálta, hogy egyes asztalik lejátszák a wma kiterjesztésű fájlokat. Nosza letöltöttem a netről a kódoló 9-es verzióját, veszteségmentesen áttömörítettem a CD-t, felírtam DVD-re, de kiderült, hogy az én Thomsonom nem tartozik az egyesek közé. (A wma kiterjesztés fájlmérete egyébként kisebb a wav-nál, ha hinni lehet a leírásnak, profi minőséget ad.) A MP egyébként jól kezeli, igaz alkönyvtárak nem nyithatók.

Ezek után találtam egy kényszermegoldást. Az Ulied DVD factory DVD-re is készít diabemutatót, ami alá zenét is lehet tenni. A képméret és a képtartalom a képek helyfoglalásánál nem számít, csak a darabszám. A képváltás max időtartama 254 sec, így egy szám átlagban megúszható a címet tartalmazó képpel, de a legtöbbnek sem kell kettőnél több. A zenét wav-ban kéri, így 48 kHz, 16 bit kódolásnál képekkel együtt felfér kb 360 perc zene. Gond az, hogy a számokat nem lehet albumokba szervezni. Az asztali viszont szépen viszi.

• toeri

aktív tag

válasz max-pain #121 üzenetére

1, Leírtam a logikáját a dolognak. Nem muszáj elhinni.
    2, És specifikálhattak volna nagyobbakat is, ha lett volna értelme.
    3, Mi a kérdés? (Mivel vitatkozol? Mit gondolsz, hogy mit állítottam én? Nem világos.)
    4, Lásd 3,
    5, Ezt sem én állítottam, hanem a Sony.

Azt hiszem még mindig nem világos. Te úgy képzeled a DVD-A szabványt, hogy az a DVD-V-től teljesen függetlenül jött létre. Én meg inkább úgy, hogy annak egy speciális formája. Ezért én magától értetődőnek veszem, hogy van átjárás a két szabvány között és nem definiáltak más forgási vagy átviteli sebességeket. A többi ebből következik.

További kellemes időtöltést!

Ui. Szerintem te csak a vita kedvéért csinálod az egészet, nem tudom ugyanis, mit akarsz bizonyítani? Szerintem a dolgok logikája látható és követhető, szerinted nem. Én azt állítottam, hogy az újnak tűnő szabványok mélyén nem elvi vagy technológiai határok vannak, hanem a régebbi szabványok. (Itt és most az SPDIF, mint feleslegesen cipelt határ.) Te mit is állítasz?

[Szerkesztve]

• max-pain

senior tag

válasz max-pain #121 üzenetére

Ezt most talaltam:

[L]http://www.scte.org/documents/pdf/3-9.pdf[/L]

The direct output from PCM tracks on a DVD is at a 48- or 96-KHz sampling rate with 16, 20, or 24 bits, with higher sampling rates possible on DVD-Audio. The DVD license restricts PC output from copy-protected content to 48/24. Some players can output 96/24 PCM audio using a non-standard variation of IEC-958 running at 6.2 MHz (6.144 Mbps) instead of the normal limit of 3.1 MHz. The converted PCM output from multichannel audio tracks is at 48 KHz and up to 24 bits. The PCM output from a CD or laserdisc is at 44.1 KHz and 16 bits. Not all audio systems that can be connected to a DVD player are able to handle all these variations, but the more the better.

• max-pain

senior tag

válasz toeri #116 üzenetére

En is pontokban valaszolok:)

1. Legyszi dodj nehany linket, ahol arra utalnak, hogy a DVD-Audio specifikaciojaban meghatarazo szerepet jatszott az ''SPDIF atereszto kepessege''. (Foleg, hogy nem is hasznalhato...)
    2. Tudtommal 1997-1998-ban meg nem is volt az SPDIF-nek 48KHz-nel nagyobb ''modja''. (Ekkor ugye a DVD-Video szabvany mar reg kesz volt, a DVD-Audio pedig majdnem kesz volt (0.9-nel tartott).) Az ettol nagyobb modokat (pl. 96KHz, 192KHz, stb.) peldaul csak kesobb specifikaltak.
    3. Hogy a fenebe nyomsz at egy 6 csatis 96 Khz-es es 24 bites PCM jelfolyamat SPDIF-en (A 6 csati a lenyeg ilyen minosegnel)? Mert tudtommal sehogy. Nem csak en allitom ezt:
    [L]http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=13415&st=25&[/L]
    [L]http://www.robertmargouleff.com/pages/info/dvdaudio.htm[/L]
    [L]http://www.smr-archive.com/forum_6a/messages/749.shtml[/L]
    [L]http://www.smr-archive.com/forum_3a/messages/2103.shtml[/L]
    [L]http://www.enjoythemusic.com/hifi99/other.htm[/L]
    [L]http://www.cybertheater.com/News_Views/Wces98/wces98.html[/L]
    4. Egy ilyen hangsav esetleg akkor mehetne SPDIF-en, ha MLP-ben maradna.
    5. Az SACD kevesbe kotodik az Audio CD-hez mint a DVD-Audio, hiszen meg csak nem is PCM modu a rogzitett anyag (a DVD-Audional viszont az is), hanem DSD-s. Egyedul a minteveteli frekije pont 64x-ese az Audio CD-jenek.

[Szerkesztve]

• bitfarkas

őstag

válasz erdoke #119 üzenetére

Biztos van olcsó kódolási lehetőség is, csak ez így egyszerű volt, főként, ha címet is akarok rakni a számok elejére.
    Ulied helyett jobb lenne a Tmpgenc dvd factoryja, mert az a menűben sima szöveget (címeket) is tud, és akkor nem kellene cicózni a ''film'' képi részével, de ami nálam volt 30 napos változat, nem tudott almenűt, ehhez a feladathoz pedig fontos.
    Off
    Nézz át lécci az IC-7 topicra.
    On

• erdoke

titán

válasz bitfarkas #117 üzenetére

Pont a Premiere Pro + CCE kombinációt akartam használni (tartalék Encore DVD-vel), mert a CCE beépül az Adobe progijába.

Ha lesz egy kis időm, kipróbálom, jó kis olcsó megoldás.:DD

• Flashcash

Közösségépítő

válasz bitfarkas #117 üzenetére

Köszönöm a tippeket, én is próbálkozom majd és írok hogy mire jutottam. :)
    Csak most nekem sincs kéznél asztali DVD.

• bitfarkas

őstag

válasz Flashcash #107 üzenetére

Flashcash gondolatát továbbfejlesztve:
    A feladathoz az Ulied DVD Movie Factory-t jól lehet használni. Többszintes menűt tud, az Mpeg2 fájl hangrészét is ki lehet vele cserélni, tehát a hang a DVD szerkesztésnél kerülhet be a folyamba.
    A főmenüben az albumképek alkalmazhatók, az almenűben pedig fekete kép''folyam'', aminek az első 5 másodperce a szám címét is tartalmazhatja felirattal. Ezzel ugyan nő a helyigény, de sokkal komfortosabb a lemez.

A premierrel megpróbáltam az Mpeg2 kódolást, fekete ''filmmel'' extrém alacsony, változó bitrátával. 5 perc - Mpeg layer 2 hanggal multiplexált anyag 25 megabájtra jött ki, a 4 gigabájton tehát minimum 800 perc, jóminőségű zene helyezhető el. Arra azért kíváncsi leszek, hogy az asztali elfogadja-e az ilyen alacsony bitrátával megírt lemezt. Ha kipróbáltam, jelentkezem.

• toeri

aktív tag

válasz max-pain #114 üzenetére

Ha egy új szabványt alkot valaki, akkor a kezét leginkább a korábbi szabványok kötik -már amennyiben kompatibilis akar maradni- és csak azután a műszaki lehetőségek. Ez a tendencia.

Azt hiszem értem a félreértés alapját. Azt gondolod, hogy mivel a jelenlegi DVD-A készülékek analóg módon kapcsolódnak az erősítőkhöz, így nem is lehet összefüggés a két dolog között. Pedig van. Az állítás gyk. az volt, hogy a szabvány első verziója azért lett olyan, amilyen, mert korábbi szabványokra épül rá. (Pont mint amikor egy nagy programban vannak régebbről átmentett részek, amikben még régebbiek és a végén ott a Y2K probléma.) :))
    3, Az SACD-nél eleve nem merült fel ilyen /VIDEO-s/ kompatibilitási kérdés, mert az SVCD-hez semmi köze. :DDD
    3/b, (Ja és 2 fél könnyebben is jut egyezségre, mint 300!) :DD

Ui. 3-as konklúzió egy vicc!!! :U

[Szerkesztve]

• max-pain

senior tag

válasz toeri #113 üzenetére

Nehany link ezzel kapcsolatban (most gyorsan kerestem egyet a Google-lel):
    [L]http://www.dolby.com/dvd/Listeners_Guide_DVD_Audio.html[/L]
    [L]http://www.telarc.com/surround/dvda.asp[/L]
    [L]http://timefordvd.com/faqs/FAQsReceiverSetup.shtml[/L]
    [L]http://www.crutchfieldadvisor.com/ISEO-rgbtcspd/reviews/20030805/surround_receiver.html?page=2[/L]
    [L]http://store.jjielectronics.net/jvcxvprscdvp.html[/L]
    [L]http://www.audiorevolution.com/news/1202/13.firewire.shtml[/L]
    Tehat az SPDIF ki/bemenetnek semmi koze a DVD-Audio hangsavjainak milyensegehez.

[Szerkesztve]

• max-pain

senior tag

válasz toeri #113 üzenetére

Nem azert.
    A DVD-Audio lejatszok a hat csatornas analog kimeneten keresztul kapcsolodnak az erositohoz (esetleg ujabban Firewire porton keresztul).

• toeri

aktív tag

válasz max-pain #112 üzenetére

OFF És miért? Azért amit mondtam. Ha nem akartak volna kompatibilisek maradni, tehették volna máshova is a szabványban a határt anno. Egyébként ezért nem csak az AUDIO hanem a VIDEO alatt sincs ilyen. Mert minek, ha nem lehetne továbbvinni? Talán majd a következő generációban, ahol már másfajta lesz tán az átvitel. Ezt mostanában egyre többet hallani a WiFi kapcsán. ON

• max-pain

senior tag

válasz toeri #101 üzenetére

A DVD-AUDIO szabvány* maximuma valóban 192kHz és valóban 24Bit és valóban 6 csatorna (LPCM or MLP) de NEM EGYSZERRE, hanem VAGY-VAGY. A 192kHz /esetleg 176.4 ami a 44.1-nek pont a 4x-ese és ez nem véletlen/ csak 2 csatornás (sztereo) jelnél megengedett. Ennek egy igen egyszerű oka van és az az SPDIF (Sony-Philips Digital InterFace /aminek optikai megoldása a TosLink a Toshibától/) áteresztőképességének a határa. Mivel az otthoni készülékek közel 100%-ban jelenleg ez a rendszer működik digitális jelátvitel céljából (a maradék kb. az AES/EBU, de az már igen drága -és feltehetőleg Hi&- készülék lehet), ezért a DVD-AUDIO szabványnak is ezzel kellett kompatibilisnek maradnia.

6 csatis 192 KHz-es es 24 Bit-es hangsav azert nem lehet egy DVD-Audio lemezen, mert meg MLP-vel sincs eleg savszelesseg a DVD-nek ehhez. A DVD-Audio 9.6 Mbps-ebe egyszeruen nem fer bele...

• erdoke

titán

válasz Crion #109 üzenetére

Már mitől lenne az a hivatalos neve?:D):
    [L]http://www.digitalaudioguide.com/faq/dvd-audio/faq_2.htm#What%20are%20the%20DVD-Audio%20Specifications?[/L]

Ezzel én is lezártam ezt a vitát, majd akkor szólj lszi, ha elolvastad a kötelező irodalmat. Illetve akkor, ha megírtad a lemezt, mert az közvetlenül a témába vág.

• toeri

aktív tag

válasz Flashcash #107 üzenetére

Én amikor Home-Video-t írtam ki DVD-re, a menü alá is raktam zenét.

Elsőre kielégítő megoldásnak tűnne, ha menülépésenként egy szám lenne, mert a menü állhat sima állóképekből is, nem muszáj animáltnak lennie.

A felmerülő kérdések:
    - A menü alatti zenék formátuma milyen lehet? Megengedett-e minden ami egyébként a filmsávok alatt?
    (A menük valójában nem mutatnának sehova, maga a menüpont kiválasztása jelentené a szám lejátszásának elkezdését.)
    - Különböző lejátszókban mennyire problémás ennek a megoldásnak a kezelése?
    (Lehet-e így ''tekerni'' a számon belül például?)

• Crion

aktív tag

válasz Crion #108 üzenetére

''http://www.digit-life.com/articles/dvd1/''

dvd-audio résznél.

Csak, hogy tudd hogy mi is a hivatalos neve:)

• Flashcash

Közösségépítő

Szerintem hanyagoljuk a további vitákat és legyen gyakorlatiasabb ez a fórum.

Először csak az lenne a feladat hogy 1 audio cd anyagát kiírjuk PCM formátumban egy DVD-RW-re, és megnézzük mennyi helyet foglal meg hogy működik-e az asztali lejátszón.

#########
    -Lerippeltem az audiocd-ről 2 számot 48Khz PCM Wav formátumban 30%-ra normalizálva. (44,1Khz-es Wav-ot nem fogad el az authoring program)

-Letöltöttem a lemez borítóját, az ingyenes irfanview programmal átalakítottam BMP-be, majd feliratoztam rá az első szám címét. (ez lesz a borítós megoldás)
    -Az Irfanview/enhance colors segítségével csináltam egy teljesen fekete BMP-t.
    (ez lesz az egyszerű, helytakarékosabb megoldás)

-Az első probléma: Hogyan készítsek az első szám címét tartalmazó BMP-ből minél kevesebb helyet foglaló a szám hosszával megegyező hosszúságú Mpeg2 DVD videót? (Az authoring programban emellé illesztem majd be a wav fájlt.)

-A Tsunami Mpeg Encoder Plus programot használva.

-video source/browse/szines.bmp
    -audio source/track1.wav
    -Load Project DVD (PAL)
    -Load Project/Extra/Unlock
    -video only beállítás, hang még nem kell
    -Settings/video itt vbr bitrátát állítok be max. 2000kbit/sec min. 100Kbit/sec
    -Start encoding, a konverzió után kapunk egy m2v formátumú videót, ami elég sok helyet foglal viszont szines hátterünk van a szám címével.

-A második számhoz a fekete bmp-t alakítjuk át videóvá, itt viszont mindent minimumra veszünk, fastest/100Kbitsec beállítás hogy minél kevesebbet foglaljon a videó.

Kell egy egyszerű authoring program, amivel a meglevő m2v videókból és a 48khz PCM wav fájlokból létrehozzuk a Video_TS-t, amit pl. a Nero/DVD video írása alatt egyszerűen áthúzunk és kész a DVD anyag.

TsunamiMpegEncoder DVD Author:
    -create new project
    -add new track/szám címe
    -add file / videó+a wav fájl
    második track hozzáadása......

-create menu
    -output/begin output -> kész a video_TS

-Nero/DVD Video írása/Video_TS áthúz -> DVD-RW lemezre :)

Az eredmény kb. ilyesmi lesz:
    [L]http://www.postaladaja.hu/tamas13/kep1.jpg[/L]
    [L]http://www.postaladaja.hu/tamas13/kep2.jpg[/L]

Összesen ez kb. 40percet vesz igénybe.

-problémák:
    A Tsunamival nem tudtam alacsony bitrátán bmp-t mpeg2-be kódolni, mert teljesen rossz minőségű lett a kép, így viszont ezzel a minőséggel az 5 perces 60MB-os Wav mellett a kép is elfoglal ugyanennyit, persze ha csak egy fekete képet rakok helyette vagy a wav-ot kicserélem 192Kbit/sec AC3-ra akkor van hely bőven.

-AC3+fekete kép kombinációnál vagy 20++ óra kifér 1 DVD lemezre.

-Valami olyan VBR kódoló kéne ami felismeri hogy állóképről van szó és alacsony bitrátán tudja ugyanazt a képet mutatni Mpeg2 formátumban x percig.

-A fekete háttérnél 100kbit/sec-ot állítottam be, az ilyen alacsony bitráta nem okoz kompatibilitási gondokat?

-A Tsunami nagyon lassan kódol, még a fekete háttér kódolása is 7 percet tartott az 1,6ghz-es gépen, tehát valami más kódoló kéne amivel bmp-ből Mpeg2-őt tudok gyártani gyorsan.

-Kellene valami jó DVD menüszerkesztő program amivel több albumhoz lehetne többszintes menüt készíteni.
    pl. ráklikkelek az első album képére akkor bejönnek a számok stb.

Várom a további ötleteket. (Crion-tól is. :) )

• erdoke

titán

válasz Crion #104 üzenetére

Bármilyen elegánsan próbálod továbbra is figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a DVD-Audio szabvány eltér a DVD-Video szabványtól (aminek folytán az arra fel nem készített lejátszók nem tudják kezelni), minket nem tévesztel meg.:D

Nem viszonyítás kérdése ugyanis, hogy ''független'' formátumok-e.
    ''hiszen maga a lemez formátuma ugyanaz'' Persze, de ez mit indokol?;]
    Pontosan erről van szó itt is. Egy arra felkészített lejátszó mindkettőt (sőt, akár mindhármat) le tudja játszani, de míg csak DVD-Video-t támogató lejátszót már kapsz 15e-ért, addig a DVD-Audio-t is támogató 60e-nél kezdődik, a mindhármat (SACD-t is) támogató pedig kb. 80-90e-nél.

Ilyen nincs, hogy ''amit én dvd-audio-nak nevezek'', van egy szabvány, ami DVD-Audio névre hallgat, és ennyi. Mi nem nevezünk semmit az általad tévesen nekünk tulajdonított ''dvd-audiov''-nek (:P

[Szerkesztve]

• Flashcash

Közösségépítő

válasz Crion #104 üzenetére

Amit az audio_TS könyvtárba írsz azt nem éri el egyik DVD-Video lejátszó sem. Nyugodtan oda szenvedheted a zenét DVD-Audio formátumban, csak nem fogja kezelni a DVD-video lejátszód.

A te és a mi általunk ajánlott megoldás között annyi a különbség, hogy az utóbbit le is lehet játszani. :)

De talán itt lenne az ideje hogy valami működő audio lemezt is csináljunk, hiszen ez a topic célja.
    Szal írd le pontosan milyen programmal csináltál DVD-Audio lemezt, és ne 2000 eurós, elérhetetlen programokat linkelj be ami megtudná csinálni ha..... stb.

Én kipróbáltam a DVD-Video formátumban a PCM-et és a 192Kbit/sec AC3-at is és működött, felmerült több megoldandó probléma is ha lesz időm este írok bővebben is.

• Crion

aktív tag

válasz erdoke #102 üzenetére

A DVDFAQ magyar forditásához csak annyit füznék hozzá, hogy viszonitás kérdése, hogy független formátumok-e, hiszen maga a lemez formátuma ugyanaz, igy nem teljesen igaz. Az hogy van egy audio zone ami valójában egy könyvtár, az nem jelenti azt, hogy ami benne van az nem olvasható pl egy kifejezetten filmek lejátszására szánt asztali masina számára. Van ugye a dvd-audiov, amit ti is emlitettetek, ahol a hang file-ok a video_ts könyvtárban vannak.

Itt jön talán az amiröl megy a vita, talán feleslegesen, hogy amit én dvd-audio-nak nevezek és szerintetek nem müködik az valójában lehet hogy formátumra és minösgére és mindenre megegyezik azzal amit ti mondok ( dvd-audiov ), pusztán annyi külöbséggel, hogy az egyik az audio_ts, a másik pedig a video_ts könyvtárban tartózkodik.

Ez viszont azt jelentené, hogy megint egy ''olcsó'' trükk álltal ketté választott dologgal állunk szemben és valahol mindenkinek igaza van, ha átfogalmazzuk, hogy müködhet úgy is csak a másik könyvtárba kell tenned:)

• Crion

aktív tag

válasz Flashcash #100 üzenetére

Szerintem nem az a kérdés, hogy mennyire bonyolult ezt megirni, hanem, ennek inkább mindenféle szerzöi jogi vonzata van, amiért a legnépszerübb ''olcsó'' szoftverek ezt a funkciot nem támogatják.
    Gondolj bele, hogy ha ez a funkcio elérhető lenne, akkor végülis, ha ezt a dvd-re irt audio-t tekintjük a zene hallgatás jövöjének ( dvd-audio, dvd-audiov ), akkor igen durván kiszurna magával pár hanglemez gyártó cég, hiszen kb 500ft egy dvd lemez, és igy akárki csinálhatna otthon egy hanglemez gyártó céget ezálltal konkurenciát teremtve a jelenlegi nagy cégeknek. Persze mondhatjuk, hogy 2000 euro nem lenne sok egy ilyen cég megalakitásánál, de igy főleg, és leginkább az ilyen magán vállalkozásokat probálják vissza szoritani, hogy megmaradjon az a bizonyos rész a tortából.

• erdoke

titán

válasz Crion #99 üzenetére

Klasszikust idézek:D:''Ezt mind szép és jó, csak nem érted a lényegét.''

Aztán a DVD FAQ magyar fordításából:
    ''A DVD-Audio a DVD-Video-tól független formátum. A DVD-Audio lemezeket elkészíthetik úgy, hogy mûködjenek a DVD-Video lejátszókban, de lehet olyan DVD-Audio lemezt is gyártani, amelyet egyáltalán nem játszik le a DVD-Video lejátszó, mert a DVD-Audio specifikáció olyan új formátumokat és jellemzõket is tartalmaz (ilyen például az elkülönített „DVD-Audio zone” tartalom az AUDIO-TS könyvtárban), melyeket a DVD-Video lejátszó nem képes kezelni. DVD-Audio készülékre vagy új, univerzális lejátszóra van szükség, melyek a DVD-Video és a DVD-Audio lemezeket is lejátsszák. Az univerzális lejátszókat VCAP (video-capable audio player – videó képességgel ellátott hanglejátszó) névvel is illetik.

Könyörgés a producerekhez: Az univerzális lejátszók ritkák, de könnyedéns készíthetnek univerzális lemezeket. Egy kis fáradtsággal megoldható, hogy minden DVD-Audio lemezt le lehessen játszani minden DVD lejátszón: a DVD-Video zónában helyezzék el a zene Dolby Digital változatát.
    Könyörgés a DVD-Audio fejlesztõ rendszerek készítõihez: Készítsék el úgy a szoftvereket, hogy a fenti opciót alapértelmezésként kínálják fel, vagy erõteljesen javasolják azt.
    ''

Ha még mindig nem vagy hajlandó elfogadni, hogy te vagy az, aki nem érti, akkor könyörgésre fogom a dolgot: Lszi látogass el a [L]http://www.digitalaudioguide.com/[/L] oldalaira, ott mindent megtalálsz a DVD-Audio-val kapcsolatban!:O

[Szerkesztve]

• toeri

aktív tag

válasz Crion #99 üzenetére

OFF Tudom, hogy nagyon értesz hozzá meg minden és nem is akarok belefolyni a polémiátokba, de van itt egy dolog amit tisztáznék... ON

''Van egy DVD-Audio lemezed, amint van egy 6 csatornás 192.000 Khz 24-bites zenéd.''
    Ilyened NINCS. Ha csináltál is volna ilyet (semmi sem lehetetlen ugye) :))

További jó ... na szóval kinek mit. :DD

[Szerkesztve]

Aktív témák

Hirdetés