Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #28054 üzenetére
"hogy nem tudok komoly párhuzamot vonni a két gép között..."
Akkor mutatszik meg a két gép közötti különbség igazán, ha egymásra teszed őket (megszemélyesítés). Egyszer ezt arra, egyszer pediglen azt erre (lealázás). És azonnal feldereng, hogy melyik mire jojó.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #28055 üzenetére
Ahhoz képest, hogy Sanyabá #28014 a szalagvezető görgőkről értekezett, jól megválaszoltad a ragasztó eltávolításának legújabb módját Újonc.
Reflektálva Sanyabá gondolatmenetére, én más logika mentén haladok.
A csapágyba nem nagyon tud nyomot vágni a legkeményebb szalag sem. Ellenben a csapágy tud fájintos peremet vasalni a szalaghátra az alsó képen illusztrált variáció esetében. A felső verzió is megteszi ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy egy menetben el is tünteti onnan a képződött sorját.
A vájatképződésről pedig az a tapasztalatom, hogy hamarabb hajlamos a felső képen levő megoldású csapágy megállni, hiszen pici egyenetlenség is elég hozzá, hogy megálljon a csapágy forgása. Nna, ekkor fehér izzásig izgalomba jön a csapágy, ha úgy van kedve.
Nagy nyóccázas gépeknél, mint Loobelt zsérúj masinája, bizonyára jobb a felső képen látott megoldás, hiszen ott rémisző erők hatnak, kisebb gépeken, mint pölö a Makita, nekem jobban bejön, amikor teljesen súrlódásmentes a szalaghát megtámasztása. Még soha meg nem állt a csapágy, még soha nem lett pereme a szalahátnak - jó, nem is biliacél szalagokat nyűvök. Viszont csendesebb sokkal."5-10 perc száradás után az egészet finom nyomóerővel, finom papírral excenterrel áthúzom"
Tudommán, mér kell magának olyan rahedli sok papér abbaja zexcenterbe Mesterem! Próbálja ki 5-10 nap száradás után ugyanezt, és akkor nekem kevesebbet kell rohangásznom papír után.
[ Szerkesztve ]
-
-
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #28061 üzenetére
Bari írta, hogy a következő a felállás:
Éjféltájban lefekvés előtt táblába ragasztja a fáit, majd belealél az ágyba, és legközelebb akkor láti az anyagot, amikor a kakas kukurikol. Azért kért javaslatot valami jobb kaparó dolgában, mert nem akarná felhúzni csörgőre az órát, hogy hajnal kettőkor lármázza fel a gyereket a ragasztása okán.
-
-
darkipista
csendes tag
válasz Loobelt70 #28068 üzenetére
Hú de vagány, az a másik két kerék.Az is kiskőrösi ha jól látom,csak maszek csapágyazással.Netalántán először építeni akartál ,de egyszerűbb volt készen venni egyet ?Egy nagy gép összerakásán én is meditálok egy jó ideje ,de két kerék csapággyal ninyimum 40-50 ezer.Viszont lepukkant gép is szokott lenni már 100 alatt .Itt egy jó módszer a kerekek beállítására és a parafa felcsiszolására.Még sóstóhegyen a nyírerdőnél is láttam szépen felújított gépeket ,meg ötletes rönkölőkocsit.Oda érdemes faanyagért is menni,aztán a műhelyben lehet "kémkedni"
-
mrcruiser
csendes tag
válasz Loobelt70 #28260 üzenetére
Én is inkább az akácra szavaznék, az az említett keményfák közül a legolcsóbb és a (tölgyön kívül) legtartósabb is földdel érintkezve, illetve vizes/nedves közegben. Nyilván a bükk sem fog szétrohadni pár év alatt, de 20-30-50 év távlatban biztosan tartósabb lesz az akác.
Az akácnak csak az a baja, hogy baromi kemény (keményebb vagy 25%-al, mint a tölgy), ezért valakinek, aki most kezdene el barkácsolni, megkeserítheti a kezdeti próbálkozásait. Ezt figyelembe véve pedig opció lehet még valóban a vörösfenyő. Az is tartós, de könnyebb vele dolgozni, mint a keményfákkal. Ennek hátránya az akáchoz képest pedig az ára lehet, mert a beszerzési hely függvényében drágább is lehet, mint az akác vagy akár a bükk (de lehet azért olcsóbban is hozzájutni csak sokat kell keresgélni).
Egyébként szép lett a bútor ! -
-
ferkoboy
senior tag
válasz Loobelt70 #28260 üzenetére
Ez szép-és-jó, csakhogy a faanyagodat nem éri víz, ha tényleg jó vastagon (alaposan) lelakkoztad.
Ellenben próbálj kitenni egy évre egy darab bükköt, és mellé egy tölgy/akác vagy akár vörösfenyő fadarabot, ugyanabból a méretből.
Csapja eső, simogassa hó, s majd egy év távlatából nézz rá a kitett anyagokra.
A bükkből hasonlóan porzó dolog lesz, mint a lucból, míg ha a többi fát nézed, akkor azon nem fog úgy az idő vasfoga.- Ferkó
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
pali923
aktív tag
válasz Loobelt70 #28276 üzenetére
(lustaságomnak köszönhetően, ha pici dolgokat marok, leülök egy székre a combommal megszorítom a nagy marót és így használom.)
Bakker, ezt még elképzelni sem szeretném, nem hogy ilyet felvállalni. Csak egyszer ugrik el valami, jó esetben nyomorék leszel.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
hzsolee
őstag
válasz Loobelt70 #28307 üzenetére
Hát ez szomorú (mármint a szűrő ára). Még nem volt éles bevetésen, de én arra gondoltam beborítom valami előszűrő anyaggal.
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #28307 üzenetére
És mi a baj azzal a levegőszűrővel?
Nekem is volt egy olyanom. A szűrővel nem volt semmi bajom. Igaz kellett készítenem rá egy patentot, amivel a helyére tudtam rögzíteni, mert anélkül mindig lecsúszott a helyéről. Utána ez a probléma megszűnt. Nekem az volt a bajom vele, hogy olyan hangos volt, hogy nem bírtam a hangját. Kitettem az udvarra. Akkor meg a szomszéd csengetett be, hogy csináljak vele valamit, mert ebbe beleőrül. Ezért aztán meg is szabadultam tőle.
Egyébként az szerintem tartós használatra ugyanúgy alkalmatlan, mint a Kress porszívók.
-
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #28346 üzenetére
Nagy úr nem vagyok, olyat a parlament epszilon környezetében kell keresni, még csak úr se, inkább olyan szolgaféle, de megláttak a szemeim egy drágakövet a szemétdomb tetején. Rikkantottam is menten martong barátomnak, venné meg nekem egy rövid mustra után. Éppen ebben az órában megy nekem szemrevételezni, és ha nem haragszik rám Murphi, megoldódik végre a Kress mellényúlásom.
Mennyire sürgős Önnek a porszijó, Mr Kissámli?
-
Drebil
csendes tag
válasz Loobelt70 #28346 üzenetére
Esetleg a Karcher porszívókban nem gondolkozol? Lehet kapni olyan változatukat ami kezeli a rájuk csatlakoztatott elektromos gépet, azt hiszem, 2000 Wattig. Többféle teljesítmény és opció közül lehet választani. Igaz, nem egy Festool, de a Karcher a takarítógépeiről és a nagynyomású mosóiról ismert.
[link]Csak példának hozom fel.
-
pali923
aktív tag
válasz Loobelt70 #28474 üzenetére
Mióta itt olvasgatok, olvasom az asztalifűrész-kritikákat, jó sok van belőlük. Már többször felmerült bennem a kérdés: ha végtelen számú pénzzel rendelkeznék, lenne-e olyan asztali körfűrész (ebben a TS250 méretben), amit bátran meg lehetne venni a pontos vágás reményében?
Mindenféle öntvényeket ajánlgattok, de az nem mindenkinek fér a műhelyébe, még behozni sem egyszerű. Látok Bosch, Dewalt fűrészeket ilyen méretben félmillás árakon. Azokat vajon már érdemes lenne megvenni (persze ha eltekintünk az árától...)? Vagy ilyeneket ne is kérdezzek ebben az országban, mert ilyeneket mindenki csak képen látott?A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pali923
aktív tag
válasz Loobelt70 #28480 üzenetére
Egy ilyen fűrészt belerakni egy nagyobb munkaasztalba azért nem olyan nagy kihívás. Ha jól emlékszem, linkeltem is ide képet, amin valaki egy Workzone-t épített be nagy asztalba. De ha választani lehetne, inkább olyat építenék körbe, ami pontos, használható a stellerje, és nem kóvályog a fűrészlapja.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
Soká
senior tag
válasz Loobelt70 #28480 üzenetére
Loobelt, az a baj, hogy te valamiről teljességgel megfeledkezel és ezért teljesen téves következtetésekre jutsz. A Metabo TS250 és társait azért találták ki, hogy az asztalosnak legyenek hordozható(!!!!) gépei, amit be tud tenni a kocsi csomagtartójába és ki tud vinni helyszínre dolgozni. Tehát ezért kicsi és ezért "könnyű", nem azért, hogy Téged bosszantson Természetesen a hobbistáknak ez a kategória, ami megcélozható, nekik nem azért kell feltétlenül ilyen gép, hogy könnyen mozdítható legyen, hanem mert ez fér bele a költségvetésbe. Az axminster gépe meg igen, kicsi, a modellezőknek elég, akinek meg nem, az szépen megtoldja vagy asztalba építve, vagy állványos toldó izékkel.
-
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #28510 üzenetére
Bandó öcsém egy lúzer piktúrral pancsoltatta össze a Schumaher ablakait, aki mindenféle alapozás nélkül nekiesett a Sadolinnal, mint kanci a kocának. Még csak le se portalanította az ecsetelés előtt. És ez nagyon nem mindegy. Nem mindegy továbbá, hogy ennek a dolognak már inkább 15, mint tíz éve - (Bubu akkor született). Ha átkeni 5 évenként, ahogy kell, akkor most épp a második felújításnál tartana, és még mindig úgy nézne ki, mint újkorában. Nála ha tölgyből készítette volna Schumacher azokat az ablakokat, az is igen le lenne mostanára lakva. Ő tipikusan az az eset, akinek a műanyag nyílászáró való.
-
lentivator
csendes tag
válasz Loobelt70 #28557 üzenetére
Nekem Einhell van már 1 hete...
Néhány tár szeget-kapcsot kilőttem veleda lövi,olyan erővel,ahogy szeretném.
Ritkán lesz használva,ezért vettem(12K volt)occsót.
Szeget-kapcsot tartanak a boltba mindenfélét ami csak belepasszol.
Cégben van 1 Bergin szegező(Osztrák-kínai)azér az jobb,de nekem ez is elég.(Amennyiben kinövöm,majd veszek valami normálisat.)
Az elején az az íves drót jellegű(nemtom mi a neve olyan véletlenüllövöldözés gátlónak tűnik)az kicsit zavaró egyenlőre.Elég messze lövi onnan a szeget,ezt majd meg kell még szokni.A többi gép amit láttam azokon egy lapos lemez szolgálja ugyan ezt,s közelebb is van. -
mrcruiser
csendes tag
válasz Loobelt70 #28719 üzenetére
Valóban nagyon szép lett minden bemutatott produktum, gratulálok én is mindenkinek!
A mennyezeti spot armatúrával kapcsolatban mutatnám meg én is a közelmúltban elkészült verziómat, hátha ad némi inspirációt a kollégáknak. No nem az asztalos munkára gondolok, mert az viszonylag egyszerű volt, viszont sokat törtem a fejem a felfüggesztésen. Szerettem volna, ha relatíve egyszerűen karbantartható (ha szükség van rá), ami azt jelenti, hogy a plafontól kb. 25 cm-re függesztem, de azért lehetőleg ízléses legyen a függesztés kialakítása.
Ezt végül úgy oldottam meg, hogy a rögzítési pontoknál 1-1 m8-as mosdórögzítő csavart tipliztem a plafonba, a metrikus menetes végére egy menetes szár toldót raktam. Ebbe jött a megfelelő hosszra vágott menetes szár, amihez szintén egy toldó és egy csavar segítségével rögzítettem az armatúrát. Összeszerelésnél pedig a menetes szárat egy krómozott mándlirúdba rejtettem, ami a plafonon lévő furatokat is takarja és a középső ponton a vezeték is abban lett levezetve.
-
Winner_hun
titán
válasz Loobelt70 #28985 üzenetére
Flexhez aztán használhatsz ilyen elszívót. Szalagcsiszolóhoz szintén. Szalagnál vagy a porzsáknál jön ki a por vagy a motornál. Egyik se lefelé fog szállni, nincs értelme hozzájuk ilyen elszívóhoz. Szalagcsiszolóra kötött porszívó a legjobb megoldás. Flexet meg felejtsd el szerintem. Ha nem tudod táblásítás után gyalulni a felületet akkor szalagcsiszoló durva papírral, szálirányra merőlegesen.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
mrcruiser
csendes tag
-
dose79
újonc
válasz Loobelt70 #28985 üzenetére
Ez egy elég szépen kivitelezett megoldás elszívóasztal témában:
[How to make a downdraft table] -
Speciali
tag
-
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #28994 üzenetére
Azt azzal kell kezdenünk, hogy kikezeltetünk magunkból mindenféle rheumatoid arthritist, lumbágót, isiászt, köszvényt, . Legjobb, ha a Fuji epszilon környezetében születünk. Akkor kellő elszántsággal elvezethet mesterünk a bölcsek kövéig, ahonnan már csak egy karnyújtásra van a mindentudás.
Ez a mesterség rontja a lúdtalp kialakulásának az esélyeit ogyhogyegyebkent. Nem tévesztendő össze a honi asztalos mesterséggel.Több fa van, mint asztalos!
-
martong
tag
válasz Loobelt70 #28994 üzenetére
Vajon mi mikor növünk fel ehhez a gyalupadhoz, a precizitást illetően?
Én kezdő vagyok az asztalos szakmában, de nehezen hihető, hogy kézzel nagyobb pontosságot lehet elérni, mint gépekkel.
Másrészt ezzel a technológiával mennyi idő és pénz lenne bebútorozni egy 2 szobás panellakást.
Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
dr.ac
csendes tag
válasz Loobelt70 #29641 üzenetére
Köszönöm, Kisvárdán is megfordulok néha, de elég ritkán.
Nincs még saját gitárom, ez lenne az első. Eddig elektromos gitárok beállítása és apróbb javítása volt a maximum, amivel foglalkoztam. Nemrég egy korábbi hobbim feladása óta viszont lett egy kis szabadidőm, és azóta rengeteget olvasok a témában. A gitárkészítést egy olyan elfoglaltságnak találom, amit szívesen csinálnék hosszú távon is, sokat tanulhatnék belőle, és amiben kiélhetném a kreativitásomat is. Famegmunkálási gyakorlatom egyelőre a tűzifaaprításra korlátozódik, de nem sietek, ráérek bepótolni a lemaradásomat. Lassan húsz éve prüntyögök gitáron, én tehát ebből az irányból keveredtem erre a területre. Ennek is megvan az előnye: néhány éve azért már tudom, hogy milyen egy jó hangszer, és nagyjából miért. A hátránya pedig, hogy nincs az ismeretségemben senki, aki fával foglalkozna, és akitől tanulhatnék. Szerencsére a neten rengeteg hasznos forrást és segítőkész közösséget találni ebben a témában, többek között ezt a fórumot is. -
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #29696 üzenetére
Ne csikoljon!
Gyere el, póbráld ki a metebó DH330-asomat.
Szépen muzsikál, de nem üzemi termelésre találták ki. Szénkefés motor hajccsa, jó hangos is cserébe, és gumi a behúzóhenger. Továbbá átfordítós eldobhatós kés megy bele, ami bbrr, de drága. Arra jó, hogy ki lehet vonulni vele helyszínre. Igaz, ennek a linkelt DW-nek valami 400 fölött van az ára. Ne csábítson, hogy ha ilyen soké adják, akkor hű, de jó lehet. Semmivel se tud többet, mint a Makita, vagy a matabó, csak kétszer annyiért adják.És ha már ez szóba került. Mondtad, hogy a 260-asod nyög, ha komolyabb feladatot kap, meg hogy sikerült már megállítanod nem is egyszer. És ezt azzal magyaráztad, hogy egy fázis az nem három. Csodálkoztam akkor, mert azért úgy tudom, 2 Kw kraftot kér az a masina. És úgy pörgettük a témákat, hogy elfelejtettem kontrázni, hogy akkor a 330-asom egy fázissal miért nem nyög?
-
lentivator
csendes tag
válasz Loobelt70 #29696 üzenetére
Néztem én is a hirdetést.Pár hete fent van,s jó sokan láttuk már.
Azt még se "csapott le rá" eddig senki...Jól hangzik a harmad ár,tán túlságosan is jól!
A hirdetést olvasván lelki szemeim előtt láttam,ahogy ácsok iszonyatos keresztmetszetű,végtelen hosszúságú fadarabokat tologattak bele reggeltől estig.
Persze ettől még lehet,hogy rendben van.
Vennék én is szívesen akár használt vastagolót is,ha ismerném akár csak közvetve is az előéletét.
Amennyiben megvennéd majd számolj be,remélem csak festem az ördögöt a falra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest