-
PROHARDVER!
ASUS RT-AC68U (Kétsávos, Wireless-AC1900 gigabites útválasztó)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Lali-213 #6881 üzenetére
Mikor beállítod node-nak legyen bekapcsolva a wps a fő routeren (régebbem írta, mostanában nem, és én rengeteget szívtam vele...). Utána kikapcsolhatod (sőt, szerintem ajánlott is biztonsági okokból).
Ha minden node csak vezetéken lesz kapcsolatban, akkor ajánlom az ethernet backhaul mód bekapcsolását. -
ArthurShelby
addikt
Használ itt valaki gyári fw-rel aimesh-t? (nekem 3 ac6u-m is van) (ac66u b1-et is annak számolom)
Tök jól működik minden...egy ideig. Az a sejtésem, hogy gyenge a router hozzá. Az utolsó frissítés is valami újraindulásos problémát oldott meg. Néha a cpu használat full ok, néha meg az egekben van, nem tudom mitől.
Amikor épp jó, akkor full jó, csak hát a stabilitás. Van mikor a node-t kell újraindítani, van mikor a fő routert (olyankor nem lehet fölcsatlakozni rá wifin, csak kábelen és vpn-en érem el).
Most már átálltam arra, hogy naponta újraindítom, hátha az segít... -
ArthurShelby
addikt
válasz
zsolt501 #6852 üzenetére
Én ezt most nem értem. Az asus-nál volt valami szerver oldali hiba, ami miatt az otthoni routerek nem mentek?
Nem értem milyen kapcsolat van a router és az asus szerverei között (amit el tudok képzelni, az a ddns, és a frissítések letöltése, de ezek nem olyanok, hogy lehaljon otthon a net). -
ArthurShelby
addikt
válasz
tsilver #6821 üzenetére
Én gyárit használok, és ott ugyanúgy néz ki, mint a videóban és a leírásban, és tök egyszerűnek tűnik.
A videóban egyébként openvpn-t mutatják be. Az biztonságos, cserébe nem annyira gyors (kb 50Mbps-ot írnak ennél a routernél), de szerintem ezt használd. A wireguard-ot tartják ma a legoptimálisabbnak (biztonság-gyorsaság), de ezt a routered nem tudja. -
ArthurShelby
addikt
válasz
attilaxxxx #6780 üzenetére
Még mindig nem tudom mi a problémád, nem tettél fel kérdést. Nem tudod beállítani, nem működik jól, hol akadsz el?
Ha jól sejtem beállítottad. Elvileg a https://ddnscimed.asuscomm.com-on éred el a böngészőben.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
attilaxxxx #6778 üzenetére
Milyen felhőt akarsz? (esőfelhő, viharfelhő, gomolyfelhő
).
Gyárilag van aicloud. De lehet vpn-es fájlmegosztás is. Vehetsz dedikált nas-t is...
Sem a kérdést, sem az igényt nem értem. -
ArthurShelby
addikt
Várjuk majd szorgalmasan a biztosági hiba javítását: [link]
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Victorio #6682 üzenetére
Támogatott volt a tap is, csak ahhoz root kellett. De ahogy látom a google írtja ezeket az appokat, amik ezt tudják, mert a play áruházban nem találok ilyet (emlékeim szerint az "OpenVPN for Android", vagy az "OpenVPN Connect" tudta).
Közben találtam egy hozzászólást is, ahol a root-os appok már nem elérhetők, viszont szintén megemlíti a vpn clien pro appot, az tudja root nélkül is, viszont fizetős. -
ArthurShelby
addikt
-
ArthurShelby
addikt
válasz
KorLaci #6634 üzenetére
1. Nem csak merlinben van benne, a gyáriban is benne van
2. Most azt kritizálod, hogy egy 2014es kiadású router, ami még 378-as fw-vel indult (jelenleg 386-nál tart), ami még mindig támogatott, ugyanúgy megkapta a feature-öket, mint az újabb társai, de az egyik feature-höz már gyenge a router (többek között a korából adódóan).
3. Aki merlint használ 99%-ban tudja, hogy a routerrel való sebességmérés nem ad pontos képet a sebességről (a router hardvere a szűk keresztmetszet), mivel sokszor még laptopok is gyengék kimérni, nemhogy egy régi router. -
ArthurShelby
addikt
válasz
SztiviVander #6631 üzenetére
Ennél bőven többet tud, csak a fw-be épített (speedtest cli) sebesség teszterrel nem tud többet mérni. Ha nem a routerrel méri a sebességet, akkor 5-600 mindennel bekapcsolva is megvan, mindent kikapcsolva 8-900Mb/s megvan. Nyilván ha pppoe-s és nem dhcp-s netje van valakinek, valamivel lassabb, de szerintem most nagy ráhagyással mondtam értékeket.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
kisbalazs83 #6613 üzenetére
Olvastam snb fórumon, h ff-on neked nincs preset servers, nálam van preset servers (szintén ff).
-
ArthurShelby
addikt
válasz
kisbalazs83 #6607 üzenetére
Ax modelleknél, az wirdguard, vagy wireguard akar lenni?
-
ArthurShelby
addikt
Valaki követi, hogy mi történt a snbfórumon? [link]
Ha jól értem a fórum át fog költözni a Liberára, mert az adminok összevesztek a Freenode tulajával. (hátha nem lesz több jelöld meg a bicikliket tartalmazó képeket)Azt nem értem pontosan, hogy a merlin fórum marad, vagy az egész asuswrt és ennek mellékszálai is (mint pl a merlin) megy át?
-
ArthurShelby
addikt
válasz
kisbalazs83 #6516 üzenetére
Nem, de az android openvpn(-ek) nem támogatják a tap-ot (szóval anno úgy ment, hogy nem tap volt, de elértem a belső gépeket).
Más ölteted van? -
ArthurShelby
addikt
Openvpn-nél mit rontok el?
A router megosztásást elérem, de egy másik gépet (nas megosztását) nem érem el (pingelni sem tudom).
Mit, hogy kéne beállítanom?
A "Push LAN to clients" be van állítva -
ArthurShelby
addikt
Ez a cikk pontatlan, és nem a lényegre hívja fel a figyelmet.
A számítógép ip címét soha az életben nem fogják látni, csak a router ip címét. Az egész cikk arra épül, hogy a külső ip címed alapján azonosítható vagy.Egy családnál pl személyre szabott adatot gyűjteni és az alapján reklámot küldeni badarság. Mert így anya, apa és a gyerek is megkapja a csini magas sarkú, bögyös maca, és vegyél csillámpóni hirdetéseket (de titkárnőmarcsinak sem jönnének célzott hirdetések, mikor netezik a céges belső hálón).
A cookie-k ennél ezerszer fontosabbak és lényegesebbek (ha már a védelmi szinteket kerverjük).
Vpn szolgáltatók bíztatnak ilyen reklám cikkeken keresztül hogy fizess elő. Ez az emberek 95%-ának fölösleges, ők még a jelszavaikat is bátran odaadják bárkinek, a külső ip cím elrejtése századrangú probléma szvsz. -
ArthurShelby
addikt
válasz
modflow #6489 üzenetére
Ez az írás nekem kicsit reklám szagú, dicsőíti a vpn-t.
Szerintem átlag felhasználasra otthonra fölösleges. Mániákusoknak jó, neked véleményem szerint nem kell. Max 1-2szer kellhet (pl repjegy vásárlás), akkor arra az időre meg a gépedről használsz egy ingyeneset.A cikk pl nem említi a sütik használatát, ehhez képest szerintem az ip cím másodlagos. Ha valahova már be vagy jelentkezve (gmail, facebook), akkor már gyűjtenek rólad adatot merre jársz.
A dns egy szótár az ip címek és domain nevek között (az embernek könnyebb azt megjegyezni, hogy index.hu ahelyett hogy 192.44.55.26). Ezt a fordítást alapból a szolgáltatók végzik (ha üresen hagyod ezt a beállítást).
De ügye az internet szolgáltató így (is) látja, milyen oldalakat keresel föl, ezért valaki másik szolgáltatóra bízza ezt. Illetve sokszor az internet szolgáltatói dns szerverek lassúak, és gyorsul a böngészés, ha másik dns szolgáltatót (pl cloudflare) használsz. Ebbe még bele lehet tenni egy plusz csavart, hogy a dns szolgáltatóval titkosított módon kommunikálj (ne lehessen könnyen belehallgatni). -
ArthurShelby
addikt
válasz
modflow #6475 üzenetére
Ez a router (és minden asus router) 2 féle vpn-t tud (szerver és kliens módban):
pptp vpn: nem biztonságos, feltörhető
openvpn: biztonságos (bankok is ezt használják), viszont csak egy szálas. Hiába 2 vagy 4 magos a router, abból csak 1 magot fog tudni használni (ezért tud ugyanolyan openvpn sebességet az ac86u és az ax88u)Az új csodafegyver a wireguard lehet, de az asus routerek még nem támogatják (mondjuk pont az ac86u-ra, és ax88u-ra lehet mókolni wireguard-ot)
Ezen kívül kell még találnod egy megbízható vpn szolgáltatót (Surfshark, Nordvpn, ...), aki az adott technológián keresztül (openvpn, wireguard) is szolgáltat.
-
ArthurShelby
addikt
Újra tettem a routert (már nagyon kívánta, a felhasználókezelés is összeomlott-->smb gondok)
Most viszont tényleg nagyon jó, eddig nincs problémám (jó a roaming), mindent jól be tudtam állítani (ddns, lets encrypt, fix ip-k, guest wifi)
Annyit kérdezenék még, hogy mik az ajánlott openvpn beállítások (speciális fül screenshot)? Pl az 1024bites titkosítás, csak felhasználónév/jelszó hitelesítés elég?Van egy xpenology nas-om is, az látja el a nas és szerver funciókat. Viszont a skennelés a routerba dugott (gagyi) pendrive-ra megy. A router kicsit meleg, a pendrive is, ez nem fog neki rosszat tenni?
Illetve ti használjátok a game/open nat funkciókat?
-
ArthurShelby
addikt
Ethernet, van kábel a node-nál.
Nálad teljesen tökéletesen működik, vagy csak szimplán elfogadható a roaming?Esetleg a merlint használ valaki? (bár aimesh-t az nem javít)
Egyébként csomó hasznos újítást vettem észre (nyilván nem most került bele):
1. A guet network lehet csak routeren vagy minden node-on is, de most már másik alhálózatra is teszi az ottani klienseket és mindegyik klienst elszeparálja a többitől (de ez eddig is így volt).
2. Az egyes node-okat is lehet minimálisan konfigolni (ledek, 2.4/5GHz kikapcsolása, usb-s alkalmazások)Amik még lehetnének:
1. Vezetékes eszközt is guest-be tenni (magyarán vlan), illetve a guest-ek közötti kommunikációt lehessen engedélyezni
2. Az aimesh tovább fejlesztése (már ha másnak jól működik a roaming), haladás ezen az úton (további node config lehetőségek) -
ArthurShelby
addikt
Van egy ac68u e1-em, ez a fő router, és van egy ac66ub1-em backhaul aimesh módban. De a roaming szörnyű, állandó net szakadozások, vándorlások alkalmával. Miután átmegy a másik ap-ra nincs internet (percben mérhető), sőt kb eldobja a klienst ami folyamatosan próbál csatlakozni.
Túl közel vannak az ap-k, esetleg a fix ip zavar be?Olvastam, hogy más itt örömmel használja az aimseh-t.
Mi a titka, mit rontok el? Ha áttérek bétára és csinálok egy FR-t, akkor minden jó lesz?szerk: a mobilos alkalmazásban van valami mobil játék mód. Ez mit csinál pontosan? Csak 1 eszközt, vagy minden wifi eszközt optimalizál?
Mikor rámegyek az indít gombra ugyanúgy eldob minden wifi eszközt 1-2percre -
ArthurShelby
addikt
Nem hinném, hogy a ryzen 5-nek (cpu) bármiféle köze lenne a dns gyorsaságához, szerintem ez már butaság. Placebo amit érzetél ezzel kapcsolatban. Ez olyan volt, mintha azt mondtad volna, hogy a ping alacsonyságában szerepet játszik a processzor
Az, hogy a weboldalt betöltöd/megnyitod, ott már van a cpu-nak szerepe, de az full független a dns-től. A dns úgymond egy szótár, ami az ember számára nehezen megjegyezhető ip címeket (számok) és a hozzátartozó doamin neveket (betűk) tartalmazza.
Magyarán ha te beírod, hogy prohardver.hu, akkor a dns szerver megmondja, hogy melyik ip címen éri el a géped ezt a weboldalt. Utána kapcsolódik a weboldalhoz, és így tudja egyáltalán betölteni. -
ArthurShelby
addikt
Na de igen, kb ez a felállás. Mert saját dns szervered nem lesz, ergo valaki mindig látni fogja mit kerestél fel, vagy folyamatosan vpn-ezel (de ott is valaki általad megbízhatónak gondolt szolgáltatóra bízod az adataid).
Egyébként ki melyik dns szolgáltatót szereti?
opendns (cisco), cloudflare, google... -
ArthurShelby
addikt
A mesh azóta változott valamit? Vendég háló pl van node-on is?
Illetve vannak-e roaming problémák? -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #6428 üzenetére
szerk: KB/s-ban
-
ArthurShelby
addikt
válasz
zsolt501 #6426 üzenetére
1. A wifi sokkal jobb. Egy szobával arrébb ilyen sebességet mérek (ok, ez most kiugróan jó), illetve most már a konyhában újra jó a wifi (ott a synology-val épp jó volt, de volt mikor kevés volt)
2. A kezelőfelületén pl a processzor terheltség jelzés vagy a fel/le töltés sebesség jelzés rengeteget, kb 10mp-et késett (ráadásul MB/s-ban mutatta, ami zavaró internet sebességnél).
3. Idő volt megszokni, kicsit furcsa volt, hogy melyik beállítás merre található 3 fő ikon volt (vezérlőpult, hálózati központ, wifi) [kép]Ami jó volt, hogy Kendek fórumtárs miatt van rá wireguard, ami sokkal reszponzívabb az openvpn-hez képest szerintem. De alapból a router rengeteg fajta vpn-t tud (mondjuk nekem ezek fölöslegesek voltak).
Csomó beállítás is volt, ami egyszerű volt (tűzfal szabályok), illetve volt upnp kliens lista. -
ArthurShelby
addikt
Kis kitekintés után a synology fele (rt2600ac) visszatértem ide, és visszatettem az ac68u-t fő routernek.
Wifin pl már meg is nőtt a sebességem, jó kis router ez -
ArthurShelby
addikt
Lassan jön a 386-os hivatalos fw, ac86u-ra már kinn van.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
kisbalazs83 #6010 üzenetére
Gyors teszt alapján tényleg jó. Viszont aztán kiderült, hogy amint bekapcsolom a második node-ot, meghülyül, és eldobja mindkettőt (a node bekapcsolási sorrend mindegy, hogy melyiket először).
-
ArthurShelby
addikt
Nekem volt olyan, hogy nem volt internet elérésem (upc hálózati hiba), és ez a napocska féle ikon volt a ddns-nél (fogalmam sincs mi a jelentése, de én let's encryptet nem használok).
Szerintem simán lehet internet szolgáltatói hiba.
Első körben egy laptopot rádugnék a digis cuccra, és laptopból tárcsáznám be a pppoe-t, hogy odáig jó e. -
ArthurShelby
addikt
válasz
kisbalazs83 #5919 üzenetére
Tegnap dél óta fenn van (az összes node-on/routeren).
1. Először az újraindítások után alig bírtam csatlakozni rendesen a wifi-re a laptopommal (nem volt net és nem tudtam pingelni a routert sem). Aztán vpn-en keresztül próbálkoztam a telefonomon, ott láttam, hogy az egyik node-on van a laptop (Ethernet backhaul mód be van kapcsolva). Aztán valahogy megjavult magától idővel.
2. A vándorlási listát még mindig nem veszi figyelembe
(3. Nem volt fw reset)
4. Azóta működik minden, de kisebb röccenések néha vannak, illetve újabban már nagyobbak is.Ez a dupla captcha szörnyű, ezért is szoktam újabban már kevesebbszer nézni az snb-t
-
ArthurShelby
addikt
válasz
kisbalazs83 #5912 üzenetére
Utóbbi időben előjött megint a barangolási probléma: átmegyek máshova (pl wc
) és hiába mutatja, hogy fullos a wifi, nincs net, nem töltenek be az oldalak.
Remélem az új béta mindent megold. -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #5908 üzenetére
-
ArthurShelby
addikt
válasz
kisbalazs83 #5907 üzenetére
Ma az én telefonom panaszkodott, hogy nem kap ip-t (megy vissza az előző béta).
-
ArthurShelby
addikt
Mai napig tökéletesen működött a rendszer: 1 router, 2 node (amiből az egyik fölösleges talán a nagy átfedés miatt, de tesztre tökéletes).
Tegnap este távolról (vpn-en kresztül) frissítettem az új bétára. Ma viszont a wifin kapcsolódó nyomtatót nem látták a gépek, scannelésnél dns hibát dobott a nyomtató, illetve az egyik mobilnál panaszkodtak, hogy rossz a net (na mondom kezdődik). Erre gondoltam beteszem roaming tiltó listába a nyomtatót, de kiderült, hogy már ott volt, miközben a 2-es node-ra volt épp csatlakoztatva. Gondoltam nyomok egy tiltólista be-ki kapcsot és alkalmazom.
Erre nem csak a wifi, de a vezetékes kliensek is lehaltak, de most egy konnektoros be ki húzás után minden rendben van.Viszont az előző béta nálam jobban működött (vagy csak nem jöttek elő a hibák).
-
ArthurShelby
addikt
-
ArthurShelby
addikt
A wps bekapcsolás csak a node hozzáadásáig kell, vagy hogy jól működjön az aimesh kell később is?
-
ArthurShelby
addikt
A broadcom procis eszközök mind ilyen melegek, de ilyen magas hőfokon is sokáig jól működnek, nem kell ezen szerintem aggódni.
"ha a szoftver oldalt nem nézzük"
Nem azért, de ilyen eszközöknél pont a szoftver a lényeg. Az asuswrt szerintem kategória társainál sokkal jobb (pl tp-link).
Egy xiaomi is csak "okosított" fw-rel ér valamit. -
ArthurShelby
addikt
válasz
Véreshurka #5841 üzenetére
Kábellel. Nem tudom mihez kötni, mert valamikor jó.
Mikor bejött ez a pandémia mizéria és a teams/skype/zoom... hullám akkor adtam föl, azóta csak egy E1-es verziót használok. Így is elég jó a wifi, csak a konyhában necces, meg még kisebb messzi helyeken, de nem vészes. -
ArthurShelby
addikt
válasz
Véreshurka #5839 üzenetére
Néha mikor node-ot vált hiába van csatlakoztatva nincs net.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Neil Watts #5780 üzenetére
Igen, az összes támogatott tudtommal.
Recovery-ből teszed fel (asus restoration tool, vagy recovery webszerver), utána csinálsz nvram törlést (infók az összefoglalóban).
Mivel a recovery-t nem bántod, ezért a dolog hülyebiztos, a recovery-d megmarad
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Locutus #5726 üzenetére
Van egy asus device discovery program, azzal elvileg megtalálod. Illetve a fő router kliens (dhcp) listájában kéne megtalálnod az ip-jét.
A szülői felügyelet csak router módban van. Sejtésem szerint t-s vagy ip-tv-vel. Én azt ajánlom, hogy a sagemcomm-ban adj az asus-nak fix ip-t, és tedd dmz-be, az asus-t pedig használd router módban.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
borcsikj #5724 üzenetére
Mert rosszul működik, szerintem az elején még jobb volt. Az utóbbi időben én sokat szívtam vele, végül hagytam az aimesh-t.
Bármikor jöhet egy frissítés, amivel egy csapásra sokkal jobb lesz, de jelenleg nekem nem megy rendesen a barangolás, a klienseken full a tererő, de néha nincs net (és csak új jön vissza, ha le-fel jelentkezek a klienssel) -
ArthurShelby
addikt
-
ArthurShelby
addikt
Visszatértem gyári-ra, az hátha jobb.
Meglepődve tapasztaltam, hogy már van gameboost, és opennat (igaz egyiket sem használtam még).
Illetve múltkor az ac66u b1-emre véletlen az ac68u gyári fw-jét tettem vissza, de nem panaszkodott utólag sem. -
ArthurShelby
addikt
Lehetséges, hogy a gyári fw jobb roamingolásba (aimesh), mint a merlin (jelenleg az utóbbin vagyok)?
Egyelőre csak fw reset volt, illetve most próbálkozom azzal, hogy a "barangolás aszisztens" -65dBm-nél eldobja a klienst (bár ez nem tudom, hogy csak a fő node-ra, vagy esetleg a mellék node-ra is érvényes).Egyébként egy kis guest vlan vállalkozó kedvűeknek (külön ehhez a routerhez robocfg-vel).
-
ArthurShelby
addikt
Van esetleg másnak is aimesh tapasztalata?
Nálam a kezdetekben jobb volt mint most, igaz most merlint használok (abból is a legújabb 16-ost), de még mindig nagyon rossz a váltás.
Igazából az a baj, hogy mivel zárt kódú Erik (merlin) nem foglalkozik vele, asus meg... -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #5650 üzenetére
Még nem állítottam be a roamingot (barangolást), mert lusta voltam, viszont egy online meeting-nél szakadt, szóval ideiglenes kihúztam a node-t, egyelőre így még jobb...
-
ArthurShelby
addikt
válasz
zsolt501 #5647 üzenetére
Pl lejátszok egy videót, és kezemben a telefonnal (s9) arrébb megyek, átvált másik mesh node-ra, és később leáll a videó. Csak az oldal újra töltése (a videó újra lejátszása) segít. De pl volt olyan is, hogy böngészek, arrébb megyek, node váltás, és egy ideg (kb 15mp) nem tudok böngészni.
Windows eszközökkel (laptop) is ugyanez a helyzet, az talán gyorsabban vált, de a videó leállás probléma ugyanúgy megvan.Az ingyen mobilnet miatt a csádban kikapcsolták a wifit a telefonjukon...
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Vittorio85 #5616 üzenetére
Most ez lehet hogy baromság, de mintha olyat olvastam volna valahol, hogy az is lassítja, hogy a wifin az adatok titkosítva utaznak, és ugye ez hardverigényes, emiatt kevesebb wifin a másolási sebesség.
-
ArthurShelby
addikt
-
ArthurShelby
addikt
Hali!
Az utóbbi időben a videólejátszás smb-n megszakad. Először telefonon vettem észre, de azt hittem, hogy a toltal commender, vagy az x-xplore a ludas, esetleg a videólejátszó (igazából ha a mappát amiből lejátszom és kb 20percenként nyomok egy frissítést, akkor nincs semmi gond. Viszont most előjött tv-n is (android tv-n gyári videólejátszó), ahol előtte sosem (btw ott vezetékes net kapcsolat van). A tünet ott is ugyan az: mikor megszakad a videó, a fájlkezelőben a mappát újra meg kell nyitni (magyarán frissíteni), és elindítani a videót. A hdd hibernálás ki van kapcsolva és usb 3.0 módban van.
Szóval szerintem a legutolsó merlin fw a ludas, esetleg az smb 2.0vel van gond. Valaki tapasztalt már hasonlót?Egyébként mit jelent a
Master Browser
? -
ArthurShelby
addikt
válasz
SztiviVander #5425 üzenetére
Ha lenne benne mesh tuti a tomatot választanám.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
- Xiaomi Redmi Note 10s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest