-
PROHARDVER!
ASRock 8-as és 9-es sorozatú (LGA 1150) alaplapok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Olympos
aktív tag
válasz
Doky586 #2127 üzenetére
Igen, egyértelmű: single modul magyarul különálló egység, a Dual Channel meg kétcsatornás.
Csak az idegesít, hogy a Corsair honlapján amit egy darabban adnak, arra azt írják, hogy "Single Modul" - ami egységre vonatkozik az én értelmezésemben -, amit meg két darabban adnak, arra meg azt írják, hogy Dual Channel - ami meg működésre utal - ...nem pedig az írják rá, hogy Dual Modul vagy Dual pieces, stb, hogy meg tud különböztetni a kiszerelési egységet a működési elvtől.
Vagy minden memória tud futni Dual Channel módban és csak az alaplap mondja meg, hogy képes e rá?
-
Olympos
aktív tag
Kérdésem:
Tudja valaki, hogy az alábbi linken található memória specifikációban a "Single Module" azt jelenti, hogy a csomag
A) egy darab memóriamodul tartalmaz (amire én gondolok), de attól még két ilyet vásárolva a Dual Channel mód aktív, vagy
B) amellett, hogy egy darab modult tartalmaz a csomag (talán nem hiába) persze kettővel is működik, de (!) csak Single Channel módan? -
Olympos
aktív tag
válasz
sten1990 #2124 üzenetére
Nem kell semmit állítanod.
Ha már be se bootol a gép, akkor nincs mit állítani; ez független attól, hogy H vagy Z alaplap.Tényleg nem függ attól, hogy Z-s alaplapod van e vagy sincs, egyszerűen nem kompatibilis a lapoddal; ez lenne Z-s alaplappal is.
(Debreceni vagyok, ha nem vagyok messze, akkor nálam kipróbálhatod.) -
-
Olympos
aktív tag
válasz
sten1990 #2115 üzenetére
Szerintem is így lehet: maga a RAM nem képes dual channel opcióra; az alaplappal nincs gond.
CMX4GX3M1A1600C9De, akkor az azt jelenti, hogy ha még venne két ilyen ramot, akkor azokat nem rakhatná be másik két slotba?
-
Olympos
aktív tag
válasz
janinitez45 #2081 üzenetére
lehet külön venni BIOS-t is.
vegyél egyet és informálj minket -
Olympos
aktív tag
válasz
Doky586 #2088 üzenetére
nem, azt nem hallottam
...ez a Te példádnál természetesen nem igaz....
- de igaz a VGA kártyáknál és főleg igaz az aktuális példára, miszerint mindkét VGA kártya (290/290X) ugyanazon Hawaii lapkára épül, csak non-X verzióban le van tiltva kb. 256db számoló egység.
- Az, hogy ez mennyire igaz az alaplapok esetében nem tudom, de el tudnám képzelni, elvégre az alaplapos Asrock Fatal1ty példában a H97 és Z97 chipkészlet között csak az overclocking funkció nem elérhető, minden más megegyezik és vezérelhető.
Kíváncsi lennék, hogy BIOS cserével és szükséges firmware módosítással tényleg meg lehet e oldani... -
-
Olympos
aktív tag
Sziasztok!
Mi az igazán nagy különbség az Asrock Z97
- Pro
- Extreme
- Fatal1ty
szériák között? Miért jött létre? Kit céloznak az egyes szériák és miért?Az Asrock honlapján természetesen össze tudom ezeket hasonlítani és vannak különbségek, de utal valamire a szín, vagy a fantázianevek?
-
Olympos
aktív tag
válasz
Forestgreen #1893 üzenetére
Mennyi ideig áll a frissítés?
Csak azért kérdem, mert nekem is nagyon sokáig úgy tűnt, mintha egy helyben állna, de csak befejezte....
-
Olympos
aktív tag
válasz
castiels #1858 üzenetére
A BIOS-ban valószínűleg azt állítottad be, hogy "CPU FAN: Full load/Max speed,", vagy vmi hasonlót.
Szerintem már a biosban megadtad, hogy a cpu hűtő mindig max. fordulaton pörögjön, ezért nem tudod szabályozni az Asrock "FAN-Tastic Tunning" programmal....én így jártam.
Állítsd be a Biosban, hogy Silent mód, vagy Normal mód, Performance mód, csak ne Full load legyen....
-
Olympos
aktív tag
Tegnap végigolvastam az tápos topic bevezetőjét amit ajánlottatok.
Elolvastam az összes ajánlást, az összes ott megnevezett linket.
Mindenhol leírták, hogy egy igen erős, átlagos gamer PC tápigénye nem haaldja meg az 500W-ot, ha az átlagos alatt 1 CPU-val rendelkező, maximum 1db VGA-val felszerelt gépet értesz.Ha persze 3-4 VGA van CFX/SLI-ben, vízhűzés, extreme tunning laptop, tunningolt CPU/VGA, 2-3 db PCI kártya, 2-3 venti, Blueray, stb. is van a házban, akkor egyértelmű, hogy 700W+ feletti tápokról beszélünk és lényeges, hogy melyik körre mit kötsz.
Egyébként több táp PH!-s tesztjét is olvastam, ahol azt írták, hogy a körök végterhelése a másik kör rovására nőhet, ami szintén az extrém (nem átlagos) gamer PC-s emberkéknek fontos információ.
-
Olympos
aktív tag
válasz
Olympos #1749 üzenetére
nekem az jön le gyors utána olvasásban, hogy a 12V1 rész a CPU-nak, a 12V2 a többinek van elszeparálva.
nekem ez inkább előny, mint hátrány, de tényleg nem értek hozzá.az igen magas teljesítményűek meg még több részre vannak osztva (12V1, 12V2, 12V3, 12V4)
pl. FSP Aurum Gold 750W osztott , kb 50ezerbe kerül. (mondjuk ez moduláris is, az sokat dob rajta.)
az FPS Raider 750W nem osztott, kb. 25ezerbe kerül.
...de mindkettő különösen ajánlott és egyforma teljesítményűek.#update: meg fogom kérdezni, de annyira nem érdekel
, most nem fogok tápba ölni.
Viszont tényleg köszönöm, hogy a Haswell Ready fogalmát megtudtam, mert ki is kapcsoltam, a C7-es állapotot a biosban. Kíváncsi is leszek, hogy lesz e megint olyan hibám, hogy nem tudok visszatérni alacsony fogyasztású állapotból, csak leállítás gombbal.Összességében megtudtam, hogy
- baj van a hűtésemmel = fagyás
- hogy a proci "L4" Batch felirata nem jelenti azt, hogy ennek már jobb a hűtése = fagyás
- C7-es állapot = fagyás -
Olympos
aktív tag
A Haswell-Ready tényleg valós probléma, de működés és terhelés közben nem okoz az ég világon semmilyen gondot.
- Csak akkor van jelentősége, ha egy bizonyos sleep state C7-es, igen alacsony fogyasztású (0.05A) állapotból akarsz visszatérni, amely opciót az új Haswell procik ismerik, de csak a Haswell Ready tápok tudják jól le is kezelni. (Ha ez az opció nem hoz lázba, akkor biosba ki lehet kapcsolni, így nem fog C7-re térni a procid.)
Szóval a "Haswell Ready" semmit nem számít teljesítmény közben és a táp különösen ajánlott kategóriát képvisel.
-
Olympos
aktív tag
Nem tuningoltam, csak most a tesztelés alatt.
(Tuninggal mindig azonnal kifagytam vagy fagyogattam, ezért hagytam UEFI beállításokon a CPU-t, a ramot pedig max 1600Mhz-en.
De lehet, hogy 4400Mhz-re is felugrott a cpu frekvencia játék közben - mert ezek szerint az alap bios beállítás engedi -, de a cpu specije szerint az még turbo range, nem tunning.)Ház: Coolermaster Sileo 500 RC-500-KKN1
-
Olympos
aktív tag
Teszteltem és betettem a gyári hűtőt is, ahogy javasoltátok. (AIDA 64 rendszer stabilitási tesztet használtam.)
Egységesen mindkét hűtőnél maximum fordulatot adtam meg.Coolermaster hűtővel:
- 4000Mhz-en "nem volt" gond, nem kaptam hibajelzést, persze forró volt a helyzet. Fagyás nem volt.
- 4400Mhz-es órajelenen 2 perc után jött elő, hogy 90°C fok fölé ment a hőmérséklet XMP 2666Mhz és alap 1600Mhz mem. órajeltől függetlenül. Fagyás nem volt, csak figyelmeztetés.Gyári, 0km-es hűtővel:
- már 4000-4200Mhz-en is, alap mem. órajelen 1.5 perc alatt előjött a túlmelegedés. Fagyás nem volt.
- 4400Mhz-re emelve azonnal fagyás, még reset gombra se állt le a gép.Szerintem XMP profil nem kavar be, alaplap jó, táp jó, hűtéssel vannak gondjaim.
...vagy pedig - ahogy javasoltátok - mókóljak a fesz. értékekkel 4400+Mhz-nél, de ahhoz meg nem értek.Javaslat?
-
Olympos
aktív tag
Tényleg örülök, hogy segítenek; ezzel kezdtem, ki is emeltem, nehogy utána máshogyan értsék azt, amit mondani akarok.
(Tavaly szeptemberben cseréltem le a konfigot, azóta van az, amiről írtam és tényleg azokat próbálgattam ki lépésről lépésre, amiket ők javasoltak...csak gondoltam, itt is rákérdek.
Szóval 100%-an egyet is értek a hibafelderítés menetével, pontosan ezt csináltam én is.)Azzal nem értettem csak egyet, hogy válaszaim hiányában - mert nem voltam gépnél - a tápegység lett a bűnös, mert "osztott 12, gagyi, stb..." tápról beszélünk. Egyébként ez igaz is, a táp már tényleg gagyinak számít!
A mai tápok sokkal többet tudnak, de 3-4 éve, mikor vettem még jobbnak számított és szeptemberig hiba nélkül adta le a teljesítményét egy olyan konfignak, ami teljesítményt a az új konfiggal a kezdetektől vmiért már nem tudott leadni vagy legalábbis ezt pedzegették. (Szerintem ez kizárt, de erre ment el a beszélgetés.)Xmp, igen tudom; vmiért xml esik mindig a "nyelvemre".
Mint írtam, analfabéta vagyok a tunning terén, mivel nem volt rá esélyem a fagyások miatt beleásni magamat.
Szóval xmp profillal is sokszor próbálgattam már, de ott perceken belül fagyás volt/van.Örülök, hogy a Tcase 74°C-os, mert akkor ebbe az irányba indulok el.
(Vizes adat példákat innen vettem, de akkor nem értem, hogy max terhelésen hogyan tudnak stabil teljesítményt leadni 80°C terhelésen egy olyan procival, ahol a Tcase még kisebb.)Tényleg köszönöm mindenkinek a segítségét, bocsánat, ha csípősebben fogalmaztam vagy hülyeséget írtam.
-
Olympos
aktív tag
-
Olympos
aktív tag
Kedves @Grózi, @dunc!
Köszönöm, hogy segítetek, tényleg értékelem, de mielőtt ennyire vállon veregetnétek magatokat még egyszer tisztázzunk valamit:
1. RAM
Alap UEFI bios beállításokon, tehát 1333Mhz-en is néha észlelek program kifagyást, XML profillal (2666Mhz-en) is csak sűrűben + kékhalál is jelentkezik. (Szóval nem csak XML profilra értettem a fagyogatást, hanem sajnos alapra is, így ezzel már nem tudok mit csinálni.)2. Hűtő
A műanyag lefogató csapot ütközésig/kattanásig nyomod, hogy befeszüljön és leszorítsa a hűtő lapját a procira.
A 4db műanyag csapból 2db enyhén megrepedt - nem széttört, csak megrepedt -, ami azért lenne felelős, hogy ne oldjon fel. Ezt simán megragasztottam és ugyanúgy működik, mint előtte: kattan, szorít, sőt annyira jó, hogyha "megrángatom" az egész hűtőt, akkor teljesen stabil, az alaplap mozog vele együtt annyira, amennyire a leszorító csavarok engedik.3. Tápegység típusa
Ez a tápom volt i5-2320+asus p8p67+8gb(1333mhz)ddr3+r9 280x mellett, akkor sose volt semmi bajom. 3 éven át sose!!!
Most ugyanezen táp van i7-4790k+asrock z97 pro4+8gb(2666mhz)ddr3+r9 280X mellett és folyamatosan van gondom, de gondolom csak az egyik elem a hibás. (Az R9 280x, ssd, hdd, dvd maradt a régi.)
Ez kizárja a tápot, mint hibaforrást.4. Tápegység méretezése
Az i7-4790K kb. annyit eszik, mint az i5-2320.
Az asus p8p67 kb. annyit eszik, mint az asrock z97.
A 8gb 1333mhz kb. annyit eszik, mint a 8gb 2666mhz.
A többi ugyanaz....de azért "biztos" a táp a szar.
(+/- 1-2W különbség!!!)Nézzük másik oldalról:
Egy (i7 4790K+R9 280X)+(a többi szarságok, mint DDR3+SSD+HDD+DVD+alaplap) együtt esznek max 300W-ot, esetleg 350W-ot maximális teljesítményen, de tényleg max 350W-et és akkor is sokat mondtam. (Teszt 1 Teszt 2)
Ezt én is kiszámoltam, külön-külön is ennyi jön ki, mint a teszteken, szóval ezen ne akadjunk le.
Akkor miért is nem jó egy 500W-os táp egy 300, max 350W-es géphez, ahol a 350W-ot már arra értem, hogy CPU, VGA és minden más elem 100%-on megy? ...sőt DVD is pörög, SSD/HDD ír/olvas, mint állat...szóval erre értsd a 350W-ot.
Ja...és ez a táp 1 hétig befogadott még CFX-be egy ASUS 7950 kártyát az R9 280X mellé még a régi alaplapomon, és ott sosem volt fagyásom. (BF4-el egy hétig kánán volt.)
5. HDD
Miért történt az, hogy betettem az új cput, alaplapot, ramot és rögtön kerregni kezdett a vinyóm?
(Még működik a vinyó, de azóta kerreg.)Összefoglalva:
Megnézem a gyári hűtővel, ahogy javasoltátok, mert lehet, hogy vmiért nem fekszik fel rendesen a cpu lapkára, gondolom itt tized milliméterek is számítanak...De egy biztos: a táppal nincs baj.
Bocs, de az agyvizem felmegy, amikor dobálóznak olyanokkal, mint pl.
- i5 xy proci nem hajtja ki ezt-meg azt a VGA-t
- vagy hogy 550W-es táp kell egy intel procihoz+1db amd VGA-hoz......ne ez a kedvencem
...és sok kezdő meg beveszi.
(Ja, és a régi cpu+alaplap+ddr3 konfigomat eladtam egy haveromnak, aki tett mellé egy r9 270X-et+ssd+hdd+dvd és képzeld, 420W-os noname 7éves táppal porlblémamentesen megy neki....
...bár miért ne menne neki, de biztos vki meg fogja magyarázni.....) -
Olympos
aktív tag
Chieftec 500W CTG-500-80P BOX
XML profillal érezhetően sokkal többször fagy, mint alapbeállításon.
(A feszelésekhez sajnos nem értek.)Az a tény, hogy az i7-4790K felmegy 80°C+-ra lehet ludas?
-
Olympos
aktív tag
Elég durva, amit itt olvasni az Asrock alaplapokról: nagyon sokat panaszkodtok fagyásról.
Vettem egy Asrock Z97 Pro4 alaplapot, i7 4790K procit mellé és 8GB 2600Mhz DDR3 ramot, betettem egy R9 280X mellé.
A régi ASUS alaplapom és i5 procim és 1333mhz ramommal sose voltak fagyások, de a fenti új konfiggal minden nap szívok.
- elsőnek a HDD kezdett kerregni, azóta is kerreg, vettem is egy másikat, mert féltem az adatokat
- folyamatos kékhalál
- piros halál
- BF4 közben 5 percenként akad, néha kis is fagy a játék.Addig a fentiekről azt sem tudtam, hogy léteznek....
Azt hittem, csak velem van a gond, de annyian írnak hasonló dolgokat itt, hogy elszomorodtam.
-
Olympos
aktív tag
Sziasztok!
Nekem is gondom van a gép leállításával, mint az előttem szóló fórumozó kollégának:
- miután leállítom a gépet az képes bármikor újraindulni, pedig a BIOS-ban letiltottam mindenféle Wake On opciót.
- ha újraindul és betöltődik a Win8.1, majd ismét Windows általi leállítás kérek, akkor megint pár másodperc múlva újraindul.Talán csak akkor nem indul újra, ha az újraindulás után - még a Windows bootolás elérése előtt - kézzel állítom le a gépet a főkapcsoló egyszeri megnyomásával.
Szerintetek mi lehet a baj?
Asrock Z97 Pro4
Intel i7 4790K
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Google Pixel topik
- Nintendo Switch 2
- Bronzos ATX 3.1 tápok a be quiet! névjegyével
- Háztartási gépek
- alza vélemények - tapasztalatok
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Futás, futópályák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest