Új hozzászólás Aktív témák
-
norbi0604
aktív tag
válasz
seederking #3672 üzenetére
routeren Qos ütemezés?
-
norbi0604
aktív tag
Az APM alatt mit értesz, mit kapcsoltál ki az UEFI-ben konkrétan?
1.4v-ig nyugodtan lehet menni, 4.4Ghz már szép eredmény 1.35volton. Csak Bios-ből tuningolj, szoftveres OC-t felejtsd el. X-boost sem kell, az csak minimálisan megemeli az órajeleket, illetve belő magának egy alap tuning szintet, hozzáigazítva a RAM-ok órajelét, időzítéseit stb... Szvsz full fölösleges. Belövöd stabilra manuálisan a tuningot (CPU ref.clock, szorzó, RAM sebesség, időzítések, CPU-NB/HT.) és annyi.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
Dealer95 #2895 üzenetére
Jogos, sorry.
1. Load Line Calibration-t próbáld állítani, BIOS-ban írja, hogy mire kell tuning esetén különböző foglalatoknál.
2. Spread spectrum-t kapcsold ki a CPU beállításoknál, hátha segít a stabil egész órajelek elérésben, ez az opció felek az elektromágneses interferencia kiegyensúlyozásáért. Kapcsold ki, így csökken nagy mértékben az "FSB" ingadozás.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
_DiEGO_ #2514 üzenetére
Tudom, hogy mi az a cfosspeed, aztis tudom, hogy az ASRock szinte ugyan azt kínálja a saját "xfast lan" innovatív fícsöreként. Nekem nem kell megmagyarzázni, régen használtam, megfelelő beállítások mellett tényleg hasznos tud lenni a csomagütemezés a le és feltöltési szálakon, de nekem (szvsz) felesleges.
-
norbi0604
aktív tag
Engem már párszor megszívatott az AMD AHCI driverje Win8 alatt, szóval nem ajánlom feltenni, vinyóhoz jó az alap Windows-os driver, ami integrálva van értelemszerűen.
-
norbi0604
aktív tag
-
norbi0604
aktív tag
Ha nekem kellene most ramot venni, én ezt venném, adok egy tippet: D
http://lambdacomputer.hu/termekek/reszletek/1535_corsair_ddr3_1600mhz_8gb_vengeance_lp_kit_cml8gx3m2a1600c9w/ -
norbi0604
aktív tag
válasz
seederking #2036 üzenetére
vagy bios-ból (uefi) flasheled, vagy boot képernyő előtt, gyorsgombbal, asszem F6, a pendrive már legyen csatlakoztatva rajta a kicsomagolt fájllal.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
seederking #2033 üzenetére
Flashelés után default-ra vesz vissza mindent. Hivatalos oldalról le tudod tölteni a bios file-t az adott alaplaphoz a legfrisebbet. Ext-3-hoz 1.60-as a friss stabil. Ezt tedd fel.
http://www.asrock.com/mb/download.hu.asp?Model=970 Extreme3&o=BIOS
Jobb oldalt a letöltő link mellett van egy kis lap ikon benne gy piros kereszttel, ott le van írva hogyan kell flashelni, pofon egyszerű egyébként, leformázol egy pendrive-ot fat32-es fájlrendszerrel, majd a letöltött bios fájlt kicsomagolod a pen-re., ezután gép restrat és kiválasztod a flashelés lehetőséget.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
seederking #2028 üzenetére
Minden esetre gariztatás előtt minden legyen alap/"gyári" beállításokon, esetleg a legfrisebb bios-t fel lehet flash-elni rá, az nem probléma, maximum hivatkozásnak jó lesz.
-
norbi0604
aktív tag
-
norbi0604
aktív tag
válasz
Malibutomi #2007 üzenetére
nálam is eléggé droppol, alap feszen (1.4v, amit magátol be állít) 1,36-1,38v-ig ad neki, de most overclock-olva, 1,4-re van belőve amivel stabilnak tűnik.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
seederking #1961 üzenetére
1- szoftveresen soha ne tuningolj vagy módosíts BIOS beállításokat, nem ajánlott és a kockázati tényező is nagyobb az előforduló hibára
2- automatikus processzor húzást (amit százalékosan ad meg az alaplap/bios) azt el kell felejteni, ott mindent egyenes arányosságban növel, "dinamikus" túlhajhtás.
Nem OC módban, vagyi manuális módban úgymond kézzel érdemes beállítani minden túlhajtással kapcsolatos értéket, értem ezalatt a szórzókat, feszeket, esetleg órajeleket stb...
mielőtt ilyenbe komolyabban belekezdenél, anélkül h szét menjen az egész berendezés, ezt alaposan olvasd át, az alapok bőven levannak írva egész részletesen:
ui: persze lehet, hogy a leírt dolgok már evidensek sok felhasználó és hozzá értő számára, de azért ezekkel legyen tisztába aki oc-zni szeretne.
-
norbi0604
aktív tag
1.80-as UEFI elérhető a többi 9xx szériás lapokhoz is. (asrock.com)
-
norbi0604
aktív tag
Ez az LLC tulajdonképpen mit takar? Mikor érdemes bekapcsolni. Annyit tudok, hogy Load Line Calibration, és a magfeszültséggel (cpu) van összefüggésbe, de konkrét részletes leírást még nem találtam arról, hogy mikor javasolt ezt használni.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
DeadMeat #1586 üzenetére
igen valóban. akkor sorry, ext.3 16x/4x-be tudja kezelni. Pedig ez ilyen egyszerű, ha valami oknál fogva nem megy csak 8x módban, akkor ott elég valószinű hogy nem beállítás hiba van, hanem mondjuk hardveres gubanc. uefi-ben erre nem is nagyon van beállítás, lehet a lappal van valami, de a vga se zárható ki. ki kellene próbálni egy másik vga-val, vagy fordítva, egy másik lapban a vga-t, hogy ki lehessen zárni a hibákat. ezt tudom mondani, ha majd valaki tud okosabbat (biztos van ilyen) akkor ne tartsa magába.
-
norbi0604
aktív tag
970 Ext.4-hez új UEFI BIOS (1.70) érhető el.
-
norbi0604
aktív tag
post screen-en már nincsenek listázva a hw eszközök, különféle infók, van egy boot előtti képernyő, amin gyorsgomb funkciók és elérhetőségük van (F2, F11, F6...stb), a csippanás is elég ritka (beintegrált speakar hiányában meg főleg...
). Egyébként régebbi lapo esetném, ha midnen ok, és felpörgött, detektálódott midnen (hdd, odd...) akkor 1 csippanás volt...
-
norbi0604
aktív tag
A vinyó reinstall az elég érdekes fogalmazás, mondjuk inkább rendszer reinstall-nak, az AMD Vision, az az átkeresztelt Catalyst Control Center, komplett érdemes feltenni a legujabb pakkot (amd chipes káryta esetén persze, vga drivert stb...), ez inkább a vga-ra vonatkozik, de az AMD-nél van SB/AHCI/SATA/RAID driver opcionális letölthetőség is adottt alaplaphoz, lapkészlethez.
-
norbi0604
aktív tag
pakold fel a legfrissebb uefi-t (1.60), bár venti szabályzásban nem nagyon haladtak előre az újabb uefi-k megjelenésével, mégis általános szempontból is érdemes feltenni a legújabbat.
http://www.asrock.com/mb/download.hu.asp?Model=970 Extreme4&o=BIOS
-
norbi0604
aktív tag
Van új UEFI 970 Ext.4-hez(1.60), itt lehet beszerezni:
http://www.asrock.com/mb/download.hu.asp?Model=970 Extreme4&o=BIOS
-
norbi0604
aktív tag
válasz
likeaRAINBOW #1351 üzenetére
Egyből a legfrissebb BIOS-t tedd fel hozzá, hátha hoz változást.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
likeaRAINBOW #1349 üzenetére
Az érdekes, nálam energiasémától függetlenül (Kiegyensúlyozott, default) vissza veszi, még tuningnál is, magasabb fesz intervallumon. ( 1.0-1.45volt pl.)
-
norbi0604
aktív tag
válasz
likeaRAINBOW #1345 üzenetére
CnQ az üresjáratban veszi vissza a magórajeleket, és ezzel a feszültéget is.
-
norbi0604
aktív tag
aha, eddig ezt nemis figyeltem, vagy inkább nem vettem észre
Szóval, akkor a bétában van olyan opció, ami a frisseb stabilból kimaradt? Nem lehet, hogy direkt? a bétánál azt írják, hogy gamereknek, oylan felhasználóknak javasolják akik komolyabb szinten foglalkoznak a túlhúzással.
-
norbi0604
aktív tag
ketdjük ott, hogy mi az az AMP?
én a hivatalos oldalról szedtem az új biost (http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=970 Extreme4&o=BIOS), ott nincsenek béták kirakva, nemtudom te ezt hol néted, vagy honnan töltötted le.
-
norbi0604
aktív tag
Kint van az új UEFI Bios (1.50) akit érdekel.
(970 Ext.4-hez biztosan)
-
norbi0604
aktív tag
"Letöltöttem az ASRock oldaláról, kicsomagolod, és csak magát a fájlt rárakod egy FAT32-es fájlrendszerű pendrivera, restart, F6 vagy UEFI-ből is lehet csinálni (én onnan csináltam), rákeres az eszközre, kiválasztod a pendriveot, vagy amin van az update, enter, és már teszi is. Mikor végzett, megnyomod akármelyik bill.-t és már indul is újra a friss BIOS-al. "
Egy korábbi hsz-em.
-
norbi0604
aktív tag
Fe van pattintva au új UEFI, olyan érzékelhető válzozás nem nagyon van az előzőhöz képest, 3-4 percet tartózkodva a proci ~40fok körüli értékre állt be, ez nekem bőven jó.
Tuningosoknak csak annyit, hogy ugye bár az uefi update visszaállít mindent az alap beállításokra. Legalábbis nálam visszatette.
-
norbi0604
aktív tag
A "Fast" mód még csak-csak működik, de a "Regular"-nak semmi értelme nincs, le se lehet állítani a gépet vele, ha rákattintok a leállításra, újraindul, majd mégegyszer ujraindul, és ez megy előröl.... a második ujrainditásnál mintha a hibernálásbol térbe vissza, de a gép ki se volt kapcsolva, mert nem leállt hanem ujraindult.
A Fast mód meg működik, először ott is ujraindul a rendszer, aztán kikapcsol a gép, és mikor bekapcsolom, néhány mp és betöltődik az asztal ahogy hagytam. (ez viszont nekem felejtős, mert én áramtalanítani szoktam)
-
norbi0604
aktív tag
970 Extreme 4-el valaki próbálta már az Instant Boot-ot?
Nálam nem sok javulást hozott, értelmét se nagyon látom, random módba ki-be kapcsolt a gép amikor megnyitottam a böngészőt. Vagy nem értem ennek mi lenen a célja, mer kb ugyan annyi idő alatt llt fela rendszer.
Illetve, inkább olyan ez mint a hibernálás, eddig még csak a "Fast boot"-ot próbáltam, ilyenkor 2x indul ujra a gép, a második indulásnál ugyanugy jön vissza minden, ahogy ott lett hagyva.
A Regular opcióra még nem jöttem rá, hogy mit takar.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #351 üzenetére
várjuk az eredményeket.
Egyébként Boot menünél amikor bent van az olvasóba a win7, miért van ott hogy boot sata, alatta meg boot uefi? mit takarna az uefi boot?
-
norbi0604
aktív tag
970 Extreme 4 lapnál az uefi-ben a különböző level szintekhez (Fan vezérlő), mekkora fordulatszám tartozik? Asszem level 1-9ig van. Meg ugye a Full ON.
-
norbi0604
aktív tag
Én csak azt nem értem hogy ha már AMD chipset, az AMD ugye egybe van már az ATI-val is, akkor miért raktak SLI összekötő "hidat" CF híd helyett.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #304 üzenetére
Na beállítottam, sebességbeli változás nem nagyon van, más sata funkció me nem nagyon van kihasználva.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #301 üzenetére
ACHI módot érdemes kapcsolni? Most gyárilag IDE módon van, gyorsulna a vinyó a gyakorlatban vagy miért jobb az ACHI? (Wikipedia-t olvastam.)
-
norbi0604
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #297 üzenetére
És mindösssze csak az uefit-t kellet volna updatelni?
-
norbi0604
aktív tag
Nekem szoftveresen ennyit mutat, gyakorlatban egy idő után (10-15mp) le megy ~60-80MB/s körüli sebességre.
-
norbi0604
aktív tag
Igen. Letöltöttem az ASRock oldaláról, kicsomagolod, és csak magát a fájlt rárakod egy FAT32-es fájlrendszerű pendrivera, restart, F6 vagy UEFI-ből is lehet csinálni (én onnan csináltam), rákeres az eszközre, kiválasztod a pendriveot, vagy amin van az update, enter, és már teszi is. Mikor végzett, megnyomod akármelyik bill.-t és már indul is újra a friss BIOS-al.
-
norbi0604
aktív tag
A hátsó Clear CMOS gomb-ot mikor "lehet" használni? Úgy értem ha én most vissza akarnák állítani minden UEFI (BIOS) beállítást alapra, akkor kikapcsolt állapotban de áram alatt kellene benyomni a gombot?
-
norbi0604
aktív tag
Nekem is 70 MB/s körül másol SATAII-vel. Nem tudom, a régi ATA-s gépemen UDMA 6-al is 30-40 MB/s volt a sebesség, azt hittem a SATAII legalább lesz 100 MB/s.
UEFI-ben "IDE" módra van állítva, nem tudom ez mit jelent, vagy befolyásolja e a sebességet. (2 opció van még ezen kívül, a RAID és ACHI)
-
norbi0604
aktív tag
Mit kellene állítanom, hogy 3,7Mhz-en fusson az X4 955 BE Van uefiben valami 200-as, szorzó az nem nagyon volt, vagy nemtudom hogy hol keressem.
970 extreme 4 lapom van.
Szájbarágósan kellene elmagyarázni
-
norbi0604
aktív tag
BIOS-t hogy melyik gombbal jön be? Illetve most UEFI vagy BIOS van ezen a lapon?
970 ex 4
-
norbi0604
aktív tag
-
norbi0604
aktív tag
Üdv,
CM 370 elite házam van, most hozták a komplett gépet az ipontól, olyan észrevételem, hogy a power gomb egyáltalán nem világít, pedig funkcióját tekintve működik a bekapcsoló és a reset gomb is, csak egyik sem világít.
Ez most akkor milyen hiba? Vagy ilyenkor mit lehet csinálni?
970 ex 4 lap.
-
norbi0604
aktív tag
Közben találtam én is egy kis infót, hátha segít. Igaz ez Kingston-okhoz van
-
norbi0604
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #140 üzenetére
Fogalmam nincsen, hogy milyen csipes vagy, hogy az miben más, ez az: RAM
Gondolom akkor neked is 970es lapod van. (?)
-
norbi0604
aktív tag
Hát olvasva itt a kommenteket, remélem a 2x4GB 1333Mhz-Kingston KIT-et fogadja a 970 Extreme 4 lap.
ram supportnál tényleg csak 1-2 gigás modulok vannak, ezt én se értem még mindig...
Új hozzászólás Aktív témák
- Hisense LCD és LED TV-k
- Androidos fejegységek
- Formula-1
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 5600MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Gigabyte Z590I VISION D / Intel core i5 11600KF / Kingaston Fury 32GB DDR4
- Garanciás! ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI Alaplap
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 1x16GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- DDR5 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Xiaomi 10W töltő nem használt
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest