-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Teasüti #7312 üzenetére
Hello,
Ha jól emlékszem, akkor külön task ID fog kapni és fog párhuzamosan futni n-szer is.
Amit leírtál az tervezést igényel.
SW megoldásként : a megszakításban kellene viszgálni, hogy mikor volt utoljára meghívva az interupt és ha az idő megfelelően nagy csak akkor végigfuttatni a megszakítás logikáját.
Vagy
Perlmentesíteni HW esen,
Delay miért kell? nem lehet másképpen megoldani? pl Queue v xEventGroup (ez nem tudom, h implementálva van-e ESP32 FreeRTOS ra.) Vagy Taskot suspendedbe tenni és felkelteni amikor kell....
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #7312 üzenetére
Hát, ezt éppen nem próbáltam. Elég érdekes ez a két mag, több task rendszer. Azért pár dolgot leírok, nem Neked, hanem azoknak, akik még most kezdik. Automatikusan a core1-re megy a loop. Azt úgy lehet áttenni a core0-ra, ha megkeressük a main programot, és átírjuk benne 0-ra. Megy, bár lehetnek gondok, pl. mindkét magnak - úgy tűnik - külön számlálója van, ezért vigyázni kell az időzítésekkel. A számlálót ezzel lehet olvasni:
__asm__ __volatile__("esync; rsr %0,ccount":"=a" (CycleCount32));
Ez 240 MHz-el jár, de csak 32 bites, ezért tizen.. másodpercenként átfordul. Én csináltam hozza egy 64-bitest, az már az unokám életében sem fog átfordulni. Viszont, mivel gyors, finom időzítéseket lehet vele csinálni. Elvileg. Ugyanis hiába próbálunk mindent átrakni a core1-ről a 0-ra, akkor is szaggat valami. Talán a saját szoftver számlálója, amit az xTaskGetTickCount()-al lehet olvasni. A 240 MHz-es számlálót írni lehet, de ne írd, mert megbolondul az időzítés. Hogy pontosan mi hol fut, azt nem lehet tudni, mert a vTaskList nem működik. Meg a statisztika sem. A taskok számát le lehet kérdezni, de nem sokra mentem vele, hogy tudom, hogy nálam 7 task van, amiből háromról tudom, hogy mi, a többiről nem. A taskról információt akkor lehet lekérni, ha tudjuk a "nevét". Na, ezt nem tudjuk. Az IRAM-ba rakással is vigyázni kell, mert amit oda pakolunk, csak az egyik magon futtatható. Na, így egy szuszra ennyit.
Egyébként, ha a specialitásait nem akarja kihasználni az emberfia, akkor nagyon jó kis proci, ajánlom mindenkinek. Két mag, gyors, multitasking, de hiába freeRTOS, nem igazán RT (real time), a már említett okok miatt. Előbb-utóbb csak megoldja valaki, hogy a core1-en ne legyen szaggatás, de ezt még a neten is keresik.
Ha mondjuk egy UNO-n futó programot teszünk rá, akkor természetesen ilyen gondok nincsenek, csak annyit tapasztalunk, hogy megy mint a szélvész. Ajánlom is mindenkinek, hiszen alig drágább mint egy kínai UNO, az eredeti UNO árából meg féltucatot vehetünk.
Neked:
Kíváncsiságból megnéztem az RTM kezelést, de csak megnéztem, mert elég macerásnak tűnik első látásra, pedig nagyon jó lenne. Berakja az ember egy külön memória területre az adatokat (1 bit, hogy hi vagy low, és 15 bit a hossz, az időzítés), és utána elindítja, és a hardver sorra veszi ezeket a 16 bites (32= 2*16) adatsorokat és öntevékenyen kiküldi a "PWM" jelet.
Az eredeti kérdésedhez: a static változókra mindenképpen vigyázz, mert az közös!
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- OpenMediaVault
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest