- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- ZIDOO médialejátszók
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dave0825
őstag
Tudom, írtátok már pár hete/hónapja nekem, hogy bátran vegyek, vettem is, és jó is.
Most egy Megán gondolkodtam, mert amit írtam (elég sokat
) ide, hogy mit szeretnék csinálni, ahhoz ha nem mátrix-szal csinálom a ledeket, hanem minden szót (valamelyik 2, valamelyik 7 betűs) külön portokra kötök, akkor kellett volna hozzá a Mega a maga (micsoda szóhasználat
) rakat portjával. De így mátrix-szal nem kell külön vennem olyat, de ez már nem ide tartozik.
Amúgy Megából SainSmart-ot találtam, ami a legolcsóbb volt, de azt is 3,5k körül láttam csak. Ennél olcsóbban vett már valaki, vagy találtatok?
Már jó pár dolgot rendeltem ebay-ről, és eddig hálaisten ami nem jött meg, vagy rossz volt, mindig vagy küldtek másikat, vagy csak azt az alkatrész, ami hibás volt, vagy visszakaptam a pénzt, úgyhogy sosem volt gondom nekem az ebay-jel sem. -
tvamos
nagyúr
-
zka67
őstag
Szia,
Pwm kimenet nélkül nincs pwm.
Ne mondj olyat, ami nem igaz
Szoftverből is meg lehet oldani a pwm-es fényerőszabályzást.
dave0825: A fényerőszabályzást nem kell feltétlenül a környezethez állítani, lehet azt az időtől is függővé tenni. Az én órám pl. este 9-kor szépen, fokozatosan elhalványul, hogy éjjel ne zavarjon a fénye, és reggel 6-kor fordítva felerősödik. Ha megérted a pwm működését, akkor te is meg fogod tudni csinálni akár szoftverből is.
De segítek: ha halvány fényt akarsz, akkor rövid időre bekapcsolod a ledet, és hosszabb időre pedig ki. Ha erősebb fényt akarsz, akkor hosszabb időre kapcsolod be a ledet, és rövid időre ki. Ha teljes fényerőt akarsz,
akkor folyamatosan bekapcsolva hagyod a ledet. És mindezt legalább 100x mp-enként, hogy ne vedd észre a villogást. -
dave0825
őstag
Akkor lehet, hogy hagyom a fényerőszabályzást. Vagy tudsz valami jó leírást ilyen ic alkalmazásához? Ezt találtam, de a kódot nem nagyon értem, viszont ezzel sokkal kevesebb láb lenne használva, és kb. 400,- a 10db ilyen ic.
Hasonló a kód az itt találhatóhoz, de ezt megértettem, a másikat viszont nem annyira.
-
dave0825
őstag
Huh, ez sok volt egyszerre, de nagyjából értem. Megvárom inkább az RTC-t, megnézem azzal mire megyek.
Egyébként az normális dolog, hogy ha van egy program az Arduino-n, ami fut, és megnyitom a programban a Soros port gombot, akkor elölről kezdi a számlálást? Most konkrét példa a millis()-szel, hogy rátöltöm a programot, már villog is szépen, hogy fut, és mondjuk 10mp után nyomok rá a Soros port-ra, és 0-ról kezdi, tehát újraindul az egész program.
-
dave0825
őstag
Köszi a válaszokat. Ez az óramodul egyébként hogy működik? Rákötöm az Arduino-ra a Vcc, GND, SDA, SCL pin-eket, de akkor miért kell külön elem a modulra, miért nem az Arduino tápját használja? Akkor miért kell a Vcc és GND-t rákötni? Egyébként ilyesmit szeretnék csinálni, csak magyarul, és nem negyed, fél, háromnegyed órákat ír, hanem minden percet, és nem láthatóak a betűk, hanem egy tükör mögé lenne téve az egész a szobámban ugyanígy képkeretbe szerelve, kék ledekkel.
A ledeket 6x5-ös mátrixba kötöm Arduino-ra, és persze párhuzamosan összekötögetve, hogy a szavakat világítsa meg. Tehát olyat szeretnék, hogy programba beírni, hogy ha éppen 8 óra 14 perc van, akkor a NYOLC, a TIZEN és a NÉGY szavak mögötti ledek világítsanak. Nem bonyolult, nem?
Excel-ben így néz ki eddig a dolog. A fölső táblázat, a led-ek mátrixba rendezve, az alsó pedig ahogy majd a betűk lesznek egy lapon kivágva. Az ÓRA és a PERC led-ek folyamatosan világítanak, az nem megy bele a mátrixba. -
dave0825
őstag
Utánanéztem a ds1307-nek, elvileg a ds3231-es sokkal pontosabb. Nekem szobába lesz, úgyhogy túl hidegnek, se túl melegnek nem lesz kitéve, talán nem fog nagyon elkóricálni az idő. Ha meg mégis, akkor marad a manuális utánaállítás. Majd kitapasztalom, hogy mennyit késik/siet, és olyan időközönként állítok utána. Így is sokba lesz a dizájn miatt, nem akarok több ezret költeni gps-re, pontosabb modulra, meg ilyenekre.
-
dave0825
őstag
Értem, köszönöm a válaszaidat. Írtam is, hogy 3 gomb lenne rajta: óra+, perc+, és másodperc nullázó. A 3. gombbal így én is tudnám pontosítani, mert ha óramodul nélkül csinálnám, akkor naponta fél percet sietne, így naponta kellene nulláznom a másodpercet. Vagy most így belegondolva, ha olyat állítanék be, hogy pl.
unsigned long int time;
...
time = millis(); és ezt az értéket megszoroznám annyival (majd kiszámolom), amivel már nem sietne 30mp-et naponta, az nem lenne jó? A végén meg beállítanám, hogy 23:59:59-kor nullázza a "time" változót, és akkor nem is lenne túlcsordulás, mert elölről kezdené (mert elvileg valami 50 nap után túlcsordul a millis()). -
dave0825
őstag
Nem villog, működik tökéletesen.
Nem kellett átállítani semmit, csak simán rátöltöttem újra. Egyébként a reset gombot elég röviden megnyomni, vagy kicsit hosszabban érdemes? Amúgy észrevettem, hogy mikor rátölti rendesen, akkor az USB-átalakítón az RX-TX LED-ek kéken villognak, tehát így tudom figyelni, hogy mikor jó. Azóta amúgy nem volt gond, lehet, hogy rosszul nyomtam meg.
-
tvamos
nagyúr
Ebben is ugy van, hogy te allitod a DTR / RTS szignalokat, menet kozben, ahova akarod. Illetve van kis "lampa" a CTS / CD / DSR / RI szignaloknak. Erdemes megnezni!
Szoktam a macro-kat is hasznalni, az is egy jo funkcio, meg log-ot menteni is jobb, mint a hyper terminal.
Nalam az a gyikja, ha veletlen kihuzom az USB-Serial atalakitot, akkor lefagy. Ha logot csinalok, es kozben sikerul, akkor elveszhet a log.Elvileg jo meg a miniterm is, annak meg nyilt a forraskodja is, szoval, ha tudsz pytonban programozni, barmit meg tudsz vele csinalni.
-
dave0825
őstag
Akkor amit én néztem, az mit jelenthet? Elég sokat eladott belőle, és az értékelése sem rossz az eladónak, úgyhogy valószínű, hogy nem rossz a termék. Mondjuk most számolgattam, de nem látok rajt annyit, amennyit ír.
(#673) gyapo11: köszi, amúgy ilyen a 6 lábas, akkor ezt inkább ne, mert nincs hova dugni a 6.-at?
(#671) qisqaqas: köszi.
(#676) gyapo11: most olvastam ezt a hsz-ed, és kicsit elbizonytalanodtam. Ha veszek egy ilyen pro mini-t, amit linkeltem, és egy ilyen usb-t hozzá, akkor ha a kettőt összedugom, már tudom programozni? Vagy mit kell még vele tennem?
Bocs, ha elég hülye kérdés.
-
dave0825
őstag
Értem, köszi. A nano az most megtetszett.
Az usb-serial átalakítós pro mini-s dolog azért nem annyira jön (még) be, mert 100,-ot spórolnék kb. vásárlásonként, a nano és a pro mini különbsége pedig 3db-nál jönne vissza (az a 300,-), és nem tudom, hogy mennyi ilyennel fogok itthon bütykölni, lehet, hogy összvissz 1db valamit csinálok, úgy meg már nem éri meg, úgyhogy marad a nano szerintem.
Egyébként ilyen átalakítóra gondoltál?
-
JozsBiker
aktív tag
Ha jól értem itt nem(csak) az az igény, hogy egyszerre legyenek írva a portok, hanem - gondolom - minden szervónak van egy kezelő rutinja, és azokat kvázi párhuzamosan kellene futtatni.
Esetleg készíteni lehet minden szervónak egy-egy függvényt ( funkciót, szubrutint, ki hogy szereti ), amiket a főprogramból ( loop ) egymás után meg lehet hívogatni. Ezek ugyan nem egyidejűleg futnak, de talán be lehet úgy lőni, hogy egy-egy függvény csak kevés ideig fusson, utána induljon a következő, majd a következő, stb, ciklikusan.
Vagy ha nagyonnagyon időkritikus az egész, és árban belefér, akkor minden szervóhoz külön Arduino ( mini v. nano ). -
dave0825
őstag
Ezt szeretném megcsinálni 5 szervóra. Egyelőre 2-vel próbáltam. Egy kis módosítással már majdnem sikerült, hogy egyszerre menjen a 2 szervó, csak valami összekeveredett kicsit.
Elindultak egyszerre külön pozícióba, csak a következő lépéstől kezdve meg már egyszerre mozogtak, amit nem kellett volna nekik.
A D-tárolós megoldást hogy lehet megoldani? 1-2 hónapja foglalkozom még csak Arduino-val, úgyhogy csak ilyen alapabb dolgok mennek (if, for, d.write, a.write, d.read, a.read, Serial-ra kiíratás, ilyenek).Hűha, kicsit utánanéztem a D-tárolós megoldásnak, hát nem egyszerű (nekem).
-
Pubszon
veterán
A túlcsordulás megelőzése érdekében csináltam, hogy ha több mint 30 napja megy és a legközelebbi szabad pillanatába lereseteli önmagát. A belső 32bites számláló majdnem 50 napig képes számlálni, emiatt 19 nap alatt csak lesz egy szabad pillanat.
Ezt így oldottam meg:// Reset 30 nap futas utan
if ((vegallasZarva == LOW) && (digitalRead(lampaPin) == HIGH) && (day > 29))
{
digitalWrite(ResetPin, LOW);
}Tehát hogy ha be van zárva a kapu és a lámpa sincs felkapcsolva, illetve több mint 29 napja fut (azaz legalább 30), akkor a reset pint LOW-ra teszi. A reset és a D12 közvetlen össze van kötve, a setupba pedig a D12 HIGH-ra van állítva.
Mivel majd holnap rakom össze a hardvert (a kapunyitóét), emiatt ezt nem tudtam kipróbálni, hanem most ezzel gyakorlok meg vele együtt a soros kommunikációt is.
int led = 13;//pin 13 as OUTPUT LED pin
int resetPin = 12;
int ledState = digitalRead(led);
unsigned long sec;
// the setup routine runs once when you press reset:
void setup() {
digitalWrite(resetPin, HIGH);
digitalWrite(led, LOW);
delay(200);
// initialize the digital pin as an output.
pinMode(led, OUTPUT);
pinMode(resetPin, OUTPUT);
Serial.begin(115200);//initialize Serial Port
Serial.println("");
Serial.println("Start");//print reset to know the program has been reset and
//the setup function happened
delay(500);
}
// the loop routine runs over and over again forever:
void loop() {
sec = millis() / 1000; // Masodperc
Serial.println("LOOP Start");
digitalWrite(led, LOW); // turn the LED off by making the voltage LOW
ledState = digitalRead(led);
Serial.print("LED Statusz: ");
Serial.println(ledState);
Serial.print(sec);
Serial.println(" masodperc telt el indulas ota...");
delay(1000); // wait for a second
digitalWrite(led, HIGH); // turn the LED on (HIGH is the voltage level)
Serial.print("LED Statusz: ");
ledState = digitalRead(led);
Serial.println(ledState);
Serial.print(sec);
Serial.println(" masodperc telt el indulas ota...");
delay(1000); // wait for a second
if (sec>20)
{
Serial.println("Reset most...");
delay(10);
digitalWrite(resetPin, LOW);
Serial.println("HIBA! Reset nem mukodik...");
}
//this never happens because Arduino resets
} -
Danex
addikt
Hát igazából az lenne a lényeg, hogy úgy 1-2 hónapot kibírjon 18650-es akksiról. És szerintem elég lenne a 2 óránkénti küldés, de ez majd még a jövő zenéje mivel hajnal fél5kor leesett a falra rögzített tabletem és nagy örömömre berepedt a kijelző és még a tapétát is meghúzta...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Disney+
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Házimozi haladó szinten
- Milyen légkondit a lakásba?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- OLED TV topic
- Vegyszerek, permetezés, Élettani hatások
- További aktív témák...
- Gamer Billentyűzet Akció ! Steelseries, Razer, Logitech, Corsair - Számlával, Garanciával, Ár alatt!
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest