Új hozzászólás Aktív témák
-
Cheesy
őstag
Egész jók
Anno én is rajzolgattam, sőt mivel nem találtam kiszerkesztettem az iránytűt
Viszont egy ideje már az északjel tárgyat használom, egyszerűbb.Látom épszerk II anyag van fent az oldaladon
Nem töröltem ki a digitális formában meglévő fősulis cuccaimat, dédelgetek egy gondolatot, hogy egy portált hozzak létre a jegyzeteimnek...
-
daninet
veterán
Apropó, hamár északjel, jófiú vagyok, és megosztom a kollégákkal az északjel gyűjteményem, amit hosszú idő alatt gugliztam össze (20 perc)
Van kb 100 darab benne.
[link] -
Cheesy
őstag
Hol az észak-jeled?
lorcsi:
Lehet rosszul látom a screenshotodon, de a tervlap sablon aktív, felteszem tévedésből rajzoltad rá?
1. katt kettőt a "Tervlap 01"-re, hogy az legyen az aktív. (Amikor tervlapra raksz valamit, mindig a legutoljára megnyitott tervlap az aktív, oda helyezheted el, de ez most nem érdekes, mert csak egy alaprajzot helyezel el.)
2. [F2] Menj vissza alaprajzi nézetre, jobb egér katt és "Rajz elhelyezése tervlapon". (Figyelj, hogy mindig azt rakod le tervlapra ami a képernyődön látszik! Így ha ránagyítottál, vagy nincs a képernyőn az alaprajzod, akkor az rakod le, semmi gond, a tartalma a tervlapra lehelyezett rajz-területnek pannolható.)
3. Miután leraktad tervlapra, kijelölöd a lerakott rajzot és tulajdonságok... Itt megtalálod azt a lehetőséget is, hogy az eredeti (szerkesztett) aránytól eltérőt állíts be.Ha nem megy, csinálok videot, a múltkori mintájára, fasza ez a Camtasia
-
daninet
veterán
ha terv elhelyezése a tervlapon funkcióval teszed a rajzot a tervlapra, akkor lesz egy átméretezhető kerete (mint amikor nyitott rajzba szúrsz be dwg fájlt). Szóval akár több dolog is lehet a szinteden, de simán a rajzkeretet a tervlapon átméretezed és csak az a rész kerül rá. Illetve szabadon mozgathatod. széthúzni nem lehet, ez azt jeleníti meg ami a munkalapon van, se többet se kevesebbet. A méretarány és a tollkészlet változtatható.
-
lorcsi
veterán
Tx a helpet
ez még nincs teljesen kész..éppen csak vázlatosan..gyakorolni szeretném ajta a tervlapozást
és akiknek csinálom nem kértek nagy részletességű méretezést (helyszín felmérési rajzok)
viszont mos már értem miket lehetne pluszban
TXa ctrl+v esetén és a terv elhelyezési módszerrel is kb. ugyanúgy tette be a A4-re a rajzot
amikor megjelenik a kocka és a 4 irányú jel...akkor mit kellene kattintanom?mert csak leteszem és leteszi a rajzot, de innen még széthúzható ?
-
daninet
veterán
Ugye nem ctrl+v-vel szúrtad be, hanem terv elhelyezése tervlapon opcióval?
igazítsd középre, tegyél címet nagy betűkkel, méretaránnyal felülre, északjel.
parapet magasságok, nincs az ablakoknak kávája (belül könyöklő), bejárat jelölése nyíllal, ajtóknak rajzolj küszöböt, el nem mozdítható berendezések (pl beépített szekrény, konyhapult)
ha nincs emelet, akkor a tető gerincét szaggatott vonallal jelöljük.
bocs, hogy így írom a hiányosságokat, de tudd, hogy ezeket nem hagyjuk leilletve a rajz is műszakiasabb lesz, nem fog zavarni, hogy körülötte nincs semmi.
Esetleg írhatsz oda egy helyiséglistát de nem muszáj ha van helyiségpecsét
Méretvonalakat ennyire ne húzd szét, felesleges, csak azért, hogy töltse a papírt.
Illetve a színeket próbáld hanyagolni. Ha tervezel majd valamit, elviszi a kőműves lefénymásolni nem fogja színesre kérni, és nem lesz értelmezhető a terved, ha pl narancssárga vonallal különböztettél meg valamit -
lorcsi
veterán
van egy archi alaprajzom amit tervlapra szeretnék rátenni,
a rajzot sikerült rátennem az A!-es lapra, viszont van egy csomó kihasználatlan területem
hogy lehet azt megoldani, hogy a rajz nagyobb területet foglaljon el ?
széthúzni lentre és jobbra (persze a méret arányokat megtartva) és a területeket maximálisan kihasználva ? -
copass
veterán
blender levél
blenderben percek alatt meglehet csinálni egy aránylag egyszerű lowpoly levelet.
de ac16ban se bonyi annyira, az alakzat eszköz végül is egy lowpoly tool.
de a ac15ben a héj eszközzel is meglehet oldani. -
Cheesy
őstag
Akkor szilárdtest művelet jöhet még szóba talán.
Csinálsz talaj/födém eszközzel egy alakzatot a kérdéses területre (varázspálcával 2 katt) úgy, hogy térben teljesen keresztezze az alakzatodat.
Majd szerkesztés... szilárdtest műveletek... és a közös részt választod (nincs most előttem AC, lehet, hogy rosszul írom a parancsok nevét). Utána rejtett fóliára teszed a födémet/talajt (ha törlöd akkor elvileg visszaáll az eredeti állapot, de lehet rosszul emlékszek).
Próba-szerencseLegutóbb akkor használtam szilárdtest műveletet, mikor homlokzatra raktam függőleges deszkázást egy hétvégi háznál és kapott egy kör alakú ablakot, ott egy henger tárggyal játszottam el ugyanezt azzal a különbséggel, hogy ott a "különbözetet" tartottam meg.
-
Cheesy
őstag
-
daninet
veterán
Adott két kitöltés. Összeérnek, akár át is fedik egymást. Egyesíteni szeretném őket, mert nincs kedvem újra kirajzolni az egyik bonyolultat. Azon kívül, hogy az egyikhez varázspálcával hozzáadom a másik területét, majd amazt kitörlöm alóla, van-e valami parancs kitöltések egyesítésére?
-
daninet
veterán
dupla
-
-
nagyt0m
tag
válasz
Hunattila #866 üzenetére
Elméletileg, az AC be tud forgatni kamerát abba az állásba ahonnan a kép készült. Az alaprajzra le kell rakni a fotót, és 4 pontot - 2-2 egymás felettit meg kell neki adni az alaprajzon, meg a képen, és .... beforgatja a kamerát. Na ez az ami nekem még soha az életben nem sikerült
lehet, hogy tök béna vagyok hozzá, de még nem találkoztam olyannal akinek ez sikerült volna.
-
daninet
veterán
válasz
Hunattila #873 üzenetére
Elvileg ilyen szintű digitális tervkezelés európában is egyedi, legalábbis a legutóbbi etdr előadáson ezt mondták. Én erre abból következtetek, hogy máshol is van, de nem biztos, hogy minden beadható elektronikusan, vagy nem csak elektronikusan adható be.
Meg ugye ennek az etdr-nek az előnye, hogy mindenkinek adható egy korlátozott fiók, és ha kap hozzáférést, akkor az ügyfél is nézheti a friss terveket nem csak a hatóság.
Ki kell forrja magát. -
copass
veterán
válasz
Hunattila #873 üzenetére
ha már szóba jöttek a németek, nagyon jó barátom nemecsekezik már egy éve, útálja is, minden 2d-ben van, elég dúrva.
de viszont az dúrva hogy ha vmi változás van, akkor fék, mindenkinek elküldik és majd ha rábólint mindnki hogy okígymegígy akkor van átdolgozva.
na ez nem lesz itthon nagyon sokáig. -
Hunattila
tag
Köszönöm a választ. Ez így nagyon pepecselősnek tűnik, és még másik két programmal seggelhet az emberke. DE az ért neki gyürkőzöm.
Az ÉTDR-rel kapcsolatban. Már legalább 20 éve - mióta a számítástechnika betette a lábát mindennapi életünkbe - hogy valami ilyesmi kellene. Tehát ez jó dolog lesz. Ami baj, hogy megint a kordé után fut a csacsi, jó hazai szokás szerint. A németeknél ilyesmi már nagyon régóta működik. Persze ez akkor lenne az igazi, ha oda-vissza működne. Megtörténik a véleményezés, ha kifogás van ráfirkant az eléadó, aztán lehet gyors módosítani és hurrá lehet kivitelezni. Most gyanítom, hogy a jó öreg lassú járatú malom eset fog ismételten fennforogni.
Üdv! -
nagyt0m
tag
Nagyon örülök a rendszernek minden negatív felhang nélkül, mert elméletileg nagyon felgyorsítaná az eljárás menetét, hiánypótlás kell? megjön az emil (!) még aznap feltöltöm amit kell, nem kell postázgani, bevinni, egyből megérkezik a rendszerbe. Csak szegény ügyintézők a 19-22" monitor előtt kell, hogy vizslassák a terveket és értékeljék azokat. Egy családiház esetén még oké, de egy pár ezer m2-es épületegyüttesnél már elég kényelmetlen tud lenni.
copass:
igazából annyi szerintem csak a lényege, hogy a betűtípust is vigye magával a PDF fájl, ne legyen olyan, hogy krix krax-ok legyenek a beadott pdf-en. -
daninet
veterán
válasz
Hunattila #866 üzenetére
nem fog archicad-el sikerülni.
Ezt úgy kell csinálni, hogy artlantisba át kell vinni a modellt, teljes textúrázás, majd ott háttérnek beállítani a fotót és beforgatni a képre az épületet. (figyelni kell, hogy a focal length ugyanannyi legyen mint a fényképezőé volt ami készítette a képet)
utána ha már beleillik az épület le kell renderelni, de fehér, vagy valami nagyon élénk színű háttérrel, ami megkönnyíti a körbevágását.
Utána átviszem photoshopba, körbevágom varázspálcával, majd beillesztem a képbe, és ez utánkezdődik a pepecs, letörölgetni az elfedett részeket, ha borús vagy napos volt az idő a ház színeit állítgatni stb. stb.nagyt0m: ez az ETDR rendszer szerintem tök jó, működni is fog egyszer
a gond az, hogy semelyik másik hatóság nem használja, ugyanúgy nyomtatni kell pl a tűzoltónak, Atiköfének (ez a régiós, nemtom nálatok hogy hívják stb.)
-
Hunattila
tag
Sziasztok!
Vénségemre elment az eszem. ArchiCAD 16-ra adtam a fejemet. Sok tutoriálon keresztül rágtam magamat és viszonylag jól haladok. Nagyon meg kell szoknom a számítógépes tervezést és úgy nem fogom soha elsajátítani, mint a mai ifjú titánok. No meg a szlenget is gyakorolnom kell. Viszont most a látványtervezésnél fennakadtam. Szeretném a tervemet a helyszínen készített fotóba belehelyezni, de erre az AC súgó alkalmatlan és igazán okosítást sem találtam hozzá. Kérem, ha valakik tudnak ilyen okosításokat szívesen venném segítségeteket! Előre is köszönöm!
-
nagyt0m
tag
Meg a pdf creator/architect is tudja. Igazából nem találtam a pdf-fájlban olyan infót ahol megmondaná, hogy ő most milyen fajta pdf is. A pdf/a-ból is van 3 féle
. Nem magamtól vagyok ilyen okos
Graphisoft oladlán van róla infó.
Igen az a baj, hogy szívni kell vele mikor pdf-be archiválsz. Az AC15/16 jelenlegije elméletileg minden olyat tud mint amit a pdf/a1 vagy talán még az /a2-t is. Csak lehet,hogy nincs hitelesítve.
Jó ez az új móka az "engedélyt pdf-ben beadom" csak még nem tudják mindenhol hogy mit hogyan.
Ha kézzel megrajzolom és beszkennelem az is jó egyébként -
Cheesy
őstag
Saját magamnak későbbi szerkesztésre: .pln (.pla-t csak akkor használok, ha "elrakom végleg az utókornak", azaz már nem lesz szükség a tervre, vagy át kell küldeni valakinek.
Nyomtatás: .pdf (emlékszem mekkorát néztem anno, hogy amíg én ilyen DoPdf, NovaPDF, stb pdf-nyomtatókkal szarakodtam, az AC tud alapból "Mentés másként..." opcióval .pdf-et.
)
Aztán meg ugye itt van a legújabb agymenés: digitálisan kell beszolgáltatni a terveket ezután az éphatóság részére. Azt nem tudom pontosan, hogy ez csak egy lehetőség lenne, úgy tudom kötelező talán február 1-től.
Most fejeztem be egy tervet, majd jelzik, ha kell nekik hiánypótlásbanRemélem ide is elég lesz a pdf.
-
lorcsi
veterán
miylen formátumba szoktátok lementeni a rajzokat ?
-
copass
veterán
-
Zoktondi
csendes tag
Sikerült !
Ez fantasztikus. Köszönöm minden fórumozónak a segítségét, türelmét. Külön köszönet Cheesy-nek a videóért, enélkül nem derült volna ki, hogy nekem a bal oldali eszköztárban hiányzik két fontos funkció, a "vonal" és az "ív / kör".
Gyárilag az ( ablak - eszközsorok - eszköztár eszközök ) helyről volt kirakva az eszköztár
A valóságban pedig az ( ablak - paletták - eszköztár ) útvonal a nyerő. Ezt mint kezdő jól beszoptam de ezekután biztos vagyok benne, hogy pár ilyen sunyiság még ott lapul valahol.Corel Draw-ban azért jóval egyszerűbb a helyzet, miután nyitottam egy új dokumentumot:
1. baloldali eszköztáron katt a sokszög ikonra (alapból a helyén van)
2. egérrel rajzolok egy kört
3. fent a sokszög melletti kis ablakba beírom hogy hány szögű legyen (jelen esetben 24)
4. enter -
nagyt0m
tag
A gyári ablakkal "ABL3 3 15" van egy kis problémám. Az alaprajzi falnyílásba való megjelenítése és a 3d-ben megjelenő elem között 15 cm eltérés van, úgy hogy az ablak kifelé el van tolódva. Ezt esetleg hol lehet átírni a gdl leírásban?
-
daninet
veterán
válasz
Zoktondi #840 üzenetére
egyébként nem akarok indiszkrét lenni, de neked nem csak az archicaddel vannak gondjaid.. egy sima word-ben sem tudsz két szót szerkeszteni anélkül, hogy kijelölnéd őket. Ezek tök egyszerű számtech alapok bármelyik programban. Kicsit találd fel magad ilyenek terén.
Egyébként az ablak legalján mindig írja mit kell csinálnod, ha elindítasz egy parancsot, mondjuk a ctrl+d (ez a másolás) kiírja, hogy most kattintson egy pontra aminél fogva másolni akar bla-bla... -
Cheesy
őstag
válasz
Zoktondi #842 üzenetére
Íme a video.
24 oldalú sokszög szerkesztése ArchiCAD v16-ban. Mellőztem a gyorsbillentyűk használatát, ezért egy kicsit botladozós néhol -
Zoktondi
csendes tag
OK . Megtaláltam a : szerkesztés - mozgatás - sokszorozd
és a : szerkesztés - átalakítás - méretezd át funkciókat is csak nem aktívak, mivel szürkék.
Valószínűleg azért, mert csak nem sikerült őket kijelölnöm (pedig meg voltam róla győződve, hogy igen),és bármit is csinálok nem sikerül.
Már csak az a kérdés, hogy honnan lehet azt tudni hogy valami ki van jelölve ?
Már csak egy ugrás a sugár. -
Cheesy
őstag
válasz
Zoktondi #834 üzenetére
Ne ijedj meg
Két speckó arancsot kell használnod összesen:
Szerkesztés / Mozgatás / Sokszorozd... (CTRL + U)
és
Szerkesztés / Átalakítás / Méretezd át... (CTRL + K)Ott vannak azok, nem bújtak el. Csak akkor aktívak ezek a parancsok, ha kijelölsz valamit amivel el akarod végezni.
-
copass
veterán
bírom azt a fajta hozzá állást, amikor vmit nem tudok megcsinálni egyértelműen a program a hibás, pedig felhasználói hiba áll az esetek 99%-ban!
-
Zoktondi
csendes tag
Kedves Cheesy !
A 3.-pontnál elakadtam. Az addig rendben, hogy kijelölöm a vonalat Ctrl+U de nálam nincs olyan funkció, hogy
"Forgatás","Elosztás"meg "Másolatok száma".
Utána megcsináltam ahogy írtad: A kör középpontjába kattintottam egyszer, majd a vonal és a kör vonalának találkozási pontjára mégegyszer és szépen valamelyik irányba 360 fok.(én most balra).Az történt,hogy még az a két 15 fokos szöget bezáró vonalam is eltünt. -
Cheesy
őstag
válasz
Zoktondi #827 üzenetére
Nem gondolom, hogy be kéne mutatnom a DELETE billentyűt, ezért azt feltételezem, hogy nem arra gondoltál. Ezek a tanácsok is segíthetnek rajtad:
- ha egy összetett vonalat/falat/bármit, szerkesztesz és elrontod, nem kell elölről kezdened. Nyomj egy BACKSPACE-t, hogy a legutóbb lerakott pontot töröld (iszonyat sokat segített rajtam a legelején, mikor ezt megmutatták)
- nics olyan billentyűkombináció alapból, hogy SHIFT-et is nyomni kellene. Tehát a CTRL+u az simán "kis u" -
Cheesy
őstag
válasz
Zoktondi #827 üzenetére
Egyszerűbb mint hinnéd:
24 oldalú sokszöget akarsz szerkeszteni, oldalhosszúság 1,25m.
1. Rajzolsz egy tetszőleges nagyságú kört
2. Vonal eszközzel húzol a középpontból a kör vonaláig.
3. kijelölöd a vonalat, CTRL+U és "Forgatás"-t jelölöd, majd "Elosztás"-t, "Másolatok száma" 24 legyen. A kör középpontjába kattintasz egyszer, majd a vonal és a kör vonalának találkozási pontjára mégegyszer és szépen valamelyik irányba - a körön belül - teszel egy 360 fokos húzást.
4. Összekötsz két szomsédos pontot ahol találkozik a vonal és a kör vonala.
5. Kijelölsz mindent, majd CTRL+K, (grafikusan adod meg) és az előbb húzott vonal egyik, majd másik végébe kattintasz mégegyszer, innentől kezdve a kijelölésed átméretezését ennek a szakasznak a hossza határozza meg. Koordinátaként "R"-hez 1,25-t adsz meg és voilá.Remélem segítettem
-
Zoktondi
csendes tag
Köszönöm a gyors válaszokat az éjjel már nem volt erőm kipróbálni. Ma azonban igen már az elején elakadtam.A kör megvan Ctrl+U is beírtam, hogy 15 ki is mérte aztán ennyi.
Nem tudom, hogy hol kell azt az elforgatást választani én nem találok sehol ilyet ! A másik a Ctrl+U az ugyanaz, mint a Ctrl+u ? Ja, és hogyan lehet egy elcseszett objektumot törölni, mert ez miatt vagy 12 szer újrakezdtem a nulláról. Radir nincs. -
daninet
veterán
válasz
Zoktondi #824 üzenetére
kör, sugarát megrajzolod, majd kijelölöd.
ctrl+U és ott az elforgatást választod és egyenletesen elosztva beírod hány fokonként ossza el (360/24)
most megvannak a pontok. összekötöd egy helyen, azt ugyanígy elforgatod, mostmár sokszög.
merőlegest állítasz, és egy oldalára megrajzolod a háromszöget, majd ismét ctrl+u kör középpontjával forgatsz.ha nemsikerül írj mert ez egy 30mp-es művelet vki megrajzolja másnem...
-
Zoktondi
csendes tag
Egy egyenes szabályos sokszöglap (jelen esetben 24 szöglap) alapú hasáb palástjáról lenne szó. A jurta oldala alatt az oldalfalát értettem abban az állapotában ahogyan majd felállítva kinéz, ha lehet 3D-ben. A cikkejek is szakaszokból lesznek, ha jól fogalmazok. A körív az kizárva mindenesetre.
-
Zoktondi
csendes tag
Hali !
Kis segítségre lenne szükségem.Egy jurta oldalát szeretném megrajzoltatni az ArchiCad 16-tal.Az építőanyagok miatt nem kör hanem egy 24 oldalú sokszög a formája minden oldal 1.25 m tehát a jurta kerülete 24 x 1.25 azaz 30 méter. Átló, ahogy kijön. Magasság 2 méter. Körző vonalzóval gyerekjáték, de akkor minek a progi.
Köszi a segítséget. -
daninet
veterán
Van rá mód, hogy pl Bramac kiegészítőt használjak csapatmunkában?
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
nagyt0m
tag
válasz
Malanrion #806 üzenetére
Köszi, igen ezeket ismerem. GDL Centrum újra működik?
Ezeken az oldalakon a gyártók termékei szoktak fenn lenni.
Kapcsolt gerébtokos ablakot is először az 10es AC magyar kiegészítő könyvtárában találtam.
A régi típusú nem gyártmány ablakokat a gyártóknak nem érdeke megcsináltatni sajnos. Pedig milyen jó lenne egy klasszikus-, hagyományos ablak elemtár. -
nagyt0m
tag
Tud valaki olyat esetleg, hogy kétszárnyú pallótokos ablak lenne valahol valamelyik könyvtárban?
Eddig csak 1 szárnyúval találkoztam. Gerébtokosból van mindenféle, jól paraméterezhető, de pallótokos csak 1 db van. Köszi.Üdv.
-
copass
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest