- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 3D nyomtatás
- Acer notebook topic
- Fujifilm X
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Canon EOS DSLR topic
- BIOS frissítés
- Hobby elektronika
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Úgy tűnik érdemes volt fent maradni olvasgatni.
Ha jól emlékszem a reboot után kellett a dhcpcd xorg xorg-xinit és az icewm. Aztán beröffent az icewm. Igaz még kell hozzá a startx, nincs DM. -
cigam
titán
Wiki böngészés közben még ide is eljutottam:
5.2systemd-resolve not searching the local domain
Mivel a leírásból egy bötüt nem értettem, léptem is vissza az előző oldalra...Kíváncsiságból most bebootoltam a telepítőt, kábel helyett a wifi-t konfigoltam fel (ilyet még nem csináltam), és a legmeglepőbb, hogy sikerült. No és mit látok a wpa_supplicant leírásának vége felé?
Once association is complete, you must obtain an IP address, for example, using dhcpcd.
A dhcpcd wlan0 parancs hatására szépen összebeszélt a pihole-al, és így már tudom név szerint pingelni a helyi lan gépeit is.Érdekes amit az UEFI 64bites DOS-ról írtál, ezt tőled hallottam előszőr, hogy ezek az .EFI fájlok tulajdonképpen .exe-k.
Ja, és köszi a bíztatást!
-
cigam
titán
Na de én honnan tudjam mi kell nekem? Lehet nem nekem való az Arch, mert itt elöbb tudni kell mit akarok és hogyan?! Mert olyan mélységében nem ismerem a rendszert. pl. A wiki egy eldugott zugában olvastam véletlenül azt is, hogy az os-prober csak akkor veszi észre a többi oprendszert, ha fel van csatolva. Ezt is most tanultam meg.
Próbálom az ilyen apró (tudás)szilánkokat egy egységesz egésszé formálni, de nagyon nehéz. pl. a telepítő videók/leírások többsége elavult, nekem meg szükségem lenne egy szájbarágósabb leírásra. Egyrészt azért, hogy meglegyen a sikerélmény, hogy működik, másrészt megtanulhassam belőle, hogyan működik. Viszont amikor ilyen mellékvágányra futok(vagy inkább szakadékba) az elég frusztráló...
Az EFI-ről ne is beszéljünk, még hátra van a feketeleves. Lassan kihal alólam a BIOS-os laptopom, és az UEFI lesz a következő nagy falat. -
cigam
titán
Arra gondoltam, hogy ha feltettem a base linux linux-firmware csomagokat, akkor minden szükséges dolog meg lesz a használathoz.
Ezért próbáltam dhcpcd nélkül, hogy már van benne "gyárilag" egy működő megoldás.
A /etc/systemd/network/20-wired.network fájlt azért hoztam létre, mert nélküle nem éleszti fel azt az interface-t. Perze lehet ezt is másként kellene alapból, de a wiki telepítőjét annyira megnyírbálták, hogy az alapján egy angolul 8sem) értő kezdő simán kihagyja a bootloader telepítését.Most vettem észre az elején a bekeretezett részt:
The installation image enables dhcpcd
Hát de baszki akkor ha nem is base-be, de a linux-ba illene betenni!
Holnap nekiugrok megint de talán okosabban -
cigam
titán
Ez alapján csináltam egy linket
ln -sf /run/systemd/resolve/stub-resolv.conf /etc/resolv.conf
Ill. itt meg ezt tanácsolták
/etc/systemd/network/20-wired.network
[Match]
Name=enp9s0
[Network]
DHCP=ipv4
A resolvectl status szerint a pihole-t kapja dns-nek az enp9s0, de az /etc/resolv.conf-ban nameserver-nek a 127.0.0.53 szerepel. Ami elég fura. -
cigam
titán
válasz
vargalex #6442 üzenetére
Köszi!
Kellett hozzá asystemd-resolved
is, és már működik is az internetes címek névfeloldása. A helyi háló neveit valahogy nem akarja
...1 a router, ...2 a pihole DHCP-vel.
Másik gépről tudom pingelni név alapján az Arch-os gépet, de én nem tudom a helyi háló gépeit név alapján elérni. Mindenikre azt írja: Átmeneti névfeloldási hiba.
Van ötlet hogy mi kell még? -
cigam
titán
Létezik hogy az alap rendszer (base linux linux-firmware) nem teszi fel a dhcpcd-t? Mi van helyette? A telepítő wiki oldalán nem részletezik (vagy nem kattintottam rá)
-
cigam
titán
Köszi! Ezeket is meglesem.
Újabb gondom lenne. Az artix-ot próbálgatom, hogy mit tud systemd nélkül. A dmesg-ben több alkalommal is megjelenik egy fura sor:
udevd[572] RUN(builtin)'uaccess' unknown /usr/lib/udev/rules.d/73-seat-late.rulesBelekukkantva a systemd-hez tartozik. Ennyire megkerülhetetlen, vagy benne felejtették?
-
cigam
titán
Létezik olyan pacman paraméter(?) amivel kideríthetem, hogy xy csomagot melyik program függősége telepítette?
Vagy az -Si-vel lekérdezett "Függ:" sorok mondják meg, hogy melyik program/csomag tehette fel? Vagy itt azt írja hogy még ezek a csomagok települnek fel hozzá? -
cigam
titán
Mit kell csinálni olyankor, ha a grub-mkconfig nem találja meg a W10-et?
W10 alatt a hibernálás ki van kapcsolva. -
cigam
titán
-
cigam
titán
Megpróbáltam colomb2 logout írása alapján felvarázsolni de igen érdekes problémába futottam bele.
az fdisk-el nem tudok partíciót létrehozni.
Van egy 120GB-os SSD-m, annak az elején a Windows (44GB) a maradék üres
Az első 128MB még sikerült, a 4GB-os is, de utánna semmi. Elméletileg van hely, de valamiért nem látja/kezeli?
Fotón be is jelöltem, hogy ha 234441648 szektora van, miért csak a 8282111-es az uccsó?!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest