Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Archttila #7141 üzenetére

XWayland mindenképp kell, nem úszod meg, telepítsed a csomagját. A dmenu is X alapú alkalmazás, meg a Termite is, hiába állítják utóbbinál hogy natív waylandes, ettől még nem rossz terminál, én is ezt használom.

Ha jól emlékszem, Firefox alatt sem elég csak egy környezeti változót módosítani, valamit kell hozzá mókolni az about:config oldalon is, hogy tényleg Wayland-módban menjen, és még utána is lehet egyes Firefox-verzióknál instabilitással számolni, mert csak kísérleti szinten támogatott feature. A Firefox meg a böngészők is alapból X-et használnak, én is így használom.

A Waylandnek ez a baja, hogy kevés alkalmazás van rá natívan, vannak, de nem mindenre, de ez nem baj, mert az X-es alkalmazások felé az XWayland tökéletesen működik, egyedül a vágólapkezelés problémás, amire múltkor írtam megoldást. Nem kell tőle tartani, mert nem dobja meg túlságosan az erőforrásigényt.

Félre ne értsd nem bugos, amik vannak Waylandre alkalmazások és WM-ek, DE-ek, azok jól működnek, de még mindig nem túl sok minden támogatja natívan. Valahogy a fejlesztők lusták és konzervatívak, hogy jó volt eddig 30+ évig az X, akkor nem holnaptól fogják dobni, jó lesz az továbbra is alapon. Pedig már rég használható állapotban van a Wayland is, én már majd 2 éve használom, fél évig Gnome-mal, és másfél éve SwayWM-mel, de tettem kitérőt Westonra is.

Új hozzászólás Aktív témák