- Új 2 és 4 nm-es node-ot fejleszt a Samsung
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- RAM topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
Köszönöm. Sikerült, de nem jutottam előrébb.
Mostmár tudom, hogy nem a samba3 és a samba4 veszekedéséből adódik.Ugyanakkor lett egy újabb nyomom. Logika a következő:
Azóta fent volt a gépemen az Opensuse is. Az is systemd-s. A kubi smb.conf fileaival nem ment a samba, de ott a yast alatt piszok gyorsan be tudtam lőni.. Majd a kapott filet kipróbáltam a kubi alatt és jó volt. Azaz beállítottam ugyanazzal az smb.conf fileal egy init.d+samba3 , és systemd+samba4-et.
Ez a file ugyanakkor továbbra sem jó az ARCH alapú linuxokra.
Ami a problémát okozza:
guest account = nobody
ez csak ARCH alapon nem működik:
ott a guest account = dumber (valid usert kell írni)
Ezután megy, de a fileok amiket samban keresztül mentek "dumber:users" tulajdonosi infoval mentődnek. (A kubin és a OSusen nobody:nogroup - a szülőkönyvtár nobody:nobody minden rendszeren)Ekkor arra gondoltam, hogy hátha lejár a bejelentkezésem 5 perc után az ARCH on. A másik két rendszeren eleve "nobody" -ként vagyok bent.
Kipróbáltam, hogy a terminálos sudo kiadása után pontosan 5 percig él a beírt jelszó, azután ha nincs 5 percen belül használat újra meg kell adni a jelszót. Szóval lehet, hogy a samban is kijelentkeztet.....Ilyet lehet állítani a sambán? Akár jelszó lejárta, vagy a user auto kijelentkeztetése? (illetve ebben az esetben ennek a tiltása)
-
_Dumber_
őstag
A telepítés során ezt kaptam:
==> Futtatási függőségek ellenőrzése...
==> Fordítási függőségek ellenőrzése...
==> Források letöltése...
==> Források kibontása...
==> Meglévő pkg/ könyvtár eltávolítása...
==> build() indítása...
==> Connecting git.samba.org server...
Already up-to-date.
==> The local files are updated.
/var/abs/local/yaourtbuild/samba-git/./PKGBUILD: sor: 32: ./autogen.sh: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
==> HIBA: Hiba történt a build()-ben.
Megszakítás...
==> ERROR: Makepkg was unable to build samba-git.Mi legyen a következő lépés?
-
_Dumber_
őstag
Ezen már átrágtam magam.
Egy teljesen tiszta install-lal is próbáltam e leírás alapján. Nem sikerült elérnem a gépet akkor sem. (kubi alatt futó sambát párcparanccal elérhetővé tudom tenni, de ezt leírtam)
Látni látom a megosztást, csak belemenni nem tudok.
Usernév nélkül akarom megcsinálni, guestként. -
LógaGéza
veterán
Köszönöm, nagyon jól működik
Még egy gyors kérdés:
VirtualBoxban használom az Archot egyelőre (nincs még lehetőségem külön rendszerként feltelepíteni, de tervben van). Van egy megosztott mappám, DatAndroid néven, Automatikus csatolás bennvan, minden megy, csak épp nem csatlakozik./etc/fstab-ba írtam egy ilyet:
DatAndroid /media/DatAndroid vboxsf uid=user,gid=group,rw,dmode=700,fmode=600,comment=systemd.automount 0 0
A kernelmodulok be vannak töltve:
root@ExARCH ~ # lsmod | grep vbox
vboxvideo 1965 1
drm 236060 2 vboxvideo
vboxsf 34422 0
vboxguest 185330 6 vboxsfHa kiadok egy mount -t vboxsf DatAndroid /media/DatAndroid parancsot, akkor csatlakozik, ergo nem tudom fstab miért nem csatolja
-
Siriusb
veterán
siriusb @arch ~ $ cat /etc/vconsole.conf
KEYMAP=hu101
siriusb @arch ~ $ localectl status
System Locale: LANG=en_US.UTF-8
LC_NUMERIC=hu_HU.UTF-8
LC_TIME=en_DK.UTF-8
LC_MONETARY=hu_HU.UTF-8
LC_PAPER=hu_HU.UTF-8
LC_TELEPHONE=hu_HU.UTF-8
LC_MEASUREMENT=hu_HU.UTF-8
VC Keymap: hu101
X11 Layout: hu
X11 Model: pc105
X11 Variant: terminate:ctrl_alt_bksp, grp:shifts_toggleEgyszerűen nem értem.
slim.conf:
xserver_arguments -nolisten tcp vt07 -layout hu -
joecontra
addikt
-
joecontra
addikt
Mint írtam, a modem közvetlenül a gépre van kötve. Ezen kívül mire gondolsz?
Egyébként a parancs kimenetét már nem tudom megnézni, mert dobtam az Arch-t. Ez a gond elvette tőle a kedvem, főleg hogy egyik disztrónál sem akadt ilyen gond amiket próbáltam (volt más gond, de az nem ide tartozik).
Tettem fel egy Debian + GNOME-t, eddig jó.
Köszönöm neked is és mindenkinek aki segített/próbált segíteni.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
Semmit. Kikapcsoltam éjszakára a gépet és a modemet is (router nincs, a modem közvetlenül csatlakozik a gépre).
Ma délelőtt újrahúztam megint, telepítés közben jó volt a netkapcsolat de a grafikus felületre beérve már nem. Ezután viszont újraindítás után, az X indítása előtt se jó már.
Üdv,
J -
joecontra
addikt
-
Siriusb
veterán
Ez az egyik hatalmas előny - szerintem - az Archnál, hogy te építheted össze alapelemekből az egészet, és még egy nem túl bugyuta kezdő is meg tudja csinálni, annyira jó a wiki.
S ahhoz képest, hogy elvileg instabilabbnak kellene lennie a verziós disztróktól, 3 és fél év alatt nem sok bajom volt vele. Persze akadt probléma is, nem tagadom, de Ubuntunál is voltak gondjaim, amikor még azt használtam. Azt nem is említve, hogy milyen sokat lehet tanulni a linuxról már csak a telepítéssel is, ráadásul terminálban dolgozni is nagyon megszerettem, hihetetlen, milyen könnyen meg lehet oldani dolgokat; megborzongok, amikor belegondolok, mennyi kattintás kellett volna egy-egy feladat megoldásához...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Linux kezdőknek
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Weblap készítés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Autós topik
- BestBuy topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- OLCSÓBB!!! Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest