Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Élet az Egyesült Királyságban…
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Kieg: pont néztem is pár hónapja dél Vas megyei házikókat, egyik rábamenti kisfaluban volt is olyan, aminek a telekmérete már bejött (egész hektár
), de onnan még tán magyar sulihoz is furikázni kellett volna a gyerkőcöket. (Amúgy OSZTRÁK opció lehet ám tényleg tiszta némettel, állítólag át lehet regisztrálni)
-
t72killer
titán
Szuper. Akkor akinek van havi 100-200e kidobnivalója és 3 faluval odébb akarja hordani a gyerekeit minden nap, hajrá, menjen.
Itt ez ingyen megvan iskolabusz meg a ház előtt veszi fel a gyereket.Vicces egyébként, itt igencsak laza tempóban alja fizut felvéve +"100eFt" (220£) nem okozna súlyos problémát.
-
emvy
félisten
> Nem kell £300k ahhoz hogy 900k's lakast vegyel, boven £200k alatt meglenne az soloban
En konkretan a "kicsi lakas draga kornyeken" felallasra gondoltam.
> Evi 30millio huf otthon minek felel meg itt?
Szerintem kb. 140k azonos skillset mellett. Az evi 45M az szerintem kb. 200k Londonban. De nyilvan nem lehet 1:1 megfeleltetni.
-
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #38082 üzenetére
Pont igy jartam a fogorvossal...
Aprilisban mar levolt zsirozva az idopontunk...erre Majus kozepen szolt, hogy hat ize, szabadsagon lesz megis...
Talaltunk mast, de korulmenyes volt, illetve a vegen meg mar tul keso (es eleg bunko is)
Hazakoltozes 2 gyerekkel nalunk is felmerult, de nagyon labilis nalam az ugy, nagyon sok negativ szol a par pozitiv mellett.
Pedig meg melom is lenne, konkretan most hetfotol mehettem volna Debrecenben 600brutto+ert+50 kafetiera+inflacios jarulek stb.
Karbantartas lenne, raadasul Angol nyelvtudas kotelezovel. -
Devid_81
félisten
válasz
instantwater #38084 üzenetére
Huh nagyon szepen koszonom ezt az osszefoglalot!
Irni fogok hamarosan neked, mert kelleni fog
Jovoheten talalkozom egy vallalkozoval aki mellett self employed-kent lennek villanyszerelo.
Felujitasokkal foglalkoznak es kell nekik egy fix sparkyKozben minden mast is szeretnek, amibol penzt lehet csinalni legalisan termeszetesen
-
Tufa_
aktív tag
Nem kell £300k ahhoz hogy 900k's lakast vegyel, boven £200k alatt meglenne az soloban, de ezert is irtam hogy ket fizu, ie egy fiatal par, vagy akik nem akarnak gyereket, etc.. Aki £300k-t keres az boven £1.5-2millios lakast fog nezegetni.
£900k-ert mar vannak 2 szobas opciok is Chelseaben egyebkent. Jelenleg 300+ £900k alatti lakas van Chelseaben elado es kb 400 lakas kellt el nem sokkal tobbert amiben nyilvan benne van az uj epitesu 3-5 millios atlag is. Chelsea egyebkent nincs benne a top 10 legdragabb teruletben Londonon belul, es siman elkepzelheto hogy valaki ott vesz meg a 2x90k fizu alatt is, ezert is kerdem hogy Chelsea-re gondoltal vagy inkabb Mayfair/Knightsbridge ahol kb egy ablaktalan pincet kapsz £1millioert..
Evi 30millio huf otthon minek felel meg itt? Nem kovetem az otthoni fizukat, kb 40-45 millio forintnyi osszeget (plusz ceges auto kb Volvo XC90 szint) ajanlottak nemreg nekem egy CFO poziciora otthon ha oda koltoznek
-
emvy
félisten
Nyilvan attol fugg, hogy honnan indul az ember. Ha a szulei eleve Budapesten, vagy meginkabb Buda dragabb keruleteben laktak, akkor egesz mas a helyzet, mintha valaki a nullarol szeretne bekoltozni ezekre a kornyekekre. (Ez nyilvan UK-ban is igaz.)
Tehat UK-ban egy 50 nm-es 900k-s lakasba nyilvan nem csaladdal megy az ember, hiszen ahhoz nagyon kicsi, tehat jellemzoen a nagyon jol kereso vagy sok penzt orokolt fiatalok veszik vagy esetleg sokadik lakasnak az idosebb korosztaly. Ha valaki sajat penzebol, orokles nelkul nez ki egy kozel millio fontos 50 nm-es lakast, fiatalon, akkor az jo esellyel evi 300k folott keres.
Magyarorszagon egy 70 millios, 50 nm-es lakast orokles nelkul az a fiatal vesz, aki szingli, es mondjuk havi 2.5M folott keres, szerintem.
Londonban 2x90k fizuval nem vesz senki Chelsea-ben lakast, ennel sok ismerosom/baratom sokkal-sokkal tobbet keres, es szoba se kerul. Aki vett, az ennel nagyobbat vett, de o boven millio folott keres evente.
Lenyeg: a meno helyeken levo lakasok mindig is megfizethetetlenek voltak az atlagembernek, ebben nincs semmi meglepo, es nem is erik meg az arukat az atlagembernek.
En magam sem vennek 80 nm-es lakast 240 millioert (ilyeneket is hirdetnek).
-
Tufa_
aktív tag
Engem az erdekelne hogy otthon mennyit kell keresni egy ilyen lakashoz es milyen poziciok engedik azt. Chelseaben azert 40-50nm-t mar lehet kapni £600-900k korul(meg persze £10millioert is, foleg ha inkabb Knightsbridge), es azt egy kombinalt £100-180k's fizuval, 5% kezdovel mar meglehet venni, ami itt nem lehetetlen. Ha a 180as felallast nezem, ket £90k's fizu netto £10k per ho, akkor meg a mostani hitel szintek mellett is maradna £5-6k minden masra. Otthon ket brutto 800k's fizu es marad 200-300k elni?
-
t72killer
titán
válasz
instantwater #38085 üzenetére
Nem b.szok már el több időt magyar ingatlankérdésekre, ráklikkentve a linkre látom, hogy egy egérp.csányi LAKÁS 70misi (=150e£)-os áráról ment a diskurzus, hogy az reális a 78ra "csökkentett" helyett. LoL, "reális" kb valahol 20misi környékén.
Én ott dobtam el az ékszíjat, amikor láttam, hogy az OSZTRÁK INGÁZÁSRA hirdetett ház konkrétan DRÁGÁBB volt, mint a konkrétan már Ausztriában (=melóhelyhez közelebb + helyben osztrák eü+oktatás) árult házak. józan ész 0, node engem nem zavar, inkább ezeket vegyék az idióták és ne oda csődüljön minden pénzeszsák, ahol én nézelődöm. Bár sajna ez sem áll meg, a kanári magyar FB csoportban minden második csórika lakást akar venni.
-
válasz
t72killer #38082 üzenetére
Érdemes lenne követned a lakáshiteles topikot.
Hasonló megállapításokra jutnak ingatlan ügyben. -
válasz
Devid_81 #38080 üzenetére
Kell insurance, nem opcionális.
A következő 3-at szokták alapból megkötni:
Professional Indemnity - ha kárt okozol a munkáddal.
Public Liability - ha nyilvános helyen dolgozol vagy a nyilvánosság tagjai látogatnak el hozzád, és őket éri baleset a te hibádból.
Employers Liability - ezt leginkább akkor, ha rajtad, mint tulajdonoson kívül van alkalmazottad, akkor viszont kötelező.
Contractoroknál akkor is ajánlják sokan, ha nincs alkalmazottad, hogy az IR35 Substitution Clauset könnyebb legyen bizonyítani.Ez a 3 és még néhány másik pl munkaeszközök/gépek biztosítása megvan havi 50 fontból a Superscriptnél.
Választhatsz 2 féle Self-Employed forma közül:
Sole Trader: itt minden profit jövedelemként adózik.
Limited Company: itt a cég adózik a profit után, és osztalékként kiveheted kedvezményesebb adózással az Income Tax szabályozásban meghatározott kulcsokkal és sávokkal.
Plusz a kedvezményesebb adózáson felül kivehetsz évi 6x50 font Tax Free Trivial Benefitet, és heti 6 font Use Of Home pénzt, ha otthonról dolgozol, ez lehet több is ha tudod bizonyítani, hogy a lakásod adott részét csak és kizárólag munkára használod pl irodahelység/műhely, vagy van külön mérőóra.Évi 50k fölött érdemes LTDként működni, de ezt majd a könyvelő megmondja pontosan.
Könyvelő nem kötelező jogilag, viszont azt a havi kb 100 fontot nagyon érdemes rászánni egy JÓ könyvelőre, mert nem egyszerű a matek, és évente változnak a dolgok.
Persze van aki magának csinálja, excelben, vagy befizet valami könyvelőprogramra, de ezek egyike sem ajánlott önmagában.
Excelben ingyenes, viszont macerás, időigényes, nem éri meg.
A könyvelőprogram jó kb havi 30 font, de az csak egy eszköz, nem válaszolja meg a kérdéseidet, hogy mit, mikor, mennyit, hova, kell/lehet/érdemes.
Nekem megér havi 100 fontot, hogy kapjak könyvelőprogram licenset (FreeAgent), a könyvelőm figyelje a határidőket a különböző dolgokra (VAT return, Corporation Tax return, Confirmation Statement, Self-Assessment) és közben válaszoljon az ügyes-bajos kérdéseimre, hogy mit, mikor, mennyit, hova lehet/kell/érdemes.
Ha valamit benézel, vagy lekésel akkor szép büntiket oszt a HMRC.
Én felfogom egyfajta adóhatóság-biztosításnak.Könyvelő választás pedig egy bizalmi kérdés, és némi szerencse is kell hozzá.
Az első könyvelőm contractor körökben viszonylag ismert, nagy iroda brandje volt, de kóklerek, lassúak, pontatlanok voltak.
Ezt ingyen is tudom magamnak.
Ráadásul csak egy arctalan support email inbox volt a contact lehetőség, amin kérdezve csak napokkal később, homályosan válaszolta meg valami junior a kérdésemet.
Természetesen angolok voltak.A második, mostani könyvelőm viszont egy kis családi vállalkozás, ismerem pontosan a könyvelőmet és tudom ellenőrizni a szakmai szervezeteknél a regisztrációját, válaszol pontosan, gyorsan.
Ő nem angol, de tökéletesen beszéli a nyelvet, és magas szinten űzi a szakmáját.Dobj egy üzenetet, szivesen megadom a contactját, egy email vagy egy előzetes telefonos érdeklődés nem kerül semmibe.
A lakhelyed nem számít, én is mindent online intézek vele.
-
t72killer
titán
válasz
Devid_81 #38079 üzenetére
Az elmúlt hetekben újrajátszottam a matekot, uis a nagymamai örökséget vagy át kéne venni, vagy másik ingatlanba átforgatni, végeredmény: ebből nem lesz belőle Magyaro-i befektetés/odaköltözés.
Háromféle ingatlant látok Mo.-on: eszméletlen túlárazott minitelkes, sz.r építési minőségű rettenetek 2-300EZER £-ért ún "frekventált" helyeken (Bp-Pest megye, Osztrák határ - amikor a túloldalon olcsóbb, Balaton), erősen felújítandó-bontandó pusztulatok szintén "jó" helyen: 60-80EZER £, és a maradék tanyán, ahonnan helikopterrel kell vinned a gyereket egy normális suliba: magyar mércével ezek is agyrém drágák (20-30k£, <50km sugarú körön belül dolgozónak megfizethetetlen = ha kiszállnál senki se fogja megvenni).
Egyedül a magánEÜ, beleértve FOGÁSZAT valódi komoly érv UK-vel szemben/Mo mellett, de ebben a témában pont elkezdtem Kanárin nézelődni.
A fogorvos szabadságolgatásával én is marhára megszívtam a tavalyi Mo.-i utunk alkalmával: 6 teljes hetet(!) töltöttünk Mo.-on, a bejáratott dokinénim meg az indulás előtti utsó hónapban kitalálta, hogy ő bizony 2 hónapot unokázik Hollandiában. Nab.szmeg
. Rohantam fűtől fáig, nem sikerült egy épkézláb KEZELÉST összehozni, csak egy 12eFt-os röntgenig jutottunk
. @-om lefelé őket, tegnap már egy Tenerifei magyar fogorvosasszisztens hölggyel cseteltem, mi a szitu náluk: sokkal szivesebben repülök oda, töltök el mondjuk 2 hetet míg mindent összeraknak, mint Mo.-ra.
-
Devid_81
félisten
Regebben volt rola szo, hogy vallalkozashoz kell (erdemes) insurance-t venni.
Tudtok nekem javasolni valami biztositast ami nagyjabol megfizetheto kezdesnek?
Most akarok Juniustol (vegre) self-employed lenni es teljes gozzel elkezdem azt amit mar evek ota csak 'tologatok'.Illetve olyan (buta) kerdesem lenne, hogy konyvelo mindenkeppen kell, vagy az adobevallas azert nagyjabol atlathato es 'egyszeru'?
-
Devid_81
félisten
Nah lassan vege a nyaralasunknak, majd Penteken megyunk vissza UK-ba.
Az araktol ledobbentem, Tesco felejtos, Spar borzalmas.
Aldi/Lidl/DM az ugy okes, legalabb nem minden dragabb mint a UK-ban.
Ugyan ezekre mar kaptam toletek egy kis elozetest, hogy felkeszuljek, de ezek szerint megkellett tapasztaljam sajat szememmel/penztarcammal is.Amin ledobbentem: kezfertotlenito sehol, ha talalsz is boltokban/repteren az garantaltan csak disz, nincs benne semmi csak az ures adagolo.
Ahhoz kepest, hogy itt Covid alatt milyen durvan levoltak szabalyozva az emberek.
Fertotlenito wipes ezt azt letorolni... konkretan £2 egy zacsival es az meg a 'jo ar' mert amugy egy markasabb inkabb £4 a nagy zacsis verzioban.
Kezfertotlenitot ha vennel, jol nezz korul mert en csak a DM-ben lattam Pesten, videken sehol nincs, sztem nem is letezik.Soya milk, ha tejcukor+feherje allergias vagy mint en, akkor itt meghaltal, hacsak nincs £3-4-nyi penzed per liter...wtf?!
Barmilyen gyumolcsre nezek a boltokban a konnyem kicsordul olyan ara van, oke jobb az ize mert legalabb lat napsutest...de megint wtf?!
Allitolag piacra erdemes kinezni, passz oda nem jutottam el.Eleg sok maganrendelesen voltunk eddig a kicsikkel+fogorvos nekunk stb azt kell mondjam eddig egyetlen helyen nem voltak velunk lekezeloen bunkok, mindenhol mashol igen.
En eleg turelmes ember vagyok, de sztem elpattanna a hur hamar itt.Tegnap konkretan a forgorvos jott, belenezett a szamba mondta, hogy mi a baj, ma menjek vissza 3-ra mert most nem er ra, kerdeztem tole 2 dolgot de nem valaszolt, erre elvonult hatra es nem is jott vissza, majd az aszisztense kozolte kerdeseimre a 'valaszt', hogy Ok nem josok, mast nem tud mondani.
De azert a felesegemmel ott hagytunk 40.000Ft-ot
Es ma menjek vissza, mert ma talan raer 3-kor egy gyokerkezelesre, amit be sem tud fejezni mert megyunk vissza Penteken.
Avagy menjek vissza egy foggal ami most meg nem faj, de ha ma megpiszkalja akkor lehet jol begyullad majd Pentekig?!
Jah es ha elb@ccak ma akkor magamra vagyok hagyva, ugyanis Ok holnaptol szabadsagon vannak.Nah eddig ennyi, majd meg updatelek
-
-
t72killer
titán
válasz
t72killer #38066 üzenetére
Ez azért egy hihetetlen sztori, és erősen rombolta az itteni társadalomról alkotott képemet. Azt, hogy mobbing van, meg hogy a tanárok sz.rnak bele tudtam, megemésztettem. De az, hogy a hatóságok egy HALÁLESETHEZ vezető történetet az áldozattal egyetemben ilyen sebességgel képesek elföldelni, egészen elképesztő.
Vonogatom a párhuzamokat az Orbán-rendszerrel, és félelmetesen sok van, sőt, simán el tudom képzelni, hogy pár területen UK meredekebb eseteket produkál. -
moleculez
veterán
Nálunk (Croydon) a hullámos papagájok szaporodtak el. Van egy kis erdő, ott kb 100 fős populáció, szomszédos parkban is ágy 50-70. Mondják a magukét ha kell ha nem.
Én bírom őket. Rajban közlekednek egyik oldalról a masikra.
-
t72killer
titán
válasz
instantwater #38071 üzenetére
Náluk Skóciában van, és nem csak a "rettegett" midge, hanem a faék szabvány Mo.ról is ismert vérszívó. Ja és persze tömérdek kullancs
. Tegnap az éjszakai csigaszedés közben kaptam el egy mocskot a kezemen...
-
-
Apollyon
Korrektor
Lehet én jártam a nem megfelelő környékeken, de Londonban miért nincsenek tücskök? Mármint, mindig is budapesti voltam, oké a belvárosban ott sincs, de kicsit kijjebb mindig is volt tücsökciripelés éjjel így bazi meleg nyáron. Ellenben Londonban lassan már több róka meg mókus él, mint ember, de tücskök meg nincsenek? o_O
Annyira nem rajongok ezért a melegért, de azért a tücsökciripelés adna hangulatot éjjel amikor kiülök a kertbe a laptoppal. -
t72killer
titán
Ezt csak így itt hagyom (a "boncolás" "szakértői" "eredménye" kb másnapra megvolt = annak az esélye, hogy legalább KÉT szaki ránézzen ==0), Skóciában elég nagy port vert fel a hír:
-
Tufa_
aktív tag
válasz
Alvin_ti4200 #38064 üzenetére
Ez mindenkinek jar a cegben szoval poziciotol fuggetlen. Annyi hogy ez a limit ervenyes mindenhol, beleertve US, ott meg azert annyira nem sok mindenre eleg, es ebben reggeli is belekell ferjen.. Igazabol ha utazol akkor nincs nagyon mas lehetoseged mint etterem, eloetel, foetel meg egy viz es siman £25-30nal vagy ha nem tobb.. Nem biztos hogy dolgoznek egy olyan cegnek ahol a £3-os meal dealt akarnak beallitani mint budget..
Elozo helyemen is £65/$80 limit volt
-
Tufa_
aktív tag
Persze, csak viccelek, tudom hogy ott is lehet kolteni ha akarsz.
t72killer en az eszaki reszen voltam par varosban, pl Esposende, Braga, Vila das Aves, de igazabol etteremben mindig valamennyi angol ment nekik es a kaja mindenhol jo volt. Az uj melo miatt havi 1 hetet biztosan ott toltok majd es megnyugtato hogy jo a kajajuk! Napi 70 euro-s kaja limitem van ugyhogy nem kell sporolni.. -
t72killer
titán
Pont azt nézem
. Kanárin ennyiért max a turistáknak kínált szrt vágja hozzád egy magát éttermesnek álcázó szélhámos. Jobb helyeken, ahol már nem értik az angolt, ott a pincérkisasszonyt is megkapod hozzá ennyiből
.
Nekem nem a misicsillag az indikátor, hanem az, hogy melyik utcától kezdve nem beszél angolul-németül az éttermes. Nna, ott lehet finomat enni
. Kikötők lehetnek jók még, de 2esélyes, sok helyen azokra is ráharapott a moslékon hízlalt német+angol turista, így azok alá főznek.
-
t72killer
titán
válasz
Alvin_ti4200 #38056 üzenetére
Kanári nekem drágának tűnt, amikor ott voltunk - máshova meg nem költöznék Spanyolban. Pelenka pl rögtön kb másfélszeresébe, naptej 3x-os áron, hiába turkáltam a legnagyobb boltokban. Azt értem, hogy a vastag német turistát le akarják fejni (ami azért pelus esetén cseppet gusztustalan), de a minimálbérből élő helyi miből fizeti ki? Ok, kb megvan, náluk nem kell fűteni.
Viszont tény, kész melegkaják - még turistás helyen is jó áron, JÓ MINŐSÉGBEN vannak. -
Tufa_
aktív tag
válasz
Alvin_ti4200 #38056 üzenetére
Elozo heten voltam Portugaliaban, az o araik nem rosszak igy Angol fizuval.... Grillezett polip €9.5, akkora adag ami itt az UKben 3-4 adagnak felel meg.. Pohar sor €2 mid-fancy etteremben, de ha csak egy sima atlag etterem, akkor meg a korso ennyi.
-
Alvin_ti4200
félisten
Nem tudom, mennyire reprezentatív lista, ettől függetlenül érdekes. Egy magyar oszlopot szívesen látnék rajta
-
moleculez
veterán
válasz
instantwater #38053 üzenetére
Munktarsam jár jogsi nélkül vagy 5 éve, mert ittas vezetés miatt elővették. Azóta nem iszik. De autóznia muszáj. A pályaudvari kóborkutyát nem érdekli, soha nem állították meg.
-
-
Snoop-y
veterán
válasz
instantwater #38050 üzenetére
Legalja
-
moleculez
veterán
válasz
instantwater #38050 üzenetére
Az szép... Én most egy hónapja járok MOT nélkül, igaz az autó kifogástalan műszaki állapotban van. Vagy busy vagyok és időm, vagy kedvem.
-
válasz
Snoop-y #38049 üzenetére
Megvették.
2.0-2.5mm környéki volt rajta a borda.
1.6mm a legal limit.
Tehát nem volt életveszélyes, de ősszel levéve téligumira cserélés után már nem akartam megtartani tavaszig, mert nyáron hazautazáskor sok ezer km bele lett volna téve, és már néhány éves volt.Úgy emlékszem 10-15 fontért ment el darabja.
Jobb biznisz mint ingyen otthagyni a gumisnak.Ki veszi még?
Pont azok az orkok akik miatt kerülendő a marketplace.Miért veszi meg?
Mert tükör gumikkal járnak, és azzal már a haver sem tudja átlökni a MOTon.Saját szememmel láttam, ahogy egy magyar ismerős tükör gumival járt télen, és még meg is kérdezte, hogy tudok-e olyan méretű gumit ami neki kell, hogy a MOTon átmenjen.
Ráadásul csak kölcsönbe kellett volna neki, azaz járt volna tovább a tükör gumikkal.
Azóta már haza költözött, de sokan vannak hasonló hozzáállással.
-
Snoop-y
veterán
válasz
instantwater #38047 üzenetére
"újabb szezonra felhasználni nem érdemes de még éppen legal limiten belül levő nyári gumiabroncsok,"
Te eladnal ilyet? Ki veszi ezt meg?
Ez olyan mint amikor nalunk spurkodnak es a "szemetet" kirakjak gratis felirattal -
válasz
moleculez #38045 üzenetére
Túl alacsony a "kerítés"...
Marketplacen leginkább olcsó, annyira használt, hogy nem érdemes ebayre rakni, ingyen elvihető, és hasonló dolgokat tudtunk elpasszolni.Pl eléggé kopott, ősszel levetett, újabb szezonra felhasználni nem érdemes de még éppen legal limiten belül levő nyári gumiabroncsok, talált szekrények, stb.
Alig használt gumiabroncs ami autócsere miatt került eladásra azt ebayen adtam el, mert tudtam, hogy van értéke, és nem akartam orkokkal alkudozni.
-
moleculez
veterán
Elkezdtunk házat keresni West Yorkshireban. Bevontuk a FB marketplace is. Bár ne tettük volna... Waste of time... Tele, de tele van scammerekkel. Egy genuine hirdetést nem találtunk eddig.
-
Alvin_ti4200
félisten
Holnap ebéd után átugrom Watfordba egyik ismerősömmel csavarogni (mindig ő jött eddig Londonba), soha nem voltam még ott, szóval kíváncsi leszek, milyen a város, illetve a környék (van egy jó nagy parkjuk meg kanális is akad). Eustonról 25 perc alatt ott van a vonat és nem is drága, az új építésű 1-bed lakások pedig 1300-1700 font között kelletik magukat, ami nagyjából 600 fonttal van a hasonló paraméterekkel rendelkező londoniak alatt (per pillanat).
Elég sokkoló, mennyivel olcsóbban lehet például új építésű lakást venni Watfordban, mint Londonban, annak ellenére, hogy nagyon közel van a városhatárhoz (nem tudom, hogy a crime rate meg ilyesmik hogy alakulnak). Ha akarnám, például megvehetném például ezt (3. emelet) vagy 20% deposittal, csak hát ha 2-3 év múlva elköltöznék a UK-ból, akkor erősen bukós projekt lenne (ugyebár az első pár évben szinte semmit nem törleszt az ember a tőkéből, mind csupán kamat), nem néztem utána, hány év után adja ki a matek, gondolom, legalább 5.
Ami London City Island-et és Goodluck Hope-ot illeti, egyre több lakás kerül fel Rightmove-ra és nem nagyon tűnnek el onnan, szóval valószínűleg a ~2200 fontos bérleti díjat már nem annyira hajlandók kifizetni az emberek egy Zone 2-3 határán lévő 1-bedért (nekem október elején jár le a negyedik évem itt, az 1820 fontos lakbért művészet lesz 2000 font alá lealkudni júliusban, amit a súlyos nettó 100 font/hó fizu emelésem értelemszerűen nem fog tudni kompenzálni).
-
-
axioma
veterán
válasz
instantwater #38041 üzenetére
Esetleg gyogysapka.hu ? Mi jartunk hozzajuk nem beteg, "csak" iskolaba menestol beszedhiba miatt visszatartott gyerekkel, ami az orruregben lerakodott cucc miatt volt, az tenyleg a kimosasos technologia volt de egyiken be masikon kisziv majd csere modszerrel (meg ne'mi parasztvakito infrazassal), az egyik gyerek nem birta, a masikra viszont kb. 6 kezeles utan racsodalkoztak hogy milyen gyorsna mennyit javult a beszede, szoval nekunk hasznalt. [Es azota egyetemista, nem kellett visszajarni vele.] Hogy az otthoni kezelesre adott cucc ami nektek esetleg opcio lehetne az mennyire hatasos, azt elso kezbol nem tudom.
-
-
Bubee82
őstag
válasz
instantwater #38038 üzenetére
Nem tudom abban a korban lehet-e, de ha igen, akkor naponta 1-2x ki kell mosni az orr/arc ureget sooldattal. Ha mar jobbult a helyzet, akkor fenntartas gyanant heti 3x kb. eleg.
Az orr/arc uregben eleg sok fertozes eldol, ahogy a covid is. Ha idoben el van kapva, akkor ezzel ki lehet mosni es a nyalkahartyakat nedvesen lehet tartani. Minel szarazabb, annal konnyebben megtapadnak a virusok, bakteriumok.
-
-
FeRkE
őstag
válasz
instantwater #38036 üzenetére
En meg inkabb a steam roomot javaslom ha van a kozelben, nekem az szokott segiteni sokat. A goz fole allok es amilyen forron csak birom (ami meg eget) szivom befele kis szunetekkel.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
t72killer #38033 üzenetére
Nem olvastam utána a témának, de azt hallottam, hogy India népességben nemrégiben leelőzte Kínát. Amilyen minőségben élnek ott egyes régiókban, nem csoda ez az index, de ettől még mindig túl gyorsan szaporodnak.
A 0 angol tudással gagyogással meg nem mennek sokra, de legalább lesz majd aki a betanított munkákat végzi. A jövő embere meg úgyis bézs színű lesz.
-
t72killer
titán
válasz
instantwater #38032 üzenetére
Várható volt, és rendkívül érdekes, hogy a manapság nagyon divatos klímacéloknál (ugye irtsuk ki a gázkazánokat, fosszilis autókat, és úgy általában mindent, amit a plebs MEG TUD FIZETNI) fel se merül, h 7ekm helyett 1400-ról hozzanak munkaerőt.
Nejem belelát pont egy ilyenbe: azt képzeljétek el, hogy a meghirdetett állásokra fogták és AZ ÖSSZES (amúgy nem sok!) jelentekzőt felvették! Úgy, hogy felük alig gagyog angolul!! ÉS "természetesen" "intéztek"-fizettek teljes vízum és egyéb ktg-et mindegyiknek - ennyit arról, hogy a vízumhoz ilyenolyan nyelvvizsga kell. Hja, beküldte valamelyik angolul tudó rokonát...
Ezzel kapcsolatban is erős fenntarthatósági kételyeim vannak, több irányból is: thf Nigéria továbbra is nyomorgó gyerekgyár marad (India nagyonnem, mostanában megy a fertilitási indexük a természetes FOGYÁST jelző 2es érték alá), ahonnan még brexit-Britanniába is menekülni akarnak a népek. Milyen EMBERANYAG ez? Kapnak JÓL DOLGOZÓ ácsot, villanyszerelőt, nem guglis ORVOST, stb?
Gyerkőc: szauna? Tudom, közösségibe nem engedik be
-
A Brexit óta TÖBB bevándorló érkezik: TLDR News Youtube
A videó szerint többmillió angol van benefiten különböző long-term illnessekkel a covid óta, és a pontozásos vízumot addig lazították míg a világ egyik leglazább elvárásrendszerét állították fel.Csak most a valamennyire hasonló kultúrájú EUs munkások helyett jönnek Nigériából, és többen mint korábban az EUból.
Jajdejó.
Más:
A gyerek 2 hónapja benne van valami vírusos orrdugulás kórban, többször voltunk már GPnél, Urgent Care Centerben, még a sok órás A&E tortúrát nem csináltuk csak végig.Már kapott szteroidot, korábban lázas volt fülgyulladás miatt, arra antibiotikumot, de csak minimálisan javult.
Ma a GP arra jutott, hogy ha se a szteroidtól, se az antibiotikumtól nem gyógyult meg egy hónap kezelés alatt, akkor biztos vírus, arra pedig nincs gyógyszer, majd magától meggyógyul.
Rákérdeztem, hogy mondjuk referálna-e specialistához, azaz fül-orr-gége szakorvoshoz.
Erre a válasz az volt, hogy oda csak akkor utal be, ha legalább 6 hónapig (!!!) fennáll a betegség, és több alkalommal dokumentálja a GP, hogy ezzel voltunk nála.
Persze az nem számít, hogy a gyerek ezért többször felébred este, amitől napközben rosszkedvű.
Azt hiszem a nyáron otthon elintézzük ezt a kérdést magán úton.
Még jó, hogy csak az abszolút minimumot fizetjük erre a nagy semmire.
-
Mercutio_
félisten
válasz
instantwater #38027 üzenetére
Hiába cimkézi át, mert meg van adva a min-max méret amibe az adott kategória tartozik, ha kamuzik könnyen bukik vele.
-
t72killer
titán
válasz
instantwater #38027 üzenetére
re átcímke: ma félkész pizzát sütöttem a gyereknépnek: uannyiba került, mint januárban, de feleannyi szalámi vokt rajta
-
válasz
Alvin_ti4200 #38022 üzenetére
Ez a tojás átcimkézés otthon megtörtént? Vagy az angol kereskedők ennyivel rafináltabbak?
-
t72killer
titán
igen. Anno Kanárin egy fura nevű lengyel pacák apartmanját vettük ki, pár éve. Kíváncsi voltam, rákerestem: a fószer KAMUdiplomával praktizált ÉVEKIG Skóciában, és miután de facto megölt egy pácienst, levizsgáztatták, 0 ponttal bukott. Lecsukták? Frászt, csak simán kirúgták, akkor is hajókázott, amikor ott laktunk.
#38023: +1. Annyit csinál (annyit se ért hozzá), mint én egy általános termeszettudományos háttérrel simán összehozok, úgy, h fentről kiadták neki, h spóroljon, minél több embert zavarjon el.
-
sh4d0w
félisten
Bocs, de szvsz a Google-doktor tényleg nem ér 50k-t. Feleségem térde annyira fájt, hogy már lábra sem tudott állni, orvosi javaslat: menjen vissza dolgozni.
Másik vizsgálat kiderítette: azért fáj, mert egyrészt már csont a csonton mozog, mert nincs zselé a térdében, másrészt hegyesre vannak kopva a térdízületei.
Szóval nem, ez a "szaktudás" nem ér 50k-t, bár igazából 1-et sem.
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
instantwater #38020 üzenetére
Valószínűleg arról van szó inkább, hogy ezt a legegyszerűbb kivitelezni és implementálni, hiszen elég törvénybe vagy jogszabályba iktatni, hogy mely terméknek mennyi lehet a maximális egységára (pl. egy liter 2.8%-os tej vagy egy közepes méretű tojás darabára (itt valószínűleg azt is megszabnák, milyen nehéz lehet egy ilyen tojás elkerülve azt, hogy az eddigi kisméretű tojásokat átcímkézzék közepesre)).
Bár jól esne, de én például (szerencsére még) nem szorulok rá ilyen "árstopokra", ugyanakkor sokan mások viszont sajnos nem nagyon tudnak már hol megfogni pénzt. Tehát a probléma ugyanaz a magyar és a jelenleg tervezett brit jogszabályban, hogy nem azokat célozzák meg vele, akiknek ez valóban tényleges segítség lenne.
Bár nem vagyok gazdasági szakember, de lehetne utólagos visszaigénylés bizonyos keresetű háztartásoknál vagy valamiféle utalvány rendszer (akár fizikai, akár digitális) bevezetése/kiterjesztése (bár itt egyenként kellene megállapodni minden gazdasági szereplővel, ami a kisvállalkozásokat negatívan érintené), és a többi. Ezer millió példa van rá, hogyan lehetne célzott segítséget nyújtani, de azokkal mind sokkal-sokkal több munka lenne, mint hozni egy jogszabályt, ami mindenkire egyformán vonatkozna.
-
válasz
Alvin_ti4200 #38016 üzenetére
Kicsit olyan érzésem van, hogy ugyanaz a mesterük.
Persze ez már konteó.
De az elmúlt években néhány konteó valósággá vált. -
t72killer
titán
válasz
Mercutio_ #38015 üzenetére
igen, vmi csuda hely, mert még a körzeti kórház (Gyula) se belezte ki az embert, ha a lába fájt. Viszont rémlik, hogy azóta azt kisgömböcék szétszedték, szval a kórházas infó nem egészen friss.
#38016: meg ugye jelzi, hogy tombol a jólét az országban és a medián polgár nem tudja eldönteni, hogy fizetetlen szabit kivéve világkörülire menjen, vagy cserélje a 2éves Maserati-t. Janem, sorbaáll a kasszánál, hogy 5(!!)£-ot tegyen a kopott gáz/villany feltöltőkulcsára.
"Food prices rose by 19.1% in the year to April - its second highest rate in 45 years." - milyen szerényen megfeledkezik a tényről, hogy amihez képest második, az pont az előző év, alsóhangon másfélx ennyivel... Tegnapelőtt a Lidlben a jughurtoknál elmerengtem: amit lelkesen akcióztak 1.65-re, az 2021 őszén még 1.00£ volt. Fizu, családi pótlék véletlen se emelkedett negyedennyit se. -
Alvin_ti4200
félisten
Plans for supermarket price cap on basic food
"Downing Street sources have stressed that there are no plans for a mandatory price cap."
Úgy látszik, a brit kormánynak sincs sokkal több esze a magyarnál...
-
Mercutio_
félisten
válasz
t72killer #38013 üzenetére
Ezzel szemben a csóri alföldi szülőfalumban azt mondja az egyáltalán nem fideszes unokatesóm, hogy a helyi INGYENES (állami) fogorvos egész jól dolgozik.
Nyugi, ők a kivétel.
Nyugdíjba ment a fogorvosunk aki mellesleg 20 évig oktatta a jövő nemzedékét, kertünk infót Pesten belül kit ajánl maga helyett
Válasz: akit tudna az mind maszek praxist visz🤷de komolyabb szájsebészeti beavatkozásra neki sincs tippje -
t72killer
titán
válasz
t72killer #38013 üzenetére
Ez lenne a szomszéd megye, ők már fél éve becsuktak.
#aki nem tudja a magánt kifizetni, annyit is ér... Honnan is rémlik ez a hozzáállás? -
t72killer
titán
válasz
t72killer #37984 üzenetére
Kapcsolódó: Skóciában effektíve egy hosszú, felszín alatti fogorvossztrájk(!!) van, azért hisztiznek szegénykémek az évi 50-60k fizujukkal, hogy istenkém csökken az életszínvonaluk (azt persze keresztbesz.rják, hogy a 20k fizus plebs-nek meg nincs mivel fűteni). Eredmény: kivonulnak a közszolgáltatásból, töketlen állam meg nem lép be, hogy okés gyerek, ha nem szolgáltatsz legalább x%-ban, akkor engedélyed meg elismert diplomád sincs.
Miért találtam erre a tavalyi cikkre most? Helyben konkrétan éppen szűnik meg a 100km-en belül egyetlen NHS fogászat - pontosabban hamarosan új tulaja lesz, aki b.szik NHS szolgáltatást nyújtani. (NHS árak ugye kb egy szinten vannak egy közepes pesti magánfogorvos áraival - segélyenélőknek "természetesen" ingyenes...)
Ezzel szemben a csóri alföldi szülőfalumban azt mondja az egyáltalán nem fideszes unokatesóm, hogy a helyi INGYENES (állami) fogorvos egész jól dolgozik. Persze kijelentkezve a magyar TB-ből nem mehetek hozzá.
-
Yeffy
veterán
udv,
kérdeznék egy olyat, hogy ha probaido alatt elbocsajtottak, az elozo munkaltatod kozli veled, hogy ha kell referencia, csak az employment date-et fogjak megadni, majd talalsz egy uj helyet, akik kernek refit, lehet ebbol adott esetben problema?
amennyire tudom, rossz referenciat nem igazan adhatnak rolad, ha igen, be is perelheted oket (mint hitelrontas elvileg?). de olyat is hallottam már, h ha valakirol csak ilyen brief refit adnak, az az uj munkaltato szemeben lehet red flag, ha epp personal refit kertek, es nem kapnak rolad infot azon kivul, h mettol meddig dolgoztal ott. mert h arra lennenek kivancsiak, h milyen ez a munkaero, akit felvettek.
van errol valakinek tapasztalata, esetleg infoja megosztani, hogy mukodik ez (IT elsosorban)?
bonusz kerdeskent, kinek mi az otlete ezen info (probaido alatti elkuldes, performance issue miatt, hosszu sztori) elmaszkirozasara, az uj munkaltatonak az orrara nem kotesere, vagy kikerulesere? van, aki azt javasolja, h szimplan csak ne mellekeld az elozo munkaltatot a CV-ben, mondj mast arra az idoszakra (utazas, kulfoldon élés, stb), vagy mondd azt, h contractor pozi volt, netan azt, h mas volt a melo, mint amit elozetesen felvazoltak, majd kozos megegyezessel elvaltak utjaitok. ez utobbinal viszont, ha kernek refit, az nem "buktathat le"?
van erre valami diplomatikus, ugymond lebukasmentes megoldas? ha ez egyaltalan problema? CAB szerint gyakran csak rovid refit adnak a munkaltatok.
-
Tufa_
aktív tag
válasz
Devid_81 #38000 üzenetére
En a helyedben mielott meg kulsosnek menne info, probald elintezni belulrol. Ha kiadsz minden infot ami a kezedben van, nincs semmi ami feled billentene a merleget pl egy settlement negotiation eseten.
Attol fuggoen hogy mennyi ideig dolgoztal ott, unfair dismissal fizetesek altalaban 3-6 (up to 12) honap fizetest es a munkahely visszaallitasat jelentheti. Ha birosagra kerul az ugy, akkor is altalaban ugyanennyi de a cegnek ott lesz az extra ugyvedi dij es az ugy publikus lesz, szoval lehet inkabb megegyeznek veled.
Szemelyes tapasztalat, Senior Group Finance Director voltam, 3 ev es mind kulsos es belsos velemenyek alapjan key player, 19 ember a csapatomban..:
November vegen performance managementre tettek, olyan dolgokra amikre a fonokomnek (CFO) 0 tapasztalata volt es hogy mennyire realis amit kernek es 6-9 honapos projecteket akartak 1-2 het alatt, karacsony elott ugy hogy 2 het szabin vagyok. Fonokom soha nem dolgozott azon a teruleten amit en vezettem, 0 konyveles, 0 ops finance, 0 audit, 0 ceg management etc, (alapito tag volt a cegben, igy lett CFO..) es kb a fel ceg folyamatosan nekem panaszkodott hogy nem ertik honnan jonnek ezek az elvarasok es hogy az egesz egy orbitalis hulyeseg. A szitu odaig jutott hogy 2-3 honapos oda vissza utan kertem oket hogy ezek az elvarasok arra vannak hogy megbukjak rajta, igy ahelyett hogy meg par honapig huzzuk oda vissza es nagy esellyel megtudom szivatni oket birosagon, alkudjunk meg. Kb netto 8 honapot fizetett a ceg vegul, plusz extra 6 honapnyi jovoben esedekes reszvenyt kaptam meg.
Pocsek egy 4-5 honap volt elotte, 0 eletkedv, 0 motivacio, es majdnem a hazassagunk ment ra, szoval kitartas... A csapatombol 19bol 12 lemondott mert hogy nem akarnak a CFO-val dolgozni..
Az egesz jol alakult vegul mert kb 1 eve gondolkoztam hogy menni kene mashova(share vesting tartott ott leginkabb), meg szeretnek par honap szabit kivenni, es igy hogy 8 honap netto fizetve volt, az egesz nyar szabad lett volna es majd talalok valamit Szeptember-Oktober kornyeken. Vicces de aznap amikor alairtam a papirokat, a korabbi CEO megkeresett hogy lenne egy pozicioja nekem ha erdekel es kb 2 heten belul CFO lettem, szoval a szabi elmarad ismet. -
rgqjx
aktív tag
válasz
Devid_81 #38001 üzenetére
Javaslom, hogy itt is írd le a történteket tárgyilagosan, tényszerüen. Lehetőleg munkanapon írj, ahogy elnézem akkor több a szakavatott hozzászóló. Például fontos lenne tudni, hogy alkalmazottként dolgoztál, vagy vállalkozóként stb. Alkalmazottként tudtommal kirúgás előtt min. 2 írásbeli figyelmeztetésben kell részesíteniük.
-
t72killer
titán
válasz
Apollyon #38002 üzenetére
Ezernyi élethelyzet van, tény, a "matek" még mindíg UK-t adja ki - én konkrétan heti 20órában megkeresem azt, amennyiért "otthon" heti 40et kéne gürizni. A kérdés viszont az is, hogy ez az x összeg mire-mennyire hasznosítható: ha más nem is, Mo.-nak van egy rakás szárazföldi szomszédja mindenféle adottsággal. Ha drágállod a Pesti fogorvost (ami ugye a
LondoGlasgow-i ár negyedéért dolgozik), még mindíg átugorhatsz Szabadkára kocsival.
A matek totális újrarajzolásának igérkezik az összedőlő NHS: ez eddig azért kicsit, de verte a magyar rendszert. Ahogy halad viszont a két ország magáneü rendszereit kell összehasonlítani hamarosan.
A felvetésem nem is annyira a jelen (most azért még sokminden mutat UK irányba, úgy is, hogy a túrórudinál fajsúlyosabb tételeket sem lehet itt megkapni, pl egy mezei 2000m2-es építési telket), hanem az, hogy hogyan fog ez a jövőben alakulni. Mo.-on a mostani szitu simán lehet egy agyrém intermezzo, és idővel visszaáll az EU-konform vonalra. Egyáltalán nem véletlen, hogy nyugatiak ezrével veszik azokat a bizonyos 2000m2-es telkeket + sutyi "Eurós" termőföldvásárlókat is láttam már hirdetni, pedig azt még törvény is tiltja. Szépen árazzák ezek a visszatérést a civilizációba = a magyar ingatlan lehet még Szabolcsban is el fogja érni a nyugatabbi, pl keletnémet, Burgenlandi szintet (ahogy a román, szlovák is).#38004: az "elvekkel" rendelkező managerektől mentse meg az embert az ég... Látod, pont ezért tartok ki egy sz.rul fizetett álláska mellett: bár sz.rakodnak a műszakhosszakkal, eddig 100% totálisan rugalmasan álltak minden kérésemhez, egy kivétellel: több óraszámot képtelen vagyok kicsikarni belőlük. De kevesebb/átrendezés simán megy, azaz ha kell 0probléma a 2gyerek+hektikus beosztásban dolgozó oldalborda mellett állandóan feje tetejére álló családi ügyeket rendezni. Normál munkahelyről én már egy éve magam léptem vna ki, vagy 5x-ös túlhiányzás miatt kirúgtak volna.
-
moleculez
veterán
Szeretek veszélyesen élni
Szitu: elkértem 2 hetet holidaynek. Heti 2 napot dolgozom, szal az 4 nap. Megbeszéltem a srácokkal hogy ki coverel majd. Ezzel a tervvel mentem is a nagycs'asszonyhoz. Nem. Ezt úgy nem. Mert húsvét jön, és hogy fair legyen senki se megy holdidayre.Hát mitad Isten, lestem a lépcsőn,Meg ütöttem a hátam 🤷♂️ Pont amikor az elutasitott holiday idején. Teljesen véletlen.
Na én az utolsó betűig követtem a policyt (időzítés, papírok) mégis egy investigation meeting re jöttem vissza. Na' merthogy szerinte én fakeltem. Szerintem meg nekem van orvosi papírom arról hogy ott és akkor munkára alkalmatlan voltam. Neked meg egy feltételezésed van. De tavaly pont ugyanez volt.
Látod, nem tanulsz belőle?!Hát ez ilyen, van aki még nyer a lottón. Szóval elutasítottam bármi nemű next stepset, kértem hogy eszkalálják a kérdést vezetői szintre. Valahogy utána nem zavart senkit🤷♂️ -
t72killer
titán
válasz
Devid_81 #38001 üzenetére
. ütni kell a vasat. Nálunk is gyanúsakat mozog a management, átvariálták a műszakokat, nejem meg egyenesen otthagyta a melóhelyét, mert az amúgy is pörgős munka mellé kapott egy hülye új managert, aki időpazarló feladatok kitalálásával próbálta bizonyítgatni, hogy ő milyen forradalmi újításokra képes, plusz a helyről menekülő helyiek helyére importáltak féltucat angolul alig beszélő, szakbarbár indiait, akiknek az r=0.1 betanítása is az ő "új" dolga lett volna. De olyan szinttől, hogy az indiánok arról faggaták a késve kiadott szusszanásnyi szünetében, h mi az a prepay, hol lehet kocsit venni, stb. következő percben meg egymást túlkiabálva ordítoznak hindiül a telefon másik végén lógó rokonnal = "töltődj fel a szünetben" LoL... Mindez egy szupi nyugis melóhely volt fél éve, jó fej emberekkel.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
t72killer #37984 üzenetére
Részemről bármilyen Magyarországba vetett hit egy lázálom, az elmúlt sok év szerintem elég bizonyíték, hogy ez a mi életünkben már nem fog jobbra változni. Hacsak nincs valami tuti szakmája valakinek (most tegyük félre, hogy amúgy néha komplett ágazatokat szántanak be narancsérdekből egyik napról a másikra), garantált, hogy nem fog boldogulni, de Magyarországon még anyagi függetlenségben sem lehet olyan magas színvonalon élni, mint amit UK tud biztosítani. Just my 2 cents.
-
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #37999 üzenetére
Ahogy visszaerkezunk szabadsagrol Junius kozepen, akkor akarok vadaszni valakit.
Addigra kellene, hogy kapjak valaszt is innen onnan.Acas azt mondta eloszor uljek le beszelni a volt munkaltatommal, nah ennek az egynek idopontja mar megvan.
Itt ha barmelyik altalam feltett kerdesre nem kapok, vagy nem megfelelot kapok akkor lehet is ellenuk inditani a hivatalos eljarast.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Háztartási gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Tesla topik
- RAM topik
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!