- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Cyberboy42 #70340 üzenetére
Ilyeneket én is tudok írni, hogy biciklinek 4 kereke van, trustmebro.
Forrás meg nuku.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Cyberboy42 #68950 üzenetére
Elvileg 2026 vegen jonne az UDNA, ami nagyjabol 2 ev. (bar inkabb masfel, mert ugye halasztottak 2 honapot...)
Addig csak ezekkel a SKU-val szerintem keptelenseg, kizart, hogy ennyi wafert kotott volna le az AMD elore.Viszont erdekes amit b. linkelt a VS topikba, az AMD a kovetkezo I/O diet atviheti a Samsunghoz, igy az extra TSMC wafert koltheti nagyobb GPU mennyisegre.
Persze ahhoz az is kell, hogy vegyek elegen. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Sehol nem írtam (,én legalábbis hogy máris azonnal)
-
válasz
Ez inkább 4-5 év, és ehhez az is kell, hogy a másik szinte semmi érdemi fejlődést se mutasson be. Lásd Ryzen 3-5-7-9 vs. Intel 11-12-13-14-Ultra
Az Nvidia a bőrkabátossal nem fogja megtenni ezt a szívességet. Sőt, ugye ők már azon dolgoznak, hogy az (notso)OpenAI ASIC tervei ellen mit tudnak lépni.
-
hahakocka
őstag
válasz
Hát igen ezt sokan nem értek nem képzelik hozzá a dolgokhoz, hogy egy fele akkora mérnökkel rendelkező cég, 100-ad-1000-ed annyi tőkével a háta mögött és sokkal kisebb gaming sponsorshippel, sokkal kisebb erejű marketing költségvetéssel, kevesebb market share-el, kb csoda lenne ha pl egyből pár hónap fél év alatt 40-50% share-t szerezne. Ez csak évek múltán szép lassan lehetséges. (Tégláról téglára hogy egy klasszikust idézzek
)
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Cyberboy42 #68790 üzenetére
Nem tudom, szerinted egy videokártyának az éppen vezető megjelenítéséhez nem kéne felsorakozni? Vagy jól van az úgy pure raszter (ami megint nem igaz mert így 3. próbálkozásra már rájött amd hogy egyre több játékban alap az Rt, és extra a pt, rá kéne gyúrni legalább az rt-re)
Quadgame94
Akkor gondolom az összes médium, mind vagy vak, vagy nv berenc egytől egyig, mert mind látja a különbséget csak te nem, -
A.Winston
tag
válasz
Cyberboy42 #68152 üzenetére
Nem csak azt alairom, de foleg igen arra merget vehetsz.
Drukkoltam amugy nekik. Egesz idaig egy 6800 XT-t hajtottam, panicsell alatt meg behuztam egy 4090-et. Ha az nem lett volna, valoszinu meg 1(-2) generaciot kihuzott volna, mert jelentos elorelepes megint nincs. AMD oldalon legalabbis semmi erdemleges. Raadasul most ugy nez ki hogy megvaltasnak beallitott specko uj funkciok nem is lesznek rdna3-ra elerhetoek. Ennel nagyobb ongolt szerintem nem nagyon tud gyarto osszehozni. Ha trendszeruen minden evben megy lejjebb a kategoria arazasa az oke, de ahogy rdna2 ota arazzak meg prezentaljak maguk az elegge pitianer..
Csinaljanak vmi faszat es kerjek el az arat.
Vagy ne es adjak nullszaldoval, hogy maximlizaljak a nivekedesi potencialjuk.
Vagy lehet alibizni is, probalva fejni amit lehet, de akkor nem kell a szoveg h mit miert nem hoznak.
Sokkal korrektebb lenne bevallani “h ez igy ebben a formaban most ennyire sikerult”. CPU fronton eleg jol megy, fel lehetne vallalni, ha vmi nem ugy sikerul, mint vartak. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Cyberboy42 #67660 üzenetére
Ha jol ertem a fentieket, az MFG meglepte az AMD-t, tehat megint ott tartunk, hogy nem proaktiv az AMD altal kifejlesztett termek, hanem reaktiv.
A jelenlegi helyzet es az egesz RNDA4 koruli szituacio (infok, marketing vagy annak hianya) arra utal, hogy letolt gatyaval alltak megint a CES elott, de foleg utana.
Ahelyett, hogy kihoztak volna elott, itt ez a kartya, RTX 5070/5070Ti korul tud, de annal sokkal olcsobb, vegyetek, vigyetek, erjuk el minel elobb azt a 40%-ot.
-
Lacccca87
addikt
válasz
Cyberboy42 #67660 üzenetére
Én speciel rossz iránynak tartom. Ez a sok és sokféle kép generálás. Ahol próbáltam kb ott volt értékelhető ahol amúgy is normálisan futott a játék ahol meg kevés lenne a HW ott meg számomra nagyon laggosnak érződött, hiába lett csillió FPS.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Cyberboy42 #67441 üzenetére
Csalóka ezt úgy nézni, hogy 300-400-500 MHz. Régen, amikor még 1500 MHz környékén mozgott a kártyák gyári frekvenciája, akkor tényleg sok volt az a 300-400-500 MHz, hiszen 20-30% tartalékot jelentett.
Most viszont az állítólag alapból is 2,8 GHz-en induló 9070 XT számára az a 300-400-500 MHz "csak" bő 10-15% tartalék, ami annyira nem extra.
A gyárilag 2,5 GHz-es 7900 XTX is simán elmegy a komolyabb AIB kártyákban 3 GHz fölé, néha akár jóval azon is túl, ha éppen olyanja van. És még csak vízhűtés, vagy hasonló sem kell neki hozzá. -
Jacek
veterán
válasz
Cyberboy42 #67441 üzenetére
De nem.lesz annyi kraft, Devil az 3x8 pin mondjuk ha 375w fole megy akkor mar baj van more
-
Raggie
őstag
válasz
Cyberboy42 #60311 üzenetére
Nem teljesen értem amit írsz...
A relatív teljesítmény, az gyakorlatilag ugyan az, mint a performance/watt, amit meg bármilyen fogyasztás mellett lehet mérni nem csak azonos fogyasztás mellett. Pontosan ezért van benne az osztó részen a watt...
Szerintem is az lett volna a korrekt, hogy ha a kiadott kártyák out of the box performance értékeit és fogyasztási értékeit véve hasonlítják össze.
Még így is bőven lett volna elég módjuk a trükközésre, pl. RTX-es címeket venni bele, ahol a 6900-nak a teljesítménye jobban megsínyli mint az új gen, stb... -
Pakmara
őstag
válasz
Cyberboy42 #60311 üzenetére
Csak ha kiveszed a dobozból akkor nem úgy működik, ez fals nekem. Persz, értem az okokat: így lehet szép nagy számot írni a reklam anyagokra. Az hogy hogyan jött ki meg keveseket mozgat. De oké elengedtem, nekem nem szimpi, másnak elmegy. Nem rugózok rajta
Ha már tesztkörnyezet tekergetése: egy olyan összehasonlítást tökre megnéznék, hogy mondjuk 250 W-tól 400 W-ig hogy alakulnak az fps-ek a két karinál. Ott jól látszana melyiknél hol a sweet point, ahhoz képest hol a gyári beállítás és a különböző szintekhez milyen fps társul.
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
Cyberboy42 #59941 üzenetére
mi a fene, a fél üzenet törlődött.
naszoval a [techpoweruppon] lévő adatok a navi 32-re mennyire lehetnek hitelesek? tenyleg csak 12 giga rammal jön, igazából a 6800 xt hez szeretnem hasonlitani, gyorsabb lesz de kevesebb rammal? hogy van ez? -
-FreaK-
veterán
válasz
Cyberboy42 #59522 üzenetére
-
Petykemano
veterán
válasz
Cyberboy42 #59204 üzenetére
Persze nincs szabály arra nézve, hogy hogy kell bevetni valamit, egyáltalán nem kötelező egymáshoz hasonlatos, összehasonlítható elmevezéseket használni: A polaris kártyák elnevezéseinek semmi köze nem volt ahhoz, hogy mivel verseng az nvidia oldalon, a saját palettán jelzett erőviszonyokat, a Vega kártyák elnevezése pedig még annyira sem utalt semmire, mint az előző generáció
Mégis, az RDNA1 és az RDNA2 elindítása során sikerült az összevethető termékeket azonos osztályba soroltságot sugalló nevekkel ellátni.
[link] [link] [link]Ehhez képest a navi31-re épülő első két terméket sikerült úgy elnevezni, ami az előzőek alapján azt sugallja, hogy ez egy a 4090-nel versengő termék.
Ezt a benyomást erősítette az is, hogy lépten-nyomon azzal az összéhasonlítással.találkozott az ember, hogy pár.százalékkal gyengébb teljesítmény $600-ral olcsóbban megéri. Ez lehet, hogy nem szerepelt az AMD előadásában, de az upto 1.5-1.7 azt sugallta, hogy ez egy reális összevetés. És csak azt követően tisztázta az AMD, hogy a 9-es osztályú kártyájuk valójában a 8-as osztályú nvidia kártya versenytársa, miután felvetődött, hogy miért nem szerepelt egyetlen nvidiával való összehasonlítás se.Ha legalább eleve ez lett.volna a terv, már akkor se lenne érthető, de abu mondta, hogy az utolsó pillanatban.döntöttek úgy, hogy nem az előző generáció nomenklatúráját - 7800, 7800XT, 7900XT - követi.
Ha nem is ez volt a cél, de mindenképpen sikerült félrevezető elnevezést választani.A fogyasztók azt az illúziót kergetik, amit a tévében a közgazdászok mondanak nekik a szabadpiaci kapitalizmusról: hogy a cégek versengenek a fogyasztókért, többet adnak kevesebbért.
Ezeknek a cégeknek nagyon vastag profitjuk van. Miért a fogyasztónak kéne hülyének lenni? A cégnek ér hasznot maximalizálni, a fogyasztó meg (v)egye, amit eléraknak és kussoljon?
Szerintem nagyonis van helye a fogyasztóvédelmi kritikának, ha azt látjuk, hogy a cég át akar verni, le akar húzni. És miért is ne akarna?A kártya csak Relatíve olcsó, a túlárazott konkurenciához képest, persze. De nem igazán hoz új értéket. (Perf/$)
-
Petykemano
veterán
válasz
Cyberboy42 #58960 üzenetére
/találgatás/
Abu narratívája az, hogy el tudná érni a 3Ghz-et, de az AMD inkább a 2x8 tápcsati, kisebb hűtő és alacsonyabb TDP mellett döntött, de 450W-ból még lehet reményeket táplálni.
Egy alternatív narratíva volt, hogy a Navi31 GCD lapkát 3+Ghz-re tervezték, de valamilyen tervezési hiba miatt nem éri el, amit a Navi32-ben már sikerült javítani és a frissített navi31-ben (respin) már szintén javítva lesz. Ezt a narratívát támasztja alá látszólag az a blokk diagram, ami az RDNA3-at mutatja be a Navi31-en keresztül, amelyen tényleg szerepel az, hogy "Architected to exceed 3Ghz"
A két narratíva önmagában nem zárja ki egymást, hiszen a jelenleg elérhető lapkára tényleg igaz lehet, hogy magasabb frekvenciához ennél több kakaó kell.
A két narratíva abban különbözik, hogy utóbbi azt sugallja, hogy a 3Ghz-hez nem lenne szükség több kakaóra. Előbbi viszont azt sugalmazza, hogy valójában nincs respin, az van és az lesz, amit látunk.
Még csak azt sem mondanám, hogy a Navi32 megjelenésével egyértelműen növekedhet a bizonyosság. Hiszen elképzelhető, hogy mivel a Navi32 egy kisebb lapka, ezért azt magasabb frekvencia elérésére tervezik, vagy egyszerűen csak magasabb TDP/mm2 értéket engednek meg, ami nyilván párszáz Mhz-cel magasabb frekvenciát eredményezhet. Akkor látnám megerősítettnek azt a respin narratívát, ha a Navi32 nem mondjuk 2.8Ghz-et érnek el, hanem 3.2-3.3-et. ("Normális" TDP, tehát ilyen 250W mellett)
Ezzel viszont az a gond, hogy ebben az esetben a Navi32 ~30%-kal magasabb frekvenciát érne el, mint a Navi31, miközben méret alapján a navi31 2/3-át kéne hoznia teljesítményben. Ezt a méretbeli különbséget viszont a 30%-kal magasabb frekvencia nagyrészt kompenzálná. Tehát a fullos navi32 beérné a 7900XT-t. Persze ez megmagyarázná az 7900XT furcsán magas árát.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
/A valóság hívőinek/
Nincs semmiféle respin. A 3Ghz az RDNA3 architektúráról szól és legkisebb RDNA3 lapkák, pl az apuk majd biztosan el is érik a 3GHz-et. Nem érdemes semmiféle respinre, mint újabb csodára várni. Arra sem érdemes várni, hogy majd a 3D v-cache-től (csoda
) táltodosodik meg, hiszen akkor AMD már promózta volna, nem? Nem érdemes abban sem hinni, hogy az AMD direkt a meglevő készletek kiszórása érdekében mutatott volna be egy csüggesztő kártyát (sandbagging). Eléggé kiterítették a kártyáikat. (pun intended) Ez most így sikerült.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Cyberboy42 #57796 üzenetére
Igazából azt nem kell eldobni. A hardverbe beépíthető, maximum nem lesz használva. Az API-t kell frissíteni csak.
-
válasz
Cyberboy42 #57796 üzenetére
Nem jól érted szerintem.
-
FragMaster
addikt
válasz
Cyberboy42 #56778 üzenetére
A linkelt cikk szerint "the power connector has 16 lanes in total (12 power and 4 signal lanes)".
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
"az a 4 pinecske alul emg mire lehet jó? "
kell a nafta az RGB ledeknek is
-
apatyas
Korrektor
válasz
Adattovábbítás a tápegységtől/felé? fura lenne, de fene tudja. Ezek egyre inkább BEAST-ekké válnak. Ennyire elengedjük a hatékonyságot?
Sz: mindenesetre, továbbra sem szimpatikus, hogy ha vki nem fejleszt, csak elengedi a fogyasztáskeretet. -
Petykemano
veterán
válasz
Cyberboy42 #56554 üzenetére
Én nem vagyok arról teljes mértékben megygyőződve, hogy a legnagyobb kriptobefektetők és/vagy tőzsdézők és/vagy stakeholderek azok ugyanazok, akik nagytételben, üzemi méretben bányásznak.
Nekem az tűnik valószínűbbnek, hogy van egy réteg, aki a pénzét (dollár, euró, stb) szeretné jól befektetni. Számára a kripto pont olyan, mint a részvénytőzsde, vagy az arany vagy más értékmegőrző. Volatilis, az árfolyam nagyon hangulat-érzékeny. Ezért nagyot lehet nyerni - vagy bukni. De ez a része alapvetően tőzsdézés.
És van egy másik réteg, aki technikailag kiszolgálja az adott kriptovaluta tranzakciós igényeit, amiért jutalékot és jutalmat kap. Ez a bányászat. A jutalék árfolyama nem tudom mi, de a jutalom valószínűleg az adott kriptovaluta, amit a rendszer dob le a semmiből.
"Most visszajöttek Hawaiiról, és tolják tovább a szekeret, az meg generálja a keresletet meg az árakat fölfele megint."
Mármint úgy érted, hogy a GPU-k piacán.
Merthogy önmagában a bányászatnak szerintem nem sok hatása van a bányászott kriptovaluta árfolyamára. A tranzakciók számára esetleg.Mindenesetre az, hogy visszajöttek és tolják tovább a szekeret az nem oka, hanem szerintem következménye a kriptovaluta(/ák) árfolyamának és/vagy az emelkedetett tranzakciós jutaléknak..
A megtornapás szerintem leginkább annak volt köszönhető, hogy Kína bekeményített. Elképzelhető, hogy ettől sokan megijedtek, hogy folytatódni fog más országokban is, illetve az üzemeknek kellhetett új országot keresni, vagy lepaktálni a hatóságokkal, hogy nem is bányásznak, csak távhő szolgáltatást üzemeltetnek, csak még nincs előfizetőjük.
A ki és betiltogatás nem folytatódott, elmúlt az ijedtség, megy tovább a biznissz.
-
Z10N
veterán
válasz
Cyberboy42 #54709 üzenetére
Igen, egy boltban abbol elnek, hogy ures dobozokat pakolnak ki dobozokbol es cimkeznek...
-
Giii
senior tag
válasz
Cyberboy42 #45900 üzenetére
Köszi szépen!
-
Hegyirabló
veterán
válasz
Cyberboy42 #45531 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
válasz
Cyberboy42 #45231 üzenetére
Apró probléma, hogy az nVidia mellett szólnak olyan apróságok, minthogy a GTX 1660 Ti már csaknem egy éve kapható, míg az RX 5600 XT még mindig nem. A GTX 1660 Super olcsóbb, már piacon van, és teljesítményben várhatóan nem sokkal marad el. Ráadásul most legalábbis az nVidia driverei körül nagyjából minden rendben van, amit viszont az Adrenalin 2020 kapcsán nem mondhatunk el.
Én a 6GB-os kérdéskörrel pedig nem tudok mit kezdeni. Pont az AMD volt az, aki eddig több RAM-ot kínált az RX470 / RX 570 / RX480 / RX580 által. Erre beáll az nVidia mellé. Szóval most még a több RAM sem szól az AMD mellett.
-
válasz
Cyberboy42 #44905 üzenetére
...úgy 5 év múlva...
-
awexco
őstag
válasz
Cyberboy42 #40595 üzenetére
Nyugodj meg a saját gépeden render idő
-
korcsi
veterán
-
válasz
Cyberboy42 #40385 üzenetére
Mondjuk nekem azon fórumozókról is megvan a véleményem, akik ezeket bedobják a topic-ba, mint "híreket"...
No comment...
-
Envo_
aktív tag
válasz
Cyberboy42 #38272 üzenetére
Attól, hogy a játékfejlesztőnek nem kell rá gondolnia, még simán lehet hogy lesz valamilyen technológiai minimum követelménye. Sőt szerintem 99% hogy lesz.
De ha belegondolunk akkor igazából lényegtelen, mert a régi címekhez úgyis "elég lesz" ha csak az egyiket használja ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Proxmox VE
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest