Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Albigator
őstag
válasz
gordonfreemN #7776 üzenetére
Ryzen 3600 másik topik egyértelműen.
De a CB R20 nem stabilitás mérésére való, az lightos terhelés. Egy aida extreme stress teszt komolyabb. De egy Y-Cruncher meg Pimre95 mivel avx-esek sokkal durvábbak. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
gordonfreemN #7774 üzenetére
A feszkóra a PSS-en kívül nem hat a többi beállítás. A PSS is, ha jól olvastam, valami energiatakarékossági beállítás. Nincs új fw a laphoz?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gordonfreemN #7771 üzenetére
Mit szeretnél futtatni? Van, amivel gondok vannak?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
gordonfreemN #7769 üzenetére
Ha nem tudod, mik azok, ne nyúlj hozzájuk
, pláne, ha nem tuningolsz, vagy nem futtatsz virtuális gépeket.
Ami biztos, spread sprectrum nem kell neked, nx meg ha ugyanaz mint 15 éve, akkor alap, hogy kell. Milyen alaplap milyen procival és hány memóriamodullal? Mik ezen értékek gyári beállítás mellett? -
Albigator
őstag
válasz
gordonfreemN #7735 üzenetére
Köszi.
Megpróbáltam ott is. -
Skynet258
veterán
válasz
gordonfreemN #7711 üzenetére
HWinfo így böngészés közben 10 Wattot ír ami igazából reális lehet mert perpillanat az egész gép fogyaszt 70 Wattot (ez egy Blitzwolf BW-SHP2 által mért adat), és minden ezen az aljzaton lóg ami az asztalon van (wireless töltők, hangfal, monitor mögötti Corsair LED-ek, Google Home Mini...).
Ugyanolyan pörgősnek érzem az egész rendszert, persze van mellette körítés is (3600Mhz-es 16GB RAM, Nvme SSD), de jó, hogy a proci nem fog vissza semmit érezhetően.
Persze gyengébb a 3600-nál (ez volt az előd); évek óta van egy szokásom, az új proci alatt indítok egy WinRar bechmarkot. Számomra ez ad egy alap összehasonlítást mivel minden procimmal lefuttatom. A 3600 21000 KB/sec értéket ért el, a 4650G pedig csak 11460-at. Szóval a számok szintjén gyengébb, érzésre semmi. Ez alatt a teszt alatt amúgy 107 Wattot eszik a teljes rendszer (a procira pedig 35 Wattot ír a HWinfo, szóval a matek kijön). -
slmSIG
tag
válasz
gordonfreemN #7670 üzenetére
Esetleg biost frissítettél és utána volt gond az SOC -vel?
Mi a jelenség, vagy gond? -
Viktor77
titán
válasz
gordonfreemN #7661 üzenetére
Ez fix vagy auto?
-
jokeph
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7661 üzenetére
Érdekes, elég jól megyeget fel/le a SOC fesz.
-
Viktor77
titán
válasz
gordonfreemN #7659 üzenetére
Lehet lenne, ha nyílvános lenne a videó.
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7652 üzenetére
Én szoftveres mérésre hagyatkozok HWiNFO-val, de tán hamarosan veszek egy konnektoros mérőt is. Számolok a tápom hatásfokával is, de az nem gond. 120W-os picoPSU + 150W-os adapter.
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7645 üzenetére
"Egyébként a fogyasztás a frekvencia növelésével is emkedik, de gondolom ezzel semmi ujat nem mondtam."
Igen, egy másik topikban már volt róla szó. A lényeg viszont az, hogy minimálisan nő csak a fogyasztás 101-es BLCK-val, kábé elhanyagolható, mert nincs 1,5W se, és eddigi méréseim szerint nincs egész 1W se.
jokeph: Előnye is van a picoPSU-nak: megakadályozza, hogy túl nagy kockázatot vállaljak ebben-abban.
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7643 üzenetére
Elengedtem volna már én is, ha eszembe nem jut, hogy esetleg 3800 és 3900 között is próbálkozhatnék kicsit. Maximális optimalizálás, amit lehet, azt kihozom a nem változó fogyasztási keretemből.
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7641 üzenetére
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7633 üzenetére
20 pont is vándorolhat, és igaz a többi megállapításod is.
Túl sok értelme már szerintem sincs a matatásnak, nagyjából megtudtuk, mikre képesek.
Na de ha majd lesz egy 4700G-m vagy 4750G-m, megint alaposan neki fogok állni méricskélni. -
válasz
gordonfreemN #7628 üzenetére
Nálam biosban ahogy állítom az egyiket, automatikusan állítja a másikat is.
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7624 üzenetére
Igen, én se véletlenül vagyok 3,8-on.
Feszesítettem még kicsit a RAM időzítéseimen, és ezeket kaptam:Ami érdekes, hogy ezekkel a feszesebb időzítésekkel mindkét tesztnél magasabb CPU pontot kaptam, ugyanakkor szintén mindkét tesztnél -ha minimálisan is, de- kevesebb GPU pontot.
Van néhány auto időzítésem is BIOS-ban, ami ezek szerint feszesebb főbb időzítések esetén lerontja magát a stabilitás érdekében -más magyarázat nem nagyon lehet.Lehet, egy minimális SoC feszt még rá kéne dobnom, és nyernék még pár pontot a GPU-n is.
4 GHz-en kaptál Time Spy-ban 4295 pontot, én 3,8-on kaptam 4267-et. Ez a néhány pont itt nagyon a RAM beállítások függvénye; ugye az előbb még 4219-et hozott nálam; módosítottam a RAM-nál 2 paraméteren, és jött 48 pont. Szerintem 4 GHz-en 4300 pont fölött kéne kapnod, valamilyen beállítás ott még nem az igazi. 4400 is kihozható lenne talán.konci79: Mázlid van azzal a RAM-mal.
-
válasz
gordonfreemN #7624 üzenetére
Itt milyen SOC fesz mellett stabil a rendszer? (Elméletileg az a GFX fesz is egyben.)
-
válasz
gordonfreemN #7622 üzenetére
Tudnál esetleg egy tesztet csinálni az APUknak szánt Night Raiddel is a szerinted legjobb teljesítményen?
Kíváncsi vagyok hány %-os többlet van benne, mint az én kis 2200g procimban. -
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7619 üzenetére
Ez igen! Mondjuk arra is tippeltem, hogy pont ezen a RAM téren kéne leginkább ügyködni.
Szerintem egy ilyen beállítást az enyémek nem bírnának, de egyes harmadlagos időzítések módosításával talán még majd próbálkozni fogok.
Ryzen Dram Calc-ot használtad? -
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7616 üzenetére
Sok helyen olvastam, hogy nem véletlen az, hogy a legújabb APU-k csak Vega8-at kaptak magasabb órajellel: vagyis hogy értelmetlen lett volna a Vega11, mert a RAM sávszél annyira visszafogta volna. A tesztjeink alapján erre nem vennék mérget. Maximum nem hozott volna sokat a konyhára, nem skálázódott volna a magok számával olyan szépen.
A jobb CPU pont nálam lehet a feszesebb időzítésű RAM-ok miatt is -legalább részben. Másrészt pedig amennyire én alulfeszelek -nézted a V értékeimet a képeken?!-, az nagyon kevés melegedést tud okozni. Extraként pedig szuper hűtő -140W-ra tervezték-, ami kívülről szedi a levegőt.
Nem tudom, menne -e az allcore 4200 MHz, és sajnos ki se fogom próbálni, mert tippre az +50-60W is lehetne a mostanihoz képest. 3800 fölött nagyon megugrik a fogyasztás, GTA V-tel teszteltem egyszer úgy, hogy futott közben a HWinfo + MSI Afterburner.
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7614 üzenetére
Ezek szép eredmények!
Nálam allcore 3800 MHz van alulfeszelve, az is fog maradni, amíg 3400G-m lesz. Ezzel meglepően sokat tudok spórolni fogyasztásban, ami nekem a 120W-os picoPSU-m miatt jelentős tény. Ha csak allcore 3900-ra mennék, már minimum +10W-ot enne.
GPU-t nézve viszont egyrészt azzal is számolni kéne, hogy 1600 MHz vs 1500 MHz, másrészt viszont ahogy néztem, nálam feszesebb időzítésen mennek a RAM-ok. (Lehet, e kettő nagyjából kiegyenlíti egymást teljesítményben, de azért nem biztos.) Így ránézésre viszont nekem az jön le, hogy az eddigi infókkal ellentétben bizony van értelme minden egyes extra grafikus magnak. -
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7611 üzenetére
Ez a TIME SPY teszt, nem a NIGHT RAID, de persze ezt is jó látni. Csinálj azért majd egy Night Raid-et is!
Time Spy-ban a CPU score kevés, többnek kellene lennie, a GPU viszont kábé reális 10 GPU maggal. Nálam 11 GPU maggal ez volt.
Elvileg szerintem nem zavar be a 3 megjelenítő, ha csak 1-en fut a teszt, de azért arra az időre én tuti kikapcsolnám a nem feltétlenül szükséges másik kettőt.
GPU-Z és két CPU-Z képet -CPU és MEMORY fül- viszont érdemes rátenned minden eredményre, így később sokkal egyszerűbb átlátni a dolgokat.
Nem melegedett nagyon a géped teszt közben? Lehet, azért lett valamivel kevesebb pontod. CPU pontra szerintem itt 4300-4400-nak minimum össze kellett volna jönnie; nekem allcore 3800 MHz-en lett 4219, viszont csak 40-45C volt az APU-m teszt közben.Night Raid teszt GPU-Z-vel és 2 CPU-Z-vel?
-
válasz
gordonfreemN #7609 üzenetére
Das ist gut!
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7607 üzenetére
Nem, leszedheted bárhonnan.
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7601 üzenetére
RYZEN DRAM Calculator? Ott arra figyelj, hogy a Memory Type és a Memory RANK jól legyen kitöltve! Mondjuk én nem nagyon nyertem vele, a saját beállításom kicsivel jobb lett, mint amit a SAFE-re ő adott, de az is igaz, hogy a FAST-ot meg nem próbáltam ki, túl durvának tűnt. Vagyis a sajátom a SAFE és a FAST közötti lett, és kicsivel jobb eredményekkel, mint amit a SAFE adott.
Screenshot mikor lesz? -
válasz
gordonfreemN #7601 üzenetére
Nekem ment a ram kalkulátor segítségével.
Van egy video is róla YouTubeon, azt követtem.
Mindjárt belinkelem,ha gép előtt leszek. -
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7598 üzenetére
Erről van szó.
Minden alapon, csak RUN, és kész. Ez a default beállítás alkalmas leginkább az összehasonlításra.
Nekem ITX házban van a 3400G, de szerencsére a hűtést megoldottam.
Az már Rajtad áll, hogy alapon, csökkentett órajelekkel, vagy maxra húzva mindent szeretnél alkotni. Ami azt illeti, megnézném, mit tud mondjuk allcore 4.2 GHz-en, 1600 MHz GFX + magas órajelű DDR4 mellett az APU-d.Én egy ilyen beállítást sajnos a tápom miatt nem tudok bevállalni.
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7587 üzenetére
Minden auton, de akkor még nem találtam meg a legjobb beállításokat a RAM-okhoz. Nálam az eddigi tapasztalataim alapján akkor jöttek a legjobb eredmények, mikor a tRC=tRAS+tRP. Ott akkor még nem így volt beállítva.
solfilo: Az AV1-et én is irigylem, ennyiben tényleg jobb a kék oldal most.
NdrewSunix: Kíváncsi vagyok, sikerül -e! Ha esetleg nem, azt is megjátszhatod akár, hogy eladod a moduljaid, és veszel valami mást!
-
Fred23
nagyúr
válasz
gordonfreemN #7585 üzenetére
Ha jól emlékszem, nekem 1.08125 V a SoC fesz, és ez elég a 3200 MHz-hez nálam. De 3333-hoz már feltenném 1.1 V-ra, jó is, hogy eszembe juttattad... -viszont mi ugye 12 nm-es procival vagyunk, és így a 2400G-sek más esetek. Nekik egy picivel több fesz ajánlott.
Saját tippem, hogy nekünk elég mindenre 1.1 V is, vagyis ezt beállítva már nem az IMC-n fog múlni, ha nem tudja a RAM a kért órajelet. De simán tévedhetek is, szóval lehet, hogy érdemes ezzel is próbálkozni egyes esetekben. 3xxxG-s procikkal (12 nm) viszont én 1.15 V fölé tuti nem mennék.
14 nm-en ellenben 1.2 V simán mehet, talán több is; és könnyen lehet, hogy valakinek ez kell pont egy stabil 3200 MHz-hez.Most meg nem mondanám, hogy jól csináltad -e, az én BIOS-om (ASRock) sokkal fapadosabb sajnos. De CB R20 alapján mondjuk jók lehetnek, amiket beállítottál. CPU fesz kicsit soknak tűnik, de a sajátomra nem emlékszem, meg ott én kicsit egyébként is kirívó eset vagyok az alulfeszeléssel. Azért ha megnézed amiket eddig betettem képeket, talán látsz rajtuk valami hasznosat.
-
válasz
gordonfreemN #7564 üzenetére
Jó lenne egy ilyen G -s procikra is.
(Amúgy ezt ismerem, valóban hasznos infókat tartalmaz.) -
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #7562 üzenetére
Ha más is most ismerkedne:
[link] -
válasz
gordonfreemN #7521 üzenetére
Kiderült mi a probléma, azaz egészen pontosan nem, csak részben.
Valamiért nem szimpatikus neki a displayport->hdmi kábelem. A dedikált videókártyák nem problémáztak vele korábban. ( Bios pedig azzal is bejön, csak a win száll el indításnál.)
Szóval DVI és sima Hdmi->hdmi kábellel minden működik ahogy kell neki.Most már csak az a kérdésem, hogy biosban kell állítgatni az igp teljesítményt vagy azt is, mint egy vga esetén szoftverben?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
gordonfreemN #7516 üzenetére
Bocs, azt kihagytam, hogy ha már BIOS-ban be van állítva az IGD akkor lekapcsolod a gépet és dugd át a monitor kábelét az alaplapi csatlakozóba.
Egyébként ettől függetlenül mennie kellene IGD-vel is, mert nekem is ment. Ez csak azt a problémát orvosolja, hogy a menü előjöjjön.
A hiba lehet az is mikor kivetted a VGA-t, elmozdítottál egy kábelt/memóriát. Mit ír a kékhalálkor a hibaüzenet?
Húzd ki a SATA kábeleket, dugd vissza.
Tápokat is a meghajtókból.
Memória ki és vissza.Ha driver hiba, akkor pedig vissza kell állítani a rendszert egy korábbi működő pontra (ha van).
-
válasz
gordonfreemN #7516 üzenetére
-
törölt tag
válasz
gordonfreemN #7446 üzenetére
Nagyon elszálltak az árak, ezért is váltottam 2200G-re viszonylag combos gépről Series X vásárlása után. 20 körül ki lehetett fogni a kisebbik APU-t aprón, és érdemi különbség nincs a vega 8 és 11 között (igaz, csak 2400G-vel tudtam összehasonlítani), így nem látom értelmét a felárnak (20 vs 55 e). Fél évig állni hagyni benne a pénzt ebben a pillanatban eléggé értelmetlennek tűnik, de lutri mostanában jósolni az árakkal kapcsolatban.
Szeptemberben adtam el egy RX5700-at 110000-ért (mert akkor úgy nézett ki, hogy jön 150000-ért az rtx3070), most 200 körül jegelve vannak hitványabb hűtéssel. Aztán 35-ért raktam fel egy garanciális rx570-et, azóta 70-80 körül hirdetik a mekkbányászott példányokat
. Az am4 prociknál is hasonló áremelkedés volt, de fél éven belül csak javul a helyzet ellátás terén.
Szóval inkább javasolnék egy 2200G vagy 3200G-t 20-25000 körül (ha sikerül kifogni aprón).
Egy jelenleg nem is kapható ryzen 3 1200 + gt 1030 párosnak felelnek meg teljesítményben, külön 40000 lenne csak a processzor (ha lehetne kapni), a vga is bő 25000 felett lenne. -
A.Winston
tag
válasz
gordonfreemN #7405 üzenetére
150w alaphangon. Nekem volt mini hazba is ilyen. Kell help tapkialakitashoz irj ram nyugodtan.
-
Gyuri27
félisten
válasz
gordonfreemN #7339 üzenetére
Mint látod ahol a müanyag takarja a bordát részben vagy egészben. -
Gyuri27
félisten
válasz
gordonfreemN #7331 üzenetére
Nem biztos, hogy én vagyok a legeslegbiztosabb szakértő.
De nagy vonalakban. Minél több a fázis annál erősebb, éhesebb procit szolgál ki. Nem mellesleg annyival kevesebb terhelés jut egyre-egyre.
A mostani állapot szerint egy 3900-3950-hez alapon biztonságosan kell, kellene 6 (kevesebbel is megy, de akkor ha nagyon melegszik a miskulancia nem úgy boostol a proci).
Tény ény fény, hogy mikor kijött a b450 (mikor tervezték) szó nem volt ilyen szörnyekről.
Szóval ált 3-4 fázis került fel a lapokra duplázva. Van aki nem spórolt és két rendes "kondi" (majd valaki kijavit) rakott fel. Van aki két gyengébbet.
A müanyag meg az e dizájn szar ami rettentő jól mutat. Giga, asus lapokon találsz ilyet.
Nyilván a fém ott is rajta van ahol kell. Csak mivel ezek nagyon közel vagy felette vannak a fémnek a levegő nem úgy mozog. Képes alá szorulni a meleg. Így melegiti a fet hűtőt.
Azon 4 nem túl acélos van a procinak és kettő minden másnak.
[link]
A hűtés rendben lévőnek tünik. -
Peter Kiss
őstag
válasz
gordonfreemN #7331 üzenetére
Benne van a doksiban: "One of HDMI function is limited if using an AMD Athlon™ 200-series APU." és "(Note) Actual support may vary by CPU.". 3000G is korlátozott minden bizonnyal.
-
Peter Kiss
őstag
válasz
gordonfreemN #7267 üzenetére
Kipróbáltam én is, 3400g-m van egy MSI B450 Mortar Max alaplapban:
Dell U2518D monitor @1440p - alaplap Display Port
Dell U2311H @1080p - MST
Panasonic TV @1080p - alaplap HDMIMegy szépen, ettől a felállástól nem sokban különbözik a tiéd.
-
Peter Kiss
őstag
válasz
gordonfreemN #7265 üzenetére
Papíron mennie kellene, alaplap mellett 1.2-őt látok, processzor illetve a benne lévő Vega mellett meg 1.3-at.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 3 év garancia
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 Gen3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 14" WUXGA I MAGYAR I W11 I NBD Gar!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 (L13899-001)
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest