-
PROHARDVER!
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
paprobert
őstag
Az utóbbi időben bármilyen kis GPU finomhangolás esetén csontra fagy a gép, amint az Apply gombra kattintok.
A megoldás a "csak driver" telepítés lett, a GPU finomhangolást pedig az MSI Afterburnerben tudtam elvégezni.
Ebből arra következtetek, hogy a Radeon Software-ben van a bug.
-
paprobert
őstag
-
paprobert
őstag
válasz
Erunosta #47611 üzenetére
"Ez azt jelenti, hogy a 750-875mV (ami a mag State0-2 állapotához kell) helyett ilyenkor is 950mV-ot kap a mag is."
Ez pontosan így van. VRAM feszültség az a VRAM aktív állapotában a minimum feszültség. A mag órajeltől függetlenül ezt biztosan meg fogja kapni a kártya, vagy többet, ha a mag órajel magas tartományban van.
"Emiatt artifactol/vibrál a kép."
Ez viszont nem helyes következtetés. Az általad problémaként jegyzett indokolatlanul magas feszültség csak magasabb fogyasztást okoz, vibrálást biztosan nem.
Én általános driver instabilitást, esetleg rakoncátlankodó Freesync monitort sejtek inkább a vibrálás mögött.
A Steam-ben, böngészőkben ki lehet kapcsolni a hardveresen gyorsított felületet. Érdemes tenni egy próbát nélküle. -
paprobert
őstag
Modern játékokban jó eséllyel ki tud futni a 4GB-ból a kártya, ezt valamennyire tudod kontrollálni a beállításokkal. Főleg a textúrákat kell visszavenned.
Modern játékokban, hiába Skylake, sokszor limites lesz a CPU is, mert nőtt a gépigény általánosan. Ezt már nehezebb kezelni.Összességében a géped egyensúlyban van, de egyben az elavulás határán is.
Ezen kívül lehet még egy oka, hogy miért akadozik néha. Melyik játéknál tapasztalod ezt?
Mert ha a valósidejű shader compilation miatt szaggat a játék, (unreal engine 4 és 5), azon semmi sem segít. A Digital Foundry az elmúlt fél évben másról sem beszél, mint hogy mennyire játszhatatlanok az UE4 és 5-tel készült címek, csúcshardveren is. -
paprobert
őstag
válasz
thorex #45974 üzenetére
1. A szoftvert 100%-ban ki tudod zárni, ha linux, pl. ubuntu alatt kipróbálsz 1-2 gépigényes játékot. A Steam elérhető, ha ott is crash van pár óra alatt, akkor szinte biztos hogy hardveres a gond.
2. Valamilyen rejtett túlhevülést (pl VRM, amiben nincs hődióda) feljebb tekert ventilátorral, gépházról levett oldallapokkal tudod tesztelni.
3. Ha használtan vetted a kártyát, meglehet hogy mókolt BIOS fut rajta. A jelenleginek lementése, Techpowerup-ról a hozzá tartozó eredeti BIOS felflashelése segíthet. Ha gyári, bolti a kártya, akkor ez a tanács tárgytalan.
4. Véletlenszerű crash-ek elsőszámú gyanúsítottja mindig a RAM, aztán az SSD, aztán az alaplap, aztán a CPU. Hiába márkás a RAM-od, nincs ECC, vagyis elég néhány bitflip a furcsaságokhoz. XMP kikapcsolásával tesztelnék.
-
paprobert
őstag
válasz
creation #45765 üzenetére
"Nincs állítva a RAM, de rá nézek mit ajánl a gyártó."
A lényeg, hogy ne használj DOCP(XMP)-t, vagy szoros időzítéseket, mert lehetséges hogy az épp nem bírja, és ez okozza az instabilitást."BIOS reset megtörténik automatikusan ha az alaplap hibája"
Ebben ne legyél annyira biztos.Hibaforrás keresésekor semmiképp nem zárnám ki.
"OverdriveNTool"
Újabb potenciális hibaforrás. -
paprobert
őstag
válasz
Lacccca87 #45667 üzenetére
"nem fut e miner virus"
Nem, semmi ilyen nincs a gépen.3 játékot is teszteltem, mindháromnál kevesebb VRAM és RAM foglalás volt a régi driverrel. Gondolom, mert 2019-ben még nem pakoltak egy komplett böngészőt a szoftverbe, és az overlay is talán kíméletesebb a régiben.
A három játékból az egyik kifut a 4GB-ból, itt a sebességkülönbség számottevő. Mivel ilyenből csak egyre több lesz a jövőben, és új kártya egyelőre nincs kilátásban, megfontolandó lehet ez másoknak is.
-
paprobert
őstag
Azt más is észrevette, hogy az új(abb) Radeon Software bő 300 MB-tal több VRAM-ot eszik, mint régebben?
4GB-os kártyánál ez már bőven észrevehető, én VRAM-limites helyzetben 17% sebességkülönbséget mértem a 21.9.2 és a 19.12.1 között, az utóbbi javára. -
paprobert
őstag
Néhány alapszabály:
-A légbuborék egy városi legenda. Mindegy hogy elkened-e, illetve az is mindegy, hogy leveszed-e hűtőt majd vissza. Akkora a felületi nyomás, hogy soha nem marad légbuborék, ez csak egy sokat ismételgetett, gyakori tévhit.
-CPU-nál a többiek által emlegett mennyiség elég, nem kell túlzásba esni.
-GPU-nál a több jobb, Gamers Nexus mérései szerint a GPU lapka oldalélei is adnak át hőt, emiatt érdemes a szokásosnál többet rakni rá.
-A túl kevés viszont akár még veszélyes is lehet (kimarad egy sarok ahol nincs hődióda, ami kiég).
-Hőtágulási ciklusok miatt pump-out effect lép fel, azaz gyakorlatilag a GPU mellé, a szélekre vándorol a paszta az idő előrehaladtával. Ezért romlanak a hőértékek idővel. -
paprobert
őstag
válasz
MaddeNNNN #44795 üzenetére
Ezért nem kell thermal padet cserélni. Valószínűleg annyival magasabban ül a csere után a hűtő, hogy túl sok pasztán kell átdolgoznia magát a keletkező hőnek.
Azaz gyakorlatilag hőszigetelő lett a pasztából.Thermal padet tényleg csak akkor kell cserélni, ha már porlik. Az meg 10 éves kártyáknál szokott lenni, néha. 1-1 szakadás, kettéválás simán belefér, nem változtat jelentőset a funkciójában, visszahelyezve a hűtőt gyakorlatilag ugyanúgy működik.
-
paprobert
őstag
válasz
NdrewSunix #44447 üzenetére
Na akkor ezért késik az Intel és az AMD a DDR5 bevezetésével. Minden legyártott chipet felszív a Polaris gyártása...
-
paprobert
őstag
válasz
Dronte #44057 üzenetére
Thermal és / vagy power limit miatti az ingadozás.
Újrapasztázás, undervoltolás, gépház oldalának levétele, power limit kitolás, egyedi ventilátor szabály mind segíthet.Amúgy ez a működés specifikáció szerinti, a boost órajel csak a gyárilag maximum lehetséges frekvencia, hivatalosan nem garantált folyamatosan.
-
paprobert
őstag
válasz
Payphone #43436 üzenetére
Ha egy kártya 150 wattot fogyaszt, arra egy 150W-ot jól lehűteni képes hűtő kell, ha csöndet is akarsz. Ez nem GPU gyártó függő, a termodinamika mindenkire vonatkozik.
Ha hangosnak érzed a kártyádat, akkor rossz típust vásároltál.
Negatívumként felhozni hogy megvan a lehetőséged optimalizálni a működést azután is, hogy elszúrtad a megfelelő modell kiválasztását, egy elég fura hozzáállás szerintem.
-
paprobert
őstag
válasz
Casti98 #43245 üzenetére
Kb. +10% teljesítmény, dupla VRAM. Nem hangzik rosszul, csak annyi csak a baj, hogy a Polaris már nem a jövő kártyája. Durván 2 év, és totál elavul. Az új konzolokkal érkező gépigény-növekedés hulláma nem fogja kímélni.
Én is inkább egy nextgen középkategóriás GPU-ra költeném az extra pénzt, úgyis jönnek lassan a kisebb RDNA2-es és Ampere kártyák, addig pedig használnám a mostanit.
#43238) Peti19860726
FX-ről bármire váltasz az elmúlt 3 évből (Intelen az elmúlt 8 évből), gyorsabb lesz. Válts. -
paprobert
őstag
-
paprobert
őstag
válasz
pixelshader #42494 üzenetére
Így kezdődik a legendagyártás.
-
paprobert
őstag
válasz
Ryan_Sanchez #42477 üzenetére
A tápot tudod tesztelni ha a power limitet, órajeleket jelentősen csökkented. Ha úgy minden ok, akkor a táp a ludas.
-
paprobert
őstag
válasz
gorgocska #42464 üzenetére
Normális táp?
Próbáld ki, hogy a GPU órajel csúszkáját és a TDP csúszkáját is mínuszba húzod a Radeon Software tuning beállításai között. Ments rá, és indíts el egy olyan játékot, ami korábban kiakasztotta.
Ezzel csökken a fogyasztás, és ki tud derülni ha a táp "fáradt".
-
paprobert
őstag
2D - a hardver minimumon van, tudtommal nincs beleszólásod. Volt a régi driverekben a power efficiency kapcsoló, de az AMD kivette a driverből egy bő fél éve.
3D- A sweetspot 1050-1150 MHz között van, kb 950mV mellett, de tesztelned kell.
Max órajelet szintén tesztelned kell mert van szórás a chipek között, de ezt a legegyszerűbb megtalálni. Az enyém egy gyenge példány sajnos.Amúgy mi lett a Vegád sorsa, downgrade-eltél?
-
paprobert
őstag
válasz
pixelshader #42313 üzenetére
"Valahol írták hogy picit lejjebb kéne venni a ram meg a kártya feszültséget, mert attól stabilabb lesz."
Nem, attól csak instabilabb lesz, de hűvösebb.
-
paprobert
őstag
-
paprobert
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #42130 üzenetére
A GTA motorjában bevett szokás, hogy nem MSAA-t kell használni élsimításként, hanem a játékon belüli felbontást kell 100% fölé vinni. Ez nem Radeon specifikus.
-
paprobert
őstag
válasz
tesz-vesz123 #42109 üzenetére
Csak attól függően, hogy mennyire zavar az téged, ha fel-felpörög passzívból a kártya. Ha ez egyébként nem zavar, akkor csak felesleges vesződés.
Nálam nincs sok játék egyszerre a gépen, így meg tudom oldani annál a pár címnél.
-
-
paprobert
őstag
Találtam egy workaround-ot arra, hogy mivel már nincs az órajelet és a boostolást visszafogó "Teljesítmény hatékonyság" kapcsoló az új driverekben, emiatt sok félpasszív kártya kis terhelésnél is kapcsolgatja a ventilátort:
Az alapbeállítást kell minimum órajelre venni, minimum feszültséggel, minimum VRAM órajellel. Innentől ez az alap. Ezen felül ha teljesítmény kell valamelyik játékban, azt a játék profilban kell beállítani.
Tehát fordított logikával, 0-ról kell a kívánt teljesítményt a szoftverhez igazítani.
Kicsit melós ez így, de működik. -
-
paprobert
őstag
válasz
Sztyepadzso #41656 üzenetére
Wattman-nel nem lehet.
-
paprobert
őstag
válasz
lacus83 #41425 üzenetére
Köszi!
(#41427) tesz-vesz123
Nekem is ez tűnt fel AMD-re váltáskor. A legközelebbi kifejezés amit találtam ennek a jelenségnek a leírására angolul az a "dithering".Arról van szó, hogy a közepesnél nagyobb távolságban lévő textúrák apró mintaként jelennek meg először, és csak közvetlen közelben egybefüggőek a felületek.
Véleményem szerint az AMD ezzel a trükkel nyer teljesítményt, mivel textúra tömörítésben alapból gyengébbek mint az NV kártyák. -
paprobert
őstag
válasz
Pécsi gyerek #41416 üzenetére
Afterburnerben beállított ventiprofillal nem bukod a 0RPM-et. Csak ne nyúlj semelyik csúszkához sem a fan profile-on kívül, hogy elkerüld az összeakadást.
-
paprobert
őstag
válasz
pecccccccca #41262 üzenetére
Lehet driver + OS gond is, sőt.
-
paprobert
őstag
Az az egyik fő szempont, igen.
A másik, hogy az új felület valamiért már nem nyílik meg a tálcáról indítva. Az overlay megy és állítható, de önmagában nem nyílik ki a Radeon Settings ablaka az új verziókkal.
Egyelőre ez most marad így, amíg bele nem futok valamilyen nagy kompatibilitási gondba a régivel.
-
paprobert
őstag
válasz
tesz-vesz123 #41106 üzenetére
A 19.12.2 már az új felülettel jön (nekem problémás), a 19.12.1 az utolsó régi vágású driver.
-
paprobert
őstag
válasz
mystogan0926 #41031 üzenetére
Frissíts BIOS-t az alaplapodon és a VGA-don is. Az utóbbi tud gyógyír lenni ilyen fura működésre, főleg mert használt a kártya. (bányász, vagy kézzel matatott beállítások lehetnek a rajta lévő BIOS-ban)
-
paprobert
őstag
válasz
Gyuri27 #40860 üzenetére
Mondok másikat:
Az új Radeon Software nem nyílik meg sem Win7-en, sem Win10-en. Friss OS telepítéssel sem. Illetve megnyílik tízből egy alkalommal, ha minden Radeon-nal kezdődő futó processt kilövök, és úgy indítom el.
A játék overlay működik, de a fő program a tálcáról indítva, vagy az .exe-t indítva nem.
User error ez valóban.
-
-
paprobert
őstag
válasz
Danecay #40702 üzenetére
Nitro+-szal az tényleg gáz. Simán kéne booston vagy nagyon a közelében maradnia.
Nekem Armorom van, ami a hűtések spektrumának a másik oldalán található, de minden OK az órajelekkel.
Amit észre vettem, hogy MX4-et használva a pump-out effect elég gyorsan megtörténik, és rosszabbul hűt / hangosodik a kártya pasztázás után néhány hónappal.Legközelebb ha pasztát veszek, egy sűrűbb típust fogok választani, mert ~félévente pasztázni már elég kényelmetlen MX4-gyel.
Te újként vetted vagy használtan?
-
paprobert
őstag
A 2020-as driveres szívás minden AMD kártyát érintett valamennyire. Pont amikor már elkezdett volna javulni az 5700-ak helyzete, jött az új, mindenkit sújtó driver.
Szerintem maradj az 5700XT-n, a konzol váltás itt van a nyakunkon, most visszafele lépni egyet nem lenne túl bölcs.
-
paprobert
őstag
Idle-ben csak a die és a közvetlen környéke melegszik fel a kártyán belül, nálam átlag 60 fokig, semmi félnivalóm nincs. Az ő esetében a VRAM már egy fokkal kényesebb, mert ugye nincs hőmérséklet visszajelzés, érdekes lenne látni hogy meddig tud felkúszni úgy a hőfok.
Meglátásom szerint túl van lihegve a hőmérséklet dolog. Egyesek úgy hűtik itt a kártyákat, mintha beültetésre váró szervek lennének ezek.
A legelső GCN-es kártyák voltak azok, amelyek elkezdtek hullani a garanciaidő vége fele, de ott minden kártya 95C-t célzott, és nagy volt a hőingás. Az én esetemben valójában még kisebb is a hőingás, mert magasabbról indul a játék, de 70-80C között tartja terhelés alatt, tehát minden szempontból kímélve van.
-
paprobert
őstag
-
paprobert
őstag
Hogy az 5700XT topicból idézzek egy klasszikust: user error. /s
Viccet félre téve az idle fogyasztásod azért ugrott meg, mert az AMD volt kedves kiszedni a driverből a teljesítmény-hatékonyság kapcsolót.
Tehát most már nincsen energiatakarékos mód, bármi szabadon rángathatja a boost órajeleket üresjáratban, akár egy böngésző is. Idle-ben +4W, játék alatt akár +25-30W extra fogyasztást köszönhetünk ennek az "újításnak".
Én is visszaváltottam a 19.12.1-es driverre.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! NVIDIA!
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- iChill inno3d Nvidia RTX 4080 16gb x3
- DOBOZOS!! ASUS GTX 1660S Phoenix (6GB GDDR6 192bit) -- tesztelt :: BESZÁMÍTÁS!
- Garanciális! GIGABYTE RTX 4070 Ti SUPER OC 16GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK!
- Hp Prodesk 600 G5/G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest