Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz frescho #102212 üzenetére

ÓÓÓ akoriban még nem volt tornyos a kis falum. :D Majd a '90-es évek legvégén lett az.
    Egyébként a mondanivalóm lényege az volt, hogy a C64-ben az volt a jó, hogy ami arra készült - az ha optimalizálva is - de végülis minden ment a készülés idejétől függetlenül, ezzel szemben PC-n sokkoló volt, hogy nem győztük a pénzünket önteni az újabb HW-kbe.

Mielőtt azt hinnéd, hogy a mintavételezésem valami szűk kis falura vonatkozik, olyan 96-97-ig talán igazad van is van (leszámítva 1991-92-t de bevallom Spanyolországban nem nagyon foglalkoztam a hardverekkel, bár tény, hogy ott is láttam PC-t), de aztán a dolog vonatkozott egy Debrecen nevű városra, azonbelül is minimum 2-3 iskolára és azok osztályaira. Elég kiterjedt kocka haveri köröm volt, meg infós osztályba jártam, és az alapján azt tudom neked mondani, hogy nem mindenki volt olyan szerencsés mint te. Mert lehet, hogy neked minden megvolt 0day (szerintem a gyárból egyenesen hozzád küldték a cuccot :DDD ) de általában a középrétegre - főleg ahol a család abszolút nem erre volt specializálva - ott azért a cuccoknak kellett 6-12 hónap (vagy néha több is) hogy elterjedjenek. Ezalatt azt értem, amikor már úgy a körből legalább 4-5 embernek volt tehát mondjuk 10%-nak. Később a fórumok miatt ez a mintavételezési csoport még nagyobb lett, de alapvetően ugyanezt láttam.
    Remek példa a geF3-as pl ami 2001 februárjában jelent meg, nekem mégis október végén lett, egy másik havernak decemberbe, és utána következő év első felében terjedt el jobban a haveri körben. De kb mindenre ez volt igaz, hacsak nem volt valami nagyon kommersz cucc, pl az 1700-as Celeront (tényleges) megjelenésekor azonnal megvettem (már régebben írtam róla miért volt hiba), de általában nem ez volt a jellemző, főleg a drágább cuccoknál.
    De érdekes volt a GeForce útja is ami gyakorlatilag egy 2000-es kártya, mégis először 2001 tavaszán/nyarán láttam (akkor viszont hamar több embernél is), de emlékszem, hogy mikor 2002 őszén társastáncolni jártam akkor a tánciskolában sok srác volt másik sulikból, és emlékszem kb minden második órára vinnem kellett egy GeForce 2-t, mert 15 ezer körüli áron vették mint a cukrot, pedig akkor már volt GeForce 4 is. (aztán ebből lett pl ezüst nyaklánc az akkori csajomnak :D )
    Akadtak persze szerencsésebbek is, pl ott volt Feri osztálytársam neki az apja nagyon komolyan PC-zéssel foglalkozott már általános sulis korunk óta, ott persze megvolt a 2-486 korszak is neki, meg mindig sokkal jobb gépe volt mint bárki másnak, - szerintem Czo-éknál is hasonlóan mehetett - de úgy általában a haveri körben az elsők között voltam egy-egy cuccal, és mint írtam ez is lemaradás volt, és nem egy kis falura kell gondolni mindössze. És bizony nem győztünk suli mellett dolgozni, én kezdetben a Mekiben, majd főleg inkább gépekkel (telepítés, építés, javítás) foglalkoztam, volt aki mezőgazdasági munkákat csinált nyáron, volt aki újságot hordott ki vagy ezt-azt csinált, a lényeg, hogy legyen pénz hardverre. :) Sőt, volt olyan is, aki elég sokat emlegette a szülőknek az adott cuccot, és akkor előbb-utóbb megkapta.

Mindemellett még visszakanyarodva egy kicsit az X86-os korszakra, '95 körültől volt egy "PC" a faluban (ahol lehetett játszani pénzért gépeken, akár multiba) ot voltak 486-osok is, tehát igazad van, de az átlag otthoni userél akkoriban nem voltak ezek elterjedve. Legalábbis itt keleten nem. Akkoriban itt még nagyon nagyban a jóöreg C64 ment.

• Pikari

veterán

válasz frescho #102212 üzenetére

Egyik ismerősöm az autóműhelye miatt pentium1/2-es laptopokat kénytelen használni, mert csak azoknak kompatibilis az lpt portja a felhasznált szoftverrel :D Persze ő azon mást nem csinál, csak azt a bizonyos programot futtatja.

Új hozzászólás Aktív témák