Hirdetés
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25321 üzenetére
Ok, köszi.
Más: milyen CPU és géptesztelőt ajánlotok ezekhez a régi gépekhez? Ami lefuttat valamit DOS-ban és kiír pontszámot az adott géphez. Csak úgy kíváncsiságból lefuttatnám majd az összes konfigon
Meg összevetném pl. a 20MHz-es 286ost a 40MHz-es 386ossal, ésatöbbi
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25317 üzenetére
C64-en így: LOAD"[programneve]",8
a végén a ,1 elindítja az első programot a lemezen. De akkor így indítom: LOAD"*",8,1
Egyébként azért volt számomra furcsa, mert a +4 is betöltötte így a programokat. Igaz ott DLOAD a parancs, de minden más ugyanaz. Tehát betöltéskor nem írt semmi hiba vagy egyéb üzenetet. Csak RUN parancsra már nem reagált, csak azzal a 2 soros kóddal. Ezért gondoltam csak, hogy más talán az indítás parancsa, de akkor eleve nem is fog menni...
-
válasz
snake1977 #25308 üzenetére
A +4 teljesen nem kompatibilis a C64-el. Pont a napokban akadt a kezembe fatertol orokolt +4 konyv. Talan emlekeztek a tipikus szines csikos kiandvan sorozatra. Az eleg reszletesen veszi a tudasat es pl. a sprite kezeles teljesen hianyzik, pedig a C64 az tuti tudta. A memoria felepites is elteronek tunik nekem mar amennyire 25 ev tavlatabol emlekszem. Szoval a kartyan majdnem egy teljes C64-nek kellett volna lennie, hogy mukodjon.
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25308 üzenetére
Áhhháááá! Nagyon köszönöm Nektek! Akkor ezért nem mennek... én meg már azt hittem, hogy hibás a Plus4, amit kaptam.
A C64 viszont hibás
Iszonyat sokára indul csak be, én kondihibára gyanakszom. Ha már egyszer "bemelegedett", akkor utána ki-be kapcsolás azonnal megy. De első bekapcsolásnál akár percekig várni kell, aztán van, hogy be sem kapcsol, akkor párszor kell neki adni "lökést" néhány kapcsolgatással. Szerintem kondi hiba lesz, de van esetleg valami ismert alkatrész, ami ezt műveli a C64-eken?
Illetve, tegnap meg már egyszer csak menet közben lehalt (mindenféle krix-krax karakter jelent meg), aztán utána bekapcsol rögtön, de csak feketeség. Először megejtek egy kondicserét, aztán majd kiderül...
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25156 üzenetére
Ha megjelent ez a szöveg, akkor az már azt jelenti, hogy nem a kisujjából szopta ki
Hanem a HDD-n lehet valami "komolyabb" oprendszer, aminek már hál' Istennek kevés a 286os
Egy 210MB-os Conner HDD került amúgy bele, ami picit túl nagy bele, igazából egy 80MB-osat szerettem volna, de az úgy tűnik, hogy valamiért nem megy a gépben, pedig a P1 bezzeg felismerte
A 286os az C errort ír rá, bááár az igaz, hogy a P1-gyel nem próbáltam, hogy működik e amúgy, csak felismerte és annyi, de a 286os meg ugye nem ír postnál értékeket, márkanevet.
-
zotyesz66
őstag
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25146 üzenetére
Ma már lejárt a munkaidőm, holnap folytatom a mókolást
Kezdem majd azzal, amit kaptam tanácsként, hogy kipróbálom a kártyát és a winyót, floppyt is másik (P1) gépben. Akkor rögtön kiderül, hogy ki a hunyó. Aztán lehet, hogy nemes egyszerűséggel IDE és/vagy FDD kábel hiba
Fene tudja, holnap túrok kábeleket is és próbálkozom...
Gondolom P1 gépen, ha letiltom az alaplapi vezérlőt, akkor a kártyát tudja ugyanúgy használni, tehát automatikusan megtalálja majd a winyót, ugye? Vagy ugyanúgy állítgatni kell manuálisan az értékeket? Én úgy emlékszem, amikor pár éve kellett ISA-s kártyát használnom egy gépben (mert megpukkant az alaplapi IDE vezérlő), hogy automatikusan felismerte a kártyával is, de nem esküszöm meg rá.
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25143 üzenetére
Ezt még végigjátszom. Más teendő nincs? Mennie kéne bármilyen IDE vezérlőkártyának?
Amúgy a Wcomp és LZone értékeket mire kell állítai?
SZERK.: na valamit már csinál (áthelyezve másik slotba), a floppyt megtekeri, amikor bootolni kellene róla, de nem tud bootolni róla, de nem is ír ki semmit, kicsit felvillan a ledje, tekeri kicsit, azt' annyi. HDD-re továbbra is faliórát ír
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25131 üzenetére
Ne foglalkozz vele, hogy a BIOS mekkorának ismeri fel
Raktam én 20-40GB-os winyókat anno 486osokba is gond nélkül. A Linux speciel a BIOStól teljesen hót függetlenül rendesen felismerte a méretüket, hiába látta a BIOS 8 vagy akárhány GB-osnak. Az oprendszeren dől el nagyrészt.
-
válasz
snake1977 #24840 üzenetére
A GF4 MX sorozat egy nagy átverés volt, mér csak azért is, mert jóformán alig volt több egy alaposan feltuningolt GF2 MX-nél. Mondjuk nekem tetszett a jó minőségű integrált TV-out megvalósítás. A Titanium kártyákon egy kiegészítő IC vezérelte a TV-outot, míg az MX-ek GPU-jában foglalt helyet a funkció.
-
Fenyő
őstag
válasz
snake1977 #24834 üzenetére
A Vanta még az M64-nél is "butább", az M64-nek 125/150 Mhz a mag/memória órajele, addig a Vantáé csak 100/125, mindez 64 bites membusszal sújtva, tehát egy sima TNT-nél is lassabbak gyakran, sőt létezett Vanat LT is még tovább csökkentett órajelekkel és 8 megával, hogy legyen a Riva128-nak is konkurenciája.
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
snake1977 #24491 üzenetére
ez nem kell bele:
c: (enter) MD NC (enter) , a: (enter) cd nc (enter) copy *.* c:\nc
mert a gyökérben vannak a file-ok...
De amúgy jahh.. szebb lenen ha telepítős lenneNa de a DOS6.22?
Annál csak úgy jó mert próbáltam HDD-ről indítani a telepítést kiírta hogy tegyem be a meghajtóba a telepítő lemezt majd indítsam újra a gépet.. azt HDD-ről nem lehet telepíteni ha tetszik ha nem -
Fenyő
őstag
válasz
snake1977 #23812 üzenetére
Mondjuk a jobb felső sarokban az 5,25-ös lemezen lévő hány játékot ismersz fel a képről puzzle-ban, elég sok olyan van, ami nem fért fel a listára (pl Digger, Dyna, Earthworm Jim, Golden Axe, Lost Vikings, Lotus, Prince of Persia stb.), gondolom a készítő is érzékelte ezt, és így csempészett be még a 100-on felül néhányat. Mondjuk nem kevés/pepecs munka lehetett ezt így mind megcsinálni, szóval nagy riszpekt neki.
-
bacsis
Közösségépítő
-
Ganz-[HUN]
addikt
-
spista222
addikt
válasz
snake1977 #22688 üzenetére
Igen a fet lábait kell mérned vagy ha van olyan memóriád aminek a teteje végig van kondival akkor azok a kis kondik általában a 2,5V-ra vannak kötve és csak arra kell rámérned(ez nem változik alaplaponként csak meg ne csússzon a kezed
modnjuk hibás lapnál már teljesen mindegy). Amennyire emlékszem szinte mindegyik 478-as lapnál még csak sima soros feszültségstabilizátor van a memóriáknak és általában megszakadnak amikor kapnak egy zárlatos memót.
-
spista222
addikt
válasz
snake1977 #22686 üzenetére
Azzal a rammal már ne próbálgass semmit ha csak 256 megás törd ketté hogy még véletlen se tegyen tönkre több lapot
.
Egy másik memóriával meg kellene mérned a két hazavágott lapon hogy megkapja e a memória a 2,5V-ját mert általában annak a soros mosfetje szokott tönkremenni a zárlatos memóriától legtöbbször. -
gban
veterán
válasz
snake1977 #22684 üzenetére
Nem valószínű, de előfordulhat, hogy a memória körön kivág valamit.
Ennek ellenére azt gondolom, hogy máshol találod meg majd a hibát.
Pl. ugyanaz a teszttáp, és az a rossz, vagy holnap minden elindul simán, vagy rég állt a 478-as lap, ami köztudottan nem jó neki a hűtőből eredő meghajlás miatt, és így nem szerette a ram berakásakor elszenvedett nyomást, stb.
Tesztkártyád van?
Mit mond? -
Peter789
senior tag
válasz
snake1977 #22558 üzenetére
a színe alapján asrock vagy giga lehet, így a P45-el kiegészítve a keresést hamar meglett hogy milyen típusról is van szó
villámkár alatt inkább arra gondoltam, hogyha kábelen kapja a netet, akkor abból az irányból jöhetett esetleg valami tüske - de még az is lehet hogy egy statikus kisülés is okozhat hasonlót amitől a csipp meggajdul - mondjuk 100-ból 1 esetben... pillanatpákával tényleg ne állj neki, max hőlégfúvóval - de azzal is óvatosan kell bánni, mert az meg a környező elkókat és egyebeket is bánthatja...
akár a kodgány is lehet a bűnös, bár azért nagy valószínűséggel akkor előbb megy tönkre bármi más - vinyó, vidkártya, akár a teljes alaplapi procimeghajtó áramkör...
-
Peter789
senior tag
válasz
snake1977 #22556 üzenetére
gondolom a 4R7 feliratú izéről van szó - ha minden igaz, akkor az egy mezei ellenállás. a mérete jóval nagyobb mint egy átlagos kis alaplapi ellenállásnak, szóval a gyártó elvileg nagyobb áramra tervezte, de hogy most miért megy rajta még annál is több mint amire méretezték, az jó kérdés... a mellette lévő (realtek?) hálócsipp nem melegszik érezhetően? cserélni ugyan lehet egy ilyen ellenállást, de 99% hogy nem ő maga a hiba okozója, hanem már csak az elszenvedője. egy ilyen értékű lapnál egyszerűen leforrasztanám azt az ellenállást - ha utána a hálókártya elhallgat akkor így járt, kaphat egy pci/pcie-s kártyát ha szükség van rá... viszont ha így járatod tovább, akkor nagyobb károk is keletkezhetnek - átég a nyák és olyan vezetékek is sérülhetnek ami már nem helyreállítható, vagy ki is gyulladhat akár...
szerk: ahogy nézem, ez egy Gigabyte GA-EP45-DS3 amin ráadásul 2 független LAN is van, szóval nagy valószínűséggel kibírható veszteség... lehet biztos ami biztos alapon inkább az érintett hálócsippet is leforrasztanám... úgy tűnik hogy az ellenállat padjától a vastag vezeték megy be a csipp alá, nyilván ezen keresztül kapja a tápot és valamitől megbolondult és sokkal nagyobb áramot vesz fel a kelleténél - talán villámkáros?
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
snake1977 #22409 üzenetére
1024X768... Most kiraktam a vidit fullképernyőre, így már a 480p már döcögős de még annyira nem nézhetetlen, hang nem késik, a poén, hogy raktam össze olyan gépet, Asrock alaplappal ahol még a 2400+-os proci mellett is épp hogy ment a lejátszás, 90% fölötti votl a proci terheltség még ksi ablakban 360p mellett is... a másik iylen fasza gép ami jól ment, az pedig az Abit SA7-ben egy 1,7-es P4 Celeron.... pöcc-röcc vitte az is 360p-ben a filmeket, sok esetben meg már a 2GHz-es P4 is kevés
-
Peter789
senior tag
válasz
snake1977 #22226 üzenetére
a 4 megás AGP-s kártyán a memória csippeken a jelölés -50 -re, a 8 megás PCI-oson és a 4 és 8 megás modulokon pedig -60 -ra végződik - feltételezem ez ns-et jelöl (nem max órajelet) és minél kisebb annál jobb. a régi powerstrip 2.08 és az 1.16i mgatweak felismeri, de visszahúzni még nem próbáltam az órajelüket - majd ennek is adok egy esélyt...
tippre a kártya összfogyasztása miatt veheti vissza magát - a millenium II-höz most hirtelen nem találtam manual-t de a sima millenium-é itt van: [link] - 23-dik oldal:
Electrical Specifications
Operating voltage and current:
0.9 A typical with no module
1.1 A with 2 MB Module
1.4 A with 4 MB and 6 MB Moduleotthon van ebből is egy 4 megás példányom + 2 megás modullal, majd megnézem hogy ő is visszaveszi e magát a modultól...
én is próbáltam annó 3dsmax-ozni a 2MB-os Virge325-el az 5x86 konfigomban, de szoftveres renderrel jobb képet adott és nem volt lassabb se
-
válasz
snake1977 #22204 üzenetére
Érdekes ez az "azt hittem, érdekes cucc lesz" dolog!
GAI nagy VGA tesztjében szerepel a Sapphire HD 3830 kártyám (RV670 GPU 128 bites memóriával), amiből talán ez az egy van az országban. Azt hittem, érdekes cucc lesz, de szerintetek hányan figyeltek fel rá? Pontosan, jól gondoljátok, ZÉRÓ figyelmet kapott.
-
Peter789
senior tag
válasz
snake1977 #22210 üzenetére
igazából már a 8, 12, 16 megából se profitál sokat a 4-hez képest...
sőt, úgy rémlik hogy a modult rárakva még picit vissza is órajelezi magát, így még lassabb is tőle... délután ha lesz rá időm, futtatok pár tesztet...
mondjuk mellé rakom valamelyik virge-öt meg egy AT3D-t... esetleg valakinek van másik favoritja a listámból?
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- GTA V
- Óvodások homokozója
- Ingatlanos topic!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- OLED monitor topic
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX SCAR 15 Gamer notebook - i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB WIN11
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest