Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #1572 üzenetére

    &hokuszpk

    Átlapoztam The Stilt Matisse topicját.
    Így emlékeztem, mintha valahol láttam volna már 3900X-ről is power /perf görbét. De nem találtam.

    The Stilt tapasztalata/érzete az, hogy még nem kellően finom és precíz a gyártás. Illetve hogy azért nem.megy feljebb a frekvencia, mert magas frekvenciánál megnő a. .. elfelejtettem a nevét power/area - a 3900X-nél 1.5W/mm2 a határ.
    Azt ia írták, hogy nem arról van szó, hogy ne tudna feljebb menni valamilyen architekturális okból, hanem hogy annyira magas a heat density, hogy már akármilyen jó hűtővel sem lehet elvezetni a tranzosztorok közül a termelődőt hőt.

    Ha jól emlékszem nemrég kiderült, hogy igazából az Intel is úgy érte el az 5GHZ-et, hogy növelte a fin hosszúságát, ami viszont a kiterjedés növekedésével járt.

    Visszatérve a ryzen3k-ra. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy túl sűrű.

    Az elég valószínű, hogy a 3950X-hez és feltehetőleg a threadripperhez gyűjtött lapkák is jobbféle karakterisztikával rendelkeznek. Tehát a minőség biztos számít.

    Azt nem tudom, hogy vajon az epychez gyűjtött lapkák minden vonatkozásban jobb minőséget képviselnek-e, vagyis magasabb frekvencián is alacsonyabb feszültséggel üzemelnének-e. Másfajta inflexiós pont szerintem nincs, tehát ez a 3.3GHz eléggé úgy tűnik, hogy azért ez az epyc max frekvencia, mert innentől nem eléggé hatékony.

    Az viszont a 3600X és 3800X esetén világosan látszik, hogy mintha ezekbe az skukba elfelejtettek volna jobb minőségű lapkát csomagolni.

    A nagy kérdés továbbra is tehát az, hogy létezik-e ma már olyan jobb minőségű lapka, amelyiknek kevesebb fesz kell és ezért 4.6-4.7 fölé is tudna menni és ezt gyűjtik a drágább termékekhez, vagy ez majd csak idővel fog esetleg megérkezni a polcokra.

    De majd megjelenik a threadripper és okosabbak leszünk

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák