- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- SSD kibeszélő
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Longeye
tag
válasz
Rinocerosz #191 üzenetére
Én már 5-6 éve csináltam, nem emlékszem mindenre pontosan, de kb. 1 hónap volt, mert az iskola honlapja nem ugyanazon a domain-en volt, mint a levelezési domain-je. Volt olyan, akinek 2 héten belül meg lett. Volt valami képernyőkép, amit talán az OH honlapjáról készítettem az iskola adataival és annak nagyon örültek.
Szerintem nyugodtan írj rájuk, segítenek. -
Longeye
tag
válasz
Rinocerosz #186 üzenetére
Még nem, de ezek szerint jönnek majd.
-
Longeye
tag
válasz
bigyo108 #185 üzenetére
Köszi!, nekem nem működött napok múlva sem, de megnézem még egyszer. Könnyen lehet, hogy én néztem el valamit.
Én úgy gyűjtöttem összee a MAC címeket, hogy rácsattantam mindegyikkel a Mikrotik routerre és a Wifi funkció Registered füléről, vagy ha a router osztja dhcp-vel az ip címeket, akkor meg a dhcp server - leases füléről kimenthető az összes MAC address.
Szerintem más routereken is van ilyen funkció.Szerk.: Szoktam használni az Advanced IP scanner programot is néha, de nem erre. A FOG segítségével is egész kultúráltan nyilván lehet tartani a gépeket, vagyis inkább összegyűjteni a paramétereit. Nyilván, csak erre nem érdemes használni.
-
Longeye
tag
Tegnap beállítottam két gépen az energiatakarékossági opciót az Eduroam miatt. Most várok és reménykedem.
Másik kettőn is be akartam állítani, de azokon nem volt ilyen opció
Driver pedig frissítve volt, meg az egész Windows. Az egyiken Win10 volt, az biztos, a másikon lehet Win11. -
Longeye
tag
válasz
bigyo108 #171 üzenetére
Szerintem sem fognak tapsikolni.
A Dashboard felületen, a Hálózat menüpont alatt van egy Okostábla funkció. Oda felveheted a tableteket és kérhetsz rá a KIFÜ-től engedélyt, hogy használhassátok ezeket az eszközöket. Másik fórumon már volt aki megcsinálta.
Ha csak felveszed az eszközök MAC address-ét, az nem elég. KIFÜ-nek kell aktiválni.Szerk.: Jah, keres-cserél: KIFÜ -> Pro-M
(Mire megszokom, úgyis megint megváltozik.)
-
Longeye
tag
Gondolom azt szeretted volna írni, hogy "egyiknél sem"?
Anno azt mondták, iskolai rendezvényeken bátran engedélyezzük a GUEST-VENDEG hálózatot mindenkinek. Bírni fog akár több száz klienst is.Nem tudom a típusát, de elvileg olyanokat telepítettek, amilyen a belinkelt doksiban van. Az hivatalos forrás.
A MAC address-ből tudtommal nem lehet pontos típust megállapítani, csak a gyártót. Annyit meg nem ér, hogy felmásszak és megnézzem.Én csak azt nem akarom elhinni, hogy egy Cisco eszköz ennyire gagyi legyen. Igaz, csak vezetékes hálózatban van vele tapasztalatom, de abban nagyon jó. Most vettem egy CBS250-24T routert. Az egész suli hálózati forgalma átmegy rajta és még csak nem is melegszik.
-
Longeye
tag
válasz
Rinocerosz #165 üzenetére
Én ebben a doksiban találtam infót róla: https://docplayer.hu/15979088-Cisco-acces-pointok-bemutatasa.html
Nem a legfrissebb, az igaz, akkor még NIIF volt a KFÜ is, ami meg már nincs is...
Bár a tapasztalatom inkább azt igazolja, amit Te hallottál.Lenne olyan Cisco AP, ami csak 25 felhasználót bír?
Gyengébb lenen, mint egy kis Mikrotik?Nálunk nagyra voltak vele, amikor kiépítették, azt mondták, ez mindent is bír. Kb. első 3 évben ment is rendesen. Nem voltak ilyen Windows anomáliák. Lehet, hogy valamelyik minőségi frissítés hozta elő ezt a problémát.
Kipróbáltam azt is, hogy minden gépen elindítok egy HD Relax videót a youtube-ról. Akadásmentesen ment minden gépen egyszerre. Eduroam-nál meg... hát nem.
Egyébként Eduroam átviteli sebessége nálam 100Mbps le és 50Mbps fel.Itt két osztály vizsgázik egyszerre, kell a 35 gép, egyik osztálynál még kevés is (36 fő), de az info termek is be vannak fogva.
-
Longeye
tag
Nálunk főleg olyan kollégáknál fordul elő, akik hurcolásszák a notit mindig más terembe. Én azt gondoltam, valami puffer telhet be. Erre az energiatakarékossági dologra nem gondoltam.
Köszi a tippet, én is kipróbálom!
Én is túrtam sokat a netet és ez probléma minden WPA2/3 Enterprise hálózatnál Windows-os gépek esetében. Nem csak Eduroam érintett benne.Kapcsolódva a témához:
A kompetencia felmérést úgy próbáltam megoldani, hogy berendeztünk egy termet 35 notival és ott Eduroam-hoz próbáltam kapcsolni a gépeket. Akár gépenként egyedi felhasználót létrehozva, akár ugyanazzal a felhasználónév-jelszó párossal, akár Guest-Vendég hálózattal mindig ugyanazt tapasztaltam:
kb. 16 gépig gyorsan csatlakozik. 20 gépnél elkezd köhögni, efölött pedig már egyre több időt vesz igénybe neki a csatlakozás. A 31. gépnél pedig már azt mondja "No".
Rengeteg időt elfecséreltem vele, három péntek délutánom ment rá. Kézzel végigmenni minden gépen, ehh...
Az épületben kb. a protáson és 3 takarítón kívül nem volt más, tehát leterhelve sem lehetett a rendszer.
Hivatalosan olyan Cisco AP-k vannak nálunk, amik 200 felhasználót is ki tudnak szolgálni egyidejűleg. És akár 16/20 SSID-t is tudnak sugározni.
Végül behoztam otthonról a kis Mikrotik-et Hap AC2. Röhögve elvitte az egészet. 130Mbps-ot mértem letöltési sebességnek és 50 körül feltöltésnek. Annyit vettem észre, hogy jobban melegszik kicsit, mint otthon.
Tavaly cseréltem otthon a routereket, így mos behoztam a nagyobbikat Hap AX3. Ez alapból melegszik annyira, mint a kis AC2 terhelés alatt, de nem melegszik tovább. Letöltési sebesség 700Mbps körül, feltöltés 50Mbps körül. A router proci terhelés eléri akár a 2%-ot is néha.Röccenés nélkül megy mind a 35 gép.
A suli 1Gbps-os internet csatlakozással rendelkezik, a feltöltés 50Mbps.
Az EDUROAM annyiban jobb csak, hogy nagyobb a jelerőssége.Van közöttetek olyan, aki Eduroam-mal oldotta meg a kompetenciát? Lehet, hogy csak ez az egy AP ilyen nálunk? Mi a tapasztalatotok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest