Hirdetés
- A kézikonzolok teljesítménytrónjára pályázik az AYANEO és a GPD
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabee jr
tag
válasz
liksoft #11399 üzenetére
A Kürt elvileg megcsinálja, vállalnak SSD-ről is adatmentést, 150e Ft plusz áfától. Ez nyilván tól ár, tehát vagy ennyi, vagy ettől több.
A melegedés egyébként ezeknél a Phison PS5012-E12 chipeknél teljesen normális, nem véletlenül van rajta méretes hűtőborda is gyárilag. Ahogy viszont most melegszik az enyém, az semmi esetre sem jelent jót.
-
gabee jr
tag
Valószínűleg megvan a hiba forrása, mivel a bekapcsolást követően látszik az eszköz fél percig, így csak arra tudok gondolni, hogy valamelyik chip/ellenállás/mütyür lába engedte el a forrasztást a nyákról. Ha kihűl tökéletes (induláskor) viszont mihelyst áram alá kerül és melegszik (inkább forrósodik) azonnal megáll/lefagy/nem működik tovább.
Ha melegítéssel egy kis hőlégfúvóval végzett mókulás a chipek környékén annyi eredményt hozna, hogy talán adatmentés (másolás) idejére működne,(fél óra?) már spórolna nekem vagy 200ezret, mert kb. annyi most egy profi adatmentő cégnél egy megbízás.
Vagy ha tudnám tartósan hűteni, hatalmas bordákkal, mint egy CPU-t, akár működne is... -
gabee jr
tag
-
blendész
tag
válasz
liksoft #11394 üzenetére
A fontosabb dolgokról természetesen van mentésem. Csak nem tudom elképzelni, hogy ez a hirtelen fájlrendszer eltűnés egy pillanat alatt mégis hogyan jöhet létre, miközben hardveresen tökéletes a lemez, mint kiderült az adatok is rajta vannak, viszont két nap szopás tartozik hozzá, hogy újra használni lehessen őket.
-
liksoft
nagyúr
válasz
gabee jr #11393 üzenetére
Szia!
Amennyiben teljesen meghalt, tudtommal kis hazánkban senki nem menti az NVMe cuccokat. Amúgy adatmentéses szakember, ha tud segíteni.
Másik alaplapban sem próbáltad?
Amúgy lehet a típusát ki tudja olvasni, de a kapacitásával már gond van, vagy nem képes olvasni róla a BIOS sem.
Látatlanban nem biztatlak sok jóval. -
gabee jr
tag
Sziasztok. A 3 éves Patriot Viper VPN márkájú 1 terrás NVMe SSD-m halálközeli állapotban van. Ha mondjuk a Steam játékaim lennénk rajta nem különösebben érdekelne, de pótolhatatlan adatokkal (képekkel, videókkal stb.) van kb. negyedig. (<250Gb)
A probléma súlyosságára jellemzően, már maga a(z UEFI) BIOS sem látja a lemezt, pontosabban felvillan, majd eltűnik. Próbáltam NVMe külső házban USB-s lemezként csatlakoztatni, de abban már meg sem jelenik a meghajtó.
Valaki tudna adni valami tippet, ami még hasznos lehet és nem próbáltam ki?
Egyébként 2 partícióra volt osztva, rendszer Win10 (C) és adat (D). Utóbbi partíción lévő dolgok lennének nagyon fontosak. -
blendész
tag
válasz
blendész #11379 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
A 6Tb-os lemezről elvileg minden lényeges dolgot sikerült visszaszerezni, csak kicsit rendezgetni kell még.
Van amúgy valami ellenszere annak, hogy még egy ilyen történjen, azaz egy teljes lemez fájlrendszere RAW-vá változzon?
USB-merevlemez dokkolót használok már vagy 6-7 éve, és soha nem volt eddig vele gond. Mindig rendesen leválasztom, és bár mostanában volt egy-két fagyásos újraindulása a gépnek, de ilyenek régebben is előfordultak néha. Jó lenne egy hasonlót elkerülni. -
jerry311
nagyúr
Hi,
Kaptam egy HDD-t adatmenésre. Alapvetően működik, de ha elkezdek másolni róla, akkor 3-5 perc után jön a kékhalál.
Mivel lehetne ezt jól lementeni? (jól = mentse amit tud, anélkül, hogy 5percenként resetelni kellene a gépet)
Tőlem ehet akár Linux megoldás is, annyira nem vagyok Windwshoz kötve.Thx!
-
liksoft
nagyúr
válasz
zezso86 #11387 üzenetére
Szervusz!
Amennyiben egy fizetős program valóban megtalálta és korrekt a belső tartalma is az adatoknak, akkor ez a pénz kevesebb mint amibe egy adatmentéses szakember kerülne. Ha ingyenes program nem segít, akkor célszerű kifizetni az összeget, de előtte győződj meg róla, a talált név alatti tartalom korrekt-e? Van mikor elcsúszik a bartíció eleje, és ilyenkor látszólag a nevek jók, de a bennük lévő tartalom használhatatlan.
Fontos, hogy adatmentéses programot rendszergazdaként, ÉS rendszergazdai jogok mellett futtassunk. Valamint a Te esetedben nem logikai drive-ra kell ráengedni a programot, hanem a fizikai eszközre. Célszerű teljes felületi analízist indítani. Nézd végig a Recuva-t, hátha nem megfelelő üzemmódban futott.
Szintén fontos, hogy a mentendő eszköz NEM lehet a cél is! Ugyanis ilyenkor a mentés során felülírás lesz. Helyreállítással is nagyon óvatosan, inkább nem! A sérült eszközt hagyjuk "érintetlenül", és a rajta talált adatokat fizikailag másik eszközre mentse ki a program.
Sok sikert!
-
zezso86
csendes tag
Recuva nem tudta le futtatni EsaUS, Tenorshare, Wondershare Recoverit pedig megtalálta az elveszett fileokat csak amikor a helyreállításra vagy visszanyerése megyek akkor 70$ ár ugrik elő, az meg nem kevés.
-
zezso86
csendes tag
Honnan töltsem le a Recuva-t mert fizetős lenne a vége vagy más ingyenes programot? (Megtalálta a fileokat.)
-
zezso86
csendes tag
válasz
King Unique #11383 üzenetére
Rendben köszi!!!!
-
King Unique
titán
válasz
zezso86 #11382 üzenetére
A másik topikban az előbb már linkelve lettek az instrukciók, adatmentő programok (+ infó) ehhez.
-
zezso86
csendes tag
válasz
blendész #11381 üzenetére
Sziasztok!
Van egy Kingston DataTraveler G4 pendrive-om amit nem olvas sem az én laptomom sem másé, tegnap előtt pedig működött rendesen. A meghajtóra, ha rámegyek azt írja ki először formázzam, csakhogy nagyon sok hasznos doksim van rajta.
A tulajdonságok résznél az Általánosnál azt írja a Foglalt és Szabad területre 0 bájt, a Hardvernel pedig hogy az eszköz megfelelően működik.Hogyan tudom az adatokat lementeni estleg van vmi program hozzá?
Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget!!!!
-
blendész
tag
válasz
Doky586 #11380 üzenetére
Köszönöm szépen, nagy segítség volt! (Eszembe sem jutott keresni, annyira alapvetésnek tűnt, hogy ha tudná, akkor alapból mapparendszer szerint mentene.)
Sajnos azonban a mappák egy részét így sem ismeri fel, nem tudom miért. Ezeket továbbra is szépen egymás mellé hajigálja...
Tudsz esetleg olyan programot, amivel a mapparendszer nagyobb eséllyel nyerhető vissza?
(Érdekes amúgy, úgy tűnik, hogy a fájl állapotánál, amelyek "helyreállíthatatlan" jelzésűek, azoknál szúrópróba-szerűen eddig mindegyik megnyílt, amelyek pedig "kiváló" jelzést kaptak, azokból egyet sem tudtam megnyitni és a fájlnevet is az eredeti névtől eltérő sorszámúra alakította át...) -
blendész
tag
Sziasztok!
Egy 6Tb-os Raw-vá változott merevlemez teljes adatmentéséhez van olyan lehetőleg ingyenes szoftver, ami a mappaszerkezetet is menti, nem csak a fájlokat hajigálja össze egy mappába? Jelenleg a Recuva dolgozik, de utána napok munkájába telne a fájlok szétválogatása. -
Memora
senior tag
válasz
liksoft #11377 üzenetére
Köszi az infót, rendszergazdai jogosultságot nem adtam külön a programoknak (bár rendszergazdai fiókot használok), majd még megpróbálom így is.
Az adatmentő programok, amiket eddig próbáltam (MiniTool Power Data Recover, testdisk-7.2, GetDataBack), külön megjelenítették a betűjeles partíciókat és magukat a fizikai hordozókat is, de valamiért ez nem látszott egyikben sem.
Még talán esetleg valami partition recovery programot próbálnék ki.
Ez nem SMR HDD egyébként, kb: 5 éves WD purple 3TB. -
liksoft
nagyúr
válasz
Memora #11376 üzenetére
Teljes értékű rendszergazdai joggal KELL futtatni az adatmentő programot, és nem a logikai (betűjellel ellátott) meghajtóra, hanem a fizikai eszközre. Ha így sem megy, akkor az inicializálás sem fog. Amúgy SMR drive-ra küldött inicializálás TRIM használata mellett 99% eséllyel az adatokat is eltűnteti. Vagyis lehet, hogy a drive jó, de nem lesz már rajta adat, és így ha az lett volna a gondolat, hogy legfeljebb egy kevés elvész mentéskor, nem fog bejönni.
Visszaolvasva is a jogosultság a program esetében gondot okozhat, valamint ha nincs kapacitása az USB eszköznek, akkor csak az USB áramkör jelentkezik be, de meghibásodott (fizikailag) a mögötte lévő tároló eszköz. Ilyenkor csak adatmentéses céget tudok javasolni. -
Memora
senior tag
válasz
King Unique #11375 üzenetére
Sajnos ez sem látja a HDD-t. Akkor azt hiszem, ennyi volt...Marad az inicializálás, hogy kiderüljön, a HDD is kuka vagy csak az adatok. Érdekes, hogy a lemezkezelő a tulajdonságok ablakban amúgy azt mondja, hogy ez az eszköz megfelelően működik...
-
King Unique
titán
válasz
Memora #11374 üzenetére
Ha a leírt probléma (HDD hibája) miatt az operációs rendszer nem detektálja megfelelően az USB-s meghajtót és 0 bájt kapacitása, valamint a HDD-t a PC-be téve és SATA-n csatlakoztatva is, akkor dehogy látja, ilyenkor Windowson egyik adatmentő program sem fog tudni egy ilyen meghajtóval mit kezdeni, ez esetben max. az adatmentő cég marad opcióként.
-
Memora
senior tag
válasz
King Unique #11373 üzenetére
Az adatmentő program listában pl: pont nincs felsorolva a MiniTool Power Data Recovery, pedig ez állítólag látja a Windows által nem érzékelt, ismeretlen és/vagy inicializálatlan HDD-k tartalmát is. Majd leírom, ha kipróbáltam, hogy sikerült e felismertetni vele és adatot menteni.
-
King Unique
titán
válasz
Memora #11364 üzenetére
Mondjuk az egyik előző válaszban világosan le lett írva az alábbi.
"amit ha a Windows és a HDS már fel sem ismer és 0 bájt a kapacitása, akkor az adatmentés nem fog menni a linkelt programokkal."
Vagyis az adatmentő program használata otthoni környezetben csak akkor opció, ha az operációs rendszer (Windows) megfelelően, reális kapacitással detektálja a HDD / SSD meghajtót, ellenkező esetben nyilván nem.
"a Getdataback, ami csak azokat a HDD-ket látja, amit a WIndows intézője is, továbbá a testdisk-7.2, ami ugyanez."
Dehogy csak azokat, akár inicializálatlan meghajtót is kezelnek, ellenben ha az előbb leírtak a helyzet, akkor nyilván nem, sőt olyankor egyik általános adatmentő program használata sem opció PC és Mac környezetben.
-
King Unique
titán
válasz
joeypapa #11365 üzenetére
Ha 3,5" HDD-kről van szó, akkor pl. külső tápegységgel ellátott IDE/SATA-USB adapter egy kézenfekvő megoldás.
-
joeypapa
tag
Jogos, pATA IDE lemez a kérdés és 3,5"
Köszi szépen az eddigi segítséget mindnekinek!
-
Doky586
félisten
válasz
joeypapa #11367 üzenetére
A sATA és a pATA is ATA. egyszerű elektronokával átalakíthatók egymásba.
A pATA csak IDE kommunikációt ismer, a sATA pedig IDE és AHCI-t is. Eszerint pATA IDE lemez a kérdés? 2,5" vagy 3,5" ?
Az USB megoldás a legjobb, mert sok mai alaplapból kezdik kispórolni az IDE módot.
-
joeypapa
tag
Sziasztok!
Egy nagyon régi, még ATA csatlakozós merevlemezről szeretnék adatokat lementeni (vagy egyáltalán olvasni, megnézni, mi van rajta). Milyen megoldás létezik erre? Próbáltam keresni átalakítót, de teljesen elvesztem bennünk. Olyan gépem nincs már, amibe bele lehetne tenni.
Köszi előre is!
-
Memora
senior tag
Közben én is kipróbáltam a problémás HDD-vel 2 programot, a Getdataback, ami csak azokat a HDD-ket látja, amit a WIndows intézője is, továbbá a testdisk-7.2, ami ugyanez.
Mely program(okat) javasolnátok még, amelyek képesek felismerni a nem inicializált, imeretlen HDD-ket is?Egyébként a HDD sentinel azt ajánlja, hogy teszteljem a lemez felületét, és bizonyos időközönként felpörgeti a lemezt, hogy valami "virtualdisk"-nek jelölve csak "?" "ismeretlen" adatokat jelenítsen meg. Szerintem ír is rá, úgyhogy többet inkább nem kapcsolom be...
-
liksoft
nagyúr
válasz
Petya XT #11361 üzenetére
Ha a drive-nak időnként többször is rá kell olvasnia 1-1 szektorra mert bizonytalankodik, akkor ha egyszer FELÜLÍRTAM, biztosan visszaolvasható még az előző írás?
Nem. 95% feletti az átmágnesezés, és a szervo miatt oldalsáv sem jelenik meg.
Az újabb SMR drive-ok esetén lehet maradék a tárterületen, mert hiába írom felül a teljes aktív területét, ha a működéséből adódóan a tartalék területen maradhatott adat. Amúgy ezt is lehet törölni. Ilyenkor valóban kétszeres RANDOM felülírás ajánlott.
-
Petya XT
senior tag
válasz
King Unique #11360 üzenetére
Köszönöm, mit össze kerestem leírást itt, de nem leltem.
Ez jó hír, mert linux alatt a gnome-disks progiban van egy ilyen opció, hogy biztonságos törlés, 0-val felülírás. Akkor ezt Live-ban meg tudom csinálni. Akkor ez elég lehet? Mert akkor belehajítom egy gépbe az összeset, és elintézem. Egyébként a DBAN az még rendben van? Elég régi progi...
Azért kérdeztem meg, mert azért mire 3x,7x végigdarálja ez se két perc, több nap.
Közben látom válaszoltál is a DBAN-nal kapcsolatban
-
King Unique
titán
válasz
Petya XT #11359 üzenetére
Teendők HDD SSD eladás előtt (adatvédelem)
Elég akár a 0-kkal történő 1x-es felülírás is az adatok végleges törléséhez, amihez még külső program sem feltétlen kell, mivel Vista óta a Windowsok lassú formázása és a DiskPart clean all parancs is tudja ezt.
Na persze ha nagyon ráér a felhasználó és a "DBAN 3x vagy 7x felülírás" módszerrel nem gond, hogy akár napokig fut 1-1 X GB-os / TB-os HDD felülírása, akkor nyilván azt is lehet választani.
-
Petya XT
senior tag
Előre is elnézést kérek, ha nem jó topicban teszem fel a kérdést, de talán ennél relevánsabb topic nincs is a kérdéssel kapcsolatban.
Adott egy pár régebbi HDD, van belőlük ilyen-olyan is, de a nagyja 2,5-ös régebbi(10->15 évesig) SATA HDD. Ki akarom dobálgatni őket, de nem tiszta nekem ez a felülírás dolog. Van ahol azt írják, hogy 0, vagy random adattal felülírni, és jól van az úgy. Efelől vannak kétségeim. DBAN 3x vagy 7x felülírás után mehetnek a kukába? Egyáltalán mi az elfogadott manapság? Van olyan ami nem az enyém volt, hanem gépcseréből maradt itt, volt amit kaptam, külső vinyó volt... stb. Fizikálisan nincs lehetőségem megsemmisíteni őket.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Hooper #11357 üzenetére
Lehet, a két lemezt nem tudta lekezelni, vagy a mérettel volt gond. Félek tőle, hogy valamilyen felülírás történt amit a MAC okozott. Persze ez csak tipp. Viszont érdemes lehet MAC vonalon utána kérdezni, hogy az a MAC azzal az OS verzióval képes-e lekezelni így a két HDD-t, vagy van USB-n esetleg méretkorlátja, stb...
Félek tőle, csak RAW mentésre lesz lehetőséged. (Szintén csak megérzés.)
-
Hooper
őstag
válasz
King Unique #11355 üzenetére
Getdataback pro ezt írta ki:
Title:Error opening file system (RT#680)
Text: List count out of bounds (-388501504)
De megprobálok pár másikat akkor.#11356 liksoft
Nem, most először csatlakoztattam macbookra. Most valahogy nincs kedvem másik lemezt is hazavágni.. majd egy üreset ha felszabadítok megpróbálom.
Mire gondolsz? Lehet tovább kellett volna várjak ekkora HDDnél? -
Hooper
őstag
Amennyiben az adatvisszaállítás nem cél első körben van valami tipp h belelássak mi lehet a lemezen?
-
Hooper
őstag
válasz
liksoft #11351 üzenetére
40TB-t olvastam valahol. de igen az oldalon korlátozás nélkült ír.
Egy 16 és egy 6TB volt benne egyszerre.
PCn használva nem volt gond. A mac valamiért nem csatolta fel -
King Unique
titán
válasz
liksoft #11351 üzenetére
Az elvileg nem lehet gond, mert mindegyik AXAGON dokkolónál a "max. merevlemez kapacitás – korlátozás nélkül" megnevezés van, vagyis nincsen korlátozva a HDD max. tárolókapacitása.
-
Hooper
őstag
Letöltöttem a legújabb pro verziót az oldalukról.
HDS szerint 100%, 16 nap van benne.Bedugtam macbookba AXAGON dokkolóban volt. Percekig csak pörgött de nem jelent meg a lemez. Leállítani így nem tudtam mert nem csatolta fel.
Ezután kikapcsoltam a macbookot és utána húztam ki.
PCre visszadugtam és mindkét lemez ami a dokkolóban volt RAW lett. -
King Unique
titán
válasz
Hooper #11347 üzenetére
Milyen GetDataBack?
Ha a korábbi, mára már EOL GetDataBack for FAT és GetDataBack for NTFS változat, akkor azoknál nem meglepő, ha exFAT fájlrendszerű kötetet nem tudnak menteni. Ellenben az aktuális GetDataBack Pro Data Recovery eleve többféle fájlrendszert támogat, többek között exFAT-ot is.A HDD állapota rendben van, Windowson a HDS mit mutat?
Ha nincsen, szektorhibák vannak, akkor megint nem meglepő az ilyen-olyan hibaüzenet."MAC gépről való leválasztás után"
Ha USB-s külső HDD-ről van szó és a fizikai leválasztás (USB-kábel kihúzása) előtt nem lett a macOS-ben szoftveresen leválasztva, akkor annyira nem meglepő az említett probléma.
-
Hooper
őstag
Sziasztok!
exfat 16TB lemezemből RAW kötet lett MAC gépről való leválasztás után.
Getdataback korábban NTFS lemezekről szépen dolgozott, de most itt ezt az üzenetet kapom mielőtt kilistázná a rajta lévő fileokat:
Caption:
Title:Error opening file system (RT#680)
Text: List count out of bounds (-388501504)
Mi lehet a gond?
Köszönöm! -
liksoft
nagyúr
válasz
mileston3 #11342 üzenetére
Szia!
Adatmentés során helyre soha nem állítunk, mert az visszaírás! Minden írás ront az esélyeken. Pláne, ha valamiért rosszul sikerül helyreállítani, majd a Win CHKDSK automatikusan rászabadul, és szerinte "rendet tesz", ami az adott helyzetben esetleg mészárlás az adataid között!
Adatmentéses cégnél az első lépés minden esetben egy fizikai másolat készítése, hisz az eredeti a mentéses folyamat alatt is meghalhat, így a legfontosabb a meglévő állapot rögzítése, biztonságba tétele. Utána már gond nélkül lehet a másolatról mentést készíteni szintén új lemezre!
Az eredetit csak akkor lehet törölni, ha a mentett adatok jók, leellenőrzöttek, és több kópia (külön eszközökön) már van belőlük!
[link] Érdemes ezt is elolvasni.
-
mileston3
csendes tag
Sziasztok! Nem találtam megfelelő topicot a problémámra.
Adott egy WD Caviar Blue 1TB SATA3 7200rpm vinyó, amiről a Win10-et átraktam SSD-re minden beállítással együtt (önmagában egy erre alkalmas és működő program megtalálása 2 hetet vett igénybe, végül itt, egy másik topicban kaptam segítséget és kiválóan is működik minden), majd a hátramaradt, inaktív windowst a HDD-n letöröltem (pontosabban a partícióját). Ezzel nincs baj, ezt is akartam, viszont utána elkövettem egy hibát. A merevlemezem dinamikusnak volt beállítva, visszaállítottam alaplemezre (v. egyszerű lemez) és eltűntek a partíciók. Ezeken minden fényképem, játékmentések voltak főleg megtalálhatóak, ami nem pótolhatók. Alsó hangon fél terra adat.
Visszaállító szoftverek (EaseUS, Wondershare) megtalálják a partíciókat, fileokat, de hiába jelölök ki bizonyos könyvtárakat, el sem mozdul 0%-ról a visszaállítás. DMDE-vel menne, de annak meg az ingyenes verziójával könyvtáranként kellene visszalőnöm, ami cca 3500 könyvtár esetében baromi sokáig tartana.
Van-e olyan szoftver amivel a partíciókat lehet visszaállítani? Gondolom -laikusként- hogy valami metadata, vagy hasonló, ami a partíciókkal kapcsolatos adatot tárolta, megsérült vagy az alaplemezzé visszaalakítás miatt nullázódott, ezért azok elvesztették a betűjelüket és úgymond "eltűntek", mivel nincs adat, amihez a rendszer köthetné.
A filerendszer viszont ép, bizonyítja a DMDE-vel visszaállított egy könyvtár, benne képekkel, amiket azonnal meg is nyitott a képnézegető, hiba nélkül.
Még egy dolog, nincs további tárhelyem, ahová egy az egyben vissza tudnám menteni a dolgokat, így jutott eszembe ez a lehetőség, hogy magukat a partíciókat állítanám helyre, ha ez lehetséges...és amennyire én sejtem, biztosan.
Előre is köszönöm a segítséget! -
Memora
senior tag
válasz
liksoft #11339 üzenetére
Köszi az infót!
Egyébként WD purple 3TB, amelyik típusból egy már kvázi tönkrement, csak úgy elkezdett bad sector-okat termelni, 14%-on áll most a kondíciója. Soha semmit nem vennék már ettől a gyártótól...
Kár hogy nem Samsung, az ő HDD-ik még azután is tökéletesen működnek, miután elromolnak -
Memora
senior tag
válasz
King Unique #11337 üzenetére
A dokkoló biztos hogy rendben van, más HDD megy benne. Majd mindenképpen ránézek már valamelyik adatmentő programmal, tudtommal ezek egyike sem ír semmit a lemezre, csak olvas.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Memora #11336 üzenetére
Szia!
A CHKDSK egy alapvetően hibátlan működésű drive esetében működőképes, ha ott a tárolási rendszer adminisztrációja sérült. Viszont ezt írással fogja rendezni, amivel akár értékes adatokat is törölhet. Pont ezért a CHKDSK futtatása előtt a fontos és érzékeny adatokról mentést készíteni célszerű.
A Te esetedben ha a drive elindul majd megáll, NEM logikai hibáról beszélünk. A HDD önálló mikroszámítógép, amelyik a saját OS-ét a felületről tölti be. Amennyiben ebből semmit nem képes olvasni, a felületet egyáltalán nem is érzékeli, feleslegesen nem pörög tovább, hanem megáll.
Sajnos ez a hiba mindenképp adatmentéses szakembert vagy céget igényel. Mindenképp végig célszerű gondolni, hogy a tárolt adatok mennyit érnek, mert a hibát ismerve 95% feletti az esélye a fejszerelvény elektronikus meghibásodásának. (Egyes újabb típusok esetében sajnos képes a finom pozicionálást végző piezzo lapka is eltörni, ami viszont olyan sérülést okoz, hogy a drive legtöbbször menthetetlen.)
A drive-ot TILOS megbontani, mert a mentés esélye drasztikusan csökken!Amúgy jó lenne tudni milyen eszközről is beszélünk, mert a meghibásodás és az esélyek is nagymértékben függenek tőle.
Itt is leírom, hogy az SMR drive-ok esetében ha a TRIM funkció aktív, a törlés lényegében teljes törlést okoz, mint az SSD-k esetén. Az esetek töredékében kezd felcsillanni a remény, hogy ilyen törlés után azonnal leállított és újra NEM indított HDD és SSD esetén lehet remény az adatok visszaszerzésére. (Az azonnali leállás NEM az OS leállítása, hanem a tápfeszültség lekapcsolása illetve a bekapcsoló gomb hosszú nyomása!)
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #11337 üzenetére
Ajaj...A másik topik legutóbbi hozzászólása alapján magával a HDD-vel is gond lehet, amit ha a Windows és a HDS már fel sem ismer és 0 bájt a kapacitása, akkor az adatmentés nem fog menni a linkelt programokkal.
Esetleg még a PC-be téve a SATA-n történő csatlakoztatást lehetne megpróbálni, ha az USB-s dokkolóban van a mostani állapot.
Következő lehetőség pedig értelemszerűen az adatmentő cég, ha otthon nem sikerül megoldani az adatmentést, meg ha anyagilag megérne annyit a fájlok lementése, stb.
-
King Unique
titán
válasz
Memora #11336 üzenetére
Mi a kérdés?
A másik topikban ugye azt lett leírva, hogy a linkelt adatmentő programok valamelyikét, vagy akár többet - ha az egyik nem hoz eredményt - is ki kellene próbálni, csak úgy fog kiderülni, hogy milyen lesz a keresés eredménye.
+ Lehet nem ártana USB-kábelt vagy dokkolót cserélni, mert ez a kifagyás és az inicializálatlan állapot nem éppen normális.
Persze ha magával a HDD-vel van gond és pl. a HDS szerint nincs rendben az állapota, akkor nincs min csodálkozni. Sőt, ez esetben maga az adatmentés sikeressége pláne kérdéses. -
Memora
senior tag
Sziasztok, nekem egy ilyen problémám lett sajnos:
1, 2, 3A HDD másolás közben fagyott, és kikapcsoltam leválasztás nélkül az USB meghajtót, legközelebb meg már csak egy inicializálatalan (tárhely kijelzés nélkül) HDD-t lát a lemezkezelő.
Reméltem, hogy csak simán visszaállítható a file-rendszer, pl: chkdsk-el, de nincs hozzárendelve betűjelhez a HDD, így nem látja...
Ez esetben valószínűleg kénytelen leszek használható recovery programokat keresni, amelyik mappa útvonalakkal együtt képes mindent visszaállítani úgy, hogy a file-ok még működjenek is (tudom, ez sok program képességeit meghaladja...). -
Shade45
senior tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni a következő problémához:
Adott egy 500 Gb-os HDD, ami egy OMV (OpenMediaVault) NAS-on teljesít szolgálatot, fájlrendszer EXT4.
Véletlen törlés történt a meghajtón, amint megtörtént egyből leválasztottam, nehogy valami felülírja a merevlemezt. Sajnos lomtár nem volt beállítva a lemezre, így onnan nem tudtam visszaszerezni az adatokat.
Az elveszett adatok JPEG, és MP4 videófájlok.Két fájl recovery szoftverrel próbáltam a törölt tartalmakat visszafejteni: PhotoRec és EaseUS Data Recovery
Mindkét szoftver hasonló mennyiségű adatot tudott helyreállítani, a JPEG fájlok mentése sikeres volt mindkét szoftverrel, azonban az MP4 videókkal valami probléma van; látszólag visszafejtette a fájlokat mindkét szoftver, de lejátszani már nem tudom őket.
A mentett videókat próbáltam EaseUS Video Repair-rel és Wondershare Video Repair Tool-al "megjavítani", a programok szerint sikeres a javítás, azonban csak a videók első 2-3 másodperce lejátszható.
A videó fájlok kb 20-200Mb terjedelműek és 10s-2min hosszúak (ha ez számít valamit).Van esetleg ötlet, hogy hogyan tudnám ezeket a sérült(?) videófájlokat megmenteni?
-
f.szabo
tag
válasz
King Unique #11329 üzenetére
igen, ez a járható út az IDE lemezhez olvasót venni, csak próbálkoztam hátha elindul és letudom menteni, köszönöm a segítséget!
-
King Unique
titán
válasz
f.szabo #11327 üzenetére
Azt, ami az előző válaszban már le lett írva, kipróbálni SATA-n csatlakoztatva is.
Bár ha ilyen muzeális HDD és már amúgy is kattog, ami ki tudja SATA-n hogy fog működni, meg ha az említett fejszerelvény hibája van, akkor lehet nem feltétlen kellene feleslegesen nyüstölni.Ha az eredeti képek megvannak teljes egészében egy másik HDD-n, akkor viszont kedvezőbb a helyzet, meg nyilván jóval olcsóbb egy IDE/SATA-USB adaptert venni, mint adatmentő cégnél kifizetni a mentést.
-
f.szabo
tag
válasz
liksoft #11326 üzenetére
igen 2008 as évjárat, persze nincs használva évek óta áll. a lemez olvasáskor ill. bekapcsoláskor kattogó hangot ad, néha.
Igazából ez is mentő lemez volt mert az eredeti képek még egy ide régi Hdd vannak csak ahoz nincs olvasóm sem gépem de az működik még pár hónapja amikor mentettem róla erre a lemezre. -
f.szabo
tag
válasz
King Unique #11323 üzenetére
ok, bocsi pontosítok dokkoló a külső olvasó, a hdd 2,5" tényleg nem mai darab, elvileg nem törlődött semmi mert bármilyen parancsot adok nem csinál semmit, hdd hiba ok,mit lehet tenni?
-
King Unique
titán
válasz
f.szabo #11324 üzenetére
Igen, a 0 bájos kapacitás bajos, ilyenkor a Windows alól futtatott adatmentő program sem fog tudni ezzel mit kezdeni.
Ha már 2,5" HDD, akkor még azt lehetne otthon kipróbálni, hogy a laptopban SATA-n (ha van benne olyan csatlakozási lehetőség) csatlakoztatni és megnézni, hogy úgy mi a helyzet.
Ha SATA-n csatlakoztatva sem működik, ott is 0 bájt a kapacitása, akkor viszont marad jobb híján az adatmentő cég. -
King Unique
titán
válasz
f.szabo #11321 üzenetére
Ezek nem pontos típusok, a "Sharkoon" továbbra sem ismert, hogy az most dokkoló vagy külső ház.
A "Fujitsu 160Gb" meg vélhetően 2,5" HDD lehet és abból is valami 10+ éves muzeális darab, amiről már rég le kellett volna menteni az adatokat és másikat venni, használni mellette / helyette.A lemez inicializálása eleve destruktív folyamat, ami a rajta lévő adatok törlésével járhat, tehát azt eleve nem kellene futtatni.
Tehát a mellékelt screenshotok alapján a rosszabbik eset, még a lemez kapacitása sem ismert... A "végzetes hardverhiba" még lehet a HDD hibája is, ha a dokkoló / külső ház ugyanazon USB-kábellel és USB-porton más HDD-kkel megfelelően működik.
-
f.szabo
tag
válasz
King Unique #11320 üzenetére
Üdv, a külső olvasó Sharkoon a hdd Fujitsu 160Gb, a külső olvasó más vinyókat simán olvas van pár itthon próbáltam. A lemezkezelő ismeretlen lemezt ír ki és hogy nincs inicializálva de ha futtatom a lemez inicializálása programot végzetes hardver hibát jelez
-
King Unique
titán
válasz
f.szabo #11317 üzenetére
• Ilyenkor mondjuk nem ártana egy screenshot a lemezkezelőről, meg hogy ez a "hibásként sérültként kezeli" és "hardver hiba miatt nem kezeli" pontosan mit jelent.
• A nem inicializált lemeznél sem mindegy, hogy csak ismeretlen és van kapacitása, vagy ismeretlen kapacitás nélkül, vagy érvénytelen a dinamikus lemez mivolta miatt.
• Ha I/O eszközhiba van, annak lehet több oka, mint pl. hibás USB-kábel, hibás USB-s külső ház / dokkoló (melyik?), hibás HDD, ahol első körben másik USB-kábellel is javasolt kipróbálni az eszközt.
• Aztán nem ártana arról is valami infó, hogy pontosan milyen HDD-ről és "külső hdd olvasóról" van szó.
-
f.szabo
tag
válasz
liksoft #11318 üzenetére
Üdv, igen felpörög és régebben jól müködött több portot is kipróbáltam sőt másik laptoppal is próbálkoztam, lemezkezelő látja de hardver hiba miatt nem kezeli gondoltam,hogy hdd regegenárátor vagy hasonló programot ráküldeni, de ha nem látja a laptop hogy azonosítom be azaz betűjelet nem tudok adni neki.
-
liksoft
nagyúr
válasz
f.szabo #11317 üzenetére
Szia!
Jó lenne tudni, hogy ugyanezen a porton régebben működött-e?
Felpörög-e a drive? Ha igen, akkor a lemezkezelőbe mit látni?Ha nem indul, vagy a kapacitása 0 byte, akkor adatmentéses cég. Hibától és kapacitástól függően ha megoldható számolni kell 1-3 száze.... költséggel.
Amennyiben felpörög, van kapacitása, csak az intézőben nem látható, akkor vagy betűjelet kell adni neki a lemezkezelőben, vagy logikai mentéses programmal próbálkozni.
Vagyis azt kell eldönteni, OS logikai hibája van, vagy eszközhiba. Elsőven lehet óvatosan! otthon is lépni, de a második szigorúan szakember.
-
f.szabo
tag
Üdv, egy olyan problémám van, hogy a laptop nem látja a külső hdd olvasóban a vinyót a lemezkezelőben mint ismeretlen lemez jelenik meg, ami nem inicializált de nem tudja kezelni és hibásként sérültként kezeli esetleg van valami megoldás rá? fontos lenne mert családi képek vannak rajta, előre köszönöm ha tudsz segíteni.
-
Bárcsak oda került volna, de természetesen a lomtárból is törölve lett. Felhívtam a telekom ügyfélszolgálatot, ahol nagy nehezen kapcsoltak egy műszaki embert, nagyjából ugyanazt mondta, amit te. Ha valamilyen pc-kliensen lett volna törölve, akkor esetleg még menthető, a weboldalon viszont törlődik a fő szerverről. Ez van....
-
Sziasztok!
t-online postafiókból törölt íméleket van esély visszahozni? -
Donald
tag
válasz
King Unique #11309 üzenetére
Végül sikerült rájönnöm, köszi a segedelmet.
-
Donald
tag
válasz
King Unique #11309 üzenetére
Köszi szépen! Az a baj, hogy az img már azon a lemezen van, amire menteni akartam az egészet-12 Tb- és arra már nem tudom mégegszer lementeni az összes képet. Abban reménykedtem , hogy az img-t csak ki kell "bontani" és kész. Sajna az angoltudásom a kinaival vetekszik és a googlefordító is csak nehezíti...
-
King Unique
titán
válasz
Donald #11308 üzenetére
• Step by Step: Doing a Data Recovery with GetDataBack Pro
• Create an Image With GetDataBack - Runtime SoftwareHa a közvetlen adatmentés helyett a második leírásban lévő képfájl létrehozás lett kiválasztva, akkor nem meglepő, ha a mentendő fájlok/mappák helyett egy
.img
kiterjesztésű képfájl jött létre a célmeghajtón. De az utóbbi sem gond, mivel a programmal azt betallózva ("Image files...") lehet utána szkennelni a tartalmát, majd abból menteni. -
Donald
tag
Lenne egy kis gondom. RAW kiterjesztésű lett a vinyóm. Ráeresztettem a GetDataBackProt, csinált egy másik vinyón egy img file-t, laza másfél nap alatt. De itt megfeneklettem, mert ezzel nem tudok mit kezdeni. Tudom láma vagyok, de...
-
parfumeour
újonc
válasz
parfumeour #11288 üzenetére
-
liksoft
nagyúr
válasz
prime_adam #11304 üzenetére
Szia!
Ebben nem tudok első lépésben segíteni, szervizes és rendszergazdai tudásom valószínűleg távdiagnózis szinten kevés.
Adatmentéses eszközökkel máshogy kezelem, de azok ilyen szinten ahogy Neked kéne, nem elérhetőek. -
prime_adam
aktív tag
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy szeretném a hdd-ről lementeni az adatokat, de úgy, hogy közbe ne tegyek kárt az adatokban.Az történt, hogy virtuális windows-al használtam a lemezt és észrevettem, hogy a Windows nem akar betölteni rajta. Leválasztottam a virtuális gépről a lemezt (nem boot lemez, hanem adattár volt) és hirtelen elindult a windows. Ekkor már tudtam, hogy baj van, szóval a host gépen megpróbáltam a már leválasztott lemezt offline-ból online-ra tenni és gyorsan lementeni amit lehet, de azt írja, hogy idegen. Így nem tudom elérni az adatokat.
A crystaldisk szerint 1 függőben levő szektorja van.
Ami furcsa, hogy találkoztam már szektorhibás vinyóval, de amíg nem égett a ház, azért az oprendszer lekezelte a problémát és elértem róla az adatokat, amíg átmásoltam, illetve kevésbé fontos dolgokra továbbra is használtam utána. A crystaldisk szerint viszont ez nem hangzik túl súlyosan. Viszont akkor miért idegen a lemez? Valami olyan része sérült, ami a partíciók leírásáért felel?
Visszatérve az eredeti kérdéshez, hogy/mivel csatlakoztassam vagy rakjam helyre legalább arra az időre, amíg lementek róla mindent egy új vinyóra? És természetesen mindezt úgy, hogy ne okozzak nagyobb kárt.
-
liksoft
nagyúr
válasz
oliwaw #11302 üzenetére
Szervusz!
Az adatmentő programok alapból megpróbálják a lehető legteljesebb eredeti struktúrát és tartalmat visszaadni. A drive teljes felületi analízise után teszik ezt, nem csak az esetlegesen sérült partíciós bejegyzésből.
Itt [link] King Unique ajánl is egy párat.
Amennyiben ezek nem segítenek, akkor marad a RAW mentés, de ott már a könyvtárak elvesznek. A PURZ elméletileg CMR, vagyis nem kell számolni egy esetleges SMR adatbázis összeomlással.
Ha nem történt titkosítás, jó eséllyel lehet menteni róla. Sok sikert! -
oliwaw
csendes tag
Hali
Tönkrement egy WD purz 2tb merevlemez. Partíció kezelő programok vagy raw-nak, vagy NTFS-nek látják (melyik hogy).
Klónoztam egy újra. Megpróbálkoznék adatmentő programokkal, de olyan kellene ami .asm és .lay kiterjesztésű file-kat is megpróbál visszahozni (a többi nem érdekes).
És fontos lenne a mappa név is (ugynis az infót az hordozta és a tényleges file többségében:1.asm) (még egy gondolat: ha a biztosan megtalált file-t törölni lehetne egy másik program már nem kellene, hogy foglalkozzon vele)
Tud valaki valamit javasolni ? -
laychi
veterán
válasz
King Unique #11299 üzenetére
Bocsi dolgoztam, igen ki lett próbálva az emsisoft decryptor, már nem először, mint írtam, online ID, ezért nem lehet visszafejteni.
Talán még anno az oldalon található Photo Recoveryvel mentettem vissza azokat, amik megvannak.
A linkelt weboldal sem nyújt megoldást.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Samsung Galaxy Watch Active 2 - láthatatlan gyűrű
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Path of Exile (ARPG)
- Formula-1
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Energiaital topic
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- További aktív témák...
- Asus ZenBook Duo UX8406 -14" 3K OLED 120Hz Érintő - Ultra 7 155H - 16GB - 1TB - Win11- 3 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 32GB RAM 1TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS