-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sakab
senior tag
válasz
urandom0 #33038 üzenetére
Én bocsi csak vakon vagyok pythonból :/
letöltés lefutott hiba nélkül, a chmod is lefutott reboot, nem történt semmise utána megpróbáltam újra lefuttatni abash-5.0# chmod +x /etc/systemd/system/mpdlcd.servic
chmod: cannot access '/etc/systemd/system/mpdlcd.servic': No such file or directory
De erre még mindig hibát ír :/ -
Sakab
senior tag
válasz
urandom0 #33032 üzenetére
HU bazz....10x olvastam el , de nem sikerült értelmeznem, bárhogy próbálkozom.
1, A systemd unit hol találom milyen címen?
2, Az 1. pontban írtat végképp nem értem. Most akkor hova másolom a debiánt? /etc/init.d- ide vagy /etc/rc2.d ide? A symlink meg ....
3, A 2. pontban másolásra meg ezt raktam össze:wget -O /usr/bin https://github.com/rbarrois/mpdlcd/blob/c39cce8eafd4308bf255a9fcb2f92db4cfcab586/initd/mpdlcd.debian
/usr/bin: Is a directory
De ha jól értem ilyen mappám pedig nincs.
A mpdlcd.service az megvan az már így néz ki ahogy írtad.
-
Sakab
senior tag
válasz
urandom0 #33030 üzenetére
Átírtam erre az mpdlcd.service-t:
GNU nano 3.2 /etc/systemd/system/mpdlcd.service
#
# mpdlcd initscript for mpdlcd
# by Stefaan Verfaillie
#
### BEGIN INIT INFO
# Provides: mpdlcd
# Required-Start: $syslog
# Required-Stop: $syslog
# Default-Start: 2 3 4 5
# Default-Stop: 0 1 6
# Short-Description: MPD client for lcdproc
# Description: Display MPD status
### END INIT INFO
#
#
#
[Unit]
Description=mpdlcd
After=mpd.service lcdd.service
[Service]
Type=simple
WorkingDirectory=/tmp
ExecStart=mpdlcd.debian
RestartSec=5
Restart=always
[Install]
WantedBy=multi-user.target
És próbáltam neki jogot adni,de már az elején elakadok :/
volumio@volumio:~$ chmod +x /etc/systemd/system/mpdlcd.service
chmod: changing permissions of '/etc/systemd/system/mpdlcd.service': Operation not permitted
A systemd unit-ot pedig hol találom és hogyan írom át?
-
Sakab
senior tag
válasz
urandom0 #33028 üzenetére
Sziasztok, segítségetekre lenne szükségem. Egy Rpi 4-en fut a Volumiom, amihez USB-n keresztül használnék egy VFD kijelzőt. LCDproc+mpdlcd segítségével pedig kiírna a számcímet, előadót. Az lcdproc automatikusan indul, viszont az mpdlcd-t nem tudom rávenni, hogy automatikusan induljon. Manuálisan kell az mpdlcd paranccsal indítani. Találtam hozzá egy leírást, de az nem működik. Valami nyűgje van és a google segítségével hiába bújom a fórumot, nem találok megoldást.
Automatically start mpdlcd @ reboot with a systemd service.
nano /etc/systemd/system/mpdlcd.service
################################
[Unit]
Description=mpdlcd
After=mpd.service lcdd.service
[Service]
Type=simple
WorkingDirectory=/tmp
ExecStart=/usr/bin/mpdlcd --no-syslog &
RestartSec=5
Restart=always
[Install]
################################systemctl enable mpdlcd
De az utolsó parancsra ezt írja ki:
volumio@volumio:~$ systemctl enable mpdlcd
Synchronizing state of mpdlcd.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable mpdlcd
insserv: warning: script 'mpdlcd' missing LSB tags
insserv: warning: script 'mpdlcd' missing LSB tags
insserv: Default-Start undefined, assuming empty start runlevel(s) for script `mpdlcd'
insserv: Default-Stop undefined, assuming empty stop runlevel(s) for script `mpdlcd'
update-rc.d: error: mpdlcd Default-Start contains no runlevels, aborting.Mi lehet a nyűgje?
-
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, Rpi-s fórumból jövök ott már napok óta küzdünk egy problémával sikertelenül. Hát ha itt lesz valakinek ötlete mi lehet a gond.
Adott egy Rpi4, amin Volumio fut. Ehhez USB-n felvan csatlakoztatva egy VFD kijelző. LCDProc feltelepítve kezeli indul automatikusan, ahhoz, hogy a Volumio és az LCDProc össze leszegyen kötve és a zene számokat mutassa felkellett telepítenem az Mpdlcd programot. Fent van kézzel indítva azonnal indul, működik. Elég beírnom a terminálba, hogy mpdlcd és megy. Na most a problémám az lenne, hogy bárhogy próbálkozok, próbálkozunk nem akar automatikusan újraindítás után elindulni. Csak az LCD proc tölt be magától.Legutóbbi próbálkozásunk az ez volt:
nano /etc/systemd/system/mpdlcd.service
[Service]
Type=simple
User=volumio
WorkingDirectory=/tmp
ExecStart=/usr/local/bin/mpdlcd --no-syslog &
RestartSec=5
Restart=always
[Install]
################################
majd ez:
sudo systemctl enable mpdlcd
Reboot, de semmi. Volt még 2 próbálkozás az ExecStart sorral:
ExecStart=bash -c "python3 /usr/local/bin/mpdlcd --no-syslog" &
ExecStart=bash -c "python3 /usr/local/bin/mpdlcd
"Minden egyes alkalommal amikor engedélyezni szerettem volna ezzel:
sudo systemctl enable mpdlcd
ezt irta ki:
bash-5.0# sudo systemctl enable mpdlcd
Synchronizing state of mpdlcd.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable mpdlcd
insserv: script mpdlcd is not an executable regular file, skipped!
update-rc.d: error: no runlevel symlinks to modify, aborting!
bash-5.0#
Esetleg tudja valaki a megoldást a problémámra?
-
Sakab
senior tag
tök jó ez szerintem engem direkt szívat...most meg a wifi nem megy...mindjárt kiba..omaz ablakon
eddig az ment most meg semmi kiirja a végén amikor csatlakozni próbálna h
No working leases in persistent database - sleeping.
Nyomtam neki restartot a gépnek is ruternekis jelszó kivan kapcsolva mac filteris minden és még igy se...
A eth0-t mien paranccsal lehet bekonfigolni ruterhez? probáltam úgy h iwconfig eth0 de gyorsan rájöttem h ez csak a wifis rész parancsa.Net hiányába meg nemtom firissíteni a Synapticot -
Sakab
senior tag
válasz
Major Major #8273 üzenetére
Nah hát ezt az istennek nem engedi felrakni már mint egy a pyhitont...
Viszont feltettem elvileg a intltool-0.40.6-ot így már nem hisztizik amiatt h régi.És most vettem észre h fent van alapba a Synaptic 0.62.1ubuntu10 és a Ultamatix Software installer..bár az utóbbira ha rákattintok akkor szintén nem történik semmise mint a WICD esetében... -
Sakab
senior tag
Na most jelentleg itt tartok.
Ultimatix :
http://www.kepfeltolto.net/viewer.php?file=znplya0l9nyj2o53r8ib.jpg
Phyton:
http://www.kepfeltolto.net/viewer.php?file=dhjkfhfcxxxnrq5cqanz.jpg
Bocs h nem szúrtam be normális link ként,csak ez a k..va FFis cseszekedik és hiába kattintok a gombokra vagy smájlikra nem történik semmise...
-
Sakab
senior tag
válasz
Major Major #8270 üzenetére
Nano volt
kettös kereszt a sor elejére irva..
deb http://archive.offensive-security.com pwnsauce main....stb
#deb http://archive.offensive-security.com/repotest/ ./ # BackTrack Devel Repository
#deb http://www.getautomatix.com/apt edgy main”
deb http://www.getautomatix.com/apt feisty maiViszont ez csak nem javult meg ettől..
root@Asus:/home/sakab# apt-get install python-gnome2-extras_2.19.1-3.1_i386
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
E: Couldn't find package python-gnome2-extras_2.19.1-3.1_i386próbáltam úgy irni h extras ahogy temondtad deb-el a végén vagy anélkül de semmi mindig ugyan ezt dobta ki.
Utána kitöröltem az egész sort de szintén ugyan ez -
Sakab
senior tag
válasz
Major Major #8266 üzenetére
értelmes jelszóm volt (szerintem) szóval nem szótári ami 3perc alatt kipörgethető,és nem is a kutyám neve
de ha macen keresztül is bejön akkor maradok az 1xerübb módszernél és körbejárom a szomszédokat h jöttem csabihoz és ha vmeik annya apja mondja h hívja akkor megtaláltam
Beírtam ezt a kates parancssort de azt írja h nincsen katem és h aptgettel tegyem fel,más megoldás nincs h #jelet tegyek a edgy sor elé?
-
Sakab
senior tag
válasz
Major Major #8264 üzenetére
[link]
ezt tudtommal nemtudom szerkeszteni ezt kiírta a parancsraOFF ON
Mellékesen ismételten vmeik drágalátos szomszédom rácsatlakozott a ruteremre.1hónapja kb úgy rácsatlakozott h levolt jelszózva és a ruter logjába megjelent egy olyan h Csabi...utána meg a wines hálózatok között volt egy Csabi nevezetű vmi gép...akkor durrant el az agyam és emiatt jött a linux örületem.De most kiba**tam vele mert macfiltert bekapcsoltam.Viszont ha énis rácsatlakozok a gépére és megtudom meik szomszédom a sokközül átmegyek egykis elbeszélgetésre h mi a jó tet** annyáért túrkál a gépembe mert én fogok a fejébe túrkálni
OFF OFF -
Sakab
senior tag
válasz
Major Major #8262 üzenetére
jóreggelt
sakab@Asus:~$ cat /etc/apt/sources.list
deb http://archive.offensive-security.com pwnsauce main microverse macroverse restricted universe multiverse
#deb http://archive.offensive-security.com/repotest/ ./ # BackTrack Devel Repository
“deb http://www.getautomatix.com/apt edgy main”
deb http://www.getautomatix.com/apt feisty mainhát ez nekem nem mond semmitse....
-
Sakab
senior tag
Na szóval elkezdtem feltenni a Synapticot ment is minden szépen
de a végén csak vmi hibát írt ki...
stb...
checking for msgfmt... /usr/bin/msgfmt
checking for dcgettext... yes
checking if msgfmt accepts -c... yes
checking for gmsgfmt... /usr/bin/msgfmt
checking for xgettext... /usr/bin/xgettext
checking for catalogs to be installed... ar br pt_BR es eu fr gl de tr zh_CN zh_TW ru nl ja be be@latin it pl cs hu sr sr@Latn da he ca ko bg no nb sl pt lt el xh mk ro hi sk sv fi th
checking whether NLS is requested... yes
checking for intltool >= 0.23... ./configure: line 8065: intltool-update: command not found
found
configure: error: Your intltool is too old. You need intltool 0.23 or later.Itt ha jólértem az intltool (ami nemtommi) túl régi
-
Sakab
senior tag
válasz
Major Major #8259 üzenetére
root@Asus:/home/sakab# apt-get install python-gnome2-extras
E: Type '“deb' is not known on line 3 in source list /etc/apt/sources.list
E: The list of sources could not be read.nem megy így se,megprobálok leszedni vmi másik ilyen pythonos sz*rt
nincs sajnos semmi hasonló, ezért szeretném feltenni vhogy a Automatix (ennek nem megy a honlapja) vagy a utomatix2őt mert ha vmeik fent van akkor legalább egy ideig elleszek mert az alap programokat feltudom telepíteni vele gyorsan.Csakhát ehez meg kéne az a python. de így meg flasham sincs
leszedtem egy ilyet, ezt hát ha sikerül feltenni: synaptic_0.62.7.tar.gz
-
Sakab
senior tag
válasz
Major Major #8257 üzenetére
root@Asus:/home/sakab# apt-get install
...
python-gnome2-extras_2.19.1-3.1_i386.deb
....root@Asus:/home/sakab# apt-get install python-gnome2-extras_2.19.1-3.1_i386.deb
E: The list of sources could not be read.
root@Asus:/home/sakab#az első sornál tabot nyomtam és ami nem kellet oda kitöröltem..nem én irom be a nevet hanem vágólappal másolom az eredetit szóval nem lehet elvileg elrontani
próbáltam ugyis h apt-get install python-gnome2-extras_2.19.1-3.1_i386 de ugyan az
-
Sakab
senior tag
válasz
Major Major #8255 üzenetére
Próbálom de...
root@Asus:/home/sakab# apt-get install python-gnome2-extras_2.19.1-3.1_i386
E: The list of sources could not be read. -
Sakab
senior tag
1000 bocs h teli szemetelem a topikot de így 1xerübb lesz mert nekem ez nem nagyon mond semmitse
leszedtem elvileg egyet felakartam tenni az előző mintájára és ezt dobta ki:dpkg -i python-gnome2-extras_2.19.1-3.1_i386.deb
(Reading database ... 183270 files and directories currently installed.)
Preparing to replace python-gnome2-extras 2.19.1-3.1 (using python-gnome2-extras_2.19.1-3.1_i386.deb) ...
Unpacking replacement python-gnome2-extras ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of python-gnome2-extras:
python-gnome2-extras depends on libgda3-3; however:
Package libgda3-3 is not installed.
python-gnome2-extras depends on libgdl-1-0; however:
Package libgdl-1-0 is not installed.
python-gnome2-extras depends on libgksu1.2-0 (>= 1.3.3); however:
Package libgksu1.2-0 is not installed.
python-gnome2-extras depends on libgksuui1.0-1; however:
Package libgksuui1.0-1 is not installed.
python-gnome2-extras depends on libgtkspell0 (>= 2.0.10); however:
Package libgtkspell0 is not installed.
python-gnome2-extras depends on python-gnome2-desktop; however:
Package python-gnome2-desktop is not installed.
python-gnome2-extras depends on python-gtkhtml2 (= 2.19.1-3.1); however:
Version of python-gtkhtml2 on system is 2.19.1-0ubuntu11.
python-gnome2-extras depends on python-gtkmozembed (= 2.19.1-3.1); however:
Package python-gtkmozembed is not installed.
python-gnome2-extras depends on python-eggtrayicon (= 2.19.1-3.1); however:
Package python-eggtrayicon is not installed.
dpkg: error processing python-gnome2-extras (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
python-gnome2-extras -
Sakab
senior tag
válasz
Major Major #8248 üzenetére
Köszi megpróbáltam de ez lett az eredménye
root@Asus:/home/sakab# dpkg -i ultamatix-1.8.0-7_all.deb
Selecting previously deselected package ultamatix.
(Reading database ... 183074 files and directories currently installed.)
Unpacking ultamatix (from ultamatix-1.8.0-7_all.deb) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of ultamatix:
ultamatix depends on python-gnome2-extras; however:
Package python-gnome2-extras is not installed.
dpkg: error processing ultamatix (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Processing triggers for man-db ...
Errors were encountered while processing:
ultamatix -
Sakab
senior tag
Hát ez gyors volt..ezt az automatix2öt leszedtem deb-be, és tar.gz-be. anyit kigogliztam h abban a mappában ahol van abba kell lenni és ki kell adni ezt:
apt-get install ultamatix-1.8.0-7_all
hát ennél ezt irta ki:
E: The list of sources could not be read.a tar.gznél:
ultamatix-1.8.0-7_all.tar.gz /configure
itt meg h parancs ismeretlen...mit irtam el
Így win 2 katt után eléggé lehozó ez a telepítés nyugtassatok meg pls h ez csak bonyolúltnak látszik de nem az...
-
Sakab
senior tag
Nah arról írok
levettem a titkosítást és felcsatlakozott bár bődületeslassú 108as karim van de vmi óborzalom.na m1 nagyon köszi a segítséget most megpróbálom feltenni az Automatix2öt (eredeti honlapja persze h most nem érhető el mert miért ne) szóval abba hátha lesz vmi a Wicd Network Manager helyett
szerintemmég fogok ideirni nemsokára mert úgyis elakadok megint -
Sakab
senior tag
Hu megpróbáltam ezt a parancssort kigugliztam de amikor beirom a jelszós parancssort akkor azt irja ki h:
Error for wireless request "Set Encode" (8B2A)
Set failed on device wlan0, invalid argument.Üzemelném én csak nem tudom hogy semmi 5letem sincs sajna még eléggé az elején járok.
Más hasonló progi amit 1xerüen fel tudok tenni és kb hasonló tudású grafikus felületűt nem tucc ajánlani? -
Sakab
senior tag
Sziasztok,megtudnátok mondani h mien paranccsal tudok csatlakozni a konzolba egy kiválasztott ruterhez wifin?Addig eljutok h megmutatja a nevüket meg a mac-jüket de tovább nem megy
eddig a Wicd Network Managert használtam amivel k*vajól grafikus felületen 2 kattintás volt az egész de tegnap óta az istennek se akar elindulni.semmi hiba ablak semmi rákattintok és mint ha semmit se csináltam volna kb
próbáltam azt is h ideiglenesen UTP vel majd hátha beledugtam de ugyan úgy semmi se...pedig eddig semmit se kellet állítani beledugtam és ment kapásból most meg...pedig nem állítottam el tudtommal semmit. Ja és BT4 -
Sakab
senior tag
De miért tilos ennyire a rendszergazdaként való bejelentkezés?Csak én használom a gépet senki más szóval ilyen veszélynek nem vagyok kitéve.
Elvileg amire én rájöttem eddig h ezzel a sudo sw-vel bejelentkezés előtt törölni lehet a root jelszót így ezekután automatikusan rootként fog futni.Csak annyi gubanc van h kéri a jelszót amit én beis irok neki amivel alapba betok lépni és kiirja h nincs ilyen parancs,ha meg esetleg mást írok be nem a jelszót akkor érdekes módon kiírja h incorrect és próbáljam meg még 1xer. -
Sakab
senior tag
Igen kényelmi szempont lenne de ennél elvileg van egy 1xerübb is ami eddig működött de most vmiért nem akarja amióta újra tettem a gépet.Eddig így csináltam 3xor és kapásból ment és amikor bejelentkeztem automatikusan rootként voltam bent...most meg...[link] 2:24 től lenne ami engem érdekelne...erről a megoldásól tudnál vmit mondani? ha beírom h sudo sw majd kéri a jelszavam megadom de kiírja h: sudo: sw: command not found
-
Sakab
senior tag
Például a hálózattal vagy kinézettel kapcsolatos beállításokra gondoltam. A terminálba meg hálózat kezeléssel kapcsolatban szeretnék tanulgatni meg tesztelgetni de ott is azt írja ugye h rootként kéne bejelentkeznem amit ugye meg nem enged.Arra a parancsra szeretnék rájönni h a jogokat mivel lehet beállítani, úgy h ne keljen minden parancskiadásnál jelszót írni meg h sudo-t hozzá írni.Kicsit kacifántosan fogalmaztam de remélem érthető késő van már
-
Sakab
senior tag
Már feltelepítettem vagy 4xer és eddig semmi gondom nem volt mivel a telepítés végén a belépés előtt a sudo sw paranccsal elvielg kitöröltem a jelszót ha jól értelmeztem dem ost azt nem engedi vmi oknál fogva.És most sima userként enged be.
Amit tudok ill nem tok csinálni: Ha bármi beállítást szeretnék végezni kéri a kódot konzolba nemtok semitse csinálni mert azt írja h rendszergazdi ként jelentkezzek be meg ilyenek. -
Sakab
senior tag
Szisztok,olyan kérdéssel fordulnék hozzátok h feltettem egy linuxot (BT4) de az istennek se engedi elindítani root-ba.Ha bejelentkezek a felhasz nevemmel ott meg nem találom sehol se h hol tudnám állítani a jogokat h teljes hozzá férésem legyen mindenhez
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Egyedi ékszerdobozka
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 250GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! MSI Suprim X RTX 3080 10GB Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest