- Meghúzza a nadrágszíjat a gyártóüzemeiben az Intel
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- 1000 milliárd dolláros AI-központot akar az USA-ban a SoftBank
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Relatíve kompakt, "platinás" tápszörnyekkel gyarapodott az ASUS kínálata
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Androidos fejegységek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
Naív kérdés: úgy látom a nand-on (integrált flash) lévő rendszer újrahúzása után bootol megint. Ez azt jelzi, hogy az sd-ről indítva is valamit piszkál a nand-on.
Nem lehet, hogy az sd kártyára a nand változat képét töltötted fel és ezért írkál arra? Nem ismerem pontosan ott hogy vannak a rendszerek, de ez volt az első tippem.
-
azbest
félisten
Persze, hogy szünetmentes. Úgy van csak értelme. Ha kap áramot, akkor a beépített töltőelektronika feltölti. Ha elmegy a betáp, akkor az akkuról megy tovább. A dokumentáció szerint erősebb táp is kell, ha akkut is tölt a board.
Úgy olvastam, hogy a Lime boardok elmennek vagy 30 órát is 6600mAh akkuval. Szóval ha nem túl zordak a körülmények, és előnyös ha nem áll le a készülék, akkor érdemes lehet valamelyik akkut is használni hozzá.
Mondjuk adatvesztés vagy fájlrendszer sérülés is elkerülhető ezzel áramszünet esetén. A 6 euros 1400mAh is elviheti pár órát. Mondjuk, ha nagyobb fogyasztású dolgok is vannak rákötve, például winyó, akkor oda már kevés lehet. -
bambano
titán
pont hardverileg nem egyformák, ezért a boot környékén lehetnek problémák. viszont magasabb szintű dolgokban már eléggé egyformák, tehát például egy c-ből arm-hf-re fordított egyszerűbb program, mint egy torrent vagy rsync, az simán futni fog. ennél bonyolultabbaknál meg max. az a probléma, hogy milyen hardveres gyorsító van a videón.
azért van ilyen kevés beszerzési forrás, mert rétegigény, és mióta simán lehet eu-ból rendelni, nem éri meg.
szerk: pont ez a unix lényege, hogy a hardver különbözőségeit nagyjából teljesen elrejti a kernel, az applikációs programok szintjén meg egyforma az egész kóceráj arm-tól kezdve x86-on keresztül ibm power-ig.
-
azbest
félisten
Múltkor olvastam valahol, hogy az allwinner cuccok közt relative egyszerű átvinni rednszereket. Van valami konfig fájl amit talán újra kell generáltatni. A konkrét fórumban épp arról beszélgettek, hogy a cubieboard 2 masinák egy része bizonyos memória órajeleken már instabillá vált egy idő után. Erre írta valamelyik, hogy az olimex-es kernellel az is stabil lett.
Á, azt hiszem itt olvastam [link]
"13. Re: OlinuXino LIME vs BBB ?
Level 15
agrahambell Dec 19, 2013 8:00 PM (in response to agrahambell)So after getting an A20-OlinuXino-MICRO, I borrowed it's 3.4.x kernel and the CB2 seems to be stable with that.
Allwinner kernels at least up to the 3.4.67 series from sunxi.org don't use devicetree, instead using a script.fex that's plaintext and very much resembles the old ini format. You compile the file to script.bin and u-boot loads it for the kernel to use. This not only makes it easy to copy one for a different board, but at least in my opinion makes it much easier to change.
Moral of the story yet again is to ditch what comes with the boards and get something that works.. Unless it's an Olimex board - their stuff seems to work just fine!"
Csiripeltek a fórumokon olyan a20-as lime boardról is, amire 1GB ram és gigabit lan kerül. Mondjuk a mini változat most is 1GB-os. A som kártyás változatból most is van gigabites [link]
-
bambano
titán
usb szabványú tápfesz kell neki, a málna microusb-n kap áramot, ez meg sima tűs dugón.
ha bemész egy elektronikai boltba, dugasztáp néven lehet ilyet venni, amiben kapcsolóüzemű tápegység van. az ilyen 1-2 ezer forint körüli árú cucc az mind vacak
de ezek stabilizált, 5V-os tápok.
a málnával próbáltam, egy 2A-es dugasztáppal a málna meg egy régi, 120 gigás külsővinyó elment.az olinuxinomat visszarekviráltam, csak sajna a szabadidőm többi része az nincs
emiatt kicsit nehezen megy a tesztelés. de nem adtam fel, és az is igaz, hogy szabadságra mentek a bótban, úgyhogy nem ad előnyt a sietés.
-
azbest
félisten
Lehet félreértettem valamit a fizetés módjával kapcsolatos megjegyzésednél.
A tápesgységes webshop információs oldalán többféle fizetési módról is szó van: [link] (előre, utánvét, kp személyesen).
Az olimex oldalon magyarországot választva célországnak kártya, paypal és bank t/t szerepel. -
azbest
félisten
Hát, hogy minőségi-e, azt csak egy szakember általi szétszedés és átvizsgálás tudná bizonyítani.
Munkahelyen van pár board és évek óta használnak ilyeneket hozzájuk folyamatosan. Egy ment tökre, másban nem okozott kárt. Ha jól tudom talán 4-6 darabot használunk. Persze azt nem tudhatom, hogy idővel változik -e a belső felépítése az újabb gyártásuaknak.
A "stabilizált" kulcsszó már bíztató, eszerint terhelés alatt sem változik a leadott feszültség. A sima telefontöltőknék gyakori hogy elmászik a feszültség.
Számlázásal kapcsolatban... a cég weblapján magyar forgalmazóként ők szerepelnek: http://www.monosx.hu/
A webshopjukban nem látszik mindenféle board, érdemes lehet kapcsolatba lépni velük és rákérdezni a részletekre.
-
-
moli.hu
őstag
a raspit hozzaertes nelkul nem lehet teglazni, mert a firmware az sdkartya elso particiojan van.
ahogy jo nehany evvel ezelott olvastam, az allwinner chipek hiresen nem teglazhatoak, mert firmware nelkul is mukodik az usb-kezelesuk, igy ha van usb, at lehet irni a firmware-t kulso meghajtorol. -
tvamos
nagyúr
Szerintem is ezt vedd: A20-OLinuXino-LIME.
-
moli.hu
őstag
"""ha lehetek őszinte, akkor jobban preferálnék olyan megoldást, aminek esetleg nem kell km-es sorokat gépelnem a parancssorban, hanem akár valami minimalista grafikus felületen is megoldható."""
nem tudom, ez mennyire fontos, de ha ennyire irtozol a parancssortol, hogy meg le is irod, akkor egyik kartyapc se javasolt neked. komolyan. Szerezz valami modern mini-itx-es x86-os alaplapot, es rakj ra windowst.
-
tvamos
nagyúr
Szerintem hallgass ra, mert tudja, mit beszel. (Ir.) Ha jol emlekszem olimex-es A20 alapu panelt javasolt. Ha nagyon fontos, hogy olcso legyen, az jomvalasztas lehet.
Jo alternativa lehet a TI-os Hawkboard, szerintem jobb a tamogatasa, de dragabb, es sokkal gyengebb a proci, szeriintem nezd meg azt is. Nekem is van egy, nemsokara ki akarom azt is probalni.
Nem elvetendo meggondolni, egy intel atomos integralt alaplap beszerzeset. Ha kesobb raid-et akarsz... na erted, mire gondolok! Az az 5-10 ezer sporolas a vason, nem biztos, hogy megeri neked.
A RasPi oktatasi celokra valo, nem egy stabil rendszer. En azon tanulgatom most az arm gnu/linux alapjait, arra jo, de amugy...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- Meghúzza a nadrágszíjat a gyártóüzemeiben az Intel
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Autós topik
- Alkoholista nevelde
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- További aktív témák...
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- GAMER PC! Ryzen 5800X / RTX 3080 / B550 Aorus / 32GB DDR4 / 512GB NVMe / 750w! BeszámítOK
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Dell Optiplex 7050 MICRO - TINY PC
- Lenovo ThinkCentre M710q TINY PC
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged