Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- RAM topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
marco0007
aktív tag
Sziasztok! Nem igazán találtam topicot, de nem is igazán akarok újat nyitni. Ventilátor vezérlő kellene nekem. Kinéztem egyet, csak nem vagyok biztos benne, hogy 6-7 ventivel elbír e. Szerintetek? [link]
-
RazoR
veterán
Hali! Corsair ventikből melyiket érdemes venne házba az AF-ek közül, a quiet vagy a performance editiont? 6 db lenne egy Scout 2-ben? Illetev egy Peter 2 bordára az SP-ből szintén a Quiet vagy a performance???? Vagy valami más típust tudtok ajánlani?
-
becskeha
csendes tag
Abban teljesen igazad van, de én egyetlen ventilátorral hűtöm a teljes gépet belül és elég jól bevált.
Először teljesen passzív megoldásban gondolkodtam, de néhány dolgot érdemes megfontolni ilyenkor:
A meleg levegő ugyanis alapból felfelé szál.
Egy kis levegő áramoltatás nagyon sokat segít a hőáramlásban (hőelvezetésben).
Ha nem hallom a ventilátort akkor felőlem dolgozhat a gépben csendesen (főleg ha ezzel jobban érzik magukat az alkatrészek, ezáltal megbízhatóbbak és hosszabb élettartamúak lesznek).
A mostani alaplapok és házak szerintem hőáramlási szempontból nem túl jók.
Az álló házban a videokártyák hűtése pl. alulra kerül, miközben a meleg felfelé áramlik. -
tornas
őstag
-
becskeha
csendes tag
Egy távtartó csodákra képes. A gépemet mindössze ez az egy csendes ventilátor hűti aktívan. Csak szélzaj hallatszik az is csak 30 cm-nél közelebbről. Távolabbról semmi hangja nem hallható. Viszont ennek a ventilátornak is lesz hangja ha közvetlenül rács mellé építik be. Érdemes egycolos távtartóval beépíteni a ventilátorokat, ha már nem lehet nélkülözni őket.
-
5ent1nel
aktív tag
Üdv!
Nemrég vettem 3 Pure Wings 2 120mm és eddig nagyon jó tapasztalatom van velük! Maximum szélzaj jellemző rájuk, de hát ugye az kivédhetetlen a légszállítás miatt...
Azért is írok most, mert kevés teszt van róla, pedig ár/értékben sem utolsó szvsz.
-
dave118
senior tag
Fan Xperttel vagy front panellel (vagy amivel akarod pl BIOS) szabályozd a fordulatát. Nekem is ilyen hűtőm van, alig hallani. Max terhelésen mintha fel akarna szállni, de tuning alatt se kérte a proci (750k) a max fordulatot. Jó kis hűtő ez. Coolink SWiF2-120P re meg pláne ne cseréld le, nem egy túl halk venti. A 1201-es verzióból viszont nekem 2 is van a házban, majdnem hangtalan.
-
pepe62
aktív tag
Sziasztok!
Van egy zalman cpns10x optima hűtőm...halkra hirdették, de egy traktor zúgása kutyafüle hozzá....az a helyzet, hogy vájt fülem van és zeneszerkesztésre kell a gép a legfontosabb szempont a CSEND....húzni nem húzok semmit, tehát alapszinten használom a gépet. AMD Athlon II-t használom unlock-olva 4magosként, ennyi a "tuning"...
CPU hűtőre szeretném kérni, hogy javasoljon valaki Pwm 12cm. elsődlegesen nagyon halk, "hangtalan" ventit...lehetőleg költségtakarékosan szeretném megoldani, de már mindenre hajlandó vagyok a csendért!)
Esetleg: Coolink SWiF2-120P ? (visszaolvasgattam elég sokat ezt a ventit sokan dícsérik)
Köszönettel, P.
-
kyd
tag
Üdv!
Szeretnék egy kis segítséget kérni, egy Spire TherMax II bordához kellene egy ventilátor, én egy Arctic F12 TC-re gondoltam, ti miket ajánlotok, lehetőleg ne legyen túl drága, és túl hangos se. -
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Ház ventilátort szeretnék, ami egyben 240-es radiátor venti is lenne.
Ebben szeretném kérni a segítségetek. Amennyire lehet jó lenne ha halk lenne, de azért nyomja is a levegőt, ha szükséges. (fogalmam nincs, hogy milyen szempontokat kell szem előtt tartani a radiátor hűtésénél)Előre is köszönöm!
-
Kal-El
senior tag
válasz
namivanmar #1179 üzenetére
A Noiseblockert, ha leszabályzod 40-50%-ra, akkor kb a leghalkabb ventit kapod a piacon.
Teljes fordulatszámon viszont van jobb is. -
namivanmar
csendes tag
Üdv
Melyik ventilátort ajánlanátok radiátor mellé a következők közül?:Nexus
Noiseblocker NB eLoop B12
Corsair SPFractal D. Arc Midi r2 ház, a benne lévő gyári ventiket nem mondanám a leghalkabbnak sajnos.
Az egyik radiátor függőleges, a másik vízszintes lesz.
Az egész ház fekete-fehér stílusban épül, ezért kötöttem ki ezeknél, de másik típus is jöhet, csak lehetőleg csöndes legyen és bírja a radiátor mellett. (valószínű xspc EX240 crossflow-k lesznek)
Előre is köszi! -
syberia
veterán
Wingboost Pure 120mm: nekem ez van és csak jókat tudok mondani róla, ha csendre vágyom 500-on megy, ha kell hűtés, 1500rpm-en
-
tornas
őstag
-
emiki6
veterán
Ha itt nem kapsz választ, akkor gyere át ide: Léghűtés topik - halkan de hatékonyan
+ az itteni szakértőket is szívesen várják ott a kérdezők. -
scampolo84
aktív tag
Sziasztok!
Egy Sharkoon Vaya házba keresek egy oldalsó és egy hátsó 120mm-es ventit, mert kevesellem a gyárit az előlapon. Hátha még a végén nyár is lesz
. Kritérium annyi van, hogy halk legyen (nem szeretnék helikoptert a szobába) és ne kerüljön aranyárba.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
emiki6
veterán
Én ezt értem, DE nem mindig úgy van mint ahogy le van írva. Érts: pl. leírják, hogy 1500 RPM - 20 dBA --» vagy nagyon keveset szállít 1 fordulattal, vagy elé teszel valamit és hangosabb lesz. De legyen, ha találsz egy helyet ahol kapni és manual series akkor válaszolj és meglátom.
-
Algol
senior tag
Az Enermax 12 cm-es ventije sokkal jobb, mint az Antec 14 cm-ese érs ráadásul nem is drágább.
Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A 12 cm-es, kézzel szabályozható
(1500-as fordulaton): 71,25 CFM, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, zaj: 18 dBA
( 800-as fordulaton): 37,57 CFM, stat.nyom: 0.722 mm-H2O, zaj: 10 dBAAntec TrueQuiet 140 14 cm-es
( 800-as fordulaton): 32,4 CFM, stat.nyom: 0,50 mm-H2O, zaj: 20 dBA
( 500-as fordulaton): 20,3 CFM, stat.nyom: 0,25 mm-H2O, zaj: 9,8 dBA -
emiki6
veterán
A két topic tanácsai alapján ezek mellett döntöttem. Mit gondoltok?
-
Algol
senior tag
Íme:
Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A
71,25 CFM, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,3A, 1500 RPM, 100.000 óra MTBF, Twister Bearing
Ezek a maximális adatok, amit tud. A vezetékein van egy potméter, amivel leszabályozható a fordulatszáma 800 RPM-re. És van belőle 14 cm-es is.
-
emiki6
veterán
Na, olyat keresek, ami alapból lassabban forog vagy jár hozzá ellenállás és bírja a leszabályzást.
Szerk: ja hogy olyat linkeltél
-
Kal-El
senior tag
Tudom, hogy nem olcsó, még a Coolink Swif2-t tudom ajánlani olcsóbb alternatívaként, az is nagyon halk és fele annyiba kerül, mint a Noiseblocker.
Egyébként arra ne számíts, hogy van halk és nagy légszállítású venti, ilyen nem létezik. Minél nagyobb a fordulatszám annál kevésbé halk ventit fogsz kapni. Ez van. -
emiki6
veterán
A Noctua arra hajt, hogy minél mélyebben szóljon és egy ULN is elég halk és egy csomó tesztben az FLX-et tesztelik, amit felesleges, mert hangos. Amit te ajánlottál az is azért halk mert lassan pörög (ha nem tévedek) és az sem olcsó
Még nem akarok új ventit, kicsit később még benézek.
-
Kal-El
senior tag
Az a baj, hogy ez nagyon relatív kinek mi a halk. Én azt vettem észre, hogy Noctuát csak azok tartják halknak, akik nem vájt fülűek. Élőben nem hallottam, de tesztekben általában nem jutnak be a leghalkabbak közé sehol, ráadásul nagyon drágák is, ezért én senkinek nem ajánlanék Noctuát, mint halk ventit. Persze jó a légszállítása, de akkor sem elég halk.
A Noctua árán már inkább Noiseblocker BlackSilent Pro-t vennék. Hozzá képest egy Noctua zörgő tragacsnak tűnik. A légszállítása sem rossz. -
emiki6
veterán
Bár a Noctua-ra azt mondják, hogy halk, de nekem az FLX még mindig hangos, pedig venti szabályzóval minimumra van tekerve, úgyhogy azt hiszem ULN-re váltok. Nyilván nagyobb teljesítményű gépekben nehezebb megoldani a teljes passzivitást, viszont nem kell, hogy hangtalan legyen, elég ha csak csöndes.
Bár én csak közelítek a halkhoz...
(nem véletlen "árulom" az NF-P14 FLX-em)
-
Kal-El
senior tag
A front miért lenne hangosabb, mint egy ugyanolyan hátsó? Max. azért érezhetsz egy front ventit hangosabbnak, mert közelebb van a füledhez. Meg nem ütközik bele, mondjuk a falba és a hanghullámok nem szóródnak szét annyira. De ettől még maga a venti nem lesz hangosabb/halkabb.
-
tornas
őstag
-
emiki6
veterán
Sziasztok!
Itt ez a kép. Mi a lényege a static plessure-nek? Mivel az NF-S12A nak jó a lég szállítása illetve halk, viszont a "statikus nyomása" alacsony. Tehát miért lenne érdemes egy NF-P12 t vagy egy -F12 t venni, ami hangosabb, rosszabb a légszállítása, viszont a static pressure értékük magas -
5ent1nel
aktív tag
válasz
Henker2 #1151 üzenetére
Üdv!
Nekem a Matterhorn Pure-hoz ilyet adtak gyárilag és habár az első héten nem voltam megelégedve, azóta semmi bajom vele. Dobozból bontva nekem mély motorhangot adott, ami ugyan nem volt annyira feltűnő, de a hangszíne miatt bántotta a fülemet - még leszabályozva is!
Azóta eltelt 2-3 hét és ez a zaj sokat enyhült, tényleg alig hallható lett. Igazából, ha kötekedni akarnék, akkor említeném meg, mint zajforrás.Második kérdésedre én sem tudom a választ, de logikusan végiggondolva, egy CPU ventin ha van másik ventinek kivezetés, akkor azt is a CPU-ra szánják, ezért a vezérelt fordulatszámának is ugyanannyinak kéne lennie, igy...
-
Kal-El
senior tag
válasz
Henker2 #1151 üzenetére
Biztos, hogy javulna. De ez elég relatív dolog, hogy neked mi számít jó légszállításnak és mi számít halknak. Nyilván minél halkabbat akarsz, annál nagyobb légyszállítást kell feláldoznod.
Ide általában azok szoktak írni, akik kompromisszumot kötöttek, hogy nekik inkább halk kell, mint nagy légszállítású. Ez után már csak az ár/érték kategória a következő kérdés.
De van aki tovább megy és a leghalkabb ventikre is külön szabályzót vesz, majd alul feszeli 7-5V-ra.A 2. kérdésre nem tudok válaszolni.
-
Henker2
addikt
Halli!
Ha 2db ilyen ventit tennék az Alpenföhn Brockenre szerintetek javulna a hűtési teljesítménye? Vagy tudtok ajánlani valami jó 12-es halk és jó légszállítású ventit még?
Ha ezt 2 ventit összekötöm egymással és csak az egyiket dugom az alaplapra, akkor mindkettőt egyszerre fogja vezérelni az alaplapom? ASRock Z68 Extreme4 -em van
-
szinimini
senior tag
Hello,
egy olyan venti ami nem PWM-es és folyamatosan szabályozva van!
Akkor az rossz hatással van rá vagy nem probléma ez? -
Kaszika
tag
Üdv, ThermalTake Commander MS-II-es házba lenne 2-3 venti egy Alpenföhn Bröcken mellé, milyet ajánlanátok, 10,000 ft az össz amit adnék értük! a 3-ért
-
Kaszika
tag
Sziasztok, ThermalTake Commander MS-II-es házban FX8320 tuning lenne, ASUS M5A97 R2.0 EVO lap és
Alpenföhn Bröcken hűtés mellé lehet-e és érdemes-e valamiféle olcsóbb hűtést betornászni? -
Henker2
addikt
Egy nagyon jó extrahalk, de nagy légszállítású 12cm-es ventit ajánljatok már, ami tényleg olyanra képes, mint amit gyárilag is tud.
Házba is menne meg az Alpenföhn Brocken hűtőmre! -
5ent1nel
aktív tag
Üdv!
A napokban cseréltem a gyári CPU hűtőmet egy Alpenföhn Matterhorn Pure-ra. Nagyon baba maga a hűtő, de a ventillátor egy hatalmas csalódás rajta!
Mélyen búgó motorhangja van, ami leszabályozva is hallható, nem lehet mit csinálni vele.
Valaki tudna ajánlani egy tényleg csendes légkavarót helyette? Elsőre én ezt néztem ki, ami normál kiadáson is van, de bevallom kissé elbizonytalanodtam.Ui: ház ventiből a Coolink még az ár/érték bajnok?
-
marec1122
senior tag
erről a ventilátorról tudtok valamit mondani? egy cpu bordára szánom. elvileg nagyon halk és elég szép is. vmi tapasztalat esetleg?
-
dragonfx
veterán
hol érdemes ventilátort venni ahol olcso?
ledes 92es vagy 120as kéne.
mi van ha 80as helyre 120ast akarok rakni? -
XbandX
tag
Figyu, ha én be tudom állítani 3pinen a ventinek az akárhány voltot, akkor az alaplap is meg tudja csinálni...
Éppen ezért búgnak fel a ventik indításkor, amíg a bios be nem töltődik, mert akkor kapnak csak 12V-ot.A pörgettyűnek is tökmindegy, hogy ki pörgeti.
Mivel igazából DC motorról beszélünk, csak az a kérdés, hogy a venti milyen feszültségtartományban képes működni. Onnantól fogva Ohm törtvény->áram->indukció aztán szevasz.
-
XbandX
tag
Az automatikának semmi köze ahhoz, hogy milyen mennyiséget használsz fel a vezérléshez
De értem mit szerettél volna mondani...Az én volt lapjaimon direkt ki kellett kapcsolni az automatikus szabályzást ahhoz, hogy alaplapra kötve a
H50-es pumpája max. feszültséget kapjon (12V, és erre külön fel is hívták a figyelmet!). Ezért mondtam amit mondtam. Simán állítgatják a feszültséget az alaplapok is (nyilván adott profilok szerint...és mellesleg akár automatikusan).Attól, hogy nem volt alapján állítod be, implicite mégis azt csinálod 3pin esetén...
Nem mellesleg a korábbi hsz. egy válasz volt arra, hogy "maxon pörög mert nem vezérli semmi..."
-
szinimini
senior tag
Sziasztok
Vízhűtésnél szeretnék a radira vmi jó kis ventit. Fő szempont,hogy halk legyen és emellett jó teljesítménye is legyen.
Akasa Apache Black 120mm és Scythe Gentle Typhoon AP-15 ventiket néztem ki. Ezekről mit mondtok? -
tornas
őstag
-
kisferi
tag
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni. Gigabyte GIGABYTE GA-EP45-DS4 alaplapom van, INTEL E8400 processzor és Cooler Master Hyper TX processzorhűtő ventilátor. A BIOS-ban a CPU fan szabályzás be van kapcsolva automatára. A hűtő csatlakozása 3pines. A fordulatszám 1900-on megy folyamatosan. Az nem lehet, hogy a BIOS nem szabályozza a ventilátort? Valahol azt olvastam, hogy át kéne állítani a biosban Voltage-re. Ha átállítanám a proci hűtés nem lenne rosszabb és instabilabb? Így mire szabályozna? Előre is köszönöm a segítséget.
-
TechN7ne
nagyúr
Üdv.
Egy FSP350-60HLN tápba milyen hűtést ajánlotok ami nagyon halk és olcsó is?
-
tornas
őstag
-
Mr. Teddy
őstag
Sziasztok!
A Corsair VX450-es tápomban kezdi feladni a harcot a venti. Ha már cserélem, akkor gondoltam olyat teszek bele, ami alapon még ennél is halkabb. Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogy mi lenne a legideálisabb a cserére, nem akarom, hogy maximum loadon kevés legyen a kicserélt venti.Szóval jelenleg egy ADDA AD1212MB-A71GL venti van benne. Ez 12V-on 0.33A-t vesz fel, adatlapja szerint 2050rpm-en megy, és 80.5CFM levegőt tol át.
Az igazat megvallva a jelen konfigommal még sosem sikerült nagyon hangossá tennem a ventit, amikor kivettem a tápból és puszta 6V-ot adtam neki, már sokkal-sokkal hangosabb volt, mint bármikor is hallottam. Ez persze nem zárja ki a tényt, hogy ha valóban maxon megy a táp, akkor kell neki ekkora hűtés.
Szóval a lényeg gyanítom, hogy találni egy olyan ventit, ami 12V-os, kb 4V körül (ez elvileg az alapjárati fesz) működjön és nagyon halkan menjen, valamint maxon 80 körüli CFM-mel rendelkezzen.
Külföldi fórumokon olvastam, hogy pl. S-Flex 1600rpm-es venti jó lenne, megpróbálok egy ilyet vadászni apróban.
De ha az nem jön össze, mi lehetne még jó megoldás?Amúgy a ventit hiába szedtem szét, olajoztam be, súrlódós hangja kezd lenni, nem hiszem hogy ez csoda, márciusban lesz 5 éves a táp, és napi szinten ment a gép.
Köszönöm segítségeteket!
-
szinimini
senior tag
Sziasztok
A Xigmatek XAF-F1252 Whiteline Fan - 120mm-es ventivel találkoztatok már?
Véleményt tudtok róla mondani? Vízhűtésnél menne a radira! Max 3k adnék egy ventiért (nem ezért
)!
köszi
-
trickyy
senior tag
-
trickyy
senior tag
Sziasztok!
Halk hűtőket keresek házba, két darabot pontosan 1-2 ezer forintos kategóriára gondoltam, lényeg a halkság.
Előre is köszi!
-
Oldmobil
aktív tag
Sziasztok!
Halk 12cm-es slim ventit keresek, elsőre a Scythe Slip Stream Slim-et találtam, van esetleg valami amit ajánlatok még?
Köszönöm! -
djdaniel
senior tag
nem találtam a topikot...
black power a márkája, szétszedtem forrasztani kell.
légszállítás meg a többi adatról fogalmam sincs,.
12cm-es ventilátor kell bele.
ezt néztem ki bele -
Normi™
őstag
válasz
hibavissza #1103 üzenetére
Szívesen,remélem tudtam segíteni!
-
Normi™
őstag
válasz
hibavissza #1101 üzenetére
Véleményem szerint érdemes,de ezt mindenki maga döntse el,nem turkálok senki zsebében sem.....igen a wings1-et ismerem,a 2.kiadást sajnos nem.
-
hibavissza
veterán
Köszi az infót.
Szerinted érdemes (3 db venti esetén) +3000 Ft-ot költeni a Noisblocker PL1-re?
A Swif2-es ventiket fél óra múlva kidobáltam a gépemből, mert zúgtak, kattogtak...szerk.: van silent wings2-es széria a Bequite-ből....nem olcsó, ügye a síma silent wings-et mondtad?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- Honda topik
- Trollok komolyan
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- Update 04.25. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest