Hirdetés

Aktív témák

• Male

nagyúr

válasz Jancsi #1 üzenetére

Az adatokban nincsen sok különbség (96 KHz vs. 98 KHz), ez alapján én a 19''-est választanám. Hogy miért? Hát mert a 19-esnek a méretét még jól ki lehet használni, az kb optimális. Az ennél nagyobbak időnként már zavaróan nagyok (ahogy fáradok, már nem látom be az egész képet), a 17-es meg nem elég nagy pl filmnézéshez, főleg ha 2.35:1-es a film. Játékban is jól jön a minnél nagyobb méret, a 19-esnél már 1024*768-as felbontás kell legalább (már ha nincsen élsimítás), ugyhogy ha lassu a géped, akkor nem fogja bírni a játékokban (én is kicseréltem a gépet a monitorvásárlás után). Én tavaly karácsonykor voltam hasonló helyzetben, bár akkor még drágábbak voltak a monitorok, akkor egy Samsung 757DFX jött szóba (17''), vagy egy MAG XJ810 (19''), én a MAG-ot választottam, és nem bántam meg (mondjuk egy kicsit drágább volt, mint a Samsung).

Az, hogy teljesen sík egy monitor képernyője szerintem nem sok mindenre jó. Állítólag kevésbé tükröződik (ebben lehet valami, de egy jó tükröződésgátló bevonat erre elég, ráadásul, ha pont szemben van vele valami az ugyanúgy tükröződik, mint egy nem sík képernyősnél). A másik érv az szokott lenni, hogy geometriailag tökéletesebb képet ad. Na ezt én még nem vettem észre. Lehet, hogy ha rárakok valami sablont, akkor látható lenne, de normál esetben ezt nem veszem észre (ha eddig nem zavart téged, hogy gömbölyű a monitor, akkor ezután sem fog túlzottan.). A 19-es amit néztél, annak FST a képcsöve, ami szemből majdnem teljesen síknak látszik (azért csak majdnem).

Ha tudod, akkor nézd meg a boltban, hogy melyiknek milyen a képe A boltosok általában valami videót szoktak lejátszani a kedves vevőnek, amiből semmi nem derül ki, ugyhogy inkább egy pár képet nézzél meg, ha megengedik, akkor állj neki rajzolgatni képet pl a Paint-el, egy pár egyenes vonal a képen feketével, és egy pár kör, és máris van tesztábrád, amivel megnézheted a konvergenciahibát (van e piros vagy kék vonal a fekete mellett) és a geometriát (a kör tényleg kör e), azán a ''kannával'' (nem tudom mi a neve) kezd el felváltva feketével és fehérrel kitölteni a képet (állítsd be az egyik színnek a feketét a másiknak a fehéret, és felváltva nyonkodod a jobb és a bal gombot a képen), ilyenkor figyeld az ablak szélét, ha mozog a váltásoknál, akkor ne vedd meg a monitort (ilyenkor pumpál a kép, ami igen zavaró szerintem, ha jó minőségű az elektronika, akkor ilyet nem csinál). Én kb egy órán átt vacakoltam a boltban, mielőtt megvettem ezt a monitort (képzelem, hogy menyire elege volt már belőlem az eladónak, de hát ezzel nem kell foglalkozni, az a fontos, hogy jó legyen, amit veszel).

Ezek alapján szerintem egyértelműen a 19''-es a jobb (ha van elég helyed, és jó a képe is).

Remélem segítettem.

Aktív témák