- Új 2 és 4 nm-es node-ot fejleszt a Samsung
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- TCL LCD és LED TV-k
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- Amazon Kindle
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- Videós, mozgóképes topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Vezetékes FEJhallgatók
Aktív témák
-
localhost
Közösségépítő
Nem vagyok én gazdag ember se politikus...
De azt azért nem szeretném, hogyha a lakásom ajtaján illetéktelenek járkálnának ki-be, nevemben telefonálnának, írnának levelet, megennék a babfőzelékemet, kiinnák a szódámat, még akkor sem szeretném, ha nem viszik el az értékeimet...
Ezért van zárva az ajtóm. -
zrubi
senior tag
-
Wodka
csendes tag
Atlagos felhasznalorol volt szo, nem pedig 24 oras ADSL es ceges halozatrol.
Ilyenkor termeszetesen szukseges es kell is, de otthon nyomok par jatekot, meg megnezem a mailjaimat, esetleg netezek par orat.
Nem vagyok politikus, sem akarmilyen fontos ember ezert nem tolem fognak felnyomni pedifil kepeket a netre, hogy a ''hozzaerto'' birosag aztan engem iteljen el pedofilia vadjaval.
Megegyszer tehat:
Velemenyemet tovabbra is fenntartom, miszerint az _egyszeru_atlagusernek_ nem kell paranoiasnak lennie. Ha van felnivalod, akkor legyel az, de ha ''csak'' egy egyszeru ember vagy, aki a netezik, akkor nem kell Linux-hoz tuzfal.
Cafoljatok meg, kovezzetek halalra, de ha meggyoztok, akkor alazatosan fejet hajtok elottetek. -
zrubi
senior tag
''de otthoni, szorakozasra hasznalt gepre tuzfalat telepiteni szerintem paranoias dolog.''
Hát szerintem, ha állandó (ADSL is) internetkapcsolatod van, akkor egyáltalán nem paranonia kérdése a dolg!! Sok érdekeset 'lát' az ember, ha feltesz egy szimpla csomagszűrőt a gépére... Nem kell hogy fusson semmi a fontosnak gépeden, akkor is felnyomják, és a te gépedről fognak más gépeket feltörni, vagy ha nem csak játszol a gépeden, hanem dolgozol is pl. belépsz a céges hálóra, vagy akármi, akkor máris nem csak a te géped van kiszolgáltatva másoknak, hanem mindegyik ahová te be tudsz lépni!!!
Igaz a veszély kisebb mint winfoson vírust kapni, de attól még van!! És csak egyzer okozzanak neked kárt gépfeltöréssel, utána te is ''paranonias'' leszel... :| -
rog
addikt
nem valami olyasmiröl van szó, hogy a windows az egy program, amit egy cég fejleszt usereknek.
a linux meg inkabb egy alapkö, amit mindenki ugy szab at, bovit ki, csokkent le, ahogy tud es ahogy akar.
az amit mi latunk, hasznalunk, szinten egy ceg altal usereknek keszitett felulet, ami elrejti elolunk userek elol a linuxot.
a linux az nem az x, hanem joval tobb.
jo tudom ezt itt mindenki tudja. csak hajlamosak vagyunk suse 8.0-at osszevetni a winXp-vel.
pedig ez olyan mitha a bulls-ot akarnak a real-lal.
uff. :) -
gabro
csendes tag
Hello
ha lehet én is hozzátennék pár dolgot.
én linuxból debiant használok és számomra megfelelőnek tartom. az installáció nem volt nagyon megerőltető de először elakadtam benne.
nem baj gondoltam, utánna nézek a dolognak és kész. lehet hogy én voltam a béna de csak több napos keresgélés után találtam meg a megoldást.
ugyanez modjuk win-es problémánál sokkal kevesebb idő alatt megvan. amit ezzel mondani szerettem volna az tulajdonképpen az hogy a windows előnyben van a linux-al szemben mert többen ismerik. többen és többet beszélnek róla. mostanára viszont (szerencsére!) már eljutottunk odáig hogy a linuxot is felhaszálói szinten emlegetik.biztos vagyok benne hogy csak idő kell és ugyanolyan ''ismert'' lesz mint a win. nekem mindkét oprencerről van jó és rossz véleményem is de mindkettővel megbarátkoztam és haszálom.
köszönöm a türelmeteket.
minden jót! -
guest
veterán
Superman:
-Bongeszonek csakis az Opera a jo. Esetleg mozilla, de a netscape nem!
-Flasht nem tom, mert nem jarok ilyen csicsa oldalakra...
-Tuzfalnak pedig iptables, ha nincs kulon tuzfal gep leteve. :) Ha kulon firewall masina van, akkor Zorb, vagy Smoothwall a javaslatom. Nagyon kevesen tudnak egy disztribet profi tuzfalla beloni, ez iszonyat melo.
leslie -
Szeni
aktív tag
Az attól (is) függ, hogy mit (miket) akarsz csinálni az adott gépen. Ha önálló tűzfal szerver, akkor speckó disztibet jó választani (SME Server -> igen jó, Smoothwall, stb.). Ha általános a gép, akkor szinte mindegyik kiadásban van valami personal firewall féleség. De az első eset sokkal biztonságosabb! (Eleve csak a szükséges szolgáltatások vannak fent a gépen, így a ''veszélyes'' portok jelentős részének hackelésére elvi lehetőség sincs.)
-
Wodka
csendes tag
Na akkor most biztosan sokak szamamra erdekeset fogok mondani, de otthoni, szorakozasra hasznalt gepre tuzfalat telepiteni szerintem paranoias dolog. Nekem SOHA nem volt, megsem lattam karat. Lehet, hogy voltak bent nalam, de semmi nem tortent. Ha nincsenek igazan fontos es top secret cuccok a gepen, akkor minek? Ja, es mire valo a CD iro?
Ez kb olyan, hogy a ranctalanito kremeket is 20 eves csajokkal reklamozzak. Tenyleg nagyon surun fordul elo, hogy az ember 20 evesen rancosodni kezd. :) -
BaLinux
tag
Hali!
Nem ismerem a Mandrake-et, de egészen valószínűnek tartom, hogy valami 2.4-es kernellel fut a disztrib. Ebben az esetben meg a belefordított (vagy éppen nem fordított) iptables-t lenne a legjobb használnod!
Amúgy itthon Debiant használok. Megjegyzem, hogy ez tényleg az az oprendszer amit 1x kell installálni. Még nem is láttam linuxot, amikor feltelepítettem. Azóta két gépre átmásoltam az 1x installált rendszert. Szóval 1 installt használok 3 gépen. Természetesen gyorsabb volt a gépeken egyéni beállításokat végezni, mint újrainstallálni! :))
C++-os környezet sajnos nincs olyan szintű, mint az M$VC 6+, de eddig még nem használtam egy jól megtermett gcc parancsnál többet. Mondhatnám nem annyira értek a linuxos fejlesztéshez, csak felfogom mi hol van, magamtól nem bírnék megírni egy makefilet, csak a programot. :)
Ha segítségedre lehetek iptables-szel (vagy mással) kapcsolatban, csak kérdezz. Ha netmegosztásra (is) használnád a gépet, sok király dolgot lehet csinálni egy ilyen masinával...
Balázs -
Superman
nagyúr
Na itt van megint. Kérdésre kérdéssel válaszolsz. Én Windows felhasználó vagyok és Windows programozó. Megkérdeztem, hogy lehet -e, kell - e és ha igen milyen tűzfalat kell használni? Erre te visszakérdezel. Mint mondtam még nem vagyok teljesen otthon a témában.
Mellesleg a Mandrake is ajánl tűzfalat az oprendszeréhez, a honlapjukon rajta is van. -
Superman
nagyúr
Emberek!!! Senki többet harmadszor? Most már konkrét kérdéseket tettem fel?
-
Superman
nagyúr
Még valami: milyen tűzfalat javasoltok?
-
Superman
nagyúr
Rendben van emberek, nem azért indítottam ezt a topikot, hogy egymást szapuljuk, hanem, hogy elmondják a véleményöket a ''szakértők'' és a kevésbé szakértők, na meg azért is, hogy némi információhoz, életközeli infóhoz jussak a könyvek után.
Néhány nap után akkor a szubjektív megjegyzéseim: nagyon jónak tartom a Mandrake Linux 8.2 -es telepítőjét és a kiegészítések, updatek is példaszerűen mennek végbe, nincs fennakadás. Bár amikor a MYSQl -t telepítettem (kliens és szerver) leállt a rendszer fatal error hibával és újra kellett indíítanom. Ez azért furcsa nekem, mert a serverre hivatkozott, holott én azt nem konfiguráltam, csak feltelepítettem.
Ezek viszont kis dolgok, ahhoz képest, hogy mennyire jónak tartom a Mandraket.
Egy másik negatívum: Mozilla alatt megírtam ugyanezt az üzenetet, de nem tudta elküldeni, mert mindig beugrott a bejelentkezési képernyő. Most a Konqueror alatt írom ugyanezt, mert a copy - paste sem működött.
Egy szubjektív megjegyzés: nekem a Linuxok (nem csak ez, mindegyik) kezelőfelülete erősen bétásnak tűnik, mint amit nem fejeztek be teljesen. Legalábbis a Windows és a MacOS felületéhez képest, amelyek letisztultabbnak tűnnek, kiforrottabbnak, ha úgy tetszik dizájnosabbnak.
A kérdéseim: milyen webböngészőt érdemes használni? Konqueror, Mozilla, Netscape? vagy valami más?
Mi a helyzet a Flasht használó oldalakkal?
Tud valaki Kylixot (lehetőleg Enterprise változatot) Linux alá, vagy a Visual Basicnek valamilyen megfelelőjét (Visual C++ is lehet)?
Egyelőre ennyi, majd kérdezek még, ne féljetek. -
dshk
aktív tag
magyar ékezetekkel kapcsolatban megnéztem a mandrake 8.2 telepítő leírását, ebből nekem úgy tűnik, hogy az operációs rendszer nyelve és a input locale össze van kötve. Vagyis ha magyar ékezetekkel akarok írni, akkor kénytelen lennék az op. redszer üzeneteit, alkalmazásokat, súgót is magyarnak választani? Rosszul látom? Ez a windowsnál nem éppen nyerő kombináció, ezért elég riasztó.
-
zrubi
senior tag
Őszintén örülök a sikerednek!!
''Az egyik Linux guru, vagy, aki annak tartja magát, azt írta ide, hogy őt bosszantja, ha valaki ilyeneket ír, mint én, illetve nincs konkrét kérdése. Erre az volna a szerény megjegyzésem, hogy nagyon rosz tanár lenne az illető''
Hmm, ha rám gondoltál...
A te írásaiddal semmi baj! Viszont azt még mindíg fenntartom, hogy ha nincs kérdés akkor így 'messziről' nem lehet megválaszolni.
Ja és tényleg rossz tanár lennék :DD Talán ezért is nem lettem tanár??
Hogy valami hasznosat is mondjak:
Az Nvidia csinál saját bináris drivert a kártyáihoz, amiben természetesem van 3D gyorsítás is. Ezt valószínüleg a te esetedben is (Mandrake) külön le kell tölteni a www.nvidia.com -ról. Ott megtalálod a telepítési instrukciókat is. -
Wodka
csendes tag
Mandrake 8.2 a telepiteskor megkerdezi, hogy milyen nyelvet es milyen billentyut hasznalsz, tehat a magyar ekezetek nem lehetnek problemak.
-
Superman
nagyúr
Megfogadtam itt valakinek a tanácsát és föltettem a Linux Mandrake 8.2 - es verzióját. Ez valami fantasztikus emberek. Elsőre felment, gyönyörű grafikus telepítő, úgy telepítette bootmanagert, hogy észre sem vettem és ami fő: kezelte a másik két Windowst a lemezen. Csak jót tudok eddig mondani róla. Még updatelni is hajlandó lett volna valamelyik tükörszerverről, de ezt már nem tartotam szükségesnek.
Ez eddig megvolna, most már csak az ismerkedés jön. Egyébként megfigyeltem, hogy a videokártyát alapból ''Generoic NVidia DDR'' - nek ismeri fel, de legalább működik. Ezzel a beállítással a Chip CD -s SUSE 7.3 - as meg se volt hajlandó nyikkanni.
És még valami. Az egyik Linux guru, vagy, aki annak tartja magát, azt írta ide, hogy őt bosszantja, ha valaki ilyeneket ír, mint én, illetve nincs konkrét kérdése. Erre az volna a szerény megjegyzésem, hogy nagyon rosz tanár lenne az illető, mert ha valakinek ne adj isten nem világos valami, akkor kiborul, vagy nem ért valamit elsőre, akkor leordítja?? Én csak egy kezdő tapasztalatait osztottam meg és nem hiszem, hogy így kellene erre reagálni. Ha valaki nem tud Borland C++ - ban programozni és véleméynt mond általában a C++ nyelvről, akkor megteheti, szíve joga. Nem azt fogja leírni (mint ahogyan én sem ezt tettem a Linux esetében), hogy ezt meg azt hogyan programozzuk le, hanem azt hogy szerintem nagyon bonyolult ez a nyelv és talán kevesebb görcsöléssel is meg lehet oldani feladatokat más nyelveken. -
x15
csendes tag
Most probaltam ki egy par usb-s flash kartya olvasot, es mind megy szepen woody alatt is. Behozta a kartyat scsi disk-nek :-)
Szoval, ha tudod, hogy mit szabad venni, akkor nem szopol. Pl. nV*dia vga kartyat, es Creat*ve L*ve! hangkartyat, mert azokhoz van gyari (binaris) driver.
Egyebkent tedd fel a Log*tech Force Feedback egeret XP ala , ha tudod. linux alatt legelabb egernek elindul... -
guest
veterán
válasz
Terminus_ #28 üzenetére
''Hmm. Nézd aki csak ismerkedik a linuxszal annak minek kernelt forgatni?''
Nekem az ELSŐ egy DosLinux nevű Slackware változat volt. Amint sikerült feltelepítenem, az első dolgom volt, hogy saját kernelt fordítsak a Cyrix procimhoz...
Mivel addig csak arról olvastam mindenüt, hogy saját kernelt kell fordítani, hogy minden OK, és gyors legyen. -
zrubi
senior tag
''Egér már megy, viszont az USB scanner halott dolog. Szerintem ezt a SuSe 11.0-ig nem is oldják meg.
És mi van, ha lenne még mondjuk a gépben usb 2.0, firewire, bluetooth és egyéb szörnyűségek? Akkor linuxot teljesen el lehetne felejteni.''
Hát igen..., csak azt nem kell elfelejteni, hogy sajnos már a hardvereket csinálják a szoftverhez. Lásd winmodem ami ugye szoftver 'rásegítés' nélkül nem is modem. Cserébe olcsó... valamit valamiért.
pl ha veszel egy SCSI scannert akkor biztos fog menni :D
Az új driverek hiánya pedíg azért van, mert a hardvergyártók (ki tudja miért) nem adják ki a specifikációt, így aztán nem tudnak (akármennyire is szeretnének) drivert készíteni az adott vashoz.
De ez már üzletpolitika ala Microfos... -
guest
veterán
Igaz, a SuSe 6.2 nem mai gyerek. De ha belegondolsz, a Win95 sem most készült, és mégis megy vele az USB egér.
Amúgy SuSe 8.0-át épp ma raktam fel. Gondoltam kipróbálom ezt is. Egér már megy, viszont az USB scanner halott dolog. Szerintem ezt a SuSe 11.0-ig nem is oldják meg.
És mi van, ha lenne még mondjuk a gépben usb 2.0, firewire, bluetooth és egyéb szörnyűségek? Akkor linuxot teljesen el lehetne felejteni. -
McJames
senior tag
válasz
Terminus_ #28 üzenetére
Ja-ja. :) Nem is a letöltés és kicsomagolás, hanem a beállítások. Mer' aki tudja, hogy mivel és mit, annak tényleg gyorsan megy, de aki még gyakorlatlan...
A kernel fordításról meg azért írtam, mert zrubi kolléga említette, hogy a Linuxot egyszer fel kell tenni, ''oszt' jó van''; ami akár még igaz is lehet, de jobbára, pláne kezdőnél, vagy gurunál még határesetnek sem tekinthető... :) -
Terminus_
aktív tag
Egyébként, ha valaki szereti a kihívásokat és a nehéz feladatokat az ne debiánt próbáljon telepíteni, hanem freebsd-t (igaz ez nem linux). Én egy alapot tettem fel belőle, ott arról szól az egész hogy mindent szövegszerkesztőből konfigolsz. Baromi izgi tud lenni amikor irtó nagy configfájlok vannak :))
-
Terminus_
aktív tag
Hmm. Nézd aki csak ismerkedik a linuxszal annak minek kernelt forgatni? Aki már kicsit ismeri, kicsomagolni nem nagy cucc (különben is mc kicsomagolja), letöltés meg még dial-up-on se tarthat sokáig mert nem egy nagy dologról van szó - nekem 128k-s béreltvonalon másfél perc. Egyébként a legújabb stabil kernel patch (2.4.18) sincs egészen 1 mega..
Persze, ha négynyolcvanhatoson forgatod a kernelt akkor simán lehet több mint egy óra. :) -
McJames
senior tag
''...nem ertem, hogy kesobbi Partition Magic-ekkel mi lehetett a problema...''
Mint pl. a Debiannak a te gépeddel... Mert mint évek óta tudjuk a hardver/szoftver és összefüggéseik minden esetben teljesen egzaktak, az esetleges kivétel (merjem írni kivételek? :) ) meg erősíti(k) a szabályt... :DD -
Wodka
csendes tag
No akkor az en tapasztalataim roviden.
Kb egy honapja kezdtyem el Linux-ozni. Felnyomtam a gepre egy Mandrake-t, ami nagyon jo volt, konnyu telepites (teljesen grafikus, mindent felismert, stb), aztan egy Red Hat-ot, ami ugyanugy sikerrel jart. Sokmindent kerdezett, de mert tudom mit miert kerdez, igy nem volt vele gond.
Probalkoztam Debiannal, de az X valamiert nem jott be, parancssorosan meg megsem kellene... Nem foglalkoztam vele tul sokat, ketszer megprobaltam, nem sikerult. Lehet, hogy a gep a baja, mert egy 233 MMX, ATi Mach64 videoval. Nem sikerult, nem baj, majd megprobalom masik gepen.
Lassuk a kovetkezot: Redmond Linux: Nagyon szep, WinXP-hez hasonlit (de csak hasonlit, nem masoltak le egy az egyben), de hibas, mert fagyizik. Ezt irtak is rola, de gondoltam kiprobalom. Ezen a regi gepen rohadt lassu.
Tehat eddig 4 disztribet probaltam ki, a Mandrake tetszett a legjobban, ugyhogy azt visszateszen hamarosan, es az alatt tanulom meg a Linux csinnyat-binnyat.
Ja a telepitesekrol annyit, hogy a gepen volt egy Win2000 es Win98, ami melle raktam fel a Linux-okat, minden megmaradt, mindig minden latszott rendesen, nem rontotta el a fajlrendszereket. A particionalast Partition Magic-kel vegeztem, azok kozul is az 5-os DOS-os verzioval, ami rafer egy floppyra. Azzal megcsinaltam a Linux particiot es a Linux swap-ot, ezekre meg siman felment az osszes Linux, ezert nem ertem, hogy kesobbi Partition Magic-ekkel mi lehetett a problema. -
McJames
senior tag
válasz
Terminus_ #24 üzenetére
Mondtam kvázi... :)
De azért olvasd vissza, amit írtál: ''letöltöd''/másolod, ''kicsomagolod'', ''aztán nekiugrasz a beállításoknak...'', imho van akinek tovább tart 1 óránál, sőt... :D
(Amúgy a Windózer esetében sem biztos, hogy teljesen az alapoktól kell újrarakni a teljes gépet, ezt problémája válogatja, és jobb esetben, meg, ha tudja a júzer, hogy mit csinál, ott is elég lehet a fél-egy óra. Hozzátenném 2k és az XP azért sokat fejlődött a 98-hoz képest.) -
Terminus_
aktív tag
Meg kell, hogy mondjam ínyemre való a téma! :)
Látom sokan suse-val próbálkoztatok ez persze nem baj, én is ezt próbáltam meg annak idején először. Nekem nem nyerte el a tetszésemet, így megpróbáltam a lent/fent már említett distrib-eket. Minden szempontból debian nyerte meg a tetszesemet. Szerintem (igaz több éves gyakorlat után) a debian egyszerűen használható és emelett a legjobb disztribúció. Ahogy már mások említették csomagkezelése abszolút nem bonyolult. Persze senkinek nem megy egyből a linux. Nekem sem ment (és talán most se megy úgy ahogy szeretném). De ezért van az a rengeteg linux-os oldal, fórum meg a különböző irc csatornák esetleg linuxos haverok.
McJames: veled nem értek egyet, hogy a kernel forgatás=újratelepítés. Ott nem erről van szó. Mert újratelepítéskor mit csinálsz (windozba)? Adatmentés, esetleg fdisk, format, wincd be a gépbe, feltéve, driverek, adatok visszatöltése, törölt programok ujratelepítése. Nah, ez kb fél napodat elveszi (jobb esetben :) ) Kernel forgatáskor arrol van szó, hogy egyszerűen, ha kell letöltöd, kicsomagolod a megfelelő helyre aztán nekiugrasz a beállításoknak. aztán leforgatod. Mindez nem tart tovább 1 óránál. Az adataid fent maradtak, a programokat nem kell újratelepíteni. -
zrubi
senior tag
Látjátok, az ilyenek tudnak igazán felidegesíteni:
''én nem vagyok hajlandó újabb linuxokkal görcsölni, amik nem képesek kezelni még az USB-s Logitech egeremet se.''
Mellesleg suse 6.2 = Ezer éves!!! Suse 8.0 nál tart...
Még egyszer szeretném hangsújozni, hogy CSAK a legfrissebb változattal próbálkozzon mindenki... -
zrubi
senior tag
''Inkább mondd el, hogy te milyen disztribúciókat, milyen verziókat használtál, és milyen tapasztalataid voltak (volt-e más op.rendszer más...''
Jó, nem fikázni akarok, csak néha felzaklat, hogy hozzá nem értők véleményére alapozva mond valaki olyanokat, hogy a linux nem tudja ezt, mag azt...
Aki saját gondjait ostja meg itt az OK, de minden problémára a helyes kérdés valahogy így szól :
'Hogyan lehet ...., mert nekem nem sikerült.'
és nem úgy hogy 'nem lehet telepíteni', 'nem ismerte fel...' (Én már elég régóta benne vagyok, és tényleg így van..)
Szoval, én RedHat 5.1 kezdtem, akkor nekem is kb. 5. alkalomra sikerült feltenni, úgy hogy mellette legyen win95 is... Mindenki így kezdi, aki egyedül, segítség nélkül próbálkozik. Egész egyszerűen azért, mert más, mint amihez eddíg szokott. DE ne felejtsük el, hogy a pl. wördöt sem tudja kezelni az aki előszőr lát olyat!! MEG KELL TANULNI!
Most már csak debian-t használok, mert szerintem ez a leg jobb disztrib. De ez elég szubjektív dolog. Viszont azt bátran állíthatom, hogy amivel érdemes foglalkozni (elsőre):
Redhat, Mandrake, Suse, UHU( ha kész lesz..), Debian (ehhez kell a legnagyobb elszántság, mert pl az installálása nem triviális... ennek ellenére hosszú távon ez a legjobb!)
McJames, tényleg az a hasznos, ha ilyen kérdésekre válaszolok, mint akiket te felvetettél, de az a baj hogy nincsenek konkrét kérdések. Ha valaki csak annyit mond, hogy nem 'megy fel a linux' akkor arra nem lehet értelmes választ adni, mert sokszáz probléma lehet, ami ezt okozza!!
Ha valakinek konkrét problémája van, pl. én is nagyon szívesen segítek (akár mailben is zrubi@mailbox.hu)
Ha elég önnálló akkor hasznos a linux listák archivuma:
http://mlf.linux.rulez.org/Archivum/
mert BIZTOSAN nem te vagy az első akinek nem megy ez, vagy az...
Szoval a lényeg, hogy kérdésre lehet válaszolni, egyébként könyvet kellene írnom (1000 oldalas könyvet :DD ) -
guest
veterán
Én eddig csak a Suse 6.2-t próbáltam ki. Telepítéssel nem volt gond, programok installja is úgy ahogy ment. Viszont van egy óriási elmaradása a linuxnak a windows-hoz képest: a hardvertámogatás. USB eszközöket szinte teljes egészében el lehet felejteni, videokártyáknak is kb. 30%-ával nem hajlandó menni, hangkártyák közül szinte csak néhány ismertebb típust kezel rendesen. Nyílván ez nem (csak) a linux hibája, hanem inkább a hardvergyártóké. Viszont amíg nincs megoldva rendesen a hardvertámogatás, addig én nem vagyok hajlandó újabb linuxokkal görcsölni, amik nem képesek kezelni még az USB-s Logitech egeremet se.
-
McJames
senior tag
zrubi, bocs, semmi rosszindulat, de tényleg...
Azt hiszem elfelejtetted, hogy hogyan kezdted vagy, hogyan kezdhetted volna: új/más logika, és nyelv stb. - meg kell tanulni, na... és az azért nem egyik napról a másikra megy, még egy más op.rendszer területén gurunak sem. (jó, ez utóbbi valamelyest sántíthat, ha nem autodidakta az illető, hiszen unixot minden komolyabb helyen tanítanak...)
Még valamit szerettem volna: ha pl. új kernel jön ki, vagy valamilyen alapvető ''demon'' ''kimaradt'', akkor mit csinál a júzer a linux-szal? A kernel-fordítás véletlenül nem fogható fel ''kvázi újratelepítésnek''? Szóval lehet negatív értelemben emlegetni más op.rendszerek hibáit, csak minek... egyik sem lehet tökéletes.
Másrészt a topic indítója tapasztalatokat szeretett volna megosztani, és várni mások tapasztalatait, ne adj'isten tanácsait, közös okulásunkra. Imho az, hogy ez sz@r, az meg elavult, így önmagában nem annyira tanács...
Inkább mondd el, hogy te milyen disztribúciókat, milyen verziókat használtál, és milyen tapasztalataid voltak (volt-e más op.rendszer más partíción, az mivel csináltad, mire kell odafigyelni, ha vki pl. otthon - mert nincs pénze, de dolgoznia kell - melyik Office-t használja, van-e lehetősége, hogy a munkát ''visszavigye'' a munkahelyi M$-rendszerre, karakter, nyelv, betűtípus-problámát hogyan lehet megoldani, x ''disztib''-nél mire kell odafigyelni, ha y hálókártyája van vkinek, ha kábelmodem van, ha adsl van, stb., stb. ...
A többi, mint ez a hozzászólás is, csak ''sület duma''... :D -
Hopp bocs a szóismétlés miatt.
-
HI
Szal a külső program egy mezei mp3 lejátszó volt.
Csak ki akartam próbálni.
valóban volt hozzá install infó csak nem települt fel a benne levő make/install stb parancsokkal.
Ezért kellett előkotorni a könyvet.
A rendszer installálás tényleg egyszerű csak idegesített hogy a Partiton magicel legyártott linux partíciót nem látja -> mehettem vissza törölgetni.
Egyébként meg annyi kellene hozzá hogy valaki elmagyarázza a dolgokat ahogy &rew is leírta.
Egyébként meg elvagyok vele. -
zrubi
senior tag
válasz
Flashcash #11 üzenetére
''Sokat szenvedtem vele mert nem ismerte fel a Partition Magic által neki készített particiót.''
Nem ismerem a Partition Magic -ot, de nem is adnék sok bizalmat az ilyen varázslóknak, főleg a partícionálás terén! A linuxos fdisk, azzal meg lehet csinálni mindenféle partíciót! Olyan nincs hogy valamit elront!! Max. a felhasználó...
''pl külső program telepítéséhez egy 1000-oldalas könyvet kezdtem el nézegetni ami azért vicces.''
Mi az hogy külső program?? Ez a MS nél lehet csak, ott van külső program, de ott a kezedben pl.a 8 cd
akkor milyen külső programról beszélünk, ott van minden ami kell! (jóval több is) És a suse pont azoknak való, akik NAGYON ragaszkodnak a kattintgatós telepítés/installálás/partícionálás -hoz.
Szerintem az a vicces, (és szomorú) hogy ha valaki pl a Caldera Linuxot hasonlítja Win2000 -hez, ugyanis a Caldera egy ELAVULT dolog!!!
Nem érdemes régi sz.rokkal küzdeni! Az tényleg csak elveszi az ember kedvét. Töltsd le/szerezd meg/vedd meg a legfrissebbet az adott disztibúcióból, és akkor már jó eséllyel allhatsz neki telepíteni.
Debian rulez:
A világ legegyszerűbb dolga a debianban programokat installálni, törölni, vagy az egész kócerájt upgradelni. Akár CD-ről, internetről, vagy akér winyóról stb. Egyetlen parancs.
Nehéz a linuxot telepíteni?:
Rendes oprendzsert csak EGYSZER kell feltelepíteni, (Debian :) utána csak használni kell. Aki CSAK használni szeretné az forduljon szakemberhez, aki telepíti neki!! -
delacroix
csendes tag
Látom ezen is el lehet rágodni. Egy oldalon olvastam egészen jol a WIndwos vs Linux probléma megoldását. ''If you want to drive secured, you buy a tank, if you want to be fast, you buy a motorbike - Linux vs. M$''. Problémák a feltelepitésnél...kicsit megmosolyogtam, mert azok a distrok amikkel probálkoztatok teljesen grafikus installácioval rendelkeznek és mindenre rákérdeznek, hogyan szeretnéd, söt az újak már a windows meg is örzik alapban. Én legelöször egy debian r2.2 potatoet kaptam, mondanom sem kel, hogy bár megmaradt a wines particio, behivni már nem tudtam :) . A debian sztem a legnehezebb. SUperman: a redhat 7.3 megvan nekem is, sztem a legrosszabbal probálkoztál. Az adsl beállitása sokkal nehezebb, rengeteg program alapban nincsen benne (netconfig(ezzel könnyebb beállitani az internetet, mc (NortonCommander clone)) Nem szabad feladni nekem is 2 oprendszer van a gépemen, igy jol elvagyok :) Sztem ki kell probálni az összes distrot, hogy kinek melyik tetszik, kinek mi fekszik. Olvastam, hogy ha egy új programot szeretnénk berakni, akkor 1000oldalas info ... szinte mindenhez tartozik egy INSTALL file, amibe leirják, hogyan kell installálni. többnyire ./configure | make és ennyi :) Persze vannak a binárisak (InstallShield :) ) azokat mégegyszerübb. Ami elriasztja a juzerek a linuxtol, hogy mindenki azt hiszi, nehéz, s hogy nincs alá program. Rengeteg Office csomag van alá a legismertebb az OpenOffice, játékok is vannak alá s egyre nagyobb a támogatottsága. Már tudja emulálni a windowsos környezetet, tehát ha az adott program nincsen meg linuxra lehet fut linux alatt :) . Egy dolgot NEM lehet a linuxon: a legujabb játékokkal játszani. Erre sajnos még nem alkamas, de már dolgoznak rajta. Valaki BeOS-t használt már? :)
-
törölt tag
válasz
Flashcash #11 üzenetére
Nekem konnyu dolgom volt megszeretni a linux-ot. Egyutt dolgoztam ket linux magussal es az osszes kerdesemre tudtak valaszolni (rtfm :)) Ha FireArm-ozol, akkor durr bele a kozepebe (Win install), de ha DoD-ozol, akkor mindent turelmesen megcsodalni, megerteni (Linux install) :DD Szoval linuxszal foglalkozni ugy jo, ha az elejen van tamogatasod. Kesobb ugyis rajossz, hogy mit akar neked mondani a linux es merre nezz utana a megoldasnak.
-
guest
veterán
[#7] Superman válasza Terminus_ üzenetére
lehet a cpu foglaltság %-ában -
HI
Én is próbáltam egy suse 7.2 8cd-s linuxot. Sokat szenvedtem vele mert nem ismerte fel a Partition Magic által neki készített particiót.
Szerencsére nekem nem rontott el egy partíciót sem.
Superman: legközelebb azért Norton Ghost-al csinálj egy bizt. másolatot
Maga a linux szép,működik meg minden de ha bármi extrát akarsz kihozni belőle az már sokszor pilótavizsgát igényel.
pl külső program telepítéséhez egy 1000-oldalas könyvet kezdtem el nézegetni ami azért vicces. :) -
guest
veterán
user oldalrol tenyleg mindegy
de a mukodesrol dumcsiztunk epp.. -
guest
veterán
''a linuxnal a grafikus felulet azert tenyleg mas mint a windowsnal.
hiszen ott egy futo program csak, ami kiszolgalja a tobbi futo progit, ha bezárod a rendszered ugyan ugy fut tovabb''
Igazad van, de user oldalról megközelítve teljesen lényegtelen. Nálunk a cégnél az emberek többsége 10 percre leáll a munkával ha egy hosszabb doksit nyomtat, mert hát ugye meg kell várni amig azt kinyomtatja a gép. Ezek után meg biztos nem fogja CD írás közben lelőni az X-et...
Nem rég vagyok hivatalonas a szakmában (1.5 év), de ezidő alatt sikerült megtanulnom, hogy mindig az user oldaláról kell megközelíteni a dolgokat...
GUEST -
guest
veterán
Hát ha emlékezetem nem csal a ME-ig bezárólag ez a Windowsokra is igaz volt, mégsem riasztott el sok embert. Igaz az ME-nél már megpróbálták eltüntetni a ''parancssoros'' felületet, de nem sok sikerrel. És az NT, 2000, XP -ben is még elővarázsolható az a frány prompt...
a linuxnal a grafikus felulet azert tenyleg mas mint a windowsnal.
hiszen ott egy futo program csak, ami kiszolgalja a tobbi futo progit, ha bezárod a rendszered ugyan ugy fut tovabb
pl ha cd-t irsz kozben nyugodtan lehet startx
vagy epp forditva -
Terminus_
aktív tag
Merthogy szerinted ilyet linuxba nem lehet? Nah jó ott alt+ctr+del-re nem jön elő feladatkezelő :)
-
Superman
nagyúr
''Superman a 2. pontban amiket írtál nem értem teljesen. Ott windozt hasonlittasz windozzal. Ezeket a Linux tudja pl. prioritás.''
Nem egészen. Az XP - ben a CTRL+ALT+DEL gomb után kijön a Feladatkezelő. A folyamatok fül alatt megtekintheted, hogy milyen folyamatok futnak, aktívak, stb. Ha jobb egérgombbal rákattintasz az egyikre, kijönnek bizonyos beállítási lehetőségek, köztük a folyamat prioritásának beállításai: valós idejű, magas, normál feletti...''stb. -
Terminus_
aktív tag
Nos én mindkét oprendszert használom otthon is munkahelyen is. Nekem linux telepítésével még nem volt gondom. Használtam már suse-t, red hat-et, mandrake-et, debiant. Nekem a debian nyerte meg tetszésemet. Iagaz, ami igaz egy tipikus vindóz juzernek nem állna kézre a dolog, de szerintem akit érdekel a téma könnyen hozzá tud szokni. De van egy dolog amit le szeretnék szögezni: vindózt linuxszal összehasonlítani olyan mint a Hábórú és békét hasonlítani egy C könyvhöz. Mert hárt ugye mindegyik könyv, de hát mégse egy kategória. Bár útóbbi években a windóz és a linux sokmindent ugymond ellestek egymástól, de ez inkább a windózra igaz. Superman a 2. pontban amiket írtál nem értem teljesen. Ott windozt hasonlittasz windozzal. Ezeket a Linux tudja pl. prioritás.
A másik meg a linux telepítéssel kapcsolatban: A linux particiód ne kezdődjön az 1024. cilinder fölött... -
guest
veterán
''Ellenben a Linux, tulajdonképpen parancssoros felületre épül, a többi csak máz rajta. Ez sokakat elriaszthat.''
Hát ha emlékezetem nem csal a ME-ig bezárólag ez a Windowsokra is igaz volt, mégsem riasztott el sok embert. Igaz az ME-nél már megpróbálták eltüntetni a ''parancssoros'' felületet, de nem sok sikerrel. És az NT, 2000, XP -ben is még elővarázsolható az a frány prompt... :)
Szerintem a jelenlegi Linux disztribekkel az a gond, hogy nagyon meg akarják mutatni ingyenes mivoltukat, így több ezer programot zúdítanak szegény egyszerű user nyakába, aki csak bután pislog a bőség zavarától, nem tudja, hogy most mihez is nyúljon. Ezért kéne egy olyan linux ami kifejezetten az otthoni használatra készül. Tessék itt egy ikon az internetnek, itt egy a szövegszerkesztőnek, egy meg a táblázatkelelőnek és kész. Szerintem ezért lessz majd népszerű az UHU, mert ebben pont ezt szeretnék megvalósítani, legalábbis nekem úgy tűnik. De mivel ennek a béta tesztelését is olyan emberkék végzik, akik nem egyszerű userek, hanem már félig meddig linux guruk, ezért már az elején a levlistákon meg lehetet figyelni az olyan kérdéseket, hogy miért nincs benne PHP, MySQL, meg stb... Kérdem én : egy mezei felhasználónak hol van ezekre szüksége ? Nem csoda hogyha sokakat elriaszt a linux...
GUEST -
Superman
nagyúr
Ezzel a témával nem akarok vitát, vagy lavinát elindítani, csak néhány tapasztalatomat írom le. A gépemen WinXP Prof. angol és Win2000 Advanced Server ment tegnapig, amikor megint próbálkoztam a Linux - al. Csináltam neki egy harmadik partíciót és szépen megpróbáltam felnoszogatni.
Aki olvasta tudja, hogy már máskor is próbálkoztam vele és elolvastam Richard Petersen Linux referenciakönyvét is. Csak az a kár, hogy a gyakorlatban eddig semmit sem sikerült hasznosítanom belőle, sőt.
Szóval pár hete sikerült a Red Hat 7.3 - al elrontanom 4 cédét, mert a lemezek nem bootolnak. Rossz az image fájl. Jó. A Petersen féle könyvhöz adtak egy régebbi verziójú Red Hatot és egy Caldera Open Linuxot.
A Red Hat bootol, minden rendben is van addig, amíg el nem ér a fájlrendszer vizsgálatáig. Akkor közli, hogy nincs érvényes partíció, meg fájlrendszer, stb. Mindezt akkor, amikor fel akartam particionálni a lemezt. Illetve a PQ Magic - el már előre elkészítettem neki a helyet, de gondoltam a partícionálója úgyis felismeri, talán annyira van ''intelligens''. Sajnos nem. A Red Hatnál kétféle particionáló van: a Disk Druid és az fdisk. Bármelyiket jelölöm is ki, hibával leáll a telepítés.
Jó, mondom, ebből elég, nézzük a Calderát. Legnagyobb örömömre a Lizard telepítő szép grafikus környezettel fogad. Minden megy is simán, semmi gond. Azaz egy apró: arra emlékeztem, hogy a Lizard alapból nem telepíti a LILO -t, hanem csak a Lisa, amit viszont bootfloppy - ról lehet csak elérni. Nem baj - mondom, majd utólag. Minden lefut, a Linux indulna, inicializál... és ezzel kész. Nem indul. Gép újraindít, a Linux sehol (pedig elvileg meg kéne gátolnia a Windowsok indulását), hanem jelentkezik a Win Server bootmanagere. Mondom, töltsük be az XP -t. Kékhalál. A Caldera tönkrevágta a C partíciót, de úgy, hogy lehetett újratelepíteni mindent.A PQ Magic - el megnéztem, a szükséges fájlok felmásolódtak, nem tudom, miért nem indult el. A Lisa - val készítek egy bootfloppy -t, arról csinálok egy vészindítást, ill. megpróbálom még a PQ Bootmagic - jét is.
Ez minden, amit tehetek. Eddig sajnos csak a Chip CD -n anno fenn volt SUSE 7.3 - as Linux települt fel, de ott bajok voltak a videokártya felismeréssel. A SUSE disztribúciót különben nem igazán kedvelem. De hát melyiket is kedvelem igazán?
Nem magamból akarok kiindulni, mert a LInux guruk bizonyára pillanatok alatt kijavítanák ezeket az apróbb hibákat. De nekem a következőképpen tűnik a dolog (ami miatt a Windows esetleg ma még sikeresebb, mint a lInux):
1. Könnyű installálás, nincs parancssoros felület. Ellenben a Linux, ami egy Unix klón, tulajdonképpen parancssoros felületre épül, a többi csak máz rajta. Ez sokakat elriaszthat.
2. Mivel a Linuxra mindenki fejleszthet, ezért sok a meg nem határozható hiba, illetve hibalehetőség. A Windows ugyan korántsem tökéletes, de az NT kernel köré épített rendszerek (NT 4.0, Windows2000 család, XP), messze stabilabbak, mint elődeik, mert a programok védett módban futnak, meg lehet határozni prioritásukat és ha nem csinálsz nagy hülyeséget, akkor a rendszer sokáig elfut, ellenben a Win98 SE - vel, amit 3 - 4 havonta lehet újrainstallálni.
3. És végül a Windows - al szemben az ellenkezés főként érzelmi eredetű. Mert Bill Gates bácsi így meg úgy, meg az XP kémkedik, meg sokba kerül és a Linux ingyenes (ami ugye nem teljesen igaz). Ezek mind érvek és meg is vana jogosultságuk, de egy átlagos felhasználó használni akarja a gépét és nem végtelenül telepíteni, meg az oprendszert javítani.
Én mint Windows programozó is használni szeretem a gépet.
DE!!! Ezek nem tántorítanak el, továbbra is próbálkozni fogok a Linux - al!!!!!!!
És végül egy kérdés, ezt fejtsétek már meg nekem: A C partíciómon (amit a Caldera tönkrevágott) volt az angol WinXP. Most egy magyart telepítettem rá, ami közölte, hogy muindent törölni fog a nyelvi inkompatibilitás miatt, de nem tette meg. Ez a partíció 27,5 giga, ebből 21 szabad. remélem értitek már a problémát. Hová lett 5 teljes giga???? Töröltem manuálisan bizonyos fájlokat, de most már átnéztem az intallációt és 1,3 gigára jött ki, tehát a sallangot már manuálisan töröltem. De még mindig hiányzik 5 giga. Hová lett???
Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest