- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- HP notebook topic
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #143639 üzenetére
Na megvan a végleges történet, megoldás.
Bejelentkeztem céges MS 365 accounttal, és a végén kipipálva hagytam, hogy a munkahely felügyelheti saját eszközömet.
Emiatt magától a háttérben bekapcsolódott a bitlocker, és a MS accountba lementette a kulcsot. Közben letiltotta a pin kódos bejelentkezést (mert a szervezetnél gondolom ez a policy), ami előfeltétele viszont az ujjlenyomatos bejelentkezésnek.Először is lementettem a bitlocker kulcsot (MS accountból is, és a gépről is (bár mint kiderült ugyanazt a kulcsot menti le: azonosító+helyreállítási kulcs), aztán a Gépház->Fiókok->Hozzáférés munkahelyi vagy iskolai rendszerhez résznél rámentem a MS fiókra, és bontottam a kapcsolatot. Ekkor eltűnt a MS fiókból az eszköz és a bitlockerkulcs!!! (ezért fontos lementeni, bár ha helyi rendszergazda vagy később is le lehet).
Kis idő múlva a Word (értsd office) hisztizett, hogy jelentkezzek be, ezt megtettem, de most az ominózus pipát kivettem, és a "Nem, bejelentkezés csak ebbe az alkalmazásba" lehetőséget választottam.
Ezek után, már a "Hozzáférés munkahelyi vagy iskolai rendszerhez" résznél nem volt ott a MS accountom.A bitlocker maradt bekapcsolva, de még mindig ott a sárga figyelmeztetés, hogy "biztonsági okokból a rendszergazda kezeli" (1db helyi rendszergazda fiók van a gépen, és nincs másik fiók)
-
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #143603 üzenetére
Ha jól sejtem nálam ez az több eset is lehetséges:
1. Mivel bejelentkeztem a gépre egy MS fiókkal, és a laptop teljesítette a bitlocker követelményeit, így a bitlocker automatán bekapcsolt, és kimentette a kulcsot az MS (ha 365-ös office, akkor talán már Azure) fiókba.
2. Mivel az office telepítése végén kipipáltam, hogy engedélyezem a munkahelyemnek hogy kezelje az eszközömet, így bekapcsolt a bitlocker.Már csak azt nem értem, hogy állítódott be a pinkód (én nem állítottam be), helyi felhasználói fiókom van. Ezt mutatja a beállításoknál.
Ujjlenyomat (és jelszó) meg van adva, de ha ujjlenyomatot akarok hozzáadni, akkor pin kódot kér (ami nincs), és pin kódot megadni nem tudok (mint ahogy a fenti képen látszik).Lehet, hogy miután bejelentkeztem a munkahelyi MS fiókkal letiltódott a pin kód lehetőség?
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Pyttawrx #143599 üzenetére
Céges gép, rendszergazda vagyok rajta (én "tettem föl" az előtelepített win-t). Csak furcsa volt, h magától bekapcsolt kérdezés nélkül. A kulcsot mivel rendszergazda vagyok ki tudom menteni, csak furcsa na.
Örülök, hogy be van kapcsolva a bitlocker, mert egyébként föl lehetne törni a win-t (sterlec, meg hasonlók akkor belelátnának, fel lehetne törölni a felhasználói fiók jelszavát), és céges gép, ezzel megyek be belső hálóba (ott meg távoli asztallal felmegyek a benti gépemre). (AD-ba én nem akartam beléptetni, mert akkor rámenne mindenféle céges policy, meg háttérben futkosnának a scriptek.)
Helyi fiókkal vagyok bejelentkezve, nem használok edge-t (firefox a menő), az office miatt jelentkeztem be a céges MS fiókba. És most ott kutakodás után látom, hogy ott van a bitlocker kulcs
. Lehet, hogy az office 365 miatt már ilyen funkció is van, ami az azure-ból átjött.
Közben lehet rájöttem, azt sejtem, hogy ez lehetett a hiba, ez jött fel office telepítés után. Ezt utólag ki tudom valahogy kapcsolni? Konkrétan ez a beállítás mit csinál/jelent? -
King Unique
titán
válasz
ArthurShelby #143584 üzenetére
• BitLocker drive encryption in Windows 10 for OEMs
Nem újdonság, hogy OEM Windows 10-zel előtelepített PC-knél illetve jelen esetben laptopoknál automatikusan aktiválódhat a BitLocker, bár itt nem derült ki a leírtakból hogy ténylegesen be van-e kapcsolva, vagy csak aktiválásra vár, lásd az alábbi leírást szemléltetésképpen.
Is a volume with BitLocker “Waiting for Activation” encrypted or not?
A BitLocker meghajtótitkosítás állapota lekérdezhető, szükség esetén be/ki kapcsolható, szüneteltethető, helyreállítási kulcs megkeereshető vagy éppen elmenthető, TPM esetén az eszköztitkosítás is használható, stb., lásd az alábbi útmutatókat.
• How to Check Status of BitLocker Drive Encryption for Drive in Windows 10
• How to Turn On or Off BitLocker for Operating System Drive in Windows 10
• How to Suspend or Resume BitLocker Protection for Drive in Windows 10
• How to Find BitLocker Recovery Key in Windows 10
• How to Backup BitLocker Recovery Key for Drive in Windows 10
• How to Turn On or Off Device Encryption in Windows 10A PIN-kód is egy belépési opció a több közül, ami ha annyira zavar, akkor kikapcsolható, eltávolítható a bejelentkezési képernyőről, stn. ez sem újdonság.
• How to Remove PIN from your Account in Windows 10
• How to Enable or Disable Domain Users to Sign in with PIN to Windows 10 -
válasz
Tegnap csináltam meg a kollégám bitlockeres problémáját. (Elvileg!) Nem állította be, de a céges accountjába ott volta kulcs. Ki is kapcsoltam neki, mert nem kell az nekünk. Plusz atöbbi kollégánál pedig bekapcsoltam elmentettm a kulcsot, majd kikapcsoltam. Mindenki örül, happy boddogság van.
Szerintem ha be van kapcsolva, ment ki a kulcsot, pendrivra, ha nem tiltja a cég bármi miatt is vagy nem ragaszkodik hozzá, akkor keresd fel a rendszergazdit és kapcsoljátok ki, ha neked sem kell.
Ha saját géped, akkor kapcsoldi te. Ez csak az én véleményem. -
hotkar
senior tag
válasz
Nézd meg a Bitlocker beállításoknál a meghajtó státuszát. Ha azt írja, hogy "Aktiválásra vár", akkor még nem hozott létre semmilyen kulcsot, és visszacsinálható a dolog. Én is így jártam.
-
Zoz
őstag
válasz
Igen, Delléknek ez régi rossz szokásuk... az igazi szopás akkor van, amikor egyszercsak nem bootol a gép, mert kéri a bitlocker kulcsot...
-
ArthurShelby
addikt
Adott egy előtelepített win10es dell laptop.
A bitlocker alapból a telepítés során bekapcsolodótt, vagy később kapcsolódott be magától. Találkoztatok már ilyennel? A gép nincs AD-ban, a céges MS fiókkal jelentkeztem csak be az office miatt. Én csak annyit vettem észre, hogy a bitlocker be van kapcsolvaEz azért furcsa mert én úgy tudom, hogy valamilyen külső helyre kötelező kimenteni a bitlocker kulcsot (pendrive, AD-s gépeknél DC), hova menthette ki? Pl az előtelepítés során egy másik partícióra? Vagy esetleg az MS fiókba az office miatt?
Másik furcsaság. Beállítottam jelszót, illetve ujjlenyomatos belépést, pin kódot nem. Mikor újabb ujjlenyomatot akarok most beállítani (1 hónappal később) pin kódót kér, illetve zárolt képernyő esetén felhozza a pin kódot is mint lehetőséget
Van erre esetleg valami magyarázatotok?
-
Doner
aktív tag
válasz
coco2 #143063 üzenetére
Na hogy kicsit én is okostojás legyek.(aztán itt el is fogy a tudomány) Erre az a válasz hogy azért látsz egy teljesen más végződésű kulcsot mert az csak az általános kulcs, ami automatikusan generálódik miután beírtad a "rendes" kulcsot (amit vettél). A rendes kulcs az mint olyan természetes formájában nem tárolódik a rendszerben. Ezért van az hogy ha egy adott gépen hardvert módosítás pl alaplap csere történik akkor hiába mentetted ki a gépből az általános kulcsodat és próbálod azzal újra beaktivalni, nem fogja elfogadni. Ellenben ha megadod a rendes kulcsodat akkor tudni fogja kezelni. Aztán ami kavarás már ezen túl van az fel nem fogható ép ésszel. Főleg ha az adott alaplap nem tönkremegy hanem komplett gép elkerul tőled mert eladod pl. Nem fogod tudni teljes kontroll és irányítás alatt tartani. A fő gond hogy a Microsoft ezt önjáró módon teszi meg helyetted ha kell ha nem ha kérték ha nem. Ha egy gépen használtad akkor az rajta marad és kész. Aztán telefonálhatsz meg szophatsz vele.
-
coco2
őstag
válasz
King Unique #143058 üzenetére
Mindkettő kapott kulcs "Windows 10 RTM Professional Retail" - ezt mondja róluk a ShowKeyPlus Check Edition menüpontja. Arról a kulcs végződésről nem tudom, mi szerepe van, de most hogy írod, megnéztem, és ami kulcsokat kaptam, azoknak nem volt része a 3v66t, de tényleg azt írja vissza a konzolos tool.
-
válasz
tordaitibi #143056 üzenetére
Ha felhasznált kulcs a fiókódhoz van kötve, akkor az azzal aktivált gép látszani fog a fiókodban, akkor is ha offline fiókkal telepítetted.
A kulcsodat és a jelenleg hozzá tartozó (utolsó, amin használtad) hw azonosítóját az MS tárolja.
Ha biztosra akarsz menni és nem szeretnéd, hogy az általad megvásárolt win-t az eladott régi alaplapod új tulaja használja, akkor eladás elött aktíváld vele az új gépeden a win-t, így leválasztod a kulcsodat az előző lap hw kódjáról. -
En meg mindig nem ertem ezt az egeszet.
Allandoan a hardvercsere utani ujraaktivalas van teriteken.
Ebgem az erdekel, deaktivaltam, eladtam a pc-t.
A vevo installal egy windowst es beaktivalodik?
Mert miert, ezt nem ertem. Oke a hardvert jegyzi meg? Vagy a biosba vagy hol a fenebe tarolja az ÉN retail kulcsomat? Miert, hisz deaktivaltam.Es itt az en esetem.
A mostani gepem, az az eletbe a kornyeken se jart a Microsoft accountomnak, Opera bongeszobol mentem be a sajat fiokomba es hogy a rossebbe van ott a 2 hete aktivalt pc-m? Amirol meg levettem az aktivalast, annak nyoma sincs a fiokomba. Egy olyan pc meg ott van a fiokomba amivel 101% hogy soha nem jartam a Microsoft fiokomba.
Nekem ez kb. annyira magas mint a kolleganak itt a topikba.
Nem tudom felfogni, azt se hogyan kellene deaktivalni, akinek nincs Microsoft accountja akkor az ne is vagyan retail kulcsot? Ne csereljen, ne adjon el pc-t?
Tudom neha fafeju vagyok de ezt az egeszet en nem tudom felfogni. -
coco2
őstag
válasz
King Unique #143054 üzenetére
Eddig 2 ilyen jóárasított kulcsot vettem, aktiváltam, és mindegyikre ugyan azt az eredményt kaptam "Windows is activated with a digital licence linked to your Microsoft account", és az "slmgr -dli" ezt adja vissza:
Még ha be is csapnának, nem sokat buknék, de még csak meg sem próbálják. Mondjuk ezt az egyet tényleg furcsállom a mai világban -
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #143042 üzenetére
Pedig már elkezdtem felírni hogy ha eladom a gépemet akkor ezeket a pontokat fogom végigcsinálni
De, úgy látszik ez is téves. Nem egyszerű a történet.
Pedig am maga az igény, amire szükség lenne és ami ráadásul baromi egyszerű az annyi hogy ha eladom a gépemet akkor arról hadd tudjam deaktiválni a rendszert azaz teljesen mértékben eltávolítani róla mindenestül licensestül. És ha én 1 hónap múlva vagy akármikor egy másik gépen szeretném aktiválni a rendszert a saját eredeti retail kulcsommal akkor ilyen buziságok ne történhessenek meg hogy esetleg nem fogadja el a kódot, mert ő úgy érzékeli hogy egy másik gépen aktiválva van. És igen tudom használjak májkroszoftfiókot és akkor majd minden rendben lesz, de szerintem pont ezzel a bonyolultabb. Régen tök egyértelmű volt.
-
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #143035 üzenetére
Én tordaitibi kérdése nyomán kérdeztem ezt az egészet. Mivel nekem is retail kulcsom van.
Én minden esetben az alap kulcsot adnám meg nem az álltalánost."Akár az is, ha az új tulaj is ugyanolyan Windows 10-kiadást telepít és az automatikusan aktiválódik digitális licenccel."
Igen, na de ebben az esetben akkor ahogyan mondod megadom az eredeti termékkulcsot és akkor nálam aktiválja, a kollegánál pedig (ahol véletlenül aktivádólodott be a digitális licensz miatt) pedig inaktiválódik?
-
válasz
tordaitibi #143031 üzenetére
"Nem így az ésszerű?"
Nem. Nem így ésszerű. Ez XP-w7 korszakban volt ésszerű. Akkoriban még a vásárlónál levő hologramos matrica, vagy cetlire felírt szám 'hordozta' a licenszet. Vagy a hdd-n eltárolt szám. De ez lekophatott, cetlit elhagyhatta költözéskor vagy ellophatták a számot még a boltban, hdd tönkremehetett. Változtatni kellett. Nem maradhatott a kulcs a vásárló kezelésében. Azóta az MS szerverei azonosítják a tulajdonost és a gépet is. Nem vész el semmi másik városba költözéskor, és nincs ami lekophasson... Ez így jogilag is jobb, kényelmesebb is... -
Doner
aktív tag
válasz
Doky586 #143030 üzenetére
Arra kell csak hogy böngészőn keresztül tudjam használni az office 360-at szóval végülis használom. De ha a gépen is be van jelentkezve akkor számomra teljesen átláthatatlan módon szól és pofázik bele mindenbe ami létezik és egy helyi fiókkal viszont qva egyszerű.
Viszont a témára visszatérve. Ez a telefonos megoldás durva és nem értem (vagy nem akarom érteni) hogy miért lenne rá szükség ha van retail kulcsom amit deaktiváltam a gépem. Szerintem ha ilyen megtörténhet az gáz.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #143028 üzenetére
Lehet, hogy a kulcs letakarítás után másik gépen aktiváltad ugyan azt a kulcsot, az MS automatán frissítette a listát. Én nem tudom, hogyan működik annak a site-nak a nyilvántartása, csak rámutattam, alkalmasint ott is meg lehet nézni azt ellenőrizni, hogy az MS ugyan azt hiszi-e, mint ami van, és ha "digitális szemét" maradt volna hátra, akkor azt törölni lehet.
Szóval használsz egy 3. kulcsot, amire nincs ott az eszköz. Biztos ugyan annak a live ID-nak a birtokában van a 3. kulcs?
Sosem jegyeztél be live ID-t egy gépen, ami mégis ott van a listában, pedig azon lokal user van. A lokal user alatt viszont aktiválva van a windows egy kulccsal, ami egykoron a live ID-hoz tartozott, és már nincsen jelen másik gépen? Mert ha igen, az MS automatán nyomon követhetett.
A fentiek csak tippek, nem tudom biztosan, tényleg arról van-e szó.
>Nem is olyan egyszerű ez a liszensz átvivés ezekszerint, eddig szimplán szerncsém volt hogy nem buktam egy kulcsot se...?
Bizony még az sem lehetetlen -
válasz
Doner #143029 üzenetére
Guglizgatok abben a témakörbe de csak Microsoft szokásos nyakatekert, és ugyanekkor konkrétan semmire se válaszoló bejegyzéseket találtam csak.
Nem is olyan egyszerű ez a liszensz átvivés ezekszerint, eddig szimplán szerncsém volt hogy nem buktam egy kulcsot se...?
Egyébként nem értem én sem, leveszem a liszenszet, kész, az a gép majd akkor aktiválódik, akár 10 év múlva, 30 újratelepítés után is ha valaki megad egy termékkulcsot. Nem így az ésszerű? -
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #143015 üzenetére
Tehát ha valakinek eladok egy akármilyen sz.gépet amiről eladás előtt leválasztottam a megfelelő parancsokkal a saját retail kulcsomat (amit az új gépen szeretnék majd használni) akkor az a kellemetlen meglepetés érhet hogy nem fogadja el a rendszer a kulcsot mert esetleg a kollega akinek eladtam a gépemet újratelepítette és magától csak úgy beaktiválódott nála a rendszer? Mi erre a megoldás? Esetleg ha én gyorsabban telepítem vele újra az új gépemet és aktiválom be még mielőtt ő mókolna a géppel ez megoldás lehet?
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #143019 üzenetére
A fentebb linkelt blogokat kotorászva azt találtam leírva, hogy nem lehet. Van egy data store a microsoft saját birtokában, ami jegyzi a hardver azonosítókat, és az azon aktivált kulcsot. Még ha a helyi gépen minden adatot letörölsz is, a következő win install megkérdezi az ms-t a hardver azonosítókról, és automatán visszarakja a kulcsot.
A te eseted annyival másabb, hogy újra használtad az adott retail kulcsot, és egy retail kulcs egy időben csak egy gépen használható. A magam részéről még nem kerültem abba a cipőbe, de az ms website-ján kotorászva találtam egy ilyet:
[kép] (link jpeg 90 kb)
Alkalmasint nézd majd meg te is (a bejelentkezéshez a win10-en használt live id-d fog kelleni, és a bejelentkezés két lépcsős, a képen az id-kat és a gép nevet cenzúráztam), hogy neked mit mutat, és talán ott el tudsz távolítani régebbi gépet. -
válasz
King Unique #143015 üzenetére
Annyit tudok mondani hogy az utóbbi kb. másfél évben 3x hordoztam a retail kulcsaimat.
Legutóbb kb. 2 hete deaktiváltam egy olyan pc-men amit félévente kapcsolik be és kellett egy másik, napi használatú gépre amit nemrégen vettem.
A fennti két parancsot alkalmaztam most is, ez az eredmény, direkt rebootoltam vagy 3x.
Nem tudom hogyan lehet szabályosan deaktiválni, én így tudom, nagyon megköszönném ha valaki leírná, hogyan kell teljesen, szabályosan deaktiválni egy gépen egy retail kulcsot. -
coco2
őstag
Raktam egy gépre windows 10 prof-ot egyenlőre aktiválatlanul "offline" user-el (nem adtam sem win live id-t, sem kulcsot). Le kellene cserélnem a user-t win live id-ra, hogy beadhassam úgy a kulcsot, hogy arra az id-ra legyen rákötve (végeredményként össze szeretném kötni őket). Még nem tudom biztosan, hogyan lehet ilyet win 10-el csinálni (fel van rakva mostanra pár app, user cserénél lehetségesen telepítgethetek újra?) Lehet olyat csinálni, hogy egy offline user-ről azt mondom, cserélje le létező win live id-ra?
-
válasz
coco2 #143006 üzenetére
Teljes értékű Retail kulcshoz nem kell se microsoft, se account, se regisztráció, semmi se csak élő internetkapcsolat.
Feltelepítetted, aktiváltad, snitt.
Eltávolításnál leválasztod az adott hardverről a kulcsot.slmgr.vbs /upk
Törölni a registryből, ha újra lesz telepítve akkor ezt se kell,slmgr /cpky
Ezzel leválasztottad a kulcsot a vasról.
Lehet másik gépre átvinni, vagy pihentetni, eladni stb.
Van lehetőség nemretail kulcsnál, nagyobb hardvermódosítás után is a régi kulccsal visszaaktiválni, EHHEZ kell a Microsoft fiók. Ezzel elkerülhető a telefonos segítség.
Meg így nem ellopható a kulcs mert a Te nevedhez, accountodhoz és a Te gépedhez van egyszerre hozzákötve.
Amire erősen ajánlott odafigyelni, ha a régi vagy bármilyen vason aktivált a Win, és ugyanezzel a liszensszel másik gépet is beaktiválnak akkor mindkét gépen elveszett az aktiválás és a kulcs feketelistára kerül. Ugrott a kulcs.
Én így tudom , ha valamit rosszul tudok a nálam okosabbak majd kijavítanak.
Én párszor már megléptem a deaktiválást-aktiválást több kulccsal és működik, egyik Retail kulcsom és egyik pc-m sincs a Microsoft fiókomhoz kötve. -
coco2
őstag
válasz
King Unique #143005 üzenetére
A 2.-esre kapott postok egy furcsa helyzetet festenek nekem.
Hosting cégtől rendelek egy dedikált gépet, használni mondjuk 6 hónapig (remote desktoppal elérem, amikor kell). Arra felrakok egy win10-et, aktiválom. 6 hónap után visszamondom a szerződést, és letakarítanám a cuccot arról a gépről, ami a továbbiakban nem lesz már az enyém. Nem másik gépre vinném át, hanem átmenetileg használaton kívül helyezném határozatlan időre. Win10 esetében nem tudom eltávolítani? Lehet ami gépet random rendelek, és valaki előttem pont így használta, aztán átmenetileg nem használná a win10 kulcsát, attól "megöröklöm", és azt sem fogja tudni, hogy az ő kulcsával futtatok win10-et? Ekkora viccet csinált volna az MS a kulcsokkal?
-
King Unique
titán
válasz
coco2 #143002 üzenetére
"Meg tudok olyat tenni website-on tényleges win10 telepítési folyamat nélkül?"
How to Link Microsoft Account to Digital License for Windows 10 Activation
Vagyis a már telepített Windows 10 alatt Microsoft-fiókkal bejelentkezve automatikusan ahhoz lesz kapcsolva a már meglévő digitális licenc, anélkül viszont nem megoldható ilyen formában."Azokat a felhasználókat később használnám fel win 10 telepítési folyamatokban, és azt szeretném, hogy amikor később azokat a loginokat adom meg egy telepítési folyamatban, a hozzájuk tartozó kulcsok automatikusan aktiváljanak win10 pro-t azokon a gépeken"
Nem lenne alapesetben egyszerűbb inkább azokat a termékkulcsokat kosztani és majd aktiválják a felhasználók a Windows 10-et azokon a gépeken, mintsem hardvermódosítás utáni újraaktiválásnál a hibaelhárítót végigzongorázniuk?
1.
• How to Determine if Windows License Type is OEM, Retail, or Volume
• Find your Windows product key with ShowKeyPlus2. Azt sehogyan, viszont az újraaktiválás megoldható hardvermódosítás után.
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #142999 üzenetére
Oké, túlbonyolítottam, mea culpa.
Szóval. Van egy kukucs11@outlook.hu ms acc-om hozzá kötött win10 pro kulccsal. Gyártani szeretnék másik kettőt ( kukucs12@outlook.hu és kukucs13@outlook.hu ) másik 2 pro kulcsokkal (a kulcsok retail kulcsok, nem oem-ek). Meg tudok olyat tenni website-on tényleges win10 telepítési folyamat nélkül?
Azokat a felhasználókat később használnám fel win 10 telepítési folyamatokban, és azt szeretném, hogy amikor később azokat a loginokat adom meg egy telepítési folyamatban, a hozzájuk tartozó kulcsok automatikusan aktiváljanak win10 pro-t azokon a gépeken.
Okés, amit akarok, vagy elnéztem valamit?
Még két dolog:
1. Egykoron megkaptam a linket, hogyan ellenőrizhetem egy kulcsról, kiféle, miféle, de most nem találom. Volt erre valami letölthető program.
2. Aktiválva van egy laptopon win 10 pro adott felhasználóval (retail kulcs, nem oem). Laptop hardverben szerintem fel van jegyezve. Hogyan tudom törölni belőle, ha eladom a laptopot?
Köszönöm
-
válasz
coco2 #142998 üzenetére
Ha jól értem. Persze nem biztos.
Aktiváláshoz nem kell semmi csak maga a vas azaz pc, laptop, virtuális gép stb.
Microsoft account nélkül is beaktiválható. A hardverhez kötődik, nem felhasználóhoz vagy regisztrációhoz.
2 hete távolítottam el az egyik eladósorba került gépemről az egyik retail kulcsomat (3 darab retail liszensz van a birtokomban, 3 gépen), majd egy másik pc-t aktiváltam vele.
Mindenféle Microsoft hókuszpók nélkül. Van Microsoft regem de ehhez nem is kell.
Ha ez volt a kérdésed és jól értelmeztem. -
coco2
őstag
Sziasztok!
Windows 10 licencelési kérdés. Üzembe akarok állítani egy második win10-es gépet (távoli szerveren). Jelenleg fut egy win10-em a laptopomon, és persze megtalálom a Start menü / "Settings" / "Activation"-t második kulcsot a meglévő acc-omhoz kötni, csak azon gondolkodom, lehetségesen jobb ötlet lenne külön acc-ot gyártanom a másik kulcshoz. És itt egy kicsit vakarom a buksit.
Tudok-e olyat csinálni, hogy meglévő win10-es telepítésen létrehozzak egy másik acc-ot, és annak külön kulcsot adjak meg, amit arra az acc-ra akarok regisztrálni / aktiválni? Támogat ilyet az MS?
Azért is gondolkodom a problémán, mert hiába van elég hely a hdd-men második win10-et húzni, itt a tpm 2.0 a nyakamon, és ha nem a támogatott módon próbálok bármit, nem lesz tőle egyszerűbb az életem
Alkalmasint el kell távolítanom az előzőt, és akkor kizár a gép a saját file rendszeremből vagy olyasmi?
Van valahol egy jól összeszedett blog több regisztrációs kulcs kezelésére?
A tippeket köszönöm
-
KaqXar19
tag
a vett kulcs jo, csinaltam egy uj vm-et szuz installal es atcuccoltam a home N vm-rol a pro-ra.
azert volt N-es, mert csak feldobtam egy viragbolti win-t egy vm-re, mivel a server headless, igy mediaplayer meg tarsai nem kelletek, jatszani meg jo volt ez is.
belaktam, eldontottem, hogy marad a win, aztan gondoltam egyszer elunk, igy vettem neki egy keyt 12$-ert :DDD
tudta a fene, hogy ilyen maceras az upgrade.
azert koszi mindenkinek. -
-
-
KaqXar19
tag
hello!
vettem egy 10pro kulcsot cdkeysen, vagy valami hasonlo oldalon, de a kapott kulccsal nem lehet upgradelni home-rol, csak uj installal megy.
hogy tudnam rafaragni a meglevo 10 homera a prot, hogy utana majd aktivaljam a pro kulccsal? nem szeretnem ujrarakni.
probaltam par dummy pro kulccsal frissiteni prora, de nem ette meg.
koszi -
King Unique
titán
válasz
sisi22 #142948 üzenetére
Csoportházirend (gpedit msc) Pro kiadástól van, Home kiadásnál értelemszerűen nincsen, ami az előző válaszban linkelt útmutató elején világosan le van írva.
A linkelt útmutatóban lévő módszerek nyilván működnek és ki lettek próbálva. Ahol a regedit módszernél alapesetben a screenshoton lévő kulcsok vannak a WindowsUpdate bejegyzésnél, ami ha esetedben Home kiadásnál üres, attól még manuálisan létrehozhatók, hozzáadhatók az értékek sőt maga a WindowsUpdate bejegyzés is, ami a linkelt útmutatóban ugyancsak le van írva + egy másik útmutató szemlélteti is a lépéseket.A korábbi állítás, miszerint "allandoan win11-re akar frissiteni", nem igazán látszik a mellékelt screenshoton, max. az hogy alul ott van az értesítés készen áll-e a PC Windows 11-re vagy sem, ami nagyon nem egyenlő az előbbivel.
-
Zoz
őstag
Ha gyári előtelepítés volt, akkor a BIOS-ban van a termékkulcs, telepítéskor fel se jön a kulcs bekérő ablak, és természetesen automatikusan aktiválódik. A gépen ekkor csak egy hologramos Windows logo matrica található.
Ha a kereskedő rakott fel egy külön OEM Windowst, akkor meg kell lennie termékkulcsos matricának. De ha egyszer el lesz indítva, és aktiválja magát, onnantól az alaplap alapján tudja a Microsoft szervere, és így már az új telepítésnél nem is kell kulcsot beírni. -
King Unique
titán
válasz
Szederp #142680 üzenetére
Ha Home kiadáshoz van azon a laptopon BIOS OEM Key, akkor Pro kiadást telepítve az utóbbi értelemszerűen nem aktiválódik a BIOS-ban lévő termékkulccsal, ez nem meglepő. Ha Home kiadás lett volna telepítve, akkor az viszont nyilván automatikusan aktiválódna.
"Nem kért kulcsot telepítésnél"
Ha BIOS OEM Key van, akkor alapesetben a telepítésnél nem jelenik meg az aktiválás és kiadásválasztó ablak, hanem az OEM licenchez, termékkulcshoz passzoló kiadás (esetedben Home) kerül automatikusan telepítésre és aktiválásra. Ezért is érdekes, hogyan lett akkor Pro kiadás telepítve ha nem történt meg az előző válasz 1. pontjában linkelt trükközés, meg a nem kér termékkulcsot értelmezhető akár úgy is, hogy nem kötelező megadni, lásd nincs termékkulcsom opció.
"Tehát gondolom egy termékkulcsra vár a dolog, vagy valamit nagyon félreértek."
Igen, ha Home kiadás helyett mindenképpen Pro kiadás használata a cél és az utóbbihoz nincsen BIOS OEM Key vagy már meglévő digitális licenc, akkor Pro kiadáshoz való termékkulcs megadására lesz szükség az aktiválásnál. Ami ha jelenleg nincsen, akkor értelemszerűen vásárolni kell egyet.
-
Zoz
őstag
-
Szederp
tag
válasz
King Unique #142669 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ.
"Ha már aktiválva lett a Windows 10 Pro kiadás, meg pláne ha digitális licenccel aktiválódott, [...] "
Aktiválva nem lett. Legális, mert a Microsoft weboldaláról töltöttem le az ISO fájlt (Media Creation Tool 21h2 segítségével) és azt installáltam. Nem kért kulcsot telepítésnél, de nincs aktiválva. slmgr -xpr kiírja hogy a "Windows értesítési módban van" és a Frissítések / Aktiválás menüpontnál "Aktiválás: a Windows nincs aktiválva". slmgr -xpr = Licenc: értesítési mód
Tehát gondolom egy termékkulcsra vár a dolog, vagy valamit nagyon félreértek.
-
konci79
őstag
válasz
King Unique #142637 üzenetére
Alvó módból ébresztés volt a kulcs ( remélem), ott be volt állítva hogy kérje.
Átállítottam hogy soha, köszi! -
válasz
Angel2014 #142518 üzenetére
Technikailag még működik egy ideig, mert nem rögtön március 1-jén kerül lelövésre, van némi türelmi idő - tavaly március 22-én cserélődtek a kulcsok, ha jól emlékszem -, de attól jogilag már most sem érvényes, mert a jogosultaknak minden március 1 és február 28/29 közötti érvényességi időszakra újra és újra igényelni kell.
Amit betettél szerződést, azon is ott a 2022. február 28-ai lejárat, amely időpont már elmúlt.
Amellett a pedagógusok - az új folyamatban az alkalmazottak - csak és kizárólag egy munkaállomáson használhatják aktiválásra, többön nem. Nem csak a Windows, hanem az évszámos Office verziókra is igaz ez, az új folyamatban az o365 viszont már mehet többre is, az MS által meghatározottak szerint. -
MikeWazowski
veterán
Üdv!
Új gépemre szeretnék hivatalos win11-et. A menete a következő? Kérlek, erősítsetek meg.
Szóval veszek egy mondjuk home verziós win10 kulcsot, nyilván elvileg mailbe kapom az aktiváló kódot. Utána az MS honlapról letöltöm pendrive-ra a win10-et. Telepítem, majd a végén a kulccsal aktiválom, és utána már szedi is le a win11-gyet? -
Attila2011
aktív tag
válasz
Steve_Brown #142409 üzenetére
Hasonló volt nekem is, legutóbb termékkulcsot se kért, lehet alaplap vagy valami hardver alapján azonosította.
De múlt hónapba vettem új gépet, ahhoz csak simán beírtam valami sok éves egyetemi kulcsot. Ráadásul win 10-et tettem fel, de a kulcs 8.1-hez szólt még. -
MikeWazowski
veterán
válasz
King Unique #142390 üzenetére
Bocsánat, nem olvastam vissza. De komoly, hogy 33k... mondjuk [link] itt 14k. Ez jó lehet?
Amúgy ha megveszem akkor küldenek egy borítékot, amibe a kulcs van? Vagy mailbe küldik el? -
válasz
Redpaladin #142365 üzenetére
Ezek jellemzően nem, vagy nem minden esetben, esetenként nem sokáig használható kulcsok szoktak lenni, mivel a kérdésed legális megoldásra vonatkozott, ezeket a forrásokat nem említettem meg.
-
Garsza
veterán
Helló! Adott egy gép amire Win 10 Home van telepítve aktiválni kell. Ha Win 10 Pro kulcsot veszek hozzá azzal tudom aktiválni?
-
-
István2000
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #142256 üzenetére
Köszönöm mindannyiatoknak a segítő válaszokat! A régi gép alján levő kód segített! Amikor telepítettem fel a windows erre a gépre akkor nem fogadta el ezt, ezért a kulcs nélküli telepítést voltam kénytelen választani, de most elfogadta! Köszönöm!
-
Zoz
őstag
válasz
PappZ75 #142248 üzenetére
"régóta panaszkdotott hogy lelassult"
"A HDD..."
Tehát az egész gépnek csak annyi baja volt, hogy kellett volna bele egy SSD. Arra átklónozni a meglévő rendszert és kész, opcionálisan felfrissíteni 10-re.
HDD-vel az új windows is lassú lesz majd."Vettem egy Windows 10 liszenszet"
Ez mondjuk tök fölösleges volt, a 8.1-es kulcsot is elfogadja. Sőt ha a BIOS-ban van a kulcs, akkor be se fog jönni a kulcs bekérő ablak."A windows nem telepíthető erre a lemezre. A kijelőlt lemez GPT particionálás stílus szerinti."
Itt az a baj, hogy a telepítőt nem UEFI módban bootoltad, vagy esetleg nem is annak készítetted. -
Geth
veterán
Amíg csak encryptelve van, de élesítve nincs, addig is transzparensen titkosít/visszafejt amit szükséges. Csak éppen az encryptionhöz generált kódot szabadon hozzáférhetővé teszi (nincs key protector, de ezt már eskü írtam korábban).
Ergó ilyenkor nem biztonságos össze vissza dugdosni, mert a titkosításhoz használt kulcs kompromittálódhat.
Ilyen esetben biztonságosabb lehet egy decrypt/encrypt ciklus. -
lorcsi
veterán
hello!
van egy legal kulcsos win 8.1-el telepített laptopom, matrica a hátán stb...
~ 5-6 éve lett telepítve, elég lassú..és tele szeméttel a c:
arra gondoltam, h újra telepítem...de ha lehet valami újabb op rendszerrelmi ennek a szabálya?
lehet e újabbra aktiválni a 8.1 kulcsát ?
(10 vagy 11-re gondoltam)MOD1:
hopp, bocs..
összefoglaló"Minden Windows 7 (sp1 szükséges!) és Windows 8 (8.1 update szükséges!) tulajdonos ingyenesen frissíthet Windows 10-re. Kalózverzióval rendelkező felhasználók természetesen nem kapnak ingyenes Windows-t."
ok, szóval lehet...
Mi a menete?
bootolható pendrájv..és a licenc-nél beírom a 8.1-em kódját?MOD2:
a termék azonosítója= a matricán lévő kulccsal ? -
válasz
gomzo #142152 üzenetére
Kulcs nélkül megy a másod pc-men másod, harmad oprendszerként évek óta. Kb. havonta 3-4 órát használom ezért feleslegesnek éreztem aktiválni, a másik 2 gépemen hivatalos, nem kell nekem 3 liszensz.
Minden megy rajta, pár kisebb korlátozás van de frissít, naprakész.
Ha neked mindennapos használatra kell akkor ez nem oké csak azért írtam le mert már itt többen jajgattak hogy ha nincs aktiválva akkor nem frissít. De frissít sőt updatel akár W11-re is. -
gomzo
csendes tag
Köszönöm!
Akkor az lesz, hogy egy sd kártyára (az az egyetlen ami formázható, minden máson van adat, nincs kedvem szarakodni másolgatással) rádurrantom a telepítőt a Rufussal, vadászok hardverapróról 1799 forintért egy win10 pro retail kulcsot, végül öröm s boldogság?
Nem kell akkor ezt túlgondolni -
gomzo
csendes tag
Sziasztok!
Melyik windows 10-et töltsem le Ncore-ról?
Veszek majd hozzá telepítés előtt egy retail kulcsot, csak előre le szeretném tölteni magát az alapot.Köszi!
-
Zoz
őstag
válasz
Doky586 #142016 üzenetére
Még akkor se biztos. Lehet, hogy az amúgy is kapható filléres himihumi kulcsokkal gyártott hamisítvány. Lehet MAK, lehet Win 7, lehet "másik számítógépen már használják", lehet már rég letiltott... mindez bontatlannak látszó csomagban, amiről éppen most kaparod le a "kaparós sorsjegyet"
A külső kartonpapírt simán legyártják profin, a matrica meg a DVD az ami nem megy tökéletesen. -
aleister
veterán
-
DasH_001
tag
válasz
Doner #141962 üzenetére
A "Windows Vista COA"-ra Google képek között rákeresve látszik hogy tényleg úgy néz ki a Vistás kulcs mint a tiéd. Windows 7-esből is láttam olyat ami így néz ki.
A 2005-ös dátum nagyon megtévesztő, nem is értem.Ha minden igaz 2010 elején jelent meg ez a típus, egy régebbi cikkben Vista Home Premiumot írtak és hozzá járó ingyenes Windows 7 upgrade opciót.
AIDA-ban meg lehetne nézni, hogy az Alaplap - ACPI menüponton belül a SLIC táblában található-e bejegyzés Windows licencről. Kulcsot ez nem fog mutatni, de ha minden igaz benne kell hogy legyen az Acer OEM bejegyzés és a 2.1-es SLIC verzió.
Ha van ilyen bejegyzés, akkor fel kell telepíteni a Windows 7 Home Premiumot, telepítés közben kulcsot nem szabad megadni, majd telepítés után OEM certi és OEM SLP kulcs segítségével aktiválható lesz, ezt követően Windows 10-re frissíthető.
(Remélem ez így nem illegális.)
-
válasz
Doner #141964 üzenetére
Szia!
Ezt a laptopot előszőr Vistával, majd később Win7-tel árusították.
HA Win7 volt a tiedén és frissítetted valaha 10-re, akkor van egy 10-esed rajta.
Ha nem, akkor sehogy nem tudod aktiválni, mert az alján egy OA licensz kulcs van, ami anno a WIN7 telepítő nem fogadott el, nem tudom a 10 mit csinálna vele. -
Doner
aktív tag
Sziasztok!
Van egy acer aspire 5738 ZG laptopon amin előtelpített windows volt egyszer, mivel van az alján matrica. El szeretném adni a gépet, de már nagyon régóta linux volt rajta és annó nem lett lefényképezve, felírva a kulcs. Az első blokk 4 karektere olvasható a másodikból 3 a 3-4 az teljesen olvasható és az utolsó az meg nem.. Hogyan lehet kimenteni belőle? Szeretném eladni jogtiszta windows-al.
-
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #141901 üzenetére
Kezdem érteni ha lassan is :)
Akkor ami nekem 8.1 en volt kiolvasva produkey vel (nirsoft) az még az eredeti OEM termekkulcs volt amivel a Windows 8 lett telepítve a gépre. És ez megegyezik a BIOS OEM KEY vel azon a gépen . De ez akkor is csak egy OEM kulcs hiába írja a Windows 10 (amire frissult a 8) magát slmgr re parancs szerint retailnak így már minden világos.
Lecsekkoltam a 8.1 lévő kódot is arra ki is írja a showkeyplus hogy
Eula: OEM
Edition: Windows 8 RTM Core OEM:DM
-
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #141899 üzenetére
Hűű bakker nem egyszerű ezeknek az észjárása akik kitalálják...
Nem akarok értetlennek tűnni de inkább visszakérdezek...
Amikor most megvettem a retail kulcsot az akkor NEM digitális licensz igaz? Mivelhogy a showkyplus ebben az esetben azt a kulcsot írta ki mint amit én beirtam a windows telepitése előtt manuálisan neki.
Digitális licesz pedig: Valaki megvesz egy eredeti windows 7-et pl ez lehet oem is vagy retail..
a megvásárolt termékkulcsal telepíti a gépre a windows 8-at pl vagy a 7-et vagy amilyen kulcsot vett. Az így feltelepült rendszer az még a fenti esethez hasonlóan NEM digitális licensz alapú és ilyesformán a showkeyplussal kiolvasható kulcs az megegyezik azzal a kulcsal amivel telepíteni kellett...
Digitális licensz pedig akkor lesz belőle (és ezáltal változik meg a kiolvasható kulcs egy álltalános kulcsra) ha pl ezt a rendszer lefrissítjük 8 ról 10-re pl akár upgrade akár clean installról van szó, a windows automatikusan be fog aktiválódni de a kiolvasható kulcs már más lesz mint amit megvettünk anno. És ha hardver változás van akkor elképzelhető hogy elő kell kotorni a régen megvásárolt kulcsot és azt újra megadni neki, viszont akkor már megincsak NEM digitális licensz lesz mivel ugyanaz a kiolvasható kulcs mint amit megvettünk.Ez így korrekt?
-
King Unique
titán
válasz
Doner #141897 üzenetére
A Windows 7 és Windows 8/8.1 termékkulcsokkal történő aktiválás után eleve digitális licenc lesz a Windows 10-nél, ami ugye alapvetően az adott hardverkonfigurációhoz, illetve a hardverazonosítóhoz kötődik és nyilván helyi fióknál is adott mint az a linkelt screenshoton is világosan látszik, a Microsoft-fiókhoz kapcsolás csak egy + opció.
Igen, így már oké és tényleg W10 Pro Retail, nem MAK és nem W7/W8.x termékkulcs, vagyis még a jobbik eset.
"De most akkor nekem lett egy retail kulcsom az OEM ből amit ha kinyerek a rendszerből és egy másik gépen teleptés előtt megadom neki a cd kulcsot akkor elfogadja?"
A digitális licenccel aktivált Windows 10-ből max. az általános termékkulcsot és a BIOS OEM Key-t lehet kiolvasni, volt már szó itt erről. A hardvermódosítás utáni újraaktiválásnál másik PC-n egy + opció az előbbiek mellett az eredeti (nem az általános) termékkulcs megadása, mint a linkelt példa is mutatja.
-
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #141896 üzenetére
Ja vagy úgy azt hittem azt kell nézni amit rendszerről alapból kiír.
Beírtam a check kulcs részbe és ott ezt írta:EULA: Retail
EDITION: Windows 10 rtm pro retail
Akkor így már 2/2 szerint retail a kulcs.
UI: Megnéztem a linket is az OEM ből digátális licesz részt is. De most akkor nekem lett egy retail kulcsom az OEM ből amit ha kinyerek a rendszerből és egy másik gépen teleptés előtt megadom neki a cd kulcsot akkor elfogadja?
-
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #141893 üzenetére
"Az digitális licencnél az általános termékkulcs, ami normális és nem újdonság.
Azt meg az előzőleg már linkelt példa is szemlélteti, hogy eredetileg hiába OEM a termékkulcs, lehet Windows 10 alatt digitális licenc esetén Retail csatorna a lekérdezésnél."Ez most akkor azért volt mert telepÍtés végén be kellet írnom a microsoft fiókomat és az alapján kapott digitális licneszet? Viszont azt nem kaphatott mert előtt megnéztem a microfot fiókom egy másik eszközön böngészőből és azt Írta nincsen csatlakoztatott eszköz a fiókhoz. Mi lenne ha újratelepÍteném megint clean intallal de most kihúznám a netet és úgy lépnék be offline fiókkal úgy kénytelen lenne a bioba Írt kulcs alapján beaktiválni magét.
-
King Unique
titán
válasz
Doner #141890 üzenetére
Itt nem arról volt szó, hogy okvetlenül el kell játszani a Microsoft-fiókhoz kapcsolt digitális licences újraaktiválást, hanem csak 1 opció a több közül a licenc, termékkulcs másik PC-n történő használatához, ha már ugye eredetileg is az volt a kérdés. Ha másik termékkulcsot akar venni a felhasználó, hát vegyen, megteheti, de attól még az előbbi ugyanúgy 1 működő lehetőség marad, ami használata opcionális és a Windows akarja megmondani.
Ha eszerint Retail csatorna és a ShowKeyPlus program szerint is oké (W10 Pro | Retail) az új termékkulcs, akkor igen, az a jobbik eset.
Aztán az ugye már más dolog, hogy ha egy jogtiszta Windows 10 Pro Retail a Microsoft webáruházban 80 ezer forint, máshol meg 2000, akkor az utóbbi vajon mennyire lehet az, az ezen hozzászólásban leírtak alapján csak kulcsot adtak a lakáshoz vagy annak használati illetve tulajdonjogát is, erről is volt már szó itt."viszont a windows 10 frissÍtés után a cd kulcs is magától megváltozott"
Az digitális licencnél az általános termékkulcs, ami normális és nem újdonság.
Azt meg az előzőleg már linkelt példa is szemlélteti, hogy eredetileg hiába OEM a termékkulcs, lehet Windows 10 alatt digitális licenc esetén Retail csatorna a lekérdezésnél. -
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #141888 üzenetére
No én már lehet elkezdtem halucinálni, nem értem hogyan változhat egy OEM windows-al telepített gép windows 8.1 ről windows 10 home RETAIL.
Ugye a korábbi kommentben álltalad irt módon (slmgr -dli) leellenőriztem hogy tényleg retail e au új cd kulcs amit vásároltam az ÚJ LAPTOP ra. És minden úgy is van.
De kíváncsi lettem hogy akkor a RÉGI LAPTOP esetében ugyanezzel a parancsal mit Ír ki. Arra számÍtottam hogy értelemszerűen OEM lesz. De RETAIL-t Ír... viszont a windows 10 frissÍtés után a cd kulcs is magától megváltozott. Egyébként volt neki BIOS OEM KEY is ami ugye azt jelenti hogy a biosba is bele van Írva a KEY. Na most amig 8.1 volt rajta addig a kettő darab kiolvasható kulcs egymással megegyezett az egyik a BIOS OEM KEY a másik pedig a WIndows 8.1 KEY. És miután windows 10-re home frissült clean installal utána már csak a BIOS OEM KEY maradt ugyanaz és mellette egy másik a windows 10 home kulcs meg már új lett..(és RETAIL)
-
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #141880 üzenetére
Igazad van akkor úgy fogalmazok hogy nekem volt az. Én értem hogy valszeg pofon egyszerű annak aki ezeket a szolgáltatásokat használja vagy egyáltalán bejelentkezik. Én csak erre a windows digitális licensz átruházásra akartam használni egy másik gépen is bejelentkezve, addig nem tovább aztán hagyjon engem békén, valami gépház menürendszernek a mélyén én hajlandó vagyok elnézni hogy össze van kapcsolva meg be van jelentkezve és ott örüljön magának, de amikor már a bejelentkezési képernyő konfigurálásánál hót hülyének érzem magam és egy jelszót nem tudok levenni akkor döntöttem úgy hogy inkább fizetek egy kulcsért csak ezzel ne kelljen szarakodni. Olyan apple érzésem volt mint amikor egy op. rendszer jobban akarja tudni mi a jó nekem mint én magam.
Megnéztem a linkelt parancssoros módon és a következőt Írta: "windows 10 pro RETAIL channel"
Akkor ez győzelem nem? 2000ft ért vettem egy retail kulcsot.
-
Doner
aktív tag
válasz
King Unique #141876 üzenetére
Köszönöm szépen. Sikerült.
De az új gépemre már úgy döntöttem nem szórakozom a Microsoft fiókokkal hogy azzal vigyem át a digitális licenszemet egy új laptopra. Annyira agyon van bonyolítva. Inkább vettem 2000 Ft ért egy retail Windows 10 pro kulcsot itt hardveraprón.
-
Silverboy
aktív tag
-
Doner
aktív tag
-
Doner
aktív tag
válasz
Lauda #141833 üzenetére
Sziasztok!
Közben kicsit képeztem magam illetve át tanulmányoztam a fórumot. Látom megoszlanak a vélemények az OEM kulcsok használatával de azért a többség szerint ez jogilag okénak kell hogy legyen.(európai unión belül)
Így talán nem ítélték mágja halálra ha ebben segítséget kérek.Mindenképpen szeretnék legális útra térni, mert az a tuti és a beépített appokat is le lehet szedne a akármelyik rendszerből úgy olvastam.
Plusz elvileg az eu-n belül teljesen legális ha egy leválasztott oem kulcsot használok egy másik számítógépről.
szóval nekem van egy régi laptopom amit én vásároltam windows 8 rendszerrel együtt.
COA matrica nincsen rajta csak az alján egy sima windows 8 matrica (nem tudom ez jelenti e azt a kulcsos matrica helyett) mindenesetre elvileg teljesen eredeti. Ezt a gépet sikerült is frankón frissítenem windows 8.1 re mert felajánlotta és rendben ment is a dolog most windows 8.1 van rajta és produkey-vel kinéztem belőle a cd kulcsot és a következőket írta:
Product name: windows 8.1 (ezen belül már nem írt semmit hogy ez home vagy pro stb)
Product ID: itt egy számsor van a végén 2 betű és hogy OEM
Product key: itt egy cd kulcs van és mellette még egyszer ki van írva hogy (windows(BIOS OEM Key)
Ezzel a kulcsal hogyan tudom aktiválni legkönyebben az új gépet?
Először frissíteni kell media creation toolal 10-re hogy lássam milyen windows 10 verzió képfájt kell letoltenem a másik gépre?
ha ez meg van akkor le kell választani erről a gépről a licenszet?
Köszönöm hogy elolvastad! -
Doner
aktív tag
Nem tudom a korlátozásokkal együtt használva legális-e csak a kollega írta hogy lehet a home-ot ingyen használni. Én szeretnék áttérni legális windows-ra ill akiknek segítség kell inkább legális megoldást ajánlani, ezért gyűjtöm az információt. Ugorjunk egy kicsit el ettől a home kérdéstől, mert az összefoglalót olvasva nem pontosan értek pár dolgot.
"Minden Windows 7 (sp1 szükséges!) és Windows 8 (8.1 update szükséges!) tulajdonos ingyenesen frissíthet Windows 10-re. Kalózverzióval rendelkező felhasználók természetesen nem kapnak ingyenes Windows-t."
Adott egy laptop amin pl egy legális géphez kötött oem windows 7 pro matrica van és az a rendszer van a gépen.
Clean install esetén, tehát ha formázok előtte, majd utána telepítem a megfelelő verziójú windowst: Pl: windows 7 pro esetében windows 10 pro-t akkor annyi dolgom van hogy megadom neki a windows 7 kulcsát és elfogadja? tehát minden windows 7 pro kulcs(nem retail verziós hanem géphez kötött) az egyben windows 10 pro(és 8.1 pro) kulcsnak is számít azon az adott gépen?"Mindenki készülékhez kötött win10-et fog kapni.
Amennyiben dobozos windows volt a frissítés alapja, telefonon segítenek neki aktiválni az új gépet. Amennyiben 1 év eltelt, már meg kell vennie a win10-et új gép vásárlásakor. Tabletek esetében RT verziók nem frissíthetőek, csak X86-os készülékek."Ugyanaz legyen mint a fenti példa azzal a különbséggel hogy nem géphez kötött, hanem hordozható retail verziós windows 7 pro van a gépen.
Ezt ugyebár clean intall esetén és windows 10 pro telepítésekor el kell hogy fogadja ugyanazon a gépen is meg egy másik gépen is. De mi ez az 1 év és mikortól számolják? És ez az 1 év csak akkor számít ha másik gépre akarom tenni, vagy ugyanazon gépen is számít?biztos egyeseknek ez már lerágott csont de én most ébredtem ezért nekem ez új.
-
sisi22
aktív tag
Ezt talaltam unicode karakterek bevitelere, talan az osszefoglaloba is bekerulhetne, ha valaki fontosnak talalja:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Unicode-beviteli_m%C3%B3dszerek
A Microsoft Windows RichEdit vezérlője (amit például a WordPad is használ) a következő módszert támogatja: először be kell írnunk a karakter hexadecimális kódját, majd utána megnyomni az ALT+X billentyűkombinációt. Például az f1 beírása és az ALT+X lenyomása után az ñ karaktert kapjuk. A hexadecimális kódot nem előzheti meg közvetlenül szám, vagy az a–f betűk bármelyike, mert azt a kód részének tekintené. Ez a beviteli módszer működik az új Office változatokban is.
Microsoft Windowsban, ha a HKEY_Current_User\Control Panel\Input Method\EnableHexNumpad registry kulcs értéke "1", akkor az ALT megnyomása mellett a numerikus billentyűzet + gombját lenyomva, majd beírva a hexa kódot megkapjuk a kívánt unicode karaktert
-
freeknight
őstag
Sziasztok
Hosszú idő után kiléptem az illegálból és vettem az otthoni gépre egy Win 10 kulcsot.
Csináltam egy Microsoft felhasználót, hogy gépcsere esetén is tovább tudjam vinni a kulcsot, azóta az a problémám, hogy a saját email címem a felhasználónevem, illetve minden bekapcsolásnál kéri a fiókomhoz tartozó jelszót, amit semmiképp sem szeretnék, csak én használom a gépet. Megjelent egy extra felhasználó is, aminek csak annyi a neve, hogy rendszergazda, bár ezt már lehet, hogy én állítgattam be valahogy, viszont törölni nem tudom a netplwiz használatával sem . Váltsak vissza helyi fiókra? Lesz ennek valami hátránya, tovább tudom majd vinni a kulcsot egy másik gépre? -
sisi22
aktív tag
válasz
King Unique #141584 üzenetére
Ha egy HDD particionálva van a teljes lemezterületre és azon már vannak meglévő adatok, akkor nem világos mi a probléma a teljes partíció és ezáltal lényegében a teljes lemez titkosításával, ami után értelemszerűen nem lehet illetéktelenül hozzáférni a meghajtó tartalmához, max. csak a jelszó és a helyreállítási kulcs ismeretében.
Azt az infot kaptam, ha win kulon particion van, arra nem vonatkozik a titkositas, de igazad van, nem probaltam ki.
Koszonom, akkor ezzel is erdemes lesz jatszadozni, majd irok, hogy mi lett a teszteles eredmenye.
-
King Unique
titán
válasz
sisi22 #141571 üzenetére
Nem, a két javaslat eredetileg a BitLocker / eszköztitkosítás, valamint a VeraCrypt volt, ahol Windows only használatnál nyilván adja magát az előbbi, több OS és multiplatformos használat esetén pedig az utóbbi. A linuxos megoldást már te hoztad fel +ban a kedves ismerős javaslata által, amire le lett írva, hogy vannak azon témának külön topikjai és nem ide tartozik, meg amúgy sem világos ha már Windowsról van szó, akkor mi értelme az utóbbinak... Aztán az sem igaz, hogy a linuxos megoldás nem lett ismertetve, egy másik válaszban linkelve lett ahhoz is magyarázó útmutató, + ha már a telepítésnél van beállítva a rendszermeghajtóra, akkor azt az ebben leírtak szemléltetik, de azon téma megint nem ide tartozik.
Ha egy HDD particionálva van a teljes lemezterületre és azon már vannak meglévő adatok, akkor nem világos mi a probléma a teljes partíció és ezáltal lényegében a teljes lemez titkosításával, ami után értelemszerűen nem lehet illetéktelenül hozzáférni a meghajtó tartalmához, max. csak a jelszó és a helyreállítási kulcs ismeretében.
A VeraCrypt konténerfájl és a jelszavas ZIP-be csomagolás stb. csak + opcióként lett említve és mások által, ahol nyilvánvaló, hogy az max. kis mennyiségű adat titkosításához való, ellenben ha több 10/100 GB-ot, vagy több TB-ot kell titkosítani egy HDD-n, akkor értelemszerűen a teljes partíciót/lemezt javasolt és nem az előbbiekkel vesződni.
Attól hogy a VeraCrypt nyílt forráskódú, nyilván nem jelenti azt, hogy "ha valaki fizikailag hozzáfér a lemezhez, csak ido kerdese, hogy kikodolja", pláne ha megfelelő erősségű jelszó/egyéb hitelesítés lett beállítva. Meg ugye mégis mennyi idő alatt, 100+ év, meg ki, egy random user aki azt sem tudja mi az a titkosítás?"Ezek alapjan nem volt olyan javaslat, ami a particiok, illetve kulonbozo operacios rendszerek felett mukodne, igy az eredeti kerdesemre eddig nincs valasz."
Ez ugyancsak nem igaz, világosan le lett írva többször is, hogy ha több OS alatt használható multiplatformos megoldás kell, akkor ott van a VeraCrypt, ahol nyilván nemcsak a konténerfájlos megoldás jöhet szóba, hanem titkosítható rendszerlemez és adatlemez is, amit az alábbi screenshot is világosan szemléltet.
De mindegy, láthatóan felesleges neked bármit is írni és magyarázni, ha a kapott információkat, instrukciókat nem megfelelően értelmezed és hasznosítod... Viszont ez esetben ugye a további értetlenkedést és felesleges hsz-ek írogatását lehetőleg inkább mellőzni kellene, ha linuxos titkosítás a cél akkor azt értelemszerűen azon téma topikjaiban kitárgyalni, stb. Köszönjük!
-
törölt tag
válasz
sisi22 #141571 üzenetére
Mas javaslatok mar mind csak adott fajlok becsomagolasara es kodolasara vonatkoztak, ezeknel is fizikai hozzaferesnel csak ido kerdese a kikodolas.
Ezek alapjan nem volt olyan javaslat, ami a particiok, illetve kulonbozo operacios rendszerek felett mukodne, igy az eredeti kerdesemre eddig nincs valasz.Hogy mi van???
Idő kérdése , igen , 10év 20év vagy 50év vagy 1000év a jelszótól függően.
De igazad van.Egyébként ha egy jelszavas fájl csak úgy random nyitható (lenne) , akkor egy egész partíció vagy merevlemez is és nagyon sok cég, bankok stb.... nagyon nagy gázban lennének hirtelen.
De amíg nem , addig mindegyiknél marad a kulcs megfejtős módszer ami sok idő.
-
erikke17
őstag
Sziasztok
Olyan problémám lenne, hogy meg bolondult a defender totálisan.
USB kulcson volt egy fájl amit virusosnak itélt(keygen). Windows biztonságot meg nyitom a vírus és veszélyforrások rész piros X és irja, hogy műveletek indítása rá megyek el tűnik és vissza dobja megint. Már rég nincs az usb kulcson semmi de még mindig azt írja, hogy aktiv a veszély állapota.Mit lehetne vele kezdeni?
-
Sanyi52
tag
Van kettő asztali gépem, mindkettőnél a kulcs digitális licensszel MS fiókhoz kapcsolva. Az egyik gép HDD-je tönkrement, vettem helyette újat. Azt tervezem, hogy a működő gép WIN 10-es HDD-jét klónozom az új HDD-re, majd a klónozott HDD-vel indítom a másik gépet és a rendszer felállása után a termékkulcsot annak a gépnek a kulcsára módosítom. Így gyorsabb a folyamat és nem kell a sok segédprogramot újra telepítenem.
Működik a dolog ugye? -
Spec
őstag
Sziasztok!
Adott egy megvásárolt Win 10 Pro OEM licenc kulcs, amit jelenleg is használok a gépemen. Úgy tudom, hogy van lehetőség a licenc kulcsot "leválasztani" a meglévő gépről, és egy másik gépen aktiválni vele a telepített Win 10-et. Jól tudom, vagy ez csak a retail verziókra igaz?
Amennyiben működhet van-e arra is lehetőség, hogy másik gépen egyből Win 11-et telepítek, és a leválasztott Win 10 kulcsommal aktiválom, a frissítési procedúra kihagyásával? Előre is köszi! -
Sziasztok,
vettünk egy használt laptopot nemrég, ami céges laptop volt. Alaplapot kellett benne cserélni, és az alaplap csere után kiírta, hogy nincs aktiválva a Windows. Windows 10 Pro van rajta. Vettem egy Win10 Pro retail kulcsot, gondoltam azzal beaktiválom, de nem sikerült.Gépház -> aktiválás menüben ezt írja: Nem tudjuk aktiválni a Windowst ezen az eszközön, mert nincs érvényes digitális licence vagy termékkulcsa. 0xC004C003
slmgr /ato parancsra meg ezt írja: Az aktiválási kiszolgáló megállapította, hogy a megadott termékkulcs blokkolva van. Amúgy egy megbízható oldalról vettem a kulcsot.Van valakinek ötlete?
-
Nyugis
senior tag
sziasztok!
a gépem folyamatosan változó időközönként DC-t kap.
tesztelt a routert a háló kártyát.
ami érdekes, hogy az esemény naplóban, a DC előtt ez az esemény történik:<spoiler>
Napló neve: Security
Forrás: Microsoft-Windows-Security-Auditing
Dátum: 2022. 01. 08. 12:02:43
Eseményazonosító:4672
Feladatkategória:Special Logon
Szint: Információ
Kulcsszavak: Sikeres naplózás
Felhasználó: n.a.
Számítógép: DESKTOP-00000000
Leírás:
Speciális jogosultságok hozzárendelve az új bejelentkezéshez.
Tárgy:
Biztonsági azonosító: SYSTEM
Fióknév: SYSTEM
Fiók tartománya: NT AUTHORITY
Bejelentkezési azonosító: 0x3E7
Jogosultságok: SeAssignPrimaryTokenPrivilege
SeTcbPrivilege
SeSecurityPrivilege
SeTakeOwnershipPrivilege
SeLoadDriverPrivilege
SeBackupPrivilege
SeRestorePrivilege
SeDebugPrivilege
SeAuditPrivilege
SeSystemEnvironmentPrivilege
SeImpersonatePrivilege
SeDelegateSessionUserImpersonatePrivilege
Esemény XML:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-Security-Auditing" Guid="{54849625-5478-4994-a5ba-3e3b0328c30d}" />
<EventID>4672</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>0</Level>
<Task>12548</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8020000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2022-01-08T11:02:43.8209454Z" />
<EventRecordID>610905</EventRecordID>
<Correlation ActivityID="{b9ed2088-0476-0002-2821-edb97604d801}" />
<Execution ProcessID="1000" ThreadID="736" />
<Channel>Security</Channel>
<Computer>DESKTOP-S5LGE67</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data Name="SubjectUserSid">S-1-5-18</Data>
<Data Name="SubjectUserName">SYSTEM</Data>
<Data Name="SubjectDomainName">NT AUTHORITY</Data>
<Data Name="SubjectLogonId">0x3e7</Data>
<Data Name="PrivilegeList">SeAssignPrimaryTokenPrivilege
SeTcbPrivilege
SeSecurityPrivilege
SeTakeOwnershipPrivilege
SeLoadDriverPrivilege
SeBackupPrivilege
SeRestorePrivilege
SeDebugPrivilege
SeAuditPrivilege
SeSystemEnvironmentPrivilege
SeImpersonatePrivilege
SeDelegateSessionUserImpersonatePrivilege</Data>
</EventData>
</Event>
</spoiler> -
Bounti
aktív tag
válasz
King Unique #140974 üzenetére
Pontosan így volt, ahogy leírtad: nincs UEFI Key, nem volt Pro kulcs, nem volt ei.cfg első alkalommal, és MCT-s ISO lett kiírva. Pont ezért nem értettem én sem, hogy mi történt... Azért még egyszer köszi a segítséget!
-
válasz
st3v3np3t3r #140948 üzenetére
Egy registry kulcsot kell csak módosítani az átállítás előtt. Keress rá a neten, de ezt már 10 éve meg kellett volna tenned.
-
Llew
senior tag
Sziasztok! Windows 10 újraaktiválással lenne egy kis gondom.
Egy régi asztali gépről vinnék tovább egy retail kulcsos digitális licenct egy laptopra. A régi gépet leválasztottam róla. Viszont az új gépen hiába jelentkezek be a MS fiókkal, nem aktiválja. A hardverváltozásos aktiválási hibaelhárítás nem működik, mert a "A Microsoft-fiókjához kapcsolt további eszközök" résznél nem jelenik meg semmi.
Ahogy itt olvasok lehet, hogy elcsesztem, elmaradtam egy lépéssel és a digitális licenc nem volt az MS fiókomhoz kötve mielőtt deaktiváltam volna a régi gépen a vindowst. Viszont, ha az MS oldalán belépek a fiókomba, ott látszik a régi meg az új gép is. Vagy ez nem azt jelenti, csak a használt eszközök látszanak?
Ez esetben mi van akkor ha a digitális licenc nem volt az MS fiókhoz kötve? Akkor azt elvesztettem azzal, hogy deaktiváltam a régi gépen? -
King Unique
titán
válasz
Dudee #140915 üzenetére
Lásd egy másik válaszban leírtakat, hogyan oldható meg hardvermódosítás után az újraaktiválás.
"Vagy simán keressem elő a win7-es kulcsot, és "change product key"?"
Vagy igen, lásd más esetét.
-
Dudee
senior tag
Sziasztok!
a napokban alaplapot és procit frissítettem a gépben, gyanítottam hogy nem lesz teljesen zökkenőmentes a dolog.
Anno a Win7-et vettem meg dobozosan (azóta is megvan), és onnan jöttek 8-ra és 10-re, ezek mind valami ingyenes upgrade keretében.
Bootolt rendesen win 10, de amikor ránéztem az Activation-re, akkor azért már beszólt:Ilyenkor mit kellene csinálni?
Ráklikkeltem troubleshootra, és ott volt is olyan opció, hogy "I changed hardware on this device recently", de ott meg be kéne loggolni microsoft accountba, de szerintem nekem sosem volt olyan...
Vagy simán keressem elő a win7-es kulcsot, és "change product key"?
köszi! -
Tomi_78
aktív tag
válasz
King Unique #140853 üzenetére
Előtte még jó volt: a SATA1-ben volt a régi SSD, abba került most az új. A SATA3-ba meg a DVD meghajtó. A "legjobb" az egészben, hogy a BIOS meg le van védve jelszóval, amit nem tudunk (MSI alaplap). A gép a telepítés előtt természetesen ki lett kapcsolva.
A Windows maga jogtiszta, de ehhez az Enterprisehoz kaptunk kulcsot a Tisztaszoftvertől.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- AliExpress tapasztalatok
- The First Berserker: Khazan
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Fúziós energiát vásárol a Google
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Steam topic
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged