- Hobby elektronika
- Steam Deck
- Milyen videókártyát?
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Philips LCD és LED TV-k
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple asztali gépek
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Nos, nekem nem is magával a fordítással van bajom, hanem a függőség felrakással. (ezért szeretem a MDK-t, mert ott ha fordítani kell, akkor a 3CD-n a gyakori függőségek fent vannak, a maradék meg letölthető .rpm-ben, szinte kivétel nélkül). Valószínűleg most is Gentoo-t használnék, ha nem omlott volna össze :( (máig nem értem, hogy mi történt :F)
-
WN31RD
addikt
A kernelfordítás nem nagy dolog. De nem csak kernelből áll a világ... GCC, libc, Gnome, KDE, OpenOffice... na ezek a nagy cuccok. Nekem egyébként Gentoo-m (is) van, és minden előnye ellenére már kicsit kezd elegem lenni abból, hogy minden vackot fordítgatni kell egy verzióváltáskor. :)
[OFF]
Az aláírásod szerintem is nagyon jó. :C
[/OFF] -
Zoltán
őstag
Egyelőre hihetetlen furcsák nekem ezek a Linuxos elérési utak. Pedig nem is Windowson nőttem fel, hanem Amigán.
-
Zoltán
őstag
Hát, akkor majd megpróbálom megint azzal. De félek, hogy megint újratelepítés lesz belőle. Én nem értek még annyira hozzá, hogy ha gond van, akkor kézzel, grafikus felület nélkül megcsináljam. Legalábbis az előbb nem ment.
Úgy látom ennek a Linux-témának a kényes pontja a driver-támogatotság. Pl.: az USB-s pendrivomat tudom majd használni? Vagy a Canon S200x-es nyomtatóm? Tartok tőle: nem. -
Cathfaern
nagyúr
Ne sértődj meg, de utolsó. Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy 1. nem ment csak más kernellel a gépemen, ezért külön szórakoznom kellett vele. 2. Engem nagyon zavar, hogy mindent fordítani kell hozzá. Persze mindez nem azt jelenti, hogy rossz lenne a Slack, csak nekem nem jött be.
Btw. ebből is látszik, hogy mennyire nem ''szakmai'' szempontok alapján van összeállítva a lista.
[Szerkesztve]
Most jut eszembe: az egész csúszik eggyel felfele, tehát a Slack van az utolsó előtti helyen. Ennek az oka: Rad Hat. Az az oprendszer, ami nem enged egy mp3-at lejátszani, az max. egy nagy nulla a szememben. -
WN31RD
addikt
''a linuxon hogyan tortenik a particio tukrozes sajat, vagy egy masik hddre?''
Linuxon nem szükséges partíció tükrözéssel trükközni. :) Elég, ha egyszerűen betömöríted egy archívba (tar tömörítő és a gép sebességétől függően gzip vagy bzip2 tömörítés) a partíció teljes tartalmát, majd kitömöríted az archívot az új helyen. Amennyiben az új hely egy új partíció, akkor azt előzőleg értelemszerűen létre kell hozni az fdiskkel (vagy valami hasonló programmal, pl. cfdisk), utána egy filerendszert kell kreálni rá (ld. mkfs.* parancsok). Ha rendszerpartíciót másolsz, akkor úgy a legegyszerűbb, ha nem pont a másolandó partícióról fut az oprendszer (bár futó rendszerről is lehetséges másolatot csinálni, de az kicsit bonyolultabb), hanem valamilyen live CD-ről (pl. Knoppix). Ahhoz, hogy az új helyen bootolható legyen a partíció, lehet, hogy módosítani kell az /etc/fstab-ot, és a linux betöltő (tipikusan LILO vagy GRUB) konfigurációs file-ját, és mindenképpen el kell indítani a betöltő setupját. A configfile-ok szerkesztgetését és a linux betöltő újrarakását legegyszerűbben a másoláshoz használt live CD-s rendszerből indított chroot alól lehet megtenni.
Elsőre talán kicsit bonyolultnak hangzik műveletsor, valójában azonban nem az, feltéve, hogy, aki csinálja, legalább kicsit tisztában van a tar program működésével (ld. man tar illetve inkább info tar), és, amennyiben rendszerpartíció másolásáról van szó, az /etc/fstab és a LILO vagy a GRUB használatával, de aki linuxot üzemeltet, annak ezek alapvető dolgok.
[Szerkesztve] -
erhas01
tag
udv:
az az ellenorzo kod nekem kinai. a cola is cola, isszuk.
kaptam egy 40gb hdd- gyorsan teletoltom minden joval debian, kiegeszitesek, stb.
egyet nem ertek fix adsl 220KBajt/sec megy flasgettel az uhu rc5 25 szor szakadt meg es ujrainditas ket nap. most meg csorog a gep.
a boot atmeretezes marad kesobbre, abban senki semmit nem tud? (live cd oldalnal).
tesztelek en elesben.
addig is osszerakom a tartalek gepet, azon tudjak kerdezni.
a linuxon hogyan tortenik a particio tukrozes sajat, vagy egy masik hddre?
udv: erhas01 -
glett
tag
elvileg az s3-mal mennie kéne. Ha valami gond lesz ezzel a driverrel, akkor sem kell az egészet újratelepíteni! (nem win)
Egyszerre érdemes csak egy-egy dolgot változtatni a beállításokban, mert ha vmi nem jó, akkor egyszerű megtalálni a hibát.
A geforce-kártyákhoz külön driver kell, az nem része az alapcsomagnak, szerintem, de az nVidia honlapjáról letölthető.
Ciao
glett -
erhas01
tag
-
Zoltán
őstag
Megnéztem az S3 honlapján is meg a Driverguide-n is, de semmi. Van valakinek ötlete?
-
Zoltán
őstag
Valahogy be kéne állítani a monitorvezérlőmet, mert ez így nagyon lassú. Még az ablakok mozgatása is. Lehet letölteni vajon hozzá linuxos drivert?
-
Zoltán
őstag
Na, itt is az első kérdés: A monitorvezérlőmet ''vesa'' ként ismeri fel. Viszont így nem tudom állítgatni a Hz-et meg a felbontást. Hogyan tudom beállítani, hogy S3 Trio 3D AGP 2X legyen? Csak sima S3triot, meg Vigre-t meg Savaget találok, de amikor ezeket állítottam be az első telepítésnél, akkor újra kellett telepítenem.
-
Zoltán
őstag
NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM MINDENKINEK AKI SEGÍTETT, HOGY LINUX-FELHASZNÁLÓ LEGYEK! :DD
Tehát most már megy a Net is, most is a Galeon-ból írok. Persze még nagyon sok mindent kell majd beállítgatnom, most kezdem csak ''Linuxos életemet'' , szóval biztos nyaggatlak még titeket itt. :) -
Cathfaern
nagyúr
Jaj. Bocs, ez csak kiszaladt a számon :)
Szóval konzol előszedése: nos két féleképp lehet, vagy egy grafikus felületű konzolt használsz (most nem tudom a GNOME-nak mi az alapértelmezettje, de a ''felső tálcán'' ott van az ikonja), vagy a ctrl+F1/F2/F3...-al átváltasz karakteres módba (az F1 ugyebár az épp futó, így oda hiába lépsz be, nem tudsz mit kezdeni, mert épp fut a grafikus felület). Vissza a ctrl+F7-el lehet lépni.
MOD: Most azon filózok, hogy lehet hogy shift+ctrl+F1 billenytű? :F De régen használtam linuxot! :(
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
A legújabb UHU nem béta, hanem rc (relase candidate). De ez lényegtelen.
Nos, a net nem is fog menni, ha az UHU vezérlőpulttól várod a segítséget. Nekem azzal legutoljára talán az 1.0-ban ment (de lehet, hogy az 1.0 rc3-ban).
Megoldás:
konzolba beírod:
adsl-setup (megjelenő kérdésekre értelemszerűen válaszolva)
majd
adsl-start
s már megy is a net. -
Zoltán
őstag
válasz
Don Vittorio #99 üzenetére
De az is a Bibliában van, hogy ''ti apák ne ingereljétek fiaitokat...''
-
Zoltán
őstag
Úgy döntöttem, hogy ha csak a net nem megy, akkor végülis minden más megy, tehát átváltoztathatom az avatarom Linuxosra! Most tök jó nekem! :)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Don Vittorio #99 üzenetére
Ehh...ráadásul ha az ember vmi nagyobb dolgot tölt (>50MB, vagy egyéni ízlés szerint), akkor egyértelmű, hogy olyan programot használ, ami tudja folytatni a megszakított letöltést, nem? :U
-
Zoltán
őstag
Naszóval most kicsit lenyugodtam mert most megy!!!!!!!! Szóval mégis lehet Linuxos belőlem!!!!!!! Újra kellett telepíteni, mert nem lehetett kézzel sem elindítani azt az izét, ha meg a drivert meg akartam változtatni, akkor fagyott. Még az egér drivernél is. De a lényeg, hogy most megy. :) :) :)
De a Net még nem megy. ADSL van. Szerintem az a gond, hogy a hálókártyám sem ismeri fel. Realtek rtl 8029-es. Találtam egy olyan részt a Gnome-ban, hogy UHU vezérlőpult, vagy hasonló. Na ott van olyan hogy hálóztatok állítgatása, de nem megyek semmire vele. Van aki le tudná nekem lépésről-lépesre írni, hogy hogyan kell netet csinálnom? Tehát:
Matáv ADSL
Realtek rtl 8029
Klasszikus, fekete ADSL modem
UHU-Linux 1.1 , feltehetőleg béta.
Köszönöm mindenkinek aki eddig segített!!!!!!!!!!!! -
glett
tag
Az XFce egyébként TÉNYLEG nagyon jó, főleg rox-al kiegészítve. A menumaker is hasznos lehet.
Ciao
glett -
glett
tag
-
glett
tag
-
Polesz
addikt
Az xpde is messze áll attól hogy valóban xp-s legyen. Egyébként meg xpszerű felületről volt szó. A legjobb ha a kedves kérdező leszedi az uhu-t abban van pár ablakkezelő. Kipróbálja mindet és utána eldönti, hogy melyik felel meg az igényeinek legjobban. Egyébként elég meredek kezdő linuxosnak xpde-t ajánlani amikor a csomagok legtöbbje éppen hogy átlépte a 30%-os készültséget és a legtöbb 10-15% körül áll. Főleg ha még le is akarod vele fordítattni akkor bizony úgy vágja ki a linuxot, hogy csak úgy csörög a cd. Ennek ellenére nem rossz a project, de szerintem egy xfce lazán lenyomja az xp ablakkezelőjét funkcionalitásban és minden tekintetben is. Érdemes tanulmányoznod szerintem. Amúgy meg PEACE.
-
glett
tag
''Ott miért nem írták a köcsögök, hogy ez nem végleges/Full??????!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dögöljenek meg!!!!!!!!!!!!!''
:( sőt :(((
Desztilláljunk, kérem... Remélem nem kell magyarázni, hogy ezek a srácok az UHUnál mennyi energiát fecceltek a dologba...
Mit töltöttél le? Ha a fájlnévben ott van az, hogy pl -rc4- de ha mostanában volt akkor rc5, akkor az egy release candidate, azaz nem végleges. Ettől még az esetek igen nagy százalékában a felmerülő gondok megoldhatók, de a ''végleges'' verzió előtt pont azért jelentetik meg ezeket is, hogy kijöjjenek a hibák, és a visszajelzésekből tanulva jobbá tegyék a majdani tényleges 1.1-es verziót.
Szerintem ne ijedj meg, jó lesz az... A linux világban az, hogy valami nem végleges (béta) nem azt jelenti, hogy nem működik, vagy szar, hanem hogy nem tesztelték elég ideig, és lehetnek benne bugok. Ettől még az esetek túlnyomó többségében használhatóak a béta verziók is... Például az én gépemen a csomagok legalább 95%-a béta, és nincsenek gondjaim. (illetve egy sem zavaró egyáltalán)
Ciao
glett -
hirtelen nem vágom, de biztos kéne lenie s3 -as drivernek.
a 2. cd a forrás, vagy mi a szösz. átlag juzernek felesleges letölteni.
az meg, hogy egy nem végleges verziot szedtél le, szerintem nem baj. :)
de kell ot lennie egy 1.0-ás véglegesnek is. mondjuk én már rég szedtem. sőt az 1.1rc5-ös nálam szépen kifagyott. de ahol eddig olvastam róla, mindenki dicsérte. :) -
Zoltán
őstag
Szóval. S3 Trio 3D AGP 2X -em van. Nem tudom, hogy ez a gond-e vagy sem. Nagyon szeretnék Linuxra váltani, de egyelőre csak szenvedés az egész. De nem akarom feladni.
Meg a másik problem, hogy ebből az UHU-ból 2 félét találtam. Volt 2 cd-s, meg 1. Én a legfrissebbet szedtem le, az csak 1 cd-s volt, de telepítéskor azt írta ki, hogy ez csak valami tesztverzió. Csak az a furcsa, hogy az ftp.uhulinux.hu / uhu /legújabbról szedtem le, és csak ez volt ott. Ott miért nem írták a köcsögök, hogy ez nem végleges/Full??????!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dögöljenek meg!!!!!!!!!!!!! De akkorsem vagyok hajlandó windowsra visszatérni!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na, szóval mindegy...
Ja az xf86cfg meg csak fagy, semmire se jó.................. De most akkor kipróbálom, amit javasoltál, oszt meglátjuk, köszi...............
[Szerkesztve] -
inditani a ''startx'' paranccsal kell.
nekem nvidia kártyám van, és a telepitésnél vesa drivert kinált fel a linux.
állitottam még akkor a felbotáson, majd nyomtam egy tesztet. a gombot meg tudtam nyomni
15 másodpercen belül, ugyhogy a telepitést be is lehetett fejezni.
nyomj egy mc-t, ha nem indul az x, és tallozz az /etc/x11 könyvtárba.
nyistd meg az ''XF86Config'' fájl-t, és keress egy ''Driver'' bejegyzést. ha nvidiad van akkor
ird át : '' Driver ''vesa'' '' -ra. mentsd le. és probáld inditani az x-et. :) -
Zoltán
őstag
Köszi!
Fel is telepítettem az UHU-t, de van egy kis problémám! Sajnos azt írja, hogy nem tudja telepíteni (vagy elindítani?) az ''Xszervert'' , ''azaz a grafikus felületet'' Azt írja, hogy indítsam el parancssorból, de nem megy. Mit csináljak? Lehet ez azért, mert rossz VGA drivert adtam meg? Meg azt is írja, hogy ezután indítsam újra a nemtom mit, talán gnu-t? Segítsetek megint!
Szóval, hogy an kell indítani az xszervert?????????????????????????????????? -
barátnőmmel átnéztük az [L]http://www.xpde.com[/L] -ot, és arra a megállapodásra jutottunk, hogy elég kurva jól sikerült:D. végülis linuxosok csinálták:)
[Szerkesztve] -
habib
csendes tag
A MasterBootRecord-ot úgy teheted rendbe, hogy bebootolsz Ms floppyval és:
A:>fdisk/mbr -
nygma
addikt
akármelyik linux, és ez: [L]http://www.xpde.com/[/L]
[Szerkesztve] -
Zenty
őstag
[L]http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/news/y/4622.html[/L]
nah ide is be írom :)
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
A Mandrake eredetileg a RedHat pentiumra optimalizált változata, ezért az i586 az isok nevében.
-
AI
tag
Úgy látom összejött itt néhány linux-expert, úgyhogy én is kérdeznék :)
Kedvem támadt a Mandrake linuxot kipróbálni, de az ftp szervereken nem találtam az i386-os jelzésű ISO-kat, csak valami i586-os balhé van fenn, de arról fing*m sincs hogy mi az nyű lehet... mi a teendő? -
Zoltán
őstag
Köszi!
Fel is telepítettem az UHU-t, de van egy kis problémám! Sajnos azt írja, hogy nem tudja telepíteni (vagy elindítani?) az ''Xszervert'' , ''azaz a grafikus felületet'' Azt írja, hogy indítsam el parancssorból, de nem megy. Mit csináljak? Lehet ez azért, mert rossz VGA drivert adtam meg? Meg azt is írja, hogy ezután indítsam újra a nemtom mit, talán gnu-t? Segítsetek megint! :O -
Zoltán
őstag
Na, lejött végre az UHULinux!! Fel is írtam a Cd-re, de nem tudom még, hogy jól-e, mert nem kérdezett rá, hogy lezárja-e a Cd-t. Le kell? Nem multisesson-ben írtam.
A ftp://ftp.uhulinux.hu/uhu/1.1-rc5/ -ról szedtem le. És ott van mellette egy uhu-linux-1.1-rc5.md5 nevű kis file, az mire jó? Köszi.
Illetve: Ha szűz vinyóra akarom tenni a Linuxot, amin csak ez a Linux lesz, akkor is kell előtte particionálnom, vagy a telepítőjében el tudom végezni a kellő beállításokat?
Köszi. -
proximus
senior tag
Az még a csúnya az egészben, hogy a linux gyakorlatilag nem használható fat partícióról, ezért a gyökér partíciója tuti hogy ext3, vagy reiserfs. Namármost ezekszerint a linux még be is töltődene, csakhogy a /etc/fstab valószínűleg tartalmaz egy win -es sort(vagy többet is), ami alapján induláskor fel akarja csatolni a pl.(C-->) /dev/hda1 a pl. /mnt/win-c/ -re, itt viszont elhasal.:( Erre megoldás lehet, ha van valami ''csökkentett'' módja az UHU -nak, vagy a CD -jéről helyreállítást lehet végezni. Ha van ilyen, akkor a /etc/fstab win -es sorait kommentezd ki(egy # -nel), vagy ha találsz ezekben olyat, hogy ''auto'', azt írd át ''noauto'' -ra. Így már nem fogja induláskor csatolni, persze maga a sztori még így is nonszensz marad.:Đ
Talán vagy egy tippem, hogy miért pusztul le: lehet hogy van valami bug a devfs + hotplug rendszerben, ami miatt magától nem tud valamit helyesen beállítani, vagy betölteni, esetleg összeakad valami valamivel. Ha így van, akkor viszont érdemes lehet jelenteni az UHU-soknak, hogy találtál ''valamit'' -
proximus
senior tag
1. Ez de brutál:) És azt mondod, hogy ez már a grubnál előjön? Hmm Pontos hibaüzit tudnál írni?
(Ha a grub nem tud elindulni, akkor az számkódokkal jelzi a hiba súlyosságát: pl 15 -ös hiba--> File not found) Az a vfat meg egy partíció mountolásakor szokott használatos lenni: pl. ''mount -t vfat /dev/hda? /mnt/win_c''
2. ''Ha 98 CD-ről bootolok, attól még jó marad az XP?'' Sokszorosan teszteltem:)) -
anulu
félisten
1. Azóta hülyül VFAT hibával, mióta az R9600PRO-m van... Bármilyen(!) nV kártyát berakok, tutin megy. Olvasni tudok, igen, VFAT hiba... Nem értem :(
2. Ha 98 CD-ről bootolok, attól még jó marad az XP? Márciusban lesz az 1 éves szülinapja, és szeretném, ha megélné :D
3. Nem volt semmi ilyen cirka 3 hónapja. -
proximus
senior tag
-- ''UHU megdöglött, VFAT hibával száll.'' Hát ez azért így elég erős. :) Ha az UHU kimúlt, annak komolyabb oka van.
-- ''Ki lehet-e úgy írtani a grub-ot, hogy az xp gond nélkül menjen utána?'' Igen, DOS -os indítólemezzel(vagy 98, ME CD) beBOOT -olsz, és dobsz egy ''fdisk /mbr'' -t. (a /? -lel hiába keresed, nincs dokumentálva:) )
-- ''Ha erre rárakok egy Suse 9.0-t, akkor az nem barmolja mégjobban szét?'' Ha neadjIsten a vinyo fetreng akkor van rá esély. Volt mostanában valamiféle ''partícionálós-átméretezős'' mizéria a gépeden? -
anulu
félisten
1. UHU írja-olvassa az NTFS-t, tapasztalat.
2. Ez az XP skin nagyon bejövős :D
3. Kéne némi help. Törpénet annyi, h volt egy tuti rendszerem. A boot folyamat úgy nézett ki, h először indult grub és azon túl volt a winxp indítómenüje. UHU megdöglött, VFAT hibával száll. :(
a., Ki lehet-e úgy írtani a grub-ot, hogy az xp gond nélkül menjen utána?
b., Ha erre rárakok egy Suse 9.0-t, akkor az nem barmolja mégjobban szét? Mi lesz akkor sörrend? -
Zoltán
őstag
Na, nekiálltam leszedni az UHU-t. 4 óra lett volna. Azért csak volna, mert 3,5 óra után apám kikapcsolta a gépet! Azt hitte, hogy bekapcsolva felejtettem!!!!!!!!!!! És a szemét, még csak nem is szólt előtte, pedig majdnem egy szobába voltunk!!!!!!!!!!!!
Most kezdtem újra. -
proximus
senior tag
Nah csak hogy lássátok hogy nem vagyok olyan aki ígér valamit és nem tartja be, nyitottam egy CD -s Linux -os totyik -ot. Várok minden kedves érdeklődőt:)
[L]http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=41450&start=0#msg1[/L] -
slapec
tag
Nem inkább Linux szerű Windows??? :DDD
-
HiperG
addikt
Mind1 hogy milyen disztribúxió, az ablakkezelő a lényeg:
[L]http://www.xpde.com/[/L] -
ptiboy
senior tag
pesten, veszprémbe anyi a linux h. ''tudjáto az a kis pingvin, édi bédi kis jószág''
-
ptiboy
senior tag
#38-ra valaki?
bárki? -
proximus
senior tag
Nem mondom hogy egyszerű lesz, de meg lehet csinálni. Pláne hogy én vagy 2 hétig bajlódtam vele, mire összeált a kép, de viszont így legalább már átlátom a készítés minden lépését.:))
Hozzávalók:) :
-- egy jó kis Disztrib (én gentoo -s vagyok, de szerintem a többi is jó lesz)
650, vagy 700 MB körüli max helyfoglalással (ugye a CD miatt:) )
nem árt ha van benne ''initial ramdisk'' (initrd.gz <- ez lehet hogy kernelverzió nevével együtt szerepel)
-- (ez kapcsolódhat az előbbiekhez) grub, (lilo -val is meg lehet csinálni, de én grubbal csináltam) vagy syslinux betöltő csomi(ez tartalmaz egy olyat hogy isolinux)
-- mkisofs (cdrtools része), az ISO elkészítéséhez
-- loopback device: /lib/modules/''kernelverzió''/kernel/drivers/block/loop.o (ez kell majd az initrd (, vagy az őt tartalmazó floppy image(igen jól hallottátok:) )) mountolásához)
> most egyelőre ennyi, de ha kimaradt valami, az ugy is kiderül:) -
ptiboy
senior tag
senkinek semmi?
-
ptiboy
senior tag
Hi Sipi!
Holnap megyek linux-ból vizsgázni és van egy típusú feladat amit sehogy nemtudok megoldani. (mondanom se kell h. értelmet ne keress benne, ez a zh feladat)
az egyszerűb AWK-s feladatok mennek de ez nem:
egy adatokat tartalmazó táblázatból kéne ezt kiszűrni:
''35 évnél idősebb Budapesti hölgyek vagy a 25 évnél nem idősebb fővárosi urak átlagfizetése a nagyobb? Irassuk ki az átlagfizetéseket csökkenő sorrendben. ''
Természetesen nem konkrét megoldást várnék! csak ötleteket! Mellseleg az algoritmust még eltudom képzelni de a szintaktika teljesen padlóra tesz!
Ha tud valaki segíteni kérem ne habozzon! :O
(nemakarok negyedszer is megbukni :( )
THX! -
eddie303
őstag
3. Engem is érdekel.
-
-
Zoltán
őstag
válasz
ahojpoblacsek #28 üzenetére
Azt honnan tudom, hogy amit letöltök az elég új-e? Egyébként holnap este kezdem el letölteni az UHU-t. Aztán a Gimpet, meg az Open Office-t,...
-
Zoltán
őstag
Továbbá: Matáv ADSL-t tudok majd Linux alatt is hasznánli? TEhát az Axelero ad majd nekem progit hozzá Linuxra is?
-
ahojpoblacsek
csendes tag
Megemlíteném a Sulix 1.1 disztiribet is, ami a Knoppix disztribre épül. Magyar fejlesztés, Live CD-s, úgyhogy kipróbálásra tökéletes, személy szerint kellemes meglepetést okozott. 1 CD-s iso az egész, tök ingyen. www.sulix.hu
-
Zoltán
őstag
Nademost itt van egy csomó file. Melyik kell nekem?
-
Zoltán
őstag
Én még csak most kezdeném a linoxos életemet :) Szóval néha kínai amiket írtok, de azért köszi. Szóval az már biztos, hogy az UHU-val kezdem, de honnan tudom letölteni az *.iso filét, amit kiírva Cd-re megkezdhetem a telepítést?
Oké, megvan, csak www.uhu.hu helyett a www.uhulinux.hu -n kellett keresnem.
[Szerkesztve] -
burgatshow
veterán
Valaki próbált már Media Linuxot??
Tapasztalatok érdekelnek! -
törölt tag
pl az fvwm-nek is van win95 szeru skin-je, sztem a legtobb vindomanager ala csinaltak ilyesmit. reszemrol en az enlightenment-et szeretem, de meg veletlenul sem vindozos theme-mel.
-
Sipi
addikt
Csak azért igyekszem lehetőleg mindig így írni, hogy eloszlassam a félreértéseket.
A Linux csak a kernelt jelenti (a memória-, diszk-, IO-kezelő rendszert), ezt írta Linus Torvalds.
Ehhez programok is kellettek (pl. hogy be lehessen lépni), ezt jórészt a GNU (GNU is Not Unix) alapítvány készítette. Ezért illik inkább GNU/Linuxnak nevezni a teljes rendszert, hiszen a többezer programot nem Linus írta. :)
Az UHU teljesen magyar fejlesztésű, grafikusan kezelhető rendszer, főleg asztali gépnek.
Az ingyenes SuSE-ban nincsenek fizetős programok, papíralapú dokumentáció, kevesebb a support. De egy CD-n minden lényeges dolog elfér. Ha pedig kell még valami, letöltöd. :)
Személy szerint inkább az UHU-t ajánlanám, a SuSE elég elvadult mára. (Szerintem ők a Microsoft előtt sikeresen megvalúsították a szöveges alapú registry-t.) A Mandrake sem rossz, ez már szerver célra is jó. Nekem jobban tetszik, de az UHU magyar nyelvű. Viszont ezt egyszer próbáltam és voltak vele gubancok.
Sipi -
Sipi
addikt
Lényegében mindegyik. :)
A GNU/Linuxoknak nincs egységes képe. Olyanra alakítod, ami Neked tetszik. Ha Windows-szerűre akarod a kinézetét állítani, akkor olyan lesz.
Egyszerűbben kezelhető a SuSE, Mandrake, UHU (magyar).
(A SuSE-nak is van ingyenes, 1 CD-s verziója.)
Nagyobb leírásokat találhatsz még a fórumon, a Linuxos témákban.
Sipi -
Zoltán
őstag
Helló!
Melyik az a Linux-disztribúció, amelyik leginkább Windows-szerű, tehát amit az is tud alapszinten kezelni, aki Windows-hoz szokott? Ja és ingyenes disztribúció kellene. Illetve az, hogy honnan lehet leszedni az *.iso file-ját.
Köszi.
Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest