Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Raspberry Pi
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Micro Four Thirds
- Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra
- Mindhárom Tab S9 vízálló lett
- ZIDOO médialejátszók
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zelikocc
senior tag
válasz
csaszi75 #7883 üzenetére
Tehát akkor nem az itthoni vezetékes nettel van a problémád.. hanem a Spusu nemzetközi route-olásával..
Vagy pont hogy az itthoni vezetékes szolgáltató nemzetközi peeringje a szar.
Kipróbálnám egy másik szolgáltató WiFi-jéről, mondjuk nem pont egy Telekomosról, mert annak borítékolhatóan szar, de egy próbát azon is megérhet.Egyébként nem feltétlen kellene hogy az "angliai megjáratás" gondot okozzon.
Például nálam is UK IP-t ad a tranzit szolgáltató IP-jére, pedig a hostnevek és a Ping alapján Budapest után Bratisla..izé Pozsony, majd egyből Bécs jön.
-
zelikocc
senior tag
válasz
lpeter34 #7817 üzenetére
Szia! Ez technikai okok miatt csak úgy fog működni, ha azon a SIM kártyán is van használható mobilinternet kereted, amivel a hívást bonyolítod.
Hívás közben csak a hívást bonyolító SIM kártya aktív, ezért nem tudja a másik SIM kártya mobiladat forgalmát használni.Állítsd be az alábbit és akkor elvileg menni fog:
Beállítások => Mobilhálózat => Mobiladat-forgalom => Mobiladatforgalom-váltás => BE -
zelikocc
senior tag
válasz
korika18 #7719 üzenetére
Én Samsungokon tapasztalom ezt sokszor. A román Digi Mobilnál is előfordul Samsungon, pedig ott nem lehet ki be kapcsoltatni szolgáltatói oldalon. Annyi a különbség, hogy ott megvan a kapcsoló a telefonon és bekapcsolt állapotban van, mégsem működik.
Az volt a tapasztalatom hogy a SIM kártyát kell olyankor átrakni másik telefonba, illetve az érintett telefonba másik SIM kártyát tenni pár perc erejéig és vissza cserénél van hogy már jó, van hogy meg kell ismételni. Más márkánál nem láttam még ilyet. -
zelikocc
senior tag
válasz
martongunar #7682 üzenetére
Én majdnem minden esetben manuálisan választom ki a mai napig.
-
zelikocc
senior tag
válasz
martongunar #7678 üzenetére
De ez miért bosszantó?
Nem minden szolgáltatónál van (még!) VoLTE roaming, így ha azt akarod használni, akkor minden országban meg kell nézned, hogy melyik szolgáltató támogatja és azt kézzel kiválasztani...
Egyes országokban ez azzal párosul, hogy már lekapcsolták az operátorok a 2G-t is, nem csak az USA-ban. Az ilyen országokban evidens, hogy ha nem olyan szolgáltatót választasz ki roamingra amelyikkel megy a VoLTE roaming, akkor nem fogsz tudni telefonálni 2G és 3G hiányának okán. -
zelikocc
senior tag
Amikor én teszteltem Yeti és T oldalon is EVS volt.
iPhone 8 óta biztosan van EVS, mert nekem azon működött és gyors Google keresés alapján pont iPhone 8-tól támogatják az EVS-t, Samsung oldalon meg talán S7 óta. 2017 illetve 2016.
Szóval a mai telefonok többsége már támogatja. -
zelikocc
senior tag
válasz
thomas77 #7592 üzenetére
Nekem pozitív tapasztalataim vannak a Telekom és Yettel VoLTE Roaminggal. Horvát, román, bolgár, szlovák, osztrák hálózatokon is használtuk őket idén és tökéletes volt a minőségük. Nagyon jó érzés volt hogy végre nem szájhúzva nyomtam a hívás gombra roamingban hogy jaj most ennek milyen minősége lesz… ugyanúgy működött minden mint itthon. Így kell ezt mindenhol csinálni.
Bónusz: már a román Diginél is van VoLTE roaming egyre több országban.
-
zelikocc
senior tag
-
zelikocc
senior tag
Ez a lerázás azért egy picikét felhúzta bennem a pumpát.
Tegnap este legalább 1 órát eltöltöttem azzal hogy pontos időpontokat írjak le és hogy megfogalmazzam a hibabejelentést. Leírtam mindent amire itt jutottunk.
Erre ezt kapom. [kép] -
zelikocc
senior tag
válasz
zelikocc #7502 üzenetére
Az ábrához kapcsolódóan:
Ha valaki kíváncsi, hogy milyen IP címeket használ egy szolgáltató ePDG-je a VoWiFi forgalom fogadására, akkor könnyen kideríthető egy DNS feloldással a következő címre:
epdg.epc.mncXXX.mccYYY.pub.3gppnetwork.org - ahol az XXX helyére az adott szolgáltató MNC, az YYY helyére epdig az adott szolgáltató MCC kódját kell behelyettesíteni.Egy példa a magyar vodafone-al:
C:\Users\xy> nslookup epdg.epc.mnc070.mcc216.pub.3gppnetwork.org
Server: dns.google
Address: 8.8.8.8
Non-authoritative answer:
Name: epdg.epc.mnc070.mcc216.pub.3gppnetwork.org
Addresses: 80.244.97.254
80.244.97.255Én például el fogok játszadozni azzal, hogy ezeket az IP-ket VPN-be irányítom a routeremen, hogy mindig az IP cím saját országában landoljon. Például a román Digis VoWiFi-t az itthoni routeremen egy román végpontú VPN tunnelbe irányítom, hogy csak az az IP menjen a tunnelbe minden kliensről, így reményeim szerint működni fog újra a román Digi VoWiFi a lakásból, de a többi netes forgalom marad itthon. De ehhez még el kell vinnem egy másik routert oda
Illetve a következő az lesz, hogy jövőhéten elkezdem tesztelni telefonos WireGuard kliensben felvenni a Magyar Telekom ePDG címeit, hogy IPSec port tiltott WiFi-n így feléled-e a VoWiFi, mert akkor ez roamingban is működhet mindenféle másodlagos eszköz meg hotspot nélkül. Nem lenne rossz, ha sikerülne össze hozni.
-
zelikocc
senior tag
Pláne, hogy a voda VoWiFi-t sokkal korábban elkezdték már implementálni, mint ahogyan a Digi-nél megszűnt. Ez nem olyan cucc, amit csak kiveszünk a rack-ből és bedugjuk a másik szolgáltatónál. Minimum hónapokig, vagy akár évekig tesztelni kell. Már ott is elbukik az "átrakták" elmélet, hogy a Diginek Ericsson Core-ja volt/van, a vodának meg valószínűleg Huawei, így nem is feltétlen kompatibilisek a rendszerek egymással. Illetve ezek nem is fizikai vasak, hanem virtualizált környzetben futnak.
-
zelikocc
senior tag
-
zelikocc
senior tag
válasz
thomas77 #7437 üzenetére
Természetesen ellenőriztem, mindkét SIM kártyán be volt kapcsolva a VoWiFi a beállításokban. Itthon még pár hete mindkettő SIM kártyán működött a VoWiFi.
Én amúgy simán segítenék letesztelni egy előfizus eSIM-et de sajnos nincs a birtokomban ilyen lehetőség.
Ha hűség nélkül kötsz egy előfizut, akkor elvileg bármikor lemondhatod, még 1 hónapig sem kell megtartani. Viszont nem hiszem hogy így távolról lehetséges a vodánál. Talán esetleg telefonon és akkor az eSIM ott lesz az ugyfelkapuban. Ha akarod ennek járj utána, lehet-e ilyet.
-
zelikocc
senior tag
válasz
Doky586 #7433 üzenetére
Leírtam
No akkor részletesebben:
A WiFi hívás működésének jele iOS-en, hogy a szolgáltató nevébe bele írja, hogy “Wi-Fi”. Ha ott van akkor működik, ha nincs akkor nem.
(Már ha nincs szolgáltatói specifikus kijelzés, mint a Telekomnál, mert ott minden telefonon, minden OS-en a szolgáltató helyett annyit ír, hogy “WiFi Hang”)A képen látható, hogy az 5-ös számú SIM kártyán működik azonnal a VoWiFi, míg a 3-as számúnál sehogy nem akar működni. Azt meg leírtam hogy melyik melyik.
-
zelikocc
senior tag
válasz
thomas77 #7431 üzenetére
Akkor akár még lehet is, hogy ez a helyzet mindenkinél, ha valaki nem cáfol rá.
Az meg egy más kérdés, hogy miért van megkülönböztetés és vajon szándékos, vagy hiba.
Ha még 1-2 ember meg tudja ezt erősíteni úgy hogy nem jön ki eltérő eredmény, akkor szerintem érdemes mindannyiunknak az ügyfélszolgálat felé panaszt tenni. -
zelikocc
senior tag
Van némi friss tapasztalatom Vodafone külföldi VoWiFi kapcsán.
Édesanyám Németországban van, képernyő megosztás mellett mondtam neki hogy mit csináljon. Külföldi hálózaton, külföldi WiFi-n van.Alább látható képen:
Az 5-ös jelű SIM kártya Vodafone előfizetéses
A 3-as számú SIM kártya Vodafone feltöltőkártyás
Az alany egy iPhone 11 a jelenleg legfrissebb iOS 18.0.1 rendszerrelÉrdekes eredménye lett a rögtönzött tesztnek, amint látható. Az előfizetéses kártyán megy a VoWiFi, míg a feltöltősön nem. A jövő héten újra megnézem majd, hogy mi a helyzet a két kártya VoWiFi-jével.
Más esetleg hasonló tapasztalat? Például akinek nem működik a VoWiFi külföldön az előfizetéses, vagy feltöltős?
Lehet ehhez köze? Ez egyelőre csak egy felvetés. -
zelikocc
senior tag
Minden telefon ami MTK modemes azon mennie kéne a voda VoWiFi-nek?
Nekem most egy T Phone Pro-m van (T-Mobile REVVL 6 Pro) amiben Mediatek Dimensity 700 van (ezzel cellmapperezem a Yeti 5G celláit) de sajnos nem megy vele a voda VoWiFi.
Román Digi VoWiFi viszont megy vele. Yetit nem próbáltam még, mert nincs belőle fizikai kártyám, de beszerezek egyet. T értelemszerűen megy vele. -
zelikocc
senior tag
válasz
4Grider #7404 üzenetére
Én most elkezdtem túrni a felhőben a képek között hogy megtaláljam azokat a képernyő képeket, amiken rajta van a bizonyíték, hogy Telekom VoWiFi működik miközben roaming hálózatra van csatlakozva és routeren keresztül kap magyar IP-t sima PPTP VPN-ről, illetve úgy emlékszem telefonos wireguard kliens VPN-el is sikerült össze lőni a VoWiFi-t, de ebben elbizonytalanodtam, hogy jól emlékszem-e...
Sajnos akárhogy keresgélem, nem találom a képeket, pedig itt van a retinámba égve ahogy megy a Telekom VoWiFi egy S9-el.Legközelebb sajnos csak karácsonykor fogom tudni újra tesztelni, de mostmár annyira foglalkoztat, hogy előre felkészülök és viszek mindenféle kártyát és telefont hogy teszteljem mindhárom szolgáltató VoWiFi-jét. Az S9 már nincs meg, de majd megpróbálok keríteni valami Samsungot is.
-
zelikocc
senior tag
válasz
thomas77 #7336 üzenetére
Az iPhone-ok is az iOS 17 óta egy általános VoWiFi profilt használnak, ami kb minden szolgáltatóval megy (a Földön bárhol) ha van elérhető VoWiFi szolgáltatása.
A magyar vodafone és Yettel számára, valamint a román Digi-vel is így működik a VoWiFi iPhone-on, nincs külön szolgáltatói támogatottság, mint például a Telekomnál, egyszerűen egy általános profillal megy. Ezzel az általános profillal annyi tapasztalat van, hogy az ezt használó (saját iOS VoWiFi profil nélküli) szolgáltatókkal ha bekapcsolod a beállításokban a WiFi hívást, akkor pár nap után automatikusan kikapcsolja, ezért mindig újra be kell kapcsolgatni. Telekommal ilyenn nincs, mivel saját szolgáltatói VoWiFi profiljuk van iOS-re.iOS 17 utáni rendszereken még nem láttam olyat, hogy ne működött volna azonnal a VoWiFi ha be lett kapcsolva és a szolgáltatónál is van szolgáltatásilag.
Tekintve azt, hogy iPhone és Samsung (ami a másik olyan márka ami a legtöbb szolgáltatóval kompatibilis ilyen szolgáltatások terén) készüléken is teljesen ugyanazt tapasztalod és mindig a roaming hálózatra csatlakozás okozza a problémát, ezért én szolgáltató oldali problémára gyanakszom.
Szerintem a korábban feszegetett Samsung CSC roaming problémát is ezzel elég nagy valószínűséggel ki lehet zárni, hiszen nem csak a Samsungot érinti, nem csak arra kell koncentrálni, az iPhone-nak telejsen mindegy melyik földrészen van, a világ összes szolgáltatójával mennek ezek rajta.
De persze a másik oldalon meg ott van az, hogy másnak más Samsung, Apple telefonnal meg megy a vodás VoWiFi külföldön, szóval valami mégsem kerek itt.
A wireshark tényleg jó ötlet, ez az egyetlen biztos teszt ami kimutatja melyik oldalon van hiba. Plusz annak eredménye a voda felé is bizonyíték, hogy nem nálad van a hiba, amennyiben így van.
Amit még érdemes lenne látni, hogy mi a helyzet mások tapasztalatával, más vodás kártyákkal és más iPhone, más Samsung modellekkel hogy megy a VoWiFi külföldön? Bár utóbbiról volt már itt tapasztalat hogy csak pár napig megy. Bár az sem feltétlen az "egészséges" működésről tanúskodik.
-
zelikocc
senior tag
válasz
4Grider #7296 üzenetére
Nekem is úgy emlékszem, hogy ment Telekom és Yettel VoWiFi külföldön saját WireGuard appos VPN-el iPhone-al is és androiddal is, szóval ezt érdemes próbálgatnotok.
És már azt is megcáfoltam a gyakorlatban, hogy Telekom VoWiFi ne menne amint roaming hálót kap. Jeleztem már korábban is itt, hogy van egy routeres site-to-site VPN egy külföldi wifi routerben magyar IP címre és a telefonom forgalma bele van irányítva a tunnelbe. Így nekem mindig azonnal felcsattan a magyar Telekom VoWiFi-re, amint felcsatlakozik arra a WiFi hálózatra, hiába van roaming hálózaton.
Viszont már egy ideje nem kínlódok ilyen megoldásokkal, mivel Telekomosak és Yettelesek lettünk, így többnyire megy a VoLTE Roaming a legtöbb EU-s országban. Majd EU-n kívüli országban lesz újra elővéve a WG trükk részünkről.
Vagy lehet előbb is, mert meg akarok majd próbálni egy vodás feltöltőkártyát külföldi VoWiFi céljából iPhone-on, ha már így felmerültek a problémák vele. -
zelikocc
senior tag
Én gyakran találkozok olyannal, hogy nem tudok felregisztrálni egy olyan roaming partner hálózatára, ami szerepel az adott szolgáltató listáján. (Végig szoktam próbálni mindet) De egy működő legalább mindig van.
Most legutóbb Bulgáriában a magyar Telekomos SIM valamelyik szolgáltatóval tud elvileg 5G-t, de pont arra a szolgáltatóra nem akart felengedni. Viszont így meg volt VoLTE Roaming, mert az meg azon nem ment volna amin 5G lett volna. -
zelikocc
senior tag
Bővült a Yettel VoLTE Roaming partnereinek listája: [link]
-
zelikocc
senior tag
válasz
zelikocc #7083 üzenetére
Most teszteltem és valóban nem megy már.
Valaki tud segíteni benne, hogy hogy lehetne legegyszerűbben megnézni, hogy milyen cím felé kommunikál adott szolgáltatói VoWiFi?
Az otthoni hálózaton azt a címet beirányítanám egy VPN tunnelbe ami Romániába megy, így itthon működne a VoWiFi.
Meg akkor már fordított irányba is megcsinálnám a Magyar Telekomnak ha Romániában vagyok. -
zelikocc
senior tag
válasz
slice14 #7010 üzenetére
De milyen telefon?
Gondolom az ami az aláírásodban szerepel.
Én inkább készülék oldali problémának mondanám, mintsem hálózati dolog... lehet éppen valami bug van abban a szoftverben ami ezt okozza, vagy csak már hiányzik egy újrahúzás neki. Samsungokkal sosem tudni. Pont fordítva kellene reagáljon az akksi. -
zelikocc
senior tag
A Telekomnál a feltöltőkártya egy teljesen külön rendszer része és ezért oda is külön mindent le kell fejleszteniük mégegyszer ami sokszor nem feltétlen éri meg nekik profitilag. Plusz a domino roaming amúgy is eléggé hektikusan működik.
De ha ez szerinted szégyen, akkor nézd meg a vodát, ahol még a 10-en 20-on ezres havidíjas előfizetésekkel sincs sehol VoLTE Roaming. Viszont cserébe van VoWiFi az egész világon, nem csak magyar IP-ről.
-
zelikocc
senior tag
válasz
Avayasoft #6450 üzenetére
Ezt a hibát egyébként a Telekom felé is jelezni kellene.
Egyszer egy nyugat EU-i ország IPTV-jével volt problémám, de csak Telekomos netről és valami gubanc volt a nemzetközi összeköttetésben. A hibabejelentés után egy szakmailag kompetens ember (szerintem egy hálózatmérnök) keresett fel telefonon az infókkal kapcsolatban.
Szoval ebből a szempontból le a kalappal a Telekom előtt. -
zelikocc
senior tag
válasz
barnibooo #6404 üzenetére
Szerintem is szolgáltatótól függ.
Mint írtam a felső kártya magyar Digi Mobil ami mindig is LTE-t írt ki honos és roaming hálózaton is (ugye mostmár a vodafone hálózatán roamingol). A román Digi Mobil is LTE-t ír ki. Egy januári kép, itt fordítva van [kép]
Hogy miért, arra az a tippem, hogy nem hivatalosan Apple által jóváhagyott szolgáltatók, de ez csak tipp. -
zelikocc
senior tag
Sziasztok!
Az utóbbi hetekben/hónapban nem volt túl sok időm, így kicsit megkésve, de bedobok egy új infót, mert még nem került ki ide.iOS 17-el (vagy talán 17.1?) bejött iPhone-okra is az eddig csak Samsungnál elérhető “Backup calling” csak itt nem ez a neve és nem is lehet megtalálni sehol a beállításokban. A funkció automatikusan működik, ha a VoWiFi be van kapcsolva az adott SIM kártyán.
A képen a Telekom SK egy román Digis kártya ami a magyar Digi mobilnetjét használja térerő hiány miatt, teljesen véletlenül vettem észre.
-
zelikocc
senior tag
Én arra tippelek hogy megint előjön az idióta Samsungos régiós hülyeség. Ha független régió akkor gondolom XEH.
Lehet, hogy csak a Yetteles PAN régió kapta meg a VoWiFi támogatást?
Aki esetleg nem akar többé ilyennel szívni, annak javaslom az iOS-t, akár egy 5 éves készüléket is (iOS 17) és nem lesz többé ilyen gondja, mint amiből ezen topic 99%-ban áll. Csak egy tipp (nem vita tárgya), valakinek biztos hasznos, én is Samsungról jöttem. Sokan olvasnak hozzászólás nélkül. -
zelikocc
senior tag
"Már úgy érted, a magyar Digi kártyád a magyar Voda hálózatán "roamingol"?"
Igen. VoLTE Roaming-al.Kipróbáltam közben két Telekomos kártyával az iPhone és Samsung között EVS van, szóval tényleg nincs gyártók közötti összeférhetetlenség.
Viszont Digi - Telekom között is 23.850k vagy 24.400k volt korábban, most viszont (Telekomos oldalon) DL: 12.650k UL: 23.850k (AMR-WB) Amit furcsállok, hogy miért ilyen "féloldalas"?
Olyan, mintha a Telekom oldaláról meglenne továbbra is a jobb minőség, de a Digi oldaláról valamiért lecsökkent... erre tippelve említettem, hogy esetleg a roaming miatt?Amire még kíváncsi lennék, hogy Digi - Digi között hogy alakul most a belföldi roaminggal, de sajnos az S9 nem tudja a VoLTE Roamingot, így azt nem tudom tesztelni.
De ezek már csak így elmélkedés szintjén, mert lehet hogy más szolgáltató külföldi VoLTE Roamingja során is előjöhet?
---------------------------------------------
Btw, a fő kérdés továbbra is: Találtam itt a fórumon korábbi infókat, hogy talán a Telekom és Yettel között megy az EVS (vagy legalább 23.850k), a Voda viszont csak hálón belül biztosítja, hálón kívül max 12.650k. Ezt az információt szeretném igazából megerősíteni, vagy cáfolni. -
zelikocc
senior tag
Érdeklődnék, hátha valakinek van naprakész információja, hogy van-e már VoLTE-vel EVS kodek minden magyar szolgáltató között? (Digi-t hagyjuk ki, mert már úgyis vége mindjárt)
Olvasgattam a topicban az ezzel kapcsolatos hsz-eket régebbről, azt tudom, hogy hálózaton belül mindegyiknél megy.
Illetve hogy alakul ez a VoLTE Roaming során? Ott is megy alapértelmezetten ugyanúgy az EVS mintha honos hálózat lenne, vagy ott is elölről indul a hangminőség fejlesztgetés?
+1: lehet kompatibilitási különbség pl iPhone - Samsung között? Úgy értve, hogy például két iPhone között és két Samsung között is megy, de ugyanezeknél iPhone és Samsung között már nem megy?
Csináltam egy tesztet két telefon között:
iPhone XS - Digi Mobil VoLTE Roaming
Samsung S9+ - Telekom VoLTE
Úgy tudom a korábbi tapasztalatok alapján mennie kellene az EVS-nek, ennek ellenére a Samsungból a következőket olvastam ki: AMR_WB(16K) DL: 12.650k, UL: 23.850k
Mitől lehet ilyen alacsony a minőség? Minden szolgáltatónak erős térerő van és egyik sincs terhelve. -
zelikocc
senior tag
“fogadd el ha a náladnál sokkal tapasztalatabb megmondja neked, hogy mivel van a valódi probléma és mivel nincs”
S akkor végülis mivel van a valódi probléma?
Mert ez valahogy nem derült ki egy laikus számára is érthetően.martonl egyáltalán nincs egyedül azok között akik azt érzik, hogy az egész 4G hang kompatibilitás ahogy kitalálták (vagy legalábbis ahogy kivitelezik) egy fos.
A 3G hang idejében vettél egy 3G képes telefont és ment és kész. Itthon is és roamingban is. Nem mint most, hogy eltelt majdnem 10 év a 4G kezdete óta és még mindig csak a szenvedés megy az egésszel. Ha olyan telefont veszek még itthon se megy a VoLTE. Már rohadtul unalmas. És most kezdődik elölről az egész a VoLTE roaminggal. Lehet hogy a 3G kezdetekor is volt hasonló, de könyörgöm 10 éve kezdődött a 4G… már 5G korszak van és még mindig nem megy a VoLTE normálisan. Ilyen a 3G-vel biztosan nem volt.Az átlag felhasználót tényleg nem érdekli ki miért szenved a háttérben, mert csak annyit lát hogy nem megy és nem megy pedig már rohadt sok idő eltelt a bevezetés óta.
Mondhatsz bármilyen magyarázkodást, meg lenézhetsz nyugodtan mindenkit itt, attól még biztosan meglehetett volna oldani ezt normálisabban is. Mind technológiai, mind gyártói, mind szolgáltatói oldalról is.
Szerintem abban mindenki egyetért itt, hogy szenvedés az egész. -
zelikocc
senior tag
-
zelikocc
senior tag
válasz
dethroner #6015 üzenetére
Biztosat csak akkor tudsz ha kipróbálod. Az is jó lehet, ha egy ismerős Telekomos kártyáját kölcsön kéred arra az 5 percre.
Mi a mostani szolgáltató? A másik kettő is most kezdi bevezetni a VoWiFi-t.
Nem tudom pl Vodafone esetében mit kell mókolni, hogy működjön, lehet csak be kell írni a tárcsázóba a kódokat? Azt is kipróbálnám ha éppen van kéznél vodás kártya -
zelikocc
senior tag
válasz
csaszi75 #5961 üzenetére
“Használja mindenki az amit akar, de ne hirdesse a felsőbbrendűségét egyik tábor sem“ - írod ezt azután, hogy jól beleálltál. Egyébként pontosan így gondolom én is.
De azért van mit tanulnia az Android oldalnak is az Apple-től.
Kezdve azzal, amiről Oliverda írt. Ugyanis akármennyire is fáj egyeseknek, de igaza van és ezzel nem a márka “felsőbbrendűségét” hirdette, hanem leírt egy tényt.
Nem is értem miért kell egyből szidni az ájfont, mert valaki leír egy tényt. Lehet még valakinek hasznos is, ha éppen olyan telefont keres amivel soha nem lesz baja VoLTE, VoWiFi, VoLTE Roaming téren, mivel ugye ez az a topik.
Pont az ilyen Apple utálkozó megnyilvánulások az elfogult márka “felsőbbrendűség” hirdetőek amiket most itt látni.
Lehet mondani 100 meg egy féle dolgot amiben az egyik jobb és mégegyszer ennyit amiben meg a másik jobb, sőt ugyanennyi dolgot amiben az egyik szar és amiben meg a másik szar.
De ez itt a VoLTE VoWiFi topik, és itt a készülékeket ennek a szempontjából kell nézni. Ebből a szempontból pedig óriási lemaradása van az android vonalnak, ami egyébként leginkább a frissítések béna alkalmazása miatt van.
Én lennék a legboldogabb, ha végre ezt eltanulnák az Apple-től. -
zelikocc
senior tag
válasz
Oliverda #5935 üzenetére
Úgy van ahogy csaszi75 írta, félre értelmezted.
EU roaming helyzetben minden EU-s számot olyan percdíjon hívsz, mintha belföldi hálózaton kívüli irányba telefonálnál.
VoWiFi-vel hazai hálózatban vagy, akkor is ha a világ másik felén vagy, tehát minden nem magyar számra irányuló hívás nemzetközi hívás percdíjon fog menni. -
zelikocc
senior tag
válasz
Viktor0610 #5918 üzenetére
Igen, iOS 17-től minden iPhone-on megy.
-
zelikocc
senior tag
válasz
4Grider #5914 üzenetére
Így van, azt érdemes lenne. Bár ahhoz kompatibilis telefon is kell, de majd hátha egyszer csak elindul rajta.
adp: A 20 évet csak amolyan hasraütés szerűen írtam, hiszen nem a VoLTE előtti időkbe ugrasz vissza minőségileg, hanem a 3G előtti időkbe, amikor még nem voltak okostelefonok sem. Bár a Yettelnek még van 3G-je, megvannak számlálva a napjai..
Ha szerencséd van, akkor most még azon megy a hívásod. -
zelikocc
senior tag
válasz
csaszi75 #5894 üzenetére
“Bocs, miről írsz pontosan?”
Tanácsként iOS 17 Yettel VoWiFi-ről beszéltem, hogy a bekapcsolása után egy repülő mód működésre bírhatja, ami láthatóan jó tanács volt, mert 4Grider visszajelzése szerint el is kezdett működni.
Fogalmam sincs mi alapján priorizál iOS-en, én aktívan csak a román Digivel használom, azzal meg folyamatosan működik, ha van aktív WiFi hálózat.
-
zelikocc
senior tag
Szerintem ha ennyire gáz a térerő, akkor jobban járnál egy másik szolgáltatóval, minthogy visszamenjél 20 évet az időben és újra a csodás minőségű GSM-el telefonálj... gondolom ezt azok is értékelnék akikkel telefonálsz, mert nagyon rossz lesz a minőség VoLTE nélkül.
Vagy megvárod a VoWiFi érkezését (bár nem tudom támogatni fogja-e a P20-at) és akkor az irodai wifi biztosítja a hívást. És/vagy készülék csere, mert a P20 már nem egy mai darab.
Telekomnál viszont biztosan van már jelenleg is VoWiFi a P20-ra is, esetleg az lehetne neked egy jó megoldás. -
zelikocc
senior tag
válasz
domper2015 #5875 üzenetére
Igen…
De egy jó iránynak tűnik, hogy kezdik kicsit “kinyitni” az ilyen szolgáltatásokat is… először a VoLTE, később az 5G, majd a VoWiFi is elérhető lett a tanúsítvány nélküli szolgáltatóknak. Nincs régió, nincs frissítésre várás, nincs készülékek közötti különbség, egyszerűen csak működik és kész. VoLTE roaming pedig alapesetben minden VoLTE képes iPhone-nal megy.
Így kellene minden márkának csinálni ezeket, lehet példát venni. -
zelikocc
senior tag
válasz
zelikocc #5872 üzenetére
Csak hogy alátámasszam, kerestem pár külföldi diskurzust is erről, mert hirtelen minden országban hasonló történt (fordító ajánlott):
osztrák: [link]
olasz: [link] fordítóval: “Úgy tűnik, hogy az iOS 17-ben egyfajta "nem hitelesített VoWifi" engedélyezett minden olasz szolgáltató számára. Valójában vannak jelentések olyan felhasználókról, akik látták a menüt, hogy engedélyezzék Vodafone és iliad SIM-kártyákkal.”
Chile: [link]
Bulgária: [link]
Románia: [link]
Lengyelország: [link] “a Plus kommunikációjáért felelős Arkadiusz Majewski úr a velem folytatott levelezésében hangsúlyozta:
Az Apple által a fejlesztőknek biztosított iOS 17 béta verziójában a VoWi-Fi engedélyezve van a nem tanúsított szolgáltatók számára”Tehát:
Visszakanyarodva az elejére, nem a Vodafone támogatja a szifonokat VoWiFi-re, hanem az iOS 17 támogatja mostmár a tanúsítvány nélküli VoWiFi szolgáltatásokat.Amíg Xiaomikon reszelni meg buherálni kell, a Samsungokon frissítésre várni, addig szifonon mostmár egy gombnyomás és megy bármelyik szolgáltatón (már ahol van is mögötte szolgáltatás)
-
zelikocc
senior tag
Voda topicban volt valaki akinek csak úgy ment a kóddal.
De mindegy is…
Akkor egy tökéletes véletlen hogy minden szolgáltatónak hirtelen egyszerre kezdett el menni iPhone-on, még annak is ahol még nincs is hivatalosan VoWiFi, meg annak is amelyiket azt sem tudja az Apple hogy milyen szolgáltató mert nem fizetnek nekik? (román Digi) ezért a telefon is csak Carrier-ként hivatkozik rá mint szolgáltató, mégis működik a VoWiFi mostmár. A magyar Digin is be lehet kapcsolni. De csak önmagam ismétlem… mindegy is…
Nem tudom, nem látok bele, de mi más lenne?A VoLTE esetében is ez volt szifonon. Asszem iOS 13 óta van az, hogy bármilyen szolgáltatóra be lehet kapcsolni a VoLTE-t, akkor is ha nem támogatott. Még egy figyelmeztető üzenet is felugrik a bekapcsolásakor, hogy nem támogatott a szolgáltató esetén, ezért instabil lehet stb stb de működik.
-
zelikocc
senior tag
válasz
csaszi75 #5862 üzenetére
Most akkor így gondban vagyok, mert nem tudom hogy írjam még másképpen, hogy értsétek? Annyira nem vagyok profi a szakszavakban.
Az iOS 17 megnyitja a VoWiFi-t minden szolgáltató előtt akár van profilja, akár nincs.
Lásd: román Digi Mobillal megy a VoWiFi-m pedig semmilyen szinten nem támogatja az Apple és a Digi egymást.
Még a magyar Digire is be tudom kapcsolni, ha még lenne mögötte szolgáltatás akkor azzal is menne.
Így érthető esetleg?Ez kb olyan mint amikor a Xiaomikon egy kóddal előhozzuk a VoLTE/VoWiFi kapcsolót, pedig nem is támogatja az adott szolgáltató, mégis megy. Na mostmár az iPhone-okon az iOS 17-től alapból bekapcsolható minden kártyára ami csak létezik.
A Vodafone még semmilyen készüléket nem támogat, csak a Xiaomikon az említett kódokkal és az iOS 17 rendszeren kezdett el működni, de közel sem hivatalosan.
-
zelikocc
senior tag
válasz
martonl #5854 üzenetére
Igen, az apple ebben univerzális, talán ez a legjobb szó rá. Ezek a dolgok leginkább csak az iOS verziójától függnek, mindent megkapnak az újak is alapból amit tudnak a régiek ugyanazon a verzión.
Anno ha jól emlékszem a VoLTE-vel is ez volt a helyzet, iOS 13 körül jött be, hogy már szolgáltatói profil nélkülis mehet a VoLTE és attól a naptól ahogy kijött a rendszer az összes készüléken ment ami megkapta és az azóta kijött készülékeken is ugyanígy.
Most a VoWiFi-vel is ugyanígy van, teljesen megnyitották.Samsungnál minden modellre más időpontban jön frissítés és minden modellre más és más "kiegészítőkkel" ráadásul még a szolgáltatói szoftver is befolyásolhat ilyen dolgokat... tehát ott nem rendszerszinten intézik el az ilyesmit, hanem készülékenként és azon belül is régiónként ami még több probléma és lassúság sajnos...
-
zelikocc
senior tag
válasz
martonl #5811 üzenetére
Szerintem előbb voltak ez a parancsok app iOS-en mint Samsungon a Bixby routines. Utóbbi ráadásul még csak nem is működik normálisan, mint ahogy sok Samsungos dolog is… (mindkét márkát használom napi szinten)
De amúgy meg teljesen mindegy, mert oda vissza koppintják egymást mindannyian, ezzel nem feltétlen van baj, mert így mindenki fejlődik egy picit…A hívás rögzítéséről meg annyit, hogy elég egy régió csere a Samsungon és máris megy. Azt hiszem egyiptomi CSC-t tettem fel az S9-emre és így megy a VoLTE is minden szolgáltatóval + a hívás rögzítés is gyárilag. De érdemes figyelni a VoLTE 5G VoWiFi dolgokra hogy működik e a másik régióban is.
-
zelikocc
senior tag
válasz
Landsmann #5770 üzenetére
Igen, de ott van még dchard és mások által említett IP cím tiltás is.
Elvileg a kettőt egyszerre alkalmazza a T.
És igen, elvileg ha külföldi hálózatra csatlakozás előtt repülő módba teszed a telefont és úgy VPN-ezel be Magyarországra akkor menni fog... de ennyi szenvedésért már megette a fene az egészet -
zelikocc
senior tag
Már nem tudom hol, de valahol azt láttam (valamelyik topicban írta talán valaki), hogy úgy csinálja talán a Telekom, hogy amint felmegy a SIM kártya külföldi hálózatra, onnantól kezdve tiltva van a VoWiFi, hiába próbálod VPN-el is és repülő móddal is. Egészen addig tiltva van, amíg újra nem kerül magyar hálózatra a SIM kártya.
-
-
zelikocc
senior tag
Bocsi rosszul fogalmaztam, tehát abban az esetben függ a készüléktől a dolog, ha amúgy a szolgáltató lehetővé teszi a VoLTE Roamingot, ami egy általános konfig. Nem kell minden egyes készülékre külön külön szolgáltatói oldalról támogatni, mint a sima VoLTE esetében.
Tehát ha a sima VoLTE-t támogatja az adott szolgáltató ÉS támogatja az általános VoLTE Roamingot adott külföldi operátoroknál, akkor onnantól a készüléktől függ, hogy támogatja-e roamingban is. -
zelikocc
senior tag
Amíg valaki le nem teszteli, addig csak ennyi infó van.
A Samsung valós, az iPhone valós, és úgy néz ki a Huawei is valós.tomp: nem. A VoLTE Roaming nem szolgáltatói konfigtól függ, hanem a készüléktől. A szolgáltatónak csak magát a VoLTE-t kell támogatnia, onnantól a VoLTE Roaming már csak a készüléken múlik.
-
zelikocc
senior tag
VoLTE Roaming infó
A Digi Mobil roamingolása a Vodafone hálózatán elhozta a tömeges tesztelés lehetőségét a VoLTE Roamingra.
Long1 fórumtárs talált egy PDF készüléklistát a VoLTE Roaming támogatottságáról. Szerintem ezt nem ártana itt is az összefoglalóba kitenni.Általánosságban elmondható:
- iPhone és Xiaomi mindegyik VoLTE képes készüléke támogatja a VoLTE Roamingot is
- Samsung telefonok kizárólag Android 11 és az felett támogatják, így például az S9 már nem támogatja, de S10 és az felett már igen.
- Oppo és realme változó arányban egyes készülékeken támogatja, másokon nem.
- A Honor az 50-es készülékén kívül egyikkel sem támogatja.
- Huawei, OnePlus, Nokia, Vivo, Energizer sajnos egyáltalán nem támogatja a VoLTE Roamingot.Ha esetleg valaki eltérést tapasztal, az jelezze.
-
zelikocc
senior tag
válasz
zizi7229 #5464 üzenetére
Nekem van egy Nokia 6300 4G mobil csere programban hoztam ki ingyen. Kell rá egy tok és máris strapa telefon
Van benne VoLTE és VoWiFi ami Telekomnál működik mindkettő. (VoWiFi csak akkor ha 1-és SIM kártya helyen van és ha stabil a mobilhálózat akkor csak repülő módra kapcsol át VoWiFi-re)
Ezenkívül a VoLTE még a Vodafone-on működik, a Yettelen és a Digin sajnos nem.
-
zelikocc
senior tag
válasz
Leslie1966 #5446 üzenetére
A #5441 hsz-edben azt írtad, hogy 4G-n marad hívás közben.
Szóval be van kapcsolva. Kikapcsolni nem tudod. A kettőnek azért más a jelentése. -
zelikocc
senior tag
válasz
Leslie1966 #5441 üzenetére
Akkor minden működik jól.
-
zelikocc
senior tag
válasz
Leslie1966 #5439 üzenetére
Nem feltétlen jelenik meg a kapcsoló. Van amelyik szolgáltató letiltja a kapcsoló láthatóságát, hogy ne kapcsolgassa ki a júzer.
Hívás közben nézd meg, hogy 4G-n marad-e a telefon. -
zelikocc
senior tag
válasz
bociusz #5424 üzenetére
Félreértesz, nem az 5G-t mint technológia létezésének értelmét kérdőjeleztem meg, természetes hogy folyamatosan kell a fejlődés.
Amikre próbáltam rámutatni, pl. amit te is említettél, hogy olyankor is kijelzi a telefon az 5G-t, amikor nincs is. Meg ez a gyakorlat amit a Voda is csinál, hogy 700-as 5G-vel fedi le az országot, ami szinte átverés.
Meg ezek a VoLTE, VoNR kompatibilitási gondok amik folyaamtosan velünk vannak és nem úgy néz ki hogy ez változna. -
zelikocc
senior tag
válasz
polonic #5422 üzenetére
Az lenne az értelmes, ha alapból minden 5G képes készülék a világ összes szolgáltató VoNR-jét támogatná és nem kellene újra kezdeni elölről a kompatibilitási mizériákat mint a VoLTE esetében. Vicc az egész szabvány így, legalábbis az a vicc ami történik a gyakorlatban.
Akkor erre a fórumra se lenne szükség. -
zelikocc
senior tag
válasz
bociusz #5418 üzenetére
Ezek alapján kezd ez az egész 5G technológia egy hatalmas marketing hülyeségnek tűnni... legalábbis az amit a készülékek és a szolgáltatók csinálnak belőle.
A 4G-nél még nem voltak ilyen hülyeségek hogy kiírja a telefon közben nincs is, pedig már ott is eléggé idiótán sikerült a VoLTE kompatibilitása, akkor milyen lesz a VoNR?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Suzuki topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- Fotók, videók mobillal
- Linux kezdőknek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Redmi Buds 6 - ajándék fülesnek hallgasd a dalát
- Milyen autót vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC (fapad) 168e km, NEM KLÍMÁS 699.990Ft
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Bezámítás! ASUS ROG Strix G512LW 15 Gamer notebook - i7 10750H 32GB RAM 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad 40AF + Lenovo 135W + Lenovo USB-C kábel (hybrid) DISPLAYLINK
- Turbózd fel a gaming élményt most! Rèszletre is! 0% THM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest