Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Három-négy éve készült egy felmérés arról, hogy az akadémiai szférából milyen csábítás hatására mennek át az oktatók a versenyszférába. Az jött ki, hogy átlagosan 3,5-szeres fizetésígéret kell.
Csakhogy a versenyszféra a jobb szakembereket ennél jobb ajánlatokkal szívja el.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
félisten
Ez a történet a vállalati idiotizmusról szólt, ahol a vezetés annyira nem volt képben, hogy a titkárnőket az első, kezükbe kerülő oktatási anyaggal akarták tömni, amelyik vélhetően egy sorozat nem első része volt.
MaCS
-
Pikari
addikt
Lehet, hogy érdemes lenne ketté választani az egészet. Legyen egy gyakorlat, ahol a számítógép megközelítésével kezdődik a probléma. És legyen egy elméleti, tudományos tantárgy, ahol a kettes számrendszerrel, logikai kapcsolásokkal.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Trailblazer
veterán
Szerintem ez a kulcs. Nekem pl., aki szintén a C64 világából jöttem, hogy egymásra épültek az egyre fejlettebb gépek, viszont jelentősen különböztek is. Esetemben következett az Amiga több, egyre jobb modellel, volt egy kis Mac-es kitérő, és a legvégén a pc. Napjainkban pedig igazi fejlődés nincs olyan szempontból, hogy eltérő architectúrára tudnánk átlépni.
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
veterán
A titkárnő vonalról jutott eszembe. Kaptam egy hívást anno egy kolléganőtől, hogy elment a kép. Mondom oké, villog a monitor? Hát, villog. Oké, akkor be van kapcsolva a gép? Nem látom! Hát nézd meg a gombot, világít rajta? De a gépet nem látom! Ott van az asztalodon! De ott nincs! Mondom neki, ne viccelj már, ott van a monitor alatt, egy kis doboz, vagy ellopták?! Ja, hogy az a gép? Azt hittem, hogy az rúúúterizé.Nagyjábol másfél éve volt ekkor a cégnél, igaz a gépet bekapcsolnia viszont nem kellett, mert WoL indít mindent reggelre... Megtörtént eset, nem fikció.
Oldalakat tudnék ilyenekről írni. Parancsikon, fájl, mappa, hálózat, internet közötti különbség nagyon sok embernek nincs meg, hogy mást ne mondjak. Kiábrándító. Én a C64 érából jövök, akkor az IT tényleg valamiféle mágia volt mindannyiunknak (nekem legalábbis falun biztosan), de talán pont ezért állt egy kis tisztelettel teli félelemmel a témához. Idősebb dolgozókon látom ezt, hogy ha oktatom, még figyel, jegyzetel a legtöbb. Fiatalokat nem érdekli de amikor kilép az ajtón, a legtöbb el is felejti, amit odabent hallott. Pedig mi próbálunk segíteni, ha valaki azt mondja, hogy nem használ gépet, akkor oda van rá figyelve külön az első hetekben. Ehhez képest olyan az egész, mint egy feketelyuk, hiába próbálod képezni a dolgozót, ha Ő nem akarja igazán. Ez mondjuk régen is így volt.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Maximálisan a Timer-Pikari vonallal értek egyet. Legnagyobb sajnálatomra, mert ez azért nagyon nagy baj...
Alapszintű ismeretekkel szerintem alapműveltésbe építve kellene már a következő nemzedékeknek rendelkezniük. Legalább annyira, hogy azzal tisztában legyenek, hogy a számítógép a bemenő adatokból meghatározott műveletek során generálja a kimenetet, ami ugye lehet kép, Facebook-bejegyzés, pénzátutalás, akármi. Ne pedig egyfajta csodát / mágiát lásson a számítógépbe.
Az autós hasonlat nálam az, hogy nem engednék vezetni olyan személyt, aki nincs tisztában azzal, hogy hogyan működik a fék és a sebességváltó, és mik a legalapvetőbb mozgástörvények. Mert ennyire érteni kell, hogy mit csinál alattam egy több tonnás tömeg egy csomó ember között...MaCS
UI: Vicces és atipikus ellenpélda:
Egybarátom jó húsz éve alapszintű felhasználói ismereteket oktatott, jellemzően titkárnőknek, asszisztenseknek. Azon a szinten, ahol az első órának azzal kellett volna kezdődnie, hogy "a számítógép beazonosítása a helyiségben és megközelítése".
Ő viszont kapott egy kötelező tematikát, amelyik így keződött: "Számábrázolás kettes számrendszerben, 1-es és 2-es komplemens képzése, előjelváltás."MaCS
-
veterán
válasz #79484416 #393 üzenetére
"20W??? Annyival ki próbál laptopot?? "
Az, akinél épp egy PD kompatibilis powerbank van, és bízik benne, hogy menni fog róla a töltés. A vicc, hogy ha jól emlékszem, 23W-os powerbank már tudja tölteni minimál teljesítménnyel az ultrabookokat is. Valahol olvastam ilyen kommentet, de már nem rémlik, hogy hol, így ezt csak a margón jegyeztem meg.
-
Pikari
addikt
Nyilván nem vontam be 10 ezer hallgatót, és készítettem róluk statisztikailag megbízható kutatást, de hiszed, vagy sem, a döntő többségük ilyen.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
dabadab
titán
válasz #79484416 #393 üzenetére
20W??? Annyival ki próbál laptopot??
Akinek csak az van kéznél Egyébként a teljesítmény rendben is lenne, az én laptopom a Lenov szerint az 50 Wh-s akksijával akár 14 órát is megy, ami 3,5 wattos fogyasztás - de nálam 3-4 órát simán elmegy, ami szintén 20 watt alatti fogyasztást jelent.
Kár, hogy ez az egész megbukik annál a pontnál, hogy a töltő mekkora feszültséget tud adni és hogy a laptopnak mire van szükségeDRM is theft
-
dabadab
titán
Az, hogy létezik a HW-iránti érdektelenség, az minden bizonnyal így van (bár a "nem értik a processzor fogalmát" kijelentést erős kétkedéssel fogadom vagy valami nagyon alsópolcos hallgatóról van szó), de ez nem új jelenség, ugyanez volt a kilencvenes évek második felében is, pedig akkoriban Magyarországon gyakorlatilag tényleg csak úgy lehetett PC-je bárkinek is, ha komponensekből összeszerelte, mert a laptopok drágák voltak (és nagyon kompromisszumosak), brand PC-k meg szintén drágák és nem nagyon elérhetőek.
A dolog másik része meg az, hogy a konkrét hardver egyre érdektelenebb lesz: egyrészt nem kell kézzel összeszerelni, mert az ember megvesz egy kész laptopot, aztán rendben is van, másrészt meg a felhő, virtualizáció, konténerek, interpretált nyelvek, serverless architektúra mind-mind arra mutat, hogy nem is érdekes hogy a kódod min fut meg nem is nagyon tudhatod.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
veterán
válasz #79484416 #390 üzenetére
Akkor annyit még hozzáteszek, hogy a jellemzően 20 watt körüli PD töltőkkel nem fog menni a laptop töltés, egyes típusokkal biztosan nem. Ugyanez igaz a powerbankokra is. ASUS-nál ha max töltési kapacitás kell, akkor például 65W PD töltőt kell keresni, a 67W nem lesz alkalmas hozzá, mert nem tudja az ASUS-nál elvárt Volt és Amper kombinációt, amiből kijön a 65W maximum. Lassabban persze tölteni fogja bármi, ami 60W körül tud. Baseus típusok közül a 65 wattosak viszont képesek maximummal tölteni az ASUS Zenbookokat is.
@#392 dabadab: Sajnos, nekem legalábbis ezzel kiveszik a szakmából az a rész, amiért valóban lehet, lehetett rajongani.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz BioNiCMaN #386 üzenetére
Szerencsés ember vagy! Engem se érdekelne egyébként, ha nem az én irodám ajtaján kopogtatnának az ilyenek, hogy "beabáááltezasz@r".
@nemethg66: Nincs ezzel baj, csak arra reflektálva írtam, hogy lezso6 szerint a userek "tudják" tölteni a telefonjukat. Hát nem, csak bedugni tudják a falba. Van különbség. Nyilván átlag embertől nem várható el, hogy tisztában legyen töltési szabványokkal, kábel típusokkal. De a tudják nálam ott kezdődik, hogy igen, amikor új telefonod van, veszed a fáradtságot és utánanézel, hogy mégis milyen szabvánnyal van dolgod, hogy ha kell, hatékonyan és biztonságosan tudd tölteni a megszokott környezeteden kívül is. Nyilván ma már nem nagyon van olyan, hogy egy töltő kinyírjon egy telefont, de például a PD szabvány tartogathat kellemetlen meglepetéseket, ha például azzal nem vagy tisztában, hogy nem minden PD töltő fog laptopot is tölteni. Na mindegy, túlragoztam, a lényeg talán érthető.
@dabadab: bár igazad lenne. Inkább az van, hogy ma már egy-két ember lóg ki felfelé a sorból. Legalábbis az én környezetemben nézve így van ez, igaz, nem a sztárbákszostökmagósfrappucsínószürtyölgetősőrliadopter társadalmi rétegben élek. Néha megdöbbentő, mennyire nincs akár IT-ben mozgó (fejlesztő, jellemzően) képben a hardverrel. Nyilván én meg a programozási nyelvekkel nem vagyok tisztában, tehát ez még önmagában nem mérvadó. Inkább az a meglepő, hogy néha alapszintű érdeklődés sincs a dolgok iránt, pedig lenne rá szakmailag indok.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Google "cherry picking", "representative sample" meg "ezek a mai fiatalok".
Amit előadsz az elég nyilvánvalóan a szokásos tartalommentes hömpörgés, amikor egy-két hülye (vagy legalábbis általad hülyének tartott) emberből vonsz le nagy általánosításokat egy egész generációra.
DRM is theft
-
veterán
Felröhögtem. Most vagy nem egy bolygón élünk, vagy teljesen más környezetben dolgozunk. Esetleg mindkettő. Átlag ember telefonja ótvar szutykos, rommá tört üveggel, és ha kábel vagy töltő kell hozzá, akkor annyit tud maximum, hogy ájfónhoz kell vagy androidhoz. Meg leginkább "ehhez kell ni". Ezt nem nevezném "tudják"-nak. Kábé négyszáz egységsugarúval dolgozok együtt napi szinten, pont tudom, hogy IT/műszaki szinten mire képesek. vagy inkább képtelenek.
[ Szerkesztve ]
-
Sokaknak egy RJ45 kábel bedugása is simán kihívás lehet műszaki beállítotság nélkül, akármilyen hihetetlen is ez a te buborékodból. Büdös életben nem kellett ezzel foglalkoznia, mert wifije van, és most csinálja először, azt se tudja mi az a router, mert nem volt rá szüksége, nem érdekelte soha.
Míg konnektort már óvodás korában is használt, mert az a napi rutin. Az RJ45 bedugása nem az, gondolj már bele, statisztikailag vajon egy ember életében hányszor használ konnektort meg hányszor dug hálózati kábelt.
[ Szerkesztve ]
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
Attila0
őstag
"Az a helyzet, hogy kényelmesebb menthetetlenül hülyének lenni, meg valakit megkérdezni, mint utána olvasni, netán ésszel élve kilogikázni. És nem, ez nem csak az IT-re igaz, de ez a terület szépen mutatja."
Állítólag ez az új világrend is pont arról fog szólni, hogy ne legyen semmid, és ezért te nagyon boldog leszel.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Ahogy írták is, a hozott példád úgy lenne helyes, hogy kocsit lemosni, vagy tankolni is másnak kell, mert emberünk csak a gázt tudja nyomni, meg az ajtót kinyitni (login). Mondjuk utóbbira már egy két hetres leállás is bőven elég, hogy ne menjen. Csak a héten két olyan hívás volt, hogy "dehááákéthetemégezvótajelszó", miközben az soha nem AZ volt, mert az ERP-be az AD login jelszavát csapkodta be bőszen emberünk, aztán csodálkozott, hogy kilockolta a rendszer. Mások a tonert nem tudják kicserélni a nyomtatóban úgy, hogy 3 éve ugyanaz van mellettük, és legalább háromszor elmagyaráztuk már, hogy kell. Papír begyűrődés már maga az apokalipszis, ha nem vagy ott 5 percen belül, van pofája a főnökének azt mondani, hogy miattad nem tud dolgozni. Sorolhatnám napestig, de minek.
Az a helyzet, hogy kényelmesebb menthetetlenül hülyének lenni, meg valakit megkérdezni, mint utánaolvasni, netán ésszel élve kilogikázni. És nem, ez nem csak az IT-re igaz, de ez a terület szépen mutatja.
Ha már kocsi: én az esetek többségében úgy viszem az autót is szerelőhöz, hogy ott az alkatrész, ami kell a javításhoz a csomagtartóban. Nem azért, mert értek hozzá. Olvasni viszont tudok, és képes vagyok egy keresőbe beütni a gondomat. Arról nem beszélve, amikor én meséltem el a suxxxserviz szakijának, hogy mi a gondja a kocsimnak, amivel már másfél hónapja küzdött, én meg már kínomban egy angol vauxhall fórumban találtam rá a tutira, a rettentő izgalmas céges karácsonyi vacsorán támasztva az asztalt...
-
Pikari
addikt
Visszadugni egy kábelt a routerbe nem műszaki beállítottság kérdése szerintem. Ennyi erővel ahhoz is hívjanak szerelőt, hogy bedugja nekik a hajszárítót a konnektorba.
-
ricsip
addikt
A példád kicsit erős: vezérlést pl. én sem cserélnék magamnak, sem motorblokkot nem bontanék. Az egy emberi orvosnál pl. egy nyitott szívműtétnek felelne meg.
A hasonlat inkább úgy áll meg, ha valaki a kereket felfújatni viszi autószerelőhöz a kocsiját, vagy ablakmosó folyadék feltöltésért.
[ Szerkesztve ]
-
-
Ja, csak végig a hardverekről volt szó. Szvsz nagyon szűklátókörű az az elvárás, hogy bárki tudja hogy működik a gépe vagy meg tudja szerelni, ha kell. Itt ezen a fórumon nyilván a legtöbben kb bármit meg tudnak csinálni (én is simán), s ez tök jó. Csak hát ez alapján arra következtetni, hogy milyen hülyék az emberek, kb olyasmi, mintha autószerelőként értetlenkednél azon, hogy miért nem tudnak az emberek otthon vezérlést cserélni, életképtelen hülyék. Nyilván simán meg lehet csinálni otthon, csak hát nem mindenki műszaki beállítottságú, pláne nem érdekli a dolog, így inkább fizet érte, hogy valaki megcsinálja neki. Viszont lehet másban jobb, amihez neked nemhogy lövésed sincs, de nem is érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Amikor az eszközöket említettem, én se konkrétan magára a hardverre gondoltam. Persze nincs okom panaszra, amíg én vagyok az, akit oda hívnak, hogy pár ezer forintért állítsam be neki...
-
Énis naon okoss vagyok, s megerősítem mijen sok a hüje!
Én másképp látom. Az emberek nem az eszközöket szolgálják, hanem a facebookot és társait, adatokkal. De igazából nem változtak az emberek, csak a technológia egyszerűen használhatóvá vált mindenki számára.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
Igen, én is azt látom, hogy a digitális benszülöttek "készen" kapják a (digitális)világot, és épp ezért fogalmuk sincs a működésükről.
Sokszor nem érti az oprendszer fogalmát, vagy épp tudja, hogy hány magos a procija, de fogalma sincs, hogy ez valójában mit jelent.
Nagyon sok 2000 után születettnél látom azt, hogy dunsztja sincs arról pl, hogy egy Windowst hogyan kellene fel/újratelepíteni.
Azt pedig hogy egy szimpla RAM Modul bepattintásához/VGA cseréhez szakembert hívnak ugyanúgy életkortól függetlenül látom, mint azt, hogy facebook = internet. De fiataloknál (mondjuk úgy 30 és alatta) szerintem ez méginkább gáz.De ugye mint írtam, szerintem az egyik legnagyobb bajuk ezzel, hogy nem átlátják és ismerik, hanem készen megkapják a felszínt, és az ismeretük kb addig terjed, hogy hogy kell elindítani egy videót vagy (parancsikonról) a játékot. Erre szép példa öcsém is, a család informatikusaként mindig minden problémát megoldottam, így neki is a videó és játékindításig tart a tudása, és fogalma sincs pl hogy milyen gépe van, a videókártyát még csak kis hibával ki is találgatja, de a proci, ram, alaplap már nem megy neki. Meg még azt tudja, hogy "egy terrás", pedig valójában 1TB M2 SSD + 1TB HDD van a gépében.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pikari
addikt
Él az az elképzelés a társadalomban, hogy a kütyük és az internet folyamatos használata később majd "digitális írástudással", esetleg komoly szakmai tudással vértezi fel a fiatalokat, és a felhasználókat.
Ezért aztán jöttek az új trendek: digitális oktatás, tanuljanak laptopról, okos táblák... Közben meg azok, akik az okos tv előtt ülnek, és youtube videókat bámulnak unalmukban napi 3-4 órában, ha elveszed tőlük, akkor értelmetlenül üvöltenek addig, amíg vissza nem kapják.
Mi történt? Nem informatikusokat kaptunk, hanem függőket. Függőket, akik nem tudják, mi az a wifi, de ha porszívózás közben lelökik a routerüket véletlenül, akkor megáll az élet. Mert bár ettől függ az összes szórakozásuk, és a komplett életük, létezésük, mégsem ismerik annyira sem, hogy esetleg a megfelelő lyukba vissza tudják dugni az ethernet kábelt a routeren. Arról nem beszélve, hogy be tudjanak konfigurálni egyet. Tehát nem a kütyük szolgálják őket. Ők szolgálják a kütyüket.
-
veterán
És a társadalmi elfogadottságuk. Manapság nem ciki, ha hülye vagy, bőven elég, ha csak jópofin adod elő magad, vagy ha esetleg nő vagy, akkor kicsit "mosolygósansejpítőscukisan", akár a 30. életéveden túl is. A legtöbb férfinek ez már elég, és kisegíti a bajból a kolllegginááát. A cégünknél én szoktam oktatni a belépőket az IT sec alapjaira. A legtöbb munkavállaló a telefonját nyomja végig, aztán egy konkrét kérdésre csak mosolyog zavarában. Na jó, ez már nagyon OFF, befejeztem.
[ Szerkesztve ]
-
-
hevepapa
senior tag
Ha valakinek kellenek régi vasakhoz driverek. Itt talál: VOGONS Vintage Driver Library
Pl van Diamond Monster3D Driver Disk is De vannak BIOS-ok meg mindenféle érdekes cucc. -
hevepapa
senior tag
Több felmérés szerint a fiatal korosztály kb. 25-30%-a gyakorlatilag funkcionális analfabéta. Nekik pont megfelelő a tiktok és hasonló megoldások.
De elolvasni egy user manualt... urambocsá... megérteni és alkalmazni azt ami ott részletesen le van írva, na az már meghaladja a képességeiket. -
Trailblazer
veterán
De az NV-s Detonator az a hivatalos nickneve volt a drivernek, míg az Omega egy custom made driver volt ATi-khoz. (Piros oldalon pedig Catalyst volt a nicknév.) AMD-hez most is van ilyen custom driver egyébként, Amernime Zone, indonéz arcoknak köszönhetően. Ezt használom magam is.
[ Szerkesztve ]
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
ricsip
addikt
Nem is kell neki. Kattintgat 3-4et AWS-ben, GCP-ben v. Azure-ban, és lett 100GPU-s monster VM-je. Nem kell neki semmit szerelnie hozzá.
Nekem is volt 20-30 szerveres videókonferencia klaszterem (darabján 16 core, 32GB RAM). Oszt az életben nem láttam soha a gépeket amiken futott, mert Azure VM vót, valahol USA East régióban[ Szerkesztve ]
-
-
Pikari
addikt
Aki a gépét nem tudja szétszedni, mert már ahhoz is hülye, az a videókártyát se tudja beletenni, hogy megtanulja kezelni a generatív ai-s fosokat, tehát az alapok nélkül nem lehet boldogulni sehol.
-
Pikari
addikt
Teljesen igazad van, de a következtetésedet annyival kiegészíteném, hogy az sem elvárható, hogy mindenki mindent újratanuljon 2 évente az éppen aktuális trendek függvényében. Mire megtanulja, addigra az is túlhaladott lesz, és megint tanulhat meg valami új hülyeséget, végtelen ciklusba kerülve. Ez nem járható út. Max 1x-2x be lehet játszani, hogy az aktuális trend vonatra felülve valami jól fizető cuccot megfogjon, ha éppen van hozzá affinitása, és jókor van jó helyen, és abból megszedje magát. De ha valaki hosszú távra tervez, akkor mindenképp a mély szakmai alapokkal kell kezdenie, valamilyen komoly egyedi tudást/képességet kell elsajátítania, és akkor utána mehet az it elfekvőkbe akár, mert elfekvése közben van ideje bele-bele markolnia az igazi területébe, és tömködnie a farzsebjét, és közben tudja biztosítani az anyagi biztonságát is, és a munkahelyének az alap it-jét kielégítően el tudja látni, és ez mindenki számára win-win.
-
Attila0
őstag
"Sajnos azt kell h. mondjam neked (ha más még nem tette meg korábban): a munkaerőpiac nem a PC szerelő techiket keresi manapság. Az sajnos már átment a technikusi munkakörbe, évekkel ezelőtt. Azok meg soha nem volt megfizetve rendesen. Informatikus / mérnökként teljesen más képességekkel kell rendelkezzen az ember, h. a hazai multik jó pénzért felvegyék."
Tehát ennek akkor egy informatikusnak már ismernie sem illene a pikari által a 353. ban leírt fogalmakat? BRAVO!
[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
Sajnos azt kell h. mondjam neked (ha más még nem tette meg korábban): a munkaerőpiac nem a PC szerelő techiket keresi manapság. Az sajnos már átment a technikusi munkakörbe, évekkel ezelőtt. Azok meg soha nem volt megfizetve rendesen. Informatikus / mérnökként teljesen más képességekkel kell rendelkezzen az ember, h. a hazai multik jó pénzért felvegyék.
Ma 1millió+ HUF nettó fizetésért egy multinál vagy nagy cégnél sem PC-ket vagy szervereket fogsz sajátkezűleg összeszerelni. Az majd lehet esetleg a hobbid, otthon, munkaidőn kívüli tevékenységként.
Tudom h. ez mindenkinek fáj aki ebben a korszakban nőtt fel, de a világon sehol nem fizetnek már nagy pénzeket csak mert össze tudsz szerelni gépet profin és ismered a mögöttes technológiákat. Se idehaza, se külföldön.Most AI-hoz kell érteni, adatbányászathoz, aktuális technológiákhoz, amik sajnos 2-3 évente változnak, és folyamatosan követni kell mik a trendek. 20-30 éve túlhaladott tudással már nem lehet megélni ezen a területen, azzal max. lenézett iskolai rendszergazda lehetsz, vagy mehetsz valamelyik állami IT elfekvőbe.
[ Szerkesztve ]
-
-
addikt
Én nap mint nap beszélek átlagemberekkel telefonon, akik egy nyomorult rendelést nem tudnak leadni egy webáruházban. És most nem arról beszélek mikor a nyugdíjas bácsika vagy nénike elmondja, hogy ő már 70-80-90-100 éves és nem tudja megtanulni, hanem mikor, hang alapján, fiatal 20-30-40-50 éves emberek is IT szemmel életképtelenek a vonal végén.. és azt a kérdést fogalmazom meg ilyenkor magamban, hogy ezek, hogyan jutottak el 2024-ig.
[ Szerkesztve ]
⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
Szirtimorc
aktív tag
Mi forgalmaztuk (Meg a Turtle Beach kártyákat is)
Akkor szerettem foglalkozni ilyesmivel. Most rengetegszer húzom föl magam. Anno, ha beállítottam valamit, akkor az úgy volt. Most meg csak reménykedni lehet. Sokszor fogalmam sincs mi miért van (illetve csak annyi, hogy jó szarul van megcsinálva, tesztelje a júzer, panaszával meg forduljon a fal felé...), és ráhatásom sincs.
Pl. A procim tud turbóban 3.5 GHz-t. Valóságban sose ment 3.150 fölé. Vagy a RAID rendszeremnek úgy számítások alapján is többet kéne tudnia, de csak kéne... Demiééér? 10 mag 20 szál proci, 32 giga ram, valóban gyors optikai net, és beletekerek egy YT videóba, utána meg fél percig nézem a forgó kukacot. Nem folytatom, szerintem érted mire gondolok.[ Szerkesztve ]
Az ördög nem alszik, azért vörös a szeme.
-
Pikari
addikt
válasz LurkerSheik #351 üzenetére
20 éves egyetemista informatikus ismerőseim nem értik a processzor fogalmát. Nem tudják a szoftvert, és a hardvert megkülönböztetni egymástól. Szervízbe viszik a számítógépüket, hogy ott merevlemezeket szereljenek be nekik, és feltegyék a windowst. Még egy csavarhúzójuk sincs, hogy szétszereljék a gépet, és megnézzék, hogy mi van benne. A magyar informatika elérkezett a teljes szakmai leépüléshez.
-
Attila0
őstag
válasz LurkerSheik #351 üzenetére
Igen, pontosan erre értettem azt hogy már nem is kell érteni hozzá. Hiszen akár már egy mini pc-t is vásárolhatsz, és azt ugye nem neked kell összeszerel(tet)ned. (Na, jó esetleg ram+ssd kellhet bele)
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Általánosban még dos t és parancsokat használtunk, telepítettünk windowst, használtunk linuxot, játszottunk is persze.
de az alapjaitól kezdtük megimserni a pc t és részeit.bill: kurzorblokkal kombinált numerikus rész…
még a billzet részeit is megtanultuk, az infó tanár kiszedte a procit, vga-t, mutatta, hogy az ott a pci sín, vagy a ram helye.Ma egy win11 telepítő, már nem dos-ból indul mint annó a win98 vagy xp, de mégis jó lenne ha a diák valóban megismerné miért is működik és hogyan a pc-n a power gombon túl.
Ezen analógia mentén láttam át 2010 körül azonnal a resore módot androidban, főzött rom telepítést az sgs1-re, cydiát i4-re stb stb…
Új S23 / S24 / S24+ / S24 Ultra rendelhető! /// People with passion can change the world for the better |||
-
veterán
Nem értek egyet. Az IT tudás felszínes lett, és ez nem a kényelemről szól, hanem arról, hogy senki nem akar már érteni semmihez, csak mindent használni (hülyén).
@lezso6: ez igaz, és részben magyarázat is. Viszont, ma már a munkakörök sokkal nagyobb részéhez kell gép, mint kellett 20 éve. A mi cégünk (fémipar) utolsó szegmensében is van egy pc, amin jelenteni kell a munkafolyamatokat. Senkit nem érdekel, hogy a dolgozó 60 éves, vagy 20. Az érdekes az, hogy a 20 éves se ért többet a géphez, mint a 60 (kivételek mindig akadnak, az átlagot nézem), ami finoman szólva is elképesztő.
[ Szerkesztve ]
-
Attila0
őstag
"Most meg azt látom a munkahelyemen, hogy egy USB kábel csatlakoztatása a fényképezőgép és a számítógép között feldobja a leckét,"
Gondolom azért, mert ők már egyre inkább a vezetékmentes adatátvitelt preferálnák
"Anno, amikor elkezdtek terjedni a PC-k ugrásszerűen itthon, nem gondoltam, hogy visszafelé lépdelünk majd a tudáskészletben."
Az ő szemszögűből nézve ez inkább fejlődésnek tekinthető, mintsem visszafele lépdelésnek.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Lehet, hogy azokhoz is volt, de én RIVA TNT 2-őn hegesztettem vele. Vagy rosszul emlékszem már a nevére, de valami alter driver volt, az biztos. Google szerint volt Omega TNT2-re, szóval mindkét verzió esélyes.
@LurkerSheik: ehh, jó öreg Punnacle PC TV 310i, majd 310e nálam is volt!
Lehetett ezekből a dolgokból tanulni rengeteget, és persze az előttünk lévő generáció még inkább benne volt az IT mélylélektanában. Most meg azt látom a munkahelyemen, hogy egy USB kábel csatlakoztatása a fényképezőgép és a számítógép között feldobja a leckét, vagy hogy egyáltalán azt el tudja mondani, hogy mi a gépnév (ami egy ideje már ki van ragasztva a monitorra...). Anno, amikor elkezdtek terjedni a PC-k ugrásszerűen itthon, nem gondoltam, hogy visszafelé lépdelünk majd a tudáskészletben.
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
És a játékok elején mikor kiválasztottad, hogy Adlib vagy SB hangkártyád van-e, majd irq és dma választás kézzel... szép idők voltak, meg volt a bája!
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
YLi
tag
válasz Szirtimorc #337 üzenetére
MFM vinyó. Ott azért volt mit jumper-olni. A többi perifériánál pl. hangkártya IRQ, DMA beállítások sem voltak egyszerüek. Főleg az IRQ beállítasok ne akadjanak. Nem volt olyan könnyű elindítani egy ilyen hangot v. egeret,CD-t v. ilyen luxust igénylő stuffot.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Szirtimorc #337 üzenetére
Azt én személyesen már nem tapasztaltam meg.
MaCS
-
senior tag
Omega driverrel Radeon 9600SE vga és ram órajeleit addig emelgettem, hogy az Underground smooth legyen a 256mega rammal. Be lehetett allitani hogy csak a game indulasakor emelje.
Aztan addig huztam valami 50%-al, hogy tuz forro volt a hutoborda es folyton kekhalalozott.
Jöhetett a csokkentett mod winxp n es a driver reinstall
De imádtam, hogy tv tunerem is volt a pc ben… kis ablakban ment a viva vagy a danubius ment hatterben a gta3 alatt
Jó kis nosztalgiaÚj S23 / S24 / S24+ / S24 Ultra rendelhető! /// People with passion can change the world for the better |||
-
veterán
Az nem volt ember, aki nem használta az Omega drivert valamelyik GeForce-hoz! Te jó ég, mennyit cumiztam vele. Meg a shell cserélgetések, hogy más legyen a desktop. Pff, annyiszor életemben nem telepítettem újra OS-t, mint amikor boot képernyőt, meg rendszertöltőt csesztettem. Volt, hogy három OS volt a gépen: XP, Ubuntu, meg Hackintosh! Aztán végül csak maradtam XP-nél, de ment rá fel az AstonShell azonnal! WindowsBlinds a gyengéknek való volt... Ezek a hákolások / taknyolások ma már nem hiányoznak, de akkor mindez tökéletesen adta a fentebb megénekelt beavatottság érzését a sok Sulinetes szomszéddal szemben!
[ Szerkesztve ]
-
Az ilyenekben az a jó, hogy az ember pár ilyen könnyen megtanulható dologgal is rendkívül okosnak, egyfajta kiválasztottnak érezheti magát. Akkor is ha egyébként hülye, mint a segg; és bumm, így lettek a Vérpistikék! Akik még extra bennfentes lifehackeket is felfedeztek / kitaláltak a saját primitív agyukkal. Pl hogy ha kézzel állítottad be a master-slave jumpert, akkor gyorsabb volt, mint a cable select, stb. Nekem az ilyenek is hiányoznak egy kicsit, szórakoztató jellegük miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Nem lehetett azt előre látni, hogy a lemezek sebessége milyen ütemben fog növekedni.
-
Pikari
addikt
A vinyók akkoriban tudtak 20-30 mbyte/secet, szóval nem volt kimaxolva a szabvány.
-
addikt
-
Pikari
addikt
Ez nekem mondjuk pont nem hiányzik. A kacat kábelek miatt kb hetente hullott le valamelyik eszköz az IDE kábelről, és noszogathattad vissza.
-
addikt
Ez nekem is nagyon hiányzik, imádtam ezt a korszakot (is)
Köszi a táblázatot, lementem emlékbe magamnak, imádtam ezeket konfigolni⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
félisten
Lehet, hogy hülyén hangzik, de valahol hiányzik az a régi számítógépépítős hangulat. Nem, nem a középkort sírom vissza, csak a hangulatát.
Jó érzés volt, hogy értettük a jumperelést, az összetevők kapcsolásának logikáját -- amit nem mindenki tudott megcsinálni. Volt egy kis bennfentes hangulata.
A Cable Selectben én sosem bíztam, mindig master-slave-et állítottam.
De volt a felvásárlás után volt egy komolyabb széria, még Maxtor címkéjű HDD, amelyen konkrétan nem stimmelt a címke, és ha aszerint jumperelted, akkor lehalt az az IDE-szalag. Emlékszem, a szervizben volt egy A4-es ábra, "Így jumpereld a Maxtort!" felirattal.
MaCS
-
-
-
Attila0
őstag
válasz LurkerSheik #318 üzenetére
Akkor úgy tűnik hogy a fiatalok az ilyen eszközökre is több pénzt hajlandók. fordítani mint a nyugdíjasok.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
-
ricsip
addikt
válasz TheBigMaster #316 üzenetére
archive.org-on érdemes keresgélni.
Amúgy meg alapszabály, hogy ha kell valami program, doksi, videó, azt azonnal szedje le magának az ember, abban a pillanatban hogy meglátta. Mert ami az interneten van meg csak (azaz valaki másnak a gépén), az inkább előbb mint utóbb el fog tünni onnan nyom nélkül. Csak az a biztos, ami nálad van meg saját eszközön, aminek a sorsáról nem valami idegen dönt, hanem Te.
-
-
TheBigMaster
csendes tag
Sajnos nem birtokoltam optikai meghajtót tőlük. 6 éve szolgál lassan a gépemben egy Plextor PX-128S3C SSD rendszer meghajtónak és köszöni szépen tökéletesen működik. Sajnálom hogy most már márkát kell váltanom, ha el fárad majd...
Ami elég szomorú hogy mivel az oldal megszünt eléggé macerás lesz a programokat le szedni az ssd-hez, ha esetleg kell (még ha régóta nem is frissítették már)...
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi 3S Prime MIUI 10.2.2.0 Android 6.0.1 > Xiaomi Mi 9 lite MIUI 12.5.2.0 Android 11
-
KROK640
nagyúr
Ilyen másolt, színessel kinyomtatott borítójú kazettáim nekem is vannak. pl Danubius mix amire tutira emlékszem, meg pár '90-es évek beli sláger. És volt egy csomó fekete-fehér fénymásolt borítós kazim is
De nem is csoda, hogy inkább ezeket vettük, bejártam rendszeresen két zeneboltba is, és az eredeti kazetták és CDk ezeknek a piacosoknak a többszörösei voltak, de a kazettát ugyanúgy simán bekapta a magnó, ha arról volt szó. A legértékesebb kazijaim azzal indítottam ,hogy rögtön átmásoltam őket egy üres kazettára, és inkább azt használtam, az eredetit meg eltettem. így az sem volt gondom, ha bekapta a magnó, vagy épp valamelyik haver "elfelejtette" visszahozni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
félisten
válasz adalbert1 #310 üzenetére
Én rövid ideig nagy király voltam a 386 DX40 + 4 MB RAM-ommal.
Csakhogy volt egy haver, akinek gyakorlatilag azonos konfigurációja volt, csakhogy neki még alaplapra forrasztva is volt 1 MB RAM-ja -- és ezt keményen meg is jelent a Windows működésében!MaCS
-
adalbert1
veterán
A motoracer nagyon jó játék volt , néha ha eszembe jut, mostanában is megyek vele 1-2 kört (gog.com-on kapható).
Nekem az aranykor talán 95-től 2003-4-ig tartott, kb. ebben az időszakban játszottam aktívan PC-n (igaz utána is, de közel sem annyit).
Rengeteg jobbnál-jobb játék volt abban az időszakban, szerencsére a gog.com-on sok minden beszerezhető közülük úgy, hogy megy win 11 alatt isNekem a hatalmas ugrás az volt anno, mikor a 386-osunkban 2MB-ról 4MB-ra bővítettük a memóriát, hirtelen elindult egy rakás játék, ami addig nem.
Illetve utána 586-ról P2-es Celeronra váltani, Riva TNT-vel. -
Pikari
addikt
Én is így voltam vele, csak aztán ki kellett dobni az olvasót, mert kevés lett volna a 4 ide eszköz.
-
addikt
Én arra is emlékszem, mikor 90-92 körül kimentünk anyuval a piacra vásárolni és volt a kazetta árus emberke, az eredeti és a másolt kazetták is ki voltak rakva a pultra. Később már csak az eredeti volt kirakva, de volt nála egy katalógus, azt lehetett lapozni és ha vmi megtetszett akkor ott volt két méterre a kocsi csomagtartójában a másolt
A Dr. Alban - it's my life és a Kriss-kross- Jump kazettákra kifejezetten emlékszem, milyen szépen ki volt nyomtatva az eredeti borítóképe⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
KROK640
nagyúr
Mindkettő tényleg "kéz alatt" lehetett, mert akkoriban úgy rémlik, hogy ezek drágábbak voltak. Haver 2001 nyarán vett kb ennyiért GeForce 256-ot. A CD író sokáig nekem elérhetetlen összeg volt, aztán csak összejött. Ehhez képest a DVD író nagyon hamar jött, a faluban elsőként lett DVD íróm, és kb két nap alatt visszaírta az árát
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen GPS-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Asszociációs játék. :)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Bittorrent topik
- Amazon Fire TV stick/box
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! "Új" 512GB Western Digital SN740 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest