- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- Steam Deck
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Házimozi haladó szinten
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen TV-t vegyek?
Aktív témák
-
Vaze
őstag
oke koszonom szepen az infot..
-
Sipi
addikt
A Linux nem olyan egységes, mint a Windows. Ún. disztribúciók vannak, vagyis az alap GNU/Linux alatti dolgokat különféleképpen válogatják össze, más a kezelésük.
Én kb. 50-60 féle disztribúciót ismerek, remélem, nem kell mindet felsorolni, honnan lehet letölteni. :D
Ajánlom az UHU Linuxot, amit éppen Emvy kollega is bűvöl. Magyar nyelvű, könnyen telepíthető (könnyebben, mint a Windows, vagy kb. ugyanúgy). Elég felhasználóbarát és szép, sok minden program van hozzá.
Nekem speciel volt vele egy-két problémám, de sejtettem, hogy így lesz, mert ha valami automatizált izékre akadok, az nálam sosem működik. Emvy-nél úgy látszik, szépen ment minden.
[L]http://www.uhulinux.hu[/L]
Itt doksikat is olvashatsz, van fórumuk, segítséget kérni. Bár a ph!-n is van kifejezetten UHU-Linuxos téma.
Esetleg a Mandrake Linux lehet még jó kezdésnek.
Sipi -
Sipi
addikt
Nem. Nem jobb. Más.
Nekem pl. jobban bejött, hogy a rendszerem egyrészt elég automatikus, másrészt mindenbe kézzel is belenyúlhatok, ha akarok. Egyszerűen megtalálhatom, hogy mi a probléma oka, ehhez nem kell megtanulnom gépi kódot olvasni.
Sőt, ott járok, hogy tegnaptól kezdve a gépem minden hardverét jobban kezeli a Gentoo Linuxom, mint a Windows 2000. Elegem lett a szar programokból, amelyekkel jobban használhatóvá tudom tenni a Wint, cserébe szétverem a gépet, mert 20-30 ilyen kis ''ügyes'' program már elég gázos tud lenni.
Egyedül a játékok miatt van még Winem is. De amikkel játszok, megpróbálom Linux alá is átvinni, egyre több megy belőle.
Igaz, ehhez érteni kell a rendszerhez. Viszont mindent meg tudtam tanulni csak az operációs rendszer állományainak olvasásával.
Akit ez nem vonz, fölösleges ezt használnia.
Sipi -
Vaze
őstag
ohhh ezt megkell nezem :D
szal miert jo a linux? jobb mint az xp? -
Vaze
őstag
tudna nekem valaki kepet mutatni ero a linuxro? me nemtom elkepzelni:)
-
Sipi
addikt
Igen, több az opció, mert a KDE-ben rengeteg program van, rengeteg beállítási lehetőség. Amit írtam, a speciális UHU-beállításokra vonatkozik. De egyébként azok nélkül is lehet kezelni a rendszert, akár el is felejtheted az UHU-dolgokat.
Kicsit meg kell szokni, hogy egy dolgot akár több helyen, vagyis inkább több programmal is lehet állítgatni.
Sipi -
Sipi
addikt
Ja, és örülök, hogy van 1024x768-ad! :)
UHU alatt vigyázz, mert alapvetően Gnome-ra írták, így a legtöbb kezelőprogram gnome-os. KDE-ből is indítható, de előfordulhat, hogy az indítómenüben nem jekenik meg. (Bár ha tudod a file nevét, parancssorból elindítható.)
Sipi -
Köszi, ezt már KDE alól írom. :)
-
Sipi
addikt
Hű, megfogtál... UHU-t annyira nem ismerem.
Egy tuti módszer, de nem olyan szép: ha a home könyvtáradban létrehozol egy ''.xinitrc'' (pont az elején!) állományt, az X induláskor nem hajtja végre az általános indítófile-okat, hanem ezt futtatja. Ebbe kell betenni a KDE indítósorát, ami a KDE telepítési helyétől függ, maga a parancs a startkde, nekem pl. /usr/kde/3.1/bin. A ''whereis startkde'' vagy ''locate startkde'' parancs megmondja, hol van.
Másik: indítasz grafikus bejelentkezőfelületet. A gnome-é elég szép, de a KDE-s sem rossz. (gdm, illetve kdm a nevük.) Ezekben pedig ki tudod választani, milyen felületre lépj be (az UHU-ban alapban gdm indul el). Meg is kérdi, hogy most másikat választottál, mint eddig, akarod-e ezt alapértelmezettnek.
Sipi -
Egyébként már rendesen megy 1024ben.
-
Egyébként már rendesen megy 1024be.
-
Gnome-ról hogy kell KDE-ra váltani?
(sorry, életem 3. linuxtelepítése, csak ismerkedem..) -
Sipi
addikt
Jaja, sokszor kimarad, hogy nem csak a frekvenciákat kell megadni, hanem azt is, milyen módokat használjon az X. Alapban sokszor csak a 320-as van, esetleg 640x480. Az általam írt mindegyik helyen írogatnod kell. A megadott felbontást mindig a legmagasabb frissítéssel teszi ki.
Vagy másik megoldás: egyes kártyák drivereiben van olyan opció, hogy a monitortól vegye a frissítési adatokat (DDC). Ekkor nem kell megadnod, csak azt, hogy milyen felbontásokat használjon.
Sipi -
-
Sipi
addikt
A /etc/X11/XF86Config file-ban a Section ''Monitor'' részben írd be a monitorod jellemző adatait. (A kézikönyvéből megtudhatod):
HorizSync 30-64
VertRefresh 50-130
Ez alapján az X automatikusan a legmagasabb elérhető frekvenciával villogtatja a monitort.
Nem árt még a Screen szekcióban felsorolni a SubSection ''Display'' menüpontok alatt, hogy milyen bitmélységben milyen felbontásokat akarsz használni. Pl.:
Section ''Screen''
...
DefaultDepth 16
...
SubSection ''Display''
Depth 16
Modes ''1024x768'' ''800x600''
EndSubSection
...
Így alapban 16 bites mélységben indul, 1024x768 és 800x600 a választható felbontás, és alapban 1024x768 lesz (mert az az első a felsorolásban).
Sipi -
Goose-T
veterán
-
Felraktam az UHUt, beállítottam 1024*768@100Hz-et a telepítéskor (NVidia TNT2), a monitor az első bootkor 132kHz-s jelet érzékelt. Hogy lehet átállítani?
Aktív témák
Hirdetés
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Formula-1
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Xbox Series X|S
- Milyen autót vegyek?
- LG V30 - vezércsel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Ritkaság! Csere-Beszámítás! Intel I9 13900KS Processzor!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Mire Vágyik a Gamer Szíved? Mi tudjuk! Kamatmentes rèszletre is!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest