Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Gaming notebook topik
- Apple notebookok
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz petya220 #32216 üzenetére
12GB ram! Ezt nem mondtad eddig, az nem kevés.
A 120GB SSD sem kicsi, 15 gigán simán elvan a Linux, nekem ugyanekkora SSD-n 8 Linux lubickol időnként. (meg ezermillió Win)Ha segít, akkor iderakom az én FSTAB-omat kiindulásnak:
....#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Ne kérdezd, miért van még mindig benne minden sorban a noatime.
ez hasznos lehet a beállításoknál:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar)[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz petya220 #32214 üzenetére
Főgép? Ezen akkor gondolom Főlinux van.
Egyébként van olyan program, amit keresel, Firefox a neve, nézd meg én ezt használtam: http://bfy.tw/GJl2
Az első sor megoldás a problémádra. Ezen a vonalon érdemes elindulnod.tmpfs ramfs
Nem írtad, mennyi főram van a főgépedben, ettől is függ, melyiket célszerű használnod, a ramfs nem, de a tmpfs használja a swap-ot. Emiatt fontos az előbbi.vagy:
Azt már említeni sem merem, hogy sokan raknak a Win mellé Linuxot is SSD-re, nem eszik meg egymást.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #32169 üzenetére
Mivel a sudo apt clean -s parancs megmutatta, honan szedné le a már szükségtelen .deb-eket, így adja magát, hogy itt találod őket:
/var/cache/apt/archives
.deb szerintem csak ebben a mappában található, máshol bin vagy tarzx van.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ sudo apt clean -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Del /var/cache/apt/archives/* /var/cache/apt/archives/partial/*
Del /var/lib/apt/lists/partial/*
Del /var/cache/apt/pkgcache.bin /var/cache/apt/srcpkgcache.bin[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lathronos #32165 üzenetére
Közben rájöttem, hogy ha 16.04-et használsz, akkor nem is lehetne ott más microcode, a 2016-os még a 14.04-ben volt e módon telepíthető.
A Pamela tipus nekem se annyira, de azért ők már feldobják az asztalt!
Sajna csak ez a hsz van meg a képpel, az eredeti ment a levesbe a disztrókkal együtt, majd kibányászom a mentett /home-ból.(#32167) tomtyi Pam néni már nagymamakorú sajna. :-(
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lathronos #32161 üzenetére
Azért csekkold le valahol, akár synapticban, hogy 2018. 01. 08.-e a dátuma.
Valahol olvastam hogy AMD microcode is lesz/van, de az csak 2016-os még.
(#32163) Flowtation
Ha nem is a szokásos ferdeszemű animefigura, de attól még átszik, hogy műnő! Komolyan egy műnő lökhárítóira vagy kíváncsi?
ez nem, ha már Ubuntu desktopra vagy kíváncsi: (ahogy nézem, itt nem zavaró a pingvin elhelyezkedése)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz God Vazzeg #32140 üzenetére
A fene vigyel el, pont gondoltam is erre, csak ezek a Linux iso
release
fájlnevek olyan hosszúak voltak. Végül is így már eccerű lesz, köszi.Ezt a Great Wall disztrót nem ismerem......
(#32141) colomb2
neki mplayer volt a backend, ezt be lehet allitani mpv-re
Na jó, rendben, most már teljesen összekavartok. Mindent ide-oda lehet beállítgatni, nagyszerű, vajon miért használom én, ami alapból fenn van?
Egyszer napokig szenvedtem ezekkel a lejátszókkal a laptopon, de ott sem ezek voltak célkeresztben, hanem a va-api/vdpau jobb proc/vga használata. Ill. akkor még nem tudtam, miért monochromosodik be a laptop display, aztán végül a processor c-state akármi volt a gond.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz God Vazzeg #32137 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, hogy kipróbáltam és nem csinált semmit.
A film mappájából indított terminalból se:
ubyegon@ubymint18 /media/ubyegon/.......................................
$ cvlc
VLC media player 2.2.2 Weatherwax (revision 2.2.2-0-g6259d80)
[00000000016422c8] dummy interface: using the dummy interface module...csak ott szuttyog a kurzor alul
-
nagyúr
válasz God Vazzeg #32135 üzenetére
~ $ vlc
VLC media player 2.2.2 Weatherwax (revision 2.2.2-0-g6259d80)
[0000000001047148] core libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.Még én sem próbáltam, de most mindketten okosodtunk.
Igaz én nem nézek filmeket desktopon, csak ellenőrzöm, hogy minden OK-e a vásárolt sorozat epizóddal+felirattal, ahhoz meg elég a beépített.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Rimuru #32131 üzenetére
Igen, azzal most csak annyi a gond, hogy a kolléga pont arról irt hosszan, hogy nem működik nála!
Eszembe jutott egy régi bankos reklámszlogen a válaszodról.....
(#32132) God Vazzeg
VLC szerintem fenn van a remasterben is, de sokan épp azt elkerülendő használják az MPV-t.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #73749248 #32122 üzenetére
Már kértelek, hogy ne alkalmazd ezt a stílust a topikokban. Mivel több topiklakóval szemben is gyakorlod kérésemtől függetlenül, de csak úgy érzed, neked ne merjen beszólni senki, így én mást már nem tudok tenni, megkértem a Moderátorokat, hogy tájékoztassanak a fórum megfelelő használatáról. Ezt követően figyelmeztetés nélkül törlésre kerül minden nem a topikba való hsz-ed.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Degeczi #32120 üzenetére
Abszolút igaz, ha megnézed az ezzel kapcsolatos kérdést, nincs is off-ba téve.
(#32106)
Épp ez a baj, hogy ennyi más számára érdektelen infó között elvész a hasznos kérdés/válasz.
(a Haladó topikban is hasonló helyzetet alakított ki kollégánk)Még azt is megkockáztatom, hogy a köztes verziók hibáit itt nem úgy kéne feltüntetni, hogy ez az Ubuntu milyen sz*r, hanem arra használni a fejlesztői verziót, amire kiadták. A hibáit a megfelelő csatornákon kéne továbbítani, itt a topikban sokan nem értve hozzá, azt hihetik, hogy ez az Ubuntu használhatatlan, hiába írják le ezerszer a kollégák, hogy alapesetben az LTS verziót kell felrakni és használni! A többi nem stabil, nem napi használatra való.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #73749248 #32118 üzenetére
Linux felhasználók OFF topikja
Gondolom nem véletlenül javasolták neked a fenti topikot, látom segítenem kell kicsit a megtalálásában. Valóban célszerű lenne egy blogot vezetned erről a bespeedezett distrohopper-re emlékeztető ténykedésedről, aminek sajnos tanúi vagyunk. A hozzáértésed alapján simán be tudnál lőni egy működő disztrót, de inkább belekapsz mindenbe, minősítesz és utána kipróbálva meglepődsz. Azt már meg sem kérdezem, mi a célod pontosan, mert szerintem te sem tudod.
Írj egy blogot szerintem is, ahogyan azt bambano írta. Nehezen tudom elképzelni, hogy bárki elolvasná, de legalább ne szétszórva lenne sok Linuxos topikban ez a rengeteg értelmetlenség.
Különben nem ártana az Archra rárepülnöd, az ottani topikban úgyis kevés érdekes történik.
no offense, de ez tényleg közös topik, nem blog
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Szergely elv #32092 üzenetére
Mi lett volna, ha inkább azelőtt kérdezel, mielőtt ekkora marhaságot csinálsz!?
Ha maradt annyi hely, amin az Xubuntu elfér, akkor ügyesen újratelepíted. Live-ban még belenézhetsz, ha ki akarsz menteni valamit az addigi particióról, hátha.....de lehet, hogy semmi nem lesz már.
-
nagyúr
válasz Flowtation #32073 üzenetére
Örülök, bár Tőled tanultam sok mindent!
Hát ez a baj, látod mire megyünk vele! (de legalább van, aki érti a poenokat)
De hogy miért nem rakja fel egyből? Mondjuk függőségként?
Mert nem függőségek szerintem. Egyébként a Gnome, Cinnamon, Unity nem annyira compiz kompatibilis, mint mondjuk az XFCE meg a Mate.
...és azt kell mondjam, eléggé bejött
Ha annyira bejött volna, nem akarnád még jobban felcsicsázni.....bocsi
Használj normális kezelhető kezelő felületet, csak azt tudom javallani! már több smilét nem akarok biggyeszteniAmúgy mire teljesen vége lesz az Unitynek, az utódja ugyanúgy fog kinézni, működni vagy/és megmarad community fejlesztésben.
Jól van, ha már szerettek rettegni: (amúgy tutira itt a héten még a 25699777. világvége is)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Flowtation #32070 üzenetére
Nem bírná a proci vagy elbaltázok valamit?
Igen! már megszokjuk lassan
Na de ki tudja miket raktál fel!? Mer' ugye le nem írjuk, csak azt, hogy nem működ ez, nem müköd az......én próbálom kitalálni, miket rakhattál fel és nem sikerült!
gondolom ezeket:
sudo apt-get install compiz-plugins compiz-plugins-default compiz-plugins-extra compiz-plugins-main compiz-plugins-main-default
Igaz ez 14.04-es infó, de azóta vagy nem változott vagy nem működik 16.04-re.
Már önmagában az is poen, hogy egy compiz-pluginra akarsz compizt rakni! (jó, az előbbi azért valamicskét csak fejlődött, mielőtt végeznek vele nemsoká)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ne nyekeregjetek már ezen, a végén olyanok lesztek, mint az agyalap tesóm, hogy még a tartalékgépét is előhúzza iccaka, hogy gyorsan letesztelje, mennyit lassult.
Ha az off topikba nem éri el az ingerküszöböt, akkor kár ezen aggódni, ha mégis akartok, érdemes ott feldobni a témát. Kíváncsi vagyok bambano mit mond nektek!
floatr
Neked meg ezeket a hálózatos kérdéseidet sokkal célszerűbb lenne a haladóban feltenni, aki profi ebben, az nem olvas kezdőtopikokat.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz leslieke #32003 üzenetére
SZia!
Eléggé nem használtam még hálózat felderítésére semmit, de az ebben lévő parancsok egyike tuti jó lesz a probléma kiderítésére http://www.letix.hu/#halozat. Ennél okosabbat nem tudok, hátha jön egy szaki, aki tud valamit, tippelgetni, próbálgatni is lehetne..... Nemrég volt egy hsz, amiben frissítés utáni hasonló probléma volt, de nem találom az istennek sem. Ott a networkmanager verziója volt a gond, megpróbálhatod te is régebbi verzióval, xenial verzióval innen
How to Downgrade An Installed Package in Ubuntu via Synaptic
ennek is meg kéne csinálnia:
apt-get install «pkg»=«version»
Érdemes még logokat is nézni, dmesg vagy kern.log
pastebinnel ide is berakhatod, hátha valakinek nyilvánvaló lesz a hiba
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz leslieke #32000 üzenetére
Akkor marad a htop meg a top parancs, ha nem ismered túl behatóan, itt elég jól leírják, mennyi mindenre használhatóak:
30 Linux TOP Command Usage Examples for Monitoring
Top on Steroids – 15 Practical Linux HTOP Examples
Hozzáértők biztosan tudnak jobb módszereket, de én ezeket szoktam használni.
(#32002) leslieke
Igazán nincs mit!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Joker88 #31996 üzenetére
google drive kliensre pár alternatíva, mivel natív nincs
torrentre a Qbittorrent is javasolt, hasonlít a utorrentre
A böngésző letöltés helyét a Chrome-ban tudod beállítani.
Symlinket nem használok, de itt egy magyar leírás hozzá. A Gnome3-ban nem tudom, hogyan lehet máshogy kirakni a mappákat.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz leslieke #31995 üzenetére
Az lenne a rosszabb, ha a melegedés miatt lassulna a rendszer. Amúgy akár szoftveresen is pucolhatnád kicsit a rendszert, lehet, hogy csak dugig van a meghajtó egy particiója vagy valamelyik rendszermappa.
baobab-bal megnézheted, mi van nagyon tele.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz leslieke #31991 üzenetére
Vagy a top, htop vagy ez a parancs:
Find Out top 10 CPU Consuming Process forrás
ps -auxf | sort -nr -k 3 | head -10
Vagy ezek közül valamelyik:
20 Linux System Monitoring Tools Every SysAdmin Should Know# rendszerterhelés ellenőrzése
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Flowtation #31983 üzenetére
Abban még Unity van alapértelmezettként, de a xenial tárolókban szerintem ott a gnome csomag, igaz szám nélkül Ezt most a Mint 18.2-ben látom, de az is ugyanazzal a xenial repóval dolgozik.
-
nagyúr
válasz Flowtation #31979 üzenetére
Igen. Nem. Verzió? 17.10 már Gnome-os default. Letöltések között ott a Unity.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Tav-Csoves #31958 üzenetére
Qbittorrent, fenn van minden tárolóban. utorrentre hasonlít.
-
nagyúr
válasz DrojDtroll #31825 üzenetére
Valamit itt is irnak az archiv változatokról, hogy gond van, de miért a 7-es verzió kell neked?
Nézz rá a PPA-kra szerintem.
(#31826) zoltanz
Ez az egyenkénti letöltés/frissítés minél van így?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Baszki colomb pedig még gondolkoztam is mi baja lehet a wayland-nek a touchpad driver-el, de azt a bugreportot is megnézhettem volna
Ez lehetne a hónap poenja is!
ubyegon2: na azért te sem panaszkodhatnál ha már itt tartunk
Magamat értelemszerűen inkább nem emlegetném most.
még a végén felelősségre vonják a topikgazdát, na!
No, ezen is vigyorogtam, de csak leesett, hogy én vagyok az! Bassz* eg, itt tényleg valami van a levegőben, szerintem csak nem kacsa ez a chemtrail!
-
nagyúr
válasz Rimuru #31749 üzenetére
Szerintem már ő is amúgy , mert nagyon emlegette az Arch-ot a synaptic-kal kapcsolatban, ami ugye engem jól meg is lepett. Ő mióta valakit letölt, hogy nem figyeli, amit ír, gyakorlatilag képtelen figyelmesen elolvasni a legrövidebb hsz-t is!
Dave™ sem figyel. Még én is tisztában voltam vele, hogy Syl x-et használ szinte telepítés óta!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Rimuru #31746 üzenetére
Köszi, de a taccspad-ról itt ma nem esett szó, én amiatt is kérdeztem rá, mert a wayland synaptic problémáról volt szó, szerintem bob szaki téged is megzavart, vissza meg nemigen olvastál!
Most már tényleg érdekel a dolog, hogy én vagyok osszezavarodva vagy mindenki más! ? Nekem van szemügém, ezek szerint bob-nak nincs szemügéje.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ugyanarról beszéltek? Ez az a synaptic, ami az apt csomagkezelője? Mer ugye az Arch-ra tényleg hasznos.
Ez a libinput ez mi a manó, mert én megnéztem, hogy van-e nekem, van éppen, de mit csinál ez, önállóan szerintem semmit..... itt valami device managementet ir, ez azért nem pont ugyanazt fedi le, mint amit a synaptic csinál. Vagy megint rosszul vagyok bekötve?(#31744) zoltanz
Van ebben a feljegyzésben sok hasznos és egyben általános dolog is, én is mindig össze akarom írni a millió apró okosságot, mert szanaszét vannak és, amikor hirtelen kell, tuti nem lelem. Miért nem csinálsz egy sima blogbejegyzést, az meglenne, javítgathatod is, ha még valamit találsz és meg is tudod osztani könnyedén.
Szóval gyakorlatilag a 90 százaléka általános hasznos parancs és program.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
"Régen volt fent nálam ubuntu. xubuntu vagy valami light volt. Most feltettem mert xubimban zavart éreztem."
Így mondta a kolléga pedig. Pedig nem irt sokat! (nemrég olvastam épp ezt tőled)
(#31709) RBJ
Az új Ubuntu bizony nem pörgős, ezt a desktopomon még nem is vettem észre, de a Toshiba laptopon már erősen gondolkodik, mire feljön a kattintott ablak! Mint Cinnamonhoz képest érzékelhetően lassú. (mer'ugye az is van ezen a laptopon)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Lassan mehettek az Arch topikba is az Ubuntut reklámozni!
-
nagyúr
válasz God Vazzeg #31623 üzenetére
Köszi, sejtettem, hogy valami beállítgatás, de mondjuk alapból is lehetne úgy....
(#31624) hcl Ez tiszta, de hirtelen akkor is meglepett az a letöltendő méret.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nem meglepő, lehet alapvetően olyasmire írták, amihez kell valami framework.
Újabb disztrókra nem is nagyon akar felmenni mostanában, de ennél egyszerűbb gui-s program nem létezik, eddig simán lehetett használni, igaz minap láttam, hogy már valamelyik ppa-s oldal kiadott light változatot belőle!
a Youtube ezen képregény.
Az tök jó, tudsz képregényeket nézegetni!
Az normális, hogy a film az smplayeron kívül megy és csak húzgálni lehet a filmet, semmi más műveletet nem lehet vele csinálni!?
Nem szoktam gépen filmet nézni, smplayert se használok, csak furcsa.....Most látom, hogy az mpv-t indította! Hasznos ez a Unitys oldalsáv is néha.********************************
A Firefox nagyon olajozottan görgeti a lapokat, feltűnően gyors, igaz nincs sok fül megnyitva, de akkor is feltűnt ez!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Friss Ubuntu 1710 jól megy eddig waylanddal, ahogy telepitgetem a szokásos/szükséges dolgokat, azért okoz ez is meglepetést már az első 5 percben!
0 frissített, 135 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 101 MB.
A művelet után 335 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva.A fenti 135 csomagot a pár kb-os
radiotray
telepítésekor akarná magával húzni! ez aztán kemény.....Az is fura, hogy a numlock nem aktív, ezen a desktopon elég rég láttam ilyet, pedig látott pár disztrót az SSD.
(#31619) zoltanz Ebben megy a szoftveres equaliser rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31577 üzenetére
Az nem számít, a Mint is azokat az alap tárolókat használja, amit én linkeltem neked, az is Mint-ből van. A Mint teljesen Ubuntu alapú, csak van saját repója is a saját csomagjaihoz. Nem tudom mi lehet az oka, hogy nálad nem jelenik meg. Valami miatt nem használja a xenial-updates repo-t. Nézd meg ezt léci:
Menjünk most már át ezzel a Mint-be, mert innen ki leszünk utálva!
ennek a parancsnak mi a kimenete(nem hajt végre semmit, csak teszt a
-s
miatt)sudo apt install libgl1-mesa-dri -s
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31574 üzenetére
De ott a megfelelő sorban láttad, milyen verziók elérhetők?(#31567)-ben leírtak szerint
Ha másképp nem megy, rakd fel a PPA-ból, sokan azt használják, megbízható és működik AMD és Intel esetén. Ebben a topikban van a lerása az Összefoglalóban, pár terminal parancs az egész.
(#31576) 30z.Samu Milyen verziót és repo-t ír nálad?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31571 üzenetére
Persze, a synaptic is csomagkezelő, elég komplex beállításokkal és frissíteni is lehet vele. Próbálgasd, nézegesd, nagyon hasznos program. Csomagkezelés
A függőségeket jól át lehet tekinteni például a synaptic-ban.apt-get moo
ezt a parancsot mindenképp próbáld ki!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31568 üzenetére
Kattints az Á oszlopra, akkor sorba rendezi a telepített csomagokat. Sok tele kocka egymás alatt.
Itt le van írva a topikba való képfeltöltés, az egyszerűbb szerintem. A Menüben meg találsz egy
Képernyőkép
nevű programot, azzal tudsz képet lőni. Ha a Menü feljön, csak begépelsz pár betűt, akár ascree
szórészlet is elég, mert angolul is megtalálja.(#31570) 30z.Samu Igen! A synaptic egyébként egész jó és hasznos csomagkezelő program, sok infó lekérhető belőle, az addig telepített frissítéseket és csomagokat (programok) is tudod benne ellenőrizni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31566 üzenetére
Nagyon kevés esetben kell restart Linux frissítésnél.
Hirtelen nem tudom mi lehet az oka, mert nálad is fenn van a xenial-update repo, abban meg benne van a friss mesa.
synaptic-ban megnézhetnéd, milyen verziók vannak a tárolókban, előhivod a synaptic-ot, beirod a keresőbe a mesa-t és a képen látható soron jobb kattra előjön egy ablak, abban a verzió fület nézd meg:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31564 üzenetére
Érdekes, hogy nem frissül nálad, nálam a 17.0.7 is frissült 17.0.7-re.
Terminalból frissítetted?
A mesa az Opengl nyílt forráskódú megvalósítása, de a Kapitány már írt egy szösszenetet, abban ez van:
"Mesa: a mesa csomagok tartalmazzák a közösségi, nyílt grafikus 'drivereket', függvénykönyvtárakat és így közvetlenül felelősek a 2D, 3D és modernebb hardveren a videó gyorsítás meglétéért."
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31562 üzenetére
Van 1-2 topik, ahol több hurrogás után segítenek nagy nehezen...
Vannak érdekes topikok, de itt ha valaki normálisan érdeklődik, nem okoskodva, akkor mindig van valaki aki ráér és segít.
Látom, hogy változott a repolist, de az az eurowise.com nekem nem mindig jó, hiába a leggyorsabb repo, az energotel vagy az osztrák upc stabilabbnak tűnik, a többi jó. Használd a terminalos parancsot a frissitésre, elméletileg az frissiti a mesa-t is. Ha mégse, akkor állitsd át a Frissitési házirendet, ez úgyis csak a Mint saját hisztije, máshol nem óvatoskodnak feleslegesen ennyit!
itt láthatod is, hogy a középső beállítással ki van hagyva a mesa:
terminaból viszont benne van a frissítendők között:
ubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ sudo apt update && sudo apt upgrade
[sudo] ubyegon jelszava:
Letöltés:1 http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial InRelease [247 kB]
Mellőz:2 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/linuxmint-packages sonya InRelease
Találat:3 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/linuxmint-packages sonya Release
Találat:4 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security InRelease
Találat:5 http://archive.canonical.com/ubuntu xenial InRelease
Letöltés:6 http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial-updates InRelease [102 kB]
Letöltés:7 http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial-backports InRelease [102 kB]
Letöltve 451 kB 1mp alatt (436 kB/s)
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
9 csomag frissíthető. A megjelenítésükhöz futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
binutils libegl1-mesa libgbm1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa
libgles2-mesa libwayland-egl1-mesa libxatracker2
9 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 8.907 kB.
A művelet után 0 B lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]talán itt jobban látható:
ubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ apt list --upgradable
Felsorolás... Kész
binutils/xenial-updates 2.26.1-1ubuntu1~16.04.5 amd64 [frissíthető erről: 2.26.1-1ubuntu1~16.04.4]
libegl1-mesa/xenial-updates 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2 amd64 [frissíthető erről: 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1]
libgbm1/xenial-updates 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2 amd64 [frissíthető erről: 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1]
libgl1-mesa-dri/xenial-updates 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2 amd64 [frissíthető erről: 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1]
libgl1-mesa-glx/xenial-updates 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2 amd64 [frissíthető erről: 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1]
libglapi-mesa/xenial-updates 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2 amd64 [frissíthető erről: 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1]
libgles2-mesa/xenial-updates 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2 amd64 [frissíthető erről: 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1]
libwayland-egl1-mesa/xenial-updates 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2 amd64 [frissíthető erről: 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1]
libxatracker2/xenial-updates 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2 amd64 [frissíthető erről: 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1][ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31560 üzenetére
Köszi szépen kedvességed! Bocs, de ezen felkuncogtam, meg még jó páran szerintem.
Aki érdeklődő, azzal persze, hogy barátságosak itt az emberek, gyakorlatilag mi más értelme egy ilyen segítő topiknak.Ez a 12-es mesa elég érdeke, mert az új telepítésnél nekem se frissített egyből, pedig a tárolókban egyértelműen 17-es van, de ha minden megjelenítés OK a laptopon, akkor sokat nem számít.
Lehet, hogy telepítés után nem váltottál tárolót, a Frissítéskezelő az elején fel szokta ajánlani.
Berakhatnál egyinxi -r
kimenetet.Terminalból frissítettél amúgy, mert ha a Frissítéskezelőt használtad, akkor ez a középső beállításokkal kihagyja a mesa csomagokat:
Ha egyértelműen a Mint-et választod, akkor viszont a többi kicsit már specifikus kérdést a Mint topikjában tárgyaljuk meg. Vagy a Kezdőben, mert ez így már nem kifejezetten Ubuntu téma.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31557 üzenetére
Kapcsold ki az effekteket, igazából nem ad semmi pluszt, a képen láthatod, hol a Effektek opció a Rendszer beállításokban. Az SSD jó 5let, én is nemrég raktam a Toshiba Satellite L305-be, jót tett neki, a HDD-t meg tudod tárolónak használni optibay vagy külső ház beiktatásával. Itt az aprón vannak jó 120 gigás SSD-k, mert sokan cserélik nagyobbra.
(#31558) 30z.Samu Nézd meg, hogy frissült-e a mesa 17.0.7-re 12-ről!
Ha letelt a szerk idő, nem tudsz mit tenni, írj csak, amennyit gondolsz! Azért van a topik!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31555 üzenetére
Mondtam, hogy az eOS nem nagy szám, de neked az OSX kinézet kellett. Keress a Cinnamonra OSX témát, de van ott rengeteg, nagyon át lehet szabni a kinézetét.
Egyébként a mesa-ból úgy látom, még nem nagyon frissítetted a Mint 18.2-t, mert az új verzió már 17.0.7-es.
Frissítés megy már amúgy? Ha nem, ez a legegyszerűbb módja:terminalba
sudo apt update && sudo apt upgrade
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31551 üzenetére
Értem akkor a smartinstall-t választottad, ami mindent töröl! (a vigyor a win kampeca miatt van)
Azt hittem a Win mellé raktad fel, mert úgy is lehet, vagy itt vagy a Kezdő topikban vannak jó dual bootos leirások, a legegyszerűbb a Képregény cimű, ami ugyan le lett cserélve Ubuntus telepítős képekre, de valójában ugyanaz minden csak rondábbak lettek a színek.(#31553) 30z.Samu Látom az inxi kimenetet. Szerintem erre a gépre a Cinnamon/KDE kicsit erős, gondolom levetted az összes effektet.
Erre igazából a Mate vagy az XFCE verzió lenne az igazi. Látom a swap megvan, használja is a gép, a 5400 rpm-es HDD helyére még egy 120 GB-os SSD mehetne, mondjuk egy használt Fury 120GB és egész jól futna.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31549 üzenetére
Ja, hogy már le is szedted a gépről! Ha lesz 10-15 perced, majd újra felrakhatod, bár pendrive-ról futtatva is tudod próbálgatni különböző DE-kkel, nem egy nagy dolog leszedni az iso-kat és kiírni pendrive-ra rufus-szal, WinX mellé meg már simán tudod telepíteni, gondolom utána olvastál, azt miként kell.
Ha live-ba kipróbálsz egy disztrót, ne felejts csinálni egy terminal kimenetet az
inxi -F
-ről.A laptopban akkor gondolom csináltál wsap-ot. 2 gigát kb.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31547 üzenetére
Igazából nekem is egy 8-10 éves laptopon fut a KDE meg a Cinnamon is, 4GB mondjuk van benne, a nagygéped meg mindent visz így első blikkre. Szerintem még a terminal is futna rajta, ha kipróbálnád ezt a rövidke parancsot:
inxi -F
Szóval csak ismerkedj ezekkel a DE-kkel, aztán meglátod, hogy be fog valamelyik szippantani és dual boot rendszert fogsz használni.
Akik meg Win használatot javasolnak virtualra, mind fizetett redmondi ügynökök, ne hallgass rájuk!
-
nagyúr
válasz Rimuru #31536 üzenetére
Igen , de nem a KDE miatt! Hanem emiatt:
win10 alatt esetleg hasznalhatod a linux subsystem-et (vagy virtualis gep).
(#31535) 30z.Samu Ha kaptad valakitől, az nem túl megnyugtató, lehet, hogy nem egy friss verzió vagy nem is a hivatalos, nyomhatnál egy terminal kimenetet az inxi -F parancsról!
A látványosság sem annyira egyszerű kérdés, mert nálam alig látszik különbség a KDE és Cinnamon között, mindig kikapcsolom az effekteket az alapprogramok a különbözőek valóban, ahogy kéklufi is mondta.
Látványossá tehető egy Mate vagy egy XFCE kezelő felülettel is könnyen, ha a géped alkalmas rá, de ezt is megtudjuk a fenti parancskimenetből. Gyakorlatilag ezerszer könnyebb látványossá tenni, mint egy Wint, bár én a 7-nél lecsatlakoztam, így ez nem tuti.
terminal-t használtad már? ctrl alt t billentyűkkel is elő tudod hívni,
beirodbemásold a parancsot és nyomsz egy enter-tkapsz egy ilyen kimenetet: (a hosszú kimeneteket mindenképp pastebin-nel kell linkelni a hsz-be) pastebines link
ubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ inxi -F
System: Host: ubymintc182-Satellite-L305 Kernel: 4.8.0-53-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine: System: TOSHIBA (portable) product: Satellite L305 v: PSLB8U-04X02F
Mobo: TOSHIBA model: Portable PC
Bios: INSYDE v: 2.20 date: 12/09/2009
CPU: Dual core Intel Pentium Dual T3200 (-MCP-) cache: 1024 KB
clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1333 MHz 2: 1666 MHz
Graphics: Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x800@59.98hz
GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express
GLX Version: 2.1 Mesa 17.0.7
Audio: Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.8.0-53-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k
IF: wlp3s0 state: up mac: 00:21:63:86:90:63
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (8.5% used)
ID-1: /dev/sda model: KINGSTON_SHFS37A size: 120.0GB
Partition: ID-1: / size: 20G used: 5.7G (31%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 4.29GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 52.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 180 Uptime: 1:14 Memory: 1524.2/3821.5MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 30z.Samu #31529 üzenetére
Desktopon szokni kell Win után, de továbbra sem tudjuk, milyen DE-vel tetted fel, pedig attól függően nagyon jól testre lehet szabni. Vagy mi az ami nem tetszik neked asztali gépen? Van, amit nem tudsz végrehajtani vele? Nem akarlak mindenképpen rábeszélni, de ég és föld a két rendszer használata és a Linux előnyére, ha csak nem használsz feltétlenül olyant, amihez Win kell. Szerintem egy-két hétig érdemes lenne szoknod, hidd el meg fog győzni!
-
-
nagyúr
Ami tetszik, hogy nem kell az apt-get parancsot kiirni, hanem eleg az apt is.
Ez a 16.04-ben volt újdonság, bár már akkor se volt új, csak ők alkalmazták először. Van azért furcsaság benne, mert nem teljesen ugyanazt csinálja mindkettő. [link]
Amúgy sok különbség nincs a kettő között, az
apt
újdonságaupdate
-nél az, hogy kiírja a frissíthető csomagok számát,upgrade
-nél pedig a folyamat alatt látható alul egy százalékos progress bar.(#31503) Lacc
Egyszerre nem futhat több csomagkezelő root joggal, így ha meg van nyitva a synaptic, akkor addig nem futhat le a terminalos frissítés. Ez nem egy újítás vagy features.(#31517) 30z.Samu Abban kb ki is merül minden pozitívuma.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Azt meg végképp nem értem, minek csatoltál be egy kéretlen reklámot.
Ne csináld már, a guglis kereső meg böngésző screenshotja mitől lenne reklám? Mennyiért árulják?
Te még nálam is kekecebb tudsz lenni időnként!Egyébként zseniálisan külön tudod választani a hw/sw dolgot, pedig nincsenek meg egymás nélkül, de logikus, hogy ezek a különbségek csak gyenge gépnél jöhetnek elő és bizony az az unikornisos disztró ez ennyire lightosan fogyaszt!
-
nagyúr
válasz #57018880 #31487 üzenetére
Amiatt érdemes kivárni, hogy jobb lesz-e valamiben, de ahogy lev258 szaki is mondta, egyikkel sincs semmi gond, csak az egyik hw kompozícióval ez megy jobban, a másikkal amaz. Lehet ezt bármilyen irányból is megközelíteni, ez van.
(#31489) 7etape Valami lehet ám ebben, mert amikor kényszerűségből visszatettem a desktopra a 17.3-at, szerintem az kevesebb erőforrást igényelt jóval, a Mint 18.2-nél. Ill. nem szerintem, hanem a top, htop, stb kimenetek szerint, ráadásul egy ideje itt van mellettem a gépház és alig van hangja, de 17.3-mal tök csendes volt. A Toshiba Satelliten most cserélem le 17.3-ra a 18.2-ket, mert az is zajos. Eddig is az ment rajta jól, de az SSD-re már 18.2 került, gyors, mint a veszett fene, de zajong!
(#31488) lev258
Olvasom én is az itteni kezdős bejegyzéseket, mint tudod, de a Fujitsu Siemens Amilon már az XP se ment és LXDE, LXLE se mozdult, el se indult vele, a Mint 17.3 XFCE volt az egyetlen, ami viszont egész tűrhetően ment.
Innentől kezdve nekem már írhatnak bármit, mit kell gyenge gépre rakni, vagy Mint 17.3 XFCE vagy a magyar Puppy Unikornis, végszükség esetén. Utóbbit még nem kellett kipróbálnom, de Kapitány kipróbálta és tetszik neki.Lehet, hogy a
systemd
előtti Ubuntu alap miatt van ez?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz lev258 #31484 üzenetére
Sokan használják a 16.04-et, de ennyi. Két igen ósdi laptopra kizárólag csak a 14.04 alapú Mint ment fel és működött velük, így amit zoltanz kolléga mond, kétségtelenül megalapozott tény.
Ég és föld a kettő közötti rendszeréhség.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
üzemi, optimális működési hőtartomány
Ez a titka a dolgok működésének, még a zembernek is jót tesz, nem csak az eszközöknek, szóval csak óvatosan ezzel a hűtőbe a számítógépet dologgal!
1 példa ilyen témában.
(#31471) r4z Bár ilyen egyszerű lenne, hogy swappal kiválthatnánk a fizikai ram meglétét......
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Rimuru #31454 üzenetére
igaz azon kivul hogy kepet ad nem volt sokra hasznalva.
Pedig mennyi mindenre tudtad volna használni.....
Ilyenem nekem is volt szerintem, nagyon jó volt.
(#31453) 7etape
Amikor az én VGA-mat venti megállította a por, utána nem sokkal meglepően ijesztő pukkanással ki is múlt, gondolom a nagy meleg miatt kiszáradtak a kondik. Jobb, ha körülnézel, hol vannak jó áron VGA-k, ha már lefutott a bányász szezon, talán...bár az más kategória.
Great News! LTS Release of Linux Kernel will be Supported for 6 Years Now
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #31432 üzenetére
Ajaj, ezek a processor hidak, ilyesmivel én is küzdöttem, annyiból volt más a helyzet, hogy a laptopon mindegyik disztró ugyanúgy viselkedett, így a pár hét alatt megtalál kernel boot opció minden disztró alatt működik. Nem irigylem, aki ilyenekkel küzd!
-
nagyúr
válasz zoltanz #31430 üzenetére
Bármi lehetséges azon a gépen, azok után, amit az off-ban írtál róla. Szerencsére ritkán adódnak gyakran használt programokkal ilyen összeakadások, de annál nehezebb rájönni néha, mi okozza!
Nekem már az érdekes, hogy az egyik mesa 17 használja a libgles1-et, a másik meg lecseréli.
Éppen ez okozta nálad is a gondot.No épp frissítem a laptopon a mesa-t:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz lev258 #31427 üzenetére
OK, ezek szerint a PPA használja az 1-est, bocs, ezt nem gondoltam volna, mivel a hivatalos mesa meg lecseréli. Ettől viszont még nem kéne ilyen függőségi anomáliának lennie. A hivatalos mesa verzióval megy a VLC normálisan, bár rémlik, hogy a kolléga nem azzal küszködött, hanem valami különutas verzióval.
-
nagyúr
válasz lev258 #31425 üzenetére
A libgles1-mesa csomag nem is lesz frissebb, mert a mesa 17 frissítéssel lecserélődik libgles2-re, láthatod is, hogy nincs most fenn a kollégánál már az a csomag. Most a tárolóban 17.0.7-es mesa van, nem dob semmit a dolgon a PPA. Mint-en néztem, de gondolom Ubuntun sincs más verzió jelenleg.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz gyulank #31383 üzenetére
A Gparted hajlamos ilyeneket kiírni pendrive esetében, nem kell vele foglalkozni. A mintstick-et próbáld ki, két részből áll, ha formázom a pendrive-ot, akkor még a Gparted is beolvassa, most néztem. Egyszerűen formázd mintstick-kel fat32-re, utána a program másik felével írd ki az iso-t, ezernyi iso-t írtam már ezzel, egyszerű és jó.
-
nagyúr
válasz Lathronos #31368 üzenetére
16.04-ből nem lesz remaster, mert nem tudok semmivel sem működőképes remastert készíteni.
Talán nem is baj, a 14.04.x még mindig a legjobb Ubuntu. Olvastam, hogy ez az új remaster már nincs is telepakolva minden földi jóval, ezt rakom fel mindenképpen a laptopra akkor, ha meglesz az új meghajtó.
Debianos remaster se rossz ötlet.
Majd készítek egy How To-t a kezdőlap készítésről. - ez meg egyenesen super! Lehet, hogy csak én nem láttam ilyen kezdőlapot, de nagyon jó és hasznos valami!
A beépített radiotray is tetszett, nem kell vele kínlódni, mire beállítgatom.Mindent összevetve csak jó, hogy nem álltál le ezekkel!
----------------- ----------------------- --------------------- ---------------- -----------------Ha valaki kis rendszerigényű, de pofás, könnyen használható disztrót szeretne gyengébb gépére, laptopjára, amiben minden homes user-nek szükséges program benne van - bátran próbálja ki ezt a remastert:
Ubuntu 14.04.5 OpenBox 32 bit remaster 2017 szeptember
Jó bornak se árt a cégér....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lathronos #31365 üzenetére
Szeva!
Most jól megkevertél, nem ez van kész?
14.04.5-ből készült 32 bites openbox remaster volt a januári, nem?Épp tegnapelőtt tettem fel a Toshiba Satellite-re az említettet, gondoltam, ha már javaslom valakinek, ki is próbálom. Kicsit szokatlam Mint Cinnamon és Mint KDE meg Mate után, de nem rossz, akartam is kérdezni, hogy tudok csinálni FF kezdőlapot, ami a remasterben van. De előbb tisztázzuk, hogy akkor most mi készült el!? Lehet, hogy a laptop kap egy Fury 120GB SSD-t, arra már akkor a 64bitest raknám fel, 4GB memória van benne.
-
nagyúr
válasz marquuard #31344 üzenetére
Lathronos remasterek
Nemrég olvastam, hogy majdnem kész a legújabb, de esetedben ez is tökéletes lenne: Ubuntu 14.04.5 OpenBox 32 bit remaster 2017 január, 32 bites, de én a helyedben ezt próbálnám ki először.
A 64 bites remasterei Cinnamonnal készültek, annak erősebb jóval a rendszerigénye, nem javaslom neked.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Áhh, azt hittem van valami GUI-s mód
Van, épp említetted is. Az fura lenne, ha lenne még több ilyen, mert ha létezik a világon értelmetlen dolog, az pont a GRUB szépítése. Ki nézegeti a GRUB-ot, hogy milyen, most komolyan? Én pont azt szeretem benne, hogy csak pillanatokig láttatja magát!
-
nagyúr
válasz God Vazzeg #31244 üzenetére
Zárolod a csomagot synapticban mondjuk, és csoki. Még valami?
Nincs.
(#31245) Dave™
Nekem fel sem tűnik már, hogy nem szép, mert a kezdetekkor rátaláltam szerencsére, mert a transmissionnal nem voltam kibékülve. Evidens, hogy Win alatt utorrent volt, a q meg nagyon hasonló. Megnéztem, tényleg nem szép.Amúgy azt hittem, ebből is van külön GTK-s is, de mégse, csak x-nélküli nox.
A KDE amúgy nagyon meglepően keveset is tud fogyasztani, pár hónapja kipróbáltam a nemzeti disztrónkat az öreg Toshiba Sattelite-en és csak néztem, 250-300 MB körül volt a memóhasználata, gondolom számít, hogy a csodadisztró csak 32 bitesben használható, de akkor is meglepő eredmény volt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Tuti, hogy megéri belemélyedni a KDE-be, csak ott az a nagy visszahúzó erő, hogy a megszokott DE-t már percek alatt testre szabod, ahogyan szereted.
Amúgy a qbittorrenttel eddig mi volt a gond, hogy csak KDE alatt használod?***
A mostani nagy fejlesztés az volt, hogy az asztalra kiraktak egy kuka ikont.(#31239) God Vazzeg
Ez akkor jó, ha azt is meg tudod oldani, hogy kizárj bizonyos csomagokat a frissítésből.
(#31231) Mirr Murr
Nekem anno egy valami tetszett a Gnome-ban, hogy valami weboldalon regisztráltál és onnan rakta fel a kisalkalmazásokat, kb. mint a FF sync a kiegészítőit. Nem tudom mennyire volt működőképes, mert nem sokáig használtam.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nem éri el a kritikus minimumot, nem kutatható!
Viccet félretéve inkább a megszokott fogalom lett volna hangsúlyos a hsz-ben, de nem tudtam jobban vastagítani azon az egy szón!
Amit leírt, hogy "én is szeretem..." pedig egy szimpla szófordulat, szerintem te is használtad már ilyen kontextusban, ne legyünk már nyelvtan nácik.
Jogos...lenne, ha nem direkt válaszban alkalmazza kollégánk! Jó néha kicsit szemantikázni, mert itt legalább lehet, mert mindenki írástudó, ráadásul átlag felett jóval. Néhány FB-csoport olvasása után felüdülés itt olvasgatni. (ezt élc és (I)irónika(/I) nélkül írom)
Azzal azért csak egyet tudsz érteni, hogy egy adott dolgot ne csak dicsérgetni lehessen egy topikban, főként, hogy elég hangsúlyos része a topik tárgyának. Az más kérdés, hogy én pont azért szarkasztikálok kissé, mert ennyire nem lehet megemlíteni sem! Az sem várható el, hogy ne említse meg senki csak dicserőlég, ez nonsense lenne ill. még rosszabb, ez már ugyanaz lenne, amit a nemzeti disztróval csinálnak a fanatikusai!
A Gnome-ot se szeretem jobban, mint az Unityt, mert szokatlan nekem. KDE-hez meg rohadt sok idő kéne, mindig feladom ismerkedés közben. Talán azért, mert rájövök, hogy semmi szükséges pluszt nem ad nekem a ........-hoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dhampir #31227 üzenetére
Azt hol olvastad, hogy King Unique szaki is szereti az Unityt?
Fura, hogy legtöbben inkább áttekinthetetlennek tartják az Unityt,de nagyon jól nyakon csípted a legyet a levesben ezzel a szóval: megszokott! Én a Gnome3-at se bírom megszokni, pedig az volt az első pár disztrón, amivel kezdtem, talán ezért nem bírnám megszokni az Unityt sem. Jórészt ez a bajom vele, persze lehet ezt fikázásnak is nevezni. (azt meg nyugodtan felejtsük el, hogy egy topikban csak dicsérni lehet valamit, nehogy megsértődjön az a pár ember, aki használja)
Egyébként a verzióhajhászás miatt mindegyik felület tele van hibával, persze van, amelyikben több és van, amelyikben alig.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Amennyiből kijönnek ezek az androidos kütyük kinából, megéri még ha nem létkérdés, akkor is, nemrég Plex-et választottam megoldásnak a másik szobába átküldeni a nemokos TV-re a médiát, de a TV adásokat nem sikerült, így felhagytam vele.
Meg lehet csinálni Ubuntu vonalon is PPA-kkal mindent a Kodi mellé, de valóban a Manjaros megoldás sokkal egyszerűbbnek tűnik, amit tegnap említettél. Végül is bármelyik vonalon indul el Luck Dragon, mindenképpen jól jár Winhez viszonyítva főleg!
(#31224) m165le3
Szuper! Akkor már, ha ilyen gondod támad, tudni fogod, mit kell tenned! Amúgy ritka, hogy valamelyik tároló megnyekken, de előfordul időnként. Többnyire megjavul a helyzet, lehet, hogy 2 nap múlva már ment volna az is, ami fenn volt.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
HTPC-nél két lehetőséged van: x86 vagy valami ARM alapú cucc.
Ezek az utóbbiak lennének a gyümölcs nevű akármikre való minioprendszerek, gondolom.
Értelek, jó is, hogy jöttél, mert én javasoltam ugyan, hogy Kodival jó akármelyik disztró, de nem nagyon vagyok otthon a HTPC részben. Az itthoni multimédiás tudásom kimerült annyiban, hogy rácsatoltam egy mediaboxot a Sharp TV-re, de a kettő együtt sem lett sokkal okosabb, talán utóbbi egyszer volt hasznos, egy HAVC H265 kódolású filmnél, sajna az androidos box sem kezeli az ext fájlrendszert, annak lett volna még valami haszna pedig.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz m165le3 #31217 üzenetére
Ha tudod, hol kell Xubuntuban tárolókat cserélni, meg vagy mentve. Ilyenkor valamiért nem működik a nálad beállított tükör szerver, másikra kell átállni. Sajnos Xubit még nem láttam, XFCE-s disztróm sincs most fenn.
Ha nem megy vagy valaki nem segít ebben, akkor marad a sources.list parancssoros szerkesztése.
(#31216) Dave™
Teljesen igazad van, te használsz is ilyet ráadásul. Én amiatt írtam, amit írtam, mert úgy vettem ki a hsz-ekből, hogy költségoptimalizálás is van a pakliban, egyébként a HTPC fogalma sokaknak valóban a médiacenterben merül ki. Nálam is, mint ahogy a TV-met is TV-nek tartom, soha nem FB-ozom rajta vagy nem használom topikbejegyzésekhez sem!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Luck Dragon #31213 üzenetére
Most már tiszta!
Ami nem tiszta, hogy mit értesz asima 16.04-es
alatt! Ha a default Unity felülettel raktad fel, erősen javaslom, hogy ne azt akard megismerni vagy megszokni, nem azért, mert viszonylag kevesen kedvelik, hanem, mert megszűnik a felület, legalábbis a hivatalos támogatása.Ezek bőven elegendőek számomra.
Pontosan! Ezel a desktop Linuxok már teljes értékűen kiváltják egy asztali gépen a Windowst, kivéve, ha valaki AAA-s gamer vagy olyan programokat használ, amik gyakorlatilag nincsenek Linuxra, csak alternatívák, az mondjuk bőven, de ha valaki professional Adobe terméket kell, hogy használjon vagy 3D tervező melója van, akkor az nem fog menni Linuxon. Nem profi célra ezeknek is szuper megfelelői vannak, nézz be ide, ha érdekel. http://alternativeto.net/
Ha már Ubuntuval kezdted, érdemes lenne a Mate verzióval gyakorolnod, azt már nem is merem mondani, hogy kipróbálhatod a Linux Mint Cinnamont is, mert elfogultsággal vádolnának....de ez a kettő egész könnyen megismerhető, de ott az XFCE feület is, ami gyengébb gépeken is jól fut, de nem fapados, ez amúgy a Mate-re is igaz. Az erősebb gépekre érdemes Cinnamont, KDE-t rakni, de van még igen sok DE, a linkelt distrowatch-on is nézegetheted őket vagy a topikok Téma összefoglalójában is.
Most már 3 kezdő Linuxos topikot ismersz, merülj el az ismerkedésben, aztán majd jössz, ha valami érdekel!
Üdv a Linuxosok táborában!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Luck Dragon #31211 üzenetére
Értelek, tudom, hogy írtad is, csak nekem nem jött át, hogy most milyen folyamat közepén vagy elején vagy.
Most van egy géped, amire asztali disztrót telepítettél! Nem véletlenül hangsúlyos az asztali szó! Ez teljesen OK, megértettem, tetszik, gyors, jó lesz.
Amit utána írtál, az nem volt világos ezek szerint nekem, hogy most akkor építesz egy HTPC-t is vagy a mostaniból akarsz csinálni, bocs lehet, hogy tényleg megzavart az asztali használatú Ubuntu felrakása! Ez ugyanis egy teljes komplett rendszer, ami viszont nem HTPC-re való, főleg azért nem, mert tele van olyan programokkal, amik nem kellenek a HTPC-be és szinte nincs benne olyan, ami viszont abba kell. Saját szavaimmal úgy mondanám, hogy úgy viszonyul az Unitys Ubuntu a mediacenter-hez, mint nagyanyám porcelán készletének elszállításához a 30 t-s kamiongépjármű.
Arra viszont tökéletesen jó, hogy legalább ismerkedj a Linux rendszerrel. A multimedicenter-re is vannak disztrók, neked majd arra lehet szükséged később!
Persze simán meg lehet oldani a jelenlegi Ubuntuddal is, akár a Kodi feltelepítésével is, de ugye nem egy kisebb erőművet akarsz építeni..... (meg ott a porcelános példa)
Csak, ha kíváncsi vagy rá, itt az asztali Linux disztrók listája.
Itt az első 5-ből gyakorlatilag jót választottál, mert 2 kezdő disztró van bennük apt csomagkezelővel és két szintén kezdőknek ajánlható pacman-os csomagkezelővel. A Debiant én kihagynám a kezdőknek javallottak közül.
A végén abba egyezzünk meg, hogy
asztali gépre
desktop Linuxot,mediacenterre
meg multimedia Linuxot célszerű telepíteni!****************************
Remélem, közelebb kerültünk a megoldáshoz, mint egy nappal ezelőtt![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Luck Dragon #31207 üzenetére
Olyan érzésem van, hogy neked még nem is az Ubuntu Téma összefoglalót kéne átböngészned, hanem a Kezdő topikét, ez az itteni már kicsit gyakorlottabbaknak íródott szerintem, akik már használják egy ideje.
Nem is a legózás a gond, ha nem az Ubuntu igényének ismeretének hiánya. Mert Ubuntu oldalain is mindíg más a minimum hardverek feltüntetése.
Ebből a két mondatodból szűrtem le ezt, de ezt mindenki így kezdi, szerencsére már azért ezekből a topikokból igen jól neki lehet indulni a kezdésnek!
A rendszerigény az igazából a választott Linux disztró DE-től (desktop environment - asztali kezelőfelület) fog nagyobb részt függeni. Ha már felraktad az alap DE-vel az Ubuntut, akkor az egyik forrásigényed kezelőfelületet használod. Mivel az Unity a default, gondolom azzal telepítetted. Nem gond, mert már megtapasztaltad, mennyire gyorsan lehet telepíteni egy disztrót!
Az a tervem hogy egy gyári Dell vagy HP SSF-gépet át faragók média géppé.
Itt már el is akadtam, mert azt el kell döntened, hogy egy általános asztali gépet akarsz vagy csak egy médiacenter-szerű HTPC-t vagy mi annak a rendes neve...........
Ha megnézed az én gépem elemeit, azon bármi elfut bármerre, ne csak a processzorra hegyezd ki ezt a dolgot, min 4 GB memória se árt és egy normális meghajtó, 720-as HDD vagy SSD inkább. A linuxnak a túl régi és a túl új gépekkel van gondja, ill. nem is a Linuxnak, hanem a felhasználónak.
A lényeggel már meg is előzött lev258 szaki.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz AMDFan #31194 üzenetére
Ja, két napig nem csak a melegtől főtt az agyam....de ma már tanulásnak fogom fel. Nem hiszem, hogy gond lenne nálad, ha a routerrel is minden jól működik. Azért én mindenkinek javaslom, hogy nézze meg, nem kapott-e véletlenül NAT-olt IP címet, bár az esetek többségében nincs jelentősége, de ha mégis, akkor jó tudni róla!
-
nagyúr
válasz AMDFan #31192 üzenetére
Nem is ebben a topikban zajlott a thread, hanem 3 másikban, az off-ban, a router hiba és a Digi lanos topikokban, mert a router kezdte az egészet!
Kerestem a topikban de nem találtam, mire gondolsz az alatt, hogy nem érintette a TLS handshake?
A TLS handshake hibájára gondoltam, csak itt már nem akartam bonyolítani. Itt a különbség a 17.3 és a 18.2 között: [link] [link]
Így indult a thread, akkor nekem még fogalmam se volt arról, hogy a Digi simán NAT-olt IP címet oszt ki nekem, ami megakadályozta több oldal elérését. A 17.3-ban meg simán bejöttek ezek az oldalak is.
A másik indító hsz.
Amúgy amikor a régi belakott Mint 17.3-mal működött, felraktam egy újat és frissítettem mindent, azzal is minden ugyanúgy jól működött. Gyanítom, ha 14.04 vagy Debian 8 lett volna fenn, azzal is működtek volna az oldalak.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dhampir #31184 üzenetére
Nem szabad a Linux vagy bármely más oprendszer használatát véresen komolyan venni.
Kivéve, ha 2 napig nem tudsz normálisan dolgozni.
Emiatt háborúskodni és fejet verni a falba nem volna szabad senkinek
Neked elárulom, hogy én ilyenkor jókat vigyorgok, mert látom előre a reakciókat. Ezt Syl kolleginának ne áruld el....
-
nagyúr
válasz Dhampir #31181 üzenetére
Ezek szerint félreérthető voltam. Csak Linuxot használok majd 4 éve. Főleg Mint változatait Cinnamonnal, most szerencsére megvolt a 17.3 HDD-re migrálva, ezért is sokan lehülyéztek már, mert egy csomó disztró van a meghajtóimon. Most végig kellett mennem az összesen és szerencsére volt egy, amit még nem érintett ez a TLS handshake.
A Debiant is használtam a Mint mellett, bár azt inkább azért, hogy tanuljak is pár dolgot az apt alapú disztrók használatáról.
A Most felrakott Debian 9-et még nem kezdtem el belakni, ahhoz idő kell, de mint a mostani eset mutatja, már az is túl modern, így a problémán elhasalt!
Mivel én csak szidni tudom az Ubuntut, most ne figyelj ide, az Ubuntu 14.04 alap volt még használható és az ebből készült deratívák. Épp a Mint 17.3 is ezért tudta hozni, amit kellett ebben a fura esetben.Szóval ez a használtam volna kifejezés is olyan, mint az, hogy valami használhatatlan. Másképp értettem én meg te is, bár azért oda volt írva, hogy a 17.3-at kellett 2 napig használnom, szóval mégsem fideltél erősen!
Egyébként erre a TLS handshake dologra is gondolva írtam azt, hogy túl gyors a haladás, amiért az Ubuntu a hibás. Hová kell rohanni, minek ez a verzióhajhászás az összes disztrónál? A hardvereknél meg fényévnyi lemaradás van!
Most ugye Syl kollegina legnagyobb problémája, hogy nem tudja egy kattintással az asztalon szambázva nézni a filmet úgy, hogy magától ráugrik a felirat! (bocs a példáért, de most ő van kéznél)
Több 10000 ember meg nem tudja használni az új hardvereivel a friss Linuxokat! Mégis melyik irányba megy a fejlesztési források jó része? A kollegina automata szambázó felirata irányába! Erre mondom én, hogy ez az út rossz. Szerintem!Szóval azt mondod, használjam inkább a Debiant?
Aham....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- TCL LCD és LED TV-k
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Huawei P50 Pro - emlékkép
- Házimozi haladó szinten
- Gitáros topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest