- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #43006 üzenetére
1,5 - 2 másodpercet mértem a snap Writer elindításakor, Ubuntu 24.04.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #42725 üzenetére
Köszönöm szépen, hogy vetted a fáradtságot és végigvezettél a folyamaton!
(#42726) kpityu2
Köszi a tippet!
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #42723 üzenetére
Hogyan tudtad előcsalogatni a .exe telepítőt?
Nálam ez a telepítőablak nem jelent meg a telepítés során, pedig a Wine fent van a gépen.
Egy másik játék; a Space Cadet Pinball gond nélkül települt fel.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Telepítettem egy játékot, de nem látható a telepített alkalmazások között.
A Szoftverközpontból (App Center) sem lehet megnyitni, mert ki van szürkítve a "Megnyitás" gomb.
Mi lehet a probléma?
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Szeretném még megkérdezni, hogy a Fájlokhoz (Nautilus) mit tudnék beállítani vagy szükség esetén pluszban telepíteni, hogy ne csak jobb-klikkre mutasson több lehetőséget a fájlműveletekre, hanem a felső sorban egy beépített bővebb menüsort láthassak?
-
Dhampir
félisten
Hú, ez a szolid megoldás nekem is pont jól jött, köszönöm szépen!
Eddig a Flatpak-es Switcheroo-val próbálkoztam.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Laptopról van szó. Még Windows operációs rendszer alatt beállítottam akkumulátor kímélési üzemmódban egy gyártói segédprogrammal, hogy 80%-nál tovább ne töltse fel az akksit.
Azonban Ubuntu 24.04 telepítése előtt nem állítottam vissza ezt az értéket, és emiatt Linux alatt is 80% töltöttségi szinten maradt.
Hogyan lehetne visszatornászni 100%-ra az akkumulátor töltöttséget?
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Intel procisoknak érdekes cikk lehet:
Maximizing CPU efficiency and energy savings with IntelⓇ QuickAssist Technology on Ubuntu 24.04
(Maximalizálja a processzor hatékonyságát és az energiamegtakarítást az IntelⓇ QuickAssist technológiával az Ubuntu 24.04 rendszeren) -
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #42617 üzenetére
Végül Rowon fórumtárs segítségével a Linux kezdőknek topicban megoldódott a rejtély.
Csak a gnome-shell-extension-manager alkalmazást kellett hozzá feltelepíteni.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Ubuntu 24.04 alatt szeretném feltelepíteni a RunCat alkalmazást.
Legegyszerűbben hogyan lehetne?
GitHub RunCat a GNOME Shellhez
-
Dhampir
félisten
stopperos
kpityu2Köszönöm szépen válaszaitokat!
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Az Ubuntu telepítés közben, ha kipipáljuk a harmadik féltől származó szoftverek telepítését, akkor Secure Boothoz kéri egy kód megadását, ha jól emlékszem.
Érdemes bejelölni a harmadik féltől származó szoftvereket?
Már fel lehet telepíteni a közelgő Ubuntu 24.04 LTS-t?
Habár április 25. a megjelenés határideje, de lehetséges, hogy már különösebb probléma nélkül használható a rendszer? -
Dhampir
félisten
Ubuntu volt a kiszolgáló.
-
Dhampir
félisten
Boldog Karácsonyt!
-
Dhampir
félisten
válasz
#63718632 #40415 üzenetére
Pontosan. Valami spéci módszerre gondoltam, de eszerint hagyományosan mehet minden.
Primitív módszerrel elővigyázatosságból teljes mentést készítek az elmentett régi fájlok mappája mellé és a mentés végén összevetem az eredeti helyen maradt használatban lévő fájlok és másik helyre mentett mappa méretét.
HDD-re mentés esetében még nem vettem észre fájlvesztést, legalábbis úgy tűnik, de USB-re másoláskor már maradtak el kisebb fájlok valami miatt.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #40407 üzenetére
Értem, tehát a teljes rendszer mentésére gondoltál, én meg pusztán a kiválasztott fájlokra vonatkozó felhasználói mentésre.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #40331 üzenetére
A "növekményes mentést" hogyan csinálod, van erre valami jó tipped, tippetek?
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #40163 üzenetére
A Chromium az Edge helyett?
Az Edge Chrome alapú.
Persze ha kell az Edge is, megértem.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Egy kis érdekesség egy új HP laptopról, amely Linuxot futtat:
HP Dev One – egy nagyszerű, jól megtervezett AMD Ryzen Linux laptop
HP Dev One - A Great, Well Engineered AMD Ryzen Linux LaptopHP Dev One - The BEST Linux Notebook of 2022 so far!
-
Dhampir
félisten
Ez a snap-es megoldás nem valami jó. Még az előző LTS-t próbálgattam, de valahogy úgy tűnt, hogy kicsit megbonyolították a rendszer felhasználását. Még a Vezérlőpult is mintha nehezebben áttekinthető lett volna, mint a korábbi kiadásokban.
-
Dhampir
félisten
Offtopic a szoftvert illetően, de az Ubuntu szemlélete miatt:
-
Dhampir
félisten
Ezt csak úgy, mert olyan aranyos.
-
Dhampir
félisten
Kis "offencs":
Megjelent a Helikon Kiadó gondozásában Mungi Ngomane tollából az Ubuntu – Boldogság afrikai módra című könyv, a Nobel békedíjas Desmond Tutu előszavával. Sajnos a püspök halálhírét éppen most vasárnap jelentették be.
Twitter:
EverydayUbuntuA bantu nyelvekben gyökerező ubuntu kifejezés egy tradicionális afrikai életszemléletet takar, melynek középpontjában a mások iránt tanúsított emberség áll, és melynek üzenete a következőképpen foglalható össze: „Az ember csak mások által válik emberré.” Az apartheid utáni Dél-Afrika szellemi és politikai vezetői (élükön Nelson Mandelával) az ubuntut tették meg a Szivárvány Nemzet alapító eszméjének, az összefogás, a megbocsájtás és a kölcsönös konszenzuskeresés szükségességét hirdetve.
Mungi Ngomane, a Nobel-békedíjas Desmond Tutu unokája gazdagon illusztrált, inspiráló és olvasmányos könyvében tizennégy leckén keresztül ismerteti meg az érdeklődőt az ubuntu szellemiségével. Az Ubuntu – Boldogság afrikai módra izgalmas kultúrtörténeti adalékok, megrázó és megindító sorstörténetek, valamint praktikus tanácsok gondolatébresztő gyűjteménye, mely sokat segíthet abban, hogy túllépjünk önnön vélekedéseink szűkös határain, megnyíljunk embertársaink felé, közös erővel felülemelkedjünk az ellentéteken, és békességben éljünk egymás mellett.
Az idézetben említett "Szivárvány Nemzet" erre utal:
Szivárvány NemzetHarryék már korábban kézbe vehették a kötetet.
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #39340 üzenetére
A Zenwalk Linuxot is idekapcsolva, régen még létezett hazai Zenwalk Linux honlap is.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #39180 üzenetére
Nélkülözhetetlen volt néhány Windows alapú program futtatására, ha valaki csak emiatt nem akart Microsoft szoftverterméket vásárolni.
Így esetleges megfelelő professzionális alternatíva hiányában marad a fizetős CrossOver annak, akinek ez megéri az árát, vagy ismét kezdődhet a Wine konfigurációs kísérletezés a hőn áhított, kedvenc alkalmazás beizzítása érdekében.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #38326 üzenetére
Tetszett mindaz, amit írtál.
-
Dhampir
félisten
Létezik Ubuntu Unity Remix 20.04 is.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Az Ubuntu eredendő filozófiájához kapcsolódóan és zeneileg lazábban kapcsolódóan kiválogattam pár videót:
Egy idős antropológus felidéz egy történetet Afrikában töltött napjaiból, mely örökre megváltoztatta
"Tourist LeMC" (a flamand előadóművész neve) Ubuntu című videóklipje
Ubuntu · Z'BRA, African Evening Grooves
Érdekességképpen:
Az Ubuntu Mbira Group ebben a videóban Chigwaya-t, Njuzu-nak, a vízszellemnek szóló dalt adja elő -
Dhampir
félisten
Ilyesmik is vannak, például:
Linux Mint Magyar Közösség blogja
PCLinuxOS janu (nemcsak a PCLinuxOS-re, hanem általában a Linuxhoz is lehet olvasni érdekes cikkeket)
Skamilinux.hu - Puppy linux & OSS, progz, gamez, retró stuff
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Véleményetek szerint Ubuntura és Linux Mint-ra érdemesebb most már olyan telepítő ISO fájlt kiírni, ami UEFI módban készül?
Lehetnek ennek még mindig hátulütői a "Legacy" beállítással, telepítéssel szemben?
-
Dhampir
félisten
Korábban több hozzászólásban is szóba került az Antergos, aminek a fejlesztése most véget ért.
-
Dhampir
félisten
Angolul tudóknak:
Miért sikertelen a Linux Desktop? - Beszélgetés Mark Shuttleworth-el
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #35602 üzenetére
Akad sokféle "egzotikusnak" tűnő hardver konfiguráció is, amin olyanokat produkál a Linux, hogy az egyszerű, gördülékeny működésre vágyó felhasználó kiszédeleg a gép elől és inkább ken magának egy májkrémes kenyeret, vagy ha vegán, akkor valamilyen növényi zsiradékot tunkol.
-
Dhampir
félisten
Most látom, hogy még tavaly augusztusban megszűnt a Linux_Hogyanok blog. :-(
Jó Ubuntus tippek is voltak rajta.
-
Dhampir
félisten
válasz
Frawly #34938 üzenetére
Slackware alapú, abból nőtt ki a SuSE Linux is. 2005 óta létezik. Valaha XFCE-t használt, azért is kedveltem. A Live verziót gyorsan be tudtam vetni szükség esetén.
(#34940) ubyegon2
Ha már magyar vonatkozás, létezik a Frugalware Linux is, amelyet Vajna Miklós alapított (érdekes, hogy ez a disztibúció is Slackware alapú).
Bizony, a Slackware eredete ugyanúgy a "régmúltba" (1993) nyúlik vissza, mint a Debian, amelyre az Ubuntu épül.
-
Dhampir
félisten
válasz
Frawly #34933 üzenetére
Ennek kapcsán utánanéztem, hogy mi lett a kedvenc Zenwalk-ommal (még megvan egy Zenwalk 6.0 Live CD), és lám, még éldegél; 2018. december 13-án jelent meg a legutóbbi ISO.
-
Dhampir
félisten
válasz
Oposzumtoszó #34921 üzenetére
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #34910 üzenetére
A Vega jobb támogatása miatt gondoltam rá. Igaz, hogy pendrive teszten egy teljes Ryzenes gépen is ment a 18.04, habár élesben nem tudtam kipróbálni.
Na most a 18.10 alatt ez már megjelent, de az még béta és nem sokáig támogatott kiadás. Viszont a következő LTS kiadásban már meg fog jelenni ugyanez a támogatás.
Szóval kíváncsi leszek arra, hogy az AMD megoldásokat használók valóban fognak-e belőle profitálni.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Az Ubuntu Mate blogjában olvastam a 18.10 Beta kapcsán a "Hardware enablement" cím alatt, hogy a fejlesztett AMD grafikus megoldások nemsokára elérhetőek lesznek a 18.04.2-ben is.
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
Biztosan, elég rég történt mindez és bevallom, hogy a DOS bugyraiba és kiegészítőibe annyira nem merültem bele. Akkoriban is a grafikus és szép küllemű dolgokat kedveltem. Az számomra már nagy élményt jelentett amikor 3D hatású Tetris játékot indíthattam, vagy valamelyik számítógépes magazin floppylemez mellékletéről egy érdekes sakkprogrammal ismerkedhettem meg. Ebből talán kitűnhet, hogy nem vagyok valami nagy számítógépbuborék.
#34457) Cyrin
Monochrome monitor előtt a színpalettával különösebb gondom nem támadt.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #34450 üzenetére
Eszerint van olyan botor ember, aki "örök kezdő" marad.
Annak idején még a jó öreg DOS és Volkov Commanderezés után rövid Debian és Solaris (UNIX) próbálkozás után következtek a már emberi fogyasztásra is alkalmas disztrók; Mandrake, SuSE (SLED is), Ubuntu és még sokan mások.
Mostan fő cél a mindennapi felhasználás, főleg, hogy annak a felhasználónak a szemével (is) nézem, aki a
sövényenWindowson túl ezt fogja használni nap-nap után.(#34452) Cyrin
Érthető, régebben több ízben is Mint Cinnamonoztam, nem volt nagy gondom vele, amikor alkalmas hardveren futtattam (ez fontos). Igaz, hogy buherátor sem vagyok, aki direkt szét akarja cseszni a rendszerét.
#34451) growler
Az Windowson jól szokott, Linux alatt inkább, főleg a Transmission-t használom. Már nagyon ritkán futtatok bittorent-klienst, az adott felhasználó meg egyáltalán nem fog. talán a Microsoft Solitaire Collection hiányozni fog neki, az nagyon szépen van kidolgozva (például Androidra ingyen érhető el).
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #34446 üzenetére
Már fent van a Mint 19 Cinmanó, élesben fut, böngésző szinkronizáció is megvan és nagyon klassz.
Csak lestem az első bejelentkezés után, hogy az Üdvözlésben mindenféle, a desktop felhasználó életét megkönnyítő praktikus beállítást kínál tálcán átnyújtva. Timeshift is van... pelenkacsere.
-
Dhampir
félisten
ubyegon2
Köszönöm szépen a segítő válaszaidat!
Agyonbuherálni sem szeretném, csak az alapfunkciók működjenek jól.
Időközben rájöttem, hogy ha a Nautilusban az üres területre jobbklikkezek, akkor felajánlja az összes fájl kijelölését.
(#34442)
Ezekből néhányat már csípőből megsoroztam, de némelyik nekem is újdonságnak számít.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Nem bírtam magammal és éles használatra feltelepítettem a 18.04-et egy laptopra (HP ProBook 6570b).
Ami feltűnt, hogy néha lassabban nyílnak meg egyes programok, mint például Windows 10 alatt. Amikor az asztalon lévő kukát jobb klikkel ürítettem, akkor beragadt a jó öreg szemetes, még most is úgy vigyorog vissza a háttérben.
Felcsatlakoztattam egy pendrive-ot, de az asztalon hiába kattintottam az ikonjára, minden műveletre érzéketlen volt, egyedül a fájlkezelőből lehetett a megszokott módon biztonságosan eltávolítani.
Az alap fájlkezelő régen a Nautilus volt, ez a mostani nem tudom, hogy kicsoda-micsoda, hogy híjják, de kicsit funkciószegénynek tűnik. Például nem találtam benne csoportos fájlkijelölési lehetőséget és egyenként Ctrl-al tudtam csak egy könyvtár tartalmát átmozgatni, de ez lehet, hogy csak az én hibám, mert még nem ismerem ki magamat az újdonságok erdejében.
Pedig reméltem, hogy a néha kicisit bugos, korábbi Unity-tez képest sok javulást történt. Egyébként ezt az új elrendezést is meg lehet szokni (vagy persze testre lehet szabni).
Az első benyomások alapján nem biztos, hogy jó irányba halad a Ubuntu fejlesztése, mintha még a Microsoft-nál is jobban butítanák a lehetőségeket.
Nagy kedvem nincsen más rendszerre átnyergelni, mert hosszabb időt rászánva már "belaktam", de lehet, hogy jobb lenne megcélozni a Linux Mint 19-et?
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #33973 üzenetére
Ez klassz!
Írják a STALKER: Shadow of Chernobyl-t is. Ez és a hozzá kapcsolódó egyes modok már régebben mennek Wine, illetve PlayOnLinux alatt, például lásd ebben a hozzászólásomban a sikeresen futtatott Stalkeres játékokat (Call of Pripyat, Call of Pripyat + AMK Devolution, Oblivion Lost 2010), ráadásul a fenti linken lévő AMD Kaveri processzor melletti Radeon dedikált VGA-val ment. A Stalker Clear Sky és a Lost Alpha futtatását nem tudtam megoldani annak idején.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #33941 üzenetére
Na, találtam még egy ilyet is, itt már játszogatott is vele egy másik koma. Úgy látszik, hogy rárepült az Archra is, amit ajánlottál.
Egyszerűbb lenne a dolga, ha csupán APU lenne a gépben...
-
Dhampir
félisten
válasz
Frawly #33965 üzenetére
A Potato idején nekem még annak tűnt, főleg, hogy bétát próbálgattam, ami valamiért kellemes kernelpánikkal állt le és nem akadt senki, aki segíteni tudott volna a hiba megmagyarázásában. Persze azóta jó pár köbméter víz lefolyt a Kárpát-medence folyami mederszelvényeiben. Talán inkább Slackware, Gentoo, Frugalware a "nagyok" disztrói, és ezek mellett, felett pláne a BSD-k...
A különféle új disztrókat ritkán követem, kajtatom, nekem régóta bőven elegendő az Ubuntu, ha azzal nem tudok megoldani valamilyen problémát, akkor a többi disztróval sem tudnám, mert ezt ismerem jobbára.
Egyébként nagyjából a kései modemes Internet óta Linuxozgatok, akkor keltette fel az érdeklődésemet egy gimnázium honlapjának Linuxos ismertetője. Inkább a desktop fejlődése érdekel, a túlzott konzolos "bohóckodás" () nem a műfajom, amikor sok hűhó ment el semmiért, ámbátor akinek abból fakad a megélhetése, annak nyilván megérheti a mély-vizelés. Kedvenceim az rpm-es akkori Mandrake és a SuSe Linux voltak. Biztosan emlékszel még a Linuxvilágra, a Kiskapu Kiadóra és az Uhu Linuxra, szép idők voltak azok.
Ha már szóba került a rolling, akkor ajánlom figyelmedbe a PCLinux OS-t, néha kellemes meglepetéseket is tud produkálni, habár régen változatosabb, többféle verzióban adták ki.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #33940 üzenetére
Egy blogban erre a beszámolóra leltem.
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #32539 üzenetére
Viszont az Ubuntu Mate-ban választható a Unity-re hasonlító Mutiny alternatív elrendezési mód is; lásd Mutiny, ezenkívül Cupertino, macOS, Redmond (A blogban erről olvasható: "What changed since the Ubuntu MATE 17.04 final release?") panel layout.
-
Dhampir
félisten
válasz
Flowtation #32075 üzenetére
Tudom, h a unity mindig is egy kakukktojás volt, nekem most akkor is bejött. Abszolúte nem nehézkes
+1
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest