Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple MacBook
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen processzort vegyek?
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- Samsung Galaxy Tab S11 - tizenegyes
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Aktív témák
-
mzx
senior tag
válasz
pinnacle #23805 üzenetére
K I E G : ja , még valami: szivtam ubuntun jelszóval, rögtön a telepitésekor; minden jel arra mutat, hogy 10-nél több karakterből álló jelszót nem képest az ubuntu kezelni, legalábbis az első userem (admin user) esetén ezt tapasztaltam. 8 karakteresre modositottam ,az oké volt. Nem részlketezem, mindenre gondoltam, nem más tekintetben csesztem el a kódom, ez szinte 100%.
Később MÁS ubis user esetén probaltam 9, ill. 10 karakteres kódot, az rendben volt. -
mzx
senior tag
válasz
- A sztaki wigwam tűzfaltesztjével (port tesztjével) számos olyan portot lehet tesztelni, melyeket hackerek rendszeresen hajlamosak támadni; amikor
nem volt aktivizálva semmilyen tűzfalam Ubuntu-n, minden ilyen portomat vagy zárva találta, vagy láthatatlannak; amióta két különböző tűzfalat is próbáltam ubuntu-n, azok után is zárva voltak, kivéve, ha az egyik bizonyos tűzfalalkalmazással kinyitottam az összeset. Szóval tényleg nyugodt lehetsz a portok védelme tekintetében ubuntun, legalábbis nekem kezdőként eddig úgy tűnik mind az ellenőrzéseim tekintetében, mind pedig eddigi kis tapasztalataim tekintetében.- Ha nyitni akarsz , megteheted; pl. az ubuntu beépitett tűzfalával (terminálból inditható: gufw) van lehetoség egyenként nyitogatni portokat. Ha érdekel, megkeresem azt a linket ,mellyel egyenként szoktam portot tesztelni, hogy nyitva/zárva van-e.
- Ubuntus tűzfalak közül én személyszerint csalódtam a népszeru FireStarter-ben, de ahogy olvasom a topicot, itt tobben masok is; evvel szemben a beépitett tűzfal eddig frankó nálam.
- Sok segitséget kaptam itt a bajtársaktol
Eddig azt vettem le, hogy ext3 az egyik leggyakrabban használt file rendszer ubuntu alatt, és javasolt is (én arra telepitettem az ubuntut);
ám de ntfs -re nem szokták ubit installálni, és tudtommal nem is lehet.
Még valami: ubuntu nem képes fertőződni virussal, ext3 alatt
legalabbis tudtommal nem.
Mások hsz-eiből idézve, mert idevág (pár hsz- szel visszább):
Pár hsz-szel ezelőtt egy kedves hozzászóló hozzátette (ide is kapcsolodik, ezert kiemelem neked is ), hogy szerinte ubuntun csak férgek jöhetnek szóba, azok is csak kis eséllyel. Még pár hsz-szekl arrébbról is idézek ehhez most: NTFS -es particiora kerult virusos file azonban aktivizálodhat windows alatt, ha az is fel van telepitve a gépre (akár van rajta windows telepitve, akár nincs ) -
törölt tag
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
pinnacle #23857 üzenetére
Hát ez így még rosszabb...
Ha pendrive-on tárolod, hatványozottan megnő az esélye, hogy idegen kezekbe kerül, akkor már az is jobb lenne, ha egy cetlit kiragasztanál a monitorod szélére, hogy ne felejtsd el.
Inkább válaszd harry megoldási javaslatát. -
harry
veterán
válasz
pinnacle #23857 üzenetére
... de ugye nem sima doksiban van? Vagy nincs a jelszó mellett a többi infó?
Van amúgy pl. a keepassx progi, minden platformra, a jelszavakat védheted kulccsal vagy egy mester jelszóval is, és így egy titkosított adatbázisban hozhatsz létre accountokat. A progiból van portable is, lehet azis a pendrive-on, tudtommal.
Vagy valami más titkosítás... -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
pinnacle #23844 üzenetére
De ezt nem értem, minek copy-paste-elni jelszót? Meg honnan másolod? Ha már banki jelszó, akkor igencsak nagy meggondolatlanság gépen tárolni a jelszót. Legalábbis én nem tenném. Ha mégis ragaszkodsz ehhez a módszerhez, akkor hozz létre egy szövegfájlt, pötyögd be, és figyelj arra is, hogy a bemásoláskor ne tegyél bele a szükségesen kívül egyéb karaktereket (szóköz, stb.), mert ha akár plusz egy felesleges karakter is marad benne, akkor érthető módon nem fogadja el... Bár továbbra se értem, miért nem pötyögöd be kézzel a jelszót, ha kimásolva nem fogadja el.
Speeedfire itt röviden írt a particionálásról, a lényeg benne van: [link], meg Vladi is írt erről: [link]
A telepítésnél a "Partíciók saját kezű megadása (haladóknak)" opciót kell kiválasztani, aztán külön partícióra teheted a swap-ot (ezt állítsd be először, így az oprendszer gyorsabban hozzáférhet, / -t, /home-ot, és esetleg a boot-ot (utóbbit nem kötelező).
De inkább az lenne a legjobb, ha Windows alatt a VMWare-rel vagy Virtual PC-vel vagy ehhez hasonló, virtuális operációs rendszer telepítését lehetővé tevő programmal raknád fel az Ubuntut, ott szabadon garázdálkodhatsz, nem veszélyezteted a jelenlegi adatait létéd, próbálgathatod, hogyan kell particionálni, kockázat nélkül. Meg a kész Ubuntut is kipróbálhatod (mondjuk ezt LiveCD-vel is megteheted), hogy akkor már a tapasztalatokkal felfegyverkezve ess neki a valós környezetben történő telepítésnek. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
pinnacle #23836 üzenetére
Milyen jelszó-bemásolásról van szó? Most ezt nem értem, lehet, hogy lemaradtam valamiről. (használhatnád a "Válasz" gombot, és akkor lehetne tudni, konkrétan melyik hsz.-re reagálsz, még ha két embernek is reagálsz, akkor max odaírod
)
ubuntu-restricted-extras: [link], [link], [link], stb.
A Wubi-t simán el lehet távolítani, mint bármilyen programot, tehát elég kényelmesre sikerült. Automatikusan beépíti magát a GRUB-ba, így lesz egy bootmenüd.
Ez kellően részletes leírás, ennél többet a telepítéshez nem nagyon kell tudni: [link]. -
harry
veterán
válasz
Öhm.. miért függene a jelszó megfelelősége attól, hogy az hogy néz ki? Hol akarsz jelszót beállítani, miért nem fogadja el, mit ír, mi a gond? Elvileg semmi ilyesmi nincs. Ha parancssorból kér jelszót, akkor nincs visszajelzés írásnál (pl. csillagok), még talán jelszóra sincsenek megkötések.
NTFS-re nem tudsz telepíteni, csak ext-re formázott pertícióra, hogy azt hogy szerzel, az más kérdés: törölsz vagy átméretezel régebbi: utóbbit valahogy lehet automatikusan, vagy ilyen csúszkán huzigálni, nem tudom, ilyet még nem csináltam.
De továbbra is amellett vagyok, hogy inkább virtuálisan próbáld ki egy hétig, aztán mehet élesben.Szerintem azért egy win gépet sem feltétlenül könnyű hazavágni átlag netezgetéssel, van ingyen víruskereső, tűzfal is akár, stb... Más kérdés, hogy itt ilyenekre nincs szükség
Tűzfal persze nem árt, bár szerintem átlag otthoni használatra nem lényeg.
-
harry
veterán
válasz
pinnacle #23802 üzenetére
Új partíció, beállítasz neki valami méretet, ext3 vagy ext4-re kell formázni, és csatolási pontnak a gyökeret megadni (vagyis a / -t). Itt nincsenek meghajtók, kötetek, meg ilyenek, egy / van, az alatt meg oda csatolsz bármit, ahova szeretnél - de ezzel egyelőre nem kell foglalkozni.
Javaslom még win alatt érdemes lenne feltenni egy virtualbox/vmware virtuális gépet, ott aztán tényleg minden gond nélkül szét lehet konfogolni a rendszert, ha ennyire új a téma. Akár lehet élesben is használni átlag célokra... ha már nagyjából rendben, és nem borul minden egy rossz kattintástól
akkor mehet élesben is. Bár ha már itt vagy, akkor mindegy, de azért én virtuálisan ismerkednék vele eleinte.
-
-
Siriusb
veterán
válasz
pinnacle #23790 üzenetére
Nem fog megváltozni, nyogodtan próbáld ki. Telepítéskor manuális lehetőséget válaszd a particionáláshoz, és akkor oda települ, ahova mondod. Szerintem Ubuntuban az ufw tűzfal fent van alapból, csak el kell indítani, sudo ufw enable paranccsal a terminálból. Vírusirtó nem kell.
Aktív témák
- Battlefield 6
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lexus, Toyota topik
- Bittorrent topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Újjászületés: szombattól új szerverkörnyezetben a PROHARDVER! lapcsalád
- Xbox Series X|S
- Autós topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Árváltozás + játék DVD: Fallout New Vegas Collector's Edition
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Árváltozás+játék!The Witcher 2 Assassins of Kings Collector's Edition
- Battlefield 5 PC SteelBook és játék
- Árváltozás + játék DVD: Splinter Cell Blacklist the 5th Freedom Edition
- HP Prodesk 600 G5 i5-9500 16GB 256GB 1 év garancia
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3611, 94% Akkumulátor
- Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB (MC9E4MG/A) Ezüst - MAGYAR - 77 Ciklus - Gari
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest