- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Milyen TV-t vegyek?
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- Projektor topic
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BB9000
senior tag
Ha "komolyabb megoldás"-ban gondolkodsz, akkor ilyesmit tudok ajánlani. Ezt a kismegszakító mellé kell beszerelni. Kizárólag szakember szerelheti be! A hálózat felől érkező áramtüskéket szűri ki jó hatékonysággal. Kiegészítésként ehhez is szükséges a túlfesz. védett elosztó, a lakásban keletkező áramlöketek semlegesítésére. A lakásban keletkezik pl, a "villámcsapás másodlagos hatás"-ának is nevezett mágneses tér következtében a lakásban futó vezetékekben fellépő áramlöket is. de pl, egy rossz elektromotor is generál zavarokat. Tipikusan a porszívó, fűnyíró vagy egy régi fúrógép. Ezeken kívül hegesztőtrafók is alaposan megrángatják a hálózatot. Ezeket a zavarokat -mivel a lakásban keletkeznek- csak a védendő fogyasztó előtt közvetlenül elhelyezett védelem szűri ki. Az APC PM6-GR ezek között nagyon jó. Egyes szünetmentesekben ennél jobb védelmet alkalmaznak. Pl. az APC Smart-UPS ekben. Az olcsóbb Back-UPS-ek túlfesz. védelme nem egyenlő a Smart-UPS ekben alkalmazottakéval !!
-
BB9000
senior tag
-
IG55
senior tag
Üdv!
Van rajta egy kis műszer. Ezt azt mutathatja, hogy még mennyi tartalék van benne energiaelnyelésügyileg? Van egyszerűen csak, hogy mekkora terhelés alatt áll épp?
Egyébként hasonló kategóriája alternatívára lenne ajánlásotok? Esetleg az előbb említett APC jobb választás lenne?
-
BB9000
senior tag
Ezzel a típussal nincs tapasztalatom, de ha 1 hónap után már nem ég a védelmet jelző led, akkor érdemes a számlával visszavinni a boltba és jelezni a problémát. Jó esetben a bolt megvizsgáltatja a szakszervizzel és ha rossz, akkor kicserélik neked. Ha elhasználódás miatt nem ég a led, akkor azt is jelezni fogják.
-
ron233
tag
Értem. köszönöm a választ.
Időközbe vettem egy PHILIPS SPN 4085B/10 túlfeszvédőt. Egy hónap használat után ma a védelmet jelző led (mely alapból kéken és pirosan világít) már csak a piros világít. Szinte biztos hogy vihar nem volt errefele (békés megye). Namost van ilyen hogy egyszercsak 'elszáll' a védelem,(esetleg gyárihiba?) vagy mégiscsak fölfoghatott valamit? -
kelly7
aktív tag
Sziasztok
A társasházunkba kb 241 volt a feszültség. Nagyon sok lakónak tönkre ment már az elektromos kazánja, amire a szerelők azt mondták, hogy túlfeszültségvédőt kellene használni. Szerintetek erre a célra egy APC PM1W-GR
túlfeszültség védő megfelelő lenne? -
ron233
tag
Üdv!
2 napja határoztam el hogy szeretnék vmilyen túlfesz védős elosztót venni és ezelőtt sosem volt ilyenem szóval totál laikus vagyok a témában.
A fórumot olvasgatva az jött le hogy az 'Apc, Belkin, V7' hármas közül kéne választanom, és talán nem ártana koax védelem is a tv-re.
Namost a kérdésem hogy a koax védelemmel ellátott típusoknál (pl. APC PM5V-GR) hogyan kötöm rá a tv koax kábelét az elosztóra?
-
BB9000
senior tag
Az elosztó megvédi a túlfeszültségtől a rácsatlakozó fogyasztókat, de közben a benne lévő elektronika gyengül. A leírásában szerint 1836Joule energia felemésztésére képes. Ez a mennyiség jöhet egyszerrre, de általában kisebb adagokban szokott jönni. A kinézett elosztón egy zöld lámpa jelzi, hogy még tart a védelem, de hogy éppen hogy áll, arról nem ad információt. Ha már teljesen "elfogyott" a 1836 Joule elnyelésére képes elektronika, akkor piros lámpa jelzi, hogy nincs védelem. Ettől fogva már csak "hagyományos" elosztóként üzemel.
-
Sonja
nagyúr
Kinéztem egy APC SurgeArrest Essential PM6-GR túlfeszültségvédő elosztót a cuccaimnak. Érdekelne, hogy hogyan is működik ez a védelem?! Mi van, ha túlfesz alakul ki, és megvédi, utána lehet használni tovább az elosztót vagy venni kell újat? Vagy?
-
Maxtreme
addikt
Srácok.
Van valakinek tapasztalata a master-slave elosztókkal? Melyiket érdemes megvenni?
Egy hifihez lenne, amihez van egy külön mélyláda, és ezt szeretném kapcsoltatni.
Olyasmi kellene amin lehet állítani a feszültség küszöböt (nehogy standby állapot fogyasztására is bekapcsoljon a mélyláda)A Salnak (jajjj...) látom hogy van 1-2 megoldása, de igazából tartok tőle..
-
BB9000
senior tag
Az elosztó méretezésénél arra kell figyelni, hogy az össz teljesítmény ne haladja meg azt, amit még az alosztó elbír. Ez azért fontos, mert a vezetékek a rajtuk áthaladó áram erősségétől függően melegednek. Ha mégis nagyobb terhelést kötsz rá, mint amit elbír, akkor nem az fog történni amit leírtál, hogy nem jut elég áram a szünetmentesnek és átkapcsol akkus üzemre, hanem túlmelegszik.
A szigetelés hőre lágyuló anyagból van, és túlmelegedés esetén a leggyakoribb a zárlat keletkezése. A zárlat pedig jó esetben a kismegszakító leoldását eredményezi. Tehát ha van kismegszakító és működik is, akkor nem fog leégni a ház. -
BB9000
senior tag
válasz
SunMount3r #347 üzenetére
Ha messze van a fali aljzattól a géped, akkor azt javaslom, hogy vegyél vagy készíts magadnak egy hosszabbítót és abba dugd bele a túlfesz védős elosztót, majd abba pedig a fogyasztókat. Arra kell figyelni, hogy a hosszabbító is a megfelelő terhelésre legyen méretezve.
Túlfesz védős elosztóból nem láttam még 5 - 6 méterest. Ez pl egy 3 méteres. Ezt már csak egy másik 3 méteressel kell megtoldani. -
BB9000
senior tag
Az áramkimaradások miatt egy szünetmentes beszerzését javaslom. Pl. ezt: APC BackUPS-500VA. Ebben van alapfokú védelem túlfesz és áramtüske ellen. Ezt még kiegészítheted egy villámvédő hosszabbítóval is. Pl. ezzel: APC Essential SurgeArrest.
-
BB9000
senior tag
válasz
demmer123 #348 üzenetére
Bocs a késői válaszért, ritkán nézek be. A linkelt EATON túllfesz védő elosztót gyakorlatból nem ismerem. A leírása szerint 525 Joule energia elnyelésére képes. Az APC -vel összehasonlítva: olcsóbb, de szolgáltatásában pont annyival gyengébb is. Azért mindenképpen jobb, mintha nem lenne védelem.
-
jeni
félisten
Hello!
Az asztali gépedbe beteszel egy ilyet a MOLEX csatira.
Amúgy utána ami lesz bármely eszköz az már stabilizált lesz. -
inf3rno
nagyúr
Olvasgattam a témában, úgy néz ki, hogyha minőségi az elosztó, akkor az okozhat problémát, ha nagyobb (pl 1000W) fogyasztó van a szünetmentes mellett. A kettő együtt túlterhelheti az elosztót, ami tüzet is okozhat, illetve az is előfordulhat, hogy túl kevés áramot kap a szünetmentes, és aksira vált, ami ugye csökkenti az életidejét. Így mindenképp érdemes megnézni, ha elosztóra dugnánk, hogy hány wattot tud az elosztó összesen, és egy konnektora ebből mennyit tud leadni. Az én szempontomból ez annyit jelent, hogy a vízforralót át kell tennem egy másik elosztóra, hogy semmiképp ne zavarja a szünetmentest.
Úgy nézem valszeg a Joule értékek összeadódhatnak. Szóval először az elosztó 500 Joule-ja fogy el, utána meg a szünetmentes 250 Joule-ja, ha megüti a nagyfeszültség. Sokat nem ér ez a 750 Joule sem, mondjuk villám csapásnál vagy napkitöréseknél, de azért több, mint a semmi. Ilyen szempontból valószínűleg igaz az is, hogy a túlfesz védett aljzat megvédi a szünetmenteset is, ha valami gond van, tehát dupla védelmet kap a gép is.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Az új APC szünetmentesem manual-jában kifejezetten írják, hogy ne tegyek elé sem elosztót, sem túlfesz védőt, viszont a vezetéke baromi rövid. Szerintetek mi baja lehet tőle, ha beteszek elé egy szintén APC túlfesz védett elosztót?
Egyáltalán érnek valamit a szünetmentesbe épített fúlfesz védők? Ahogy nézem még a mostani elosztó is több Joule-t bír, mint a egy szünetmentes...
-
Joker88
őstag
keresnék egy villámlás/hálózati áramingadozás elleni védelmi eszközt a PC "elé" .
A gép egy 500W-os Chieftec táppal rendelkezik,egy 5.1-es noname hangrendszerrel, és egy LG flatron W2253TQ monitorral. Ezek mennek egy fali csatlakozóról...
tud valaki ésszerű határokon belül ajánlani valamit?apropó.. mostanság eléggé sokszor van ilyen fél másodperces áramkimaradás,ami annyira elég,hogy a gép újrainduljon.. ezt ki lehet valahogy küszöbölni ?
Köszöntem ! -
SunMount3r
nagyúr
Sziasztok!
Tudtok olyan webshop-ot írni, ahol min. 5m-es, min. 6 ajzatos túlfeszültségvédős elosztót lehet kapni?
Sajnos a gépem nagyon messze van a fali aljzattól és ez lenne a legjobb megoldás...
Köszi!
-
BB9000
senior tag
Szivesen olvasnék olyan tesztet, ahol a ma kapható túlfesz védelemmel rendelkező elosztókat és a bennük alkalmazott műszaki megoldásokat ismertetné és tesztelné a cikk író.
Az érdekelne,hogy tényleg tudják-e hozni azt amit ráírnak a gyártók: xxx J energiát levezet, xx KV feszültséget, xxx KA áramerősséget, xxx ns alatti reakcióidő. Mit jelentenek ezek a gyakorlatban ? Melyik eszközt érdemes megvenni ? Melyik gyártó termékeit kell kerülni?
Van ilyen? Nem találtam sehol. Angolul is lehet. -
BB9000
senior tag
válasz
SunMount3r #342 üzenetére
Az általad kinézett ultragagyi hosszabbító használható, de ne várd, hogy ajánlott legyen. Helyette neked is az APC PM5-GR -t tudom ajánlani. A túlfesz védelem ma már nem luxus. Kell.
-
BB9000
senior tag
válasz
Don.Corleone #341 üzenetére
APC-t ajánlok. Nekem is az van. Az előző hsz ben ajánlott APC PM6-GR neked is megfelelő lesz. Ha olcsóbban szeretnéd megúszni, akkor szóba jöhet még az APC PM5-GR is. Ennek a védelme kb. feleakkora és csak 5 dugója van.
-
BB9000
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #340 üzenetére
APC PM6-GR zavarszűrős elosztó. Ilyet ajánlok.
Egész jó áron be lehet szerezni itt: https://www.pcx.hu/termek/apc-pm6-gr-zavarszuros-eloszto-173204
Dugaljanként nem lehet lekapcsolni. Ha ilyen kell, akkor azt külön javaslom megoldani. Ez a cucc biztosítja a villámvédelmet, és ez után kötöd az egyedileg kapcsolgatósat. A védelem úgyis megvan. Egyedül az ellen nem véd, amit a védett hosszabbító utáni szakaszon szed össze a kábel. Azt a szakaszt rövidre hagyod és jó vagy. -
SunMount3r
nagyúr
Sziasztok!
Kérdésem annyiból OFF, hogy a kiszemelt elosztó nem túlfesz védős. Ezt a 6m-es kábeles, 6-os ajzattal rendelkező Nexus elosztót néztem ki. Kérdésem: elég jó minőségű szerintetek és nem okoz gondot a 6m-es kábel hossz?
1 TV, hangfal, asztali média lejátszó,telefon töltő, egy másik 4 ajzatos elosztó, meg még mikor mi egyéb lenne rádugva...
Fontos az olcsóság, de lehetőleg maxi gagyit sem akarok. De ha van ennél jobb ajánatotok, akkor linkelhetnétek is.
Köszi!
-
Don.Corleone
aktív tag
APC vagy Belkin túlfesz, elosztót ajánlotok? PC, hifi, monitor, telefon töltéséhez, kellene leginkább, standard 5-6k környékén vannak az árak, erre a felhasználásra mit ajánlotok?
-
Sanyi.mTs
addikt
túlfeszültség védelemmel ellátott elosztót keresek a következő paraméterekkel, otthoni felhasználásra:
- 6 dug alj,
- dug aljankénti lekapcsolhatóság,
- falra szerelhető,
- márkásabb gyártó terméke. (aki esetleg kártérítést is vállal),
- fekete szín, de ez nem fontostudtok ajánlani valamit?
-
Fullchaos
újonc
válasz
Fullchaos #336 üzenetére
Na, új fejlemény: végül is kiderült, hogy valószínűleg semmi köze a túlfeszültség topikhoz, de azért leírom, legyen meg a megoldás, hátha valaki pont így jár... Nem túlfesz, nem elosztó, nem driver, nem táp, nem videokártya... Hanem:
...szóval minden eddigi javulás egy idő után szép lassan visszakecmergett az eredeti hibához: időről időre, egyre gyakrabban fekete lett a középső képernyőm 1-2 másodpercre. Az lett a gyanús végül, hogy mindig akkor volt jó egy ideig, ha fizikailag megpiszkáltam a videokártya kimeneténél a kábeleket. Adta magát, hogy esetleg kábel lehet a gond, de mivel két kimenet között megcseréltem két kábelt, nem tűnt logikusnak. Nem is a kábel a ludas, de azért biztos ami biztos, kipróbáltam egy másikkal. És lőn világosság: mégis ez volt a baja, pontosabban maga a DVI csatlakozókban lévő tüskék. Ezek Aliexpresszről rendelt, 3 méter hosszú DVI kábelek (hogy szépen elvezethessem a három monitorhoz), és szerintem egy mikronnyival kisebbek benne a tüskék, amik becsusszannak a grafikus kártyán lévő kimenetbe. A hőingadozás hatására pedig néha-néha nem érintkeztek elég jól, hiába voltak megfelelően rögzítve - legalábbis most az eredeti, 1.5 méteres kábelekkel már napok óta nem volt semmilyen probléma.
-
Fullchaos
újonc
Lekopogom, azt hiszem, megtaláltam a hibát!
Legalábbis most már órák óta nem csinálta...
Banális.
Gondoltam egyet ugyanis, és kipróbáltam egy másik DVI kábelt, a régiek 3 méteres speckók, hátha azzal van a baj. Amint csavarom befelé a szabvány kábel dugóját rögzítő két pöcköt, hát nem kiesik az egyik magából a videokártyából?! Bakker, a kártya hátoldalába rögzített egyik hatszögletű anya totál kicsavarodott a helyéről, sőt a másik DVI foglalaté is csak félig volt benne. Ezáltal hiába tekertem bele lelkiismeretesen tövig a két, kábelt rögzítő menetes rudacskát, ezzel még rontottam is a helyzeten, hiszen nem tudott a helyére csusszanni a csatlakozó, eltartotta a félig kicsavarodott foglalat.
Ááááá...
-
1stVikman
senior tag
válasz
Fullchaos #334 üzenetére
Szerintem feszültségingadozást kizárhatod, mert a többi eszköznél is jelentkeznie kellene a hibának. Ha minőségi tápod van, akkor az sem okozhatna ilyet, mert a kártya visszavenné a teljesítményt vagy lekapcsolna a rendszer.
Elképzelhető, hogy valamilyen forrasztási hiba lehet.
Bár utoljára írtad, hogy kidobta a "nincs jel" feliratot, ez meg a vga felé tereli a hibalehetőséget.
Próbáld meg a kártya topikjában is feltenni a kérdést, hátha már találkoztak ilyennel, vagy van valami ötletük ezzel kapcsolatban.
Szerintem nem feszültségtüske, mert azokat a túlfeszültségvédő megszűri, de ha mégsem, akkor a többi monitoron is kéne jelentkeznie egy időben a hibának. -
Fullchaos
újonc
válasz
1stVikman #333 üzenetére
Köszönöm, remek javaslat - de már megcseréltem fizikailag a középső monitort az egyik szélsővel, a tápkábelüket és a DVI kábelüket is - az eredmény mindig ugyanaz maradt, a középső (ami korábban a szélső volt) csinálja továbbra is, a szélsők nem. (A monitoroknak beépített tápja van.)
És marhára gyanús, hogy mintha akkor csinálná leginkább, amikor "melegszik". Tehát hidegen nem, melegen nem, de a kettő között igen.
Bár már annyi mindent próbáltam, annyi mindent figyeltem, hogy lehet, csak bebeszélem magamnak. Megpróbálok első körben szerezni egy erősebb gép tápot, hátha, aztán a következő kör a grafkártya csere lesz (teszteltem a RAM-ját szoftveresen és terheléssel is, semmi).
Ami miatt ebbe a topikba írtam, az még mindig a gyanúm, hogy valami a feszültséggel, annak váltakozásával lehet. Nem tudjátok, van eszköz arra, hogy tüskéket "logoljon"? Google nem nagyon mondott semmit...
-
1stVikman
senior tag
válasz
Fullchaos #331 üzenetére
Szerintem:
Ha ugyanabba az elosztóba bedugva csak egy monitoron jelentkezett a hiba, akkor az elosztó kizárható (pláne, hogy másik dugaljban is ugyanazt a hibát produkálta).
Ha megpróbáltál mindent, ami alatt a tápok-kábelek-vga kimenetek összes kombinációját értem, és mindig ugyanannál a monitornál, és csak annál jelentkezik a hiba, akkor a hiba a monitorban van.
Én így tesztelném:
Legyen a 3 monitor M1-M2-M3, az ezekhez kapcsolódó tápok a T1-T2-T3, kábelek a K1-K2-K3, vga kimenetek V1-V2-V3.
Alap esetben ugye M1-T1-K1-V1 ,M2-T2-K2-V2 és M3-T3-K3-V3 van. Tegyük fel, hogy az 1-es a hibásnak vélt középső monitor.
Tesztben mindig egyszerre csak egy dolgot cserélj fel, pl. először a tápot: M1-T2-K1-V1 értelemszerűen a második monitor meg ekként változik: M2-T1-K2-V2.
Aztán M1-T1-K2-V1, ekkor a második monitor M2-T2-K1-V2.
Aztán M1-T1-K1-V2, ekkor a második monitor M2-T2-K2-V1.
Végig játszhatod ugyanezt az 1 vs 3-as monitorral. (A 2 vs 3 felesleges, mert azok rendesen működnek.)
Ha a hiba átvándorol, akkor az éppen cserélt komponens a hibás. Ha egyik esetben sem változik, és mindig ugyanaz és csak az az egy monitor kapcsol le, akkor mint már fentebb is írtam, a monitor lesz hibás.
Nem túl rövid folyamat, de egyértelműen beazonosítható, hogy mi a rossz.szerk.: Látom időközben újabb fejlemény, de ettől függetlenül tesztelnék.
-
Fullchaos
újonc
-
Fullchaos
újonc
válasz
Fullchaos #330 üzenetére
Még talán a videokártya lehet, de az sem valószínű, mert átdugtam az egyik kimenetéről a másikra. És a három kimeneten (3 monitoron) csak az egyiken csinálja egyszerre, mindig a középsőn.
Illetve az az érdekes, hogy mintha terhelésnél jönne elő. Amikor a gépet bekapcsolom és csak a Windowsban szüttyögök, nem igazán jön elő. Egy video megnézésekor néha-néha, játékban is elsősorban az elején, aztán alábbhagy. De a terhelést már nem tudom fejben összekötni a feszültség tüskékkel.
-
Fullchaos
újonc
Sziasztok, van egy igazáén érdekes problémám, és már nem tudok másra gondolni, mint feszültség-ingadozásra vagy -tüskére.
A sztori onnan indul, hogy van egy 28" három monitoros szettem, szimulátorozom. Hónapokkal ezelőtt a középső monitor elkezdte azt csinálni, hogy 2 másodpercre elsötétült, majd visszaállt. Nem kikapcsolt vagy elvesztette a képszinkront, hanem csak egy hosszút pislogott (kipróbáltam, akkor csinál így, ha nem kap áramot - ha elveszti a képet, akkor másképp csinál
. Először csak hetente egyszer-egyszer, aztán egyre gyakrabban - persze szimulátorozás közben, amikor minden tized számít. Idegbaj. Kapásból szoftveresen keresgéltem: visszaálltam a régi driverre, mert mintha pont frissítés után kezdte volna csinálni, aztán a legújabb beta kipróbálása, összes beállítás ellenőrzése, Google feltúrása... Aztán jött a DVI kábelcsere, majd csere a másik monitoréval keresztben, de csak csinálta. Mindig a középső monitor.
OK, mit veszíthetünk, húzzuk újra a rendszert, hátha segít - akkor már Win10-re. 10 perc elteltével megint csinálta, báááááz! Na, akkor ez mégis hardver lesz, a fenébe. Szétszedtem az egész 3 monitoros szettet, és fizikailag is megcseréltem a monitorokat, hátha tényleg a középső rossz. Win10 újraboot, izgatott várakozás - semmi javulás, csinálja.
Új ötlet: a három monitor + egy bazi nagy szervo motoros kormány is ugyanabba a túlfeszültségvédő elosztóba volt bedugva, hátha nem bírja az elosztó, áttettem a középsőt közvetlenül egy fali dugaljba. Így is csinálja.Mi a halál lehet még?! Már csak arra tudok gondolni, hogy valami másik eszköz, akár a háztartásban valami feszültség tüskét csinál, és attól dobja el magát a monitor tápja egy pillanatra... Találkoztatok már hasonlóval?
Vajon egy szünetmentes táp megoldja a problémát? (Feltéve, hogy valóban az "árammal" van baj.)
-
1stVikman
senior tag
Cyberpower inkább közepes. Kicsi az elnyelőképességük, de vannak nála sokkal gyengébbek, és persze erősebbek is. APC, Belkin a legelterjedtebb, de én pl. utoljára V7-et vettem, aminek jók voltak a paraméterei, és kedvező ára is volt.
Én mindig azt néztem, hogy adott árkategóriában melyik terméknek van a legmagasabb védelmi képessége Joule-ban és Amper-ban. Ha pedig nem találtam erre vonatkozóan információkat még a gyártó honlapján sem, akkor hagytam az adott terméket, és másikat néztem. -
Stofl85
tag
Sziasztok!
Van egy MGE (most már EATON) 6-os túlfeszvédős elosztóm. A zöld Protection OK nem világít rajta, de az elosztó üzemel. Szétszedtem, és az izzón 150V feszültség mérhető, tehát elvileg világíthatna is.
Ahogy nézem az áramkört, ez úgy működik, hogy túlfesz esetén az egyik szálat letesteli, ennek következtében meg gondolom a szekrényben lévő megszakítónak kellene leoldania. Ez így nem túl meggyőző.
Eléggé mondvacsinált védelemnek látszik. Persze neves cég pénzgaranciás terméke, tehát gondolom okos emberek találták ezt így ki.Szóval valaki tudja esetleg, hogy hogyan működik ez? Csak az izzó fáradt el, vagy a védelem sem üzemel innentől kezdve? Köszönöm!
-
k-adi
nagyúr
Üdv.
Lenne egy kérdésem a témában...ezt a túlfeszültség védőt néztem ki (APC SurgeArrest 5 Plug + TEL Switch (P5BT-GR)), de felmerült a kérdés, hogy az APC túlfeszültségvédő elosztóban lévő telefon foglalat:
Data Line Protection Analóg telefonvonal telefon/fax/modem/DSL-modem számára (RJ-11 csatlakozó) van, viszont a "szuper" default upc routerből (Technicolor TC7200) kijövő ethernet utp kábel (CAT5/RJ-45).Kérdés: ha megveszem az APC SurgeArrest 5 Plug + TEL Switch túlfeszültségvédő elosztót akkor bele megy a ethernet kábel? Nem mi?
-
flash-
veterán
túlfeszültség védelmi elosztót szeretnék venni.
meg szoktak jelölni egy olyan tulajdonságot hogy Levezetési áram .
van 90 amperes, van kevesebb.
Általában a villámok wikipedia szerint a villámok lehetnek 30 KA-esek is.
tehát egy 30 KA es Levezetési áramú elosztó akkor egy 30KA -es villámot levezet?
(vagy kevesebbet, mert ha házba csap a villám az próbál "eloszlani a felületeten - házon "?)
vagyis akkor nem érdemes 90kA levezetésű elosztót venni, elég a 30KA-es is?
illetve meg szokták adni hogy az elosztóban lévő biztosíték hány amperes.
ez mennyire lényeges?
10 Amperes elég? -
dethroner
veterán
Sziasztok!
Keresgélnék valami védelmet egy esetleges túlfeszültség ellen, de ha jól olvasgattam cikkeket eddig, akkor földelés nélküli konnektornál abszolút felesleges, hatástalan az ilyen eszköz? -
belinho
senior tag
válasz
1stVikman #318 üzenetére
Hosszabbító elosztóm az van vagy 4-5db, szóval arra már nem kellene költeni, meg ahogy írtam van most kiadás bőven, ezért gondoltam az 1-es APC-re, meg abból eleve akartam akkor minden helyiségbe.
De ahogy írtam 2db 1-es az már tuti, a 2 szobába megy az 5-ös, viszont a konyhába lehet meg kell vegyem a 8-as APC-t, mert szerintem a hűtő a tűzhely, mikro, meg még a klíma is lehet elég nagy kakaót fog felvenni, bár egyszerre úgy sem fog menni minden, de nincs kedvem állandóan dugdosni, meg huzigálni.
Kedden megyek is, és megnézem újra a lakást, a konnektorokat, hogy tudnám majd megoldani, meg mit hova tenni.
-
1stVikman
senior tag
Szia!
Szerintem ilyen kisebb fogyasztókhoz, mint telefontöltő, laptop/tablet, modem, router, külső hdd stb simán elég lehet az egyes APC+ sima mezei elosztó, mivel kis fogyasztásúak. De pl. egy sütő, mikró, hűtő, tv stb, szóval nagyobb fogyasztású gépek esetén én mindenképp a rendes, több dugaljjal rendelkező túlfeszültség védőt venném.
Egyébként az általad linkelt oldalon az egyes APC 4700 Ft, az ötös APC meg 6000 Ft, szóval nem jössz ki olcsóbban ha az egyes+sima elosztó kombóra gondolsz, tekintve, hogy egy sima ötös elosztó is van vagy 1500-2000 Ft.
Arra figyelj, hogy a nagyobb táppal rendelkező cuccok nem biztos, hogy elférnek egymás mellett. Nekem pl. a modem és a router adaptere elfoglal 3 helyet, mert akkora böhöm nagyok. -
belinho
senior tag
válasz
1stVikman #316 üzenetére
Üdv!
Az a baj, hogy sok helyiség van, kapásból 2szoba, oda kellene kapásból egy 8-as a PC, monitor,5.1, router,modem,külső HDD, noti vagy telefon töltő, és már tele is van.
A másik szobába ott lenne a TV-video-hifi-dvd-psx stb szóval oda is, bár ott egy 5-ös is elég lehet, ha nem dugok be mindent.
A konyha-nappaliba hűtő-mikro- villanytűzhely-klíma-+ a konyhai kisgépek megint egy 8-as.
2db 1-es meg biztos kell a kazánnak és a fürdőszobába a mosógépnek!A webshop az jó, többször rendeltem már tőlük, meg itt van helyben, szóval nincs szállítási díj személyes átvételnél, szóval még olcsóbban is kijövök, meg ha baj van, akkor cserélik egyből nem kell küldözgetni a cuccost.
Másik fórumban azt írták elég az 1-es is, szóval most már tényleg nem tudom. Remélem annyira nem vészes a dolog, csak a szomszédok ijesztgetnek.
Kérdeztem szerelőt, azt mondta meglehet oldani másképp is, csak az 300K-ba fájnaDe akkor hallgatok rád, szerintem veszek 3db ilyen 5-ös elosztót( APC P5BV-GR) és 2db 1-est!
-
1stVikman
senior tag
Szia!
Én ezt vettem meg: [link]
7 dugalj van, 2050 J, és 52500 A a max. védelmi képessége. 2500W-ot lehet rákötni.
Az APC jó, de picit drága, Az egyes dugalj+ elosztó kombót nem javaslom, mert állítólag nem képes így a megfelelő védelmi feladatát ellátni az eszköz, illetve figyelni kell arra is, hogy mennyi a max.terhelhetősége.
A linkelt oldalnál meg jóval olcsóbban is lehet vásárolni.
APC-ből én az 5-öst venném:[link]
Bármilyet veszel, nézz utána a hivatalos honlapján, hogy max. hány Joule és hány Amper ellen tud védeni.
A legelső túlfeszültség védőmnél én még nézegettem olyat is, hogy hány millisec alatt lép közbe a védelem, milyen zavarszűrők stb. vannak beépítve, de ez már csak részlet.
Néhány hsz-szel feljebb linkeltem, hogy én miket javasolnék, ebből az egyiket meg is vettem.
Ha kiválasztottad a típust, akkor pedig keress egy olcsó és megbízható webshopot. -
belinho
senior tag
Üdv!
Hamarosan költözök társasházba, s a szomszédok szóltak, hogy nem teljesen egészséges a hálózat, volt már kint több szerelő is, de hibát nem találnak soha, ennek ellenére pár lakásban elég sok elektromos eszköz lehelte ki a lelkét.
Azt mondták, ez azóta van, amióta egy pékség a szomszédba költözött.Szóval a bajt megelőzően szeretnék készülni, mintha nem lenne eddig is egy csomó kiadásom.
A kérdésem az lenne, hogy elég-e ha minden konnektorba veszek egy ilyen APC P1-GR SURGE PROTECTOR Túlfeszültség védő-t, és aztán hagyományos elosztóval osztanám szét az áramot a berendezések közt.
Vagy erre nem is merek gondolni hogy vennem kell mondjuk 5 ilyen 5-ös, 6-os, 8-as elosztót.
Az 1-est megúsznám 25K-ból, viszont a másik verzió majd a duplája ha nem több lenne!
-
1stVikman
senior tag
Szia!
Nem nagyon van segítség a témában, de anno mindenki az APC termékeit ajánlotta.
Én speciel egy Belkin Surgemaster-t vettem akkor, de ár/ érték arányban nagyon jó volt.
2,5 ezer Ft körül volt, 4 dugalj, és telefon védelem. 1034 J és 19.500 A Max terhelést bír, resetelhető, billenőkapcsolóval, bekapcsolás és földelés visszajelzővel. Ilyen volt
Aztán valamiért eltűnt a piacról az összes ilyen jellegű terméke, és jött helyette egy csomó ismeretlen gyártó. Ezek elég kevés információt adnak a termékeikről, és a védelmük sem az igazi.
APC még kapható, de annak a kapcsolójára hallottam panaszt, miszerint hamar elkopik a belseje, de ezt leszámítva nagyon megbízható termék.
Most ha vennem kéne, akkor APC , V7 vagy Belkin közül választanék.
Árban ezek a 7-9 ezer között mozognak, és viszonylag hasonló az energiaelnyelésük.
Remélem segítettem. -
nobela
senior tag
APC SurgeArrest Performance
Eddig ezt találtam a legkomolyabbnak. Mondjuk úgy látom már nem nagyon lehet kapni...
-
nobela
senior tag
Köszi, néha több száz kilométerről a kirángatás sajnos nem mindig működik
Van valami - normális keretek között - azért megnyugtatónak mondható megoldás? Tekintve az eddig elhullott alkatrészek árát, akár 20-25 ezer Ft-ig hajlandó lennék elmenni, ha ezért komolyabb védelmet kaphatok.
Persze feleslegesen egy fillért sem akarok költeni...
-
Argos
őstag
Ez ellen semmi nem nyújt védelmet.
Csak az, ha mindent kihúzol a konnektorból, és jól sejted, a telefon, a net, illetve az antenna kábelt is ki kell húzni. És lehetőség szerint minél messzebb rakni a vezetékeket az eszközöktől, mert egy métert simán áthúz egy közeli villámcsapás végett a túláram.
Én speciel, ha nem vagyok otthon és tudom, hogy vihar esetén nem is lesz ott senki, akkor alapból minden madzagot kiráncigálok. -
nobela
senior tag
UP
-
nobela
senior tag
Sziasztok, egy év alatt 2 alaplapot + egy routert nyírt ki villámcsapás, ráadásul KIKAPCSOLT gépnél.
Mind a két esetben hatalmas durranás is volt, a közelben csaphatott be.
Van olyan megoldás ami 100%-os biztonságot tud nyújtani ilyen esetek ellen? (Persze húzzak ki mindent, de ha nem vagyok otthon...) Valószínűnek tartom hogy nem is az elektromos hálózaton, hanem a routeren keresztül a hálókártyán át nyírta ki az alaplapot mind a két esetben.
-
Clam
csendes tag
Sziasztok!
Kis településen lakom és mostanában egy másodpercre elmegy az áram, majd visszajön. Most vásároltam új gépet kb. 2 hónapja, nem akarom hogy ez kinyírja... Hogy tudnék ellene védekezni? Szünetmentes táp? Ha igen, milyet ajánlotok? Segítségeteket előre is köszönöm!
-
batagy
őstag
Ha feltételezzük, hogy a túlfeszültségvédő csak a hálózat felől véd, akkor nincs értelme egymásba dugni őket.
Akkor lenne esetleg értelme csak, hogyha a túlfeszvédő egyes kimeneti konnektorait egymástól is védené az elosztó. Vagy ha esetleg a te belső készülékedben keletkezne túláram, egy olyanban, amely a túlfeszvédőre van dugva, és akkor a sima elosztóra dugott készülékekre visszahatna a zavar.
De általában nem erről van szó, szóval szerintem elég ha a túlfeszvédőből csak sima elosztóval viszed tovább az áramot.
-
abyssc2
tag
Sziasztok,
Túlfeszültségvédő elosztó vásárlása előtt állok.
A következőt szemeltem ki: APC SurgeArrest 8 Plug + TEL/TV/NET Plug 3m Switch (PF8VNT3-GR)Jelenleg 2 sima hagyományos elosztóm van, az egyikből megy tovább az áram a másikba.
A kérdés a következő, ha a falba bedugok egy túlfeszültségvédős elosztót, és abból megy tovább egy "sima", akkor az is védve lesz, igaz? Vagy van bármi értelme kettőt venni, és azokat dugni egymásba?
-
törölt tag
Üdv!
Van egy túlfeszültség ellen védő elosztóm, ami a szobám lelke (volt eddig).
Be volt dugva két laptop töltő, egy asztali lámpa és egy nyomtató. Szerintem ezek közül egyszerre csak a laptoptöltők üzemeltek. Bedugtam még a porszívómat, volt egy kattanó hang és azóta egyszerűen nem működik az elosztóm. Arra gondoltam, hogy lehet benne valamiféle biztosíték, amit vissza kellene állítanom, kérdés az, hogy ezt általában meg lehet-e tenni valamiféle gombbal, szerelés nélkül? Tehát ötleteket várnék arra, hol lehet. Persze ha hülyeség a feltételezésem, akkor meg arra szeretnék választ kapni, hogy ilyenkor mit tudok ezzel kezdeni? Mehet a kukába az elosztó, vagy esetleg meg lehet javíttatni? Végül is jól működött, mert az elosztón kívül semmi nem romlott el.Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- SQL kérdések
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Elektromos autók - motorok
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Horgász topik
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Windows 11
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
- Lépd át a határokat az ASUS ProArt 4060-nal! 0% Kamatmentes rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest