- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A partnerektől függ, hogy lesz-e Arc csúcs-VGA az aktuális generációban
- OLED TV topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- HP notebook topic
- Fujifilm X
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra
-
PROHARDVER!
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez talán rímel rá:
Bár egy ideig jól haladtak a dolgok, megint egyre több az oltatlan gyerek
"Azonban a védőoltások úgy működnek, hogy minél többen vannak beoltva, annál hatékonyabbak. Emiatt az elmúlt tíz év trendje alapján már a gazdagabb országok sincsenek teljes biztonságban: az EU-ban 2024-ben közel megtízszereződött a kanyarós megbetegedések száma.
A nagy törést a koronavírus-járvány okozta, mert látni lehet, hogy 2020-ban bezuhant az EPI-ajánlott vakcinák beadása, így 10-15 millió gyerek nem kapta meg a szükséges oltásokat." -
Nem nagyon lehet mit hozzátenni, mindenesetre jó lehet, ha egy szülő ennyire biztos a saját világképében...
-
-
Vesa
veterán
"A jó hír az, írja a lap, hogy a forgalomban lévő vakcinák továbbra is hatékony védelmet nyújtanak e variánssal szemben is.""
Csak sajnos az ezzel kapcsolatos szakmai ajánlásokról nem sokat hallani. Az évekkel ezelőtt lezajlott oltási kampányban beadott vakcinák már nem igazán érnek semmit. Azóta viszont nem sokan oltatnak és alig van infó arról, hogy aki akar, annak milyen ütemben, milyen időközönként érdemes egyáltalán. Mintha mindenki magára lenne utalva, és vagy random kér egy vakcinát, vagy nem, vagy beadat egy évben kettőt is, vagy évekig egyet sem. Nem hinném, hogy ennek így sok értelme van,.
-
Új covid-variáns terjed az Egyesült Királyságban
"[...]az N.B.1.8.1 „a többi jelenlegi variánshoz képest gyorsabban terjed”, és úgy tűnik, hogy egy potenciális fertőzőképességét tekintve veszélyesebb mutációról van szót. A variánst először 2025 januárjában észlelték, április végére ez volt a domináns Sars-COV-2 vírustörzs Hongkongban és Kínában, azóta pedig már az Egyesült Államokban is jelentették. A jó hír az, írja a lap, hogy a forgalomban lévő vakcinák továbbra is hatékony védelmet nyújtanak e variánssal szemben is." -
Minél kevesebb a dögevő, annál több a zoonotikus betegség
"A zoonotikus betegségek évente több millió ember halálát okozzák, egy részüket pedig az elhullott állatok tetemein keresztül terjed. Ezekről a dögevők, ha bőségben jelen lennének, rövid idő alatt gondoskodnának, azonban az egyensúly megbomlott, a nagytestű gerinces nekrofág állatok száma csökken, ezzel párhuzamosan az opportunista dögevőké nő [...][amelyek] nemcsak hogy nem képesek teljesen eltüntetni a dögöket, de jellemzően jobban alkalmazkodtak az ember közelségéhez, így nagyobb eséllyel terjesztenek betegségeket is." -
Véget vethet a HIV-terjedésének az a gyógyszer, amit most hagyott jóvá az Egyesült Államok
"[...]az Egyesült Államok jóváhagyott egy olyan, a fertőzés megelőzésére szolgáló terápiát, amit évente mindössze kétszer kell beadatni [...] A hosszú távon ható antiretrovirális gyógyszer a humán immundeficiencia-vírus sejtekben történő megsokszorozódását gátolja azzal, hogy megzavarja a vírus replikációjának kulcsfontosságú lépéseit. [...] A gyógyszer listaára évente 28 218 dollár lesz az Egyesült Államokban [...]" -
VinoRosso
veterán
válasz
Dare2Live #73444 üzenetére
A környezetszennyezés ugyanaz, vagy rosszabb, talán Izlandot meg a Feröer szigeteket kivéve, de ott meg azért mert lefújja a szél a nyakadról a fejedet is. Spanyol nagyvárosok tipikusan a legszennyezettebbek közé tartoznak, az országuk a klímaváltozásnak talán leginkább kitett, szépen kúszik oda fel a Szahara, mivel az erők nagyját 'elhajókázták' és nincs ami megfogja a talajt.
Z.É.T.: a cikk a környezetszennyezésről szólt. Hogy illik a konktextusba a közpolitika?Amúgy NZ se annyira tiszta csak másért, a tehenek telesz.rták az édesvízkészletet (viccen kívül, az egyik legégetőbb probléma arrafele).
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
VinoRosso #73443 üzenetére
Lehet EUn belűl is maradni.
Valaki síelni szeret, valaki tengert. Valaki kivan a "német" mentalitástól, valakinek bejön...
Vannak opciók EUban... Én legutobb a Malaga-Marbella vonalat néztem meg. Nehéz összefoglalni de túl sok ember... annyira nem tetszett. De pl Tarifa-Cadiz már igen. De valószínű nyugat osztrák jobban bejönne. Meg németül kb tudok. Mondjuk ott pont hajamra kenhetem.
Tarifa [link] -
-
-
updog
őstag
válasz
Dare2Live #73438 üzenetére
Laborvizsgálatra már időpontot kellett kérnem, kicsit több mint egy hónapra(!!!) kaptam. Labor!
Ez azért legutóbb (talán 1-1.5 éve) emlékeim szerint még úgy nézett ki, hogy random odamentem fél 7-re, a 7 órás nyitáskor hadakoztam kicsit a már 6 óta ott álló nénikékkel, illetve a késve érkező pofátlanabbjával, de fél 8-ra tű be, tű ki, mehettem haza.
Ja, és az eredményt vinnem kell majd kardiológiára, augusztus végén... mi lenne ha nem betegen mennék, hanem csak úri huncutságból mondjuk így 40 év körül szeretnék egy szűrővizsgálatot, egy terheléses EKG-t, you know, megelőzés, egészségmegőrzés céljából?
Itt abba is hagyom a hozzászólásomat
-
Dare2Live
félisten
Kis magyar lokál. Édesanyám szerint eddig is komoly volt a leépülés de az elmúlt fél-egy évben szakáganál összeomlást lát. pl urológia. Legrosszabbak közt fizet kórháznak, orvos sincs két szomszédos megyében! is az érdemi/minőségi megszűnt. A következmény, hogy lokálban a várakozás 6+hóra nött sürgős eseteknél is és és csak nöttön-nő. Durva túlterheltség, kiégés korábban simán rutin túléli betegek meghalnak.
Olyat mondott, hogy lehet hogy abbahagyja mert mentálisan megviseli. Pedig látott egyet mást... (50+éve praktizál) -
Vesa
veterán
válasz
Ringman #73434 üzenetére
Idiocracy...
Valójában nem zavarna, amennyiben nem pont a járványügy lenne érintett. Már úgy vagyok vele minden más területen, hogy "természetes szelekció". Legalább majd pár hülyével kevesebb lesz. Csak sajnos a pandémia elleni védekezés nem működhet egyéni szinten, tehát itt az is meg fogja szívni, aki egyébként lesz*rja a marhaságaikat. -
-
Rage47
veterán
Tavaly nyár végén kaptam el UK-ban valami köhögős betegséget, állítólag ez a "100 napos köhögés" nevű cucc volt, pár hétig éjszaka is felébredtem, annyire köhögtem, szörnyű volt. Köhögéscsillapító nem ért semmit konkrétan éjszaka. Belázasodtam olyan 3 hét múlva és akkor kaptam csak antibiót. Utána is köhögcséltem még egy ideig, de már tudtam aludni.
-
updog
őstag
válasz
rgeorge #73422 üzenetére
"A köhögés lassan múlt csak el."
Bakker, ma reggelre még mindig úgy ébredtem, hogy egész éjszaka köhögtem (persze, száraz a levegő is, de az máskor se jobb).Napközben kicsit jobb a helyzet, gondolom ahogy fekszem úgy jobban összegyűlik a retyva a tüdőmben. Lassan gondolkozom a dokin, mert már három hete nem tudok emiatt rendesen futni (versenyre készülök).
-
válasz
Ringman #73429 üzenetére
Magyarul a kirúgásokról:
Kennedy összeférhetetlenségre hivatkozva kirúgta a teljes szövetségi oltási bizottságot
"Kennedy állításaival ellentétben az ACIP tagjait szakértelmük alapján választják ki, és kötelesek felfedni az esetleges összeférhetetlenségeket, amiket online is közzétesznek, és ki kell zárniuk magukat a szavazásból minden olyan döntés esetében, ahol érintettségük lehet." De kit érdekelnek manapság a tények? -
Ringman
félisten
Kennedy guts CDC's vaccine panel of independent experts
The Advisory Committee for Immunization Practices helps the agency make recommendations on who should get certain vaccines.
---
The Bleach Community Is Ready for RFK Jr. to Make Their Dreams Come True
Online communities dedicated to the use of a toxic bleach solution to treat everything from cancer to autism believe Robert F. Kennedy Jr. is interested in their cause. -
Vesa
veterán
Éppen ideje lenne valami hasonlónak, de persze a konteós csoportok már biztos égnek, mert "az illuminati....bla bla".
Azon meglepődtem, hogy a magyar deleg is aláírta, bár ratifikálás előtt még vétózhatnak, hogy hízlegjenek kicsit kennedy juniornak és azon keresztül sárgahajnak. -
-
Kényszeroltás és katonai beavatkozás, vagy hatékony segítség a tagállamoknak?
"2023-ban még csak egy viszonylag távoli dolognak tűnt az egyezmény, de idén aktuálissá vált: május 20-án az Egészségügyi Világszervezet közgyűlése elfogadta a pandémia-megállapodást, vagyis azt a dokumentumot, ami egy jogi kötőerejű nemzetközi szerződés arra, hogy globálisan javítsa a felkészültséget és a választ a jövőbeni járványokra. A közgyűlés 124 tagja mondott igent a szerződésre, köztük a magyar delegáció is, dr. Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár vezetésével."
(Ez ilyen fél-off: jelenleg nincs pandémia, és az egyezményt még nem ratifikálták, azaz inkább csak politikai jelentősége van. És természetesen rengeteg (teljességgel alaptalan) konteó terjeng vele kapcsolatban - ezeket is végigveszi a cikk.) -
Endemikussá válhat Európában a dengue-láz (otszonline)
A betegséget terjesztő tigrisszúnyogok északabbra tolódásával a chikungunya-láz is megérkezhet a vén kontinensre.
Az The Lancet Planetary Health folyóiratban májusi számában jelent meg a svéd Umeå University kutatóinak cikke, amelyben arról írnak, hogy a dengue-láz és a chikungunya-láz hamarosan endemikussá válhat Európában, mivel a globális felmelegedés miatt a vírusokat terjesztő tigrisszúnyogok elterjedési területének határa egyre északabbra tolódik.
A világ lakosságának mintegy felét már most is fenyegeti ez a két betegség, amelyek korábban főként a trópusi régiókra korlátozódtak. Mindkét vírus lázat okoz és ritka esetben halálos kimenetelű lehet, vektoraik az Aedes aegypti és az Aedes albopictus szúnyogfajok.
A tigrisszúnyogként is ismert Aedes albopictus az éghajlatváltozás miatt a felmelegedéssel együtt egyre északabbra merészkedik. Az elmúlt 35 év során számos tényező, köztük az éghajlat jelentős hatással volt a két betegség terjedésére Európában: a kitörések gyakorisága és súlyossága 2010 óta nőtt a hőmérséklet emelkedésével. Ennek ellenére 2024-ben - az eddigi legmelegebb évben - alig több mint 300 dengue-lázas esetet regisztráltak az Európai Unióban.
A dengue-járványok napjainkra már elérik Olaszországot, Horvátországot, Franciaországot és Spanyolországot.
“Eredményeink rávilágítanak arra, hogy az Európai Unió az Aedes fajok által terjesztett betegségek szórványos kitörései felől az endémiás állapot felé halad" - írják a szerzők.
Az európai kutatócsoport szerint minél magasabbra emelkedik a hőmérséklet, annál nagyobb a tigrisszúnyogok által okozott járványok kockázata. Előrejelzésük szerint 2060-ra a legrosszabb klímaváltozási forgatókönyvek esetén mindkét betegség kitörése a jelenlegi arány ötszörösére emelkedhet.
A kitöréseket gyakrabban észlelték gazdagabb területeken, ami arra utal, hogy ezeken a helyeken a jobb vizsgálatok képesek kiszűrni a vírust - és hogy a szegényebb területeken az esetek felderítetlenül maradhatnak.
A Franciaországhoz tartozó, Indiai-óceáni Réunion szigetén nemrégiben halálos chikungunya-járvány tört ki. A tigrisszúnyogok a zika- és a nyugat-nílusi vírust is képesek terjeszteni, de ezt a kérdést a jelenlegi kutatás nem vizsgálta.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Dengue, chikungunya may soon be endemic in Europe, study says
Impact of climate and Aedes albopictus establishment on dengue and chikungunya outbreaks in Europe: a time-to-event analysis
Irodalmi hivatkozás:
Zia Farooq et al, Impact of climate and Aedes albopictus establishment on dengue and chikungunya outbreaks in Europe: a time-to-event analysis, The Lancet Planetary Health (2025). DOI: 10.1016/S2542-5196(25)00059-2
K.M.
a szerző cikkei -
rgeorge
addikt
Furcsa ez, én is küzdöttem ilyennel április elején, köhögés, kis hőemelkedés, ami nálam gyakorlatilag lázt jelent, körzeti doki csak piros torkot talált, tüdő teljesen rendben, nem is írt fel semmit, de vett mintát a SOTE vírustesztjeihez. Másnapra elment a szaglásom és az ízérzékelésem is, kb. 1 hétre, biztos voltam benne, hogy COVID. A PCR tesztek szerint viszont nem COVID, nem influenza A és nem influenza B. A köhögés lassan múlt csak el.
-
Ringman
félisten
Targeting the epipharynx to disrupt the residual triggers of COVID-19 in patients with long COVID
To address the issue, the team explored epipharyngeal abrasive therapy (EAT) as a treatment. EAT is a treatment for chronic epipharyngitis that has been practiced in Japanese otolaryngology since the 1960s, involving the swabbing of the epipharynx with a 1% zinc chloride solution. After three months of weekly EAT treatment, the patients showed a remarkable improvement in symptoms.
While most existing treatments focus on managing these symptoms, this study goes deeper, identifying the epipharynx as a hidden reservoir of viral RNA and immune disruption, thereby opening new avenues for more targeted therapies. -
updog
őstag
Kezdek rendbejönni, már alig hörgök (csak ha levegőt veszek
), Aspirin C++
és Coldrex köhögés elleni, ezeket váltogattam úgy tűnik sikerrel.
És fantasztikus volt három nap után újra érezni a reggeli kávé ízét, bár az alap még mindig az orrüregből "sugárzó" folyamatos takonyszag, amitől már kezdek rosszul lenni... de úgy kezd helyreállni a rend.
-
updog
őstag
Agybadugós gyorsteszt (ami a korábbi fertőzések elején ugyanazt mondta mindig, mint a PCR) full negatívat hozott, T csíknak nyoma sincs, C szép erős. Egy kanál(!
) fokhagymasót megettem, nyilván hogy csíp azt éreztem, és miután kifújtam az agyamat is az orromon, azért megjött egy kevés fokhagymaíz/szag
Fene vinné el ezt a tavaszt, három kör nátha*, allergia, hányóshasmenős, változatos sorrendben (szerencsére legalább nem kombinálva
) mind megvolt.
-
ismerős lányánál ugyanez. nátha, aztán egyszer csak az undorító ízű gyógynövénykivonatakármi "jéé, nem is undorító, nincs is semmi íze"
szóval nagyon úgy fest, hogy ja, covid van most a boltban. írtam, hogy fiaméknál is 10 hiányzó volt az osztályban, osztrák ismerős is ugyanezt meséli.
megértelek a 3 kisgyerek mellett, nálunk már jobb a helyzet (11 és 6,5), de kb. másnapra sem lehetett tervezni semmit évekig. én kihagynám a nagyiékat most...
-
updog
őstag
Egy hete küzdünk mi is valami nyavajával, azt hittem bölcsi(ovi/suli, három gyerek három helyen...
) nátha, nem is voltunk olyan sz*rul, de folyamatosan göthöl egy kicsit mindenki.
Viszont tegnap éjszaka rettenetes volt nekem, taknyom megállás nélkül folyt, folyamatosan fizikailag éreztem hogy gyűlik a tüdőmben a slejm, köhögtem, könnyeztem (lehet hogy nem segít a nyírfaszösz, vagy minek van most szezonja
).
Ma reggel ittam a kávémat - és 0 íz. Náthásan nem meglepő, mindig ez van, de kifújom az orrom, akkor ahogy tisztul, az "íz" átjárja az orrüregem és elkezdem érezni - na most ez nem nyert... Így kerültem a topicba
Három Pfizer után vagyok (bár a harmadik is már 2 éve lehetett), talán megmaradok, a családból a kétéves az egyetlen aki még nem volt Covidos, de az egész heti göthből eddig teljesen kimaradt, remélem már megússza.
Amúgy a gyógyszertári orrbadugós tesztek kimutatják ezeket az újabb variánsokat is?
Mert a hétvégére tervezünk mamáékhoz menni, azt tudják már hogy taknyosak vagyunk, és ők mondják mindig hogy megér ennyit az unokázás, de azért egy covidot hazavinni más dolog mint egy náthát... (igen, tudom hogy jobb lenne a biztonság, de amikor f0sóshányósból jöttünk kifelé, és mondtuk hogy nem mennénk a havi tervezett látogatásra, szabályosan megsértődtek, ők ilyenek, megérte nekik a kiszáradás veszélye is 🤷♂️).
-
Vesa
veterán
Szvsz csak annyi lenne az értelme a tesztnek, hogy legalább Coviddal ne menjen az ember közösségbe. Ha már a többit úgyis lerendezi mindenki azzal, hogy "csak egy mátha", bár tény, hogy azért a flu is tud durva lefolyást generálni ha olyanok a körülmények. De az is tény, hogy a Covid még mindig akár maradandó egészségkárosodást képez okozni, így legalább ha tudjuk, hogy az, akkor jobban vigyázhatnánk arra, hogy másoknak ne adjuk át.
Mondjuk veszett fejsze nyele, a többség ha tudja az eredményt, ha nem, úgyis szarik az egészre és másokra. Ezt pont a Covid mutatta meg.
-
válasz
polonic #73406 üzenetére
nem arról van szó, hogy "semmi" (annál ártalmasabb cucc, akkor is, ha az ember megússza újra és újra komolyabb nyűg nélkül), hanem, hogy nincs már döntési pont hozzá kapcsolódóan igazából.
egy rsv miatt sem csinálsz semmit másképp, és ilyen szempontból a covid is egy lett a többiből. endemizálódott. ennek nyilván nem örülök, hiszen most is lassan egy hete beteg vagyok (tipikus "erős nátha", szerencsére messze nem halálos így, csak kellemetlen), ha nem létezne, most ez egy egészséges hét lett volna
-
vmennyire kíváncsi vagyok, de igazából ennek inkább történelmi okai vannak, eléggé meghatározta a mindennapjainkat ez a járvány az elején.
a sportos részben igazad van, ha komolyabban nyomnám, akkor valóban teszteltem volna magam. mostanában inkább csak itthon tornázom vagy túrázom, egyik sem jár olyan magas pulzussal. meg egyébként azért emlékszem az előző körök utáni futásra, szépen ugrált a pulzus, felszaladt terhelésre.
igazából minden vírusfertőzés után érdemes figyelni a szervezet jelzéseire és alkalmazkodni.
-
polonic
félisten
Nekem az a bajom, hogy hiába mondjuk azt, hogy a covid már csak semmi.
De én eddig kétszer kaptam el és olyan pusztulat szarul nem nagyon voltam még, mint ettől. Mindkét esetben. És a covid óta sokkal könnyebben kapok el mindenféle vackot. Az előtt 12 évig azt sem tudtam, mi a betegszabadság.
Szóval ez alapján én nekem kell az oltás évente, de lehet akár fél évente is beadatnám, ha lenne rá lehetőség. 3 havonta azért már nem. -
1. Úgy tűnt, hogy kíváncsi vagy/voltál -- ha teszteltél volna, akkor tudnád.
2. Egy közönséges náthának extrém ritkán vannak hosszú távú következményei, a covidnak meg gyakran. (Pl. indukálhat cukorbetegséget, szívizomgyulladást, vagy számos egyéb nyavalyát.) Azaz covid után pl. óvatosabban kellene sportolni, vagy komolyabban kellene venni a szűrővizsgálatokat. (De továbbra sem vagyok orvos.) -
Ringman
félisten
légszűrni/légtisztítani kellene minden munkahelyen, oktatási intézményben, hivatalban, gyak. az összes közösség előtt megnyitott területen.
ezen felül ha valaki beteg, akkor maradjon otthon (mondjuk tesztelni akkor lenne jó, ha poz teszt esetén 100% munkabér járna, ha táppénzen maradsz)
-
válasz
Ringman #73398 üzenetére
Az idősekre és a veszélyeztetettekre korlátozná az amerikai gyógyszerhatóság a Covid-vakcinákat
A Telex cikk nem túl alapos (egy félkész cikket szemléztek), de be van linkelve a forrás CNN cikk is (angol), ami számos elméleti és gyakorlati problémát vet fel a tervezett intézkedéssel kapcsolatban. Pl.:
- Ha nincs általános oltottság, akkor jobban terjed a vírus, és így gyorsabban tud evolválódni is.
- Ha jobban terjed a vírus, akkor gyakrabban fertőződnek azok is, akikre kimondottan veszélyes. (Pl. idősek vagy két évesnél fiatalabbak.)
- Addig oké, hogy egy fiatal, egészséges ember általában nem hal bele a betegségbe, de ettől még hosszan tartó szövődményeket összeszedhet.
- Ki a fene fogja eldönteni, hogy valaki veszélyeztett-e vagy sem? Az oltásokat nem a "házorvos" adja be (USA-ban): egy gyógyszerész meg tudja ítélni, hogy jár-e vagy sem? És ha meg is tudná: rá tartozik?
- Valójában az USA népességének harmada-kétharmada lehet így is jogosult (azaz ennyien szenvednek valamilyen alapbetegségben.)
- Jelenleg nagyon kevesen oltatják magukat (tkp. értelmetlen az egész).
- Stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- BestBuy topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- sziku69: Szólánc.
- Napelem
- Netfone
- További aktív témák...
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest