Hirdetés
-
PROHARDVER!
Tomato firmware
Új hozzászólás Aktív témák
-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igazad van, elfelejtettem hogy azon nincs.
Akkor nincs mese, nem tudom tovább optimálni a helyzetet, maximum eszköz cserével.
-
czaki
tag
Elképzelhető, viszont a media center miatt erősen vakarom a fejem.
Az új verzióig nem volt gondom vele, átfutottam a frissítés changelogját, nem találtam erre utaló változást. Van olyan kapcsolható funkció, amire a korábban említetteken túl ránézhetnék? Tudok limitet húzni a Transmissionnek és kompromisszumot kötni az FTP transzfer kapcsán a stabilitás érdekében, ezzel nincs gond, viszont pont a media center funkció az, ahol sok beállítási lehetőségem nincs.
Lehet érdemes lenne újratelepítenem, ezúttal hard resettel NVRAM törlés mellett? Ha nincs értelme, beletörődöm, de jó lenne ha legalább az "eredeti" állapot visszaállna.
Köszönöm mindenesetre a sok segítséget!
-
czaki
tag
Plusz tapasztalat, még minimálisra redukált torrent szám mellett is képtelenség működésre bírni az eddig hibátlanul működő media center funkciót, folyamatosan megakad a lejátszás, a böngészés is megáll olyankor. Valamit félre kalibrálhattam vagy esetleg tapasztalt valaki hasonló hibát ennél a firmware revíziónál?
-
czaki
tag
válasz
Lasersailing
üzenetére
Tíznél biztosan több van, redukálom a számukat, bár nem futnak párhuzamosan és nem is százával.
Van erre valami aranyszabály egyébként? -
czaki
tag
2 MB/s esetén a tempó jóval lassabb (el sem érem a korlátot), memória változatlan, a CPU pedig ritkábban fut fel magas értékre. Ugye folyamatosan frissíti így érdemben átlagot nem tudok, de az előzőhöz képest ez nagyritkán 100%-ot terhel be de javarészt 15-60% között ugrál. Viszont míg a 4 MB/s korlát mellett elértem a 2-3 MB/s közötti valós sebességet addig felére korlátozva jellemzőbb az 1-1,5 MB/s. Direkt külső hálózatról próbálom hogy ne házon belül terheljek be az adatforgalomba.
Van esetleg olyan beállítás ami magas memóriaterhelést okoz? Ebben az értékben nincs változás, 215-220 MB mindig foglalt.
-
czaki
tag
Most sikerült megnéznem, a memória kihasználtság 85% körül alakul alaphelyzetben is, FTP közben sem változik, viszont a CPU az stabilan 80-100% között ugrál (idle 10-15%). Kipróbáltam korlátlan és korlátozott (4 MB/s) sebességgel is, az eredmény nagyjából ugyanazt hozta. Ennél lassabbra lenne értelme lejjebb venni?
-
czaki
tag
válasz
Tav-Csoves
üzenetére
Köszi a választ, akkor nem egyedi eset. Nekem előtte 2019.03 vagy 04 volt azt hiszem, ott is tapasztaltam ilyesmit, csak ritkábban. A furcsa, hogy van a hálózaton egy RT-N12D1, oké, kevesebb szolgáltatást tud de atom stabil.

Azon is gondolkoztam hogy esetleg a Transmission terheli be a routert ezért csökkentettem a globális és torrentenkénti peerek számát (100/20 most a gyári 150/30 helyett), ez CPU terhelés csökkenést eredményezett ugyan, de az üzemi hőfok és a memóriahasználat nem változott.
Beütemeztem heti egy újraindítást is, de ezt még nem sikerült kivárnom, előbb kellett kézzel újraindítani sajnos.
-
czaki
tag
Sziasztok!
Nemrégiben frissítettem 2020.03-as FreshTomato verzióra a routerem (Asus RT-N18U). Korábban is tapasztaltam néha random összeomlást de bíztam benne hogy az újabb firmware ezt megoldja. Sajnos nem így lett, azt vettem észre hogy ha vezeték nélküli hálózaton másolok (akár FTP, akár SMB) akkor egy idő után teljesen lefagy a router, csak kézzel történő ki/bekapcsolással tér magához. Mivel szeretném távolról is használni az FTP szervert így ez nem a legjobb jelenség, mivel távolról nem tudom manuálisan újraindítani. Tapasztalt valaki hasonlót korábban?
Frissítéskor természetesen NVRAM törölve lett, semmilyen eszköz nem volt az USB portra sem csatlakoztatva. Normál üzemben a Transmission, FTP és média szerver funkciók futnak, viszont a hőfok így is 75 °C körül van stabilan és a memóriahasználat is 70-80% körül alakul.
Van valami beállítás esetleg, aminek az esetleges hibás használata ilyen jelenséget okozhat? A hőfok és memória terhelés miatt kell aggódjak? Hajlandó vagyok funkciókat beáldozni a jobb stabilitás érdekében de egyelőre úgy érzem hogy egy tűt keresek egy szénakazalban és nem tudom milyen irányba induljak el a megoldás felé.
Bármilyen választ, javaslatot előre is köszönök!
-
czaki
tag
Ext4-re tudom valahogy formázni Windows 7-en külső szoftver igénybevétele nélkül? Illetve így feltételezem nem férek majd hozzá, ha esetleg más Windowsos géphez akarom mobil eszközként csatlakoztatni.
Erről a HDD-ről van egyébként szó. Nem egy mai darab, de volt itthon, így használt vettem mint NAS.

-
czaki
tag
Szia!
Pontosan otthon fogom tudni megnézni, de ha jól emlékszem 5400 RPM-es az a SATA laptop HDD ami egy külső házban lakik és USB 3.0-s kábelen csatlakozik a router "előlapi" portjára. NTFS-re formáztam, de erre nem vennék mérget.
Igazából ezzel az issue-val együtt tudok élni, csak jobb teljesítményre számítottam. Total Commandert használva sem túl acélos a másolási sebesség, NAS storage-ként használom a meghajtót.
-
czaki
tag
Köszi, a csatorna-rulett hozott valamit: 20 MHz-es channel width mellett találtam egy olyat, ahol stabilan 144 Mbps a rate-nél mutatott sebesség. 100/100-as Digi nettel a lenti eredményt hozzá wifin, szerintem elfogadható.
Már csak az a kérdésem, hogy a Transmission kliensnél a valós letöltési sebesség miért áll meg ennek ellenére 3 MB/sec-nél? Az RT-N18U van közvetlenül az internetre kötve, így ott a vezetéknélküliségből fakadóan nem lehet sebességvesztés. Vagy ez nem bug, hanem feature?
-
czaki
tag
Működni működik, de a wireless rate korábban 300 és 150 Mbps között ingadozott, most viszont csoda, ha 100 fölé megy. A jelerősség is meglehetősen gyenge a két eszköz között. Ezt az anomáliát nem sikerült megfejteni, az eszközök pozíciója és "árnyékolása" nem változott.
Rakjam automatikusra a csatornaválasztást vagy azzal csak rontok? A channel width 20 MHz, azon és as csatornaválasztáson kívül sok állítási lehetőségem nincs.
Mindenesetre köszönöm a segítségeteket és a javaslatokat!

-
czaki
tag
Felmásztam érte, lekaptam a fő routert, frissítettem kábelen keresztül, minden beállítást újból kézzel megadtam. Most újra frissítem a másik routert, szintén kézzel beállítom NVRAM törlés után, meglátjuk mit hoz.
A wireless beállításokhoz nem nyúltam, mivel nem értek hozzá.

Remélem ez az újbóli próbálkozás megoldja a gondokat.
-
czaki
tag
Akkor vagy felmászom a szekrénybe a másik routerhez, vagy így marad.

NVRAM törlés természetesen volt, pont ezért furcsállom, hogy az eddigi teljesítmény korántsem olyan stabilan jelenik meg frissítés óta. Ha eddig jó volt és minden ugyanaz (környezet, hardver, beállítások), csak verziót ugrottunk, akkor nem értem mi a csípődés oka.
Nyilván én sem gondolom hogy a frissítés hozadéka ez, de nem tudom az okát sem a változásnak. -
czaki
tag
1. Két router van, feljebb írtam is.
RT-N12 egy kisebb szobában, wireless ethernet bridge-ként működtetve, illetve a lakás másik pontján egy RT-N18U, ez kapcsolódik közvetlenül a Digis internetre.
2. Egy éve vettem routert, akkor egy 5 GHz-est próbáltam elsőre, katasztrófa volt. Utána ajánlották az RT-N18U-t mint stabil, 2.4 GHz eszköz. Két nappal ezelőttig jó is volt minden.
3. UTP kábelt csak a falon tudok kábelcsatornán elhúzni, panellakás. Emiatt nem fogom az egész lakást újrafesteni, vésni, kábelcsatornázni, stb.
Többe kerülne a leves, mint a hús. 
Én egyszerűen azt nem értem, ami két nappal ezelőtt működött, az most ugyanazokkal a beállításokkal miért nem megy? A zsúfoltságot elnézve, van egyáltalán bármilyen menekülő utam a jelenlegi setuppal a csatornaválasztást illetően?
-
czaki
tag
Valami nagyon nem gömbölyű nálam. Mióta feltöltöttem az RT-N12-re a 2019.01-et elgyengült a jel és a sebesség is drasztikusan visszaesett. Az asztali gép vezeték nélkül van az RT-N18U felé kapcsolódva, lassan 9 (!) perce tölteném fel a firmware fájlt, de még mindig 0%-on áll.
Panelban lakom, rengeteg a vezeték nélküli hálózat, de 2 nappal ezelőtt még prímán ment minden. Szinte nincs olyan csatorna, ahol ne lenne valami, így a választási lehetőségem is erősen limitált.
Nyilván az én tudásom is hiányos hálózatkezelés terén, de már kezdem bánni hogy nekiálltam egy működő rendszert frissíteni, ami most nem működik rendesen.

-
czaki
tag
Harmadik próbálkozásra sikerült a recovery tool segítségével az eszközbe életet lehelni. Nem tudom mi lelte, főleg azt nem, miért nem sikerült elsőre a javítás.
Mindenesetre köszönöm a segítségedet! 
Ezek után nem tudom neki merjek-e ugrani a fő routernek (az osztja a netet a másodlagos felé). RT-N18U-ra ugye a freshtomato-RT-N18U-ARM-2019.1-AIO-64K-NOSMP a jó verzió?

-
czaki
tag
-
czaki
tag
Sziasztok!
Szerettem volna a 2019.01 verziót a másodlagos routeremre (RT-N12) feltölteni, de először úgy tűnik egy rossz MIPS verzióval próbálkoztam (K26_RT-N5x helyett sima K26_RT). Sikerel természetesen nem jártam, ellenben azóta recovery módban sem tudok életet lehelni az eszközbe: elkezdi ugyan a jó verziót feltölteni, de egy idő után a böngésző egy "kapcsolat megszakadt" üzenettel fogad és látszólag nem történik semmi, hiába várok 10-15 percet hogy újrainduljon.
Brickeltem a routert? Vagy mit csinálhatok rosszul? Ezek után már a fő routert nem is merem frissíteni...
Előre is köszi a segítséget!
-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszi a linkeket! Feltöltöttem mindkét routerre, kíváncsi vagyok hoz-e változást a random wifi eltűnésben.
Egyébként így, 12-es csatornán használva teljesen rendben a válaszidő és a jel is, szóval lehet ez lesz az arany középút. 
-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszönöm a javaslatokat, megnézem őket a hétvégén, most már kíváncsi vagyok hoz-e javulást (ha hoz egyáltalán).

-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
-
czaki
tag
A kérdés jó, sok a szomszéd, nem tudom melyik router kié.
Pluszban a mostanában a TV-ben futó karácsonyi reklám óta tudom csak, hogy létezik olyan aki kikapcsolja a routert.
Csináltam gyorsan egy scant, a 9-est és 10-est üresnek írja, úgyhogy átlövöm arra, hátha megoldja a gondot. -
czaki
tag
Érdemes esetleg a minap kijött 2018.05.083 beta firmware-t megpróbálni, hátha megoldja?

-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszi a gyors választ! Fixen 12-esre van állítva, panelházban lakom így elég telített mindegyik csatorna, ez még hellyel-közzel a legüresebb. De ha fix, akkor ott ha egyszer működik, utána ha nem állítok rajta, ugyanúgy mennie kellene, nem?
-
czaki
tag
Sziasztok! Nekem olyan gondom van, hogy bizonyos időközönként a fő routerem (RT-N18U) gondol egyet, és megszűnik wifi jelet sugározni. Netre elvileg kapcsolódik, csak a vezeték nélküli háló kapcsol le. Ha kikapcsolom és újraindítom kézzel, akkor minden helyreáll pár percen belül. Tomato firmware óta van meg ez a jelenség, nem tudok rendszerességet felfedezni benne sajnos, néha csinálja, néha nem. Van valami beállítás, ami ezt befolyásolná? Én nem találtam, de eddig itt mindig kaptam tőletek választ.
Köszi előre is a segítséget! -
czaki
tag
Nagyjából sikerült belaknom a routert az új firmware-ekkel, tetszik!
Ellenben érdekes anomáliába ütköztem. A helyzet a következő:
- RT-N18U (192.168.1.1): ez fedi le vezeték nélkül a lakást, USB portra kötve egy flash drive a torrent klienshez
- RT-N12D1 (192.168.1.2): bridge módban kapcsolódik a fentihez, kábelen csatlakozik hozzá egy PC (192.168.1.101) és egy PS4 (192.168.1.102)
- a kábelen csatlakozó eszközök fix IP-t kapnak
- a többi eszköz a lakásban (laptop, telefonok) DHCP-vel kapnak címet az RT-N18U-tólA gondom az, hogy sem a PC-n nem sikerült beállítani nyitott portot a torrent kliensnek, de a routeren lévő megoldás sem lát nyitott portot. UPnP és NAT-PMP bekapcsolva mindkét routeren, próbálkoztam manuálisan is nyitni, de nem jártam sikerrel. A PC-n a tűzfal nem blokkol, letiltott tűzfal sem változtatott a helyzeten, plusz kivételt is adtam a szabályokhoz. A helyzetet bonyolítja, hogy jó lenne ha a konzol címe kaphatna egy DMZ státuszt, lévén online játéknál így egyszerűbb dolgom lenne. A PC-s nyitott porthoz próbáltam egy DMZ-t a gép fix IP-re engedni az RT-N18U-ból, de így sem működött, továbbá így a konzol címe nem lesz DMZ. Azt pedig végképp nem értem, hogy maga a router torrent kliens miért nem látja a saját forwardolt portját nyitva.

Mit kellene tennem hogy működésre bírjam? A két router egymás mögött nyilván bonyolítja a képet, de nem hiszem hogy nincs megoldás, csak én nem találom.

-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
It's alive! Köszönöm!

-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
A firmware fent van, a wifi is él, de nem reagál a 192.168.1.1 címen, nem tudom konfigurálni. Próbáltam kábelen, vezeték nélkül de nem érem el a routert. Mi lehet a gond?
-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszönöm, megtaláltam mindet. Egy kérdésem maradt még, az RT-N12D1-re az alábbi kettő közül melyik variáns menjen: freshtomato-K26_RT-N5x-MIPSR2-2018.4-Max vagy freshtomato-K26USB-NVRAM32K_RT-N5x-MIPSR2-2018.4-Max? Ez utóbbi a két legfrissebb Max build.
-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Lehet láma kérdés, de csak "N5X" jelölésű fájlokat találok, az jó nekem?

-
czaki
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszi a gyors választ! Az RT-N18U pedig akkor ez lesz, igaz?
-
czaki
tag
Sziasztok! Két Asus routerem is van (RT-N18U, RT-N12D1), azonban a gyári firmware frissítése óta nem vagyok megelégedve a teljesítményükkel. Korábban Tomato firmware-t Linksys WRT54G-re telepítettem, azóta sokat változott a világ, ahhoz a routerhez pedig azóta sem kellett nyúlni mert tökéletesen üzemel.
A kérdésem az lenne, milyen aktívan fejlesztett firmware létezik, amelyik mindkét routert támogatja? A Shibby-féle projekt tudja mindkettőt, de ahogy látom már nem frissül, a Freshtomato pedig csak az RT-N18U-t listázza. Köszönöm előre is hogy segítetek kiigazodni ebben az útvesztőben. 
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- PC Game Pass előfizetés
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 48GB RAM 4TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- Újszerű Dell Latitude 7400 14" FHD IPS, i5 8365U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Akkor nincs mese, nem tudom tovább optimálni a helyzetet, maximum eszköz cserével.
Az új verzióig nem volt gondom vele, átfutottam a frissítés changelogját, nem találtam erre utaló változást. Van olyan kapcsolható funkció, amire a korábban említetteken túl ránézhetnék?

Csináltam gyorsan egy scant, a 9-est és 10-est üresnek írja, úgyhogy átlövöm arra, hátha megoldja a gondot.