- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
Aktív témák
-
guest
veterán
1.) Sokféle 100 Hz-es TV van,
2.) de mindegyik digitálisan tárolja a megjelenítendő egész képeket (frame), amelyeket aztán nem 50 félkép/s, hanem 100 egész kép/s sebességgel jelenít meg.
3.) Az A/D konverzió mindig jár valamennyi információ veszteséggel, ezért egy rosszul megvalósított 100 Hz-es TV képe akár rosszabb is lehet, mint egy analógé.
4.) Mindenesetre, a 100 Hz-es noninterlaced megjelenítés miatt a kép stabilabb és nyugodtabb benyomást tesz.
5.) Lehetőség van digitális zajszűrésre, ami látványosan tovább javíthatja a kép minőségét.
6.) Ahogyan a digitális képélesítés és a színkorrekció is.
7.) Természetesen rossz beállítás mellett az előbbiek ronthatnak is, illetve ez egyéni ízlések különbözők.
8.) A legnagyobb tudású 100 Hz-es TV-k az előbbieken túlmenően a 25 Hz frekvenciával egymást követő képkockák közötti átmeneti fázisokat is képesek közelítően kiszámolni (interpolációval, vagy morphinggal), ezért a mozgások folyamatosságának megjelenítése is látványosan tovább javul.
9.) A 100 Hz-es TV-k is 50 Hz-es (50 félkép/s-os) PAL jelet igényelnek a bemenetükön.
10.) Egy kis felbontású videó jel hibái szembetűnőbbek lehetnek egy 100 Hz-es TV-n szemlélve, mint egy olcsó analóg készüléken.
11.) 24/48/96 Hz az NTSC eredetű DVD kimeneteknél fordulhat elő. -
danteshell
senior tag
Jelen pillanatban egy Sony KV29C3K-t nyúzok. 72 cm, 100 Hz. PIP. stb. stb.
Namost, az, hogy 100hz-es egy tévé, az így nem igaz. Valójában uo. 50 hz, mint a többi, csak egy rafkós technikával elérik, hogy a képernyőn megjelenő kép 100 félkép/s sebességgel jelenjen meg. A bemenetére ugyanúgy csak 50 Hz-es képjelet lehet bevinni. -
Nos a 100 Hz -es TV valóban kértszer rak ki egy képet, digitálisan tárolja egy memóriában. Gyors mozgások esetén az előző kép 2. példánya van még a képen majd hitelen nagy változás következik be, mivel digitálisan van tárolva ezért ''pixeles'' vagy kockás lesz (képdarabokat tárolnak, nem pontokat), mert keverednek a lecserélt nem lecserélt ''pixelek''. Lassab képváltások alatt nincs ilyen vagy alig észrevehető. Ennek kompenzálására sokféle módszer van gyártónként. Pl gyorsabb mintavételezés/több kép előre letárolása és ezek interpolálása, vagy valamilyen módszerrel egynásba mosása. Vigyázni kell mert van amelyik technológia homályosabb képet okoz ! A legújabb TV-knél már nem olyan szembetűnő a dolog, de ezek igen drága új cuccok. Az olcsóbb TV-k esetén pedig a kompenzáló technikától függ mennyire lesz pixeles és éles a kép. Szóval ezzel mindenképp számolnod kell. Mindenképp próbáld ki, nézd meg a TV-t egy mozgalmasabb filmmel, vagy TV adással (pl egy foci mérkőzés a gyors mozgások miatt jó) mielőtt megveszed.
Remélem kicsit segitettem. Ez a téma amúgy igen tág és sokat lehetne irni róla... Próbálkozz esetleg valami szakmai weboldal felkeresésével... -
toeri
aktív tag
-
BadGe
aktív tag
én régebben 16/9 illetve 50/100hz választás előtt álltam a DVD miatt a 16/9-et választtottam, nekem az többet jelentett. A kettő együtt pedig egyfelől drága lett volna, másfelől amilyen 100Hz TV-ket láttam, azon a kép _bántóan_ éles volt. Ment rajta a StartWars Ep1-és szinte láttam a pixeleket mint szabályos élekkel rendelkező kockákat! Szóval nem igazán tetszett. Valami olyasmi volt a hatás, mint egy 320x256-os képet AMIGA TV kimeneten megnézni (tökéletes) és ugyan azt egy VGA monitoron, ahol CSÚNYA KOCKÁS.... pedig hát attól kockás, hogy a VGA-nak jobb a felbontása és a teljesítménye, de mégiscsak ROSSZABB a hatás...
Ge. -
greg214
tag
Csá!
Az európai TV szabványok (PAL) a hálózati feszültség miatt (230V/50Hz) úgy működnek, hogy az adás másodpercenként 50 félképet tartalmaz, így a tényleges fps 25-re adódik. A 100 Hz-es készülékek legjobb tudomásom szerint ezt duplázzák. Hogy egyszerűen kétszer raknak-e ki egy képet, vagy interpolálgatnak, azt nem tudom, a lényeg a végeredmény: élesebb kép, kisebb villódzás, emiatt kevésbé fárasztja a szemet. Röviden: király. Hogy neked megéri-e, az egy más kérdés:D Ha elbírod a felárat , a dvd, házimozi, HIFI stuffák mellé jól fog jönni. Bár nekem is ez lenne a legnagyobb problémám:D
Az A/D D/A probléma imho külön téma .. -
Zoooooli
csendes tag
Nos, azt én is tudom, hogy a 100 több, mint a 48. Sok hozzászólásban olvastam azonban, hogy pl. az A/D, majd újra a D/A átalakítás miatt a kép minősége nem, hogy javulna, hanem még romlik is, habár lehet, hogy nem remeg. Ezért is kértem olyan hozzászólást aki valóban tudja mi a különbség azonkívül, hogy a 100 több, mint a 48. Itt egy 50 Hz-es analóg képből trükköznek ki 100 Hz-et, ezért kérdem én, hogy valóban megéri-e az árkülönbséget, ill. ki tudom-e használni ezt.
-
demifater
csendes tag
Hali!
A tv-k interlacedek, tehát először a páratlan sorokat aztán a páros sorokat rakja ki a képernyőre. Mindegyikből 24-et, ezért látod folyamatosnak. Így ez csak 48 hertzes frissítésű. Amit te akarsz meg 100. Azért az jobb.
Állj a boltban úgy, hogy előtted van egy 100hertzes és egy sima tv. Meglátod melyik a jobb. -
guest
veterán
Én láma vagyok, sz'al csak annyit tudok mondani, hogy a TV kimenetes vga kártyáknál, ha PAL akkor 50HZ, ha NTSC akkor 60HZ! :)
-
Zoooooli
csendes tag
Szeretném kérni egy hozzáértő kifejtését a 100 Hz-es technológiáról. TV vásárlás előtt vagyok és egy kis műszaki leírást szeretnék: 100 Hz intelligent mastering: 25 teljes kép, 50 félkép, kétszeres letapogatás; 100 Hz motion mastering: 50 teljes kép felvétele és visszajátszása. Szóval mik ezek és mit kell megnézni, hogy ár/érték arányos televíziót vegyek, melyet a számítógéppel szeretnék összekötni DVD nézéshez. Előre is köszönöm a sok hozzáértő hozzászólást. Üdv: Zoooooli
Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Dell 27" U2722D IPS panel 2560x1440 2K / QHD Pivot HDMI USB-C 1 év gari több db!
- Samsung S32BM700UP 4k Smart Monitor/TV! 32"/3840x2160/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/TIZEN
- HP Z24i G2 Monitor 24"/FHD/IPS/1920 1200/USB Type-C
- Dell 27" 2K 2db kisebb karc a képen! P2723D 27" IPS panel 2560x1440 QHD Pivot HDMI
- AOC Gaming monitor 165Hz 1ms!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest