- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
bodo753
tag
válasz
Impressa #1589 üzenetére
Szevasz!
Ezt találtam: [Yateloon D14BH-12]
Ettől kéne egy kicsit halkabb. -
-
-
válasz
Impressa #1579 üzenetére
Csak mert van egy Bluestom II-esben található ventim, de kikopott a tengelye, és már nem segített a javítás sem.
A Young Lin Tec ventit tenném bele, csak ugye a szín nem passzol. Vagy átműteném a lapátkereket a másik ventire , és akkor kb már készen is vagyok. / többi adat passzol, venti gyengébb -10%
Vagy veszek kék festéket
és kész
-
-
draff
aktív tag
válasz
Impressa #1467 üzenetére
Szedtem én már széjjel javításra több olyan "fontos" háztartási eszközt (mert a kollegák, kolleganők mindent elrontottak /hajszárító, kávédaráló, villanyvasaló vagy egyebek/), vagy a saját telkes svéd gyártású (valami Swing800-as) elektromos fűnyírómat, hogy előszörre magát a célszerszámot kellett hozzá megcsinálnom.
Mert ezek többnyire olyan furmányos csavarfejekkel oldották meg az összerakást, hogy ne lehessen többé szétszedni, azaz - egy az egyben eldobható!
a fűnyíróban pl. a csapágyakat kellett kicserélnem ... hát megoldottam.
Mindmáig megy - immáron huszon-éve. (Még az Őrs vezéren vettem valaha az ottani régi OBI-ban.) -
tornas
őstag
válasz
Impressa #1425 üzenetére
Kiegészítésnek még annyit, hogy a gyári hűtőborda az rézmagos volt. A proci meg 3 GHz-es , S478-as, 1 MB Cache-es, 800-as FSB-s és HT-s. Alapjáraton a hőfok már csak további pár fokot csökkent, szám szerint 30-32 fok közé állt be. A szobahőmérséklet az pedig 23 fok volt.
A Peltier-elemről sajnos nincs gyakorlati infóm.
-
tornas
őstag
válasz
Impressa #1419 üzenetére
Ilyen PWM-es NIDEC VA450DC ventilátor nekem is van.
Kegyetlen egy jószág... Itt írtam is róla röviden. Azóta pedig kipróbáltam egy gyári hűtővel (módosított, mert a venti el lett távolítva róla, de a rögzíthetősége megmaradt) rendelkező Prescott magos P4-es CPU-val rendelkező gépben. Normál körülmények között játék és 3Dmark alatt 50-60 Celsius-fok között szokott lenni. Ezzel a a Nidec ventivel kb. 30-35 fok közé esett vissza a hőfoka terhelés alatt, úgy hogy a venti pár centivel a hűtőborda fölött volt egy külső kereten, ami alá egyszerűen betoltam az alaplapot. Nemcsak a bordát, hanem a környező VRM-ek félvezetőit is lehűtötte rendesen.
A legerősebb ventim, ami eddig van. A második helyezett ez a Delta ventilátor. Ez is nagyon komoly és szintén valamilyen szerverben figyelt CPU hűtőként és ez is PWM-es. Jellegzetessége, hogy ha PWM nélkül rákötjük simán a 12 V-ot, akkor nem rántás-szerűen indul mint a fenti Nidec, hanem szépen egyenletesen pörög fel 6000 RPM-re (--> lágy indítással rendelkezik) jellegzetes, emelkedő hang kíséretében (mintha egy mozdony indulna el).
(#1420) Algol: Ezek a ventik CPU hűtésére lettek felhasználva szerverekben, és valszeg ma is használnak hasonló kaliberű ventiket. A folyékony nitrogén állandó jellegű használata (legtöbbször) szerintem költséges mulatság lenne CPU hűtő szerepkörben még asztali gépekben is, nemhogy szerverekben (bár, ahol ez kell, ott biztos alkalmazzák is).
-
Algol
senior tag
válasz
Impressa #1419 üzenetére
"Ezt proci hűtésre találták ki?"
Levegő szállítás: 220 CFM = 374 m3/h
Statikus nyomás: 1,3 inch-H2O = 33 mm-H2O
Áramfelvétel: 3,3 A
Teljesítmény: 39,6 W
Nem is olyan hangos: 64,8 dBA.Nem valószínű. Normális gépbe semmiképp nem kell ilyen, ahol meg elkelne a teljesítménye, ott úgyis folyadékos hűtést használnak, például folyékony nitrogént.
-
Algol
senior tag
válasz
Impressa #1417 üzenetére
Minden ventilátornál a légszállítást ellenállás mentes esetre adják meg. A statikus nyomás értéke pedig azt a nyomást jelenti, amelyet a ventilátor nulla légszállítás mellett képes létesíteni.
A komolyabb ventilátorgyártók megadják gyártmányaikra a légszállítás és a statikus nyomás összefüggését mutató görbéket. Például ez egy Sunon MEC 0251V2-A99 ventilátor adatlapja, a pdf dokumentum 5. oldalán találod a kérdéses görbét.
Erről leolvasható, hogy ha az említett ventilátort (93 CFM légszállítás nulla nyomáskülönbség mellett, 5,59 mm-H2O nyomás nulla légszállítással) olyan környezetbe tesszük, ahol a légáramlás fenntartásához 2,5 mm-H2O nyomáskülönbség kell, akkor körülbelül csak 50 CFM lesz a légszállítása.
A notebook hűtőpadoknál a ventilátor és a notebook alja között még általában jelentős rés van, ezért közel ellenállásmentesnek tekinthető a környezet.
"és mekkora statikus nyomás jön létre?"
Meg kellene mérni. Ha nagy a rés a venti és a notebook között, akkor kicsi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Formula-1 humoros
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Óra topik
- Formula-1
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Nintendo Switch 2
- Autós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest