- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Hobby elektronika
- Projektor topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz
[Prolixus] #1959 üzenetére
Ez nem smiley
gondolkodós buci szerintem
Van ahol sok eperfa van, ott érdemes lehet. Magas a cukorfoka, jóízű, elég gyorsan erjedne gondolom.
-
Mercutio_
félisten
válasz
[Prolixus] #1957 üzenetére
Pálinkát nem próbáltatok főzni belőle?
-
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1940 üzenetére
De, hiányzik.
-
törölt tag
válasz
[Prolixus] #1928 üzenetére
Your movement was absolutely like a pro's/seemed absolutely professional!
Teljesen olyan voltál mint egy pro..két absolutely kell vagy véletlenül írtál kettőt?
-
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1928 üzenetére
"image" -> "imagine" inkább, nem?
-
BonFire
veterán
válasz
[Prolixus] #1919 üzenetére
És akkor mi a helyzet a 10 éve élek itt, 8 éve tanulok angolul típusmondatokkal? Helyesen miért pp, miért nem continous, amikor a szituáció bizony fennáll a beszéd pillanatában is?
-
BonFire
veterán
válasz
[Prolixus] #1917 üzenetére
Na, ez most meglepetés volt, mert eddig erről nem hallottam. Ezek szerint egy csomószor már rosszul használtam elő beszélgetésekben. De valahogy sosem értettek félre miatta, ezért csodálkozom.
-
törölt tag
válasz
[Prolixus] #1913 üzenetére
A statikus igéket leszámítva. Mert folyamatosságot fejez ki. A present perfect berkein belül!!! Most épp azt tanulom.
-
BonFire
veterán
válasz
[Prolixus] #1865 üzenetére
Khm… gondolom a két hsz között egy fél évig legalább tesztelted.
Tudod a nyelvtanulás egy lassú folyamat számos összetevővel. Míg rámondhatod valamire, hogy neked nem vált be, ahhoz bizonyos időnek el kell telnie.
De amúgy azt csinálsz, amit akarsz.
-
BonFire
veterán
válasz
[Prolixus] #1860 üzenetére
Senki nem mondta, hogy szópárokat kell Ankiban tanulni. Ott is írhatsz hozzá egész mondatot, én legalábbis így csinálom. A legrövidebb, ami belekerül, a phrasal verb. Különálló szavak sohasem. Írtam, hogy kisregényt is írhatsz; nem olvastad el ezek szerint.
Továbbá: az Anki önmagában nem mindenható, ahogyan egyetlen módszer sincs, amivel (és csakis azzal) el tudnál sajátítani egy nyelvet. A nyelvtanulás során ezerféle feladatot csinálsz, ezek egyike az Anki csak.
„Szuper, tehát nem csak a konkrét tanulással menjen az időm, de még a pötyögéssel is.”
Hát, a nyelvtanulás már csak efféle időpocsékolás. Van, aki eleve bele se fog. Ha szerinted időpocsékolás a szókártyákat magadnak létrehozni, akkor csak elmondanám, hogy ez is a tanulás része! Ha időt szánsz rá, hogy saját mondatokat fabrikálj az újonnan előkerült kifejezésekkel, szavakkal, sőt, ha azok a mondatok még igazak és személyesek is, sokkal gyorsabban és könnyebben rögzülnek, mintha más által előállított kész mondatokkal próbálkoznál. Pötyögni kell. Nem baj, ha az olvasott szót még le is írod, sőt, hangosan ki is ejted. Ez a három feladat együttesen teszi majd aktívvá a tudást. Jó, hogy azt nem mondod, hogy nehogy már munkával töltsem a pénzkeresére szánt drága időmet a munkahelyemen!
„Ankiba lehet beleirkálnám a kártyákat, de csak úgy a kártyákat tanulni sosem venném elő. Nem azért mert olyan kártyákat dobál amit már tudok...”
Mikor akarod elolvasni a cikket, ami leírja az Anki működését? Az SRS ugyanis nem dobál olyan kártyákat, amelyeket már tudsz! Pont ebben van a lényege. A számítógép tartja neked nyilván, mennyire tudsz valamit, azt mikor érdemes átismételni. Amit feldob, azt nem tudod. Olvasd el! Hadd ne írjam le, amit a cikkben elolvashatsz!
Ráadásul az Ankinak meg van az a hallatlanul nagy előnye, hogy az üresjáratokat hasznosan ki tudod vele tölteni. Tudod, amikor sorban állsz bevásárláskor. Vagy az orvosi rendelőben. Vagy a buszra várva, vagy a munkahelyedre utazva, vagy hazafelé menet. Ha 1 perced van, akkor 1 percet használod. 20-30 szót átismételhetsz két perc alatt. És ott van a zsebedben, kéznél, mindig elérhetően. Pötyögni meg nem kell, mert van a mobilos appnak webes felülete, plusz desktop alkalmazása is, és azokban létrehozhatod a kártyákat normális billentyűzeten, és összeszinkronizálhatod a mobiloddal két-három másodperc alatt. Mobilon meg lehet diktálni is, ami nem rossz dolog, ha úgyis idegen nyelvet tanulunk, legalább gyakoroljuk a helyes kiejtést.
A szótár nem arra van, hogy megtanuljál bármit is a segítségével! Hanem, hogy megismerd a jelentést. Az Anki meg arra, hogy begyakorold és megtanuld.
Én sem ankizom minden nap. Lómicsodát! De egy éve még naponta használtam. A tanulási szokásaink meg folyton változnak, jó esetben új módszereket találunk ki, hogy ne fásuljunk bele, ne égjünk ki. Ezen módszerek egyik fontos állomása lehet az Anki. Én kábé 4-6 havonta valami gyökeresen újba kezdek, mert mindegyikbe belefáradok. Kár lenne egy ennyire hatékony tanulási segédletet kidobni az ablakon mérlegelés nélkül.
„én személy szerint egyáltalán nem látom be, ez az Anki miért olyan csudajó, mint ahogy itt le lett festve/védve van. Az hogy valamennyire hatékony az teljesen biztos, ezt sosem vitattam, inkább csak azt, hogy szerintem annyira nem amennyire itt hangsúlyt kapott a program.”
VS.
„Leszedtem a mobilos app-ot, csak nagyon gyorsan és felületesen próbáltam ki”
Elhamarkodtad az ítéletedet, és most próbálod az álláspontodat foggal-körömmel védeni, ahelyett, hogy adnál neki egy esélyt. A végtelenségig is lehet folytatni ezt a vitát, csak annyi köztünk a különbség, hogy mi, aki mellette érvelünk, évek óta ismerjük és jól ismerjük a vitánk tárgyát, te pedig egyáltalán nem. Ezért nem is érdemes erre több szót vesztegetni. Ha azt írja valaki, hogy kipróbálta, használta mit tudom én, mennyi ideig, mondjuk fél évig, és nem érzi úgy, hogy hasznára vált volna, akkor az érthető. De ahhoz bizonyos ideig használnod kell, hogy kijelenthess bármit is róla. Jót vagy rosszat. Még azt sem mondhatod, hogy neked nem vált be, mert jószerével ki sem próbáltad.
-
csatacsita
tag
válasz
[Prolixus] #1856 üzenetére
Érthető, amit írsz. Tudsz kontextus alapján is tanulni ANKI-ban, a lyukas szöveg menüben. Írsz egy random mondatot, és kihagyod a helyét a szónak, így is tudsz szókártyákat csinálni, vagy letölteni is, van nagyon sok.
Sokszor hangsúlyozzák, hogy tanulni nem való, ismételni jó inkább. Ha valaki rászánja az időt az ismétlésre és nem akar olvasni, csak mondjuk 10 percre van rá, akkor beállítja úgy, hogy 10 percet nyomja azokat a szavakat, amikre nem emlékezett. Ha másra nem is, lelkiismeret megnyugtatásra biztos jó nehezebb napokon. -
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1856 üzenetére
Annyiban meg kell "védenem" BonFire kollégát és az Anki-t, hogy a szókártyás tanulás valóban hatékony módszer. Mindenképpen sokkal hatékonyabb, mint amit sokan csinálnak, hogy egyszerűen papírról próbálnak meg angol-magyar szópárokat memorizálni.
Persze mindennek megvannak a maga korlátai, valamint a szókártyás tanulás sem jön be mindenkinek, tehát az Anki sem mindenható, de alapvetően jó módszernek tartom. Ahogyan például a Quizlet-et is, vagy bármi egyebet, ami ezen az elven működik.
(A Quizlet ugyanakkor nem SRS rendszerű.)
-
BonFire
veterán
válasz
[Prolixus] #1849 üzenetére
„Csak úgy szavakat nézegetni viszont, közvetlen cél vagy kontextus nélkül (legyen ez random szótárazás vagy Anki vagy bármi hasonló), már rövid távon baromi unalmas tud lenni. SZámomra legalábbis biztosan.”
Akkor még mindig nem érted a lényeget. Ha jól tudod a beleírtakat, lehet, hogy egy évig sem kell elővenned az Ankit. Vagy ha elő is veszed, csak a két-három újonnan beírt kártyát fogja felkérdezni. A legkevésbé időrabló megoldás.
Másfelől a szókártya nem csak szót tartalmazhat, mert kisregényt is írhatsz rá, ha úgy neked megfelel.
Harmadrészt a szavakat nem csak úgy random pakolod bele, hanem úgy, ahogy szembejönnek veled a tanulmányaid során. Annak tényleg nincs értelme, hogy olyan szavakat magolj, amit az életben nem használsz. Ankiba az kerül bele, amit TE fontosnak tartasz, nem pedig amit mások! Épp ezért érdemesebb a saját gyűjteményedet gyarapítani, nem pedig másokét gyakorolni, mert személyes kötődésed van hozzájuk. Én már ritkán ankizok, de anno naponta 2-3 kifejezést, phrasal verbet, mondatot írtam bele. Lett is egy több mint ezer kártyás gyűjtemény szépen egy év alatt. Ezek nagy részét már egyáltalán nem kérdezi. Csak amit tényleg nem tudok.
További kiegészítés: sose egyetlen módszertől várd a fejlődést. Én inkább úgy mondanám, a nyelvtanulás során minden lehetséges módszert be kell vetni egyidejűleg. Mindegyikből egy kicsit tanulsz, a nyelvtani tesztek, patternek felismerése és gyakorlása ugyanolyan fontos, mint a szókincsbővítés, vagy a szisztematikus tanrend szerinti haladás. Kikapcsolódásként át kell szokni rá, hogy kizárólag angol nyelvű filmet, sorozatot, videót, könyvet olvas/néz az ember. Az olvasás jó, de a ritkán használt kifejezés nem ragad meg úgy, mintha ankival gyakorolnád. Hiszen lehet, hogy egy új kifejezés egy több száz oldalas regényben csupán egyszer vagy kétszer fordul elő. Tehát ahhoz regények tucatjait kell elolvasnod, hogy valamiféle konkrét javulást tapasztalj.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #1851 üzenetére
Nekem az angol film angol felirattal jobbnak tűnik hobbiszintű gyakorlásra az olvasásnál. Az a baj az egyszerűsített szövegekkel, hogy nagyon jó könyveket herélnek ki, csonkítanak meg akár... Másik részük meg annyira gyermeteg, hogy élvezhetetlen, mint könyv.
Komoly írókat lenne jó rávenni, hogy korlátozott szókinccsel írjanak elbeszéléseket, novellákat.
King, Gaiman például jók a műfajban. Ez minden, csak nem az élő nyelv. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
[Prolixus] #1847 üzenetére
Ez csak bizonyos nyelvtudás után működik. Anno olyan 81-86 között próbáltam a "Kossuth módszert", nálam nem vált be...
Most is hamar kijelölök nagyobb szövegeket a fordítónak mert sok mondat egymás után még úgy is riaszt, ha csak pár idegen szó van benne... -
BonFire
veterán
válasz
[Prolixus] #1843 üzenetére
„Leszedtem a mobilos app-ot, csak nagyon gyorsan és felületesen próbáltam ki, de jól látom ez csak annyiból áll, hogy saját magamnak gyártok kártyákat, majd azokat használom mint valami memóriajáték? Ha így van, szvsz elég haszontalan módszere ez a szókincsfejlesztésnek.”
Akkor ajánlom, olvasd el, mit jelent az SRS rendszer, amely szerint működik az app! Kicsit hasznosabb, mint egy buta szótár, ugyanis csak azt kérdezi, amit nem tudsz, és egy matematikai algoritmus segítségével kiszámítja, mikor optimális valamit felkérdezni. Tehát nem pocsékolod az időd azzal, hogy olyasmit magolsz, amit valójában még nem felejtettél el.
Másfelől teljesen fölösleges egy-egy szó összes szótári alakját ismerni. Főleg, ha van neki kétezer, mint a get vagy a take igének, különös tekintettel a phrasal verbekre, amelyeket ha nem se99elsz be egyesével, esélyed sincs kitalálni, mit is jelent a szókapcsolat. És az angol hemzseg az ilyenektől.
Az adott szónak elég éppen azt a jelentését ismerni, amelyet ott és akkor, abban a szövegkörnyezetben jelent. Más környezetben meg egészen mást jelent, és majd ha arra kerül sor, szépen lassan fel fogod szedegetni a többi jelentést is.
-
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1816 üzenetére
Igazad van, de a legtöbb diáknak nincs meg a kellő szorgalma. Soknak igazi motivációja sincs.
-
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1753 üzenetére
Természetesen állhat adott esetben a "meet" a "with" vonzattal, sőt ez a "with whom" dolog is abszolút létezik, csak az eredeti mondatban nem volt benne (mármint a "with").
-
[Prolixus]
addikt
válasz
[Prolixus] #1753 üzenetére
NEVERMIND. Leesett, én vagyok a hülye. Úgy látszik ez egy ilyen nap, negyed órás fáziskésésekkel operálok.
Szóval jah, akkor a with nem kell abba a mellékmondatba. Így a hiánya sem gáz. Érdekes, mert most gondoltam kijelentő mondatokra "csuklóból" anélkül, hogy gondolkodnék a nyelvtanán és eszembe nem jutott volna with-et használni.
-
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1750 üzenetére
A "meet" normál esetben "with" nélkül áll.
-
[Prolixus]
addikt
válasz
[Prolixus] #1750 üzenetére
Korrekció: defining relative clause nem pedig non-def.
-
törölt tag
válasz
[Prolixus] #1729 üzenetére
Az első tagmondatban ÉN vagyok az alany, a bisexual man a tárgy. A második tagmondatban a bisexual men az alany, a women a tárgy. Az I meg with micsoda?
-
törölt tag
válasz
[Prolixus] #1743 üzenetére
Melyik az a kérdés amelyikben nem az alanyra kérdezek?
Mit csinált ő?
What did he do? Nem pedig What did to him.. -
Mercutio_
félisten
válasz
[Prolixus] #1740 üzenetére
simple és continue keverése egy mondatban vagy épp igeidők keveredése. Talán még a nagyon magyaros szórend alkalmazása is, bár ebben nem vagyok biztos.
-
BonFire
veterán
válasz
[Prolixus] #1736 üzenetére
I gonna, you gonna stb. Kihagyott létige. Rendkívül gyakori. Vagy amikor a személyes névmás is le van hagyva az elejéről. Kérdésnél főleg.
You said it was good? (Did you say helyett)
-
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1736 üzenetére
Pl. "I've no money." Hirtelen nem is jut eszembe durvább.
(Ezt egy brit mondta.)
-
törölt tag
válasz
[Prolixus] #1717 üzenetére
Felszólító mondatban mindegyik személyes névmás elhagyható a mondatból vagy csak az "it"?
vigye le (ő) a szemetet
És akkor Magyarban tegyél különbséget, hogy ez most E/3-re utal vagy csak magázódik -
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1717 üzenetére
God bless you. - E/3 felszólítás.
May the Force be with you. - Ez is.
-
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1713 üzenetére
Igen, kábé ezek azok.
Csak két fontosat felejtettél ki a felsorolásból: be és have. (A "have" csak a birtokos értelmében. Más értelemben állhat folyamatos szerkezetben.)
-
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1711 üzenetére
Apró kis kiegészítés: úgynevezett stative verb-ök használata esetén egyszerű Present Perfect-tel fejezünk ki időtartamot, mert ők nem állhatnak folyamatos szerkezetben.
Például:
I have known them for ages. = Ezer éve ismerem őket.
-
b0bcat
addikt
válasz
[Prolixus] #1704 üzenetére
A hiányos szerkezetűek.
Pl.: Same here.
Vagy esetleg még a "Same in English".
-
törölt tag
válasz
[Prolixus] #1701 üzenetére
Szerintem félreértetted mert én is azt mondom, hogy alapvetően mindent többesszámban használunk csak nem voltam magamban biztos, hogy a people + ige(s/es..) toldalékot, ragot... (vagy mit tudom én hogy mondják-ot kap
A team ugyanannyira többesszám mint amennyire a people is. A nép sem egy emberből áll.Igen-igen erre gondoltam, annyi bonyolítással, hogy egyes helyzetekben több ige időt is kifejeznek.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- EAFC 25
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A Honor 400-ak is beszállnak a számháborúba
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Apple iPad Pro 128gb 12.9" (2020) 4. gen. Cellular - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Samsung G6 OLED 360Hz HDR10, G-SYNC, FREESYNC, LS27DG600SUXEN, 2024.12. havi, garanciális!
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Kedvező ár! HP Probook 455 G2 laptop (15,6/AMD/8GB/500HDD)
- Kedvező ár! Acer Aspire 7750G laptop (17,3HD+/I3-G2/8GB/500HDD/Magyar/AkkuX)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest